Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Festool Afkortzagen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste Festool afkortzaag? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Festool afkortzaag die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze Festool afkortzaag top 3 voor het jaar 2023.

Onze keuze

Festool Kapex KS 120 UG

Festool Kapex KS 120 UG


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Festool afkortzaag – Top 3

3. Festool Kapex KS 60 E

We beginnen gelijk sterk met een Festool afkortzaag met een opgenomen vermogen van 1200 Watt en een onbelast toerental van 130 – 3500 min-1. Het is met dit apparaat mogelijk om in verstek te zagen. Normaal gesproken heb je een zaagdiepte van 305 x 60 mm, maar wanneer je in verstek zaagt is dit 215 x 60 mm. Je kunt tot 60 graden in verstek zagen aan beide zijden van de machine. Deze Festool afkortzaag is ontzettend stevig en staat stabiel op zijn plek. Dit dankzij het feit dat hij extra sterk gedimensioneerd is en tweevoudig kogelgelagerd. Dankzij de dubbele geleidekolom is een stabiele en soepele geleiding van het zaagblad gegarandeerd waardoor je met de hoogste precisie werkt. 

Dankzij de zwaaihaak kun je binnen en buitenhoeken eenvoudig en snel opnemen en exact op de zaag overbrengen. Ook groeven kunnen snel en nauwkeurig gemaakt worden dankzij de begrenzing van de zaagdiepte. Uiteindelijk zul je een keer van zaagblad moeten wisselen, zij het omdat deze op is of omdat je met ander materiaal gaat werken. Dit kan gemakkelijk gedaan worden dankzij de spindelstop. Tevens is er ook een led-schaduwlicht waardoor je de schaduw van het zaagblad als zaaglijnindicatie kunt gebruiken. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging in de vorm van een stofzuiger. Bij aanschaf van dit product krijg je de Festool afkortzaag, een universeel zaagblad, een schroefklem, led-schaduwlicht, zwaaihaak, verhoging, en bedieningsgereedschap.

Festool Kapex KS 60 E

Bekijk verschillende aanbieders

2. Festool CS 50 EBG-Set

Voordat we de beste Festool afkortzaag bespreken willen we het nog even hebben over de Festool CS 50 EBG-Set. Deze set bevat alles wat je nodig hebt om gelijk aan de slag te gaan en jouw werkstuk naar het volgende niveau te tillen.

Allereerst willen we erop wijzen dat deze afkortzaag niet alleen een zaag is, maar ook uitgebreid kan worden als zaagstation dankzij verschillende accessoires. Je kunt alle functies met slecht één greep bedienen. Met de schuiftafel kun je afkortzaagsnedes maken tot 830 mm breedte. In de lengterichting heb je een zaaghoogte van 52 mm. Hoekzaagsnedes kun je van -2 tot 47 graden maken dankzij het zwenkbare zaagblad.

Als je een ander zaagblad wilt gebruiken kun je dit met de FastFix gemakkelijk zonder gereedschap wisselen. Het apparaat weegt wel 42,9 kilogram, dus zorg dat je een goede plek kiest om het neer te zetten want verplaatsen gaat niet makkelijk.

Festool CS 50 EBG-Set

Bekijk verschillende aanbieders

1. Festool Kapex KS 120 UG

Ook de beste Festool afkortzaag heeft een opgenomen vermogen van 1600 Watt. Hij werkt met een onbelast toerental van 1400 – 3400 per minuut. Ook hier is het natuurlijk weer mogelijk om het apparaat naar beide zijden te kantelen om in verstek te zagen. Normaal gesproken werk je met een zaagdiepte van 305 x 88 millimeter, maar wanneer je links in verstek zaagt wordt dit 215 x 55 millimeter, en wanneer je rechts in verstek zaagt wort dit 215 x 35 millimeter. Er wordt gebruik gemaakt van FastFix zaagbladwisseling zodat je dit kunt afstemmen op het materiaal. Nauwkeurig werken is geen probleem. Dankzij de dubbele geleidekolom maak jij nauwkeurige zaagsnedes. 

Tevens kun je de zaagbladhoek ook tot op de millimeter instellen dankzij de van voren bedienbare fijninstelling. Ook een hoekoverdracht is geen probleem met de zwaaihaak en dubbellijns-laser. De Festool afkortzaag weegt 21,5 kilogram, maar heeft een compacte constructie waardoor hij nog steeds makkelijk getransporteerd kan worden. Tevens kun je de Festool afkortzaag ook inklappen voor transport dankzij het KAPEX onderstel. Dit onderstel vergemakkelijkt en ondersteunt tevens de toepassingen. Natuurlijk is er bij dit apparaat ook weer een snelrem aanwezig. Bij aankoop van dit product krijg je alles in huis wat je nodig hebt om comfortabel en nauwkeurig te werk te gaan zoals de Festool afkortzaag, een universeel zaagblad, een zwaaihaak, een werkstukklem, het bedieningsgereedschap, het KAPEX onderstel, aanslagruiter, een uitschuifbaar telescoopdeel met maatverdeling en een uitklapbare standvoet.

Festool Kapex KS 120 UG

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Afkortzagen Per Merk

Wat is de beste Festool afkortzaag?

Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar verschillende Festool afkortzagen. Uiteindelijk hebben wij de Festool Kapex KS 120 UG beoordeeld als beste Festool afkortzaag van 2023. 

Welke afkortzaag Festool?

Er zijn veel soorten Festool afkortzagen, waardoor het moeilijk kan zijn er een te kiezen. Elk type afkortzaag heeft een eigen functie en de ene is geschikter voor je klus dan de andere. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je wil en wat het resultaat moet worden voordat je een Festool afkortzaag koopt. Let op zaken zoals het vermogen van de Festool afkortzaag, de grootte en het type zaagbladen, mogelijkheden tot stofafzuiging en wel of geen laser. Zie onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw Festool afkortzaag” voor meer uitleg.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Festool afkortzaag?

Lees hieronder onze tips bij aanschaf van jouw Festool afkortzaag, voor een uitgebreide uitleg van alle factoren waar je op moet letten bij aanschaf van een Festool afkortzaag. 

Wat is Trekfunctie bij een Festool afkortzaag?

De trekfunctie maakt het mogelijk om het zaagblad zowel horizontaal als verticaal te bewegen. Dat maakt de trekfunctie dus ideaal als je grotere en bredere planken wilt zagen zoals balken of kunststof.

Tips bij aanschaf 

Allereerst dus even de dingen waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een Festool afkortzaag. Je moet jezelf eerst afvragen wat je allemaal gaat zagen met jouw nieuwe Festool afkortzaag. Ga je sporadisch eens een paar houten planken zagen, of ben je regelmatig bezig met meubels en dergelijke in elkaar klussen? En hoe moeten deze gezaagd worden? Is het nodig om in verstek te kunnen zagen? Daarnaast moet je ook bedenken wat de maximale diepte moet zijn. Is het noodzakelijk dat je diep kunt zagen, of is wat minder diepte ook goed? Laminaat of plaatmateriaal heeft in het algemeen minder diepte nodig dat het zagen van houten steunbalken.

Daarna moet je jezelf afvragen hoe vaak je van plan bent om jouw Festool afkortzaag te gebruiken. Gaat het een dagelijks iets worden? Of wordt hij sporadisch eens gebruikt wanneer het weer tijd wordt om te klussen? Wanneer je dagelijks aan de slag gaat met jouw Festool afkortzaag zul je andere verwachtingen hebben dan wanneer je hem slechts een paar keer per jaar gebruikt. Als je hem nauwelijks gebruikt dan hoef je er vaak ook geen toeters en bellen omheen te hebben waardoor je voor een goedkoper model kunt kiezen.

Nu je weet waarvoor en hoe vaak je van plan bent om de Festool afkortzaag te gebruiken wordt het tijd om naar de specificaties te kijken. Vaak is het eerste waar naar gekeken wordt het vermogen. Dit zegt namelijk iets over de kracht van de motor. Een hoog vermogen betekent echter niet dat je dikke balken kunt doorzagen. Wel zorgt een hoog vermogen in combinatie met een hoog toerental ervoor dat je makkelijker door harde houtsoorten heen kunt komen. Daarnaast moet je bij het vermogen ook rekening houden met de manier waarop de Festool afkortzaag gevoed wordt. Draait hij op netstroom of gebruikt hij een accu? Een accu heeft vaak minder vermogen dan een apparaat op netstroom, maar geeft je wel meer bewegingsvrijheid. 

Ook de zaagbladen zijn niet onbelangrijk. Dit zijn immers de dingen die ervoor zorgen dat jij door jouw werkstuk heen kan komen. Er past maar één maat zaagblad op een Festool afkortzaag. Hier kun je niet van afwijken. Als het nodig is om door dikker materiaal heen te zagen, dan zul je toch moeten kijken naar een Festool afkortzaag met een groter zaagblad. Zaagbladen kunnen veel van elkaar verschillen. Zo heb je zaagbladen die na een paar keer al op zijn, en zaagbladen die een langere tijd meegaan. Net zoals je zaagbladen hebt voor hout, en zaagbladen voor metaal of kunststof. Daarnaast variëren de zaagbladen van een Festool afkortzaag vaak ook als het op het aantal tanden aankomt. Het aantal tanden op een zaagblad is belangrijk omdat dit invloed heeft op de zaagsnede. Des te meer tanden er op een zaagblad zitten, des te fijner de afwerking.

Als laatste is het zaak om te kijken naar de extra functies van de Festool afkortzaag. De extra functies zijn in het leven geroepen om het jou makkelijker te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lasergeleider? Hierdoor kun je met hoge precisie te werk gaan en kaarsrecht zagen. Een onderstel is ook geen overbodige luxe. Hierdoor kun je veel makkelijker werken omdat deze op een perfecte hoogte afgesteld kan worden. Dat bespaart jou aan het einde van de dag weer jouw rug. Stofafzuiging is ook een absolute must-have voor de klusser die graag alles netjes opruimt. Tijdens het klussen wordt al het zaagsel direct opgezogen waardoor de werkplek schoon blijft, je geen onnodig stof inademt en je aan het einde van de dag minder hoeft op te ruimen. Dat vinden de mensen om jou heen ook wel zo fijn!

Hoe wij Festool afkortzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 8 verschillende Festool afkortzagen onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Festool afkortzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen