Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste Koelkasten: Koopadvies en Top 5 in 2023

In dit artikel

Ga je op jezelf wonen, of is het tijd voor een nieuwe koelkast? Daar kan het team van Gereedschapexpert je bij helpen! Er zijn namelijk veel verschillende koelkasten op de markt, dus kan het lastig zijn om een keuze te maken. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je precies waar je op moet letten bij de aanschaf van een koelkast? En hoe bepaal je welke koelakst het beste past bij jouw huishouden?

In dit artikel nemen wij je mee in de stappen die je kan nemen om de beste koelkast voor jouw woon- en gebruiksituatie te vinden. 

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Het kopen van een koelkast klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Er zijn een hoop verschillende factoren waar je rekening mee moet houden. Voor de een zal de inhoud belangrijker zijn dan de energiekosten per jaar, en voor de ander zal het weer belangrijker zijn of er gebruik gemaakt wordt van een anti-ijsvorming techniek. Dit is allemaal een persoonlijke voorkeur, en wij kunnen jou niet vertellen welk aspect belangrijker is. In dit gedeelte zullen wij je uitleggen wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo kan je zelf een weloverwogen keuze maken en ervoor zorgen dat je de koelkast in huis hebt waar je behoefte aan hebt.

Wij raden aan in ieder geval te letten op:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
In een koelkast kan je etenswaren en dranken gekoeld bewaren.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn ontzettend belangrijk. Je kunt wel heel leuk een Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je simpelweg een probleem. De afmetingen van een koelkast meet je in breedte, hoogte en diepte. Zorg er altijd voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast. Ook achter de koelkast. Er moet ruimte zijn om te ventileren, en de deur moet natuurlijk ook vrij kunnen draaien. Het is ook belangrijk om te weten of de koelkast überhaupt wel door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren berekenen door de maten die je hebt opgenomen voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

Het energieniveau heeft impact op je maandelijkse energie rekening

Elk elektronisch product krijgt een energielabel. Een koelkast werkt ook elektrisch, er moet namelijk een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt bepaald op basis van een letter. Deze letters zijn A t/m G. Als een product uitzonderlijk zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel wat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar gaan de energielabels echter veranderd worden. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten nu net zo zuinig zijn als een A product van de ‘oude energielabel’. Er komt dan ook een nieuw systeem zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten die nog iets verder gaan dan dit kwa zuinigheid.

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Je zou het haast niet denken, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop maar eens een keer naar de koelkast tijdens de nachturen, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid vandaan komt. In sommige gevallen kan dit geluid storend zijn omdat het geluidsniveau gewoon veel te hoog ligt voor een koelkast. Het is dan ook belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je naar de specificaties van een koelkast kijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet gauw boven de 40 dB komen. Er wordt tegenwoordig ook veel gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie

Als het goed is, is jouw vriezer ontzettend koud. Dit betekent ook dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is belangrijk dat je jouw vriezer daarom om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk een hartstikke vervelend klusje. Daarom hebben sommige producenten nu een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, namelijk de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer waardoor je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn ook koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in mindere mate. Het is nog wel noodzakelijk om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder regelmatig dan een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan soms paniek veroorzaken omdat je niet weet waar je de etenswaren in de tussentijd moet bewaren, maar het hoeft niet lang te duren. Je kan een vriezer gemakkelijk ontdooien door er simpelweg met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij binnen de kortste keren helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer zonder dat deze al helemaal ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

De inhoud is een ontzettend belangrijke factor. Dit bepaalt hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kunt. We meten de inhoud van een koelkast in liters. Beide de koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud die samen een totaal maken. Vaak is het zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en de vriesruimte iets kleiner is. Waar de vriesruimte zich bevindt is ook vaak afhankelijk van hoe groot de vriesruimte precies is. De werkelijke inhoud die je hebt is ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld een vier plateaus hebt, dan kun je veel meer kwijt dan wanneer je twee plateaus hebt. Ook zitten er vaak rekken in de deur verwerkt waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit zorgt ook weer voor extra ruimte die gebruikt kan worden.

Op welke plaats zit het vriesgedeelte

Zoals we daarnet al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte vaak afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich vaak boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer slechts één brood en een paar vleesproducten passen. Deze bestaan vaak uit plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer zit vaak onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kun je bijvoorbeeld het brood, vlees en ijsjes allemaal apart bewaren. Deze lades kunnen tevens ook vaak verwijderd worden waardoor je weer ruimte creëert voor bijvoorbeeld een grote ijstaart die nog even in de vriezer bewaard moet worden.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn ook niet onbelangrijk. Je wilt natuurlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het bewaren van etenswaren. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten is afhankelijk van de energielabel die hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal veel minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Des te verder in het alfabet de energielabel is, des te duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Een koelkast is een onmisbaar apparaat in ieder huishouden.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Siemens KG36EAWCA
Siemens KG36EAWCA – iQ500 tabel

TOP KLASSE

Samsung RB36T602DB1
Samsung RB36T602DB1 tabel

BUDGET

Beko RCSA366K40WN
Beko RCSA366K40WN tabel


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste koelkast - Top 5

5. Beko RDSA180K30WN

Waarom we fan zijn:
Een compacte koelkast meet innovatieve 0-graden vrieslade en No Frost systeem.

We beginnen de top 5 met de RSDA180K30WN van Beko. Deze koelkast heeft energielabel F. De koel-vriescombinatie bestaat uit een koelruimte van 130 liter en een vriesruimte van 46 liter. De koelkast zelf is niet heel groot, met een hoogte van 124 cm. Dit is ideaal voor kleinere huizen en huishoudens die niet veel ruimte nodig hebben.

Het koelgedeelte heeft een lade met een 0-gradenzone. Dit wil zeggen dat er een vershoudlade is waarin het altijd 0 graden is. Hierdoor blijft vlees, vis en groente 2 tot 3 keer zo lang vers. Het vriesgedeelte maakt daarnaast gebruik van No Frost anti ijsvorming. Hierdoor hoef je deze nooit meer te ontdooien, want er zal geen ijs ontstaan als je de vriezer gewoon ‘normaal’ dicht doet en houdt. Het is met deze koelkast belangrijk dat de koel-vriescombinatie in een ruimte staat waar het minimaal 10 graden Celsius is. Hij is dus minder geschikt om bijvoorbeeld in de garage te zetten. De koelkast heeft een geluidsniveau van 40 dB.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 57,50 cm 
Hoogte: 124 cm
Volume koelruimte: 130 l
Volume vriesvak: 46 l
Jaarlijks energieverbruik: 231 kWh
Geluidsniveau: 40 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: F

Video

Beko RDSA180K30WN koelkast

Bekijk verschillende aanbieders

4. Beko RCSA366K40WN​

Waarom we fan zijn:
Een praktische koelkast met grote inhoud.

De Beko RCSA366K40WN heeft energieklasse E. Hij heeft een inhoud van 343 liter, waarvan er 223 liter in de koelruimte zit en 120 liter in de vriesruimte. De koelkast heeft een praktische indeling met 4 planken van gehard glas in de koelruimte. Ook is er een flessenrek aanwezig. Er wordt gebruik gemaakt van een antibacteriasysteem wat schimmels en bacteriën buiten de koelkast houdt.

Het vriesgedeelte heeft helaas geen anti-ijsvorming systeem. Je zult deze dus regelmatig moeten ontdooien om ijsvorming te voorkomen. Er zijn 3 vriesvakken aanwezig en het invriesvermogen is 33 kilogram per dag. Zorg ervoor dat je deze koelkast in een ruimte zet met een minimale omgevingstemperatuur van 10 graden Celsius .

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 59,50 cm
Diepte: 67 cm 
Hoogte: 185,20 cm
Volume koelruimte: 223 l
Volume vriesvak: 120 l
Jaarlijks energieverbruik: 235 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Anti-frost functie: nee
Energieniveau: E

Video

Beko RCSA366K40WN tabel

Bekijk verschillende aanbieders

3. Inventum KV1808R

Waarom we fan zijn:
Een wat ruimer model voorzien van moderne technologie. 

De Inventum KV1808R is een grotere koelkast met een inhoud van 265 liter. De koelruimte heeft een inhoud van 201 liter en de vriezer van 64 liter. Wat maakt dit model anders dan het bovenstaande model? Ten eerste is de koelkast uitgerust met modernere technologie.

Zo zit in deze koelkast een snelkoel- en snelvriesfunctie, waardoor je eten langer vers blijft. Een groot voordeel ten opzichte van de nummer 4 is dat de vriezer van de KV1808R No Frost technologie gebruikt. Hierdoor hoeft de vriezer nooit meer ontdooid te worden. Je kan makkelijk de temperatuur instellen en het superkoelen inschakelen. Deze koelkast heeft energielabel E.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54,50 cm
Diepte: 62,50 cm 
Hoogte: 180 cm
Volume koelruimte: 199 l
Volume vriesvak: 71 l
Jaarlijks energieverbruik: 219 kWh
Geluidsniveau: 41 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E

Video

KV1808R inventum koelkast review

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch KGN36NLEA – Serie 2

Waarom we fan zijn:
Fijne ruime koelast met luchtcirculatie, No Frost en een uitneembare plank in de vriezer.

Op de tweede plaatst staat de Bosch KGN36NLEA – serie 2. De totale inhoud van deze koelkast is 302 liter: een koelruimte van 215 liter en een vriesgedeelte 87 liter. De koelkast heeft energielabel E. Het koelgedeelte heeft 4 planken die je zelf kunt indelen, een groentelade en vier vakken in de deur. De planken zijn gemaakt van gehard glas waardoor ze flink wat gewicht kunnen hebben. Ook blijft het op elke plank even koel, dankzij de luchtcirculatie binnen de koelkast.

Helaas heeft deze koelkast geen 0-graden zone. Er zit een alarm in de koelast die je laat weten wanneer de deur niet goed dicht is. (Of te lang open staat). Dankzij de No Frost in het vriesgedeelte, hoef je deze nooit meer te ontdooien. Eén van de 3 vriesvakken is een uitneembare glasplaat. Dit geeft je wat meer flexibiliteit en bewaargemak. Er zit een handige SuperFreezing optie in de vriezer om eten extra snel in te vriezen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 66 cm 
Hoogte: 186 cm
Volume koelruimte: 215 l
Volume vriesvak: 87 l
Jaarlijks energieverbruik: 235 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Anti-frost functie: nee
Energieniveau: E

Video

Bosch KGN36NLEA koelkast review

Bekijk verschillende aanbieders

1. Siemens KG36EAWCA – iQ500

Waarom we fan zijn:
Top kwaliteit koelkast met handig flessenrek. Energiezuinige keuze. Ook mooi om te zien.

De Siemens KG36EAWCA – iQ500 vinden wij de nummer 1 van deze lijst. Deze koelkast heeft energielabel C en is dus een stuk zuiniger dan de andere koelkasten op de lijst. Hij heeft in totaal een inhoud van 302 liter waarbij de koelruimte 214 liter heeft en het vriesgedeelte 88 liter. Het koelgedeelte heeft 4 hardglazen platen, een groentelade en een handig flessenrek. De glazen platen kun je uitschuiven tot 12 centimeter waardoor je overal makkelijk bij kan.

Ook heeft de koelkast een handige 0-graden zone om vlees en vis in vers te houden. Het vriesgedeelte hoeft maar heel af en toe ontdooid te worden dankzij Low Frost. In de vriezer zitten 3 vriesvakken. Wij hebben voor deze koelkast als nummer 1 gekozen om een aantal redenen. Hij is energiezuinig, heeft een handig flessenrek waardoor je er nog meer in kwijt kan en is mooi om te zien. Daarbij heeft deze Siemens en hele goede prijs-kwaliteit verhouding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 186 cm
Volume koelruimte: 215 l
Volume vriesvak: 94 l
Jaarlijks energieverbruik: 149 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Low Frost functie
Energieniveau: C

Video

Siemens KG36EAWCA – iQ500 tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Koelkast

Waarom we fan zijn:
Een top kwaliteit koelkast met lekker veel ruimte, een Digital Inverter motor en een logische indeling. 

De Samsung RB36T602DB1 koelkast is van hoge kwaliteit met energielabel D.  Het is daarnaast een hele ruime koelkast, waar 360 liter inhoud in kan: 251 liter koeling en 114 liter vriezer. Het koelgedeelte heeft 3 hardglazen planken en net als de nummer 1 een handig een flessenrek. Je kan in deze koelkast de superkoelfunctie aanzetten om extra snel je boodschappen te koelen. Het vriesgedeelte heeft 3 vriesvakken en heeft No Frost technologie. Hierdoor hoef je deze nooit meer te ontdooien. Dankzij de ‘digital inverter’ motor is dit een zuinige en stille koekast. Je krijgt tot bovendien 10 jaar garantie op deze motor. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 59,50 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 193,50 cm
Volume koelruimte: 251 l
Volume vriesvak: 114 l
Jaarlijks energieverbruik: 208 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: D

Video

Samsung RB36T602DB1 tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Koelkast

Waarom we fan zijn:
Een goedkope, compacte koelast/vriezer combinatie voor huishoudens die minder ruimte nodig hebben.

Deze Beko RCSA270K30XBN heeft een totale netto inhoud van 262 liter. Hij heeft energielabel F. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 175 liter en de vriesruimte een inhoud van 87 liter. Hij is dus nog iets compacter dan de nummer 5. De koelkast is vrij stil met 40 dB. De koelkast bestaat uit vier draagplateaus van gehard glas met onderin een transparante groentelade. Alles is makkelijk te verwijderen als het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Dankzij het speciale MinFrost® verdampingssysteem wordt de ijsafzetting in de vriezer enorm verminderd. Helaas is er geen anti ijsvorming technologie aanwezig waardoor je de vriezer wel af en toe moet ontdooien. 

Zorg ervoor dat je deze koelkast plaatst in een ruimte met een minimale omgevingstemperatuur van 16 graden. Je krijgt standaard 2 jaar fabrieksgarantie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 57,40 cm 
Hoogte: 170,80 cm
Volume koelruimte: 175 l
Volume vriesvak: 87 l
Jaarlijks energieverbruik: 256 kWh
Geluidsniveau: 40 dB
Anti-frost functie: nee
Energieniveau: F

Video

Inventum KV1435S koelkast

Bekijk verschillende aanbieders

Complete overzicht: koelkasten per merk

Samsung kennen de meeste van ons als een uitstekend merk voor smartphones en tablets, maar zij produceren ook uitstekende huishoudelijk producten zoals koelkasten en drogers. We zien helaas nog geen originele innovaties zoals we die bij de smartphones zien, maar ze zijn hier zeker mee bezig. In de toekomst verwachten wij dan ook dat Samsung een koploper zal worden wat betreft innovatieve huishoudelijke producten. Lees hier over de beste Samsung koelkast.

Liebherr bestaat al sinds 1949 en is een Duits merk. Door de jarenlange ervaring die zij hebben opgedaan weten zij nu hoe zij kwalitatieve huishoudelijke producten op de markt kunnen brengen. Zij zijn gespecialiseerd in koelkasten, wijnbewaarkasten, ijsconservatoren en meer. Wat betreft de kwaliteit van hun koelkasten kunnen we hier dus heel wat van verwachten.  Lees hier over de beste Liebherr koelkast.

Siemens is ook weer een uitstekend Duits merk wat zich door de jaren heen heeft bewezen. Het bedrijf is in 1847 opgericht waardoor zij al bijna twee eeuwen lang bestaan. Dit moet dus wel betekenen dat zij verstand hebben van zaken. Met een Siemens koelkast in huis weet je zeker dat je de allerbeste kwaliteit in huis hebt, en dat jouw eten en drinken goed bewaard wordt. Lees hier over de beste Siemens koelkast.

Ook Bosch is weer zo’n merk wat we eigenlijk van iets anders kennen, in dit geval gereedschap. Toch weet Bosch de laatste jaren zichzelf in meer huishoudens te wurmen door kwalitatief uitstekende huishoudelijke producten te maken. Of het nu om stofzuigers, drogers of koelkasten gaat, met een Bosch apparaat in huis weet je zeker dat je de beste kwaliteit hebt. Lees hier over de beste Bosch koelkast.

Beko heeft zich de laatste jaren steeds populairder gemaakt. Het bedrijf is in 1954 opgericht in Istanboel, Turkije, en heeft de wereld weten te veroveren met zijn uitstekende producten. Of je nu op zoek bent naar een koelkast, droger, oven of wasmachine, Beko heeft een uitgebreid assortiment waar voor iedereen wel een uitstekende keuze tussen zit. Lees hier over de beste Beko koelkast.

Compleet overzicht: koelkasten per soort

De meest gestelde vragen over de koelkast

Wat is de beste koelkast?

Na het testen en onderzoeken van veel verschillende koelkasten van diverse merken is de Siemens KG36EAWCA – iQ500 als beste uit onze koelkast test gekomen. Dit is een duurzame koelkast van topkwaliteit die er ook nog eens mooi uitziet en beschikt over handige features zoals Low Frost. Lees onze uitgebreide review op deze pagina om meer over deze koelkast te weten te komen. 

Welke koelkast kopen? 

Je hebt een koelkast nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende aspecten zoals: het type koelkast, de grootte en het merk. We hopen dat de uitgebreide informatie op deze pagina je kan helpen om erachter te komen welke koelkast het beste bij jou past. We raden je aan om in de top 5 te kijken naar verschillende modellen en om daarnaast de ‘Tips bij aanschaf van jouw koelkast’ op deze pagina te lezen. Op deze manier leer je meer over verschillende soorten koelkasten en leer je welke het best aan jouw wensen voldoet. 

Waar kan ik een koelkast kopen? 

Dat kan op verschillende manieren zoals bij jouw lokale bouwmarkt of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waarop letten bij de aanschaf van een koelkast? 

Het is goed om oog te hebben voor de afmetingen van de koelkast, het energieniveau, Anti-Frost en energiekosten per jaar. In onze ‘Tips bij aanschaf van jouw koelkast’ op deze pagina bespreken wij al deze factoren uitgebreid zodat je precies weet waar je op moet letten als je een koelkast wilt kopen. 

Hoe wij koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 35 verschillende koelkasten onderzocht en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruiker. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek