Auteur: Hendrik

Auteur: Hendrik

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Grastrimmers van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste grastrimmer? Een goed onderhouden gazon zonder droge plekken of te lang gras verbetert het aanzien van elke tuin. Uiteraard heb je om het gras te kunnen maaien een grasmaaier nodig. Het kan echter lastig zijn om met een grasmaaier de randen van het gazon mooi bij te houden. Zo kan het lastig zijn om het gras langs een schutting of tuinhuisje netjes weg te maaien. Gelukkig bestaat er een tuingereedschap dat je hierbij kan helpen. Een grastrimmer zorgt ervoor dat je de lastig bereikbare randen van het gazon mooi en secuur kan trimmen. Om jezelf tijd en energie te besparen kan het dus zeker de moeite waard zijn om voor het onderhoud van je gazon een goede grastrimmer aan te schaffen.

Onze Best Beoordeelde Grastrimmer

BESTE KOOP

Makita DUR190UZX3
Makita DUR190UZX3

PROFESSIONEEL

DeWalt DCM561PB-QW
DeWalt DCM561PB-QW professional

BUDGET

BLACK+DECKER BESTA525-QS

Beste grastrimmer - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede grastrimmer te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan grastrimmer het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende grastrimmers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke grastrimmers als beste uit de bus komen. 

5. WOLF-Garten LYCOS E/500 T

We trappen onze top 5 af met de WOLF-Garten LYCOS E/500 T. Deze krachtige grastrimmer krijgt veel goede recensies en wij begrijpen waarom. Deze grastrimmer heeft een vermogen van 350 W en een maaibreedte van 25 centimeter. De machine is dankzij het lichte gewicht van slechts 2,6 kilogram heel goed hanteerbaar. Je kan daarnaast de hoogte van de trimmer aanpassen met de telescopische steel. 

Hierdoor zal je met een optimale werkhouding je werkzaamheden verrichten, wat blessures of overbelasting voorkomt. Ook is de grastrimmer voorzien van een extra handvat voor een stevige en veilige grip op het toestel. Dankzij de draaibare kop kan je ook op moeilijk bereikbare plekken het gras gemakkelijk trimmen. Indien gewenst kan je kop als graskantensnijder instellen. Zo wordt voorkomen dat je in een ongemakkelijke houding te werk moet gaan. 

De ‘Trimm en Edge’ functie en het 2-draads snijsysteem zorgen ervoor dat het gras netjes en strak wordt getrimd. Zo bereik je altijd een optimaal resultaat. Voor de draadtoevoer maak je gebruik van het geïntegreerde tipautomaat-systeem waarbij je met de kop van de grastrimmer op de grond tikt. Bij aanschaf krijg je 2 x 3 meter snoekdraad meegeleverd.

WOLF-Garten LYCOS E/500 T

WOLF-Garten LYCOS E/500 T

4. Powerplus POWEG6015

De Powerplus POWEG6015 heeft een goed betaalbaar prijskaartje en is ontzettend capabel. De machine heeft een vermogen van 300W en een maaibreedte van 25 centimeter. Hiermee is hij vooral geschikt voor kleine tot middelgrote oppervlaktes. Dankzij het compacte en lichtgewicht (1,6 kilogram) ontwerp is de grastrimmer heel makkelijk hanteerbaar. Het extra hulphandvat geeft een stevige grip op de machine waardoor je hem stabiel en veilig kan bedienen. 

De machine werkt op elektriciteit, waardoor je altijd een continu stroomtoevoer geniet en net zolang door kan werken als je wilt. Het zal echter wel nodig zijn om gebruik te maken van een verlengsnoer. Een pluspunt is de kabelontlasting, waardoor het snoer uit de buurt van de messen blijft. De grastrimmer is voorzien van een automatische draadtoevoer waardoor de spoel steeds snijdraad aanlevert wanneer dat nodig is. Als je mooie bloemperken hebt dan kan je gerust met deze machine werken dankzij de speciale meegeleverde bloemenbescherming. 

Powerplus POWEG6015 budget

Powerplus POWEG6015

3. Gardena ComfortCut Li-18/23

Op onze derde plek hebben wij gekozen voor de zeer solide Gardena ComfortCut Li-18/23. Gardena levert al jaren kwalitatief hoogstaande tuingereedschappen en deze grastrimmer is daar wederom een bevestiging van. De grastrimmer loopt op een 18 V accu met een looptijd van om en nabij 55 minuten. Deze accu is uit te wisselen met andere Gardena 18 V producten. Zo hoef je niet steeds opnieuw een accu te kopen wanneer je met meerdere Gardena producten werkt. 

Doordat je geen rekening hoeft te houden met een stroomtoevoer in de buurt geniet je een grotere bewegingsvrijheid. Omdat er geen stroomsnoer aanwezig is kan je een stuk vrijer werken. Let er wel goed op dat de accu altijd op tijd opgeladen is. Het LED-display toont het laadniveau van de accu aan, zodat je ten alle tijden kan zien hoe lang je nog door kan werken. De machine beschikt over een maaibreedte van 23 centimeter en een kantelbare kop. Hierdoor kan je de kop steeds zo draaien dat je ook bij de moeilijk bereikbare plekken kan zonder jezelf te overbelasten. 

Dankzij de verstelbare voorhandgreep en de verticaal verstelbare telescopische as ervaar je tijdens het werken een groot werkcomfort en een stabiele grip op het toestel. De grastrimmer beschikt over een duurzame kunststof messen. In de handgreep is een vervangend mes inbegrepen. Een handige extra is de meegeleverde plantenbeschermer die je indien gewenst op de machine kan monteren. Een andere plus is het geluidsniveau van de ComfortCut Li-18/23, met 88 dB is hij minder lawaaiig dan veel andere toestellen. Na aanschaf van de grastrimmer heb je een garantie van 2 jaar. 

Gardena ComfortCut Li-18:23

Gardena ComfortCut Li-18/23

2. BLACK+DECKER STC1840PC-QW

Onze welverdiende nummer 2 is de BLACK+DECKER STC1840PC-QW. Ook deze grastrimmer werkt op een 18V accu, waardoor hij een grote bewegingsvrijheid tijdens de trimwerkzaamheden biedt doordat je niet afhankelijk bent van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan met deze grastrimmer dankzij de maaibreedte van 26 centimeter gemakkelijk grotere oppervlaktes trimmen. Dankzij de draaibare kop kan je ook bij de lastig bereikbare plekken komen. Bovendien hoef je je niet in moeilijk posities te manoeuvreren, wat eventuele overbelasting voorkomt. 

Ook de telescopische steel draagt bij aan een goede werkhouding, doordat je hem kan aanpassen aan de lichaamslengte. De grastrimmer beschikt ook over een bijknip-functie en een kantgeleiderwiel voor het netjes afwerken van de randen van het gazon. De handgreep is gemakkelijk te verstellen waardoor je een stevige en stabiele grip op de machine houdt, wat erg bijdraagt aan het gebruiksgemak. Het versnellingsmechanisme met hoogkoppel zorgt ervoor dat je efficiënter en sneller te werk gaan gaan. 

Het enige minpuntje aan deze grastrimmer is dat hij met 4,24 kilogram aan de zware kant is, maar dat mag de pret niet teveel drukken, want verder biedt hij alles wat je nodig hebt om je gazon te onderhouden en daarmee is hij de investering absoluut waard. De grastrimmer wordt geleverd inclusief accu en lader en je hebt na aanschaf een garantie van 2 jaar. 

BLACK+DECKER STC1840PC-QW grastrimmer

BLACK+DECKER STC1840PC-QW

1. Makita DUR190UZX3

De Makita DUR190UZX3 is een lichtgewicht grastrimmer van hoge kwaliteit met goede resultaten, het is dan ook niet voor niets dat dit de beste grastrimmer van 2022 is. Met een vermogen van 770 Watt heb jij zo alles getrimd voor vandaag.

Je kunt de grastrimmer elke kant op kantelen die je maar wilt en dan zal hij het nog steeds blijven doen. Dat heeft het te danken aan het unieke systeem wat de motor draaiende houdt. Om ervoor te zorgen dat er geen ongelukken gebeuren en jouw gras netjes getrimd wordt, wordt er gebruik gemaakt van een softstart. Hierdoor start het apparaat zeer langzaam.

Voor het gemak van de gebruiker is er gebruik gemaakt van een comfortabele softgrip handgreep. Dit zorgt er niet alleen voor dat trillingen verminderd worden, maar ook dat je een gezonde werkhouding aanneemt.

Makita DUR190UZX3

Makita DUR190UZX3

Beste Goedkope Grastrimmer

Natuurlijk ben je op zoek naar een goede, betrouwbare grastrimmer. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je daar niet per se honderden euro’s aan wilt besteden. Vooral wanneer je thuisklusser bent of de machine niet ontzettend vaak zal gaan gebruiken kan je prima wegkomen met een goedkopere, simpelere grastrimmer. Er zijn er genoeg die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben met een fijne prijs, en alsnog zeer bekwaam zijn. Het kan echter lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden in de oneindige hoeveelheid aan grastrimmers die er op de markt zijn. 

De BLACK+DECKER BESTA525-QS elektrische grastrimmer is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Hij beschikt over een maaibreedte van 25 centimeter waarmee je in een mum van tijd je gazon netjes getrimd hebt. Dankzij het compacte ontwerp is hij heel goed hanteerbaar en het lichte gewicht zorgt ervoor dat je langere tijd achtereen kan doorwerken, ook op ongelijke oppervlaktes en hellingen. De grastrimmer is dankzij de telescopische steel aan te passen op de lichaamslengte, waardoor je met een gezonde houding te werk kan gaan. 
Ook beschikt de machine over een extra handgreep zodat je een stevigere greep hebt en een grotere controle over de grastrimmer ervaart. De grastrimmer beschikt over een metalen kantgeleider die ervoor zorgt dat de randen van het gazon optimaal worden getrimd. Dankzij de Trim ’n’ Edge functie kan je eenvoudig schakelen tussen de grastrim en de graskantensnijder functie, zodat je in elke hoek met gemak kan trimmen zonder jezelf in moeilijke houdingen te hoeven wringen. 
Het automatische draadtoevoersysteem zorgt ervoor dat de draad steeds tot de benodigde lengte verlengd wordt. De machine is eventueel te combineren met de CM100 wielbasis waarmee je de grastrimmer als een maaier kan gebruiken voor het snel en gemakkelijk egaal maaien van kleine oppervlaktes. De grastrimmer wordt inclusief draad en spoel geleverd en na aanschaf heb je 2 jaar garantie. 

BLACK+DECKER BESTA525-QS

BLACK+DECKER BESTA525-QS

Beste Professionele Grastrimmer

Als professional is het uiteraard van belang dat je snel en efficiënt je werkzaamheden kan uitvoeren. Je wilt immers dat dit zo goed mogelijk gebeurd. Daarom is het van belang om met kwalitatief hoogstaande machines te werken voor een optimaal resultaat. Er zijn echter ontzettend veel verschillende soorten grastrimmers voor professioneel gebruik op de markt. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en de ellenlange lijsten met grastrimmers je de neus uitkomen kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. 

Om deze reden hebben wij een grastrimmer uitgekozen die naar onze mening de beste grastrimmer voor professionals is: DeWalt DCM561PB-QW. DeWalt is al jaren een van de beste producenten op het gebied van tuinieren. Hoewel de machine op 18 V accu werkt is hij absoluut krachtig genoeg voor professioneel gebruik. Deze grastrimmer beschikt over de gepatenteerde 400MWO Brushless Motor die zorgt voor een hoog koppel en een hoge snijsnelheid, ook bij zwaardere en langdurige klussen. Je kan de machine in twee snelheden instellen, op maximale werktijd of maximale kracht. Dankzij de variabele trekschakelaar heb je een totale controle over de machine. 

Dankzij de accu geniet je een grote bewegingsvrijheid tijdens het werken, doordat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en niet afhankelijk bent van een stroomtoevoer in de buurt. Met een indrukwekkende maaibreedte van 33 centimeter kan je met gemak grotere oppervlaktes trimmen. Het ergonomische ontwerp met rubberen handgrepen zorgt voor een stabiele, comfortabele grip op de machine en een optimaal werkcomfort. De machine is voorzien van een professionele beschermkap die de zichtbaarheid en het bereik vergroot. Voor elke professional is deze grastrimmer naar onze mening een zeer betrouwbare en capabele machine voor frequent gebruik.

DeWalt DCM561PB-QW professional

DeWalt DCM561PB-QW

Koopgids

Een grastrimmer is een machine die gebruikt wordt in de tuin en landbouw waarmee je, zoals de naam al zegt, gras kan trimmen. Je gebruikt een grastrimmer vaak voor lastig bereikbare plekken en om de randen van een gazon netjes af te werken. Een grastrimmer maakt gebruik van een stevig nylondraad dat om zijn as wordt geslingerd. Hierdoor wordt door middel van het draad het gras door de hoge snelheid weggemaaid. Het nylondraad bevindt zich op een spoel in een snijkop. Deze wordt beschermd door een beschermingskap die aan een kant open is. Aan die kant kan het nylondraad zijn werk doen. Meestal beschikken grastrimmers over een lange telescopische steel die je kan aanpassen op de lichaamslengte, voor een optimale werkhouding en gebruikscomfort.

Welke grastrimmer kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan grastrimmers moeilijk tot een keuze komt. De grastrimmers volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo uiteraard erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een grastrimmer. Want waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van de verschillende grastrimmers? Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze hebben wij hieronder een aantal factoren uiteengezet waarop je bij de aanschaf van een grastrimmer kan letten.

Soorten grastrimmers (elektrisch, accu of benzine)

Zoals we hierboven beschreven zijn er meerdere type grastrimmers. Een belangrijk onderscheid dat we bij de verschillende grastrimmers kunnen maken is of ze op elektriciteit, accu of benzine werken. Een grastrimmer met accu kan een uitkomst zijn. Deze toestellen werken meestal op erg sterke accu’s. Een groot voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en daardoor een grotere bewegingsvrijheid geniet.Ook ben je niet afhankelijk van een stroomtoevoer in de buurt. De accu dient echter wel steeds opgeladen te zijn en het kan gebeuren, afhankelijk van de grootte van je tuin, dat je hem tussendoor moet opladen. Je zal hier dus steeds rekening mee moeten houden. Eventueel kan je ervoor kiezen een tweede accu aan te schaffen, zodat je kan afwisselen. Accu’s zijn wel redelijk zwaar en ook zijn toestellen op accu’s relatief duur in vergelijking met grastrimmers die op netstroom werken. Een toestel op netstroom kan dus een voordeel zijn omdat je tijdens het maaien een continue stroomtoevoer geniet. Je kan dus in een keer doorwerken. Wel heb je altijd een stroomvoorziening in de buurt nodig en eventuele verlengsnoeren nodig. Bovendien loop je risico over het stroomsnoer heen te rijden, met een eventuele kortsluiting als gevolg. Sommige machines zijn om dit te voorkomen voorzien van een kabelontlasting. Daarnaast kan het lastig zijn wanneer je om bomen of struiken heen moet maaien het snoer steeds met je mee te nemen. Ook zijn er toestellen die op benzine werken. Dit type grastrimmer is zeer krachtig en daardoor geschikt voor zwaardere en langdurige klussen. Vooral voor professionals is dit type aan te raden. Doordat het toestel geen stroomsnoer heeft geniet je een grote bewegingsvrijheid. Het toestel is echter wel zwaarder en maakt veel lawaai. Daarnaast vergt dit type meer onderhoud en is hij ook vaak duurder.

Gewicht

Het werken met een grastrimmer kan aardig arbeidsintensief zijn. Je tilt het apparaat namelijk gedurende langere tijd, wat je armen en schouders belast. Hoe zwaarder het toestel, hoe zwaarder het zal zijn om hem te hanteren. Vooral wanneer je meerdere uren achter elkaar werkt of de grastrimmer vaak zal gebruiken is het dus belangrijk dat het gebruikscomfort van de machine zo groot mogelijk is. Het gewicht van een grastrimmer kan enigszins variëren. Zo heb je vrij lichte modellen van rond de 1 a 2 kilogram, maar ook zwaardere modellen richting de 5 kilogram. Over het algemeen zijn elektrische toestellen het lichts, gevolgd door toestellen op accu. Benzine grastrimmers zijn vaak het zwaarst. Gelukkig zijn er genoeg betaalbare grastrimmers met een sterke motor en een licht gewicht. Voordat je een grastrimmer aanschaft is het raadzaam om na te gaan hoe zwaar de machine is en of de machine beschikt over elementen die het gebruikscomfort vergroten, zoals een extra handgreep, een verstelbare lusgreep, bretels en een softgrip-handgreep.

Vermogen

Een belangrijke factor bij een grastrimmer is het vermogen van de machine. Je zal begrijpen dat hoe hoger het vermogen is, hoe sterker de grasmaaier. Het is echter wel zo dat een sterke grastrimmer ook meer energie zal verbruiken of een accu sneller zat uitputten. Het is dus goed om hier rekening mee te houden wanneer je een grastrimmer aan gaat schaffen. Stel dat je bijvoorbeeld een grote tuin hebt, of dik en stug gras en onkruid aan de randen van je gazon hebt, dan is het raadzaam om voor een sterkere machine te kiezen.

Maaibreedte van de draad

De maaibreedte van de draad geeft aan hoe groot het oppervlak is dat de grastrimmer in een keer kan maaien. Dit kan per machine verschillen. Hoe groter de maaibreedte, hoe meer je in een keer kan trimmen. Dit kan fijn zijn wanneer je een grote oppervlakte wilt trimmen, omdat je zo sneller te werk kan gaan. Wanneer je echter te maken hebt met lastige hoeken en een kleiner oppervlakte, dan kan het juist fijn zijn om te beschikken over een grastrimmer met een kleinere maaibreedte voor een grotere wendbaarheid en controle. Sommige grastrimmers worden geleverd met een handige planten- of bloemenbeschermer.

Draaibare snijkop

Een belangrijke factor bij een grastrimmer is of het toestel beschikt over een draaibare snijkop. Dit is namelijk een heel groot pluspunt. Met een draaibare snijknop kan je de grastrimmer precies aanpassen op de situatie. Zo krijg je een veel mooier en netter resultaat. Wanneer je bijvoorbeeld over een tuin beschikt met veel vormen en planten, bloemen en bomen, dan kan het heel handig zijn wanneer je de snijkop hierop kan aanpassen. Ook wanneer je onder tuinmeubels over langs muurtjes wilt trimmen zal een draaibare snijkop erg van pas komen. Je zal veel makkelijker overal bijkunnen en jezelf niet in lastige posities te hoeven manoeuvreren. Een draaibare snijkop kan horizontaal ten opzichte van het gazon snijden, waarbij gras wordt weggesneden dat omhoog groeit. Wanneer je de snijkop verticaal instelt dan kan je in een rechte lijn grassprieten die plat op de grond liggen wegmaaien. Zo verkrijg je duidelijke lijnen en randen, wat er heel verzorgd en goed onderhouden uitziet.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog