Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De Beste Dyson Stofzuiger: Ons advies & de Top 5 van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste Dyson stofzuiger? Wij helpen jou in dit artikel met het maken van de juiste keuze. Hieronder vind je de stappen die je kan nemen om te ontdekken welke Dyson stofzuiger goed bij jou en de gebruikssituatie past. Dyson biedt vele types en modellen en om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Zo kom je gemakkelijk tot de juiste keuze. In dit artikel richten we ons specifiek op stofzuigers van Dyson.

Weet jij nog niet van welk merk je een stofzuiger wil kopen? Lees dan eerst ons algemene stofzuiger artikel. Daarin gaan we dieper in op de specifieke kenmerken en belangrijke factoren van stofzuigers. 

Veel leesplezier!

De stofzuiger

In vrijwel ieder huishouden is hij aanwezig: de stofzuiger. Een onmisbaar apparaat om je huis schoon en stofvrij te houden. