Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 10 beste Vlakschuurmachines in 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste vlakschuurmachine? We hebben in dit artikel onze top 10 beste vlakschuurmachines van 2023 uiteengezet en ook alle informatie op een rijtje gezet die je nodig hebt om een goede keuze te maken. Veel leesplezier!

Soorten schuurmachines

Er zijn heel veel verschillende soorten schuurmachines met ieder hun eigen functie. In ons algemene artikel over de schuurmachine leggen we per soort uit wat voor type schuurmachine het is. In dit artikel hebben we het alleen over de vlakschuurmachine.

Waarvoor gebruik je een vlakschuurmachine

Een vlakschuurmachine is gemaakt om grote oppervlakten licht te schuren. Een vlakschuurmachine gebruikt een stuk schuurpapier en maakt met razendsnelle bewegingen een soort kruis vorm.  Je kunt er verschillende oppervlakten zoals wanden, deuren, tafels etc. mee schuren.

De vlakschuurmachine heeft een rechthoekige schuurzool. Hoeken en randen schuren gaat met dit apparaat wat lastiger, het is echt bedoeld om vlakke oppervlaktes mee op te schuren.

Waar op letten bij aankoop?

Ga je een vlakschuurmachine kopen, bedenkt dan vooraf goed wat je er allemaal uit wil halen en wat je dus nodig hebt. Houd daarbij rekening met:

  • Het vermogen
  • De trillingswaarden
  • Variabele snelheid
  • Een vlakschuurmachine op accu of netstroom
  • Stofafzuiging
  • Het gewicht
De vlakschuurmachine, alles wat je moet weten en koopadvies

Vermogen

Hoe meer vermogen en hoe hoger het toerental is dat een vlakschuurmachine heeft, hoe krachtiger hij is. Het meest ideaal is een vlakschuurmachine waar je het vermogen en toerental zelf kan instellen. Op deze manier kan je een lager toerental instellen voor kwetsbaardere werkstukken en schade voorkomen.

Trillingswaarden

Trillingswaarden drukken we uit in m/s. Aan de hoogte van de trillingswaarde kan je zien hoe erg het apparaat trilt tijdens dat je er mee werkt. Hoe lager de trillingswaarden zijn, hoe comfortabeler het in de regel is om met het apparaat te werken. 

Variabele snelheid

Je werkstuk kan kapot gaan als je te snel of met te veel kracht schuurt. Daarom is een schuurmachine met variabele snelheid wat ons betreft de beste keuze. Zo kan je zelf makkelijk de snelheid afstellen op het materiaal waar je op gaat schuren.

Accu of netstroom

Of je liever met een schuurmachine op accu of op netstroom werkt is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het voordeel van een schuurmachine die op accu werkt is dat je snoerloos kan werken. Het voordeel van een vlakschuurmachine op netstroom is dat je kan blijven doorwerken zonder tussentijds opladen. 

Stofafzuiging

Als je een vlakschuurmachine met (aansluiting tot) stofafzuiging gebruikt, wordt het zaagsel en stof dat vrijkomt gelijk afgezogen, waardoor je schoner en overzichtelijker kan werken. 

Gewicht

Het gewicht van de vlakschuurmachine kan ook een rol spelen in je overweging. Van een hele zware schuurmachine krijg je iets sneller last als je lange tijd aan het schuren bent. 

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Bosch PSM 200 AES
Bosch PSM 200 AES schuurmachine

PROFESSIONEEL

Metabo SRE 4350​
Metabo SRE 4350


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste vlakschuurmachine in 2023 - Top 10

10. Black & Decker KA320EKA-QS

Waarom we fan zijn:
Krachtige vlakschuurmachine die wel compact genoeg is om met precisie langs randen te schuren.  

De vlakschuurmachine van Black & Decker KA320EKA-QS heeft een krachtige motor van 240 watt en kan daardoor snel grote oppervlaktes schuren. Het apparaat werkt op netstroom. Niet zo handig is het snoer van maar 2,3 meter lang. Zorg dus voor een haspel als je met deze machine gaat werken. Het apparaat is compact, dus je kan makkelijk dichtbij de randen komen met schuren. Erg prettig is dat vanwege de kracht van dit apparaat, ook onder zware belasting nog heel vlak en egaal geschuurd kan worden.

Op de Black & Decker KA230EKA-QS kan je op twee verschillende manieren het schuurpapier vastzetten: door middel van een klem of klittenband. Bij klittenband is het schuuroppervlak 92 mm breed en 189 mm lang. Als je het schuurpapier bevestigt met de klem is de oppervlakte 92 mm bij 230 mm. Er zit een aansluiting voor een stofzak op het apparaat zodat je relatief stofvrij kan werken. De machine is vrij licht – 2,5 kilogram. Wat wel echt een nadeel is aan dit apparaat, is dat je er niet lange tijd achter elkaar mee kan werken. De trillingswaarden zijn 9,8 m/s, waardoor je vrij snel last krijgt van je armen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 240 W
Schuursnelheid: Snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 2.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Black & Decker KA320EKA-QS vlakschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

9. Bosch PSS 250 AE

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige vlakschuurmachine die voor bijna elke klus geschikt is.

De Bosch PSS 250 AE Microfilter is een fijne schuurmachine voor de fanatieke doe-het-zelver. Ook deze schuurmachine werkt op netstroom en heeft een snoer van 2,5 meter. De schuurcirkel is 2 millimeter in diameter. Het schuurpapier bevestig je door middel van klittenband. Het schuuroppervlak is 92 mm bij 182 mm. Je kunt de snelheid van de Bosch PSS 250 AE Microfilter makkelijk zelf instellen zodat het past bij de klus en het materiaal.

Een nadeel van dit apparaat is dat je hem niet voor echt zware klussen kan inzetten, omdat het toerental onder zware belasting niet constant blijft. Dat gezegd hebbende is dat apparaat wel heel geschikt voor grote oppervlaktes, deuren, muren, houten vloeren en trappen. De stofafzuiging werkt goed, als kun je nooit helemaal stofvrij werken. Ook vonden we het geluid uit dit apparaat alles meevallen. De vlakschuurmachine wordt geleverd met 3 stuks schuurpapier (K80, K120, K180) en een opbergkoffer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 250 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Nee
Gewicht: 1.8 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch PSS 250 AE Microfilter vlakschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

8. Bosch PSS 300 AE

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, kwalitatieve vlakschuurmachine die mooi egaal schuurt.

De Bosch PSS 300 AE is een sterke vlakschuurmachine met een vermogen van 250 watt. De machine kan daardoor maximaal 24.000 schuurbewegingen per minuut maken. Het nadeel is wel de trillingswaarde van dit apparaat erg hoog is. Voor korte klussen is dit nog vol te houden, maar voor lange klussen is het minder fijn. We zijn erg tevreden over de kwaliteit van de geschuurde oppervlakten met deze machine, vlak en egaal.

De schuurmachine wordt geleverd met een ingebouwde microfilterstofbox. Hiermee kan je relatief schoon werken.  De schuurmachine werkt op netstroom en heeft een snoer van 2,5 meter. Bij de Bosch PSS 300 AE krijg je een handige opbergkoffer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 250 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 1.8 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch PSS 300 AE vlakschuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

7. Makita BO3711

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatieve vlakschuurmachine met lage trillingswaarden. Ook behoorlijk stil.

De Makita B03711 heeft een sterke motor met een vermogen van 190 Watt. Hij kan tot 22.000 schuurbewegingen per minuut maken. Fijn is dat de trillingswaarden van deze vlakschuurmachine laag zijn: 3,5 m/s. Dit maakt het een stuk prettiger om langere tijd achter elkaar te schuren. Op de rechthoekige zool past schuurpapier van 93 bij 228 mm. Het schuurpapier is makkelijk vast te zetten met een klem.

De Makita B03711 werkt op netstroom en heeft helaas een erg kort snoer van 2 meter. Zorg dus dat je een haspel bij je hebt als je een groter oppervlak gaat schuren. Het gewicht van de vlakschuurmachine is 1,6 kilogram. Het toerental kan je zelf instellen en dus goed afstemmen op type klus en materiaal. Ook onder zware belasting blijft het toerental constant, waardoor je egaal kan schuren. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 190 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 1.6 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Makita BO3711

Bekijk verschillende aanbieders

6. BLACK+DECKER KA280K

Waarom we fan zijn:
Gebruiksvriendelijk en krachtig.

De Black+Decker KA280K is een veelzijdige multischuurmachine. Je kan dit apparaat gebruiken voor vlakschuren, detailschuren en excentrisch schuren. De motor heeft een vermogen van 220 Watt en een variabele snelheid tussen de 8500 en 13000 rpm. Met de Autoselect knop gebruik je de juiste snelheid bij de juiste schuurzool voor het beste resultaat.

Het schuurpapier kan je heel makkelijk verwisselen met klittenband en kan dus zonder gereedschap vervangen worden. Dankzij de profielschuurzool met 6 uitwisselbare detailschuurpunten kan je heel handig de wat lastigere vormen glad schuren. Het apparaat weegt iets meer dan 3 kilogram. De KA280K heeft een handige achterhandgreep en softgrip, prettig en ergonomisch verantwoord. Wordt geleverd met een opbergkoffer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 220 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 2.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

BLACK+DECKER KA280K

Bekijk verschillende aanbieders

5. DeWalt DWE6411-QS

Waarom we fan zijn:
Een comfortabele schuurmachine: lage trillingen en ligt goed in de hand. Geschikt voor de fanatieke hobby klusser.

De DeWalt DWE6411-QS heeft een motor met een vermogen van 230 watt en kan 14.000 schuurcirkels per minuut maken. Voor dit apparaat is duidelijk goed nagedacht over het gebruiksgemak en comfort. De vlakschuurmachine heeft een stroomkabel van 4 meter, waardoor je lekker veel beweegruimte hebt. De schuurmachine is niet alleen licht, maar heeft ook lage trillingswaarden. We konden daardoor makkelijk blijven doorschuren zonder last te krijgen van de armen.

Voor de stofafzuiging kun je zowel de bijgeleverde stofzak gebruiken als de aansluiting voor de stofzuiger. Het schuurpapier kan bevestigd worden door middel van de klem. Let wel op: soms kan het verwisselen van het schuurpapier wat lastig zijn, omdat de klemmen wat zwaar zijn.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 280 W
Schuursnelheid: Snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 1.3 KG
Type stroom: Netstroom

Video

DeWalt DWE6411-QS

Bekijk verschillende aanbieders

4. Metabo SR 2185 Set

Waarom we fan zijn:
Een betrouwbare vlakschuurmachine voor egale resultaten. 

De Metabo SR 2185 Set is krachtig en heeft een vermogen van 210 watt. Het apparaat is licht en erg fijn is dat, net als onze nummer 5, deze Metabo comfortabel werkt met lage trillingen. Er worden 10 vellen schuurpapier van hoge kwaliteit meegeleverd.

We vinden deze vlakschuurmachine geschikt voor de fanatieke hobby klusser en de professional. De kwaliteit van de Metabo SR 2185 is hoog. Je kan er op vertrouwen dat het toerental tijdens het schuren gelijk blijft, zelfs onder zware belasting. Wel jammer dat het netsnoer maar 2,5 meter lang is. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 210 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 1.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Metabo SR 2185 Set

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch GSS 23 AE

Waarom we fan zijn: 
Sterk, betrouwbaar, gebruiksvriendelijk en professioneel.

De Bosch GSS 23 AE is een professionele oscillerende schuurmachine van 240 volt. Hij schuurt heel snel, kan tot 24.000 schuurbewegingen per minuut maken. Het toerental is makkelijk zelf in te stellen, zodat je voor het juiste materiaal de juiste instelling kan gebruiken. De professionaliteit van het apparaat blijkt ook uit kleine, maar hele fijne opties. Zo heeft de Bosch GSS 23 AE een Easy-Fit-systeem waardoor het schuurpapier mooi strak gespannen is. Dit zie je weer terug in de kwaliteit van je geschuurde oppervlak.

De trillingen worden goed gedempt, het microfilter neemt een groot deel van het stof weg en het gewicht is prima. Het netsnoer is 4 meter lang, dus geeft genoeg beweegruimte. Het toerental kan afnemen bij zwaardere klussen, maar tot nu toe zijn wij nauwelijks klussen tegen gekomen waar dit gebeurde. Naar onze mening dus echt een betrouwbaar en goed apparaat.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 190 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 3.6 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch GSS 23 AE

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch GSS 160 Multi

Waarom we fan zijn:
Kwalitatief hoogstaande en betrouwbare multischuurmachine. Geschikt voor de professional en fanatieke klusser.

Ook op de tweede plaats een Bosch GSS, dit keer de uitvoering Bosch GSS 160 Multi. Wat dit apparaat naar onze mening beter maakt dan die op nummer 3, is dat de GSS 160 Multi dienst doet als zowel een deltaschuurmachine als vlakschuurmachine. Er kan een driehoekige en rechthoekige zool op worden gezet. Je kan daardoor vrijwel elk oppervlak met deze machine schuren.

Het apparaat is licht en trilt nauwelijks door in je armen. Het snoer had wel wat langer gemogen (2,5 meter). Het vastmaken van het schuurpapier gaat door middel van een klitteband bevestiging. Het verwisselen ging heel makkelijk. Je krijgt verschillende accessoires meegeleverd zoals een delta schuurplateau en een koffer. Je merkt aan alles dat dit een schuurmachine van kwaliteit is. Betrouwbaar, sterk en professioneel.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 180 W
Schuursnelheid: Snel
Constant toerental: Nee
Gewicht: 1.2 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch GSS 160 Multi

Bekijk verschillende aanbieders

1. Bosch PSM 200 AES

Waarom we fan zijn:
Een compacte, stille en krachtige schuurmachine. Heel geschikt voor de hobbyklusser.

De Bosch PSM 200 AES is een multischuurmachine. Hij ligt lekker in de hand en beweegt soepel. Wat we ook fijn vonden aan deze schuurmachine is dat hij vrij stil is. Ook is deze schuurmachine niet zwaar, hij weegt 1,4 kilo. Ondanks het compacte formaat van de schuurmachine, is hij wel heel krachtig. Hij heeft een vermogen van 200 watt en een maximum van 26000 schuurbewegingen per minuut. Met deze multischuurmachine kan je veel verschillende schuurklussen doen. We vinden hem ook heel prettig en makkelijk in gebruik en hebben daarom voor deze schuurmachine gekozen als onze nummer 1. 

Het toerental kun je zelf makkelijk instellen met de traploos regelbare toerentalinstelling. De schuurbanden kan je met klittenband bevestigen. Dit model is voorzien van stofafzuiging, maar let er op dat je nooit helemaal stofvrij kan werken. Het grootste deel van het stof wordt opgevangen, maar er komt ook echt nog wel wat stof vrij. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 200 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 1.4 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch PSM 200 AES schuurmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Vlakschuurmachine

Waarom we fan zijn:
Deze vlakschuurmachine doet wat hij moet doen, voor een zeer lage prijs.

De Ferm PSM1027 is een laag geprijsde schuurmachine met een aansluitspanning van 230 volt. Het onbelast toerental is maximaal 10.000 schuurbewegingen per minuut. Bij zwaardere klussen zie je wel dat het toerental afneemt en je minder egaal kan schuren.

Voor de minder zware schuur klussen in en om het huis vinden we deze vlakschuurmachine echter heel geschikt. Er zit een stofafzuiger in het apparaat om redelijk stofvrij te kunnen werken. Het netsnoer is 3 meter lang. De schuurpapieren zijn zowel met klittenband als met een klem te bevestigen. Prima keuze voor de af-en-toe klusser!

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 135 W
Schuursnelheid: Normaal
Constant toerental: Nee
Gewicht: 1.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Ferm PSM1027

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Vlakschuurmachine

Waarom we fan zijn:
Zeer lage trillingswaarde en veel kracht. Geschikt voor zware en langdurige klussen.

De Metabo SRE 4350 TurboTec is wat ons betreft echt een mooi stuk gereedschap. De trillingswaarden van deze vlakschuurmachine van 3,3 m/s zijn zo laag, dat je er geen last van hebt. Deze schuurmachine werkt op netstroom en heeft een kabel van 4 meter lang. Het schuurpapier verwisselen vonden we heel makkelijk. Je kan de vellen met zowel een klem als met klittenband bevestigen. Mooi breed schuuroppervlak. Ook onder zware belasting blijft het toerental gelijk en kan je egaal schuren. 

Op dit apparaat zit ook ingebouwde stofafzuiging. De Metabo SRE 4350 TurboTec ligt lekker in de hand. Dankzij de lage trillingen, het ergonomische handvat en de kracht van dit apparaat, vinden wij hem heel geschikt voor professionele klussen.

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 350 W
Schuursnelheid: Zeer snel
Constant toerental: Ja
Gewicht: 2.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Metabo SRE 4350

Bekijk verschillende aanbieders

De beste schuurmachine per type

Wat is de beste vlakschuurmachine volgens anderen?

Meest gestelde vragen over de vlakschuurmachine

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog wat vragen? Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen door andere klussers.

Wat is een vlakschuurmachine?

Een vlakschuurmachine is zeer veelzijdig en het meest gebruikte type schuurmachine. Je kan de vlakschuurmachine voor verschillende klussen inzetten, maar dit apparaat wordt het meeste gebruikt voor fijnere klussen, zoals jet schuren van meubels of het afwerken van een deurpost. De vlakschuurmachine heeft een vierkante of rechthoekige zool en zit gemonteerd op een excentrisch mechanisme, waardoor de zool schurende bewegingen maakt. Hoe groter de zool is, hoe sneller een oppervlakte kan worden geschuurd. Het vierkante, kleinere oppervlak wordt vaak gebruikt voor kleinere oppervlaktes, zoals de binnenkant van een kastje of lade. 

Wat is de beste vlakschuurmachine?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste vlakschuurmachine van 2023 de Bosch PSM 200 AES. Voor de professional vinden wij de Metabo SRE 4350 TurboTec de beste keuze. Beide merken staan bekend om hun top kwaliteit gereedschap. Bekijk de gehele top 10 om erachter te komen wat wij de beste vlakschuurmachines van 2023 vinden.

Wat is het verschil tussen een vlakschuurmachine en een excentrische schuurmachine?

Een excentrische schuurmachine heeft in tegenstelling tot de vlakschuurmachine een ronde zool. Deze maakt zowel excentrische (schuur) bewegingen als ronddraaiende bewegingen. Daardoor zijn de bewegingen meer elliptisch dan rond. Dit zorgt ervoor dat er nauwelijks schuurmarkeringen zichtbaar zijn en dat het oppervlakte als het ware dubbel wordt geschuurd. Met de vlakschuurmachine maak je wel kans op schuurmarkeringen als je niet nauwkeurig genoeg schuurt. Ook kan je met de excentrische schuurmachine sneller schuren dan met de vlakschuurmachine. De vlakschuurmachine is daarom met name geschikt voor fijnere afwerkingen en kleine oppervlaktes. 

Welke beweging maakt een vlakschuurmachine?

Een vlakschuurmachine heeft een excentrisch mechanisme en maakt minimale kruisvormige bewegingen. hiermee kan nauwkeurig tot in de hoekjes van het werkstuk geschuurd worden.

Hoe wij vlakschuurmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 30 verschillende vlakschuurmachines onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 10 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste vlakschuurmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 10? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek