Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Heteluchtpistolen in 2022

Op zoek naar het beste heteluchtpistool? Misschien heb je weleens een meubel opnieuw willen schilderen of de verf van een object willen verwijderen om het opnieuw te kunnen schuren. Dan zal je vast gemerkt hebben dat dit nog niet zo makkelijk gaat. Oude verf laat zich niet zo makkelijk verwijderen en kan zeer hardnekkig zijn. Hier is echter iets op gevonden. Namelijk het heteluchtpistool! Met dit gereedschap – de naam zegt het eigenlijk al – kan je objecten verhitten en zo erna de verf verwijderen. Daarnaast kan je het heteluchtpistool voor nog een hoop andere toepassingen inzetten. Voor zowel de klusser als de doe-het-zelver is het heteluchtpistool dus een handig gereedschap om in huis te hebben!

Check de Beste Gereedschap Deals:

BESTE KOOP

DeWalt D26411-QS
DeWalt D26411-QS

PROFESSIONEEL

Bosch GHG 2366
Bosch GHG 2366

BUDGET

BLACK & DECKER KW1200EKA-QS

Beste heteluchtpistool - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goed heteluchtpistool te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan heteluchtpistolen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende heteluchtpistolen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke heteluchtpistolen als beste uit de bus komen. 

5. VONROC Heteluchtpistool 

We beginnen onze top 5 met de VONROC Heteluchtpistool. Dit heteluchtpistool is multi-inzetbaar en draait op een vermogen van 2000 W. Naast het verwijderen van verfresten kan je de machine inzetten voor allerlei verschillende klussen, zoals het buigen van PVC buizen, verwijderen van lakresten, losmaken van vloedbedekking, het krimpen van kabels en het versnellen van lijm- en verfprocessen. Een groot voordeel van dit heteluchtpistool is absoluut de prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar twee tientjes heb je dit apparaat in huis, en je krijgt absoluut waar voor je geld. 

Het heteluchtpistool is stationair te gebruiken. Dit betekent dat je hem kan neerzetten, waardoor je twee handen vrijhoudt om mee te werken. Zo kan je gemakkelijk een object boven de heteluchtstraal houden. Het apparaat is in te stellen op twee temperatuurstanden, 400° C en 600° C. Zo kan je voor elke toepassing bepalen of de hete of minder hete stand toepasselijk is. Dit is wel zo handig, want niet elk materiaal reageert natuurlijk hetzelfde op hoge temperaturen. Het heteluchtpistool is makkelijk hanteerbaar. 

Hij weegt slechts 1,1 kilogram en heeft een ergonomisch en elegant ontwerp, waardoor hij goed en stabiel in de hand ligt. Wanneer je met hete lucht werkt is veiligheid natuurlijk erg belangrijk. De VONROC heeft een over verhit beveiliging, waarbij de machine zichzelf uitschakelt als hij te heet wordt. Bijkomend voordeel van dit heteluchtpistool zijn de 3 meegeleverde mondstukken zodat je nog preciezer kan werken, omdat de lucht zich via deze mondstukken concentreert op een plek. Het breedstraalmondstuk kan gebruikt worden voor het verwijderen van verf over grote oppervlakten. 

Het glasbeschermingsmondstuk creëer een ombuiging van de hittestraal, wat handig is voor het bescheren van glazen ruiten bij het verhitten van verf of kit op een raamkozijn. Met het gereduceerde mondstuk richt je een hittestraal op een specifiek punt, zodat je zeer secuur kan werken. Dit is erg handig wanneer je niet wilt dat omliggende delen van het object dat je behandelt ook verhit worden. Ook bijgeleverd is een VONROC Toolbag, waarin je de onderdelen kan opbergen. 

VONROC Heteluchtpistool 

4. Einhell TH-HA 2000

We gaan door met de Einhell TH-HA 2000 op de 4e plek. Ook dit krachtige heteluchtpistool heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hij draait op 2000 W en is in slechts een halve minuut opgewarmd. Naast het verwijderen van verfresten kan je dit heteluchtpistool ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals bij soldeerwerkzaamheden of voor het ontdooien van bevroren leidingen. Met een gewicht van maar 1,03 kilogram en een snoerlengte van 2,1 meter ben je heel wendbaar tijdens je werkzaamheden, wat je werkcomfort vergroot. 

Je wilt immers wanneer je met een heteluchtstraal werkt soepel te werk kunnen gaan. De stevige handgreep zorgt ervoor dat je het heteluchtpistool stabiel kan vasthouden. De machine is in te stellen op twee temperatuurstanden, 350° C en 550° C. De machine is stationair te gebruiken zodat je beide handen vrij kan hebben om makkelijker je werkzaamheden te verrichten. Om veilig te kunnen werken is de Einhell TH-HA 2000 beschermd tegen omkantelen. Dit is heel belangrijk, want de heteluchtstraal kan erg gevaarlijk zijn en mag uiteraard niet in aanraking komen met je huid. Het heteluchtpistool wordt geleverd met verschillende mondstukken om secuur te werk te kunnen gaan. 

Naast het mondstuk met brede straal ontvang je een reflectormondstuk, een mondstuk met afgebogen straal en een verloopmondstuk (20 mm). Na gebruik is het heteluchtpistool vrij snel afgekoeld, zodat je hem weer kan opbergen. Hiervoor krijg je bovendien een opbergkoffer meegeleverd, zodat je de machine weer veilig kan opbergen. Zo is hij beschermd tegen vuil, stof en vocht en zal hij niet beschadigd raken, waardoor hij veel langer meegaat. Bovendien hou je zo alles bij elkaar en raak je geen onderdelen kwijt. Ook erg attent van Einhell is de meegeleverde verfkrabber!

3. Powerplus POWX1025

Op nummer 3 is geëindigd de Powerplus POWX1025. Dit heteluchtpistool biedt je alles wat je nodig hebt om comfortabel te werk te kunnen gaan. Hij draait op een vermogen van 2000 W en is instelbaar op maar liefst drie standen, 50 C°, 380 C°, 630 C°. Bij elk van deze standen passen bepaalde toepassingen waarvoor ze ingezet kunnen worden. Bij stand II (380 C°) kan je onder andere stickers verwijderen, objecten in de was zetten en was verwijderen, verf en lak en nat hout drogen, bevroren leidingen ontdooien. 

Wanneer je de machine instelt op stand III (630 C°) kan je kunststof buizen en vellen buigen, verf en lak verwijderen, vastgeroeste moeren en bouten loswrikken, buizen solderen en nog veel meer. Stand I (50 C°), de laagste stand, kan je gebruiken om de afkoeltijd na gebruik te verkorten zodat de machine veilig kan afkoelen. Dankzij een handige instelknop kan je zelf het luchtdebiet kiezen. Dit gekozen luchtdebiet en de temperatuurstand kan je aflezen op het LCD-scherm. Het apparaat is erg gebruiksvriendelijk. 

Dankzij het ergonomische ontwerp ligt hij goed en stabiel in de hand en door de gesloten handgreep met soft grip bescherm je je handen tijdens de werkzaamheden. Ook ben je beschermd tegen oververhitting van het heteluchtpistool: dankzij de thermische beveiliging wordt het apparaat bij oververhitting direct stopgezet. De Powerplus POWX1025 wordt geleverd inclusief 4 mondstukken. Een vlak mondstuk dat de warmte over een groter oppervlak verspreidt voor drogen en ontdooien. Een reduceermondstuk dat de warmte concentreert op een gebied voor lassen en krimpen. 

Dan nog een reflectormondstuk voor het solderen van buizen en een glasbeschermingsmondstuk dat ramen beschermt tijdens werkzaamheden aan de kozijnen. Ook bijgeleverd is een roestvrijstalen driehoek-verfschraper waarmee in een handomdraai verf en lak van oppervlakten schraapt. Dit alles kan je na gebruik van het heteluchtpistool weer veilig opbergen in de handige, stevige opbergkoffer. Zo weet je zeker dat het apparaat een lang leven beschoren is. 

Powerplus POWX1025

2. Bosch EasyHeat 500

Op de welverdiende twee plek is de Bosch EasyHeat 500 geëindigd. Bosch levert al decennia lang gereedschap van topkwaliteit af en ook dit heteluchtpistool is daarop geen uitzondering. Dit in de groen-zwarte Bosch kleuren uitgevoerde heteluchtpistool draait op een vermogen van 1600 W en is met slechts 0,75 kilogram de allerlichtste van onze lijst. Mede hierdoor is hij ontzettend gebruiksvriendelijk. Dit is misschien wel het grootste voordeel van dit heteluchtpistool. 

Door het compacte ontwerp en de comfortabele, ergonomische grip kan je gemakkelijk lange tijd achtereen werken. Daarnaast heeft het apparaat een anti-slip neerzetvlak, zodat hij stationair neergezet kan worden om gedurende een langere tijd een plek te verhitten. Hierbij is gelukkig wel aan de veiligheid gedacht. Bij overbelasting van het verwarmingselement schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Twee intuïtieve pictogrammen geven helder de twee instelstanden weer. Het heteluchtpistool is namelijk in te stellen op twee temperatuurstanden, 300 C° en 500 C°. 

Zo kan je moeiteloos verflagen verwijderen, folies vastlassen, krimpkousen verwarmen, kunststof vervormen en lassen en ook vertinnen en solderen, lijmverbindingen loswerken en waterleidingen ontdooien. Het heteluchtpistool warmt snel op en koelt na gebruik ook snel weer af, zodat je het apparaat weer veilig kan opbergen. Met dit heteluchtpistool haal je een ontzettend handig hulpmiddel in huis dat jarenlang mee zal gaan en vele klussen een stuk makkelijker zal maken.

1. DeWalt D26411-QS

De koning van de heteluchtpistolen is wat ons betreft de DeWalt D26411-QS. Met dit krachtige heteluchtpistool kan je elke klus klaren. Het vermogen van dit apparaat is 1800 W en toch weegt hij maar 0,8 kilogram. Dit maakt hem ook zo ontzettend makkelijk te hanteren. Dankzij het compacte ergonomische ontwerp ligt het heteluchtpistool heel comfortabel in de hand. Hierdoor kan je met gemak uren achter elkaar doorwerken zonder moe te worden.Een groot pluspunt van dit heteluchtpistool is de variabele temperatuurcontrole. 

Hierdoor kan je de machine voor allerlei verschillende toepassingen gebruiken. Ook tijdens continu werken wordt de temperatuurcontrole moeiteloos aangepast aan het materiaal waarmee je werkt. Daarnaast is de luchtstroom in te stellen op twee instellingsmogelijkheden, waardoor je een optimale controle ervaart. Zo kan je in een handomdraai die ene sticker verwijderen en die vastgeroeste moer los krijgen. De DeWalt is ontzettend veilig in gebruik. Door de steunpunten en de rubberen inzet kan je de machine veilig stationair gebruiken. Hij zal niet zomaar kunnen omvallen. Dit komt heel erg van pas wanneer je beide handen nodig hebt om een object te verwarmen. 

Ook wordt het hitte-element beschermd, zodat je niet zomaar je handen brandt. De gesloten handgreep beschermt je handen nog eens extra en zorgt ook voor een stabiele greep. In een mum van tijd heb je met dit heteluchtpistool buizen gesoldeerd, folies vastgelast, pvc buizen gebogen en meerdere verflagen verwijderd. Het heteluchtpistool wordt geleverd met een kegelvormig mondstuk en een warmteverspreidend mondstuk voor het verhitten van grotere oppervlakten. Zo kan je voor verschillende toepassingen het heteluchtpistool inzetten. Voor elke professional en doe-het-zelver is de DeWalt D26411-QS een buitengewoon goede investering en toevoeging aan de gereedschapscollectie. 

DeWalt D26411-QS

Beste Goedkope Heteluchtpistool

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een heteluchtpistool in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope heteluchtpistool gekozen voor de BLACK & DECKER KX1693. Met dit heteluchtpistool haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. 

Het ontbreekt je bij aanschaf van dit heteluchtpistool werkelijk aan niks. Met een vermogen van 1800 W en een gewicht van 0,75 kilogram kan je met dit apparaat een temperatuur tot 560 C° bereiken. De temperatuur- en luchtstroom zijn 3-traps instelbaar, zodat je voor verschillende toepassingen het heteluchtpistool kan inzetten. Hij is ontzettend gebruiksvriendelijk, dankzij de ergonomische handgreep voor een comfortabel gebruik. 

Bijzonder pluspunt is dat de handgreep draaibaar is, zodat je het apparaat met optimale controle heel veelzijdig kan gebruiken. Bijkomend kan je ook nog eens het hittescherm afnemen. Hierdoor is het mogelijk om ook in heel kleine ruimtes te werken. Voor vrijstaand gebruik met beide handen is het mogelijk de machine stationair neer te zetten. Ook heeft hij een integrale schrapers waardoor je eenhandig kan werken. Na gebruik van het heteluchtpistool kan je hem aan de ophanglus handig koelen en opbergen. De BLACK & DECKER KX1693 wordt inclusief 4 mondstukken geleverd in een robuuste koffer met stevige clips. Zo hou je alle onderdelen bij elkaar en voorkom je dat de machine beschadigd raakt, waardoor hij jarenlang mee kan gaan.

Beste Professionele Heteluchtpistool

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele heteluchtpistolen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een heteluchtpistool uitgekozen dat wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele heteluchtpistool gaan wij voor de Bosch GHG 2366. 

Dit heteluchtpistool is onderdeel van het Heavy Duty-programma, wat inhoudt dat de machine zeer goed presteert tijdens veeleisende professionele werkzaamheden. Het heteluchtpistool weegt slechts 0,67 kilogram bij een indrukwekkend vermogen van 2300 W. De elektronische temperatuurregeling en 10-stapt luchtstroomregeling maken dat je optimale controle hebt over het apparaat en de werkzaamheden waarmee je bezig bent. Ontzettend handig van dit apparaat voor de professional is de mogelijkheid om tot 4 werkprogramma’s in te stellen. Deze werkprogramma’s kan je personaliseren waarbij je de luchtstroom en temperatuur opslaat. 

Zo kan je bij terugkerende werkzaamheden vliegensvlug het juiste programma instellen. Ook werk je zeer veilig met dit heteluchtpistool, want de automatische thematische schakelaar zorgt ervoor dat het apparaat zichzelf bij oververhitting direct uitschakelt, waardoor het apparaat en jijzelf goed beschermd zijn. De Bosch GHG 2366 wordt inclusief platte spuitmond en beschermglas mondstuk geleverd. 

Koopgids

Een heteluchtpistool (ook el verfstripper genoemd) is een gereedschap waarmee je allerlei objecten en materialen kunt verhitten, waarna je ze vervolgens kan bewerken. Bij gebruik van een heteluchtpistool op oude verflagen kan je deze lagen als het ware kapot branden. Hierdoor kan je de oude verf vervolgens gemakkelijk met een verfschraper afkrabben. Zo is je object weer geheel vrij van verfresten en kan je het opnieuw beitsen, lakken en/of verven. Je kan een heteluchtpistool ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals het ombuigen van PCV buizen, ontdooien van leidingen, krimpen van folie, verwijderen van lijmresten en nog heel veel meer. Een ontzettend veelzijdig apparaat dus! Een heteluchtpistool werkt eigenlijk hetzelfde als een haardroger, behalve dat je temperaturen natuurlijk veel hoger zijn. Het apparaat bestaat uit een motor met ventilator en een verwarmingselement die de hete lucht door het mondstuk naar buiten duwen, zodat je gericht een oppervlakte kan verwarmen.

Welk heteluchtpistool kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook het heteluchtpistool in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goed heteluchtpistool, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een heteluchtpistool.

Regeling en bereik temperatuur

Het is belangrijk dat je gemakkelijk de temperatuur op een heteluchtpistool kan instellen. De meest simpele toestellen hebben vaak maar twee temperatuurinstellingen. Hoewel hier prima mee te werken valt, is het natuurlijk fijn als je meerdere mogelijkheden hebt. Je zal dan met meer verschillende materialen kunnen werken en het apparaat dus voor veel meer verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Er zijn apparaten met 3 instellingen, maar bijvoorbeeld ook apparaten met 6 instellingen. Daarnaast zijn er ook heteluchtpistolen met een variabel instelbare (traploze) temperatuurregeling. Dit biedt je de ultieme vrijheid tijdens het werken. Vraag jezelf dus af voordat je een heteluchtpistool aanschaft wat voor soort temperatuurregeling bij jouw behoeftes past.

Vermogen

Het vermogen van heteluchtpistolen kan per product enorm verschillen. Zo heb je heteluchtpistolen die draaien op een vermogen van 1200 W, maar sommige professionele apparaten hebben zelfs een vermogen tot 2300 W. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vermogen is, hoe krachtiger het apparaat is. Een krachtiger heteluchtpistool zal de werkzaamheden sneller verrichten en langdurige projecten goed aankunnen. Het is dus bij aanschaf van een heteluchtpistool aan te raden om af te wegen of het vermogen veel uitmaakt voor de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten.

Netstroom of accu

Er bestaan heteluchtpistolen op zowel netstroom als op accu. Voor beide energievoorzieningen valt iets te zeggen. Zo is het voordeel van het werken met een heteluchtpistool op accu dat je een grotere bewegingsvrijheid tijdens het werken zal ervaren. Je hoeft immers niet met een snoer dat om je benen kan draaien rekening te houden. Het kan heel fijn zijn om je vooral tijdens langdurige werkzaamheden wendbaar te voelen. Daarentegen heb je met een heteluchtpistool op netstroom een constante stroomvoorziening. Een heteluchtpistool op accu zal je zo nu en dan moeten opladen, en daarnaast loop je het risico dat de accu net op is wanneer je aan het werk bent. Bovendien halen apparaten op netstroom vaak een hogere temperatuur dan apparaten op accu. Heteluchtpistolen op accu zijn vaak iets duurder. Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden wanneer je een heteluchtpistool gaat aanschaffen. Ga van tevoren dus goed na wat je behoeftes zijn tijdens het werken met een heteluchtpistool.

Regelbaar luchtdebiet

Met het luchtdebiet wordt de kracht bepaald waarmee de hete lucht uit het mondstuk geblazen wordt. Dit debiet wordt uitgedrukt in liters. Het is van belang dat het luchtdebiet instelbaar is. Zo zal je niet voor elk materiaal hetzelfde debiet willen hanteren. Lichte materialen worden bijvoorbeeld zo weggeblazen bij een te hoog debiet. Hoe hoger je het debiet instelt, hoe sneller je zal kunnen werken. Hierbij is het wel altijd raadzaam om het debiet af te stellen op het materiaal waarmee je werkt. Er zijn apparaten met een vast luchtdebiet, maar ook apparaten die werken met een variabel instelbaar luchtdebiet. Deze apparaten bieden een grote flexibiliteit tijdens het werken, waardoor je het heteluchtpistool voor allerlei verschillende toepassingen kan gebruiken. Let dus bij de aanschaf van een heteluchtpistool op of het luchtdebiet (variabel) instelbaar is.

LCD-display

Vaak hebben professionele toestellen aan de achterzijde van het apparaat een LCD-display waarop je de temperatuur en het luchtdebiet kan aflezen. Dit kan erg handig zijn om in de gaten te houden met welke instellingen je werkt, wat veiligheid biedt tijdens de werkzaamheden. Sommige heteluchtpistolen hebben zelfs instelbare programma’s, waarop je preselecties kan instellen waarnaar je steeds kan terugkeren. Dat is heel fijn als je het apparaat vaker voor dezelfde doeleinden gebruikt. Je stelt dan in een handomdraai de juiste instellingen om mee te werken in, wat weer tijd en energie scheelt. Een LCD-display is niet per se een absolute must, maar wel een heel fijne toevoeging aan een heteluchtpistool. Wanneer je vaak gebruik zal maken van het heteluchtpistool is een apparaat met LDC-display de overweging waard.

Geraadpleegde bronnen