Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Verfspuit? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste verfspuit? Voordat je een verfspuit gaat kopen, moet je eerst alle informatie op een rijtje hebben. Wij hebben daarom in dit artikel alle nodige informatie verzameld om een goede keuze te maken, en onze favoriete verfspuiten toegelicht in een top 5. Veel leesplezier!

De verfspuit

Een verfspuit is een apparaat waarmee het verven van allerlei verschillende objecten een stuk gemakkelijker wordt gemaakt. De verf wordt onder druk gespoten, waardoor je snel en gelijkmatig grote en kleine oppervlaktes kan verven zonder verfkwast. Het werkt op allerlei verschillende ondergronden. Je kan verschillende soorten verf gebruiken, zoals onder andere muurverf, lakverf en oliën.

Een voordeel van verfspuiten is dat je weinig werk voor en achteraf hebt. De voorbereiding vergt enkel het goed afplakken van het werkgebied en nadat de klus geklaard is hoef je geen kwasten en rollers schoon te maken. Met een verfspuit werk je ontzettend snel.

Met een verfspuit verf je snel grote oppervlaktes.

Hoe je de beste verfspuit voor jou en jouw klus kiest

Er zijn veel verschillende soorten verfspuiten te vinden, dus het helpt om voordat je er een gaat kopen alvast na te denken over een aantal eigenschappen en functies:

  • De spuitcapaciteit
  • De spuitkop
  • Verf soorten
  • Accessoires
  • Onderhoud

Spuitcapaciteit

De spuitcapaciteit kan verschillen per verfspuit. Voor kleinschalige projecten zal je geen buitengewone spuitcapaciteit nodig hebben, maar bij grote verfklussen is het aan te raden om voor een verfspuit met een grote spuitcapaciteit te kiezen. Voor een verfspuit met een grote spuitcapaciteit is een groter reservoir ook aan te raden.

Spuitkop

Over het algemeen hebben de meeste verfspuiten een een spuitkop die in te stellen is op drie standen: horizontaal, verticaal en rond. Wanneer je dus met een bepaald project gaat beginnen is het goed om na te gaan wat voor soort verfstraal je nodig zal hebben en of de verfspuit die bepaalde stand ook biedt. 

Verf soorten

Voordat je een verfspuit aanschaft is het slim om na te gaan welk type verf de verfspuit geschikt voor is. De meeste verfspuiten zijn geschikt voor het werken met allerlei soorten verf op zowel water- als synthetische basis en eveneens voor het aanbrengen van lak, beits en latex. Er zijn ook verfspuiten die speciaal geschikt zijn voor muurverf of houtbewerking.

Sommige verfspuiten zijn in staat om met alle soorten verf te werken, verdund of onverdund. Bij weer andere apparaten hangt het af van het type verf of dat verdunning voor een goede verneveling noodzakelijk is. Het is dus aan te raden om vooraf te bedenken welk type verf je wilt gaan gebruiken en welke verfspuit hier het beste bij past.

Accessoires voor de verfspuit

Er zijn voor verfspuiten speciale fijnspuitpistolen die gericht zijn op het verven van kleine objecten. Ook voor moeilijk bereikbare plekken zoals lastige hoeken is een fijnspuitpistool een heel fijn hulpmiddel. Je kan ook een verlengstuk kopen voor de spuitslang zodat je bijvoorbeeld hoge plafonds kan bereiken. 

Onderhoud

Een belangrijk aspect om op de letten bij de aanschaf van een verfspuit is het onderhoud dat de verfspuit vergt. Voor het goed onderhouden van je verfspuit is het belangrijk dat je hem na gebruik goed schoonmaakt. Dat gaat bij het ene apparaat makkelijker en sneller dan bij het andere apparaat.

Sommige apparaten hebben een automatisch systeem waarmee het apparaat al gedeeltelijk wordt gereinigd. Ook zijn er verfspuiten waarbij een handige set schoonmaak-materialen wordt meegeleverd. Wanneer je je verfspuit goed onderhoudt, behoudt het apparaat een langere levensduur.

Informatie en koopadvies voor de beste verfspuit.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

WAGNER Control Pro 350 M​
WAGNER Control Pro 350 M

PROFESSIONEEL

Wagner Airless Sprayer Control Pro 250 R​
Wagner Airless Sprayer Control Pro 250 R​​

BUDGET

Powerplus POWX351​
Powerplus POWX351 Verfpistool


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Verfspuit 2023 - Top 5

5. WAGNER Universal Sprayer W 575 Flexio

Waarom we fan zijn:
Een handige twee in een verfspuit voor zowel binnen als buiten.

Het WAGNER Universal Sprayer W 575 Flexio verfspuitsysteem heeft twee spuitopzetstukken. Hierdoor is deze verfspuit geschikt voor zowel binnen- als buitenprojecten. Het spuitopzetstuk voor binnen heeft een inhoud van 1300 ml, die voor buiten van 800 ml. Voor projecten buiten gebruik je het meegeleverde spuitopzetstuk Standard. Deze is geschikt voor watergedragen lakken of VOC-lakken, houtbeschermingsmiddelen, olie, beitsen etc.

Gangbare verfsoorten kunnen zonder verdunning worden gebruikt. Voor gladde ondergronden en dikvloeibare verf moet je de verf wel goed verdunnen. Wagner raadt 10% verdunnen aan, maar wij hebben gemerkt dat het in de praktijk nog wel wat meer verdund moet worden om goed te werken. De verfspuit heeft een fijne verstuiving (fijne druppeltjes), ook bij dikvloeibare verfsoorten. Hierdoor krijg je in één spuitslang een mooi, egaal dekkend effect. De verfspuit is krachtig en snel. Daarnaast is de verfspuit heel makkelijk in gebruik.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: HVLP
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 0,5 l/m
Aanzuiging uit verfpot: nee

Video

Bekijk verschillende aanbieders

4. Wagner W 590 Flexio

Waarom we fan zijn:
Lichte, compacte verfspuit voor kleinere klussen in en om het huis.

De Wagner W 590 Flexio staat hoger op de rang dan de nummer 4, vanwege een groot voordeel. De verfspuit is namelijk zo compact, dat je hem makkelijk overal mee naartoe kan nemen. De verfspuit is vooral geschikt voor kleinere projecten. Net als de nummer 4 wordt ook deze verfspuit wordt geleverd met twee verschillende opzetstukken. Daarom is hij geschikt voor zowel binnen als buiten. De Wagner W 590 Flexio heeft een krachtige X-BOOST-turbine en is geschikt voor de meeste onverdunde materialen. Daarnaast heeft hij handige instelmogelijkheden, waardoor je zowel verticaal als horizontaal kan spuiten.

De Flexio heeft een specifieke sluitstraal voor hoeken en randen en een puntstraal speciaal voor lakken en beitsen. Erg fijn is dat de verfspuit vrijwel geen nevel afgeeft, ondanks de sterke turbine. Dit in tegenstelling tot de nummer 4. Je kan dus preciezer werken met deze verfspuit. Met deze verfspuit krijg je een gelijkmatige verdeling van de verf voor een mooi, egaal resultaat. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: HVLP
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 0,5 l/m
Aanzuiging uit verfpot: nee

Video

Wagner W 590 Flexio verfspuit

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch PFS 5000 E

Waarom we fan zijn:
Kan in korte tijd grote oppervlaktes spuiten. Handige rekbare slang.

De Bosch PFS 5000 E is bedoeld voor het grotere spuitwerk. Dit apparaat is één van de sterkste en meest veelzijdige verfspuitsystemen in zijn klasse. Net als de verfspuiten van Wagner, is ook dit verfspuitsysteem geschikt voor bijna alle verfsoorten zonder verdunning. De verfspuit heeft een 1 liter reservoir met SDS-sluiting (waardoor je snel kan bijvullen) en een 4 meter lange toevoerslang. De slang is rekbaar en daarom kan je soepel en met hoge snelheid je spuitwerk verrichten. Met deze verfspuit kan je in een minuut een oppervlakte van 3 vierkante meter verven.

Het ConstantFeed systeem zorgt voor een gelijkmatige verfafgifte. En dat zorgt weer voor een egaal resultaat. Door middel van een voetschakelaar schakel je de verfspuit in- en uit. Goed om rekening mee te houden is dat het schoonmaken van de Bosch PFS 5000 E enige tijd in beslag neemt. Er wordt een reinigingsborstel meegeleverd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: HVLP
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 0,3 l/m
Aanzuiging uit verfpot: nee

Video

Bosch PFS 5000 E

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch PFS 2000 E

Waarom we fan zijn:
Goede kwaliteit en erg compact. Ideaal voor de kleinere klussen in en rond je huis.

De Bosch PFS 2000 E is nog een stuk compacter dan de Bosch op plek 3. Hij is vooral geschikt voor kleine tot middelgrote klussen. Het draagbare systeem met schouderband geven je veel bewegingsvrijheid. De verfspuit is geschikt voor zowel hout- en metaalverf als muurverf. Met een inhoud van 800 ml en een motor die draait op 440 W kan je in 1 min ongeveer 1,5 vierkante meter verf aanbrengen. 

Ook deze Bosch verfspuit maakt gebruik van de ALLPaint-technologie, geschikt voor alle verfsoorten zonder verdunning. Een groot pluspunt van de Bosch PFS 2000 E is de EasySelect draaischakelaar. Hiermee stel je makkelijk de benodigde verfhoeveelheid voor jouw project in. Fijn detail, de prijs van deze verfspuit ligt onder de 100 euro en heeft daarmee echt een goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor kleinschalige project is dit naar onze mening een hele goede verfspuit. Wel handig om de handleiding voor gebruik goed door te lezen. Deze vind je hier.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: HVLP
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 0,3 l/m
Aanzuiging uit verfpot: nee

Video

Bosch PFS 2000

Bekijk verschillende aanbieders

1. WAGNER Control Pro 350 M

Waarom we fan zijn:
Een top kwaliteit verfspuit die grote klussen aan kan. Heeft hele mooie en egale resultaten.

Voor ons is de Wagner Control Pro 350 M de beste verfspuit is van 2023. Dit model is geschikt voor grote project boven 250 vierkante meter en zuigt rechtstreeks uit de emmer aan. Op 2 hebben we een verspuit gekozen die meer geschikt is voor de hobby klusser en kleinere klusjes rondom het huis, maar voor de grotere klussen vinden we de Wagner Control Pro 350 M echt de beste. Het apparaat is geschikt voor verf, lak en beits op solvent en waterbasis.

Je kunt ook vloeistoffen zoals thinner gebruiken, maar dit zijn agressief bijtende stoffen die niet goed zijn voor de levensduur van de machine. Let ook op: problemen die ontstaan zijn door dit soort middeltjes vallen niet onder de garantie. Verdunnen is gelukkig ook niet nodig voor deze verfspuit. De slang lengte is 15 meter waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. De verf wordt lekker makkelijk direct uit de emmer gezogen. In de top 5 is dit de duurste verfspuit, maar binnen de Airless varianten is dit een van de goedkopere opties. Wat ons betreft een aanrader.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: Airless
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 1,25 l/m
Aanzuiging uit verfpot: ja

Video

WAGNER Control Pro 350 M

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Verfspuit: Powerplus POWX351

Waarom we fan zijn:
Goedkoop, maar werkt prima voor de kleinere en preciezere klusjes.

De Powerplus POWX351 is een degelijk, effectief apparaat dat doet wat het moet doen. Hij is geschikt voor zowel verf op basis van water of solventen als vernis, primers, olie en beits. Een groot pluspunt van deze verfspuit is dat hij zo compact is. Hij is licht en makkelijk met één hand te bedienen. Dankzij de kabel van 2 meter lang kan je vrij bewegen. Het vermogen van de verfspuit is 130 W en de inhoud van het verfreservoir is 0,8 liter. 

Om een mooi egaal resultaat te bereiken kan je het verfdebiet van de verfspuit zelf instellen. Na gebruik is de verfspuit makkelijk schoon te maken en op te bergen. Wanneer je dus op zoek bent naar een simpele maar doeltreffende verfspuit met een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan is de Powerplus POWX351 een fijne keuze. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: HVLP
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Aanzuiging uit verfpot: nee

Video

Powerplus POWX351 Verfpistool

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Verfspuit: Wagner Airless Sprayer Control Pro 250 R

Waarom we fan zijn:
Een verfspuit met HEA techniek, waardoor je o.a. zonder strepen kan werken. Veel bewegingsvrijheid en prettig in gebruik.

De Wagner Airless Sprayer Control Pro 250 R staat ook wel bekend als de Wagner HEA Control Pro 250 R en is één van drie compacte HEA varianten op een standaard. Hierdoor kun je hem makkelijk verplaatsen en is hij lichter dan de meeste verfspuiten in zijn segment. Je kunt dit apparaat gebruiken voor lakken, beitsen en muurverf. Net als de nummer 1 zuigt ook dit apparaat rechtstreeks uit de emmer.

De HEA apparaten combineren diverse bestaande verfspuit technieken. Lage druk zorgt ervoor dat de spuitnevel wordt gereduceerd en je op het verf bespaart. Het gebruik van de verfspuit is lekker simpel, je kan de trekker met één vinger bedienen. Door het gebruik van de HEA techniek heb je meer controle en zie je achteraf minder strepen en banen dan bij andere Airless apparaten.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Soort verfspuitsysteem: Airless
Geschikt voor lak & beits: ja
Geschikt voor latex / muurverf: ja
Maximale spuitsnelheid: 1,25 l/m
Aanzuiging uit verfpot: ja

Video

Wagner Airless HEA Control Series 350R

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk wat Coolblue en Bol de beste verspuit vinden

Vragen van andere lussers

Wat is de beste verfspuit?

De beste verfspuit van 2023 is volgens ons uitgebreide onderzoek de Wagner Control Pro 350 M. Deze verfspuit kan ook de grote klussen aan en geeft een mooi en egaal resultaat. De beste professionele verfspuit is wat ons betreft d Wagner Airless Sprayer Control Pro 250 R. Deze verspuit kan streeploos sprayen dankzij HEA-techniek.

Waarop letten bij het kopen van een verfspuit?

Als je een verfspuit gaat kopen, zorg dan dat je extra aandacht besteed aan een aantal verschillende facetten. Zo is het van belang op te letten op de spuitcapaciteit en de spuitkop van de verfspuit, de verfsoorten die de verfspuit aan kan, eventuele accessoires en onderhoud. 

Wat voor verf gaat er in een verfspuit?

De meeste verfspuiten zijn geschikt voor het weken met verf op waterbasis, synthetische basis en lak, beits en latex. Daarnaast heb je verfspuiten die ook muurverf en speciale houtverf aankunnen. Sommige verfspuiten kunnen alle soorten verf aan – verdund of onverdund. Maar er zijn ook apparaten waarvoor er voor een goede verneveling, verdunning van de verf nodig is. Het beste is om eerst te bedenken welke verf je nodig hebt voor jouw klus en daar vervolgens je verfspuit op uit te zoeken.

Hoe wij verfspuiten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 12 verschillende verspuiten onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste verfspuit vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen in de categorie 'overig gereedschap'

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek