Koopgids
Allemaal heel leuk en aardig, die top 5, maar wat is nu precies een soldeerbout en hoe gebruik je hem? In principe is solderen een vorm van lassen. Het is een techniek waarmee je verschillende stukken metaal aan elkaar kunt verbinden. Voor het solderen heb je maar twee dingen nodig, namelijk een soldeerbout en soldeertin. Allebei deze dingen zijn heel goedkoop te verkrijgen, dus als je nog maar net begint en wilt kijken of solderen wat voor jou is, neem je kans! De soldeerbout is een soort pen waarvan het puntje verwarmd wordt. Dit kan tot 250 graden, 300 graden, maar ook tot wel 520 graden. Dit is helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeur en welke soldeerbout je hebt. Verdiep je hier goed in voordat je aan het werk gaat, het zou zonde zijn als jouw soldeerbout niet warm genoeg wordt voor de klus. Soldeertin is hetgeen waarmee de stukken metaal aan elkaar verbonden worden. Dit smelt wanneer het warm gemaakt wordt en wordt weer hard wanneer de soldeerbout eraf gehaald wordt.
In principe ben je dus aan het lassen, maar zo noemen we het niet. Er zijn een aantal grote verschillen tussen de twee soorten. Zo gebeurt lassen bijvoorbeeld bij veel hogere temperaturen. Het is bij het lassen ook belangrijk om beschermende kledij te dragen, bij solderen hoeft dit voor de meeste gevallen niet. Een van de grootste verschillen tussen lassen en solderen, is wat je precies gaat verbinden met elkaar. Ben je bijvoorbeeld bezig met een printplaatje? Dan hoef je echt geen gigantisch lasapparaat erbij te pakken, een soldeerbout is hier de perfecte optie voor. Wanneer je gaat werken aan een auto of een boot is het lassen weer meer geschikt. Solderen is dus geschikt voor de kleinere klusjes, lassen doe je vooral wanneer je een sterke verbinding nodig hebt waarvan je weet dat het zelfs een auto in elkaar zou kunnen houden.Welke gereedschapskoffer kopen?
Welke soldeerbout kopen?
Het lijkt zo simpel, even een soldeerbout kopen, maar er komt nog een hoop bij kijken. Hoewel het maar een klein apparaatje is, zijn er ontzettend veel mogelijkheden. De keuzes beginnen al bij het type soldeerbout, daar heb je er namelijk meerdere van.
Om te beginnen heb je een soldeerpen. Dit is de meest eenvoudige van alle soorten. Hij zal je een beetje doen denken aan een gigantische balpen. Deze is ook zeer gebruiksvriendelijk en vereist niet veel kennis. Meestal is dit ook een van de goedkopere soorten soldeerbouten.
Er bestaat ook nog zoiets als een soldeerstation. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden is dit een soldeerbout met een bijbehorend station. Je kunt verschillende dingen doen met dit station zoals het inschakelen van de soldeerbout, temperatuurinstelling indien van toepassing, je spons hierop vastmaken en nog meer. Een soldeerstation is vooral veilig omdat je een plek hebt waar je je soldeerbout zonder zorgen kunt neerzetten. Als laatste hebben we de soldeerpistool. De vorm hiervan is, natuurlijk, de vorm van een pistool. De trekker van een soldeerpistool regelt de temperatuur. Een soldeerpistool ligt vaak lekker in de hand en voelt natuurlijk. Helaas is deze vaak wel enorm duur.
Hard of zacht solderen
Er zijn twee manieren waarop je kunt solderen; hard of zacht. Dit is een beetje afhankelijk van het smeltpunt van het soldeertin. Bij een soldeerbout waar je zelf de temperatuur kunt instellen, kun je ervoor kiezen om af te wisselen tussen de twee technieken. Bij hard solderen hebben we het over soldeer wat pas boven de 450 graden smelt. Dit is dan ook de techniek die je wilt gebruiken bij grote klussen zoals een waterleiding of fiets repareren. Bij zacht solderen, je raad het waarschijnlijk al, hebben we het over soldeerwerk waarbij het soldeer onder de 450 graden smelt. Denk hierbij aan klusjes zoals printplaten.
Temperatuurcontrole
Het is dus belangrijk om precies de juiste temperatuur te gebruiken voor elk klusje. Een van de grootste verschillen tussen alle verschillende soorten soldeerbouten, is de temperatuur. Bij de een gaat deze tot maximaal 350 graden, bij de ander tot 520 graden en bij weer een andere kun je de temperatuur zelf instellen. Verder verschillen ze ook door het feit of er wel of geen temperatuurbewaking is. Bij soldeerbouten waar dit niet het geval is, weet je eigenlijk niet met hoeveel graden je nu aan het werk bent. Je hebt dan ook eigenlijk geen flauw idee of je soldeerbout wel geschikt is voor dit type werk. Ook zijn er bepaalde soldeerstations waarbij je de temperatuur op een digitaal scherm kunt aanpassen. Als je lang en intensief bezig bent is dit de beste keuze omdat je dan weinig tijd verliest met het instellen.
Accessoires
Je zou denken dat een soldeerbout een simpel ding is waar je vrijwel geen accessoires voor kunt krijgen. Niets is minder waar. Je kunt ook heel creatief zijn met een soldeerbout, het is niet alleen maar klussen. Zo zijn er allerlei verschillende soorten punten die je kunt proberen. De meeste punten zijn gemaakt van nikkel of chroom, maar het beste materiaal is toch bij uitstek wel koper. Ook heb je nog verschil in de vorm van de soldeerpunt; een mesje of een stompe top. Verder kun je ook een speciale penhouder kopen voor de soldeerbout. Zo kan hij op een veilige plek afkoelen zonder dat er ongelukken kunnen gebeuren. Een sponsje is ook altijd handig. Hiermee kun je de punt van je pen schoonmaken. Als laatste hebben we nog een vergrootglas. Dit komt goed van pas wanneer je aan minuscule werkjes bezig bent.
Wattage
Het aantal watt laat zien wat het vermogen van de soldeerbout is. Dit is een van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het kopen van een soldeerbout. De regel is eigenlijk altijd dat je meer kracht hebt met meer watt. Nu betekent het bij een soldeerbout niet zo zeer hoeveel kracht er achter het werk staat, maar moet je het meer in de zin bekijken van hoe lang kun je doorwerken zonder kuren. In de meeste gevallen zit je wel goed als je een soldeerbout van 50 watt hebt. Wanneer de soldeerbout meer dan 60 watt heeft weet je dat je een goede kwaliteit soldeerpen in je handen hebt. Let er wel op dat een hogere wattage niet betekent dat je ook met hogere temperaturen kunt werken. Dit staat los van elkaar. Het wattage geeft dus alleen maar aan hoe lang je met jouw gereedschap kunt werken in één sessie. Voor de temperatuur moet je echt per soldeerbout naar de specificaties kijken.