Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Koelkasten in 2022

Inhoudsopgave

Een van de belangrijkste dingen om in huis te hebben is een werkende koelkast. Deze zorgt ervoor dat jouw eten vers blijft en het drinken koud waardoor hij dus onmisbaar is. Maar het kiezen van een geschikte koelkast is zo makkelijk nog niet. Iedere koelkast heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om de juiste keuze te maken is het belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar welk model en merk je precies wilt gaan kopen. Helaas gaat hier vaak veel tijd in zitten die je beter ergens anders had kunnen besteden, daarom hebben wij jou alvast een handje geholpen.

Wij hebben de 5 beste koelkasten van 2022 op een rij gezet zodat jij alleen nog maar hoeft te klikken en bestellen. Zo hou jij meer tijd over voor de dingen die je leuk vindt. We laten eerst de 5 beste koelkasten van 2022 zien, waarna we de beste professionele en beste goedkope koelkast ook nog even aan bod laten komen. Daarna geven we een klein beetje informatie over de merken van deze koelkast. Als laatst zullen we je wat meer informatie geven over de specificaties waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe koelkast zodat je zelf ook weet wat er precies besproken wordt en wat je van de koelkast kunt verwachten.

Onze Best Beoordeelde Koelkasten

BESTE KOOP

Siemens KG36EAWCA – iQ500
Siemens KG36EAWCA – iQ500 tabel

PROFESSIONEEL

Samsung RB36T602DB1
Samsung RB36T602DB1 tabel

BUDGET

Beko RCSA366K40WN
Beko RCSA366K40WN tabel

Beste koelkast - Top 5

Er zijn duizenden verschillende koelkasten, en ze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Maar welke koelkast moet je nu uiteindelijk kiezen? Je wilt natuurlijk alleen het beste in huis hebben. Wij hebben daarom het saaie werk alvast voor jou gedaan en uitgezocht welke koelkasten het beste zijn in 2022.

5. Beko RDSA180K30WN

We beginnen de lijst met een koelkast van het merk Beko. Deze koel-vriescombinatie bestaat uit een koelruimte van 130 liter en een vriesruimte van 46 liter. Omdat het maar een klein vriesgedeelte is, bevind deze zich bovenin in plaats van onderin. De koelkast zelfs heeft een hoogte van 124 cm en is dan ook niet heel groot. Dit is ideaal voor kleinere huizen en gezinnen die niet veel ruimte nodig hebben. 

Het koelgedeelte maakt gebruik van een 0-gradenzone. Dit wil zeggen dat er een vershoudlade is waar het altijd 0 graden is. Hierdoor blijft vlees, vis en groente 2 tot 3 keer zo lang vers. Natuurlijk is er ook een Led-licht aanwezig zodat je zelfs ’s nachts goed kunt zien wat je allemaal in huis hebt. Het vriesgedeelte maakt gebruik van No Frost anti ijsvorming. Hierdoor hoef je deze niet meer te ontdooien want er zal geen ijs ontstaan als je de vriezer gewoon goed dicht doet. Het is wel belangrijk dat de koel-vriescombinatie in een ruimte staat waar het minimaal 10 graden Celsius is.

De koelkast heeft een geregistreerd geluidsniveau van 40 dB. Sinds dit jaar heeft de Beko RDSA180K30WN ook energielabel F. Hoewel dit misschien niet goed klinkt, is dit het nieuwe energielabel. Dat betekent dat hij met het oude energielabel A had. Zo is deze koelkast toch nog vrij zuinig.

4. Inventum KV1435S

Deze koelkast van Inventum heeft een totale netto inhoud van 165 liter. Hierbij heeft het koelgedeelte een inhoud van 122 liter en de vriesruimte een inhoud van 43 liter. De koelkast bestaat uit drie draagplateus van gehard glas met onder in een transparante groentelade. Daarnaast kun je ook nog gebruik maken van twee deurvakken, een flessenvak en een eierrekje om alles netjes in te bewaren. Ook wordt er gebruik gemaakt van energiezuinige Ledverlichting. Alles is gemakkelijk te verwijderen als het weer eens tijd is voor een schoonmaakbeurt. 

De vriezer heeft een invriesvermogen van 2,5 kilogram per 24 uur. Helaas is er geen anti ijsvorming technologie aanwezig waardoor je de vriezer wel regelmatig moet ontdooien. Er zijn 3 vriesvakken die je ieder apart uit de vriezer kunt halen.

Zorg ervoor dat je deze koelkast plaatst in een ruimte met een minimale omgevingstemperatuur van 16 graden en maximaal 38 graden. Je krijgt standaard 2 jaar fabrieksgarantie, maar kunt deze verlengen met 3 jaar door het product te registreren op de website van Inventum. De koelkast maakt overigens niet veel lawaai met zijn 39 dB.

3. Inventum KV1808R

Inventum is gewoon een topmerk als het op huishoudelijke producten aankomt, daarom staat de Inventum KV1808R op nummer 3 in onze lijst. Deze koelkast heeft een netto inhoud van 265 liter. Hierbij heeft de koelruimte een inhoud van 201 liter en de vriezer een inhoud van 64 liter. Wat maakt dit model zo anders dan het bovenstaande model?

Allereerst is de koelkast uitgerust met moderne technologie. Zo kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de snelkoelfunctie zodat producten snel afkoelen als je net iets te lang in de file hebt moeten staan. Hierdoor blijven ze langer vers. Ook is er een snelvriesfunctie aanwezig waardoor etenswaren sneller invriezen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de vitaminen en mineralen van groente beter opslaan. De vriezer maakt ook gebruik van No Frost technologie waardoor de vriezer nooit meer ontdooid hoeft te worden. 

De elektronische besturing zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur constant en precies is. Deze kun je tevens gemakkelijk aflezen via de LED’s. Via de geïntegreerde toetsen kun je zelf de temperatuurinstelling wijzigen of het superkoelen inschakelen. En draait de deur niet naar de kant waar je hem wilt hebben? Dan kun je dit gemakkelijk zelf aanpassen.

2. Bosch KGN36NLEA – Serie 2

De op één na beste koelkast in onze lijst is een Bosch koelkast. Dit model heeft energielabel E gekregen waardoor hij helaas niet erg zuinig is, maar dat maakt de kwaliteit er zeker niet minder op. De totale inhoud van deze koelkast is 302 liter waarbij de koelruime 215 liter heeft en het vriesgedeelte 87 liter.

Het koelgedeelte bestaat uit 4 plateaus die je zelf kunt indelen, een groentelade en vier vakken in de deur. Hierbij is het onderste vak geschikt voor flessen drinken en sauzen. De plateaus zijn gemaakt van gehard glas waardoor ze flink wat gewicht kunnen hebben. Er is helaas geen 0-graden zone aanwezig. Wel is er een alarm wat laat weten wanneer de deur niet goed dicht is. Het vriesgedeelte maakt gebruik van No Frost waardoor je deze nooit meer hoeft te ontdooien. Er zijn 3 vriesvakken waarvan er één een uitneembaar glasplateau is. Hierdoor kun je producten makkelijk bewaren en is de vriezer flexibel. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van SuperFreezing om vlees of andere etenswaren snel in te vriezen. Zorg ervoor dat deze koelkast een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden heeft en niet in een ruimte gezet wordt waar het warmer dan 43 graden Celsius is.

1. Siemens KG36EAWCA – iQ500

De beste koelkast is wat ons betreft de Siemens KG36EAWCA – iQ500. Dit model heeft energielabel C gekregen. Hij heeft in totaal een inhoud van 302 liter waarbij de koelruimte 214 liter heeft en het vriesgedeelte 88 liter. Het is een ontzettend zacht model met maar 38 dB aan geluid. 

Het koelgedeelte heeft 4 plateaus gemaakt van gehard glas, een flessenrek, een groentelade en 3 vakken in de deur. De glazen plateaus kun je uitschuiven tot wel 12 centimeter waardoor je overal makkelijk bij kan zonder alles overhoop te gooien. Ook is er een 0-graden zone aanwezig om producten op de perfecte temperatuur te bewaren en hierdoor de levensduur te verlengen. Het vriesgedeelte maakt gebruik van Low Frost. Hierdoor moet hij nog wel ontdooid worden, maar niet zo vaak als een apparaat wat hier geen gebruik van maakt. In de vriezer zitten 3 vriesvakken.

Deze koelkast moet in een omgeving geplaatst worden waar het minimaal 10 graden Celsius is, en maximaal 43 graden Celsius. Gemiddeld betaal je zo’n 37 euro aan energiekosten met deze koelkast bij een verbruik van 161 kWh per jaar. Let er wel op dat deze koelkast ontzettend zwaar is met 75,9 kilogram.

Beste Professionele Koelkast

Met deze Samsung RB36T602DB1 koelkast weet je zeker dat je kwaliteit in huis hebt. Hij heeft energieklasse D waardoor hij niet ontzettend zuinig is, maar zijn kwaliteiten zijn er niet minder om. Allereerst kan er ontzettend veel inhoud in deze koelkast, 360 liter om precies te zijn. Hiervan is 251 liter te gebruiken als koelkast en 114 liter als vriezer. Hij is ook ontzettend stil met slechts 35 dB aan geluid. 

