Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de top 5 beste Muurfrezen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste muurfrees? Is het je weleens opgevallen dat je in de meeste huizen geen rondslingerende en zichtbare kabels aan de muren ziet hangen? Dit komt doordat ze netjes in de muur weggewerkt zijn. Niemand wilt immers ontsierende kabels en snoeren in het oog zien hangen in zijn huis. Het lijkt misschien een onmogelijke klus om dit tijdens een verbouwing of een renovatie zelf voor elkaar te krijgen, maar dat hoeft het niet per se zo te zijn. Een muurfrees kan je hier namelijk mee helpen! Deze machine creëert strakke sleuven in de muur, waarna een ruimte ontstaat waarin je kabels of leidingen kan plaatsen. Zo zie je hier niks mee van en bereik je een prachtig, net resultaat. De muurfrees is dus een apparaat dat de investering absoluut waard is.

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Muurfrezen

BESTE KOOP

Bosch GNF 35 CA
Bosch GNF 35 CA

PROFESSIONEEL

Spit D90

BUDGET

Powerplus POWX0650
Powerplus POWX0650

Beste muurfrees - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede muurfrees te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan muurfrezen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende muurfrezen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke muurfrezen als beste uit de bus komen. 

5. Einhell TH-MA 1300

We trappen af met de Einhell TH-MA 1300 muurfrees. Deze robuuste machine heeft een vermogen van 1320 W en een stationair toerental van 9000 toeren per minuut. Twee slijpschrijven met elk een diameter van 125 mm zullen het freeswerk gaan verrichten. Dankzij het compacte ergonomische ontwerp en de soft grip handgreep ervaar je tijdens het werken met deze machine een groot gebruikscomfort. De extra handgreep bovenop de muurfrees zorgt voor een extra stabiele greep, wat de machine ook veiliger maakt om mee te werken. Voordat je begint met frezen kan je de zaagdiepte heel nauwkeurig handmatig en traploos instellen tussen de 8 en 30 mm. 

Zo weet je zeker dat je geen andere elementen in de muur beschadigt, zoals bijvoorbeeld leidingen. De machine heeft een soft-start functie, waarmee de machine langzaam op gaan komt zodat je rustig het snijblad in de muur kan laten zakken. Wel zo veilig! Aan de veiligheid draagt ook de overbelastingsindicator bij. Deze voorkomt oververhitting van de motor van de machine door hem automatisch uit te schakelen als er overbelasting van de motor plaatsvindt. Daarnaast man je gemakkelijk en veilig de slijpschijven verwisselen dankzij de handige asvergrendeling. Wanneer deze geactiveerd is dan kan je de slijpschijven moeiteloos verwisselen. Je kan je voorstellen dat er bij het frezen in de muur een hoop stofdeeltjes de lucht in komen. 

Dit is zowel belastend voor je ogen en luchtwegen als voor je werkruimte, want het vrijgekomen stof zal overal terecht komen. Dit belemmert bovendien de veiligheid tijdens het werken. Om dit te voorkomen is de machine uitgerust met een stofafzuigsysteem met bajonetaansluiting, waarop je een stofzuiger kan aansluiten om de stofdeeltjes direct mee op te zuigen. Zo kan je veilig en schoon te werk gaan. De machine wordt geleverd in een stevige, kunststof koffer, zodat je hem na gebruik weer veilig kan opbergen.

Einhell TH-MA 1300

4. Ferm WSM1008

Dan door met onze nummer 4, de FERM WSM1008. Deze krachtige muurfrees heeft een vermogen van 1600 W en een onbelast toerental van 0 tot 6000 toeren per minuut. Met zijn krachtige motor maakt deze machine gemakkelijk allerlei frezen in verschillende soorten muren. De machine is ergonomisch ontworpen en heeft een stevige soft grip handgreep, waarmee je de machine stabiel kan hanteren. Daarnaast heeft de muurfrees een extra handgreep bovenop de machine en een grote voetplaat voor nog meer stabiliteit en een groter werkcomfort. 

De groefdiepte van het apparaat is instelbaar van 8 tot 40 mm. Daarnaast maakt hij in een handomdraai sleuven van 8 tot 30 mm breed. Wat erg fijn is aan deze machine is de laser waarmee hij uitgerust is. Hiermee heb je een zeer precieze geleiding tijdens het frezen. Zo weet je zeker dat je heel nauwkeurig te werk kan gaan. Voor al het opvliegende stof is een stofafzuigeraansluiting aanwezig, waarop een stofafzuigsysteem aan te sluiten is. Hierdoor kan je zo stofvrij en comfortabel mogelijk je werkzaamheden verrichten. 

De muurfrees wordt geleverd inclusief stofafzuigadapter, sleutel, twee koolborstels, een beitel en twee batterijen voor de laser. Erg attent! Dit alles kan je na gebruik opbergen in de meegeleverde canvas draagtas. Zo kan je alle onderdelen bij elkaar houden en zal je niet snel iets kwijt raken. Bovendien vervoer je de machine zo gemakkelijk van de ene locatie naar de andere. 

FERM WSM1008 muurfrees

3. Ferm WSM1009

De nummer 3 van deze lijst is de FERM WSM1009. Deze vernieuwde versie van de nummer 4 hierboven heeft een buitengewoon krachtige motor die een vermogen van maar liefst 1700 W heeft. Hiermee kan je met 4000 toeren per minuut door vrijwel elk type steen en beton frezen, zelfs de hardste soorten. Het ergonomische ontwerp met soft grip handgreep en extra handgreep bovenop de machine zorgen voor een comfortabel gebruiksgemak. Hierdoor kan je moeiteloos meerdere uren achter elkaar doorwerken. De muurfrees maakt moeiteloos sleuven in de muur van 14, 19 en 29 mm breed. Hij heeft een freesdiepte van 28 mm, wat wel iets minder diep is dan bij de WSM1009, maar waarmee je alsnog gemakkelijk kabels en leidingen wegwerkt. De freesdiepte is nauwkeurig in te stellen zodat je zeker weet dat je heel precies kan werken. Hier draagt ook de laser aan bij, die de lijn waarop je gaat frezen heel duidelijk aangeeft, waardoor je kaarsrecht kan frezen. 

Dankzij de grote, stevige voetplaat is de machine heel stabiel te hanteren, wat bijdraagt aan de veiligheid van de werkzaamheden. De machine heeft een snoer van maar liefst drie meter lang. Hierdoor ervaar je een grote bewegingsvrijheid, want je bent zo heel wendbaar in de ruimte waarin je werkt. Dit zal je veel ergernis besparen, want niks is vervelender dan een te kort snoer waardoor je met verlengsnoeren in de weer moet. Het opstuivende stof zuig je gemakkelijk weg via de stofafzuigeraansluiting, waardoor je niet belemmerd wordt in je zicht en geen last krijgt van je ogen en luchtwegen. Bovendien scheelt dit enorm qua opruimwerkzaamheden zodra je klaar met bent het frezen. 

De muurfrees wordt geleverd inclusief 2 batterijen voor de laser, een beitel, een adapter voor de stofafzuiging, een spansleutel en een inbussleutel. Dit alles kan je opbergen in de meegeleverde robuuste opbergkoffer. Zo blijft de machine beschermt tegen beschadigingen en hou je alle onderdelen bij elkaar, zodat je niks kwijt raakt.

Ferm WSM1009 muurfrees

2. VONROC Muurfrees

Op de tweede plek is de VONROC Muurfrees geëindigd. Ook deze krachtpatser heeft een super sterke motor met een vermogen van 1700 W en een toerental van 4000 toeren per minuut. Met gemak zaag je door allerlei soorten steen en beton. De machine is ontzettend stevig dankzij de voornamelijk metalen behuizing. Hierdoor kan hij wel tegen een stootje en gaat hij jarenlang mee. Een groot voordeel is dat deze machine ondanks deze behuizing en zijn krachtige motor alsnog vrij compact en lichtgewicht is met maar 5.1 kilogram. Dat maakt dat de machine makkelijk hanteerbaar is en zo kan je langere tijd achter elkaar doorwerken. 

Ook de soft grip handgreep draagt enorm bij aan het gebruikscomfort tijdens de werkzaamheden. De zaagbreedte is in te stellen op geulen van 14, 19 en 29 mm. Ook is de zaagdiepte variabel in te stellen van 5 tot 40 mm. De gesegmenteerde diamanten slijpschijven hebben een diameter van 150 mm en je krijgt er maar liefst zes meegeleverd! Zo kan je wel een tijdje vooruit dus. De machine is bovendien heel veilig, want hij heeft een slow start mechanisme, waardoor hij rustig op gang komt. Dankzij de drie meter lange rubberen stroomkabel heb je tijdens het frezen een grote bewegingsvrijheid. 

Tijdens het frezen zullen er veel gruis en stofdeeltjes vrijkomen. Dankzij de stofafzuigeraansluiting kan deze materie direct door een stofzuiger opgezogen worden. Je krijgt bij aankoop van deze machine alles wat je nodig zal hebben, want naast de zes diamanten slijpschijven krijg je ook een klein en groot formaat tussenring, een stofafzuigadapter, een moersleutel en een inbussleutel meegeleverd. Dit alles kan je na gebruik veilig opbergen in de bijgeleverde opbergtas, zodat de muurfrees beschermd is tegen stof, vuil en vocht en je bovendien alle onderdelen bij elkaar houdt. 

1. Bosch GNF 35 CA

We zijn aangekomen bij onze nummer 1. Onze absolute winnaar is de Bosch GNF 35 CA. Deze prachtige muurfrees kost wel een stuk meer, maar daar krijg je dan ook heel veel voor terug. Deze muurfrees heeft namelijk een groot aantal voordelen. Allereerst is de machine met zijn ergonomische greepdesign en flexibele griepmogelijkheden ontzettend goed te hanteren. Omdat de machine met zijn 4,7 kilogram voor een muurfrees erg licht is kan je dankzij de verminderde belasting gedurende langere tijd optimaal werken. Dankzij het hoogstaande Constant-Electonic systeem zal je tijdens de werkzaamheden altijd een constant toerental behouden, ook bij zware belasting. Dit maakt dat je veel gemakkelijker met minder inspanning de groeven in de muur zal kunnen frezen. De machine heeft een vermogen van 1400 W en een onbelast toerental van maar liefst 9300 toeren per minuut. De kwalitatief hoogstaande slijpschijven hebben een diameter van 150 mm en zijn dankzij een optimale toegankelijkheid moeiteloos en snel te verwisselen met slechts een gereedschap. De groefdiepte is instelbaar van 0 tot 35 mm. 

Ook de groefbreedte is gemakkelijk in te stellen van 3 tot 39 mm. Zoals met elk gereedschap is het belangrijk dat je veilig kan werken. Deze muurfrees heeft een maximale beveiliging dankzij de gesloten beschermkap, de invulblokkering en de heraanloopblokkering. De machine is licht en heel nauwkeurig te geleiden dankzij de vier rollen in de voetplaat. Tijdens het werken ervaar je bovendien een zeer hoge stabiliteit door de robuuste metalen glijplaat. Uiteraard heeft de machine een aansluiting voor de stofafzuiging, zodat je geen last zal hebben van opvliegende stofdeeltjes. Een groot voordeel is dat de machine een langere levensduur heeft dankzij het gepatenteerde stofdichtsysteem van Bosch. 

De muurfrees wordt zeer compleet geleverd inclusief opnameflens, breekgereedschap, een ronde moer, een gebogen pensleutel, drie vulringen van 4 mm en vier vulringen van 6 mm. Dit alles kan je na gebruik veilig opbergen in de meegeleverde stevige opbergkoffer, zodat je muurfrees en de bijgeleverde accessoires goed beschermd zijn tegen vuil en vocht. Bovendien hou je alle onderdelen zo goed bij elkaar, zodat je bij een volgend gebruik direct aan de slag kan. De Bosch GNF 35 CA mag dan niet goedkoop zijn, hij is wat ons betreft de investering absoluut waard. 

Bosch GNF 35 CA muurfrees

Beste Goedkope Muurfrees

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als thuisklusser op zoek bent naar een machine met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk wil je een goed werkende muurfrees, maar het is voor velen onder ons toch wel fijn als we niet te diep in de portefeuille hoeven te tasten. Daarom hebben wij als beste goedkope muurfrees gekozen voor de Powerplus POWX0650. Powerplus is een zeer betrouwbaar merk met een groot assortiment aan gereedschappen die een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding hebben. 

Ook deze muurfrees stel daarin niet teleur. Met een vermogen van maar liefst 1800 W en een onbelast toerental van 5000 toeren per minuut is deze machine ontzettend krachtig. De machine kan tot wel 45 mm diep frezen en kent een freesbreedte van 14, 24, 34 of 44 mm. Zo kan je moeiteloos gleuven zagen in allerlei soorten steen en beton. De machine is bovendien zeer veilig dankzij de overbelastingsbeveiliging. Het opvliegende stof dat tijdens de werkzaamheden zal vrijkomen is gemakkelijk via de stofzuigadapter met een stofafzuigsysteem op te zuigen, zodat je geen last van je ogen en luchtwegen zal hebben en bovendien een goed zicht op je werkplek behoudt. Dit scheelt natuurlijk ook nog eens bij het opruimen na de werkzaamheden. 

De muurfrees is makkelijk hanteerbaar dankzij het compact ontwerp en de ergonomische soft grip handgreep. Dankzij een extra handgreep bovenop de machine ervaar je een nog grotere stabiliteit tijdens de werkzaamheden. Dankzij de drie meter lange kabel heb je tijdens de werkzaamheden genoeg bewegingsvrijheid om comfortabel te kunnen frezen. Ook erg fijn: bij aanschaf van deze machine heb je maar liefst drie jaar garantie. 

Powerplus POWX0650

Beste Professionele Muurfrees

Als professional is het natuurlijk belangrijk dat je met sterke, betrouwbare gereedschappen werkt. Je wilt immers de beste kwaliteit afleveren aan je klanten en snel en efficiënt kunnen werken. Er is echter enorm veel aanbod op de markt. De een zweert bij deze machine, de ander gaat altijd voor dat ene specifieke merk. Het kan zodoende erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan voor de professionals onder ons de naar onze mening beste professionele schaafmachine uit kiezen. Wat ons betreft is dat de Spit D90 Muurfrees. Dit is de absolute koning van de muurfrezen. 

Deze buitengewoon krachtige machine werkt op maar liefst 2500 W met een indrukwekkend toerental van 6700 toeren per minuut. Hiermee krijg je zonder twijfel elke klus die op je pad komt soepel en nauwkeurig geklaard. Zelfs gewapend beton is geen opgave voor deze krachtpatser. Als professional is dit dus de ideale muurfrees voor het zware en intensieve werk. Ook de zaagdiepte van deze machine is buitengewoon. Je kan namelijk tot wel 50 mm diep zagen. Hierbij stel je de zaagdiepte zeer gemakkelijk in. De machine heeft een snoeplengte van maar liefst 5 meter. Hiermee zal je dus zeer wendbaar zijn, wat het werkcomfort tijdens de werkzaamheden enorm vergroot. Een ander groot voordeel is dat de machine ondanks zijn enorme power toch heel hanteerbaar is. 

Hij weegt namelijk maar 6,5 kilogram. Daarnaast is hij dankzij het ergonomische ontwerp met soft grip handgreep zeer comfortabel hanteerbaar. Dit is als professional uiteraard erg belangrijk, want vaak werk je meerdere uren achter elkaar door. Bovendien zal je de muurfrees een stuk frequenter gebruiken, dus dan is het heel fijn als de machine een groot gebruiksgemak kent. De muurfrees gaat bovendien lang mee omdat hij stofvrij is. Deze professionele muurfrees is absoluut een betrouwbare keuze waar je als professional heel lang plezier van zal hebben.

Spit D90 Muurfrees

Koopgids

Een muurfrees is een elektrisch gereedschap waarmee je gleuven in een muur kan frezen. De machine heeft twee (of soms meerdere) slijpschijven die parallel aan elkaar geplaatst zijn. Deze slijpschijven creëren evenwijdige groeven in een muur, waarin je vervolgens kabels, leidingen, en verwarmingsbuizen kan wegwerken. De machine heeft een freesvoet die je plat op de muur zet en vervolgens langs de muur geleidt. Je kan zelf bepalen op welke diepte je wilt frezen en met welke breedte. De slijpschijven zijn met een kap bedenkt, zodat de machine veilig is om mee te werken.

Welke muurfrees kopen?

Wij kunnen ons goed voorstellen dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken bij de aanschaf van een muurfrees. Zowel in de bouwmarkten als online is het aanbod ontzettend groot en divers. Er zijn ontelbaar veel merken, allerlei verschillende soorten muurfrezen en grote prijsverschillen. Dit kan lastig zijn wanneer je niet goed weet waar je precies naar op zoek bent. Want wat maakt nou dat de ene muurfrees meer geschikt voor jou is dan de andere? Om je op weg te helpen zetten wij hieronder voor je uiteen op welke factoren je kan letten tijdens het maken van je keuze. Het is dus logischerwijs niet gemakkelijk om te bepalen welke muurfrees het beste bij jouw wensen past. Om je een beetje de weg te wijzen helpen we je graag bij het maken van je keuze. Hieronder hebben we verschillende factoren uiteengezet waarop je kan letten bij de aanschaf van een muurfrees.

Vermogen

Zoals eigenlijk voor elk gereedschap geldt: hoe groter het vermogen van de machine, hoe krachtiger de machine zal zijn. Muurfrezen werken op netstroom. Vaak ligt het vermogen van muurfrezen tussen de 1300 en 1700 watt met een toerental tussen de 4000 en 10000 toeren per minuut. Hoe krachtiger de machine, hoe gemakkelijker je door verschillende soorten muren zal kunnen frezen. Dit maakt het werken gemakkelijker en bespaart je enige krachtinspanning. In principe kan je met de meeste muurfrezen prima uit de voeten. Wel is het zo dat als je in erg harde steen- of betonsoorten groeven wilt gaan frezen, het raadzaam is om te kiezen voor een muurfrees met een hoger vermogen en dus een krachtigere motor. Voor simpele frees-werkzaamheden volstaat een machine met een lager vermogen. Het is dus voordat je tot aanschaf van een muurfrees overgaat goed om na te gaan wat voor soorten steen en beton je wilt gaan frezen en wat voor vermogen van de machine daar bij past.

Maximale freesdiepte en breedte

Muurfrezen kennen een maximale freesdiepte. Deze freesdiepte is handmatig in te stellen. Deze diepte kan per machine sterk verschillen. Om een sleuf te vrezen die diep genoeg is om kabels en leidingen in op te bergen moet je muurfrees een freesdiepte van in ieder geval 30 mm hebben. Goede freesmachines bereiken over het algemeen een freesdiepte tussen de 30 en 40 mm. Er zijn echter ook professionele apparaten die een grotere freesdiepte bereiken. De maximale freesbreedte is op een muurfrees ook in te stellen. Hiermee bepaal je hoe breed de sleuf wordt die je gaat frezen. Hoe breder de sleuf, hoe meer kabels en leidingen je erin kwijt kan. Ga dus na voordat je een muurfrees aanschaft wat je voorkeur is wat betreft freesdiepte en freesbreedte.

Diameter en kwaliteit van de schijven

De gangbare diameter maat van de slijpschijf in een muurfrees is 150 mm. Daarnaast zijn er ook kleinere modellen van 125 mm beschikbaar. Deze kleinere modellen zijn heel geschikt voor fijnere snedes, maar over het algemeen kan je met de standaard 150 mm slijpschijf het meeste freeswerk verrichten. De kwaliteit van slijpschijven is erg belangrijk. Ze zullen immers zwaar werk verrichten en dus zo lang mogelijk mee moeten kunnen gaan. De beste kwaliteit slijpschijven zijn de diamantslijpschijven. Deze slijpschrijven sluiten niet af aan de randen en zijn vrijwel onverwoestbaar. Over het algemeen geldt dus: hoe sterker de slijpschijf, hoe gemakkelijker en met mooier resultaat ze groeven in verschillende soorten steen en beton zullen frezen. Het is dus altijd goed om na te gaan van welk materiaal de slijpschijven van een muurfrees vervaardigd zijn.

Gewicht

Een muurfrees is een vrij zwaar gereedschap. Ze wegen over het algemeen minstens 5 kilogram. Het werken met een muurfrees kan zodoende aardig arbeidsintensief zijn. Je houdt immers de muurfrees tegen de muur aan, wat je armen en schouders belast. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of frequent de muurfrees zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Het gewicht van de machine is hierbij een belangrijke factor. Hoe zwaarder de machine, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Het gewicht van muurfrezen kan sterk uiteenlopen. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare muurfrezen met een sterke motor en een gering gewicht. Met een machine van rond de 5 kilogram kan je over het algemeen vrij comfortabel meerdere uren achtereen werken. Voordat je een muurfrees aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is.

Uitrusting en accessoires

Muurfrezen komen vaak inclusief allerlei accessoires. Sommige machines hebben enkel een snijschijfset, maar andere worden bijvoorbeeld inclusief afbreekgereedschap, afstandhouders, moersleutels, pensleutels en vulringen geleverd. Ook worden sommige muurfrezen inclusief opbergkoffer geleverd. Dit is ontzettend fijn, want zo kan je de machine veilig opbergen beschermd tegen vocht, vuil en stof. Bovendien hou je zo alle onderdelen bij elkaar waardoor je bij een volgend gebruik direct aan de slag kan. Het is altijd raadzaam om na te gaan uit welke materialen de bijgeleverde accessoires vervaardigd zijn en na te gaan of ze zodoende duurzaam zijn.

Geraadpleegde bronnen