Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 beste Vlakschuurmachines in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste vlakschuurmachine? Er zijn maar weinig klusjes waar je niet bij hoeft te schuren. Het ligt aan de basis van alle klusjes. Een schuurmachine in huis hebben is dus altijd wel handig. Maar bij welke schuurmachine heb je het meeste baat? Een vlakschuurmachine is al een goed begin. Hiermee kun je grote oppervlakten schuren waardoor een grote klus al snel geklaard is. Je zou natuurlijk ook kunnen kiezen voor een deltaschuurmachine maar deze is kleiner en kan minder goed gebruikt worden op grote oppervlakten. Vaak wordt een vlakschuurmachine ingezet als je iets van een deur of een wand gaat schuren. Als je nog niet bekend bent met schuren dan is een vlakschuurmachine het makkelijkste apparaat om mee te beginnen door de oppervlakte en vorm die hij kan dekken.

Lees ook deze artikelen binnen de categorie schuurmachines:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Vlakschuurmachines

BESTE KOOP

Festool ETS 125 Req
Festool ETS 125 Req

PROFESSIONEEL

Metabo SRE 4350
Metabo SRE 4350

BUDGET

Powerplus POWE40010
Powerplus POWE40010

Beste Vlakschuurmachine - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede vlakschuurmachine te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste vlakschuurmachine uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke vlakschuurmachines er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. Black & Decker KA320EKA-QS

We beginnen de lijst met een vlakschuurmachine van Black & Decker, namelijk de Black & Decker KA320EKA-QS. Hij heeft een aangenaam gewicht van 2,5 kilogram. Zijn stroomvoorziening is netstroom. Helaas is het snoer niet heel erg lang met 2,3 meter, het is dus handig om een haspel in de buurt te hebben zodat je meer bewegingsruimte hebt. De Black & Decker KA230EKA-QS heeft twee verschillende manieren om het schuurpapier vast te zetten: door middel van een klem of klittenband. Mocht je klittenband gebruiken dan is de breedte van je schuurpapier 92 millimeter en de lengte 189 millimeter. Bij bevestiging via de klem is de breedte 92 millimeter en 230 millimeter. Er is een aansluiting voor een stofzak aanwezig zodat je een goed overzicht op je werk kunt houden. Hoewel hij vrij licht is zul je toch sneller last krijgen van je armen door de trillingswaarde van 9,8 m/s.

Black & Decker KA320EKA-QS vlakschuurmachine

9. Bosch PSS 250 AE

De Bosch PSS 250 AE Microfilter is een fijne schuurmachine voor de fanatieke doe-het-zelver. Met een gewicht van 1,6 kilogram en trillingswaarden van 5,5 m/s zullen je armen niet moe worden. Hij werkt wederom met netstroom en heeft een snoer van 2,5 meter. Je schuurcirkel is 2 millimeter in diameter. Het schuurpapier bevestig je door middel van klittenband. Hiermee heb je een breedte van 92 millimeter en een lengte van 182 millimeter. Je kunt de snelheid van de Bosch PSS 250 AE Microfilter zelf instellen zodat je werkstuk van hoge kwaliteit blijft. Helaas is er geen mogelijkheid voor een constant toerental, wanneer je dus meer weerstand krijgt zal je snelheid omlaag gaan. Je krijgt 3 stuks schuurpapier meegeleverd (K80, K120, K180) zodat je direct aan de slag kunt. Tevens krijg je er ook nog een opbergkoffer bij zodat je alles naderhand netjes en veilig kunt opbergen.

Bosch PSS 250 AE Microfilter vlakschuurmachine

8. Bosch PSS 300 AE

Een af-en-toe klusser zal genieten van een Bosch PSS 300 AE. Hij weegt niet heel zwaar, namelijk 1,8 kilogram, maar heeft wel trillingswaarden van 10 m/s. Dit maakt het dat hij meer geschikt is voor iemand die af en toe klust, dan iemand die er dagelijks mee bezig is. Een van de luxere bijzaken van deze schuurmachine is dat er een microfilterstofbox bijgeleverd wordt. Deze zit al ingebouwd in de schuurmachine. Er wordt dus automatisch schoongemaakt voor je zodat jij een overzicht kunt houden op het werk. De Bosch PSS 300 AE wordt geleverd met een opbergkoffer zodat jij na het klussen je schuurmachine en accessoires netjes kunt opbergen zonder je zorgen te maken over eventuele schade. De schuurmachine werkt op netstroom en heeft een snoer van 2,5 meter. Dit is niet zo heel lang, maar voor veel klussen is dit een perfecte lengte.

Bosch PSS 300 AE vlakschuurmachine

7. Makita BO3711

De Makita B03711 wordt geleverd in de traditionele kleuren van Makita: blauw en zwart. Tijdens het schuren heb je een gewicht van 1,6 kilogram aan je arm hangen met trillingswaarden van 3,5 m/s, je zult dus niet zo heel gauw last krijgen van vermoeide armen. Wederom is het er weer een die op netstroom werkt. Het snoer is wel maar een kleine twee meter, het is dus slim om een haspel klaar te hebben staan zodat je wat meer bewegingsruimte hebt. Het schuurpapier kun je met een klem vastzetten. Hierdoor is de breedte van je schuurpapier 93 millimeter en de lengte 228 millimeter. Bij de Makita B03711 heb je de mogelijkheid om het toerental zelf in te stellen. Dit is wel zo fijn als je met fijn materiaal werkt. Tevens is je toerental ook constant, je zult dus geen last hebben van een schuurmachine die steeds langzamer gaat des te meer weerstand je krijgt.

Makita BO3711

6. BLACK+DECKER KA280K

De bekende oranje-zwart kleurcombinatie betekent natuurlijk dat we weer een Black + Decker in ons lijstje hebben. Ditmaal een uitstekende schuurmachine met veel toepassingsmogelijkheden zoals vlakschuren, detailschuren en excentrisch schuren.

Met een vermogen van 220 Watt en een variabele snelheid tussen de 8500 en 13000 rpm is het schuren zo gebeurd. De Autoselect knop zorgt ervoor dat je altijd de juiste snelheid bij de juiste schuurzool gebruikt voor het beste resultaat. Het schuurpapier wordt bevestigd middels klittenband en kan dus zonder gereedschap vervangen worden.

Ingewikkelde vormen zijn ook geen probleem, er is namelijk een profielschuurzool met 6 uitwisselbare detailschuurpunten aanwezig. Het apparaat weegt iets meer dan 3 kilogram, maar met een achterhandgreep en softgrip is lang werken al een stuk makkelijker, en tevens ook ergonomisch verantwoord. Als je klaar bent berg je alles op in de handige draagkoffer samen met de bijbehorende accessoires.

BLACK+DECKER KA280K

5. DeWalt DWE6411-QS

Ben je op zoek naar een vlakschuurmachine die jou de vrijheid geeft om te bewegen hoe jij wilt? Dan ben je op zoek naar de DeWalt DWE6411-QS. Hoewel hij op netstroom werkt heeft hij een snoer van 4 meter lang waardoor jij flink wat bewegingsruimte hebt. Hij weegt een kleine 1,3 kilogram en heeft trillingswaarden van 4 m/s waardoor jij, als je dat zou willen, heel de middag door kunt werken. Voor de stofafzuiging kun je zowel de bijgeleverde stofzak gebruiken als de aansluiting voor de stofzuiger. Dit is een kwestie van voorkeur. Feit blijf dat je aan het eind van de dag geen gruis en stof hoeft op te ruimen. Het schuurpapier van de DeWalt DWE411-QS bevestig je door middel van een klem. Hiermee is je breedte 140 millimeter en de lengte 115 millimeter. Er wordt – behalve de stofzak- niks extra’s bijgeleverd bij deze schuurmachine.

DeWalt DWE6411-QS

4. Metabo SR 2185 Set

De Metabo SR 2185 Set ligt misschien iets aan de duurdere kant van het spectrum, maar hij is elke cent waard. Het is een lichtgewicht met 1,5 kilogram en trillingswaarden van 4 m/s. Zowel de fanatieke doe-het-zelver als de professional zullen hier baat bij hebben. Hij werkt op netstroom en heeft een snoer van 2,5 meter. Dit is meestal genoeg om vrij te kunnen bewegen rondom een gemiddeld project. Je kunt het schuurpapier zowel met klittenband als met een klem bevestigen. Met de klem heb je een breedte van 92 millimeter en een lengte van 184 millimeter. Met het klittenband heb je een breedte van 92 millimeter en een lengte van 184 millimeter. De Metabo SR 2185 Set maakt gebruik van een constant toerental waardoor jouw werk nauwkeurig op dezelfde tempo geschuurd wordt. Dit garandeert jou alleen de beste kwaliteit.

Metabo SR 2185 Set

3. Bosch GSS 23 AE

De Bosch GSS 23 AE valt gelijk op door zijn kleuren. Het is iets anders dan de groene kleur die we van Bosch gewend zijn. Het is een van de duurdere modellen, maar dat is ook omdat het een beest van een machine is. Hij weegt een klein beetje meer dan gemiddeld: 1,7 kilogram. Het type stroomvoorziening is netstroom, maar hij heeft wel een snoer van 4 meter. Dit zorgt ervoor dat jij genoeg ruimte hebt om je vrij te kunnen bewegen tijdens het schuren. Het schuurpapier bevestig je zowel met een klem als met klittenband. Met een klem is je breedte 93 millimeter, je lengte wordt dan 230 millimeter. Bevestig je met klittenband dan wordt dit iets minder, namelijk 93 millimeter in de breedte en 185 millimeter in de lengte. Bij de Bosch GSS 23 AE kun je de snelheid aanpassen naar wens zodat jouw werkstuk niet beschadigd raakt.

Bosch GSS 23 AE

2. Bosch GSS 160 Multi

Ook deze vlakschuurmachine van Bosch heeft andere kleuren dan wij gewend zijn. Hij wordt in het blauw geleverd. De Bosch GSS 160 Multi is zowel een deltaschuurmachine, als een multischuurmachine en een vlakschuurmachine in één machine. Je hebt dan ook een driehoekige schuurzool en een rechthoekige schuurzool. Het gewicht kan je niet om tobben, dit is een kleine 1,2 kilogram. Het snoer van het stroom had wel iets langer gemogen, dit is namelijk 2,5 meter. Dat geeft niet altijd de bewegingsruimte die je nodig hebt. Het schuurpapier kun je vliegensvlug verwisselen dankzij een klittenband bevestiging. Je afmetingen hiervan zijn 80 millimeter in de breedte en 133 millimeter in de lengte. Bevestig je dit liever via een klem? Dan is je breedte 115 millimeter en de lengte 140 millimeter. Je krijgt verschillende accessoires meegeleverd zoals een delta schuurplateau, microfilterbox, een koffer en nog meer handige hulpmiddelen.

Bosch GSS 160 Multi

1. Festool ETS 125 Req

Een excentrische schuurmachine schuurt grote oppervlakten vaak sneller dan een normale schuurmachine, en dit heeft alles te maken met de excentrische bewegingen. Met de Festool ETS 125 Req kun je tussen de 6000 en 12000 excenterbewegingen maken per minuut.

De schuurmachine weegt iets minder dan 2 kilogram waardoor hij makkelijk te hanteren is. Daarnaast is er ook een gepatenteerde VS-uitbalancering gebruikt zodat het schuren rustig verloopt en de trillingen niet doorslaan op je armen. En dankzij het jetstream-principe is er minder stofvorming, minder hitte en minder dichtlopen. De levensduur wordt hiermee tot 30% verlengd.

Het is geen probleem als je langs randen moet werken, er is namelijk ook een protector die de steunschijven en jouw materiaal beschermt. Schuurpapier bevestig je gemakkelijk met het StickFix STF principe, zonder lijm of klemmen.

Festool ETS 125 Req

Beste Goedkope Vlakschuurmachine

Duurkoop is niet altijd beter dan goedkoop. Dat bewijst de Powerplus POWE40010 maar weer. Voor minder dan vijftig euro kun je al een mooi model in huis hebben. Hoewel het mogelijk is om deze schuurmachine met één hand te bedienen, is het toch fijner om hem met twee handen te bedienen aangezien hij 1,8 kilo weegt en trillingswaarden van 6,5 heeft. Hij werkt op netstroom maar de kabel is maar 2 meter. Als je slim bent hou je dus een haspel in de buurt voor het geval je bewegingsruimte tekort komt. Het schuurpapier bevestig je met een klem. De afmeting van je schuurpapier is dan 93 millimeter in de breedte en 187 millimeter in de lengte. Ook met een goedkope vlakschuurmachine heb je nog steeds een constant toerental en de mogelijkheid tot stofafzuiging. Tevens krijg je er ook nog eens vijf verschillende soorten schuurpapier bijgeleverd zodat jij gelijk aan de slag kunt.

Powerplus POWE40010

Beste Professionele Vlakschuurmachine

Wij snappen dat een professional goed gereedschap nodig heeft. Als het even kan, dan wil je allen het beste gereedschap hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan heb jij de Metabo SRE 4350 TurboTec nodig. Je kunt een aardig tijdje doorschuren dankzij het kleine gewicht van 2,5 kilogram en trillingswaarden van 3,3 m/s. Je werkt met netstroom en hebt een snoer van 4 meter. Dit geeft jou voldoende bewegingsruimte als het goed is. Als dit niet het geval is zul je een haspel moeten gebruiken. Het schuurpapier bevestig je met klittenband. Hierdoor kun je snel van schuurpapier wisselen. De breedte hiervan is 92 millimeter en de lengte is 184 millimeter. Uiteraard heb je ook een constant toerental en de mogelijkheid voor stofafzuiging. De Metabo SRE 4350 TurboTec geeft jou hierdoor de mogelijkheid om netjes, overzichtelijk en met een lekker tempo aan het werk te gaan.

Metabo SRE 4350 TurboTec

Koopgids

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten schuurmachines. Ze hebben ieder hun eigen functie. Maar wat is een vlakschuurmachine nou precies? En waar gebruik je die voor? Zijn functie zit eigenlijk al in de naam, het is een machine om grote oppervlakten te kunnen schuren. Een bandschuurmachine kan dit ook voor elkaar krijgen, maar er zit toch een verschil tussen de twee. Bij een vlakschuurmachine heb je bijvoorbeeld geen roterend schuurblad. Je hebt één stuk schuurpapier wat als het ware in een kruis beweegt. Dit kunnen wij niet met ons blote oog zien omdat de trillingen zo snel gaan. Je kunt verschillende oppervlakten zoals wanden, deuren, tafels en nog veel meer schuren met een vlakschuurmachine. Hij heeft een rechthoekige schuurzool. Op zich kun je er wel hoeken en randen mee schuren, maar je kunt nou niet echt zeggen dat het een ideaal plaatje is. Voor dat soort klusjes kun je beter een andere schuurmachine gebruiken. Een vlakschuurmachine heeft in principe dezelfde mogelijkheden als een excentrische schuurmachine of een deltaschuurmachine, maar is toch in bepaalde opzichten anders. Zo is hij bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Ook draait de zool niet mee bij een vlakschuurmachine waardoor je rekening moet houden met de nerf van het hout.

Welke vlakschuurmachine kopen?

Vlakschuurmachines komen in allerlei soorten en maten. Je kunt ze mét accessoires, zonder accessoires, als combinatie schuurmachine of een normale vlakschuurmachine, er zijn zoveel mogelijkheden. Maar één ding wat bij elk van deze vlakschuurmachines hetzelfde blijft is dat je goed naar de specificaties moet kijken. Je kunt niet zomaar elke willekeurige vlakschuurmachine kopen en aan de slag gaan. Bepaalde klussen hebben specifieke specificaties die je moet hebben omdat je anders de klus niet voor elkaar krijgt.

Vermogen

Het vermogen geeft aan hoe sterk de schuurmachine is. Een algemene regel is dat een machine sterker is als het meer vermogen heeft. Het is niet alleen het vermogen wat bepaalt hoe sterk de schuurmachine is. Het vermogen en het toerental bepalen dit samen. Het liefst wil je een vlakschuurmachine hebben waar je het vermogen en toerental zelf kan instellen. Je werkstuk kan kapot gaan als je met een te hoog toerental schuurt.

Trillingswaarden 

In Nederland is er in de wet vastgesteld aan hoeveel trillingen je blootgesteld mag worden en hoe lang. Deze trillingswaarden drukken we uit in m/s. Wanneer de trilling één keer heen en weer gaat heb je 1 cyclus voltooid. Alle gereedschappen worden altijd eerst gekeurd dus de trillingswaarden zijn in orde, maar de blootstelling betreffende hoe lang zul je zelf in de gaten moeten houden.

Variabele snelheid

Zoals we al eerder zeiden kan je werkstuk kapot gaan als je te snel of met te veel kracht schuurt. Je wilt natuurlijk niet met drie verschillende vlakschuurmachines in huis zitten voor elk type materiaal wat je hebt. Daarom wil je het liefst een schuurmachine hebben met een variabele snelheid. Dit betekent dat je zelf de snelheid kunt afstellen op het materiaal waar je op gaat schuren. Zo garandeer je dat jouw werkstuk van topkwaliteit blijft.

Accu of netstroom

In principe is het niet noodzakelijk om je aankoop honderd procent te baseren op de stroombron, maar het is altijd wel handig om dit in je achterhoofd te houden. Het zou een beetje zonde zijn als je een vlakschuurmachine op netstroom koopt, alleen maar om erachter te komen dat je dit ontzettend onhandig vindt doordat de snoer steeds in de weg zit, of dat er geen stopcontact in de verste verte te bekennen is. Natuurlijk hebben zowel accu als netstroom zijn voor- en nadelen, maar het grootste gedeelte van de keus ligt echt bij persoonlijke voorkeur.

Stofafzuiging

Een van de belangrijkste dingen als je gaat klussen is om een overzicht te houden. Een goed werkend licht is daarbij van groot belang, maar stofafzuiging is ook niet mis. Als je een vlakschuurmachine met stofafzuiging gebruikt dan heb je geen last van gruis of stof wat vrij komt. Het wordt in één keer weggezogen terwijl je nog aan het werk bent. Dit scheelt aan het eind van de dag ook met het opruimen. Twee vliegen in één klap.

Gewicht

Het gewicht van de vlakschuurmachine is ook niet iets waar je zomaar overheen moet kijken. Bedenk de volgende casus eens. Als je een fles water in je hand houdt dan weegt dit vrij weinig. Waarschijnlijk zul je rond de 500 gram zitten. Maar wat nou als je deze fles een paar uur achter elkaar moet vasthouden? Hij weegt nog steeds 500 gram, maar het zal veel zwaarder aanvoelen. Dit komt omdat je armen constant een gewicht hebben wat eraan hangt wat ze niet gewend zijn. Op een gegeven moment beginnen je spieren ook moe te worden. Hoewel het gewicht nog steeds hetzelfde is gebleven, voelt het nu een stuk zwaarder aan dan wanneer je het voor het eerst vasthield. Datzelfde is het geval met een schuurmachine. Vaak ben je er een langere tijd mee bezig en begint dit gewicht uiteindelijk ook zijn tol te eisen op je armen en misschien zelfs wel je rug.

Geraadpleegde bronnen