Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Festool Bovenfrezen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste Festool bovenfrees? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Festool bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze Festool bovenfrees top 5 voor het jaar 2023.

Lees ook:

Onze keuze

Festool DOMINO XL DF 700 EQ-Plus

Festool DOMINO XL DF 700 EQ-Plus


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Festool bovenfrees - Top 5

5. Festool MFK 700 EQ/B-Plus

Met de Festool MFK 700 EQ/B-Plus heb je goed zicht op het werkstuk waar je aan bezig bent waardoor je perfecte werkresultaten levert met exacte fijn instelling. Ook is er een afzuiging direct bij de tafel dat niet alleen gunstig is voor jouw gezondheid, maar je ook nog een hoop werk bespaart doordat je niet achteraf veel moet opruimen en afstoffen. Ook kan er zo eveneens een veilige geleiding gebeuren door de grote steuntafel. Deze Festool bovenfrees is dus zeker veilig gemaakt en gebruiksvriendelijk. Het gereedschap heeft een vermogen van maar liefst 720 Watt en weegt niet meer dan 1,9 kg waardoor hij makkelijk is te verplaatsen. Je werkt met een onbelast toerental van 10000-26000 per minuut en spangtangdiameter van 6-8 millimeter. 

De max. freesdiameter is 32 millimeter, net perfect voor de meeste klusjes dus! Met een Freesdiepte-instelling van 14 millimeter zit je net goed en ook zo is de aansluiting van de stofafzuiging van 2:27 millimeter ideaal voor alle karweitjes. De unieke kogellagerrem helpt deze Festool bovenfrees perfecte werkresultaten te behalen. Ook beschikt dit model over een kantenfrees, speciaal toegevoegd voor het kantfrezen en afronden van kant-uitsteeksels en Kantfrezen van schuine kanten van 0-45° (freesafhankelijk) zijn mogelijk. De Festool bovenfrees wordt geleverd met de SYSTAINTER SYS 2- T-LOC, net zoals de kogellagerrem. Bedieningsgereedschap is inclusief en zo zijn ook een spaanvanger, en een Spantang van Ø 8 m meegeleverd.

Festool MFK 700 EQ-B-Plus

Festool DOMINO XL DF 700 EQ-Plus

4. Festool OF1010 EBQ

Deze Festool bovenfrees van 1010 Watt is het kleine gereedschap, gemaakt voor het fijne. Het apparaat weegt niet veel, slechts 2,7 kg, en is daardoor dus makkelijk te transporteren en ook makkelijk te bedienen. Een andere goede eigenschap ervan is dat hij met 1 hand wordt bediend, waardoor  je altijd één hand vrij hebt voor andere zaken. Meer veiligheid is een feit dankzij de snelrem (of 1010 EBQ). De Festool bovenfrees is eenvoudig te bedienen en er is een 1/10 mm nauwkeurige instelling van de freesdiepte. Een eenvoudige freeswissel is mogelijk gemaakt door de spindelstop  en in de freestafel bevindt zich er een geïntegreerde spanenafzuiging. Je kunt deze machine gebruiken om randen af te ronden, voor het afkanten, groeven en profielen te frezen. 

Met het geleidesysteem kan je groeven maken in achterwanden, lijsten aanbrengen of gipskarton frezen (vouwkanttechniek). Zo kan je eveneens gatenrijen maken in de meubelbouw met gebruik van het gatenrijsysteem en kan je LR 32 houtverbindingen maken met de VS 600. Het onbelast toerental is 10000-24000 min⁻¹ en de spantangdiameter is 6-8mm. De freesdiepte-snelinstelling bedraagt 55 mm, de freesdiepte-fijninstelling 8 mm en zo is de max. freesdiameter 50mm. De aansluiting van de stofafzuiging is Ø 27 mm wat ideaal is. Je ontvangt dan ook een heleboel dingen met de Festool bovenvrees zoals onder andere een zijaanslag, een spantang van Ø 8 mm, een geleiderail-adapter en een geleiderail FS 800/2. Ook is een spaanvanger en bedieningsgereedschap mooi meegenomen in het pakket dat trouwens wordt geleverd in een mooie SYSTAINER 3 T-LOC.

3. Festool OF1010 EBQ-Plus

Deze Festool bovenfrees, die zicht voedt met netstroom, is niet alleen voor de handige Harry’s bestemd. Het model is niet alleen heel handig te bedienen met slechts 1 hand maar weegt ook nog eens weinig. Met zijn gewicht van slechts 2,7 kg weet dit gereedschap exact hoe te werk te gaan aan jouw project. Ook kunnen we spreken van eenvoudige freeswissels dankzij de spilstop waarover het toestel beheert. Een eenvoudige en 1/10 nauwkeurige instelling van de freesdiepte is ook een feit. Dit apparaat biedt meer veiligheid dankzij de snelrem (OF 1010 EBQ) en MMC elektronica om op het materiaal afgestemd te werken. Temperatuurbewaking is ook van toepassing. De spanenafzuiging die geïntegreerd is in de freestafel is zeker ook mooi meegenomen. Deze Festool bovenfrees is ideaal geschikt voor randen afronden, afkanten, groeven en profileren. 

Ook is hij goed voor het beslagen aanbrengen en in combinatie met het geleidesysteem kun je groeven maken in achterwanden, lijsten aanbrengen of gipskarton frezen (vouwtechniek). Gatenrijen maken in de meubelbouw in combinatie met het gatenrijsysteem LR 32 is mogelijk met deze Festool bovenfrees, net zoals houtverbindingen maken in combinatie met de VS 600. Een van de paar opmerkelijke eigenschappen van deze Festool bovenfrees is dat het opgenomen vermogen 1010 W is. De diameter van de spantangen is 6-8 mm en freesdiepte-fijninstelling is 8 mm. De freesdiepte-snelinstelling is 55 mm , de tafelopening is 50 mm en het leegloop toerental bedraagt 10000 – 24000 min⁻¹. Het product wordt geleverd met: een spantang Ø 8 mm, een zij-aanslag, een geleiderail-adapter, een spaanvanger en een steeksleuteltje SW 19. De Festool bovenfrees wordt geleverd in een Systainer SYS3 M 237.

Festool OF1010 EBQ bovenfrees

Festool OF1010 EBQ-Plus

2. Festool OF 1400 I 1400w I

Deze Festool bovenfrees van 1400W is de ideale combinatie van kracht en comfort. Er is een eenvoudige en 1/10 mm nauwkeurige instelling van de freesdiepte. Er is een buigstijve grondplaat met kanteltoets en ratelprincipe, sneller kan het gewoon niet. Dit model verschilt van andere modellen doordat je gereedschapsloos de kopieerring kan wisselen. Met dit gereedschap geniet je van tot 99 % afzuiging met spaanvanger en afzuigkap bij het frezen van kanten. En bovendien bevindt zich er een snelrem en MMC elektronica aan dit apparaat. Dit model werkt met perfecte precisie. De Festool bovenfrees maakt gebruik van gelijktijdig inklemmen bij beide geleidingskolommen. Zo is de bovenfrees geheel scheluwvast gefixeerd. Het frezen verloopt perfect en langdurige nabewerking behoort tot het verleden. 

Door de hoge freesslag van 70 mm zijn werkzaamheden met grote freesdiepte en met sjablonen eenvoudig uit te voeren en kunnen beslagen eenvoudig worden aangebracht. Met de draaiknop worden beide geleidestangen tegelijk vastgezet. Zo kan de parallelaanslag snel worden gemonteerd of verwijderd. De snelrem zorgt voor optimale veiligheid bij het frezen en de OF 1400 komt binnen enkele seconden tot stilstand. Dit apparaat is geschikt voor; randen afronden, afkanten voor het gleuven in deuren frezen, voor isolatie tegen geluiden en voor frezen van minerale grondstoffen (max. frees-ø 45 mm). Deze Festool bovenfrees is ideaal geschikt voor; Randen afronden, afkanten, groeven en profileren, cirkelvormen en uitsnijdingen frezen in combinatie met het multifreessjabloon, met het geleidesysteem groeven in de achterwand of lijsten aanbrengen, gleuven in deuren frezen voor isolatie tegen geluid en kou in combinatie met de freeshulp en voor het frezen van minerale grondstoffen (max. frees-ø 45 mm).

Festool bovenfrees OF 1400 I 1400w I

Festool OF1010 EBQ-Plus

1.Festool DF 700 XL EQ-Plus 574320

Er kan er natuurlijk maar één de beste Festool bovenfrees zijn. De DF 700 XL EQ-Plus 574320 kenmerkt zich met een vermogen van 720W. Dit model is een gepatenteerd en voor handmachines uniek freesprincipe om precies, veilig en comfortabel te werken. Aanslagen zijn snel en eenvoudig in te stellen wat zal helpen precieze resultaten te behalen. Hij is extra mobiel en extra stabiel. Er is een hoge stabiliteit van de verbindingen tot een grootte van 14 x 140 mm. Dit apparaat is tijdbesparend in vergelijking met een stationaire machine en de bijhorende systeemaccessoires zijn geschikt voor beide DOMINO frezen. De Festool bovenfrees kan toegepast worden binnen- en buitenshuis en voor vervaardiging van tafel- en stoelframes. Hij kan gebruikt worden voor massieve, houten meubels in raam- en tunnelconstructie en voor vervaardiging van stabiele verstekverbindingen. 

Deurkaders met sponningen en profielen in de meubelbouw kunnen gemaakt worden net zoals hij handig is voor bij de constructie van ramen en staanders in de niet-dragende houtbouw (binnen en buiten). De Festool bovenfrees wordt geleverd in een systainer SYS 5 T-LOC. Het apparaat is flexibeler en tot 50% sneller dan traditionele stationaire machines. Geen intensief en omslachtig vervoer van materiaal. Merkelijk lagere schoonmaakkosten zijn een gevolg van dit model te gebruiken. Hij is 100% draaiveilig en vanaf de eerste DOMINO steen zijn de verbindingen absoluut draaiveilig – zonder de werkstukken uit te lijnen. Ten slotte is deze festool bovenfrees tijdbesparend bij terugkerende freesdieptes. Met de variabele freesdiepte-instelling van 15–70 mm en twee vrij te kiezen “markerings”-posities.

Festool DOMINO XL DF 700 EQ-Plus

Festool DOMINO XL DF 700 EQ-Plus

Wat is de beste Festool bovenfrees? 

De Festool DF 700 XL EQ-Plus 574320 bovenfrees heeft het best gescoord in onze test. Dit apparaat is heel stabiel en daarom erg prettig in gebruik. Daarnaast zorgt deze bovenfrees voor een strak en precies resultaat. Daarom staat deze op nummer 1 in onze top 5. Lees onze uitgebreide review op deze pagina over deze bovenfrees als je meer over dit apparaat wilt weten. 

Wat kost een Festool bovenfrees? 

Festool maakt bovenfrezen van hoge kwaliteit. Ze verkopen bovenfrezen voor prijzen van €400 tot €1500. Het zijn dus geen koopjes, maar daar krijg je dan wel een duurzaam apparaat van uitstekende kwaliteit voor terug. 

Welke Festool bovenfrees zal ik kiezen? 

Als je een Festool bovenfrees wilt kopen dan raden we je aan om eerst meer over de verschillende specificaties en functies te lezen in onze Tips bij aanschaf van jouw bovenfrees. Op die manier kan je er – op basis van jouw eisen, achter komen waar jouw toekomstige bovenfrees aan moet voldoen. Als je wat basiskennis op gedaan hebt, is het tijd om de verschillende modellen te bekijken. Kijk daarom in onze Festool bovenfrees top 5 naar de verschillende bovenfrezen en kies degene die het best past bij jouw wensen. 
 

Hoe wij Festool bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom12 verschillende Festool bovenfrezen onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Festool bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op.

Geraadpleegde bronnen