Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 beste Soldeerbouten van 2022

Inhoudsopgave

Een echte klusser weet precies wat hij nodig heeft voor zijn klus. Maar wat een klusser vaak niet weet, is wat zijn volgende klus gaat zijn. De ene dag komt de buurvrouw langs om wat hulp te vragen, de andere dag is het je vrouw die een geweldig idee hebt, en soms wil je gewoon even klussen om al je zorgen te vergeten. Maar je hebt wel inspiratie nodig voor al deze klussen. Soms kan de inspiratie zomaar vanuit het niets komen. Of misschien heb je wel een lange lijst van klusjes die dit jaar nog gedaan moeten worden. Ongeacht de situatie is het altijd handig om alle soorten gereedschap in huis te hebben, zodat je gelijk aan de slag kunt wanneer de inspiratie spontaan op komt zetten. Een soldeerbout kan een essentieel stuk gereedschap zijn, daarom hebben wij de 5 beste soldeerbouten van 2022 op een rijtje gezet. Zo hoef jij geen moeite te doen om alles te vergelijken en hou je zo veel mogelijk tijd over voor wat echt belangrijk is.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Soldeerbouten

BESTE KOOP

Weller W 101 DE
Weller W 101 DE

PROFESSIONEEL

Weller WHS40D
Weller soldeerstation - WHS40D

BUDGET

Powerplus POWX1384
Powerplus POWX1384

Beste soldeerbout - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede soldeerbout te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan soldeerbouten het moeilijk maakt een keuze te maken. Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke soldeerbouten als beste uit de bus komen.

5. Velleman soldeerset

Wie gelijk alles in een keer in huis wilt hebben om te solderen moet zeker weten deze Velleman soldeerset kopen. Bij het kopen van deze soldeerset heb je gelijk alles wat je nodig hebt voor elke klus. De soldeerbout zelf heeft een vermogen van 25 watt, dus hij is niet zo heel krachtig, maar hij doet zijn werk uitstekend. Je krijgt er ook nog eens een desoldeerpomp bij. Deze is handig wanneer je een foutje hebt gemaakt en deze graag ongedaan wilt maken. 

De desoldeerpomp heeft een enorme zuigkracht waardoor hij moeiteloos de soldeer zal verwijderen. Waar je wel rekening mee moet houden met deze soldeerbout, is dat het handvat heel snel warm kan worden. Je moet hier dus wel een beetje rekening mee houden en anders wat handschoenen aantrekken. De houder is ook niet heel erg stabiel, je moet dus voorzichtig je soldeerbout terugleggen. Velleman staat voor duurzaamheid, hoge kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Dit is dan ook wat deze soldeerset jou te bieden heeft. Ondanks dat het zo’n uitgebreide set is, is hij nog heel goedkoop. 

Je hoeft dus niet diep in je portemonnee te kijken wanneer je van plan bent deze set te kopen. De soldeerbout heeft een rode kleur, terwijl de desoldeerpomp juist een blauwe kleur heeft. Zorg dus dat je deze goed bij elkaar houdt want er is geen manier om te zien dat ze bij elkaar horen als ze zomaar ergens los liggen. Het soldeertin wordt geleverd in een kokertje dus je hebt gelijk een mooie opslag hiervoor.

Velleman soldeerset

4. Weller SI-251-C

Soms kan het zijn dat je wat zwaarder werk wilt verrichten met een soldeerbout. In zo’n geval is de Weller SI-251-C de ideale uitkomst. Deze soldeerbout ligt lekker in de hand en is uitermate geschikt voor professionals. Natuurlijk kunnen fanatieke klussers hier ook gebruik van maken. Als je gewoon een soldeerbout zoekt voor af en toe, en niet zeker weet of je hem überhaupt gaat gebruiken, dan is het beter om deze even over te slaan. Weller staat bekend om zijn professionaliteit en kennis. 

Zij hebben meer dan veertig jaar ervaring. De Weller SI-251-C heeft een vermogen van 200 watt en is dus een echte krachtpatser. Met een gewicht van 1,2 kilo zul je niet gauw een lammer arm krijgen tijdens het solderen. De soldeerbout is voorzien van een gebogen, platte stift waardoor je makkelijk met precisie kunt werken. Ook de kleinste details krijg je dus gewoon gesoldeerd met deze schoonheid. Hij is beschikbaar in zowel 16mm vernikkeld als 20mm vernikkeld. 

De soldeerbout heeft wel een snoer, hier moet je dus wel rekening mee houden als je je werkplek inricht. Met een maximale soldeerpunttemperatuur van 490 graden moet je moeiteloos kunnen solderen. Helaas is de soldeerstift niet uitwisselbaar, wat je krijgt is wat je hebt. Hij is uitermate geschikt voor klussen zoals metaal plaat bewerking.

Weller SI-251-C

3. Velleman VTSS7

Als je er echt van kan genieten wanneer je alles persoonlijk kan instellen, dan is de Velleman VTSS7 de soldeerbout voor jou! Met deze soldeerbout kun je de temperatuur instellen van 160 tot en met 480 graden. Waar je ook mee bezig bent, deze soldeerbout is dus ideaal om jouw klusje mee uit te voeren. Velleman is ook fan van veiligheid, daarom is er een aanduiding via LED om te zien of het apparaat aan staat of niet. Dit is vooral handig voor de klussers onder ons die kinderen hebben of vergeetachtig zijn. 

Deze soldeerbout werkt alleen op elektriciteit, je moet dus wel zorgen dat er een stopcontact in de buurt is. Verder is de snoer tussen de transformator en de bout wel wat stug, dit kan voor ongemakkelijkheid zorgen bij sommige mensen. De Velleman VTSS7 is zeer licht van gewicht en weegt maar 650 gram. Hij is voorzien van een stevige standaard. De soldeerbout wordt geleverd met een reservepunt van 0,5mm welke op de VTSS4, VTSS5 en VTSS7 past. 

Het station wat je bijgeleverd krijgt is voorzien van een standaard en een spons om je soldeerbout naderhand weer schoon te maken. De soldeerbout wordt snel warm waardoor je niet lang hoeft te wachten tot je aan de slag kunt. Verder is de prijs/kwaliteit verhouding uitstekend, dit is namelijk een soldeerbout van hoge kwaliteit voor een hele lage prijs.

2. Weller W61 Soldeerbout

Op nummer twee in deze lijst hebben we nogmaals een Weller soldeerbout. Deze soldeerbout is geschikt voor zowel professionals als de hobbyklusser. Toch zou je als hobbyklusser sneller voor deze soldeerbout kiezen dan een professional. Dit keer gaat het om de Weller W61 Soldeerbout. Deze staat wat hoger in de lijst dan de andere Weller die we tot nu toe kennen, dus je kunt ook een hogere kwaliteit verwachten. Helaas is het wel zo dat bij deze hogere kwaliteit ook een duurder prijskaartje zit. 

Maar wat kunnen we dan precies verwachten van dit pareltje? Allereerst is de Weller W61 Soldeerbout ontzettend licht van gewicht en weegt hij maar 382 gram. Hij heeft een vermogen van 60 watt, maar meer vermogen heeft deze soldeerbout echt niet nodig om geweldige resultaten neer te zetten. Weller is ervan overtuigd dat hun producten van top kwaliteit zijn, daarom krijg je ook twee jaar garantie op deze soldeerbout. 

Het grip van de soldeerbout is gemaakt van hoogwaardig kunststof. De maximum temperatuur van deze soldeerbout ligt op 370 graden, maar dit is nog steeds meer dan genoeg om een kwaliteit kluswerk te leveren. Ook wordt er een veiligheidsstandaard geleverd bij deze soldeerbout. Verder kun je ook een soldeertip CT 5 B7 verwachten bij de levering.

Weller W61 Soldeerbout

1. Weller W 101 DE Soldeerbout

De Weller W 101 DE Soldeerbout is bij uitstek de beste soldeerbout van dit jaar. Maar wat maakt deze soldeerbout zo geweldig dan? Om te beginnen heeft het een stabiel vermogen van 100 watt, hij zal je dus nooit teleurstellen. Met deze kracht weet je zeker dat je lekker door kunt klussen. Verder werkt hij via het Magnastat principe. Wat betekent dit? Kort gezegd betekent het dat je een soldeerbout hebt die bijna niet stuk kan gaan. De uitvoering van de bout is lekker stevig en kwa elektronica bevat het alleen het essentiële. Je kunt er dus geen temperatuur mee regelen, maar dat is vaak ook overbodig. Wanneer de soldeerbout zijn maximum temperatuur heeft bereikt verliest de punt zijn geleiding waardoor hij nooit te heet kan worden. 

Natuurlijk verwarmt hij zichzelf gelijk weer op zodra de temperatuur lager ligt dan het maximum. Hoe weet de soldeerbout nu wat te warm is? Dit is allemaal mogelijk dankzij de temperatuurvoeler die in de punt verwerkt zit. De maximumtemperatuur van de Weller W 101 DE Soldeerbout ligt overigens rond de 370 graden. Meer dan genoeg om binnen een wip klaar te zijn dus! Ook dit keer is de soldeerbout voorzien van een stroomkabel, je moet dus wel altijd rekening houden met een stopcontact. 

Wanneer je deze soldeerbout koopt krijg je – uiteraard – een soldeerbout, een beitelvormige CT6E7 soldeerpunt en een soldeerbouthouder. Redelijk minimalistisch dus maar wel met een groot resultaat. Deze soldeerbout is een ware must-have voor zowel de hobbyklussers als de professionele klussers onder ons. Er wordt een garantie meegegeven van 2 jaar, mocht de soldeerbout dus wel op een of andere wonderlijke manier stuk gaan dan ben je altijd verzekerd.

Weller W 101 DE Soldeerbout

Beste Goedkope Soldeerbout

Wanneer je niet echt vaak aan het solderen bent, maar toch wel een soldeerbout in huis wilt hebben, is de Powerplus POWX1384 Soldeerbout – 60W zeker wel de soldeerbout die je zoekt. Hij is lekker goedkoop maar doet nog steeds zijn werk zoals hij zou moeten doen. Je kunt er geen grote projecten mee aanpakken, maar het herstellen van printplaatjes of het werken aan modelbouw doet hij als de beste. Hij heeft een zachte handgreep waardoor beide het comfort en de veiligheid gegarandeerd zijn. De stift is wel recht, hou hier dus rekening mee als je jouw volgende project gaat verzinnen. 

Wanneer je de Powerplus POWX1384 Soldeerbout – 60W bestelt, krijg je een soldeerpistool, soldeerstatief, soldeerpunt en een handleiding. De stift is overigens verwisselbaar. De maximum temperatuur kan ontzettend hoog oplopen, namelijk tot 520 graden. Hij krijgt zijn voeding middels het stopcontact en de snoer is 1,6 meter, voldoende bewegingsruimte dus! Deze soldeerbout is niet echt iets voor het oog, maar heeft zeker een hoop kracht in zich zitten. Het feit dat hij ontzettend goedkoop is betekent nog niet dat hij zijn werk niet doet. Hij warmt snel op en kan de temperatuur urenlang op niveau houden. Je hoeft dus niet snel pauze te nemen.

Powerplus POWX1384

Beste Professionele Gereedschapskoffer

Er kan er natuurlijk maar een de beste zijn voor de professionele soldeerders onder ons. Wat ons betreft is dat dit jaar de Weller soldeerstation – WHS40D, en wij zullen je precies uitleggen waarom! Allereerst beginnen we met de temperatuurinstelling, want dat kan met deze soldeerbout! Je kunt hem instellen tussen 150 en 450 graden, de perfecte temperatuur voor elke klus. Van temperatuurschommelingen zul je geen last hebben, constant dezelfde temperatuur, dat is wat Weller jou te bieden heeft. De temperatuur die je op dit moment gebruikt wordt weergegeven op een digitaal schermpje, zo weet je precies waar je mee aan het werk bent. 

Deze soldeerbout werkt middels stroom, zorg dus dat je altijd een stopcontact in de buurt wanneer je jouw werkplek inricht. Het is wel een van de zwaardere soldeerbouten, hij weegt namelijk bijna 1,5 kilo. Wanneer je de Weller soldeerstation – WHS40D koopt krijg je een soldeerstation, voedingseenheid, soldeerbout met koper vernikkelde stift 2,0mm, spons en een soldeerbouthouder. Alles wat je nodig hebt binnen handbereik. Hij heeft een mooie, rode, opvallende kleur waardoor je hem bijna niet over het hoofd kunt zien tussen al je andere soorten gereedschap. Een echte professional zou deze soldeerbout zeker aan zijn collectie moeten toevoegen in 2022.

Weller soldeerstation - WHS40D

Koopgids

Allemaal heel leuk en aardig, die top 5, maar wat is nu precies een soldeerbout en hoe gebruik je hem? In principe is solderen een vorm van lassen. Het is een techniek waarmee je verschillende stukken metaal aan elkaar kunt verbinden. Voor het solderen heb je maar twee dingen nodig, namelijk een soldeerbout en soldeertin. Allebei deze dingen zijn heel goedkoop te verkrijgen, dus als je nog maar net begint en wilt kijken of solderen wat voor jou is, neem je kans! De soldeerbout is een soort pen waarvan het puntje verwarmd wordt. Dit kan tot 250 graden, 300 graden, maar ook tot wel 520 graden. Dit is helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeur en welke soldeerbout je hebt. Verdiep je hier goed in voordat je aan het werk gaat, het zou zonde zijn als jouw soldeerbout niet warm genoeg wordt voor de klus. Soldeertin is hetgeen waarmee de stukken metaal aan elkaar verbonden worden. Dit smelt wanneer het warm gemaakt wordt en wordt weer hard wanneer de soldeerbout eraf gehaald wordt.

In principe ben je dus aan het lassen, maar zo noemen we het niet. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de twee soorten. Zo gebeurt lassen bijvoorbeeld bij veel hogere temperaturen. Het is bij het lassen ook belangrijk om beschermende kledij te dragen, bij solderen hoeft dit voor de meeste gevallen niet. Een van de grootste verschillen tussen lassen en solderen, is wat je precies gaat verbinden met elkaar. Ben je bijvoorbeeld bezig met een printplaatje? Dan hoef je echt geen gigantisch lasapparaat erbij te pakken, een soldeerbout is hier de perfecte optie voor. Wanneer je gaat werken aan een auto of een boot is het lassen weer meer geschikt. Solderen is dus geschikt voor de kleinere klusjes, lassen doe je vooral wanneer je een sterke verbinding nodig hebt waarvan je weet dat het zelfs een auto in elkaar zou kunnen houden.Welke gereedschapskoffer kopen?

Welke soldeerbout kopen?

Het lijkt zo simpel, even een soldeerbout kopen, maar er komt nog een hoop bij kijken. Hoewel het maar een klein apparaatje is, zijn er ontzettend veel mogelijkheden. De keuzes beginnen al bij het type soldeerbout, daar heb je er namelijk meerdere van.
Om te beginnen heb je een soldeerpen. Dit is de meest eenvoudige van alle soorten. Hij zal je een beetje doen denken aan een gigantische balpen. Deze is ook zeer gebruiksvriendelijk en vereist niet veel kennis. Meestal is dit ook een van de goedkopere soorten soldeerbouten.

Er bestaat ook nog zoiets als een soldeerstation. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden is dit een soldeerbout met een bijbehorend station. Je kunt verschillende dingen doen met dit station zoals het inschakelen van de soldeerbout, temperatuurinstelling indien van toepassing, je spons hierop vastmaken en nog meer. Een soldeerstation is vooral veilig omdat je een plek hebt waar je je soldeerbout zonder zorgen kunt neerzetten. Als laatste hebben we de soldeerpistool. De vorm hiervan is, natuurlijk, de vorm van een pistool. De trekker van een soldeerpistool regelt de temperatuur. Een soldeerpistool ligt vaak lekker in de hand en voelt natuurlijk. Helaas is deze vaak wel enorm duur.

Hard of zacht solderen

Er zijn twee manieren waarop je kunt solderen; hard of zacht. Dit is een beetje afhankelijk van het smeltpunt van het soldeertin. Bij een soldeerbout waar je zelf de temperatuur kunt instellen, kun je ervoor kiezen om af te wisselen tussen de twee technieken. Bij hard solderen hebben we het over soldeer wat pas boven de 450 graden smelt. Dit is dan ook de techniek die je wilt gebruiken bij grote klussen zoals een waterleiding of fiets repareren. Bij zacht solderen, je raad het waarschijnlijk al, hebben we het over soldeerwerk waarbij het soldeer onder de 450 graden smelt. Denk hierbij aan klusjes zoals printplaten.

Temperatuurcontrole

Het is dus belangrijk om precies de juiste temperatuur te gebruiken voor elk klusje. Een van de grootste verschillen tussen alle verschillende soorten soldeerbouten, is de temperatuur. Bij de een gaat deze tot maximaal 350 graden, bij de ander tot 520 graden en bij weer een andere kun je de temperatuur zelf instellen. Verder verschillen ze ook door het feit of er wel of geen temperatuurbewaking is. Bij soldeerbouten waar dit niet het geval is, weet je eigenlijk niet met hoeveel graden je nu aan het werk bent. Je hebt dan ook eigenlijk geen flauw idee of je soldeerbout wel geschikt is voor dit type werk. Ook zijn er bepaalde soldeerstations waarbij je de temperatuur op een digitaal scherm kunt aanpassen. Als je lang en intensief bezig bent is dit de beste keuze omdat je dan weinig tijd verliest met het instellen.

Accessoires

Je zou denken dat een soldeerbout een simpel ding is waar je vrijwel geen accessoires voor kunt krijgen. Niets is minder waar. Je kunt ook heel creatief zijn met een soldeerbout, het is niet alleen maar klussen. Zo zijn er allerlei verschillende soorten punten die je kunt proberen. De meeste punten zijn gemaakt van nikkel of chroom, maar het beste materiaal is toch bij uitstek wel koper. Ook heb je nog verschil in de vorm van de soldeerpunt; een mesje of een stompe top. Verder kun je ook een speciale penhouder kopen voor de soldeerbout. Zo kan hij op een veilige plek afkoelen zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren. Een sponsje is ook altijd handig. Hiermee kun je de punt van je pen schoonmaken. Als laatste hebben we nog een vergrootglas. Dit komt goed van pas wanneer je aan minuscule werkjes bezig bent.

Wattage

Het aantal watt laat zien wat het vermogen van de soldeerbout is. Dit is een van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een soldeerbout. De regel is eigenlijk altijd dat je meer kracht hebt met meer watt. Nu betekent het bij een soldeerbout niet zo zeer hoeveel kracht er achter het werk staat, maar moet je het meer in de zin bekijken van hoe lang kun je doorwerken zonder kuren. In de meeste gevallen zit je wel goed als je een soldeerbout van 50 watt hebt. Wanneer de soldeerbout meer dan 60 watt heeft weet je dat je een goede kwaliteit soldeerpen in je handen hebt. Let er wel op dat een hogere wattage niet betekent dat je ook met hogere temperaturen kunt werken. Dit staat los van elkaar. Het wattage geeft dus alleen maar aan hoe lang je met jouw gereedschap kunt werken in één sessie. Voor de temperatuur moet je echt per soldeerbout naar de specificaties kijken.

Geraadpleegde bronnen