Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de top 5 beste Muurfrezen van 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste muurfrees? Om je te helpen met je zoektocht hebben wij dit artikel geschreven. Hierin vind je onze top 10 muurfrezen van 2023 en alle informatie over de muurfrees die je nodig hebt om tot de beste keuze te komen. 

De muurfrees uitgelegd

Een muurfrees is een elektrisch stuk gereedschap waarmee je gleuven in een muur kan frezen. De machine heeft twee (of soms meerdere) slijpschijven die parallel aan elkaar geplaatst zijn. Deze slijpschijven creëren evenwijdige groeven in een muur, waarin je vervolgens kabels, leidingen en verwarmingsbuizen kan wegwerken. De machine heeft een freesvoet die je plat op de muur zet en vervolgens langs de muur geleidt. Je kan zelf bepalen op welke diepte je wilt frezen en met welke breedte. De slijpschijven zijn met een kap bedekt, zodat de machine veilig is om mee te werken.

Om op te letten als je een muurfrees koopt

Wat maakt nou dat de ene muurfrees meer geschikt voor jou is dan de andere?  Om daar achter te komen moet je voordat je een muurfrees koopt eerst onderzoek doen naar de verschillende eigenschappen van een muurfrees. Kijk daarbij naar:

  • Het vermogen
  • De maximale freesdiepte en -breedte
  • De diameter en kwaliteit van de schijven
  • Gewicht
  • Uitrusting en accessoires

Vermogen

Zoals eigenlijk voor elk stuk gereedschap geldt: hoe meer vermogen de muurfrees heeft, hoe krachtiger hij is.

Muurfrezen werken op netstroom. Vaak ligt het vermogen tussen de 1.300 en 1.700 watt en hebben ze een toerental tussen de 4.000 en 10.000 toeren per minuut.

Hoe krachtiger de machine, hoe makkelijker je door verschillende soorten muren kan frezen. Ga je in harde steen- of betonsoorten groeven frezen? Kies dan voor een muurfrees met een hoger vermogen en een krachtigere motor.

Voor simpele frees-werkzaamheden is een machine met een lager vermogen voldoende. Denk dus voordat je een freesmachine koopt goed om na wat voor soorten steen en beton je wilt gaan frezen en wat voor vermogen van de machine daar bij past.

Alle informatie die je nodig hebt over de muurfrees. Koopadvies en beste muurfrezen.

Maximale freesdiepte en breedte

Muurfrezen hebben allemaal een maximale freesdiepte. Deze freesdiepte is handmatig in te stellen. De freesdiepte kan per machine sterk verschillen.

Om een sleuf te vrezen die diep genoeg is om kabels en leidingen in op te bergen moet je muurfrees een freesdiepte van in ieder geval 30 mm hebben. Goede freesmachines hebben over het algemeen een freesdiepte tussen de 30 en 40 mm. Er zijn ook professionele apparaten die nog dieper kunnen frezen.

De maximale freesbreedte is op een muurfrees ook in te stellen. Hiermee bepaal je hoe breed de sleuf wordt die je gaat frezen. Hoe breder de sleuf, hoe meer kabels en leidingen je erin kwijt kan. Ga dus na voordat je een muurfrees aanschaft wat je voorkeur is wat betreft freesdiepte en freesbreedte.

Diameter en kwaliteit van de schijven

De gangbare diameter maat van de slijpschijf in een muurfrees is 150 mm. Daarnaast zijn er ook kleinere modellen (125 mm) beschikbaar, die zijn bij uitstek geschikt voor fijnere snedes. Over het algemeen kan je met de standaard 150 mm slijpschijf het meeste freeswerk verrichten.

De kwaliteit van slijpschijven is erg belangrijk. Zij verrichten het zware werk en moeten zo lang mogelijk mee gaan. De beste kwaliteit die je kan vinden, zijn de diamantslijpschijven. Deze slijpschrijven sluiten niet af aan de randen en zijn vrijwel onverwoestbaar.

Hoe sterker de slijpschijf, hoe makkelijker en met mooier resultaat je groeven in verschillende soorten steen en beton kan frezen. Het is dus altijd goed om na te gaan van welk materiaal de slijpschijven van een muurfrees vervaardigd zijn.

Gewicht

Een muurfrees is een vrij zwaar gereedschap, met een gewicht van minstens 5 kg. Het werken met een muurfrees is dus flink arbeidsintensief.

Uitrusting en accessoires

Muurfrezen komen vaak met allerlei accessoires.

Sommige machines hebben enkel een snijschijfset, maar andere worden bijvoorbeeld inclusief afbreekgereedschap, afstandhouders, moersleutels, pensleutels en vulringen geleverd.

Ook worden sommige muurfrezen inclusief opbergkoffer geleverd. 

Bedenkt welke accessoires voor jou van belang zijn. Komen ze niet bij de muurfrees, dan kan je ze altijd los bestellen.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Bosch GNF 35 CA​
Bosch GNF 35 CA

PROFESSIONEEL

Spit D90 Muurfrees​
Spit D90

BUDGET

Powerplus POWX0650​
Powerplus POWX0650


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste muurfrees 2023 - Top 5

5. Einhell TC-MA 1300

Waarom we fan zijn:
Een krachtige en robuuste machine die makkelijk in gebruik is.

De Einhell TC-MA 1300 is een robuuste muurfrees met een vermogen van 1320 W en een stationair toerental van 9000 toeren per minuut. Dankzij het compacte ergonomische ontwerp en de softgrip handgreep ervaar je tijdens het werken met deze machine een groot gebruikscomfort. De tweede handgreep bovenop de muurfrees zorgt voor een extra stabiele greep. Dit maakt de machine ook veiliger om mee te werken. Voordat je begint met frezen kan je de zaagdiepte heel nauwkeurig handmatig en traploos instellen tussen de 8 en 30 mm. 

De machine heeft een soft-start functie, waarmee de machine langzaam op gang komt. Zo kan je rustig het snijblad in de muur laten zakken. De overbelastingsindicator voorkomt oververhitting van de motor door hem automatisch uit te schakelen als de motor overbelast raakt. Je kan makkelijk en veilig de slijpschijven verwisselen dankzij de handige asvergrendeling. Om zo stofvrij mogelijk te werken, is de muurfrees uitgerust met een stofafzuigsysteem, waarop je een stofzuiger kan aansluiten.  

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1320 W
Maximale freesdiepte: 30 mm
Diameter schijf: 125 mm
Toerental: 9000 rpm
Gewicht: 6,2 kg

Video

Einhell TH-MA 1300

Bekijk verschillende aanbieders

4. Ferm WSM1008

Waarom we fan zijn:
Veel power en goed af te stellen voor elke klus.

De FERM WSM1008 is nog krachtiger dan de nummer 5, met een vermogen van 1600 W. Vanwege deze krachtige motor maakt de muurfrees makkelijk allerlei frezen in verschillende soorten muren. De machine is ergonomisch ontworpen en heeft een stevige soft grip handgreep, waarmee je de machine stabiel kan hanteren. Daarnaast heeft de muurfrees een extra handgreep bovenop de machine en een grote voetplaat voor nog meer stabiliteit en een groter werkcomfort. Wel is deze muurfrees aan de zware kant.

De groefdiepte van het apparaat is instelbaar van 8 tot 40 mm. Daarnaast maakt hij in een handomdraai sleuven van 8 tot 30 mm breed. Wat erg fijn is aan deze machine is de laser waarmee hij uitgerust is. Hiermee heb je een zeer precieze geleiding tijdens het frezen. Op de machine zit een stofafzuigeraansluiting om stofvrij en comfortabel te werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1600 W
Maximale freesdiepte: 40 mm
Diameter schijf: 150 mm
Toerental: 6000 rpm
Gewicht: 6,2 kg

Video

FERM WSM1008 muurfrees

Bekijk verschillende aanbieders

3. Ferm WSM1009

Waarom we fan zijn:
Even goede kwaliteit als de nummer 4, maar met nog meer kracht.

De nummer 3 van deze lijst is de FERM WSM1009. Deze vernieuwde versie van de nummer 4 hierboven heeft een nog krachtigere motor met een vermogen van 1700 W. Hiermee kan je met 4000 toeren per minuut door vrijwel elk type steen en beton frezen, zelfs de hardste soorten. Het ergonomische ontwerp met soft grip handgreep en extra handgreep bovenop de machine zorgen voor een comfortabel gebruiksgemak. Let wel op: ook deze machine is wel weer echt aan de zware kant.

De muurfrees kan sleuven in de muur maken van 14, 19 en 29 mm breed. De maximale freesdiepte is 28 mm. Dat is iets minder diep dan de WSM1008 kan frezen, maar diep genoeg om kabels en leidingen weg te werken. De freesdiepte is nauwkeurig in te stellen. Ook op dit model zit een laser, die je helpt om kaarsrecht kantefrezen. Dankzij de grote, stevige voetplaat is de machine heel stabiel te hanteren, wat bijdraagt aan de veiligheid van de werkzaamheden. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1700 W
Maximale freesdiepte: 28 mm
Diameter schijf: 125 mm
Toerental: 4000 rpm
Gewicht: 8 kg

Video

Ferm WSM1009 muurfrees

Bekijk verschillende aanbieders

2. VONROC WCA501ac Muurfrees

Waarom we fan zijn:
No-nonsense apparaat met goede prijs-kwaliteit verhouding.

De VONROC WCA501ac Muurfrees heeft een super sterke motor met een vermogen van 1700 W en een toerental van 4000 toeren per minuut. Met gemak zaag je door allerlei soorten steen en beton. Een groot voordeel vinden wij dat deze machine ondanks de stevige behuizing en krachtige motor alsnog vrij compact en lichtgewicht is. Hierdoor is de muurfrees makkelijk hanteerbaar. 

De softgrip handgreep zorgt voor gebruikscomfort tijdens het werken. De zaagbreedte is in te stellen op geulen van 14, 19 en 29 mm. Ook is de zaagdiepte variabel in te stellen van 5 tot 40 mm. De machine is bovendien heel veilig. Vanwege het slow start mechanisme komt hij rustig op gang. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1700 W
Maximale freesdiepte: 40 mm
Diameter schijf: 150 mm
Toerental: 4000 rpm
Gewicht: 5,1 kg

Video

VONROC Muurfrees

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch GNF 35 CA

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief zeer hoogstaand en duurzaam. Aanrader voor de professional of fanatieke klusser.

De Bosch GNF 35 CA kost wat meer, maar daar krijg je veel voor terug. Deze muurfrees heeft namelijk een groot aantal voordelen waarmee hij zich onderscheid van andere muurfrezen. Allereerst is de machine met zijn ergonomische design en flexibele gripmogelijkheden handig in gebruik. De muurfrees is licht en heel nauwkeurig te geleiden dankzij de vier rollen in de voetplaat. Het hoogstaande Constant-Electonic systeem zorgt ervoor dat het toerental constant blijft, ook bij zware belasting. Dit maakt dat je veel makkelijker met minder inspanning groeven in de muur kan frezen.

De machine heeft een vermogen van 1400 W en een onbelast toerental van 9300 toeren per minuut. De kwalitatief hoogstaande slijpschijven hebben een diameter van 150 mm. Ze zijn moeiteloos en snel te verwisselen. De groefdiepte is instelbaar van 0 tot 35 mm. Ook de groefbreedte is gemakkelijk in te stellen van 3 tot 39 mm. De muurfrees heeft een maximale beveiliging dankzij de gesloten beschermkap, de invulblokkering en de heraanloopblokkering.  Uiteraard heeft de machine een aansluiting voor de stofafzuiging. Een groot voordeel is dat de machine een langere levensduur heeft dankzij het gepatenteerde stofdichtsysteem van Bosch. Om al deze reden staat voor ons de Bosch GNF 35 CA zonder twijfel op nummer 1.

Lees hier meer informatie over de Bosch GNF 35 CA.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1400 W
Maximale freesdiepte: 35 mm
Diameter schijf: 150 mm
Toerental: 9300 rpm
Gewicht: 4,7 kg

Video

Bosch GNF 35 CA

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Muurfrees: Powerplus POWX0650

Waarom we fan zijn:
Krachtige muurfrees met goede prijs-kwaliteit verhouding.

De Powerplus POWX0650 heeft een vermogen van 1800 W en een onbelast toerental van 5000 toeren per minuut. De machine kan tot 45 mm diep frezen en heeft een instelbare freesbreedte van 14, 24, 34 of 44 mm.  Ook heeft de muurfrees overbelastingsbeveiliging. Via de stofzuigadapter met een stofafzuigsysteem heb je geen last van stof. 

De muurfrees is makkelijk hanteerbaar dankzij het compacte ontwerp en de ergonomische softgrip handgreep. Dankzij een extra handgreep bovenop de machine ervaar je een nog grotere stabiliteit tijdens de werkzaamheden. Dankzij de drie meter lange kabel heb je tijdens de werkzaamheden genoeg bewegingsvrijheid om comfortabel te kunnen frezen. Ook erg fijn: bij aanschaf van deze machine heb je drie jaar garantie. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1400 W
Maximale freesdiepte: 45 mm
Diameter schijf: 150 mm
Toerental: 5000 rpm
Gewicht: 9,1 kg

Video

Powerplus POWX0650

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Muurfrees: Spit D90 Muurfrees

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtig, top kwaliteit en duurzaam.

Het kan vanwege het enorme aanbod van muurfrezen erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan om voor de professionals de beste muurfrees te vinden. Wat ons betreft is dat de Spit D90 Muurfrees. Deze buitengewoon krachtige machine werkt op  2500 W met een toerental van 6700 toeren per minuut. Hiermee krijg je elke freesklus soepel en nauwkeurig geklaard. Hij komt zelfs door gewapend beton. Als professional is dit dus de ideale muurfrees voor het zware en intensieve werk.

De muurfrees kan tot 50 mm diep zagen. Je stelt de zaagdiepte zeer gemakkelijk in. Een ander groot voordeel is dat de machine ondanks zijn enorme power toch heel hanteerbaar is. Hij weegt namelijk maar 6,5 kilogram en heeft een ergonomische ontwerp met soft grip handgreep. De muurfrees gaat bovendien lang mee omdat hij stofvrij is. Deze professionele muurfrees is een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2500 W
Maximale freesdiepte: 50 mm
Diameter schijf: 150 mm
Toerental: 6700 rpm
Gewicht: 5,52 kg

Video

Spit D90 Muurfrees

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier de beste freesmachines per soort

Wat is de beste muurfrees volgens Coolblue en Bol?

Vragen over de muurfrees beantwoord

Hieronder beantwoorden wij alle vragen die het meest worden gesteld over de muurfrees. 

Wat is een goede muurfrees?

Nadat wij veel verschillende muurfrezen hebben vergeleken, hebben wij de Bosch GNF 35 CA als beste muurfrees beoordeeld. Dit is een goede muurfrees van hoge kwaliteit en daarnaast is deze duurzaam in het gebruik. Deze muurfrees is dan ook zowel geschikt voor een fanatieke doe-het-zelf’ers als voor een professionals. 

Hoe diep in muur frezen?

Als je een kabel of leiding in de muur wilt wegwerken, moet de muurfrees die je gebruikt een freesdiepte hebben van ongeveer 25 tot 50 mm. De diepte van de gleuf hangt af van de omvang van de kabel of buis die je weg wilt werken. Houdt er rekening mee dat je na het plaatsen van de kabel of leiding nog een laag van ongeveer 1 a 2 cm pleisterwerk aan wilt brengen om deze netjes af te werken. Pas daar de diepte van de sleuf op aan.

Hoe maak ik een sleuf in de muur?

Voordat je kan beginnen met vrezen is het belangrijk om met een leidingdetector te checken of er geen leidingen of electra onder het gewenste gebied in de muur zitten. Vervolgens teken je met een waterpas een lijn op muur waar de sleuf moet komen.

Bereid de freesmachine voor en stel de breedte en diepte van de freesbladen af. Neem zelf ook veiligheidsmaatregelen en zet een mondmasker en veiligheidsbril op en trek werkhandschoenen aan.

Nu kan het frezen beginnen. Zet de machine aan breng deze gecontroleerd naar de muur. Laat deze langzaam in de muurzakken en beweeg deze langzaam over de afgetekende lijn. Als je de sleuf uitgefreesd hebt, kan je met een steenbeitel reststukken uithakken en vervolgens kan je de leiding of elektra in de muur plaatsen.

Hoe breed moet een sleuf zijn?

De breedte van de sleuf die je wilt maken hangt af van de omvang van de kabels en leidingen die je weg wilt werken en het aantal daarvan. Als je slechts 1 dunne elektriciteitsdraad in de muur wilt plaatsen kan je voor een smallere freesgleuf kiezen. Moet je een brede leiding in de muur plaatsen dan is het aan te raden om de breedte van de sleuf hierop aan te passen.

Hoe wij muurfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 12 verschillende muurfrezen onderzocht, meer dan 25 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste muurfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek