Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Soldeerbouten van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste soldeerbout? In dit artikel vind je alle informatie en koopadvies die je nodig hebt om tot de aankoop te komen van de beste soldeerbout die goed bij jou en de gebruikssituatie past. 

De soldeerbout

Solderen met een soldeerbout en soldeertin. is een heel versimpelde vorm van lassen. De techniek is namelijk hetzelfde: verschillende stukken metaal aan elkaar verbinden.

De soldeerbout is een soort pen waarvan het puntje verwarmd wordt. Deze kan tot wel 520 graden opwarmen. Soldeertin is het materiaal waarmee de stukken metaal aan elkaar verbonden worden. Dit smelt wanneer het warm gemaakt wordt en verhard zodra de soldeerbout eraf gehaald wordt en het afkoelt.

Doe onderzoek

Het lijkt zo simpel, even een soldeerbout kopen, maar toch loont het om onderzoek te doen naar de verschillende soorten. 

De soldeerpen: dit is de meest eenvoudige van alle soorten. Hij zal je een beetje doen denken aan een balpen. De soldeerpen is gebruiksvriendelijk en vereist niet veel kennis. Meestal is dit ook een van de goedkopere soorten soldeerbouten.

Het soldeerstation: dit is een soldeerbout met een bijbehorend station. Met dit station kan je de soldeerbout inschakelen, de temperatuur regelen, je spons vastmaken en nog meer. Een soldeerstation is een veilige plek om je soldeerbout op neer te zetten.

Het soldeerpistool: dit is een soldeerbout in de vorm van een pistool. De trekker van een soldeerpistool regelt de temperatuur. Een soldeerpistool ligt lekker in de hand en voelt natuurlijk aan. Dit is de duurste soldeerbout op de markt.

De soldeerpen- koopadvies
Het soldeerstation- koopadvies en info
koopadvies en informatie over het soldeerpistool

Ga voordat je een soldeerbout koopt dus even na welk type het beste bij je werkzaamheden past en neem ook in overweging:

  • Wil je hard of zacht solderen
  • Temperatuurcontrole
  • Accessoires
  • Wattage

Hard of zacht solderen

Er zijn twee manieren waarop je kunt solderen; hard of zacht. Wat je gebruikt is afhankelijk van het smeltpunt van het soldeertin. Bij een soldeerbout waar je zelf de temperatuur kunt instellen, kun je ervoor kiezen om af te wisselen tussen de twee technieken.

Bij hard solderen werk je met soldeer dat pas boven de 450 graden smelt. Deze techniek gebruik je bij grotere klussen zoals het solderen van een waterleiding of het repareren van een fiets.

Bij zacht solderen werk je met soldeer dat onder de 450 graden smelt. Dit is geschikt voor klusjes zoals het solderen van printplaten.

Temperatuurcontrole

Een van de grootste verschillen tussen de verschillende soorten soldeerbouten, is de temperatuur. Bij de een gaat deze tot maximaal 350 graden, bij de ander tot 520 graden en bij sommige kan je de temperatuur zelf instellen.

Op sommige soldeerbouten zit temperatuurbewaking. Hiermee weet je op welke temperatuur je aan het solderen bent. Zit er geen temperatuurbewaking op de soldeerbout, dan weet je niet op hoe veel graden je werkt.   

Op bepaalde soldeerstations kan je op een digitaal scherm de temperatuur aanpassen.

Accessoires

Voor een soldeerbout zijn verschillende soldeerpunten te krijgen. De meeste punten zijn gemaakt van nikkel of chroom. Het beste materiaal is koper. Soldeerpunten kunnen verschillende vormen hebben: een mesje of een stompe top.

Ook zijn er penhouders die je bij je soldeerbout kan kopen om hem veilig in te zetten tijdens het solderen. 

Een sponsje is ook een handige accessoire. Hiermee kan je de punt van je soldeerbout schoonmaken. 

Wattage

Het aantal watt laat zien wat het vermogen van de soldeerbout is. Dit is belangrijk om op te letten bij het kopen van een soldeerbout. Hoe meer vermogen een soldeerbout heeft, hoe krachtiger hij is.

Bij een soldeerbout betekent niet zo zeer hoeveel kracht er achter het werk staat, maar meer hoe lang je kan doorwerken. In de meeste gevallen zit je wel goed als je een soldeerbout van 50 watt hebt. Betere kwaliteit soldeerbouten hebben vaak meer dan 60 watt vermogen.

Een hoger wattage betekent niet dat je met hogere temperaturen kunt werken. Dit staat los van elkaar. Het wattage geeft alleen maar aan hoe lang je met jouw gereedschap kunt werken in één sessie. 

koopadvies en informatie over de soldeerbout

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Weller SI-251-C
Weller SI-251-C

PROFESSIONEEL

Weller WT 1012 Set​
Weller WT 1012 Set

BUDGET

Powerplus POWX1384
Powerplus POWX1384


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste soldeerbout 2023 - Top 5

5. Velleman soldeerset

Waarom we fan zijn:
Laag geprijsde soldeerbout, werkt goed en komt inclusief soldeertin en -pomp.

De Velleman soldeerset wordt heel compleet geleverd. Zo heb je alles wat je nodig hebt om te solderen. De soldeerbout zelf heeft een vermogen van 25 watt. Hij is dus niet krachtig, maar goed voor kleinere klussen. Bij aanschaf krijg je een (de)soldeerpomp meegeleverd. Deze is handig wanneer je een foutje hebt gemaakt en deze graag ongedaan wilt maken. Hij heeft een goede zuigkracht waardoor hij makkelijk de soldeer kan verwijderen.

Wat wij niet zo prettig vonden aan deze soldeerbout, is dat het handvat heel snel warm kan worden. Ook is de houder niet heel stabiel, zorg dus dat je voorzichtig bent met je soldeerbout terugleggen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 30 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 450 °c

Video

Velleman soldeerset

Bekijk verschillende aanbieders

4. Rothenberger soldeerbout 40W

Waarom we fan zijn:
Kan heel precies en snel solderen. Geschikt voor de minder fanatieke klusser.

De Rothenberger soldeerbout 40W heeft een dunne naald (een potloodpunt), waardoor je er heel precies mee kan werken. Wat we jammer vonden is dat de punt relatief snel slijt, maar dat de stift niet verwisselbaar is. Deze soldeerbout is daarom geschikt voor de af-en-toe klusser en minder voor de fanatiekere hobbyist.

De maximale temperatuur die de soldeerbout kan halen is 540 graden. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk en heel snel kan solderen. Hij heeft een nominaal vermogen van 40 Watt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 40 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 540 °c

Video

Rothenberger soldeerbout 40W

Bekijk verschillende aanbieders

3. Velleman VTSS7

Waarom we fan zijn:
Voor weinig geld een sodleerbout met station die makkelijk is in te stellen naar jouw wensen.

De Velleman VTSS7 is helemaal in te stellen naar hoe jij hem wil hebben. Zo kan je de temperatuur instellen van 160 tot en met 480 graden.  Voor de veiligheid zit er een aanduiding via LED op het station zodat je ziet of de soldeerbout aan of uit staat. Deze soldeerbout werkt op elektriciteit.

Het snoer tussen de transformator en de bout is wat stug. De Velleman VTSS7 is licht van gewicht en voorzien van een stevige standaard. Erg handig: de soldeerbout wordt geleverd met een reservepunt van 0,5mm. Het meegeleverde station is voorzien van een standaard en een spons om je soldeerbout naderhand weer schoon te maken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 48 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 480 °c

Video

Velleman VTSS7

Bekijk verschillende aanbieders

2. Weller W61 Soldeerbout

Waarom we fan zijn:
Krachtige soldeerbout, geschikt voor fanatiekere klussers.

De Weller W61 soldeerbout is geschikt voor zowel professionals als de hobby klusser. Het is een soldeerbout van hoge kwaliteit. Hij heeft een vermogen van 60 watt en kan maximaal 370 graden worden. Hierdoor kan hij veel aan en kan je makkelijk en snel solderen.

Wat fijn is: er wordt een veiligheidsstandaard geleverd bij deze soldeerbout. Ook krijg je een soldeertip CT 5 B7 erbij geleverd. De grip van de soldeerbout ligt goed in de hand en  is gemaakt van hoogwaardig kunststof. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 60 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 370 °c

Video

Weller W61 Soldeerbout

Bekijk verschillende aanbieders

1. Weller SI-251-C

Waarom we fan zijn:
Kan ook zwaar en industrieel soldeerwerk aan. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

De Weller SI-251-C ligt lekker in de hand. Hij is erg krachtig met een vermogen van 200 watt en is dus ook geschikt voor professionals. De soldeerbout is voorzien van een gebogen, platte stift. Hierdoor kan je makkelijk heel precies werken. De maximale soldeerpunt temperatuur is 490 graden. 

Hij is beschikbaar in zowel 16mm vernikkeld als 20mm vernikkeld. Houdt er rekening mee dat dit een soldeerbout met netstroom is, waardoor hij vast zit aan een snoer. Tegelijkertijd is de werking op netstroom de reden dat deze soldeerbout zo krachtig is en zwaar werk aankan. Dat is dan ook de hoofdreden dat de Weller SI-251-C voor ons op nummer 1 staat.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 200 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 520 °c

Video

Weller SI-251-C

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Soldeerbout: Powerplus POWX1384 Soldeerbout

Waarom we fan zijn:
Geschikt voor de kleinere klusjes en een hele lage prijs. De soldeerstift is verwisselbaar.

De Powerplus POWX1384 Soldeerbout – 60W is lekker goedkoop, maar wel krachtig (60 watt). Je kunt er geen grote projecten mee aanpakken, maar het herstellen van printplaatjes of het werken aan modelbouw doet hij goed.

Hij heeft een zachte handgreep waardoor hij prettig in de hand ligt. Je kan de stift van de soldeerbout verwisselen als hij is gesleten. Ook in die zin dus een budget keuze, je hoeft niet hele apparaat te vervangen. De maximum temperatuur kan ontzettend hoog oplopen, namelijk tot 520 graden.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 60 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 520 °c

 

Video

Powerplus POWX1384

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Soldeerbout: Weller WT 1012 Set

Waarom we fan zijn:
Professionele soldeerbout van top kwaliteit. Goed in te stellen en makkelijk in het gebruik.

Wat ons betreft is de Weller WT 1012 Set de beste keuze voor de professional. Je kan de temperatuur van deze soldeerbout handmatig instellen tussen 150 en 450 graden. Zo heb je de juiste temperatuur voor elke klus. Binnen 15 seconden is hij al opgewarmd tot 350 graden. Het apparaat heeft geen last van temperatuurschommelingen. De temperatuur blijft mooi constant en op het digitale schermpje wordt de temperatuur ook weergegeven.

De soldeerhouder is erg stabiel. Ook ligt de soldeerbout goed in de hand. Hij is erg makkelijk in gebruik en het resultaat is hoogstaand. Deze soldeerbout is in een klasse apart wat betreft prijs. Echter is deze soldeerbout het geld waard – zeker voor de professional die er veel gebruik van zal maken.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 90 Watt
Spanning: 230V
Max. temperatuur: 450 °c

Video

Weller WT 1012 Set

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Bol de 10 beste soldeerbouten vindt

Vragen van andere klussers

Lees hier onze antwoorden op de vragen over soldeerbouten die het vaakst worden gesteld.

Waar op letten bij aanschaf soldeerbout?

Ben je van plan om een soldeerbout te kopen, let dan goed op een aantal zaken: het type soldeerbout: wil je een soldeernaald, soldeerpen of een soldeerstation? Wil je hard of zacht solderen? Let ook op de temperatuurcontrole, het wattage en eventuele accessoires.

Wat betekent soldeerbout?

Een soldeerbout is een klein apparaatje dat iets weg heeft van een balpen. De top van de soldeerbout wordt erg warm, waardoor je soldeertin kan smelten om materialen aan elkaar te verbinden. 

Hoeveel watt moet een soldeerbout zijn?

In de regel betekent een hoger wattage dat je soldeerbout meer kracht heeft. Voor de meeste soldeerklussen zal een soldeerbout van 50 watt voldoende zijn. Hoge kwaliteit soldeerbouten hebben vaak een vermogen van 60 watt of hoger. 

Wat doe je met een soldeerbout?

Wat is nu precies een soldeerbout en hoe gebruik je hem? In principe is solderen een – erg versimpelde – vorm van lassen. Het is namelijk een techniek waarmee je verschillende stukken metaal aan elkaar kunt verbinden. Voor het solderen heb je maar twee dingen nodig: een soldeerbout en soldeertin. Allebei zijn heel goedkoop te verkrijgen, dus als je nog maar net begint en wilt kijken of solderen wat voor jou is, is het geen weggegooid geld. De soldeerbout is een soort pen waarvan het puntje verwarmd wordt. Dit kan tot 250 graden, 300 graden, maar ook tot wel 520 graden. Dit is helemaal afhankelijk van jouw eigen voorkeur en welke soldeerbout je hebt. Verdiep je hier goed in voordat je aan het werk gaat, het zou zonde zijn als jouw soldeerbout niet warm genoeg wordt voor je klus. Soldeertin is hetgeen waarmee de stukken metaal aan elkaar verbonden worden. Dit smelt wanneer het warm gemaakt wordt en wordt weer hard wanneer de soldeerbout eraf gehaald wordt.

Wat is het verschil tussen solderen en lassen?

Er zijn een aantal grote verschillen tussen solderen en lassen. Zo gebeurt lassen bijvoorbeeld bij veel hogere temperaturen. Het is bij het lassen ook belangrijk om beschermende kleding te dragen, bij solderen hoeft dit voor de meeste gevallen niet. Een van de grootste verschillen tussen lassen en solderen, is wat je precies gaat verbinden met elkaar. Ben je bijvoorbeeld bezig met een printplaatje? Dan heb je niet direct een lasapparaat nodig, een soldeerbout is hier de perfecte optie voor. Wanneer je gaat werken aan een auto of een boot is het lassen weer meer geschikt. Solderen is dus geschikt voor de kleinere klusjes, lassen doe je vooral wanneer je een sterke verbinding nodig hebt waarvan je weet dat het zelfs een auto in elkaar zou kunnen houden.

Hoe wij soldeerbouten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende soldeerbouten onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste soldeerbout vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Hier lees je onze andere artikelen in de categorie 'overig gereedschap'

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek