Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Heteluchtpistool? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar het beste heteluchtpistool? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een heteluchtpistool die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze beste  heteluchtpistool top 5 voor het jaar 2023.

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Steinel Mobile Heat MH3​
Steinel Mobile Heat MH3

PROFESSIONAL

Bosch GHG 2366​
Bosch GHG 2366

BUDGET

VONROC Heteluchtpistool ​
VONROC Heteluchtpistool 


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste heteluchtpistool 2023 - Top 5

5. BLACK & DECKER KX1693

Waarom we fan zijn:
Een heteluchtpistool met draaibare handgreep en afneembaar hittescherm.

We beginnen de top 5 met de BLACK & DECKER KX1693. Dit heteluchtpistool heeft een vermogen van 1800 watt en kan een temperatuur tot 560° C bereiken. De temperatuur- en luchtstroom zijn 2-traps instelbaar. Een bijzonder pluspunt is dat de handgreep van dit apparaat draaibaar is. Hierdoor heb je optimale controle over het apparaat en is hij veelzijdig inzetbaar.

Als je bij krappere plekjes moet werken kan je het hittescherm afnemen. Je kan het heteluchtpistool stationair neerzetten waardoor je beide handen vrij hebt. Na gebruik van het heteluchtpistool kan je hem aan de ophanglus koelen en opbergen. De BLACK & DECKER KX1693 wordt inclusief 4 mondstukken geleverd in een robuuste koffer met stevige clips. Zo hou je alle onderdelen bij elkaar en voorkom je dat de machine beschadigd raakt, waardoor hij jarenlang mee kan gaan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 3
Max. temperatuur: 560 °C
Vermogen: 1800 W
Gewicht: 0.75 KG

Video

BLACK & DECKER KX1693

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TH-HA 2000

Waarom we fan zijn:
Laag geprijsd, krachtig heteluchtpistool met twee temperatuurstanden.

We gaan door met de Einhell TH-HA 2000 op de 4e plek. Dit heteluchtpistool is in een halve minuut opgewarmd. Naast het verwijderen van verfresten kan je hem ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals bij soldeerwerkzaamheden of voor het ontdooien van bevroren leidingen. De machine is in te stellen op twee temperatuurstanden, 350° C en 550° C.

Het Einhell heteluchtpistool is stationair te gebruiken zodat je beide handen vrij hebt. Dit heteluchtpistool is beschermd tegen omkantelen voor extra veilig gebruik. Na gebruik is het heteluchtpistool vrij snel afgekoeld, zodat je hem weer kan opbergen. Er wordt een handige koffer meegeleverd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 2
Max. temperatuur: 550 °C
Vermogen: 2000 W
Gewicht: 0.7 KG

Video

Einhell TH-HA 2000

Bekijk verschillende aanbieders

3. Powerplus POWX1025

Waarom we fan zijn:
Een heteluchtpistool met digitaal scherm die snel opwarmt en automatisch uitgaat bij oververhitting.

Op nummer 3 is geëindigd de Powerplus POWX1025. Hij heeft een vermogen van 2000 watt. Dit heteluchtpistool heeft ten opzichte van de nummer 4 nog een extra temperatuurstand en is in te stellen op 50° C, 380° C en 630 C°. Dit maakt het heteluchtpistool heel veelzijdig, met elke stand zijn verschillende toepassingen mogelijk. Ook kan je met een instelknop zelf het luchtdebiet kiezen. Op het LCD-scherm zijn de instellingen af te lezen. 

Bij oververhitting wordt het heteluchtpistool automatisch direct stopgezet. De Powerplus POWX1025 wordt geleverd met 4 verschillende mondstukken in een handige opbergkoffer. Een nadeel vonden wij dat het heteluchtpistool niet makkelijk is weg te zetten wanneer hij nog warm is. Zorg er dus voor dat je ofwel een lusje maakt om hem op te kunnen hangen, ofwel een statief koopt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 3
Max. temperatuur: 630 °C
Vermogen: 2000 W
Gewicht: 2.8 KG

Video

Powerplus POWX1025

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch EasyHeat 500

Waarom we fan zijn:
Zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Warmt snel op, koelt snel af en is krachtig.

Op de welverdiende twee plek staat de Bosch EasyHeat 500. Het heteluchtpistool heeft een vermogen van 1600 watt. Ondanks deze krachtige motor weegt hij nog geen kilo en is hij compact. Erg handig is het anti-slip neerzetvlak, zodat hij stationair neergezet kan worden om gedurende een langere tijd een plek te verhitten.

Ter veiligheid wordt bij overbelasting van het verwarmingselement het heteluchtpistool automatisch uitgeschakeld. Het heteluchtpistool is door middel van intuïtieve pictogrammen in te stellen op twee temperatuurstanden: 300° C en 500° C. Wij misten in dit apparatuur totaal een derde temperatuurstand niet. Alles van verflagen verwijderen, folies vastlassen tot kunststof vervormen, maar ook lassen en  en solderen gaat met dit heteluchtpistool heel makkelijk. Hij warmt snel op en koelt na gebruik ook snel weer af. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 1
Max. temperatuur: 500 °C
Vermogen: 1600 W
Gewicht: 0.9 KG

Video

Bosch EasyHeat 500

Bekijk verschillende aanbieders

1. Steinel Mobile Heat MH3

Waarom we fan zijn:
Heteluchtpistool met ingebouwde LED lamp op accu. Zeer krachtig en warmt in 5 seconden op tot de maximale temperatuur.

Het beste heteluchtpistool vinden wij de Steinel Mobile Heat MH3. Dit heteluchtpistool is de enige in de lijst die werkt op een accu. Hij heeft een zeer krachtige 18 Volt 8.0 Ah accu waardoor hij voor langere tijd gebruikt kan worden voordat je weer moet opladen. Je kan de Steinel Mobile Heat instellen op 2 temperatuur standen: 300° C en 500° C. Met een luchtdruk van 200 liter per minuut doet deze heteluchtpistool erg goed zijn werk. Het gebruik van een accu zorgt ervoor dat je vrij kunt bewegen en het heteluchtpistool overal kunt gebruiken.

Het handige ingebouwde LED-licht zorgt ervoor dat je jouw werkoppervlak goed kunt zien. Wat daarnaast het heteluchtpistool ook onderscheid van de rest is dat hij tot 300 graden is opgewarmd binnen 5 seconden. Vanwege de accu, de power, de snelle opwarmtijd en de LED verlichting konden wij niet ander dan dit apparaat op de eerste plek zetten. Hij is wel een stuk duurder dan de anderen in de lijst, dit komt onder andere door de accu.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 2
Max. temperatuur: 500 °C
Vermogen: 2000 W
Gewicht: 2.2 KG

Video

Steinel Mobile Heat MH3

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Heteluchtpistool: VONROC Heteluchtpistool 

Waarom we fan zijn:
Zeer laag geprijsd en handig voor kleinere klusjes in en om het huis.

Als beste budget optie kiezen we voor het VONROC Heteluchtpistool. Dit heteluchtpistool is multi-inzetbaar en heeft een vermogen van 2000 watt. Naast het verwijderen van verfresten kan je de machine inzetten voor allerlei verschillende klussen, zoals het buigen van PVC buizen. 

Het heteluchtpistool is stationair te gebruiken. Zo kan je makkelijk een object boven de heteluchtstraal houden. Het apparaat is in te stellen op twee temperatuurstanden, 400° C en 600° C. De VONROC heeft een oververhittingsbeveiliging, waarbij de machine zichzelf uitschakelt als hij te heet wordt. Toch vinden we dat het apparaat zelf erg warm kan worden, dus let ook zelf goed op dat je hem tijdig uitzet. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 3
Max. temperatuur: 600 °C
Vermogen: 2000 W
Gewicht: 1.1 KG

Video

VONROC Heteluchtpistool 

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Heteluchtpistool: Bosch GHG 2366

Waarom we fan zijn:
Zeer hoogwaardige kwaliteit met uitgebreide instellingsmogelijkheden en vaste werkprogramma’s.

Als beste professionele heteluchtpistool gaan wij voor de Bosch GHG 2366. Dit heteluchtpistool is onderdeel van het Heavy Duty programma. Dit houdt in je met dit heteluchtpistool ook veeleisende professionele werkzaamheden kan verrichten. Het heteluchtpistool heeft een vermogen van 2300 watt. De elektronische temperatuurregeling en 10-staps luchtstroomregeling geven je alle controle over het apparaat.

Je kan tot 4 werkprogramma’s instellen op dit heteluchtpistool. Hierdoor heb je voor de klussen die je het vaakst moet doen binnen no time de juiste stand. Deze werkprogramma’s zijn dus te personaliseren waarbij je de luchtstroom en temperatuur opslaat.  Dit was een voor de doorslaggevende punten voor ons om voor dit heteluchtpistool als beste voor de professoinal te kiezen. Ook werk je zeer veilig met dit heteluchtpistool, want de automatische thematische schakelaar zorgt ervoor dat het apparaat zichzelf bij oververhitting direct uitschakelt.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aantal standen: 4
Max. temperatuur: 650 °C
Vermogen: 2300 W
Gewicht: 1.9 KG

Video

Bosch GHG 2366

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Heteluchtpistool Top 10 volgens anderen?

Wat is een goed heteluchtpistool?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is het beste heteluchtpistool de Steinel Mobile Heat MH3. Dit zeer krachtige luchtpistool warmt binnen enkele seconde volledig op tot de maximale temperatuur en heeft een ingebouwde werklamp, waardoor het te bewerken oppervlak goed verlicht is. Voor de professional vinden wij de Bosch Professional GHG 2366 de beste keuze. Dit is een apparaat van top kwaliteit waarop je 10 luchtstroom snelheden kan instellen. 

Wat kun je doen met een heteluchtpistool?

Een heteluchtpistool (ook wel verfbrander of verfstripper genoemd) is een gereedschap waarmee je allerlei objecten en materialen kunt verhitten, waarna je ze vervolgens kan bewerken. Bij gebruik van een heteluchtpistool op oude verflagen kan je deze lagen als het ware kapot branden. Hierdoor kan je de oude verf vervolgens gemakkelijk met een verfschraper afkrabben. Zo is het object weer vrij van verfresten en kan je het opnieuw beitsen, lakken en/of verven. Je kan een heteluchtpistool ook voor andere doeleinden gebruiken, zoals het ombuigen van PCV buizen, ontdooien van leidingen, krimpen van folie, verwijderen van lijmresten en nog heel veel meer. Een ontzettend veelzijdig apparaat dus! Een heteluchtpistool werkt net als een haardroger, maar dan met zeer hoge temperaturen. Het apparaat bestaat uit een motor met ventilator en een verwarmingselement die de hete lucht door het mondstuk naar buiten duwen, zodat je gericht een oppervlakte kan verwarmen.

Waar gebruik je een heteluchtpistool voor?

Zoals hierboven uitgelegd gebruik je een heteluchtpistool voor het verwijderen van oude verflagen, het ombuigen van PVC buizen en het ontdooien van leidingen. Maar ook kan je een heteluchtpistool gebruiken om folie te krimpen en lijmresten te verwijderen. 

Hoe warm wordt een heteluchtpistool?

Een goed heteluchtpistool zal lucht blazen met een gemiddelde temperatuur tussen de 300°C en 750°C.

Hoe heet wordt een verfbrander?

Een verfbrander is een andere benaming voor een heteluchtpistool en heeft dus dezelfde functies. Een goede verfbrander zal lucht blazen met een gemiddelde temperatuur tussen de 300°C en 750°C.

Tips bij aanschaf

Welk heteluchtpistool kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook het heteluchtpistool in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goed heteluchtpistool, dan zul je zien dat er veel opties zijn. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen. Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een heteluchtpistool.

Regeling en bereik temperatuur

Het is belangrijk dat je gemakkelijk de temperatuur op een heteluchtpistool kan instellen. De meest simpele toestellen hebben vaak maar twee temperatuurinstellingen. Hoewel hier prima mee te werken valt, is het natuurlijk fijn als je meerdere mogelijkheden hebt. Je zal dan met meer verschillende materialen kunnen werken en het apparaat dus voor veel meer verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Er zijn apparaten met 3 instellingen, maar bijvoorbeeld ook apparaten met 6 instellingen. Daarnaast zijn er ook heteluchtpistolen met een variabel instelbare (traploze) temperatuurregeling. Dit biedt je de ultieme vrijheid tijdens het werken. Vraag jezelf dus af voordat je een heteluchtpistool aanschaft wat voor soort temperatuurregeling bij jouw behoeftes past.

Vermogen

Het vermogen van heteluchtpistolen kan per product enorm verschillen. Zo heb je heteluchtpistolen die draaien op een vermogen van 1200 W, maar sommige professionele apparaten hebben zelfs een vermogen tot 2300 W. Over het algemeen geldt dat hoe hoger het vermogen is, hoe krachtiger het apparaat is. Een krachtiger heteluchtpistool zal de werkzaamheden sneller verrichten en langdurige projecten goed aankunnen. Het is dus bij aanschaf van een heteluchtpistool aan te raden om af te wegen of het vermogen veel uitmaakt voor de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten.

Netstroom of accu

Er bestaan heteluchtpistolen op zowel netstroom als op accu. Voor beide energievoorzieningen valt iets te zeggen. Zo is het voordeel van het werken met een heteluchtpistool op accu dat je een grotere bewegingsvrijheid tijdens het werken zal ervaren. Je hoeft immers niet met een snoer dat om je benen kan draaien rekening te houden. Het kan heel fijn zijn om je vooral tijdens langdurige werkzaamheden wendbaar te voelen. Daarentegen heb je met een heteluchtpistool op netstroom een constante stroomvoorziening. Een heteluchtpistool op accu zal je zo nu en dan moeten opladen, en daarnaast loop je het risico dat de accu net op is wanneer je aan het werk bent. Bovendien halen apparaten op netstroom vaak een hogere temperatuur dan apparaten op accu. Heteluchtpistolen op accu zijn vaak iets duurder. Dit zijn allemaal factoren om rekening mee te houden wanneer je een heteluchtpistool gaat aanschaffen. Ga van tevoren dus goed na wat je behoeftes zijn tijdens het werken met een heteluchtpistool.

Regelbaar luchtdebiet

Met het luchtdebiet wordt de kracht bepaald waarmee de hete lucht uit het mondstuk geblazen wordt. Dit debiet wordt uitgedrukt in liters. Het is van belang dat het luchtdebiet instelbaar is. Zo zal je niet voor elk materiaal hetzelfde debiet willen hanteren. Lichte materialen worden bijvoorbeeld zo weggeblazen bij een te hoog debiet. Hoe hoger je het debiet instelt, hoe sneller je zal kunnen werken. Hierbij is het wel altijd raadzaam om het debiet af te stellen op het materiaal waarmee je werkt. Er zijn apparaten met een vast luchtdebiet, maar ook apparaten die werken met een variabel instelbaar luchtdebiet. Deze apparaten bieden een grote flexibiliteit tijdens het werken, waardoor je het heteluchtpistool voor allerlei verschillende toepassingen kan gebruiken. Let dus bij de aanschaf van een heteluchtpistool op of het luchtdebiet (variabel) instelbaar is.

LCD-display

Vaak hebben professionele toestellen aan de achterzijde van het apparaat een LCD-display waarop je de temperatuur en het luchtdebiet kan aflezen. Dit kan erg handig zijn om in de gaten te houden met welke instellingen je werkt, wat veiligheid biedt tijdens de werkzaamheden. Sommige heteluchtpistolen hebben zelfs instelbare programma’s, waarop je preselecties kan instellen waarnaar je steeds kan terugkeren. Dat is heel fijn als je het apparaat vaker voor dezelfde doeleinden gebruikt. Je stelt dan in een handomdraai de juiste instellingen om mee te werken in, wat weer tijd en energie scheelt. Een LCD-display is niet per se een absolute must, maar wel een heel fijne toevoeging aan een heteluchtpistool. Wanneer je vaak gebruik zal maken van het heteluchtpistool is een apparaat met LDC-display de overweging waard.

Hoe wij heteluchtpistolen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende heteluchtpistolen onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij het beste heteluchtpistool vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen