Koopgids
Een verfspuit is een apparaat om het verven van allerlei verschillende objecten een stuk gemakkelijker te maken. Wanneer je veel schilderwerk in het vooruitzicht hebt kan een verspuit de nodige verlichting geven. Met een verfspuit breng je de verf gelijkmatig en egaal aan op allerlei verschillende ondergronden. Je kan allerlei verschillende soorten verf gebruiken, zoals onder andere muurverf, lakverf en oliën. Een ander voordeel van verfspuiten is dat je weinig gedoe voor en achteraf hebt. De voorbereiding vergt enkel het goed afplakken van het werkgebied en nadat de klus geklaard is heb je geen gedoe met het schoonmaken van kwasten en rollers. Met verfspuit werk je bovendien ontzettend snel. In enkele minuten kan je al meerdere vierkanten meters voorzien van een nieuw likje – of eigenlijke spuitje – verf. Hierdoor schilder je dus in een mum van tijd grote oppervlaktes. Naast al deze pluspunten, is een verfspuit ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Je verbruikt vaak minder verf en je hebt weinig materiaal dat je na enkele keren gebruik moet weggooien, zoals kwasten en rollers die meestal niet vaker dan twee a drie keer meegaan.
Welke verfspuit kopen?
Er zijn veel verschillende soorten verfspuiten op de markt. Dat maakt het lastig om een keuze te maken. Er zijn veel verschillende merken in een vrij brede prijsklasse. Het is belangrijk om na te gaan waarvoor je de verfspuit wil gaan gebruiken, zodat je vervolgens kan bepalen welk type verfspuit daar het beste bij past. Wanneer je de verfspuit maar een of enkele keren wilt gebruiken, dan kan je kiezen voor een wat goedkopere verfspuit. Voor wie de verfspuit vaker wil gaan gebruiken is een iets duurdere verfspuit aan te raden, zodat je er op langere termijn mee uit de voeten kan. Elke verfspuit heeft zo zijn voordelen die goed passen bij verschillende soorten projecten. Zo zijn er hele compacte verfspuiten, waarbij de reservoir aan de verfspuit bevestigd zit en je dus met één hand kan werken. Een nadeel van dit type spuit is dat het reservoir steeds opnieuw gevuld zal moeten worden. Ook zijn er verfspuiten waarbij de machine en het reservoir met een slang aan elkaar verbonden zijn. Ook hierbij moet het reservoir steeds gevuld worden, maar de capaciteit van de reservoirs is vaak wel een stuk groter. Daarom is dit type verfspuit meer geschikt voor middelgrote tot grote projecten. Als laatste zijn er ook nog verfspuiten waarbij de slang rechtstreeks uit de verfemmer de verf opzuigt. Hierdoor kan je langer aan een stuk doorwerken, waardoor deze verfspuiten uitermate geschikt zijn voor grotere oppervlaktes. Het is dus bij de keuze voor een verfspuit belangrijk om na te gaan hoe groot de oppervlakte is die je wilt gaan verven.
Spuitcapaciteit
De spuitcapaciteit van verschillende soorten verfspuiten kan sterk verschillen. Voor kleinschalige projecten zal je geen buitengewone spuitcapaciteit nodig hebben, maar wanneer je aan het grotere werk begint dan is het zeker raadzaam om voor een verfspuit met een goede spuitcapaciteit te kiezen. Zo weet je zeker dat je niet voor verassingen zal komen te staan. Wel is het goed om bij een sterke spuitcapaciteit voor een apparaat met een groter reservoir te kiezen, zodat je niet steeds het reservoir opnieuw hoeft te vullen.
Spuitkop
Over het algemeen hebben de meeste verfspuiten een een spuitkop die in te stellen is in drie standen: horizontaal, verticaal en rond. Wanneer je dus met een bepaald project gaat beginnen is het goed om na te gaan wat voor soort verfstraal je nodig zal hebben en of de verfspuit die bepaalde stand ook biedt. Zo weet je zeker dat je achteraf niet van een koude kermis thuiskomt.
Verf soorten
Voordat je een verfspuit aanschaft is het raadzaam om na te gaan welk type verf je wilt gaan gebruiken. Het zou bijvoorbeeld zonde zijn als je een dure verfspuit aanschaft die vooral gericht is op het aanbrengen van alle verfsoorten terwijl je misschien alleen wilt beitsen. Zorg dus dat je slim kiest. De meeste verfspuiten zijn geschikt voor het werken met allerlei soorten verf op zowel water- als synthetische basis en eveneens voor het aanbrengen van lak, beits en latex. Er zijn ook apparaten die speciaal geschikt zijn voor muurverf of houtbewerking. Sommige verfspuiten zijn in staat om met alle soorten verf te werken, verdund of onverdund. Bij andere apparaten hangt het af van het type verf of verdunning voor een goede verneveling noodzakelijk is. Het is dus raadzaam om goed na te gaan welk type verf je wilt gaan gebruiken en welke verfspuit hier het beste bij past.
Accessoires voor de verfspuit
Je kan wanneer je geïnvesteerd hebt in een verfspuit eventueel nog meer uit de spijt halen met extra hulptukken. Zo heb je speciale fijnspuitpistolen die gericht zijn op het verven van kleine objecten. Ook voor moeilijk bereikbare plekken zoals lastige hoeken is een fijnspuitpistool een heel fijn hulpmiddel. Ook bestaan er verlengstukken voor de spuitslang zodat je makkelijker hoge plafonds kan bereiken. Wanneer je de verfspuit vaak gebruikt of een specifiek lastige klus aangaat is het dus geen gek idee om het volledige assortiment hulpstukken eens te bekijken.
Onderhoud
Een belangrijk aspect om op de letten bij de aanschaf van een verfspuit is het onderhoud van de verfspuit vergt. Uiteraard gaan duurdere verfspuiten vaak een stuk langer mee. Daarnaast hebben ze meestal ook een langere garantie. Voor het goed onderhouden van je verfspuit is het belangrijk dat je het apparaat na gebruik goed schoonmaakt. Dat gaat bij het ene apparaat makkelijker en sneller dan bij het andere apparaat. Dit kan je laten meewegen in je keuze. Sommige apparaten hebben een automatisch systeem waarmee het apparaat wordt gereinigd. Ook zijn er verfspuiten waarbij een handige set schoonmaak-materialen wordt meegeleverd. Wanneer je je verfspuit goed schoonhoudt behoudt het apparaat een langere levensduur.