Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste Festool Afkortzagen in 2022

Als je een fanatieke klusser bent die vaak bezig is met hout, dan is een Festool afkortzaag eigenlijk onmisbaar. Dit is vaak de eerste ‘grote’ machine die aangeschaft wordt, puur omdat hij zo handig is en veel gebruikt kan worden. Of het nu gaat om planken, balken, plaatmateriaal, laminaat of zelfs kozijnen, met een Festool afkortzaag kun je vrijwel elk werkstuk op maat maken. Er zijn verschillende soorten afkortzagen, en het is dan ook belangrijk om te weten welke Festool afkortzaag het beste bij jouw plannen past. Daarom willen wij jou graag op weg helpen. Eerst zullen we bespreken hoe je de perfecte Festool afkortzaag kunt kiezen en waar je allemaal op moet letten. Daarna zullen we 3 verschillende afkortzagen vergelijken waarna je een keuze kunt maken voor de beste Festool afkortzaag in jouw situatie.

Lees ook:

Festool afkortzaag – Top 3

Nu we wat meer weten over het kopen van een Festool afkortzaag zullen we er niet omheen blijven dansen. Jij wilt gewoon weten wat de Beste Festool afkortzaag is en welk model jij binnenkort in huis gaat hebben. Zonder al te veel gedoe zullen we daarom gelijk naar de top 3 afkortzagen van Festool gaan kijken.

3. Festool Kapex KS 60 E

We beginnen gelijk sterk met een Festool afkortzaag met een opgenomen vermogen van 1200 Watt en een onbelast toerental van 130 – 3500 min-1. Het is met dit apparaat mogelijk om in verstek te zagen. Normaal gesproken heb je een zaagdiepte van 305 x 60 mm, maar wanneer je in verstek zaagt is dit 215 x 60 mm. Je kunt tot 60 graden in verstek zagen aan beide zijden van de machine. Deze Festool afkortzaag is ontzettend stevig en staat stabiel op zijn plek. Dit dankzij het feit dat hij extra sterk gedimensioneerd is en tweevoudig kogelgelagerd. Dankzij de dubbele geleidekolom is een stabiele en soepele geleiding van het zaagblad gegarandeerd waardoor je met de hoogste precisie werkt. 

Dankzij de zwaaihaak kun je binnen en buitenhoeken eenvoudig en snel opnemen en exact op de zaag overbrengen. Ook groeven kunnen snel en nauwkeurig gemaakt worden dankzij de begrenzing van de zaagdiepte. Uiteindelijk zul je een keer van zaagblad moeten wisselen, zij het omdat deze op is of omdat je met ander materiaal gaat werken. Dit kan gemakkelijk gedaan worden dankzij de spindelstop. Tevens is er ook een led-schaduwlicht waardoor je de schaduw van het zaagblad als zaaglijnindicatie kunt gebruiken. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging in de vorm van een stofzuiger. Bij aanschaf van dit product krijg je de Festool afkortzaag, een universeel zaagblad, een schroefklem, led-schaduwlicht, zwaaihaak, verhoging, en bedieningsgereedschap.

2. Festool KS 120EB KAPEX

De Festool KS 120 EB KAPEX is een Festool afkortzaag met een vermogen van 1600 Watt en een onbelast toerental van 1400 – 3400 per minuut. Ook hier is het natuurlijk gewoon mogelijk om in verstek te zagen. Normaal gesproken heb je een zaagdiepte van 305 x 88 millimeter, maar wanneer je in verstek zaagt is dit 215 x 55 millimeter links en 215 x 35 millimeter rechts. Het is mogelijk om dikke balken te zagen dankzij de geïntegreerde speciale afkortstand voor zaagdieptes tot maximaal 120 millimeter. Uiteraard blijf je altijd nauwkeurig werken dankzij de tweevoudig kogelgelagerde dubbele geleidekolom. 

De zaagbladhoek kun je ook heel fijn instellen dankzij de van voren bedienbare fijninstelling die tot op de millimeter precies is. Ook een hoekoverdracht is geen probleem met de zwaaihaak en dubbellijns-laser. De Festool afkortzaag heeft een gewicht van 21,5 kilogram maar heeft een compacte constructie. Hierdoor kun je het apparaat makkelijk vervoeren. Er wordt gebruik gemaakt van een snelrem zodat het apparaat gelijk tot stilstand kan komen voor de veiligheid van de gebruiker. Bij aanschaf van dit product heb je alles wat je nodig hebt om gelijk aan de slag te gaan, namelijk de Festool afkortzaag, een universeel zaagblad, een zwaaihaak, een werkstukklem en bedieningsgereedschap.

1. Festool Kapex KS 120 UG

Ook de beste Festool afkortzaag heeft een opgenomen vermogen van 1600 Watt. Hij werkt met een onbelast toerental van 1400 – 3400 per minuut. Ook hier is het natuurlijk weer mogelijk om het apparaat naar beide zijden te kantelen om in verstek te zagen. Normaal gesproken werk je met een zaagdiepte van 305 x 88 millimeter, maar wanneer je links in verstek zaagt wordt dit 215 x 55 millimeter, en wanneer je rechts in verstek zaagt wort dit 215 x 35 millimeter. Er wordt gebruik gemaakt van FastFix zaagbladwisseling zodat je dit kunt afstemmen op het materiaal. Nauwkeurig werken is geen probleem. Dankzij de dubbele geleidekolom maak jij nauwkeurige zaagsnedes. 

Tevens kun je de zaagbladhoek ook tot op de millimeter instellen dankzij de van voren bedienbare fijninstelling. Ook een hoekoverdracht is geen probleem met de zwaaihaak en dubbellijns-laser. De Festool afkortzaag weegt 21,5 kilogram, maar heeft een compacte constructie waardoor hij nog steeds makkelijk getransporteerd kan worden. Tevens kun je de Festool afkortzaag ook inklappen voor transport dankzij het KAPEX onderstel. Dit onderstel vergemakkelijkt en ondersteunt tevens de toepassingen. Natuurlijk is er bij dit apparaat ook weer een snelrem aanwezig. Bij aankoop van dit product krijg je alles in huis wat je nodig hebt om comfortabel en nauwkeurig te werk te gaan zoals de Festool afkortzaag, een universeel zaagblad, een zwaaihaak, een werkstukklem, het bedieningsgereedschap, het KAPEX onderstel, aanslagruiter, een uitschuifbaar telescoopdeel met maatverdeling en een uitklapbare standvoet.

Koopgids

Allereerst dus even de dingen waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Festool afkortzaag. Je moet jezelf eerst afvragen wat je allemaal gaat zagen met jouw nieuwe Festool afkortzaag. Ga je sporadisch eens een paar houten planken zagen, of ben je regelmatig bezig met meubels en dergelijke in elkaar klussen? En hoe moeten deze gezaagd worden? Is het nodig om in verstek te kunnen zagen? Daarnaast moet je ook bedenken wat de maximale diepte moet zijn. Is het noodzakelijk dat je diep kunt zagen, of is wat minder diepte ook goed? Laminaat of plaatmateriaal heeft in het algemeen minder diepte nodig dat het zagen van houten steunbalken.

Daarna moet je jezelf afvragen hoe vaak je van plan bent om jouw Festool afkortzaag te gebruiken. Gaat het een dagelijks iets worden? Of wordt hij sporadisch eens gebruikt wanneer het weer tijd wordt om te klussen? Wanneer je dagelijks aan de slag gaat met jouw Festool afkortzaag zul je andere verwachtingen hebben dan wanneer je hem slechts een paar keer per jaar gebruikt. Als je hem nauwelijks gebruikt dan hoef je er vaak ook geen toeters en bellen omheen te hebben waardoor je voor een goedkoper model kunt kiezen.

Nu je weet waarvoor en hoe vaak je van plan bent om de Festool afkortzaag te gebruiken wordt het tijd om naar de specificaties te kijken. Vaak is het eerste waar naar gekeken wordt het vermogen. Dit zegt namelijk iets over de kracht van de motor. Een hoog vermogen betekent echter niet dat je dikke balken kunt doorzagen. Wel zorgt een hoog vermogen in combinatie met een hoog toerental ervoor dat je makkelijker door harde houtsoorten heen kunt komen. Daarnaast moet je bij het vermogen ook rekening houden met de manier waarop de Festool afkortzaag gevoed wordt. Draait hij op netstroom of gebruikt hij een accu? Een accu heeft vaak minder vermogen dan een apparaat op netstroom, maar geeft je wel meer bewegingsvrijheid. 

Ook de zaagbladen zijn niet onbelangrijk. Dit zijn immers de dingen die ervoor zorgen dat jij door jouw werkstuk heen kan komen. Er past maar één maat zaagblad op een Festool afkortzaag. Hier kun je niet van afwijken. Als het nodig is om door dikker materiaal heen te zagen, dan zul je toch moeten kijken naar een Festool afkortzaag met een groter zaagblad. Zaagbladen kunnen veel van elkaar verschillen. Zo heb je zaagbladen die na een paar keer al op zijn, en zaagbladen die een langere tijd meegaan. Net zoals je zaagbladen hebt voor hout, en zaagbladen voor metaal of kunststof. Daarnaast variëren de zaagbladen van een Festool afkortzaag vaak ook als het op het aantal tanden aankomt. Het aantal tanden op een zaagblad is belangrijk omdat dit invloed heeft op de zaagsnede. Des te meer tanden er op een zaagblad zitten, des te fijner de afwerking.

Als laatste is het zaak om te kijken naar de extra functies van de Festool afkortzaag. De extra functies zijn in het leven geroepen om het jou makkelijker te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lasergeleider? Hierdoor kun je met hoge precisie te werk gaan en kaarsrecht zagen. Een onderstel is ook geen overbodige luxe. Hierdoor kun je veel makkelijker werken omdat deze op een perfecte hoogte afgesteld kan worden. Dat bespaart jou aan het einde van de dag weer jouw rug. Stofafzuiging is ook een absolute must-have voor de klusser die graag alles netjes opruimt. Tijdens het klussen wordt al het zaagsel direct opgezogen waardoor de werkplek schoon blijft, je geen onnodig stof inademt en je aan het einde van de dag minder hoeft op te ruimen. Dat vinden de mensen om jou heen ook wel zo fijn!

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog