Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Schaafmachines van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste schaafmachine? Heb je weleens een houten meubel gemaakt of opgeknapt? Dan zal het je vast opgevallen dat het hout waarmee je werkt niet altijd zo glad en gepolijst is als je zou willen. Vaak heeft het splinters of het is ruw en niet mooi afgewerkt. Gelukkig is hier iets op gevonden. Namelijk de schaafmachine! Als je een liefhebber van houtbewerking bent dan kan de schaafmachine eigenlijk niet in je gereedschapscollectie ontbreken. Deze machine geeft al je houten werkstukken prachtig glad afgewerkte oppervlakten. Zelfs oud hout krijgt zo een tweede leven en zal eruit zien als nieuw! Je zal dus als je vaak met hout werkt absoluut geen spijt krijgen van de aanschaf van een schaafmachine.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Schaafmachines

BESTE KOOP

DeWalt D26501K-QS
Dewalt D26501K-QS schaafmachine

PROFESSIONEEL

Bosch GHO 18 V-LI
Bosch GHO 18 V-LI schaafmachine

BUDGET

Powerplus POWX1110
Powerplus POWX1110 Schaafmachine

Beste schaafmachine - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede schaafmachine te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan schaafmachines het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende schaafmachines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke schaafmachines als beste uit de bus komen. 

5. Powerplus POWE80030

We beginnen onze top 5 met deze krachtige schaafmachine van Powerplus. De POWE80030 werkt op een vermogen van 900 W met een onbelast toerental van 17000 toeren per minuut. Met deze machine schaaf jij zonder moeite houten oppervlakkigen glad. De machine is ontworpen met het gebruiksgemak als belangrijke factor. Dankzij het compacte formaat en het ergonomische ontwerp kan jij moeiteloos een lange tijd achter elkaar door werken zonder vermoeid te raken. 

Ook de soft grip handgreep zorgt voor een zeer comfortabel en langdurig gebruik. Erg fijn wanneer je een grote klus hebt of meerdere klussen op een dag wilt klaren. De schaafmachine heeft een schaafbreedte van 82 mm. Doordat je de schaafdiepte zelf kan instellen tussen 0 en 3 mm, beslis je zelf hoeveel hout je weghaalt. Dankzij de precisiegroef in het schaafblad schuin je moeiteloos hoeken af en met de bijgeleverde zijgeleider is het eenvoudig om netjes evenwijdig met je werkstuk te schaven. 

Ook maak je in een handomdraai nette sponningen. De schaafmachine wordt geleverd inclusief stofzak. Hierin vang je het omhoog dwarrelende stof en zaagsel op, zodat het niet in de ruimte terecht komt en bijvoorbeeld je ogen en luchtwegen irriteert. Bovendien scheelt dit weer bij het opruimen. Je kan eventueel met de bijgeleverde adapter de machine ook rechtstreeks aansluiten op de stofzuiger voor een nog effectievere stofafzuiging. Verder meegeleverd is een platte sleutel (10 mm). Alles wat je nodig zal hebben om moeiteloos te schaven dus!

Powerplus POWE80030 schaafmachine

4. Einhell TC-PL 750

We gaan door met een schaafmachine van Einhell op de 4e plek. Wij zijn al langer fan van dit merk en ook deze schaafmachine bevalt ons erg goed. De TC-PL750 werkt op een vermogen van 750 W en levert een onbelast toerental van 17000 toeren per minuut. Hiermee zal je elke schaafklus kunnen klaren. Dankzij de ergonomische handgreep ligt de machine stabiel comfortabel in de hand, wat zorgt voor een groot gebruiksgemak. Je zal zo niet snel vermoeid raken tijdens het werken. Ook de soft grip die de trillingen tijdens het schaven opneemt draagt hieraan bij. 

Ook in kleine ruimtes zal je moeiteloos aan de slag kunnen met deze schaafmachine. De machine is namelijk heel compact en licht, waardoor je hem gemakkelijk kan hanteren. De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een spaandiepte van 0 tot 2 mm, waarmee je lagen van verschillende soorten hout kan afschaven. Daarnaast kan je de machine ook gebruikt om groeven met een diepte tussen de 0 en 10 mm te maken in het hout. Dankzij twee aluminium schaven aan de onderzijde van de schaaf glijdt de machine soepel over de te behandelen oppervlakte. 

Hierdoor bereik je een mooi, glad resultaat. De schaafmachine is veilig in het gebruikt en zorgt er dankzij de parkeerstand voor dat de bijtel onder de elektrische schaaf geen andere houten ondergronden beschadigt. De parkeerstand is bij gebruik weer makkelijk uit te schakelen. De machine wordt inclusief parallelaanslag geleverd. Hiermee kan je zeer precies te werk gaan langs een rechte lijn. Ook ontvang je een diepteaanslag, om op een constante diepte te kunnen schaven, en een carbid beitel voor onder de machine. Wat we voor het laatste hebben bewaard: deze schaafmachine van Einhell heeft een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar een paar tientjes heb jij oneindig veel plezier van deze schaafmachine!

Einhell TC-PL 750 schaafmachine

3. Makita KP0810K

In vrijwel geen een lijstje kan een Makita ontbreken. Dit merk levert steevast kwalitatief hoogstaande gereedschappen en daarbij hoort ook zeker deze schaafmachine. De Makita KP0810K is geschikt voor 230 Volt wisselstroom, draait op 850 W, heeft een enkeltoerige mechanische aandrijving en een onbelast toerental van 16000 toeren per minuut. De machine is dubbel geïsoleerd en heeft een zware bouwschaaf. Samen met het ergonomische ontwerp met soft grip zorgt dit voor een stabiele ligging van de machine en een comfortabel werkgebruik. Je kan met deze machine sponningen tot wel 25 mm schaven. Hierbij is de sponningdiepte instelbaar. 

Ook heeft de schaafmachine een beitelinstelling met een instelmal voor nauwkeurige resultaten. De beitelwals heeft een soepele V-riemaandrijving en HM-wisselbeitels, waardoor slijpen overbodig is. Dankzij de parkeersteun op de aluminium zool zijn de schaafbeitels en het werkstuk beschermt. Een spaanafvoer naar beide zijden is mogelijk. Om je werkgemak te vergroten en nauwkeuriger werk te kunnen verrichten wordt de schaafmachine geleverd inclusief breedtegeleider en parallelgeleider. 

Daarnaast ontvang je bij aanschaf van deze machine een schaafbeitel aftelmal, diepte-aanslag en een dopsleutel. We kunnen ons voorstellen dat je wanneer je in een schaafmachine investeert graag wilt dat hij lang mee kan gaan. Hiervoor is het belangrijk dat je de machine veilig kan opbergen tegen stof, vuil en vocht. De robuuste koffer waarin deze schaafmachine geleverd wordt kan wel tegen een stootje en zorgt ervoor dat je machine niet beschadigd zal raken. Bovendien berg je hem zo gemakkelijk op en raak je geen onderdelen kwijt. 

2. Bosch PHO 3100

Ook Bosch is een graaggeziene gast in onze top 5-lijsten. Op nummer 2 de Bosch PHO 3100. Deze krachtige schaafmachine heeft een vermogen van 750 W en een onbelast toerental van 16500 toeren per minuut. Dankzij het lichte, compacte ontwerp is de machine goed handelbaar en kan je urenlang doorwerken, zelfs in kleine ruimtes. Wat deze machine zo bijzonder maakt is de hoge oppervlaktekwaliteit, dankzij het hoogste nullasttoerental in zijn klasse en het gepatenteerde, hoogstaande Woodrazormessysteem. Hierdoor kan je snel en efficiënt werken tot een schaafdiepte van 3,1 mm (ook de hoogste in zijn klasse). 

De machine heeft een gecombineerde geleidings-en spaondiepte-instelknop voor een traploze verstelling en een goede geleiding. De drie V-groeven in verschillende groottes maken dat je de randen van je werkstuk licht kan afschuinen. Ontzettend fijn is de automatisch uitklappende parkeersteun waarmee je voorkomt dat je werkstuk of het schaafmees beschadigt wanneer je de schaaf neerlegt. Zo gaat de machine een stuk langer mee. Ook heel handig is de dubbelzijdige spaanafvoer voor de aansluiting van een stofzak of stofzuiger. Dankzij een optimale spaanafvoerblader komen spanen niet vast te zitten, waardoor je niet gehinderd wordt tijdens het werken en zonder onderbrekingen door kan werken. 

De schaafmachine wordt geleverd met hardmetalen keerschaafmessen, een binnenzeskantsleutel, een parallelgeleider. Dit alles komt in een stevige, kunststof koffer waarin jij de machine en de bijgeleverde onderdelen veilig kan opbergen, zodat ze zo lang mogelijk mee kunnen gaan. Al met al geniet je dus veel voordelen bij de aanschaf van deze Bosch schaafmachine. 

1. DeWalt D26501K-QS

We zijn aangekomen bij de eerste plaats van deze top 5. Onze winnaar is de DeWalt D26501K-QS. Deze knalgele krachtpatser draait op een vermogen van maar liefst 1150 W met een onbelast toerental van 11500 toeren per minuut. Hierdoor kan je met deze machine snel en nauwkeurig werken. Zelfs harde houtsoorten zijn voor deze schaafmachine gene partij. Dankzij het ergonomische ontwerp en de met rubber beklede soft grip handgreep ervaar je tijdens het werken een groot comfort en een stabiele ligging in de hand. Zo kan je met gemak langdurig aan je projecten werken. 

De schaafbreedte van de machine is 82 mm. Hij heeft een schaafdiepte van 0 tot 4 mm. Deze schaafdiepte is nauwkeurig in te stellen dankzij de duidelijk aangemerkte instelstappen van 0,1 mm op het diepte-instelhandvat. Zo weet je zeker dat je altijd op de juiste diepte schaaft. Sponningen zijn tot wel 25 mm diepte te schaven. Dankzij de grote beitelrol met hoge snelheid werk je heel effectief en bereik je een zeer gladde afwerking. In de voorzool bevinden zich drie V-groeven waarmee je moeiteloos de randen van je werkstuk kan afschuinen. Ook deze machine werkt met een stofafzuiging om het ronddwarrelende zaagsel mee op te zuigen. 

De spaanuitworp kan naar voorkeur zowel links als rechts ingesteld worden, afhankelijk van hoe je werkt. De bijgeleverde parallelgeleider stelt je in staat nauwkeurig te werken. De schaafmachine wordt inclusief HM omkeerbare beitels, parallelgeleider, sponningdpepte-aanslag, mondstuk voor stofafzuiging, spaaruitwerper, deflector en spaancollector geleverd. Dit alles komt in een zeer stevige opbergkoffer, zodat je ten alle tijden je schaafmachine en de bijgeleverde onderdelen veilig kan opbergen. Zo blijft de machine beschermt tegen stof vuil en vocht en raak je bovendien geen onderdelen kwijt. Wij durven met zekerheid te stellen dat je met deze schaafmachine van DeWalt absoluut waar voor je geld krijgt en er langdurig werkplezier mee zal ervaren. 

Dewalt D26501K-QS schaafmachine

Beste Goedkope Schaafmachine

Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat je als doe-het-zelver op zoek bent naar een machine met een voordelige prijs-kwaliteitverhouding. Natuurlijk wil je een goed werkende schaafmachine, maar het is voor velen onder ons toch wel fijn als we niet te diep in de portefeuille hoeven te tasten. Daarom hebben wij als beste goedkope schaafmachine gekozen voor de Powerplus POWX1110. Deze machine krijgt uitsluitend goede beoordelingen en met goede reden. 

Met een ergonomisch ontwerp en de soft grip handgreep heb je een machine waarmee je zeer comfortabel kan werken. Deze krachtige schaafmachine heeft een vermogen van 900 W en een onbelast toerental van 16000 toeren per minuut. Met een schaafbreedte van 82 mm en een schaafdiepte van 0 tot 3 mm schaaf je met gemak de gewenste lagen hout weg. De schaafdiepte is nauwkeurig in te stellen. Dankzij de beschermkap voor het zaagmes de machine veilig om mee te werken. Ook sponningen zijn in een handomdraai te schaven. 

Het opstuivende zaagsel wordt tijdens het schaven in de bijgeleverde stofzak of via de aansluiting voor de stofafzuiging door een stofafzuigslang opgezogen (de aansluiting bevindt zich zowel links als rechts). De machine wordt inclusief zijgeleider, stofzak en BMC-koffer geleverd, zodat je alles na gebruik veilig beschermd op kan bergen. Een ander pluspunt: je hebt bij aanschaf van deze schaafmachine een garantie van 3 jaar.

Powerplus POWX1110 Schaafmachine

Beste Professionele Schaafmachine

Als professional is het natuurlijk belangrijk dat je met sterke, betrouwbare gereedschappen werkt. Je wilt immers de beste kwaliteit afleveren aan je klanten. Er is echter enorm veel aanbod op de markt. De ene collega zweert bij dit apparaat, een andere durft zijn hand in het vuur te steken voor dat ene bekende merk. Het kan zo erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen. Daarom hebben wij ons best gedaan voor de professionals onder ons de naar onze mening beste professionele schaafmachine uit kiezen. 

Wat ons betreft is dat de Bosch GHO 18 V-LI. Deze schaafmachine is ontzettend gebruiksvriendelijk dankzij zijn geringe gewicht. Met het lichtste gewicht in zijn klasse kan je met deze machine gemakkelijk urenlang doorwerken of verschillende klussen achter elkaar klaren. Als je vaak met een schaafmachine werkt is dat natuurlijk wel zo fijn. Een ander enorm voordeel van deze machine is dat deze niet op netstroom, maar op een accu draait. Hierdoor heb je geen last van een snoer en ben je zeer wendbaar, ook in kleine ruimtes. Hoewel hij klein van stuk is, heeft hij wel een enorm sterke motor. Met een onbelast toerental van 14000 toeren per minuut schaaf jij met gemak elke houtsoort. 

De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een schaafdiepte van 0 tot 1.6 mm. Je kan sponningen van 0 – 8 mm zagen. Het ergonomische ontwerp met het soft grip handvat creëren een comfortabel werkgemak. De machine wordt geleverd inclusief accu en lader. Na gebruik berg je de machine en accessoires op in de bijgeleverde L-Boxx, waarmee alles goed beschermd en bij elkaar gehouden wordt. 

Bosch GHO 18 V-LI schaafmachine

Koopgids

Zoals de naam al doet vermoeden, is een schaafmachine een apparaat waarmee je houten werkstukken kan schaven. Hiermee wordt bedoelt dat je de werkstukken van een zacht en glad oppervlak voorziet. Zo kan je ruw hout glad schaven zodat het geen splinters of rafelranden meer heeft. Dit is behalve veel mooier natuurlijk ook een stuk veiliger. Wie ervaringen heeft met splinters onder de huid zal het direct met ons eens zijn! Ook kan je bijvoorbeeld een deur die niet meer dicht wilt bijschaven of in stukken hout sponningen aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk om harde randen schuin af te vlakken. Bovendien is het gebruik van een schaafmachine heel duurzaam, want je kan oud hout gemakkelijk van een ‘nieuw jasje’ voorzien, waarna het weer jaren mee kan. Er bestaan zowel manuele schaafmachines als elektrische schaafmachines. Manuele schaafmachines werken puur op handkracht. Je kan hiermee bijvoorbeeld werkstukken van rondingen voorzien of groeven en scheuren in een oppervlakte glad schaven. Elektrische schaafmachines doen hetzelfde, maar dan met een veel grotere kracht. Hierdoor kan je ze voor vele houtsoorten inzetten en ook voor moeilijke en langdurige klussen gebruiken. In dit artikel behandelen wij alleen elektrische schaafmachines.

Welke schaafmachine kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan schaafmachines af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. De lijsten op websites voor gereedschap zijn ellenlang en er zijn vele spelers op de markt. Het kan logischerwijs zo erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een schaafmachine. Waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van verschillende machines? Om je hierbij een eindje op weg te helpen hebben wij hieronder een eental factoren waarop je kan letten bij de aanschaf van een schaafmachine uiteengezet.

Schaafmachine op accu of netstroom

Er bestaan schaafmachines die draaien op netstroom en machines die draaien op accu’s. Beide soorten machines hebben zo hun voor- en nadelen. Een voordeel van een schaafmachine op accu is de grote mate van bewegingsvrijheid die je tijdens het werken zal ervaren. Doordat je geen snoer hebt om rekening mee te houden kan je vrijelijk bewegen en bovendien de machine overal mee naartoe nemen. Dit maakt het ook makkelijker om in kleine ruimtes te werken. Goede toestellen op accu’s doen qua vermogen bovendien niet onder voor schaafmachines op netstroom. Een nadeel van het werken met een accu is dat ze tussendoor steeds moeten worden opgeladen. Dit kan af en toe vervelend uitkomen. Als je langer aan het werk bent zal je dus tussendoor moeten opladen of twee accu’s nodig hebben. Een schaafmachine op netstroom heeft hier uiteraard geen last van en dit is meteen het grootste voordeel van dit type machine. Je kan zo lang als je wilt doorwerken. Vaak zijn ze ook een tikkeltje goedkoper van machines op accu, wat toch wel een meewegende factor kan zijn. Omdat je minder mobiel bent met een schaafmachine op netstroom is dit type machine vooral geschikt als je een vaste werkplaats hebt. Voor mobiele klussen in en rondom het huis is een machine op accu een stuk geschikter. Het is dus raadzaam om voordat je tot aanschaf van een schaafmachine overgaat goed na te gaan welk type stroomvoorziening het beste aansluit bij jouw behoeftes.

Materiaal van de schaafbladen

Aangezien je graag lange tijd plezier wilt hebben van je schaafmachine, is het goed om na te gaan van wat voor materiaal de schaafbladen zijn gemaakt. Je wilt natuurlijk niet dat ze meteen al bot zijn. Voor de kwaliteit van je werk is het dus belangrijk dat de schaafbladen van een stevig metaal gemaakt zijn, idealiter een hardmetaal. Dan ben je verzekerd van een glad, gelijkmatig resultaat. Bovendien zal je dan gemakkelijker met verschillende soorten hout kunnen werken. Het is ook goed om na te gaan of de schaafbladen eenvoudig te vervangen zijn.

Schaafbreedte

De schaafbreedte van de schaafmachine is een belangrijk element om te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Hoe breder de schaafbreedte, hoe gemakkelijker en sneller je grote oppervlaktes kan bewerken. Wanneer je bijvoorbeeld grote oppervlaktes wilt gaan schaven, dan is het raadzaam om te kiezen voor een apparaat met een zo groot mogelijke schaafbreedte. Als je vooral kleine werkstukken zult gaan schaven dan heb je meer aan een machine met een smaller schaafblad. De gemiddelde schaafbreedte van schaafmachines is om en nabij de 80 mm. Dit standaard type is heel geschikt voor de thuisklusser die aan de slag zal gaan met gangbare, kleine tot middelgrote werkstukken. Als je echter grotere projecten wilt aangaan, dan is het een goed idee om te kiezen voor een professionele machine met een groter schaafblad, richting bijvoorbeeld 150 mm.

Snelheid

Het is natuurlijk fijn als je zo effectief en snel mogelijk kan schaven. Dit bespaart je namelijk de nodige tijd en energie. Je kan hiervoor kijken naar het toerental per minuut. Hoe hoger het toerental van de machine is, hoe sneller de machine werkt. Er zijn zowel schaafmachines met een als met twee schaafbladen. De machines met twee schaafbladen werken sneller, omdat de schaafbladen dankzij de rotatie van de motor om de beurt langs het werkstuk schuren, en in feite dus dubbel zo snel het werk verrichten. Deze machines zullen echter wel een stuk meer lawaai maken. Als je voor simpele klussen als doe-het-zelver de machine wilt gaan gebruiken dan zullen we meeste standaard modellen volstaan. Wanneer je grote klussen hebt of vaak de machine moet gebruiken, dan is het geen gek idee om eens te kijken naar schaafmachines met twee schaafbladen en een hoger toerental.

Werkcomfort

Schaven is vrij arbeidsintensief. Het is dus fijn wanneer de schaafmachine waarmee je werkt comfortabel hanteerbaar is en het werkgemak vergroot. Hiervoor is het fijn als de machine niet al te zwaar is. Zo zal je vrijer kunnen werken en bovendien het werk een langere tijd achter elkaar volhouden zonder vermoeid te raken. Ook is het belangrijk dat de schaafmachine ergonomisch ontworpen heeft en bij voorkeur een soft grip handvat heeft. Zo heb je een stevige, stabiele greep en werk je veiliger. Als laatste is het van belang dat de schaafdiepte gemakkelijk in te stellen is, zodat je zeker weet dat je nauwkeurig te werk kan gaan. Kijk dus bij de aanschaf van een schaafmachine altijd naar het ontwerp van de machine en let daarbij op het gebruiksgemak.

Geraadpleegde bronnen