Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Bladblazer? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Een bladblazer is een stuk tuingereedschap waarmee een sterke luchtstroom geproduceerd wordt. Hiermee kan je bladeren en ander tuinafval bij elkaar blazen. Dit apparaat komt goed van pas in de herfst om je tuin of stoep vrij van bladeren te maken, maar is voor nog meer tuinklussen goed in te zetten. Wil jij een bladblazer gaan kopen? In dit artikel lees je alles wat je over bladblazers moet weten. Ook hebben we onze top 5 best beoordeelde bladblazers van 2023 op een rijtje gezet. Veel leesplezier! 

Niet elke bladblazer is hetzelfde: hier moet je op letten

Er zijn bladblazers die werken op accu, elektrische bladblazers met stroomsnoer en bladblazers met een benzinemotor. Bij al deze types drijft de motor een ventilator aan. Hierdoor wordt een luchtstroom geproduceerd die door een smalle uitgang naar buiten wordt geduwd. De kracht van de luchtstroom wordt aangegeven in kilometers per uur. Deze blaassnelheid kan uiteenlopen van 200 tot meer dan 300 kilometer per uur.

Elektrische bladblazer

Een elektrische bladblazer is heel gangbaar en zal je het meest tegenkomen. Ze zijn voordelig in de aanschaf en daardoor een aantrekkelijke optie. Een voordeel is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en gemakkelijk hanteerbaar, doordat ze vaak lichtgewicht en compact zijn. Doordat ze op stroom werken hebben ze een continu stroomvoorziening. Het nadeel is echter wel dat je altijd een stroomvoorziening in de buurt moet hebben en tijdens het werken rekening moet houden met het stroomsnoer. Dit kan je bewegingsvrijheid enigszins beperken. Bovendien zal je in sommige gevallen een verlengsnoer nodig hebben. 

Benzine bladblazer

De bladblazer op benzine is ideaal voor grote en zware klussen. Dit type bladblazer is ontzettend krachtig. Hierdoor zijn ze vooral erg geschikt voor professioneel gebruik. Het nadeel is dat benzine bladblazers een stuk duurder zijn. Ook hebben ze een motor die meer onderhoud vereist. Je zal de motor zo nu en dan met olie moeten smeren en altijd op tijd de tank moeten bijvullen. Ook zijn benzine bladblazers een stuk luidruchtiger dan elektrische bladblazers.

Accu bladblazer

Het grootste voordeel van accu bladblazers is de bewegingsvrijheid. Accu bladblazers maken weinig geluid en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze milieuvriendelijk. Het nadeel van een accu bladblazer is dat de accu op een gegeven moment leeg raakt. Je zal soms tussendoor de accu moeten opladen. Je kan er eventueel voor kiezen om een reserve accu aan te schaffen, zodat je de accu’s tijdens de werkzaamheden kan afwisselen. 

Bladblazer kopen? Informatie en top 5

De verschillende features van een bladblazer

Voordat je een bladblazer koopt, moet je goed nadenken over wat je uit de bladblazer wil halen. Let goed op de verschillende features en eigenschappen:

  • Blaas- en zuigfunctie
  • Opvangzak
  • Geluidsniveau
  • Vermogen
  • Overige features

Blaas en zuigfunctie

Het kan soms handig zijn als de bladblazer voorzien is van zowel een blaasfunctie als een zuigfunctie. Met de zuigfunctie zuig je namelijk de bijeen geblazen bladeren gemakkelijk op, waarna ze door middel van een versnipperaar fijngehakselt worden en opgevangen worden in een opvangzak.

Opvangzak

De capaciteit van de opvangzak van een bladblazer kan nogal uiteenlopen. Zo heb je kleinere zakken met een capaciteit van 40 liter, maar ook grote zakken tot aan 70 liter. De versnipperaar zorgt ervoor dat het afval verkleint wordt, waardoor je meer afval kan opslaan in de zak. De opvangzak dient stevig te zijn en daarnaast ook water te kunnen doorlaten. 

Geluidsniveau

Een factor om rekening mee te houden bij de aanschaf van een bladblazer is het geluidsniveau. Over het algemeen zijn benzine bladblazers een stuk luidruchtiger dan accu en elektrische bladblazers. Een relatief stille bladblazer zit op een geluidsniveau van circa 70 dB. Er bestaan echter ook bladblazers die boven de 100 dB uitkomen, wat zeer lawaaierig is. Ga dus voordat je een bladblazer aanschaft altijd na wat het geluidsniveau van het toestel is.

Vermogen

Ook het vermogen van bij bladblazers sterk uiteenlopen. Zo hebben benzine bladblazers een groter vermogen dan elektrische of accu bladblazers. Benzine bladblazers zijn hierdoor vooral geschikt voor grote en zware klussen. 

Overige features

Op sommige bladblazers zitten handige features. Denk hierbij aan de vorm van de blaaskop: als deze richting het uiteinde smal toeloopt, is de luchtstroom extra goed te richten.

Een andere fijne functie is de mogelijkheid tot het instellen van de blaassnelheid.

Als het toestel een zuigfunctie met versnipperaar heeft, dan is het belangrijk dat het toestel gemakkelijk te openen is om eventuele vastzittende bladeren te verwijderen. Ook is het van belang dat de messen van de versnipperaar te vervangen zijn.

Sommige bladblazers hebben een schouderband of een extra handvat. Dit kan handig zijn als je langdurig met de bladblazer aan het werk gaat.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

BLACK+DECKER BCBLV3625L1​
BLACK+DECKER BCBLV3625L1

PROFESSIONEEL

Makita BHX2501​
Makita BHX2501 tabel

BUDGET

Ryobi ONE+ RBL1820S-40F
Ryobi ONE+ RBL1820S-40F


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bladblazer 2023 - Top 5

5. Makita DUB361Z

Waarom we fan zijn:
Krachtige bladblazer op accu, met compacte bouw en licht van gewicht. 

De Makita DUB361Z kan alleen blazen, er zit geen versnipperfunctie op. Het is een krachtige bladblazer met een blaascapaciteit van 335 km per uur. Het apparaat wordt aangedreven door twee 18 Volt accu’s. Zo ben je niet aan een snoer gebonden en heb je alle vrijheid. Let wel op: de bladblazer wordt zonder accu’s geleverd. Je kan de 18 Volt accu’s gebruiken van ander Makita gereedschap met hetzelfde platform, of je moet ze er apart bijkopen.

Het apparaat is lekker licht en heeft een comfortabele handgreep. Met deze bladblazer zal je minimaal last hebben van trillingen en geluid. Ook fijn is dat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten door het gebruik van accu’s in plaats van benzine.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Zuig- en versnipperfunctie: Nee
Gewicht: 3,5 kg
Blaassnelheid: 250 km/h
Volume opvang: 30 l

Video

Makita DUB361Z

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch ALB 18 LI 2.5

Waarom we fan zijn:
Een lichte accu bladblazer die erg comfortabel en makkelijk is in gebruik en heel geschikt is voor blaaswerkzaamheden rond het huis.

Op de 4e plek staat de Bosch ALB 18 LI 2.5. Deze universele bladblazer heeft alles wat je nodig hebt om gemakkelijk je tuin vrij van blad- en tuinafval te houden. Hij heeft een aantal voordelen die maken dat het extra comfortabel is om met deze bladblazer te werken. Het ontwerp is net als de nummer 5 licht en compact. Ook heeft hij een ergonomisch design met een fijne softgrip handgreep.

Hij heeft genoeg power voor werkzaamheden in de tuin, met een blaasvermogen van 210 km per uur. In de bladblazer zit een Syneon-chip die de energie intelligent regelt voor elke klus. Deze bladblazer is daarnaast heel makkelijk hanteerbaar. Hij werkt op een 18-volt-lithium-ion-accu. Dit geeft je alle bewegingsvrijheid. Een bijkomend voordeel is dat de accu uitwisselbaar is met alle Bosch 18 Volt Li-Ion gereedschappen inclusief de Bosch tuin machines. Net als de Makita op 5 kan deze bladblazer alleen blazen, hij heeft geen versnipperfunctie.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Zuig- en versnipperfunctie: Nee
Gewicht: 1,8 kg
Blaassnelheid: 210 km/h
Volume opvang: –

Video

Bosch ALB 18 LI 2.5

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DUB362PM2

Waarom we fan zijn:
Een super stille bladblazer op accu. Krachtig en geschikt voor tuinwerkzaamheden. Inclusief 2 accu’s.

Op de 3e plaats hebben we gekozen voor de Makita DUB362PM2. Het is de verbeterde versie van de nummer 5 en wordt inclusief 2 accu’s geleverd, vandaar de hoge prijs. Ook dit model wordt aangedreven door twee 18 Volt accu’s. Deze Makita bladblazer kan tot 200 km per uur blazen.

Net als de nummer 5 heeft hij alleen een blaasfunctie. Een groot voordeel van deze bladblazer ten opzichte van de nummer 5 is dat hij ontzettend stil is. Hij produceert namelijk maar 79,1 decibel. Zoals je van Makita gewend bent is de bladblazer prettig en makkelijk in gebruik.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Zuig- en versnipperfunctie: Nee
Gewicht: 3,5 kg
Blaassnelheid: 320 km/h
Volume opvang: –

Video

Makita DUB362PM2 bladblazer

Bekijk verschillende aanbieders

2. BLACK+DECKER BEBLV301

Waarom we fan zijn:
Een handige 3-in-1 bladblazer voor blazen, zuigen en versnipperen. Zeer krachtig voor ook zwaarder tuinafval.

De BLACK+DECKER BEBLV301 staat op de 2e plek. Deze gebruiksvriendelijke bladblazer is toegankelijk en heel compleet. Hij is voorzien van een 3 in 1 systeem: je kan ermee blazen, zuigen en versnipperen met verwisselbare buizen. Met het 2-buizen conversiesysteem kan je makkelijk schakelen tussen de blaasmodus en de zuigmodus. De blaassnelheid bedraagt tot 404 kilometer per uur. Je kan kiezen voor twee snelheden toegepast op de te verrichten werkzaamheden. 

Tijdens het werken met de zuigfunctie wordt het opgezogen blad- en tuinafval effectief versnipperd. Dit leidt tot een volumereductie van 16:1. Het afval wordt vervolgens opgevangen in de opvangzak met een capaciteit van 72 liter. De bladblazer heeft een flexibele slang waardoor je goed wendbaar bent. Op deze bladblazer zit ook een pivoterende tweede handgreep.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Elektrisch
Zuig- en versnipperfunctie: Ja
Gewicht: 4,5 kg
Blaassnelheid: 404 km/h
Volume opvang: 72 l

Video

BLACK+DECKER BEBLV301

Bekijk verschillende aanbieders

1. BLACK+DECKER BCBLV3625L1

Waarom we fan zijn:
Een krachtige 3-in-1 bladblazer die je niet hoeft te tillen, maar kan rollen over de grond.

Wat ons betreft verdient de BLACK+DECKER BCBLV3625L1 de eerste plaats. Deze krachtige bladblazer is deel van het BLACK+DECKER 36V accusysteem. Je hebt dus alle bewegingsvrijheid. De accu is uitwisselbaar met alle andere elektrische gereedschappen uit dit accusysteem. Deze bladblazer is net als de nummer 2 een 3-in-1 machine (blazen, zuigen, versnipperen). Je kan makkelijk schakelen tussen de blaasmodus en de zuigmodus, met een enkele druk op de knop. 

De blaasfunctie is krachtig en komt tot 270 kilometer per uur. Daarmee is de bladblazer geschikt voor ook zwaar of nat tuinafval. Gebruik je de zuigfunctie, dan wordt het afval versnipperd en komt het in de opvangzak met een inhoud van 45 liter. Wat een erg groot voordeel is aan de bladblazer en wat hem onderscheid van de anderen in onze top 5, is dat er een neuswieltje op de pijp zit. Hierdoor kan je de bladblazer gewoon over de grond rollen en hoef je hem niet te tillen. Dit extra gebruiksgemak was uiteindelijk de doorslaggevende factor voor de eerste plaats.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Zuig- en versnipperfunctie: Ja
Gewicht: 3,93 kg
Blaassnelheid: 270 km/h
Volume opvang: 45 l

 

Video

BLACK+DECKER BCBLV3625L1

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bladblazer: Ryobi ONE+ RBL1820S-40F

Waarom we fan zijn:
Mooi geprijsde bladblazer die tot 245 km per uur kan blazen.

Ben je op zoek naar een bladblazer voor het lichtere werk waarmee je toch met goede power kan blazen? Wij vinden de Ryobi ONE+ RBL1820S-40F bladblazer erg goed geprijsd en zeer geschikt voor de lichtere klussen, en hebben deze daarom beoordeeld als beste budget optie.

De bladblazer heeft een luchtstroom van 245 km per uur. Hij werkt het beste op hardere oppervlaktes zoals stoepen, straten en paadjes. Het rubberen handvat is softgrip en ligt lekker in de hand. Erg fijn vinden wij ook dat je dankzij het lichte gewicht van de Ryobi bladblazer, lange tijd zonder last doorwerken. De bladblazer heeft geen ingebouwde zuig- en versnipperfunctie, maar wij vinden dat voor een bladblazer van dit kaliber en deze prijs geen must. Je blaast met de Ryobi bladblazer de bladeren of zelfs puin en stof makkelijk tot een hoop en kan daarna met een hark of stoffer en blik opruimen. Een erg handig en degelijk apparaat, zeer geschikt voor de minder zware klussen. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Zuig- en versnipperfunctie: Nee
Gewicht: 1,6 kg (zonder accu)
Blaassnelheid: 245 km/h
Volume opvang: geen opvang

Video

Ryobi ONE+ RBL1820S-40F

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bladblazer: Makita BHX2501

Waarom we fan zijn:
De krachtigste 3-in-1 bladblazer van de top 5, geschikt voor het leeg blazen van grote oppervlakte en zwaar en nat afval.

De beste professionele bladblazer vinden wij de Makita BHX2501. Deze zeer krachtige Makita bladblazer is erg geschikt voor professioneel gebruik. De machine is compact ontworpen en goed te hanteren. Deze bladblazer werkt op benzine aandrijving; dit maakt hem heel krachtig. Hij heeft een vermogen van 1100 watt. Dankzij de moderne 4-takt kopklepmotor is het toestel stil, krachtig en zuinig. De motor is geschikt voor Euro loodvrije benzine en voldoet aan de Europese Stage II emissie eisen.

De opvoerpomp zorgt voor een vlotte start. Speciaal om natte bladeren weg te blazen wordt er een platte blaasmond meegeleverd. Doordat je het toestel in je hand draagt in plaats van op de rug heb je optimale controle over de machine. De bladblazer kan met de  zuigset omgebouwd worden naar de BHX2501V, waardoor hij ook kan zuigen. De opgezogen bladeren worden versnipperd en opgevangen in de opvangzak. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Benzine
Zuig- en versnipperfunctie: Ja
Gewicht: 4,5 kg
Blaassnelheid: 232 km/h
Volume opvang: 50 l

 

Video

Makita BHX2501 tabel

Bekijk verschillende aanbieders

De beste bladblazers per merk

Wat is de beste bladblazer volgens Coolblue en Bol?

De meest gestelde vragen

Heb jij nog onbeantwoorde vragen na het lezen van ons artikel en onze top 5? Lees dan hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen over bladblazers.

Wat is de beste bladblazer?

De beste bladblazer van 2023 is de Black+Decker BCBLV3625L1. Deze bladblazer heeft een wiel neuswiel waardoor je hem kan rollen over de grond, en kan blazen, zuigen en versnipperen.

Waarom geen bladblazer gebruiken?

Een reden om geen bladblazer te gebruiken, maar bijvoorbeeld de bladeren bij elkaar te harken, kan geluidsoverlast voor de vogels en je buren zijn.

Wat is een sterke bladblazer?

Over het algemeen hebben benzine bladblazers een groter vermogen dan elektrische of accu bladblazers. Benzine bladblazers zijn daarom met name geschikt voor grote en zware klussen. Bij sommige elektrische bladblazers kan het vermogen zelf worden ingesteld.

Hoeveel watt moet een bladblazer hebben?

Hoeveel watt je nodig hebt is volledig afhankelijk van het type bladblazer dat je wil kopen (elektrisch, accu of benzine) en waar je de bladblazer voor nodig hebt. Belangrijker is om te kijken naar het blaasvermogen van de bladblazer. Voor natte bladeren heb je een vermogen nodig tussen de 250 en 300 km per uur blaasvermogen. Alles boven de 300 is geschikt voor de professional.

Hoe wij bladblazers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende bladblazers onderzocht, meer dan 35 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bladblazer vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere tuinklussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek