Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Schaafmachines van 2023

In dit artikel

Er zijn veel verschillende schaafmachines op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een schaafmachine? Hoe weet je welke schaafmachine het beste past bij welke klus? En welke schaafmachine past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een schaafmachine die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze schaafmachine top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Schaafmachines

BESTE KOOP

Festool EHL 65 EQ-Plus​
Festool EHL 65 EQ-Plus

PROFESSIONEEL

Bosch GHO 18 V​
bosch GHO 18 v

BUDGET

Bosch PHO 2000​
Bosch PHO 2000


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste schaafmachine - Top 5

5. Powerplus POWE80030

Waarom we fan zijn:
Schaafmachine die is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. En dat merk je!

We beginnen onze top 5 met deze krachtige schaafmachine van Powerplus. De POWE80030 heeft vermogen van 900 watt. Met deze machine schaaf je zonder moeite houten oppervlakten glad. De machine is ontworpen met gebruiksgemak als belangrijke factor. Dit zie je terug in het compacte formaat en het ergonomische ontwerp. Dankzij de softgrip handgreep kan je de schaafmachine comfortabel en langdurig gebruiken.

De Powerplus POWE800030 heeft een schaafbreedte van 82 mm. De de schaafdiepte kan je zelf instellen tussen 0 en 3 mm. Met de precisiegroef in het schaafblad schuin je moeiteloos hoeken af. De zijgeleider maakt het daarnaast eenvoudig om netjes evenwijdig met je werkstuk te schaven. Ook maak je in een handomdraai nette sponningen. Op de schaafmachine zit stofafzuiging. Je kan echter met de bijgeleverde adapter de machine ook rechtstreeks aansluiten op de stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 17000 r/min
Vermogen: 900 W
Gewicht: 3580 g
Voltage: 230 V

Video

Powerplus POWE80030 schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TC-PL 750

Waarom we fan zijn:
Krachtige schaafmachine, ideaal voor de thuis klusser. Mooi en glad resultaat.

Op 4 staat de Einhell TC-PL750. Deze schaafmachine heeft een vermogen van 750 watt. Dankzij de ergonomische softgrip handgreep ligt de machine stabiel en comfortabel in de hand. De trillingen worden tijdens het schaven goed opgenomen. De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een spaandiepte van 0 tot 2 mm. Daarmee kan je lagen van verschillende soorten hout afschaven.

Daarnaast gebruik je de machine ook om groeven tot 10 mm te maken in hout. De twee aluminium schaven aan de onderkant helpen de machine soepel te schaven. Hierdoor bereik je een mooi, glad resultaat. De schaafmachine is veilig in het gebruik. De schaafmachine heeft een parkeerstand, die is bij gebruik weer makkelijk uit te schakelen. De schaafmachine van Einhell heeft een mooie prijs-kwaliteitverhouding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 17000 r/min
Vermogen: 750 W
Gewicht: 3050 g
Voltage: 220 V

Video

Einhell TC-PL 750 schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita KP0810K

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief hoogstaande schaafmachine die tot 4 mm diep kan schaven. 

De Makita KP0810K is sterk, met een motor van 850 watt. Hij heeft een onbelast toerental van 16.000 toeren per minuut. Hierdoor kan je snel en egaal schaven. Dankzij het ergonomische ontwerp met soft grip voelt hij stabiel en comfortabel. Je kan met deze machine sponningen tot wel 25 mm schaven. De sponningdiepte kan je zelf instellen. Heel handig aan deze schaafmachine is de beitelinstelling. Instellen doe je met de instelmal, wat zorgt voor nauwkeurige resultaten.

De beitelwals heeft een soepele V-riemaandrijving en HM-wisselbeitels, waardoor slijpen overbodig is. Dankzij de parkeersteun op de aluminium zool zijn de schaafbeitels en het werkstuk beschermd. Een spaanafvoer naar beide zijden is mogelijk. Om je werkgemak te vergroten en nauwkeuriger werk te kunnen verrichten wordt de schaafmachine geleverd inclusief breedtegeleider en parallelgeleider. Kijk voor meer info over de schaafmachines van Makita.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 16000 r/min
Vermogen: 850 W
Gewicht: 6880 g
Voltage: 230 V

Video

Makita KP0810K

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch PHO 3100

Waarom we fan zijn:
Krachtige schaafmachine met Woodrazor messystem voor mooie, gladde resultaten.

Op nummer 2 de Bosch PHO 3100. Deze krachtige schaafmachine heeft een vermogen van 750 W en een onbelast toerental van 16.500 toeren per minuut. Dankzij het lichte, compacte ontwerp is de machine goed handelbaar. Wat deze machine zo bijzonder maakt is de hoge oppervlaktekwaliteit. Dit is zo hoog omdat de Bosch PHO 3100 het hoogste nullasttoerental in zijn klasse heeft. Daarnaast is de afwerking extra glad dankzij het gepatenteerde, hoogstaande Woodrazormessysteem. Hierdoor kan je snel en efficiënt werken tot een schaafdiepte van 3,1 mm.

De machine heeft een gecombineerde geleidings-en spondiepte-instelknop voor een traploze verstelling en een goede geleiding. De drie V-groeven in verschillende groottes maken dat je de randen van je werkstuk licht kan afschuinen. Ook fijn is de automatisch uitklappende parkeersteun. Dankzij een optimale spaanafvoer komen spanen niet vast te zitten, waardoor je niet gehinderd wordt tijdens het werken en zonder onderbrekingen door kan werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 16500 r/min
Vermogen: 750 W
Gewicht: 6120 g
Voltage: 220 V

Video

Bosch PHO 3100

Bekijk verschillende aanbieders

1. Festool EHL 65 EQ-Plus

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit, krachtig en makkelijk te bedienen, zelfs met één hand.

Op nummer 1 staat de Festool EHL 65 EQ-Plus. Festool is merk dat bekend staat om zijn top kwaliteit. Deze schaafmachine heeft een vermogen van 720 Watt en klaart bijna elke klus. Hij heeft een schaafbreedte van 65 mm en een maximale sponningdiepte van 23 mm. De Festool EHL 65 EQ-Plus werkt op netstroom, maar heeft een kabel van 4 meter lang waardoor je toch bewegingsvrijheid hebt.

Comfort met één hand is waar deze schaafmachine voor gemaakt is. Dit zie je terug in de balancering van het apparaat en het lage gewicht van 2,4 kilogram. Verwisselen van gereedschap doe je gemakkelijk met het FastFix systeem. Overigens hoef je de werkbreedte ook niet aan te passen na een meswisseling dankzij de enkelsnedige schaafkop. Je kan de spaandiepte makkelijk traploos instellen. Het spiraalmes zorgt ervoor dat in alle toepassingen de oppervlaktekwaliteit hoog is. Wij waren echt onder de indruk van de snelle en mooie afwerking van deze schaafmachine. We hebben hem daarom zonder twijfel op de eerste plaats gezet. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 6.50 cm
Onbelast toerental: 15600 r/min
Vermogen: 720 W
Gewicht: 5075 g

Video

Festool EHL 65 EQ-Plus

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Schaafmachine: Bosch PHO 2000

Waarom we fan zijn:
Niet de krachtigste schaafmachine, maar wel heel geschikt voor de minder fanatieke klusser en goed geprijsd.

De Bosch PHO 2000  schaafmachine is geschikt voor bijna elke klus. Hij heeft 680 Watt motor en heeft een onbelast toerental van 19.500 omwentelingen per minuut. De gecombineerde geleidings- en spaandiepte-instelknop zorgen ervoor dat je precies en veilig kan werken.

De spanen van het apparaat komen niet vast te zitten dankzij een spaanafvoerblazer. De schaafmachine heeft een dubbelzijdige afvoer voor een stofzak of stofzuiger. Wanneer je even pauze neemt gebruik je de automatisch uitklappende parkeersteun zodat het werkstuk of het schaafmes niet beschadigd raken.

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 19500 r/min
Vermogen: 680 W
Gewicht: 3092 g
Voltage: 230

Video

Bosch PHO 2000

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Schaafmachine: Bosch GHO 18 V

Waarom we fan zijn:
Een schaafmachine op accu met veel power, handige features en mooi resultaat.

Wat ons betreft is de Bosch GHO 18 V-LI de beste keuze voor de professional (zie hier meer productinfo). Met het lichtste gewicht in zijn klasse kan je met deze machine gemakkelijk urenlang doorwerken. Een ander voordeel van deze machine is dat deze niet op netstroom, maar op een accu werkt. Hierdoor heb je geen last van een snoer en ben je zeer wendbaar. Hoewel hij klein van stuk is, heeft hij wel een enorm sterke motor. Met een onbelast toerental van 14.000 toeren per minuut schaaf je met gemak elke houtsoort. 

De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een schaafdiepte van 0 tot 1.6 mm. Je kan sponningen van 0 – 8 mm zagen. Het ergonomische ontwerp met het soft grip handvat zorgen voor comfortabel werkgemak. De machine wordt geleverd inclusief accu en lader. Na gebruik berg je de machine en accessoires op in de bijgeleverde L-Boxx, waarmee alles goed beschermd wordt. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 14000 r/min
Vermogen: 680 W
Gewicht: 4832 g
Voltage: 18 V Li-Ion

Video

Bosch GHO 18 V-LI schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Schaafmachinee Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste schaafmachine

Wat is de beste schaafmachine?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste schaafmachine van 2023 de Festool EHL 65 EQ-Plus. Festool is een gereedschapsmerk met producten van zeer hoge kwaliteit. Festool heeft een breed assortiment, van schuurmachine tot bovenfrees. Festool heeft in de afgelopen jaren een naam voor zichzelf weten te maken binnen de wereld van de gereedschapskenners. 

Hoe werkt een schaafmachine?

Een schaafmachine is een apparaat waarmee je houten werkstukken kan schaven. Hiermee wordt bedoelt dat je met de schaafmachine de werkstukken van een zacht en glad oppervlak kan voorzien. Er bestaan zowel manuele schaafmachines als elektrische schaafmachines. Manuele schaafmachines werken puur op handkracht. Je kan hiermee bijvoorbeeld werkstukken van rondingen voorzien of groeven en scheuren in een oppervlakte glad schaven. Elektrische schaafmachines doen hetzelfde, maar dan met een veel grotere kracht. Hierdoor kan je ze voor vele houtsoorten inzetten en ook voor moeilijke en langdurige klussen gebruiken. In dit artikel behandelen wij alleen elektrische schaafmachines.

Wat kun je met een schaafmachine?

Met een schaafmachine kan je ruw hout glad schaven zodat het geen splinters of rafelranden meer heeft. Ook kan je bijvoorbeeld een deur die niet meer dicht wilt bijschaven of in stukken hout sponningen aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk om harde randen schuin af te vlakken. Bovendien is het gebruik van een schaafmachine heel duurzaam, want je kan oud hout gemakkelijk van een ‘nieuw jasje’ voorzien, waarna het weer jaren mee kan.

Waarom een schaafmachine gebruiken?

Een schaafmachine heeft kracht en precisie die je met een manuele schaafmachine niet zal krijgen. Niet alleen kan je met een schaafmachine een stuk sneller werken, ook de afwerking zal mooier zijn dan met de hand. 

Tips bij aanschaf van jouw schaafmachine

Welke schaafmachine kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan schaafmachines af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Het kan lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een schaafmachine. Waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van verschillende machines? Om je hierbij een eindje op weg te helpen hebben wij hieronder een eental factoren waarop je kan letten bij de aanschaf van een schaafmachine uiteengezet.

Schaafmachine op accu of netstroom

Er bestaan schaafmachines die draaien op netstroom en machines die draaien op accu’s. Beide soorten machines hebben zo hun voor- en nadelen. Een voordeel van een schaafmachine op accu is de grote mate van bewegingsvrijheid die je tijdens het werken zal ervaren. Doordat je geen snoer hebt om rekening mee te houden kan je vrijelijk bewegen en bovendien de machine overal mee naartoe nemen. Dit maakt het ook makkelijker om in kleine ruimtes te werken. Goede toestellen op accu’s doen qua vermogen bovendien niet onder voor schaafmachines op netstroom. Een nadeel van het werken met een accu is dat ze tussendoor steeds moeten worden opgeladen. Dit kan af en toe vervelend uitkomen. Als je langer aan het werk bent zal je dus tussendoor moeten opladen of twee accu’s nodig hebben. Een schaafmachine op netstroom heeft hier uiteraard geen last van en dit is meteen het grootste voordeel van dit type machine. Je kan zo lang als je wilt doorwerken. Vaak zijn ze ook een tikkeltje goedkoper van machines op accu, wat toch wel een meewegende factor kan zijn. Omdat je minder mobiel bent met een schaafmachine op netstroom is dit type machine vooral geschikt als je een vaste werkplaats hebt. Voor mobiele klussen in en rondom het huis is een machine op accu een stuk geschikter. Het is dus raadzaam om voordat je tot aanschaf van een schaafmachine overgaat goed na te gaan welk type stroomvoorziening het beste aansluit bij jouw behoeftes.

Materiaal van de schaafbladen

Aangezien je graag lange tijd plezier wilt hebben van je schaafmachine, is het goed om na te gaan van wat voor materiaal de schaafbladen zijn gemaakt. Je wilt natuurlijk niet dat ze meteen al bot zijn. Voor de kwaliteit van je werk is het dus belangrijk dat de schaafbladen van een stevig metaal gemaakt zijn, idealiter een hardmetaal. Dan ben je verzekerd van een glad, gelijkmatig resultaat. Bovendien zal je dan gemakkelijker met verschillende soorten hout kunnen werken. Het is ook goed om na te gaan of de schaafbladen eenvoudig te vervangen zijn.

Schaafbreedte

De schaafbreedte van de schaafmachine is een belangrijk element om te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Hoe breder de schaafbreedte, hoe gemakkelijker en sneller je grote oppervlaktes kan bewerken. Wanneer je bijvoorbeeld grote oppervlaktes wilt gaan schaven, dan is het raadzaam om te kiezen voor een apparaat met een zo groot mogelijke schaafbreedte. Als je vooral kleine werkstukken zult gaan schaven dan heb je meer aan een machine met een smaller schaafblad. De gemiddelde schaafbreedte van schaafmachines is om en nabij de 80 mm. Dit standaard type is heel geschikt voor de thuisklusser die aan de slag zal gaan met gangbare, kleine tot middelgrote werkstukken. Als je echter grotere projecten wilt aangaan, dan is het een goed idee om te kiezen voor een professionele machine met een groter schaafblad, richting bijvoorbeeld 150 mm.

Snelheid

Het is natuurlijk fijn als je zo effectief en snel mogelijk kan schaven. Dit bespaart je namelijk de nodige tijd en energie. Je kan hiervoor kijken naar het toerental per minuut. Hoe hoger het toerental van de machine is, hoe sneller de machine werkt. Er zijn zowel schaafmachines met een als met twee schaafbladen. De machines met twee schaafbladen werken sneller, omdat de schaafbladen dankzij de rotatie van de motor om de beurt langs het werkstuk schuren, en in feite dus dubbel zo snel het werk verrichten. Deze machines zullen echter wel een stuk meer lawaai maken. Als je voor simpele klussen als doe-het-zelver de machine wilt gaan gebruiken dan zullen we meeste standaard modellen volstaan. Wanneer je grote klussen hebt of vaak de machine moet gebruiken, dan is het geen gek idee om eens te kijken naar schaafmachines met twee schaafbladen en een hoger toerental.

Werkcomfort

Schaven is vrij arbeidsintensief. Het is dus fijn wanneer de schaafmachine waarmee je werkt comfortabel hanteerbaar is en het werkgemak vergroot. Hiervoor is het fijn als de machine niet al te zwaar is. Zo zal je vrijer kunnen werken en bovendien het werk een langere tijd achter elkaar volhouden zonder vermoeid te raken. Ook is het belangrijk dat de schaafmachine ergonomisch ontworpen heeft en bij voorkeur een soft grip handvat heeft. Zo heb je een stevige, stabiele greep en werk je veiliger. Als laatste is het van belang dat de schaafdiepte gemakkelijk in te stellen is, zodat je zeker weet dat je nauwkeurig te werk kan gaan. Kijk dus bij de aanschaf van een schaafmachine altijd naar het ontwerp van de machine en let daarbij op het gebruiksgemak.

Hoe wij schaafmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende schaafmachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste schaafmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 76

Geraadpleegde bronnen