Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Schaafmachines van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste schaafmachine? In dit artikel vind je alle informatie en het advies dat je nodig hebt om een schaafmachine te vinden die goed bij jou en de gebruikssituatie past. 

Waarom een schaafmachine?

Met een schaafmachine kan je houten werkstukken schaven en ze een zacht en glad oppervlak geven. Er zijn zowel manuele schaafmachines als elektrische schaafmachines op de markt.

Manuele schaafmachines werken puur op handkracht. Je kan hiermee bijvoorbeeld werkstukken van rondingen voorzien of groeven en scheuren in een oppervlakte glad schaven.

Elektrische schaafmachines doen hetzelfde, maar dan met meer kracht. Hierdoor kan je ze voor vele houtsoorten inzetten en ook voor moeilijke en langdurige klussen gebruiken. In dit artikel gaan we alleen in op elektrische schaafmachines.

Alle informatie over de schaafmachine

Het gebruik van een schaafmachine

Met een schaafmachine kan je ruw hout glad schaven. Ook kan je bijvoorbeeld een deur die niet meer dicht wilt bijschaven of in stukken hout sponningen aanbrengen. Daarnaast kan je makkelijk harde randen schuin afvlakken.

Het gebruik van een schaafmachine is duurzaam, omdat je oud hout weer als nieuw kan maken.

Waar je op moet letten voordat je een schaafmachine gaat kopen

Voordat je een schaafmachine gaat kopen is het goed om een aantal eigenschappen te onderzoeken van de verschillende schaafmachines op de markt, zodat je een goed beeld krijgt van wat het beste past bij jouw wensen. Let daarbij op:

  • Accu of netstroom
  • Het materiaal van de schaafbladen
  • De schaafbreedte
  • De snelheid van de schaafmachine
  • Werkcomfort 
Koopadvies en informatie over de schaafmachine

Schaafmachine op accu of netstroom

Er zijn schaafmachines die werken op netstroom en machines die werken op accu’s. Beide soorten hebben zo hun voor- en nadelen.

Een voordeel van een schaafmachine op accu is dat je veel bewegingsvrijheid hebt tijdens het werken. Goede toestellen op accu’s doen qua vermogen niet onder voor schaafmachines op netstroom. Een nadeel van het werken met een accu is dat ze tussendoor steeds moeten worden opgeladen. 

Een schaafmachine op netstroom heeft hier uiteraard geen last van en dit is meteen het grootste voordeel van dit type machine. Vaak zijn ze ook iets goedkoper dan schaafmachines op accu, omdat de accu zelf vaak vrij duur is. Omdat je minder mobiel bent met een schaafmachine op netstroom is dit type machine vooral geschikt als je een vaste werkplaats hebt. 

Waar je uiteindelijk voor gaat is met name afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.

Materiaal van de schaafbladen

Voor de hoogste kwaliteit van je afwerking moeten de schaafbladen van stevig metaal gemaakt zijn, idealiter een hardmetaal. Dan ben je verzekerd van een glad, gelijkmatig resultaat. Bovendien kan je daarmee met verschillende soorten hout werken. Het is ook goed om na te gaan of de schaafbladen makkelijk te vervangen zijn.

Schaafbreedte

De schaafbreedte van de schaafmachine is een belangrijk element om te overwegen voordat je tot aanschaf overgaat. Hoe breder de schaafbreedte, hoe gemakkelijker en sneller je grote oppervlaktes kan bewerken.

Ga je met name grote oppervlaktes schaven, dan is het verstandig om te kiezen voor een apparaat met een zo groot mogelijke schaafbreedte. Ga je vooral kleine werkstukken schaven, dan heb je meer aan een machine met een smaller schaafblad – omdat je daarmee preciezer kan werken.

De gemiddelde schaafbreedte van schaafmachines is om en nabij de 80 mm. Dit standaard type is heel geschikt voor de thuisklusser die aan de slag zal gaan met gangbare, kleine tot middelgrote werkstukken. Als je echter grotere projecten wilt aangaan, dan is het een goed idee om te kiezen voor een professionele machine met een groter schaafblad, richting bijvoorbeeld 150 mm.

Snelheid

Met een schaafmachine die op hoge snelheid kan schaven werk je het meest effectief en snel. Kijk naar het toerental per minuut: hoe hoger het toerental van de machine is, hoe sneller de machine werkt.

Er zijn zowel schaafmachines met één als met twee schaafbladen. De machines met twee schaafbladen werken sneller, omdat de schaafbladen dankzij de rotatie van de motor om de beurt langs het werkstuk schuren, en in feite dus dubbel zo snel het werk verrichten. Deze machines maken wel wat meer lawaai.

Als je voor simpele klussen als doe-het-zelver de machine wilt gaan gebruiken dan zullen we meeste standaard modellen met een gemiddeld toerental volstaan. Voor grotere en zwaardere projecten doe je er goed aan een schaafmachine met een zo hoog mogelijk toerental uit te kiezen. 

Werkcomfort

Schaven is vrij arbeidsintensief. Het is dus fijn als de schaafmachine waarmee je werkt comfortabel is.

Het draagt bij aan comfort als de schaafmachine niet al te zwaar is. Ook is het belangrijk dat de schaafmachine een ergonomisch ontwerp heeft en bij voorkeur ook een soft grip handvat heeft.

Let er ook even op of de schaafdiepte makkelijk in te stellen is, zodat je zeker weet dat je goed te werk kan gaan. Kijk dus bij de aanschaf van een schaafmachine altijd naar het ontwerp van de machine en let daarbij op het gebruiksgemak.

Onze top 5 en advies - schaafmachine

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Festool EHL 65 EQ-Plus​
Festool EHL 65 EQ-Plus

PROFESSIONEEL

Bosch GHO 18 V​
bosch GHO 18 v

BUDGET

Bosch PHO 2000​
Bosch PHO 2000


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste schaafmachine 2023 - Top 5

5. Powerplus POWE80030

Waarom we fan zijn:
Schaafmachine die is ontworpen met het oog op gebruiksgemak. En dat merk je!

We beginnen onze top 5 met deze krachtige schaafmachine van Powerplus. De POWE80030 heeft vermogen van 900 watt. Met deze machine schaaf je zonder moeite houten oppervlakten glad. De machine is ontworpen met gebruiksgemak als belangrijke factor. Dit zie je terug in het compacte formaat en het ergonomische ontwerp. Dankzij de softgrip handgreep kan je de schaafmachine comfortabel en langdurig gebruiken.

De Powerplus POWE800030 heeft een schaafbreedte van 82 mm. De de schaafdiepte kan je zelf instellen tussen 0 en 3 mm. Met de precisiegroef in het schaafblad schuin je moeiteloos hoeken af. De zijgeleider maakt het daarnaast eenvoudig om netjes evenwijdig met je werkstuk te schaven. Ook maak je in een handomdraai nette sponningen. Op de schaafmachine zit stofafzuiging. Je kan echter met de bijgeleverde adapter de machine ook rechtstreeks aansluiten op de stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 17000 r/min
Vermogen: 900 W
Gewicht: 3580 g
Voltage: 230 V

Video

Powerplus POWE80030 schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TC-PL 750

Waarom we fan zijn:
Krachtige schaafmachine, ideaal voor de thuis klusser. Mooi en glad resultaat.

Op 4 staat de Einhell TC-PL750. Deze schaafmachine heeft een vermogen van 750 watt. Dankzij de ergonomische softgrip handgreep ligt de machine stabiel en comfortabel in de hand. De trillingen worden tijdens het schaven goed opgenomen. De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een spaandiepte van 0 tot 2 mm. Daarmee kan je lagen van verschillende soorten hout afschaven.

Daarnaast gebruik je de machine ook om groeven tot 10 mm te maken in hout. De twee aluminium schaven aan de onderkant helpen de machine soepel te schaven. Hierdoor bereik je een mooi, glad resultaat. De schaafmachine is veilig in het gebruik. De schaafmachine heeft een parkeerstand, die is bij gebruik weer makkelijk uit te schakelen. De schaafmachine van Einhell heeft een mooie prijs-kwaliteitverhouding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 17000 r/min
Vermogen: 750 W
Gewicht: 3050 g
Voltage: 220 V

Video

Einhell TC-PL 750 schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita KP0810K

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief hoogstaande schaafmachine die tot 4 mm diep kan schaven. 

De Makita KP0810K is sterk, met een motor van 850 watt. Hij heeft een onbelast toerental van 16.000 toeren per minuut. Hierdoor kan je snel en egaal schaven. Dankzij het ergonomische ontwerp met soft grip voelt hij stabiel en comfortabel. Je kan met deze machine sponningen tot wel 25 mm schaven. De sponningdiepte kan je zelf instellen. Heel handig aan deze schaafmachine is de beitelinstelling. Instellen doe je met de instelmal, wat zorgt voor nauwkeurige resultaten.

De beitelwals heeft een soepele V-riemaandrijving en HM-wisselbeitels, waardoor slijpen overbodig is. Dankzij de parkeersteun op de aluminium zool zijn de schaafbeitels en het werkstuk beschermd. Een spaanafvoer naar beide zijden is mogelijk. Om je werkgemak te vergroten en nauwkeuriger werk te kunnen verrichten wordt de schaafmachine geleverd inclusief breedtegeleider en parallelgeleider. Kijk voor meer info over de schaafmachines van Makita.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 16000 r/min
Vermogen: 850 W
Gewicht: 6880 g
Voltage: 230 V

Video

Makita KP0810K

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch PHO 3100

Waarom we fan zijn:
Krachtige schaafmachine met Woodrazor messystem voor mooie, gladde resultaten.

Op nummer 2 de Bosch PHO 3100. Deze krachtige schaafmachine heeft een vermogen van 750 W en een onbelast toerental van 16.500 toeren per minuut. Dankzij het lichte, compacte ontwerp is de machine goed handelbaar. Wat deze machine zo bijzonder maakt is de hoge oppervlaktekwaliteit. Dit is zo hoog omdat de Bosch PHO 3100 het hoogste nullasttoerental in zijn klasse heeft. Daarnaast is de afwerking extra glad dankzij het gepatenteerde, hoogstaande Woodrazormessysteem. Hierdoor kan je snel en efficiënt werken tot een schaafdiepte van 3,1 mm.

De machine heeft een gecombineerde geleidings-en spondiepte-instelknop voor een traploze verstelling en een goede geleiding. De drie V-groeven in verschillende groottes maken dat je de randen van je werkstuk licht kan afschuinen. Ook fijn is de automatisch uitklappende parkeersteun. Dankzij een optimale spaanafvoer komen spanen niet vast te zitten, waardoor je niet gehinderd wordt tijdens het werken en zonder onderbrekingen door kan werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 16500 r/min
Vermogen: 750 W
Gewicht: 6120 g
Voltage: 220 V

Video

Bosch PHO 3100

Bekijk verschillende aanbieders

1. Festool EHL 65 EQ-Plus

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit, krachtig en makkelijk te bedienen, zelfs met één hand.

Op nummer 1 staat de Festool EHL 65 EQ-Plus. Festool is merk dat bekend staat om zijn top kwaliteit. Deze schaafmachine heeft een vermogen van 720 Watt en klaart bijna elke klus. Hij heeft een schaafbreedte van 65 mm en een maximale sponningdiepte van 23 mm. De Festool EHL 65 EQ-Plus werkt op netstroom, maar heeft een kabel van 4 meter lang waardoor je toch bewegingsvrijheid hebt.

Comfort met één hand is waar deze schaafmachine voor gemaakt is. Dit zie je terug in de balancering van het apparaat en het lage gewicht van 2,4 kilogram. Verwisselen van gereedschap doe je gemakkelijk met het FastFix systeem. Overigens hoef je de werkbreedte ook niet aan te passen na een meswisseling dankzij de enkelsnedige schaafkop. Je kan de spaandiepte makkelijk traploos instellen. Het spiraalmes zorgt ervoor dat in alle toepassingen de oppervlaktekwaliteit hoog is. Wij waren echt onder de indruk van de snelle en mooie afwerking van deze schaafmachine. We hebben hem daarom zonder twijfel op de eerste plaats gezet. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 6.50 cm
Onbelast toerental: 15600 r/min
Vermogen: 720 W
Gewicht: 5075 g

Video

Festool EHL 65 EQ-Plus

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Schaafmachine: Bosch PHO 2000

Waarom we fan zijn:
Niet de krachtigste schaafmachine, maar wel heel geschikt voor de minder fanatieke klusser en goed geprijsd.

De Bosch PHO 2000  schaafmachine is geschikt voor bijna elke klus. Hij heeft 680 Watt motor en heeft een onbelast toerental van 19.500 omwentelingen per minuut. De gecombineerde geleidings- en spaandiepte-instelknop zorgen ervoor dat je precies en veilig kan werken.

De spanen van het apparaat komen niet vast te zitten dankzij een spaanafvoerblazer. De schaafmachine heeft een dubbelzijdige afvoer voor een stofzak of stofzuiger. Wanneer je even pauze neemt gebruik je de automatisch uitklappende parkeersteun zodat het werkstuk of het schaafmes niet beschadigd raken.

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 19500 r/min
Vermogen: 680 W
Gewicht: 3092 g
Voltage: 230

Video

Bosch PHO 2000

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Schaafmachine: Bosch GHO 18 V

Waarom we fan zijn:
Een schaafmachine op accu met veel power, handige features en mooi resultaat.

Wat ons betreft is de Bosch GHO 18 V-LI de beste keuze voor de professional (zie hier meer productinfo). Met het lichtste gewicht in zijn klasse kan je met deze machine gemakkelijk urenlang doorwerken. Een ander voordeel van deze machine is dat deze niet op netstroom, maar op een accu werkt. Hierdoor heb je geen last van een snoer en ben je zeer wendbaar. Hoewel hij klein van stuk is, heeft hij wel een enorm sterke motor. Met een onbelast toerental van 14.000 toeren per minuut schaaf je met gemak elke houtsoort. 

De machine heeft een schaafbreedte van 82 mm en een schaafdiepte van 0 tot 1.6 mm. Je kan sponningen van 0 – 8 mm zagen. Het ergonomische ontwerp met het soft grip handvat zorgen voor comfortabel werkgemak. De machine wordt geleverd inclusief accu en lader. Na gebruik berg je de machine en accessoires op in de bijgeleverde L-Boxx, waarmee alles goed beschermd wordt. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Schaafbreedte: 8.20 cm
Onbelast toerental: 14000 r/min
Vermogen: 680 W
Gewicht: 4832 g
Voltage: 18 V Li-Ion

Video

Bosch GHO 18 V-LI schaafmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vindt Bol de 10 beste schaafmachines

Andere klussers vragen ook

Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die klussers het vaakst hebben gesteld over schaafmachines. 

Wat is de beste schaafmachine?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste schaafmachine van 2023 de Festool EHL 65 EQ-Plus. Festool is een gereedschapsmerk met producten van zeer hoge kwaliteit. Festool heeft een breed assortiment, van schuurmachine tot bovenfrees. Festool heeft in de afgelopen jaren een naam voor zichzelf weten te maken binnen de wereld van de gereedschapskenners. 

Hoe werkt een schaafmachine?

Een schaafmachine is een apparaat waarmee je houten werkstukken kan schaven. Hiermee wordt bedoeld dat je met de schaafmachine de werkstukken van een zacht en glad oppervlak kan voorzien. Er bestaan zowel manuele schaafmachines als elektrische schaafmachines. Manuele schaafmachines werken puur op handkracht. Je kan hiermee bijvoorbeeld werkstukken van rondingen voorzien of groeven en scheuren in een oppervlakte glad schaven. Elektrische schaafmachines doen hetzelfde, maar dan met een veel grotere kracht. Hierdoor kan je ze voor vele houtsoorten inzetten en ook voor moeilijke en langdurige klussen gebruiken. In dit artikel behandelen wij alleen elektrische schaafmachines.

Wat kun je met een schaafmachine?

Met een schaafmachine kan je ruw hout glad schaven zodat het geen splinters of rafelranden meer heeft. Ook kan je bijvoorbeeld een deur die niet meer dicht wilt bijschaven of in stukken hout sponningen aanbrengen. Daarnaast is het mogelijk om harde randen schuin af te vlakken. Bovendien is het gebruik van een schaafmachine heel duurzaam, want je kan oud hout gemakkelijk van een ‘nieuw jasje’ voorzien, waarna het weer jaren mee kan.

Waarom een schaafmachine gebruiken?

Een schaafmachine heeft kracht en precisie die je met een manuele schaafmachine niet zal krijgen. Niet alleen kan je met een schaafmachine een stuk sneller werken, ook de afwerking zal mooier zijn dan met de hand. 

Hoe wij schaafmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende schaafmachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste schaafmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek