Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Grastrimmer? Ons Advies en Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste grastrimmer?  Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beste grastrimmers van dit moment. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van een grastrimmer die het beste bij jou en de gebruikssituatie past. We hebben ook onze best beoordeelde grastrimmers in een top 5 gezet voor het jaar 2023.

Wat doe je met een grastrimmer?

Een grastrimmer is een machine die gebruikt wordt in de tuin en landbouw waarmee je gras kan trimmen. Je gebruikt een grastrimmer vaak voor lastig bereikbare plekken en om de randen van een gazon netjes af te werken.

Onderzoek de verschillende grastrimmers op de markt

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan grastrimmers moeilijk tot een keuze komt. De grastrimmers volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aankoop van een grastrimmer.

Wij raden je daarom aan om goed onderzoek te doen naar de verschillende grastrimmers op de markt, en in ieder geval deze elementen mee te nemen:

  • Soort grastrimmer
  • Gewicht
  • Vermogen
  • Maaibreedte van de draad
  • Draaibare snijkop
koopadvies voor de beste grastrimmer

Soorten grastrimmers (elektrisch, accu of benzine)

Zoals we hierboven beschreven zijn er meerdere type grastrimmers. Een belangrijk onderscheid dat we bij de verschillende grastrimmers kunnen maken is of ze op elektriciteit, accu of benzine werken.

Een grastrimmer met accu kan handig zijn. Een groot voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en daardoor veel bewegingsvrijheid hebt.Toch zal de accu wel tussendoor opgeladen moeten worden.

Een grastrimmer op netstroom geeft je tijdens het maaien een constante stroomtoevoer, waardoor je in een keer kan doorwerken. Wel heb je altijd een stroomvoorziening in de buurt nodig en soms ook een verlengsnoeren.

Ook zijn er grastrimmers die op benzine werken. Dit type grastrimmer is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Het toestel is wel zwaarder en maakt meer lawaai, dus zorg als je hiermee gaat werken wel voor gehoorbescherming. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Gewicht

Het werken met een grastrimmer kan soms best arbeidsintensief zijn. Je tilt het apparaat namelijk gedurende langere tijd, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te gebruiken.

Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de grastrimmer vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort zo groot mogelijk is. Het gewicht van een grastrimmer kan enigszins variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 1 a 2 kilogram, maar ook zwaardere modellen richting de 5 kilogram.

Over het algemeen zijn elektrische toestellen het lichts, gevolgd door toestellen op accu. Benzine grastrimmers zijn vaak het zwaarst. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare grastrimmers met een sterke motor en een licht gewicht. Voordat je een grastrimmer koopt is het naast het checken van het gewicht, ook goed om te kijken of de machine andere elementen heeft die het gebruikscomfort vergroten, zoals een extra handgreep, een verstelbare lusgreep, bretels en een softgrip-handgreep.

Vermogen

Een belangrijke factor bij een grastrimmer is het vermogen van de machine. Hoe hoger het vermogen, hoe sterker de grastrimmer. Uiteraard zal je niet voor iedere klus evenveel kracht nodig hebben. Voor grasrandjes van je gazon kan je met een lager vermogen goed uit de voeten. Voor stugger gras en een groter oppervlakte is wat meer kracht wel aan te raden. 

Maaibreedte van de draad

De maaibreedte van de draad geeft aan hoe groot het oppervlak is dat de grastrimmer in een keer kan maaien. Sommige grastrimmers worden geleverd met een handige planten- of bloemenbeschermer.

Informatie en handige weetjes - alles over de grastrimmer

Draaibare snijkop

Een belangrijke factor bij een grastrimmer is of het toestel beschikt over een draaibare snijkop. Dit is namelijk een heel groot pluspunt. Met een draaibare snijknop kan je de grastrimmer precies aanpassen op de situatie. Zo krijg je een veel mooier en netter resultaat.

Wanneer je bijvoorbeeld over een tuin beschikt met veel vormen en planten, bloemen en bomen, dan kan het heel handig zijn wanneer je de snijkop hierop kan aanpassen. Ook wanneer je onder tuinmeubels over langs muurtjes wilt trimmen zal een draaibare snijkop erg van pas komen. Je zal veel makkelijker overal bijkunnen en jezelf niet in lastige posities te hoeven manoeuvreren.

Een draaibare snijkop kan horizontaal ten opzichte van het gazon snijden, waarbij gras wordt weggesneden dat omhoog groeit. Wanneer je de snijkop verticaal instelt dan kan je in een rechte lijn grassprieten die plat op de grond liggen wegmaaien. Zo krijg je duidelijke lijnen en randen, wat er heel verzorgd en goed onderhouden uitziet.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Makita DUR190UZX3
Makita DUR190UZX3

PROFESSIONEEL

DeWalt DCM561PB-QW
DeWalt DCM561PB-QW

BUDGET

Powerplus POWEG6015
Powerplus POWEG6015 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste grastrimmer 2023 - Top 5

5. WOLF-Garten LYCOS E/500 T

Waarom we fan zijn:
Goede grastrimmer voor de minder fanatieke tuinierder.

We trappen onze top 5 af met de WOLF-Garten LYCOS E/500 T. Deze grastrimmer heeft een vermogen van 500 watt en een maaibreedte van 27 centimeter. De machine is dankzij zijn lichte gewicht heel goed hanteerbaar. Je kan lekker snel de randjes van je gazon trimmen dankzij de dubbele draad. 

Wanneer je iets minder fanatiek bent met tuinieren, is dit een goed model om mee te beginnen. De WOLF Garten LYCOS E/500 is een vrij basic model waar je voldoende aan hebt als je alleen de kanten van je gazon wil trimmen. Als je echter ook onkruid en ander fijn tuinmateriaal wil maaien raden we je aan nog even verder te lezen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Trimmen: Rand gazon
Gewicht: 2,5 kg
Draaibare kop: Ja
Maaibreedte: 27 cm

Video

WOLF-Garten LYCOS E/500 T

WOLF-Garten LYCOS E/500 T

4. BLACK+DECKER BESTA525-QS

Waarom we fan zijn:
Handige grastrimmer met graskantensijder voor kleine tot middelgrote tuinen.

De BLACK+DECKER BESTA525-QS elektrische grastrimmer is geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Hij heeft een maaibreedte van 25 centimeter waarmee je snel je gazon netjes getrimd hebt. Dankzij het compacte ontwerp en lichte gewicht kan je er met gemak lange tijd mee werken. De grastrimmer is dankzij de telescopische steel aan te passen op je lichaamslengte. Dankzij de Trim ’n’ Edge functie kan je eenvoudig schakelen tussen de trim en de kantensnijder functie, zodat je in elke hoek met gemak kan trimmen. 

Het automatische draadtoevoersysteem zorgt ervoor dat de draad steeds tot de benodigde lengte verlengd wordt. De machine is eventueel te combineren met de CM100 wielbasis waarmee je de grastrimmer als een maaier kan gebruiken voor het snel en gemakkelijk egaal maaien van kleine oppervlaktes. De grastrimmer wordt inclusief draad en spoel geleverd en na aanschaf heb je 2 jaar garantie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Trimmen: Rand gazon
Gewicht: 2,4 kg
Draaibare kop: Ja
Maaibreedte: 25 cm

Video

BLACK+DECKER BESTA525-QS

Bekijk verschillende aanbieders

3. Gardena ComfortCut Li-18/23

Waarom we fan zijn:
Fijne grastrimmer met kantengeleiderwiel en beschermingsbeugel.

Op onze derde plek staat de Gardena ComfortCut Li-18/23. In tegenstelling tot de nummers 4 en 5 werkt deze op een 18 V accu met een looptijd van een klein uur. Deze accu is uit te wisselen met andere Gardena 18 V producten. Het LED-display toont het laadniveau van de accu aan, zodat je altijd kan zien hoe lang je nog door kan werken. De grastrimmer heeft een maaibreedte van 23 centimeter en een kantelbare kop. Hierdoor kan je de kop steeds zo draaien dat je ook bij de moeilijk bereikbare plekken kan. 

De grastrimmer beschikt over duurzame kunststof messen die makkelijk te verwisselen zijn. In de handgreep is een vervangend mes inbegrepen. Een handige extra is de meegeleverde plantenbeschermer die je op de machine kan monteren. Ook prettig is dat de grastrimmer behoorlijk stil is, doordat hij op accu werkt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Trimmen: Hoog gras, Rand gazon
Gewicht: 2,6 kg
Draaibare kop: Ja
Maaibreedte: 23 cm

Video

Gardena ComfortCut Li-18:23

Bekijk verschillende aanbieders

2. BLACK+DECKER STC1840PC-QW

Waarom we fan zijn:
Een grastrimmer op accu met handige draaibare kop.

Op nummer 2 de BLACK+DECKER STC1840PC-QW. Ook deze grastrimmer werkt op een 18V accu. Je kan met deze grastrimmer makkelijk grotere oppervlaktes trimmen. Hij heeft een maaibreedte van 26 cm. Dankzij de draaibare kop kan je ook bij de lastig bereikbare plekken komen. De telescopische steel kan je aanpassen aan je lichaamslengte. Handig aan deze grastrimmer is de bijknip-functie en een kantgeleiderwiel voor het netjes afwerken van de randen van het gazon.

Het versnellingsmechanisme met hoogkoppel zorgt ervoor dat je efficiënter en sneller te werk gaan gaan. Een nadeel aan deze grastrimmer is dat hij aan de zware kant is en geen draagriem heeft. Je gaat het trimmen dus wel in de armen voelen. Tip van ons: het is de moeite waard om een tweede accu erbij te kopen zodat je de accu’s kan afwisselen. Een volle accu gaat namelijk niet zo lang mee. De grastrimmer wordt geleverd inclusief een accu en lader. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Trimmen: Hoog gras, Rand gazon
Gewicht: 2,6 kg
Draaibare kop: Ja
Maaibreedte: 28 cm

Video

BLACK+DECKER STC1840PC-QW grastrimmer

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DUR190UZX3

Waarom we fan zijn:
Hoge kwaliteit grastrimmer met uitwisselbare Makita accu.

De Makita DUR190UZX3 is een lichtgewicht grastrimmer van hoge kwaliteit met goede resultaten, wat ons betreft de beste grastrimmer van 2023. Hij werkt op een 18V accu (niet meegeleverd) en is erg krachtig. Heel fijn is dat je daardoor in relatieve stilte kunt werken. Met deze Makita grastrimmer kan je graskanten trimmen, licht onkruid en fijn materiaal maaien. Dankzij de soft start functie start de grastrimmer rustig op. 

In deze grastrimmer zit een koolborstelloze motor, waardoor de accu het langer volhoudt. Overigens is de accu uitwisselbaar met ander Makita gereedschap op hetzelfde accuplatform. Dankzij de draagriem kan je langere tijd doorwerken zonder zware armen te krijgen. Het apparaat is goed gebalanceerd en voelt goed in de hand. De reden dat de Makita DUR190UZX3 zich onderscheid van de andere grastrimmers in de lijst is de hoge kwaliteit. Zowel de motor als het frame als de snijdraad zijn van hoge kwaliteit waardoor je makkelijk en snel kan werken met goede resultaten.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Trimmen: Rand gazon
Gewicht: 3,4 kg
Draaibare kop: Nee
Maaibreedte: 30 cm

 

Video

Makita DUR190UZX3

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Grastrimmer: Powerplus POWEG6015

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde grastrimmer voor de kleine werkzaamheden.

De Powerplus POWEG6015 is een grastrimmer met een vermogen van 300 watt en een maaibreedte van 25 cm. Hiermee is hij vooral geschikt voor kleine oppervlaktes en lichter maaiwerk. Bij wildere stukken merk je dat de capaciteit wat achteruit gaat. Dankzij het compacte en lichtgewicht ontwerp is de grastrimmer heel makkelijk hanteerbaar. 

De machine werkt op elektriciteit, waardoor je altijd een continu stroomtoevoer geniet. Wel zal je een verlengsnoer nodig hebben. De kabelontlasting zorgt ervoor dat het snoer uit de buurt van de messen blijft. De grastrimmer is voorzien van een automatische draadtoevoer waardoor de spoel steeds snijdraad aanlevert wanneer dat nodig is. Er wordt geen draagband meegeleverd, waardoor je wel vrij snel zware armen krijgt van het trimmen. Maar voor de kleinere maaiklusjes is dit een goed apparaat.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Trimmen: Rand gazon
Gewicht: 2,4 kg
Draaibare kop: Nee
Maaibreedte: 25 cm

Video

Powerplus POWEG6015 budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Grastrimmer: DeWalt DCM561PB-QW

Waarom we fan zijn:
Een goed gebalanceerde grastrimmer voor professioneel gebruik. Sterke accu die lang mee gaat.

Naar onze mening is de DeWalt DCM561PB-QW de beste grastrimmer voor professionals. De grastrimmer werkt op een 18 V accu en is zeer krachtig. Hij beschikt over een gepatenteerde 400MWO Brushless Motor die zorgt voor een hoge koppel en een hoge snijsnelheid, ook bij zwaardere en langdurige klussen. Je kan de machine op twee snelheden instellen. 

Dankzij de accu geniet je een grote bewegingsvrijheid tijdens het werken. Vanwege de maaibreedte van 33 centimeter kan je met gemak grotere oppervlaktes trimmen of kleine stukken gazon maaien. De machine is voorzien van een professionele beschermkap. Het installeren van deze kap vergt wel wat puzzelwerk. De grastrimmer is behoorlijk stil dankzij de werking op accu. Overigens is de accu ook uitwisselbaar met ander DeWalt gereedschap op hetzelfde accuplatform.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Trimmen: Rand gazon
Gewicht: 4,1 kg
Draaibare kop: Nee
Maaibreedte: 33 cm

Video

DeWalt DCM561PB-QW professional

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier de beste grasmaaiers per soort

Dit vinden Coolblue en Bol de beste grastrimmer

Nog meer informatie over de grastrimmer

Wat is de beste grastrimmer?

Wij hebben veel soorten grastrimmers onderzocht en vinden de Makita DUR190UZX3 de beste grastrimmer van 2023. Zoals je gewend bent van Makita is de grastrimmer van hoge kwaliteit. Erg handig is ook dat de Makita accu uitwisselbaar is met ander Makita gereedschap met het zelfde accuplatform.

Hoe werkt een grastrimmer met draad?

Een grastrimmer maakt gebruik van een stevig nylondraad dat om zijn as wordt geslingerd. Hierdoor wordt door middel van het draad het gras door de hoge snelheid weggemaaid. Het nylondraad bevindt zich op een spoel in een snijkop. Deze wordt beschermd door een beschermingskap die aan een kant open is. Aan die kant kan het nylondraad zijn werk doen. Meestal beschikken grastrimmers over een lange telescopische steel die je kan aanpassen op de lichaamslengte, voor een optimale werkhouding en gebruikscomfort.

Hoe wij grastrimmers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende grastrimmers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste grastrimmer vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere tuin gereedschap artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek

deel deze blog