Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Festool Bovenfrezen in 2022

Is houtbewerking een hobby die je graag uitvoert, of ben je hier dagelijks mee bezig voor jouw werk? Dan wordt het tijd dat je een Festool bovenfrees in huis haalt! Deze kun je gebruiken om profielranden of gleuven te maken in kastjes of andere meubels zodat je er een origineel pronkstuk van kunt maken. Maar je kunt met een Festool bovenfrees bijvoorbeeld ook houtverbindingen maken. Een Festool bovenfrees gebruiken doe je niet zomaar. Om het apparaat goed onder de knie te krijgen zul je vaak moeten oefenen, experimenteren en goed voorbereiden. Wanneer je een te diepe sponning maakt kun je deze namelijk niet meer terugdraaien.

Er zijn een hoop verschillende accessoires te vinden voor een Festool bovenfrees. Zo zijn er frezen in allerlei verschillende soorten en maten zodat je een uitgebreid assortiment aan klusjes kunt aannemen. De meest gebruikte frezen zijn de vingerfrees, sponningfrees, zwaluwstaartfrees en de kopieerfrees. Welke frees je met jouw Festool bovenfrees gaat gebruiken is compleet afhankelijk van het soort werkstuk wat je wilt maken. Daarnaast kun je ook gebruik maken van een parallelgeleider of een cirkelgeleider. Al deze hulpstukken helpen jou uiteindelijk om een werkstuk voor te leggen die tot in het uiterste geperfectioneerd is.

Lees ook:

Festool bovenfrees - Top 5

Uiteindelijk wil jij natuurlijk gewoon weten wat de beste Festool bovenfrees is. Je wilt niet uren bezig zijn met onderzoek naar allerlei modellen, jij wilt gewoon die Festool bovenfrees in huis hebben en aan de slag gaan. Wij hebben daarom de 5 beste modellen op een rij gezet zodat jij een keuze kunt maken en zo snel mogelijk kunt klussen.

5. Festool MFK 700 EQ/B-Plus

Met de Festool MFK 700 EQ/B-Plus heb je goed zicht op het werkstuk waar je aan bezig bent waardoor je perfecte werkresultaten levert met exacte fijn instelling. Ook is er een afzuiging direct bij de tafel dat niet alleen gunstig is voor jouw gezondheid, maar je ook nog een hoop werk bespaart doordat je niet achteraf veel moet opruimen en afstoffen. Ook kan er zo eveneens een veilige geleiding gebeuren door de grote steuntafel. Deze Festool bovenfrees is dus zeker veilig gemaakt en gebruiksvriendelijk. Het gereedschap heeft een vermogen van maar liefst 720 Watt en weegt niet meer dan 1,9 kg waardoor hij makkelijk is te verplaatsen. Je werkt met een onbelast toerental van 10000-26000 per minuut en spangtangdiameter van 6-8 millimeter. 

De max. freesdiameter is 32 millimeter, net perfect voor de meeste klusjes dus! Met een Freesdiepte-instelling van 14 millimeter zit je net goed en ook zo is de aansluiting van de stofafzuiging van 2:27 millimeter ideaal voor alle karweitjes. De unieke kogellagerrem helpt deze Festool bovenfrees perfecte werkresultaten te behalen. Ook beschikt dit model over een kantenfrees, speciaal toegevoegd voor het kantfrezen en afronden van kant-uitsteeksels en Kantfrezen van schuine kanten van 0-45° (freesafhankelijk) zijn mogelijk. De Festool bovenfrees wordt geleverd met de SYSTAINTER SYS 2- T-LOC, net zoals de kogellagerrem. Bedieningsgereedschap is inclusief en zo zijn ook een spaanvanger, en een Spantang van Ø 8 m meegeleverd.

4. Festool OF1010 EBQ

Deze Festool bovenfrees van 1010 Watt is het kleine gereedschap, gemaakt voor het fijne. Het apparaat weegt niet veel, slechts 2,7 kg, en is daardoor dus makkelijk te transporteren en ook makkelijk te bedienen. Een andere goede eigenschap ervan is dat hij met 1 hand wordt bediend, waardoor  je altijd één hand vrij hebt voor andere zaken. Meer veiligheid is een feit dankzij de snelrem (of 1010 EBQ). De Festool bovenfrees is eenvoudig te bedienen en er is een 1/10 mm nauwkeurige instelling van de freesdiepte. Een eenvoudige freeswissel is mogelijk gemaakt door de spindelstop  en in de freestafel bevindt zich er een geïntegreerde spanenafzuiging. Je kunt deze machine gebruiken om randen af te ronden, voor het afkanten, groeven en profielen te frezen. 

Met het geleidesysteem kan je groeven maken in achterwanden, lijsten aanbrengen of gipskarton frezen (vouwkanttechniek). Zo kan je eveneens gatenrijen maken in de meubelbouw met gebruik van het gatenrijsysteem en kan je LR 32 houtverbindingen maken met de VS 600. Het onbelast toerental is 10000-24000 min⁻¹ en de spantangdiameter is 6-8mm. De freesdiepte-snelinstelling bedraagt 55 mm, de freesdiepte-fijninstelling 8 mm en zo is de max. freesdiameter 50mm. De aansluiting van de stofafzuiging is Ø 27 mm wat ideaal is. Je ontvangt dan ook een heleboel dingen met de Festool bovenvrees zoals onder andere een zijaanslag, een spantang van Ø 8 mm, een geleiderail-adapter en een geleiderail FS 800/2. Ook is een spaanvanger en bedieningsgereedschap mooi meegenomen in het pakket dat trouwens wordt geleverd in een mooie SYSTAINER 3 T-LOC.

3.Festool OF1010 EBQ-Plus

Deze Festool bovenfrees, die zicht voedt met netstroom, is niet alleen voor de handige Harry’s bestemd. Het model is niet alleen heel handig te bedienen met slechts 1 hand maar weegt ook nog eens weinig. Met zijn gewicht van slechts 2,7 kg weet dit gereedschap exact hoe te werk te gaan aan jouw project. Ook kunnen we spreken van eenvoudige freeswissels dankzij de spilstop waarover het toestel beheert. Een eenvoudige en 1/10 nauwkeurige instelling van de freesdiepte is ook een feit. Dit apparaat biedt meer veiligheid dankzij de snelrem (OF 1010 EBQ) en MMC elektronica om op het materiaal afgestemd te werken. Temperatuurbewaking is ook van toepassing. De spanenafzuiging die geïntegreerd is in de freestafel is zeker ook mooi meegenomen. Deze Festool bovenfrees is ideaal geschikt voor randen afronden, afkanten, groeven en profileren. 

Ook is hij goed voor het beslagen aanbrengen en in combinatie met het geleidesysteem kun je groeven maken in achterwanden, lijsten aanbrengen of gipskarton frezen (vouwtechniek). Gatenrijen maken in de meubelbouw in combinatie met het gatenrijsysteem LR 32 is mogelijk met deze Festool bovenfrees, net zoals houtverbindingen maken in combinatie met de VS 600. Een van de paar opmerkelijke eigenschappen van deze Festool bovenfrees is dat het opgenomen vermogen 1010 W is. De diameter van de spantangen is 6-8 mm en freesdiepte-fijninstelling is 8 mm. De freesdiepte-snelinstelling is 55 mm , de tafelopening is 50 mm en het leegloop toerental bedraagt 10000 – 24000 min⁻¹. Het product wordt geleverd met: een spantang Ø 8 mm, een zij-aanslag, een geleiderail-adapter, een spaanvanger en een steeksleuteltje SW 19. De Festool bovenfrees wordt geleverd in een Systainer SYS3 M 237.

2. Festool OF 1400 I 1400w I

Deze Festool bovenfrees van 1400W is de ideale combinatie van kracht en comfort. Er is een eenvoudige en 1/10 mm nauwkeurige instelling van de freesdiepte. Er is een buigstijve grondplaat met kanteltoets en ratelprincipe, sneller kan het gewoon niet. Dit model verschilt van andere modellen doordat je gereedschapsloos de kopieerring kan wisselen. Met dit gereedschap geniet je van tot 99 % afzuiging met spaanvanger en afzuigkap bij het frezen van kanten. En bovendien bevindt zich er een snelrem en MMC elektronica aan dit apparaat. Dit model werkt met perfecte precisie. De Festool bovenfrees maakt gebruik van gelijktijdig inklemmen bij beide geleidingskolommen. Zo is de bovenfrees geheel scheluwvast gefixeerd. Het frezen verloopt perfect en langdurige nabewerking behoort tot het verleden. 

Door de hoge freesslag van 70 mm zijn werkzaamheden met grote freesdiepte en met sjablonen eenvoudig uit te voeren en kunnen beslagen eenvoudig worden aangebracht. Met de draaiknop worden beide geleidestangen tegelijk vastgezet. Zo kan de parallelaanslag snel worden gemonteerd of verwijderd. De snelrem zorgt voor optimale veiligheid bij het frezen en de OF 1400 komt binnen enkele seconden tot stilstand. Dit apparaat is geschikt voor; randen afronden, afkanten voor het gleuven in deuren frezen, voor isolatie tegen geluiden en voor frezen van minerale grondstoffen (max. frees-ø 45 mm). Deze Festool bovenfrees is ideaal geschikt voor; Randen afronden, afkanten, groeven en profileren, cirkelvormen en uitsnijdingen frezen in combinatie met het multifreessjabloon, met het geleidesysteem groeven in de achterwand of lijsten aanbrengen, gleuven in deuren frezen voor isolatie tegen geluid en kou in combinatie met de freeshulp en voor het frezen van minerale grondstoffen (max. frees-ø 45 mm).

1.Festool DF 700 XL EQ-Plus 574320

Er kan er natuurlijk maar één de beste Festool bovenfrees zijn. De DF 700 XL EQ-Plus 574320 kenmerkt zich met een vermogen van 720W. Dit model is een gepatenteerd en voor handmachines uniek freesprincipe om precies, veilig en comfortabel te werken. Aanslagen zijn snel en eenvoudig in te stellen wat zal helpen precieze resultaten te behalen. Hij is extra mobiel en extra stabiel. Er is een hoge stabiliteit van de verbindingen tot een grootte van 14 x 140 mm. Dit apparaat is tijdbesparend in vergelijking met een stationaire machine en de bijhorende systeemaccessoires zijn geschikt voor beide DOMINO frezen. De Festool bovenfrees kan toegepast worden binnen- en buitenshuis en voor vervaardiging van tafel- en stoelframes. Hij kan gebruikt worden voor massieve, houten meubels in raam- en tunnelconstructie en voor vervaardiging van stabiele verstekverbindingen. 

Deurkaders met sponningen en profielen in de meubelbouw kunnen gemaakt worden net zoals hij handig is voor bij de constructie van ramen en staanders in de niet-dragende houtbouw (binnen en buiten). De Festool bovenfrees wordt geleverd in een systainer SYS 5 T-LOC. Het apparaat is flexibeler en tot 50% sneller dan traditionele stationaire machines. Geen intensief en omslachtig vervoer van materiaal. Merkelijk lagere schoonmaakkosten zijn een gevolg van dit model te gebruiken. Hij is 100% draaiveilig en vanaf de eerste DOMINO steen zijn de verbindingen absoluut draaiveilig – zonder de werkstukken uit te lijnen. Ten slotte is deze festool bovenfrees tijdbesparend bij terugkerende freesdieptes. Met de variabele freesdiepte-instelling van 15–70 mm en twee vrij te kiezen “markerings”-posities.

Geraadpleegde bronnen