Het koelgedeelte heeft 3 plateaus van gehard glas, een flessenrek, een groentelade, 3 vakken in de deur en het interieur is compleet aanpasbaar. Je krijgt een eierrek en ijsblokjesbak meegeleverd bij aankoop van deze koelkast. Daarnaast is er ook nog een superkoelfunctie aanwezig. Het vriesgedeelte heeft 3 vriesvakken en maakt gebruik van No Frost technologie. Hierdoor hoef je deze nooit meer te ontdooien.

Er wordt gebruik gemaakt van een digital inverter motor waardoor de koelkast stiller en zuiniger is. Je krijgt tot maar liefst 10 jaar garantie op deze motor. Natuurlijk is er ook zuinige Ledverlichting aanwezig zodat je een goed overzicht hebt van wat je nu precies allemaal in huis hebt.

Beste Goedkope Koelkast

Als je gewoon op zoek bent naar een goedkope koelkast die zijn werk goed doet, dan ben je op zoek naar de Beko RCSA366K40WN. Deze stijlvolle koelkast heeft energieklasse E, waardoor hij niet heel zuinig is, maar voor zijn goedkope prijs krijg je wel kwaliteit. Zo heb je bijvoorbeeld een inhoud van maar liefst 343 liter in totaal, waarbij er 223 liter in de koelruimte zit en 120 liter in de vriesruimte.

De koelkast heeft een nette, praktische indeling met 4 plateaus van gehard glas in de koelruimte, 1 groentelade en 3 vakken in de deur. Ook is er een flessenrek aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van een antibacteriasysteem wat schimmels en bacteriën buiten de koelkast houdt. Het vriesgedeelte maakt helaas geen gebruik van een anti-ijsvorming systeem, je zult deze dus regelmatig moeten ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Er zijn 3 vriesvakken aanwezig en het invriesvermogen is 33 kilogram per dag. 

Verder zitten er geen speciale functies of iets aan deze koelkast, maar hetgeen wat hij wel moet en kan doen doet hij super. Zorg ervoor dat je deze koelkast in een ruimte zet met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius en maximaal 43 graden Celsius.

Complete overzicht: koelkasten per merk

Wil je graag wat meer informatie over de fabrikanten achter de koelkasten? Wij vertellen jou graag meer over de meeste bekende koelkast merken.

Samsung kennen de meeste van ons als een uitstekend merk voor smartphones en tablets, maar zij produceren ook uitstekende huishoudelijk producten zoals koelkasten en drogers. We zien helaas nog geen originele innovaties zoals we die bij de smartphones zien, maar ze zijn hier zeker mee bezig. In de toekomst verwachten wij dan ook dat Samsung een koploper zal worden wat betreft innovatieve huishoudelijke producten. Lees hier over de beste Samsung koelkast.

Liebherr bestaat al sinds 1949 en is een Duits merk. Door de jarenlange ervaring die zij hebben opgedaan weten zij nu hoe zij kwalitatieve huishoudelijke producten op de markt kunnen brengen. Zij zijn gespecialiseerd in koelkasten, wijnbewaarkasten, ijsconservatoren en meer. Wat betreft de kwaliteit van hun koelkasten kunnen we hier dus heel wat van verwachten.  Lees hier over de beste Liebherr koelkast.

Siemens is ook weer een uitstekend Duits merk wat zich door de jaren heen heeft bewezen. Het bedrijf is in 1847 opgericht waardoor zij al bijna twee eeuwen lang bestaan. Dit moet dus wel betekenen dat zij verstand hebben van zaken. Met een Siemens koelkast in huis weet je zeker dat je de allerbeste kwaliteit in huis hebt, en dat jouw eten en drinken goed bewaard wordt. Lees hier over de beste Siemens koelkast.

Ook Bosch is weer zo’n merk wat we eigenlijk van iets anders kennen, in dit geval gereedschap. Toch weet Bosch de laatste jaren zichzelf in meer huishoudens te wurmen door kwalitatief uitstekende huishoudelijke producten te maken. Of het nu om stofzuigers, drogers of koelkasten gaat, met een Bosch apparaat in huis weet je zeker dat je de beste kwaliteit hebt. Lees hier over de beste Bosch koelkast.

Beko heeft zich de laatste jaren steeds populairder gemaakt. Het bedrijf is in 1954 opgericht in Istanboel, Turkije, en heeft de wereld weten te veroveren met zijn uitstekende producten. Of je nu op zoek bent naar een koelkast, droger, oven of wasmachine, Beko heeft een uitgebreid assortiment waar voor iedereen wel een uitstekende keuze tussen zit. Lees hier over de beste Beko koelkast.

Complete overzicht: koelkasten per soort

Welke koelkast kopen?

Het kopen van een koelkast klinkt makkelijk dan het in werkelijkheid is. Er zijn een hoop verschillende factoren waar je allemaal rekening mee moet houden. Voor de een zal de inhoud belangrijker zijn dan de energiekosten per jaar, en voor de ander zal het weer belangrijker zijn of er gebruik gemaakt wordt van een anti-ijsvorming techniek. Dit is allemaal een persoonlijke voorkeur, en wij gaan jou niet vertellen welk aspect belangrijker is. In dit gedeelte zullen wij jou uitleggen wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Op die manier kun jij zelf een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat jij de koelkast in huis hebt waar jij behoefte aan hebt.

Afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn ontzettend belangrijk. Je kunt wel heel leuk een Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je simpelweg een probleem. De afmetingen van een koelkast meet je in breedte, hoogte en diepte. Zorg er altijd voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast. Ook achter de koelkast. Er moet ruimte zijn om te ventileren, en de deur moet natuurlijk ook vrij kunnen draaien. Het is ook belangrijk om te weten of de koelkast überhaupt wel door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren berekenen door de maten die je hebt opgenomen voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

Energieniveau

Elk elektronisch product krijgt een energielabel. Een koelkast werkt ook elektrisch, er moet namelijk een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt bepaald op basis van een letter. Deze letters zijn A t/m G. Als een product uitzonderlijk zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel wat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar gaan de energielabels echter veranderd worden. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten nu net zo zuinig zijn als een A product van de ‘oude energielabel’. Er komt dan ook een nieuw systeem zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten die nog iets verder gaan dan dit kwa zuinigheid.

Geluidsniveau

Je zou het haast niet denken, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop maar eens een keer naar de koelkast tijdens de nachturen, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid vandaan komt. In sommige gevallen kan dit geluid storend zijn omdat het geluidsniveau gewoon veel te hoog ligt voor een koelkast. Het is dan ook belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je naar de specificaties van een koelkast kijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet gauw boven de 40 dB komen. Er wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Anti-frost

Als het goed is, is jouw vriezer ontzettend koud. Dit betekent ook dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is belangrijk dat je jouw vriezer daarom om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk een hartstikke vervelend klusje. Daarom hebben sommige producenten nu een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, namelijk de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer waardoor je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn ook koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in mindere mate. Het is nog wel noodzakelijk om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder regelmatig dan een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan soms paniek veroorzaken omdat je niet weet waar je de etenswaren in de tussentijd moet bewaren, maar het hoeft niet lang te duren. Je kan een vriezer gemakkelijk ontdooien door er simpelweg met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij binnen de kortste keren helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer zonder dat deze al helemaal ontdooid zijn.

Inhoud

De inhoud is een ontzettend belangrijke factor. Dit bepaalt hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kunt. We meten de inhoud van een koelkast in liters. Beide de koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud die samen een totaal maken. Vaak is het zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en de vriesruimte iets kleiner is. Waar de vriesruimte zich bevindt is ook vaak afhankelijk van hoe groot de vriesruimte precies is. De werkelijke inhoud die je hebt is ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld een vier plateaus hebt, dan kun je veel meer kwijt dan wanneer je twee plateaus hebt. Ook zitten er vaak rekken in de deur verwerkt waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit zorgt ook weer voor extra ruimte die gebruikt kan worden.

Plaats vriesgedeelte

Zoals we daarnet al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte vaak afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich vaak boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer slechts één brood en een paar vleesproducten passen. Deze bestaan vaak uit plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer zit vaak onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kun je bijvoorbeeld het brood, vlees en ijsjes allemaal apart bewaren. Deze lades kunnen tevens ook vaak verwijderd worden waardoor je weer ruimte creëert voor bijvoorbeeld een grote ijstaart die nog even in de vriezer bewaard moet worden.

Energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn ook niet onbelangrijk. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het bewaren van etenswaren. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten is afhankelijk van de energielabel die hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal veel minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Des te verder in het alfabet de energielabel is, des te duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Veel gestelde vragen

Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven gezien dat verschilt per gebruikssituatie. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij alle koelkasten. Kies dan ook de koelkast die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Je hebt een koelkast nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten koelkasten, het type koelkast en het merk.

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale bouwmarkt of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Het is goed om oog te hebben voor de afmetingen van de koelkast, het energieniveau, anti frost energiekosten per jaar. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een koelkast!

Geraadpleegde bronnen