Tips bij aanschaf van jouw koelkast
Het kopen van een koelkast klinkt makkelijk dan het in werkelijkheid is. Er zijn een hoop verschillende factoren waar je allemaal rekening mee moet houden. Voor de een zal de inhoud belangrijker zijn dan de energiekosten per jaar, en voor de ander zal het weer belangrijker zijn of er gebruik gemaakt wordt van een anti-ijsvorming techniek. Dit is allemaal een persoonlijke voorkeur, en wij gaan jou niet vertellen welk aspect belangrijker is. In dit gedeelte zullen wij jou uitleggen wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Op die manier kun jij zelf een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat jij de koelkast in huis hebt waar jij behoefte aan hebt.
Let goed op de afmetingen
De afmetingen van een koelkast zijn ontzettend belangrijk. Je kunt wel heel leuk een Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je simpelweg een probleem. De afmetingen van een koelkast meet je in breedte, hoogte en diepte. Zorg er altijd voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast. Ook achter de koelkast. Er moet ruimte zijn om te ventileren, en de deur moet natuurlijk ook vrij kunnen draaien. Het is ook belangrijk om te weten of de koelkast überhaupt wel door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren berekenen door de maten die je hebt opgenomen voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.
Het energieniveau heeft impact op je maandelijkse energie rekening
Elk elektronisch product krijgt een energielabel. Een koelkast werkt ook elektrisch, er moet namelijk een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt bepaald op basis van een letter. Deze letters zijn A t/m G. Als een product uitzonderlijk zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel wat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar gaan de energielabels echter veranderd worden. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten nu net zo zuinig zijn als een A product van de ‘oude energielabel’. Er komt dan ook een nieuw systeem zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten die nog iets verder gaan dan dit kwa zuinigheid.
Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen
Je zou het haast niet denken, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop maar eens een keer naar de koelkast tijdens de nachturen, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid vandaan komt. In sommige gevallen kan dit geluid storend zijn omdat het geluidsniveau gewoon veel te hoog ligt voor een koelkast. Het is dan ook belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je naar de specificaties van een koelkast kijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet gauw boven de 40 dB komen. Er wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.
Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie
Als het goed is, is jouw vriezer ontzettend koud. Dit betekent ook dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is belangrijk dat je jouw vriezer daarom om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk een hartstikke vervelend klusje. Daarom hebben sommige producenten nu een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, namelijk de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer waardoor je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn ook koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in mindere mate. Het is nog wel noodzakelijk om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder regelmatig dan een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan soms paniek veroorzaken omdat je niet weet waar je de etenswaren in de tussentijd moet bewaren, maar het hoeft niet lang te duren. Je kan een vriezer gemakkelijk ontdooien door er simpelweg met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij binnen de kortste keren helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer zonder dat deze al helemaal ontdooid zijn.
Wat is de inhoud van de koelkast
De inhoud is een ontzettend belangrijke factor. Dit bepaalt hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kunt. We meten de inhoud van een koelkast in liters. Beide de koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud die samen een totaal maken. Vaak is het zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en de vriesruimte iets kleiner is. Waar de vriesruimte zich bevindt is ook vaak afhankelijk van hoe groot de vriesruimte precies is. De werkelijke inhoud die je hebt is ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld een vier plateaus hebt, dan kun je veel meer kwijt dan wanneer je twee plateaus hebt. Ook zitten er vaak rekken in de deur verwerkt waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit zorgt ook weer voor extra ruimte die gebruikt kan worden.
Op welke plaats zit het vriesgedeelte
Zoals we daarnet al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte vaak afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich vaak boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer slechts één brood en een paar vleesproducten passen. Deze bestaan vaak uit plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer zit vaak onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kun je bijvoorbeeld het brood, vlees en ijsjes allemaal apart bewaren. Deze lades kunnen tevens ook vaak verwijderd worden waardoor je weer ruimte creëert voor bijvoorbeeld een grote ijstaart die nog even in de vriezer bewaard moet worden.
Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar
De energiekosten per jaar zijn ook niet onbelangrijk. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het bewaren van etenswaren. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten is afhankelijk van de energielabel die hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal veel minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Des te verder in het alfabet de energielabel is, des te duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.