Koopgids
Zoals de naam al doet vermoeden, is een schaafmachine een apparaat waarmee je houten werkstukken kan schaven. Hiermee wordt bedoelt dat je de werkstukken van een zacht en glad oppervlak voorziet. Zo kan je ruw hout glad schaven zodat het geen splinters of rafelranden meer heeft. Dit is behalve veel mooier natuurlijk ook een stuk veiliger. Wie ervaringen heeft met splinters onder de huid zal het direct met ons eens zijn! Ook kan je bijvoorbeeld een deur die niet meer dicht wilt bijschaven of in stukken hout sponningen aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk om harde randen schuin af te vlakken. Bovendien is het gebruik van een schaafmachine heel duurzaam, want je kan oud hout gemakkelijk van een ‘nieuw jasje’ voorzien, waarna het weer jaren mee kan. Er bestaan zowel manuele schaafmachines als elektrische schaafmachines. Manuele schaafmachines werken puur op handkracht. Je kan hiermee bijvoorbeeld werkstukken van rondingen voorzien of groeven en scheuren in een oppervlakte glad schaven. Elektrische schaafmachines doen hetzelfde, maar dan met een veel grotere kracht. Hierdoor kan je ze voor vele houtsoorten inzetten en ook voor moeilijke en langdurige klussen gebruiken. In dit artikel behandelen wij alleen elektrische schaafmachines.
Welke schaafmachine kopen?
We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan schaafmachines af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. De lijsten op websites voor gereedschap zijn ellenlang en er zijn vele spelers op de markt. Het kan logischerwijs zo erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een schaafmachine. Waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van verschillende machines? Om je hierbij een eindje op weg te helpen hebben wij hieronder een eental factoren waarop je kan letten bij de aanschaf van een schaafmachine uiteengezet.
Schaafmachine op accu of netstroom
Er bestaan schaafmachines die draaien op netstroom en machines die draaien op accu’s. Beide soorten machines hebben zo hun voor- en nadelen. Een voordeel van een schaafmachine op accu is de grote mate van bewegingsvrijheid die je tijdens het werken zal ervaren. Doordat je geen snoer hebt om rekening mee te houden kan je vrijelijk bewegen en bovendien de machine overal mee naartoe nemen. Dit maakt het ook makkelijker om in kleine ruimtes te werken. Goede toestellen op accu’s doen qua vermogen bovendien niet onder voor schaafmachines op netstroom. Een nadeel van het werken met een accu is dat ze tussendoor steeds moeten worden opgeladen. Dit kan af en toe vervelend uitkomen. Als je langer aan het werk bent zal je dus tussendoor moeten opladen of twee accu’s nodig hebben. Een schaafmachine op netstroom heeft hier uiteraard geen last van en dit is meteen het grootste voordeel van dit type machine. Je kan zo lang als je wilt doorwerken. Vaak zijn ze ook een tikkeltje goedkoper van machines op accu, wat toch wel een meewegende factor kan zijn. Omdat je minder mobiel bent met een schaafmachine op netstroom is dit type machine vooral geschikt als je een vaste werkplaats hebt. Voor mobiele klussen in en rondom het huis is een machine op accu een stuk geschikter. Het is dus raadzaam om voordat je tot aanschaf van een schaafmachine overgaat goed na te gaan welk type stroomvoorziening het beste aansluit bij jouw behoeftes.
Materiaal van de schaafbladen
Aangezien je graag lange tijd plezier wilt hebben van je schaafmachine, is het goed om na te gaan van wat voor materiaal de schaafbladen zijn gemaakt. Je wilt natuurlijk niet dat ze meteen al bot zijn. Voor de kwaliteit van je werk is het dus belangrijk dat de schaafbladen van een stevig metaal gemaakt zijn, idealiter een hardmetaal. Dan ben je verzekerd van een glad, gelijkmatig resultaat. Bovendien zal je dan gemakkelijker met verschillende soorten hout kunnen werken. Het is ook goed om na te gaan of de schaafbladen eenvoudig te vervangen zijn.
Schaafbreedte
De schaafbreedte van de schaafmachine is een belangrijk element om te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Hoe breder de schaafbreedte, hoe gemakkelijker en sneller je grote oppervlaktes kan bewerken. Wanneer je bijvoorbeeld grote oppervlaktes wilt gaan schaven, dan is het raadzaam om te kiezen voor een apparaat met een zo groot mogelijke schaafbreedte. Als je vooral kleine werkstukken zult gaan schaven dan heb je meer aan een machine met een smaller schaafblad. De gemiddelde schaafbreedte van schaafmachines is om en nabij de 80 mm. Dit standaard type is heel geschikt voor de thuisklusser die aan de slag zal gaan met gangbare, kleine tot middelgrote werkstukken. Als je echter grotere projecten wilt aangaan, dan is het een goed idee om te kiezen voor een professionele machine met een groter schaafblad, richting bijvoorbeeld 150 mm.
Snelheid
Het is natuurlijk fijn als je zo effectief en snel mogelijk kan schaven. Dit bespaart je namelijk de nodige tijd en energie. Je kan hiervoor kijken naar het toerental per minuut. Hoe hoger het toerental van de machine is, hoe sneller de machine werkt. Er zijn zowel schaafmachines met een als met twee schaafbladen. De machines met twee schaafbladen werken sneller, omdat de schaafbladen dankzij de rotatie van de motor om de beurt langs het werkstuk schuren, en in feite dus dubbel zo snel het werk verrichten. Deze machines zullen echter wel een stuk meer lawaai maken. Als je voor simpele klussen als doe-het-zelver de machine wilt gaan gebruiken dan zullen we meeste standaard modellen volstaan. Wanneer je grote klussen hebt of vaak de machine moet gebruiken, dan is het geen gek idee om eens te kijken naar schaafmachines met twee schaafbladen en een hoger toerental.
Werkcomfort
Schaven is vrij arbeidsintensief. Het is dus fijn wanneer de schaafmachine waarmee je werkt comfortabel hanteerbaar is en het werkgemak vergroot. Hiervoor is het fijn als de machine niet al te zwaar is. Zo zal je vrijer kunnen werken en bovendien het werk een langere tijd achter elkaar volhouden zonder vermoeid te raken. Ook is het belangrijk dat de schaafmachine ergonomisch ontworpen heeft en bij voorkeur een soft grip handvat heeft. Zo heb je een stevige, stabiele greep en werk je veiliger. Als laatste is het van belang dat de schaafdiepte gemakkelijk in te stellen is, zodat je zeker weet dat je nauwkeurig te werk kan gaan. Kijk dus bij de aanschaf van een schaafmachine altijd naar het ontwerp van de machine en let daarbij op het gebruiksgemak.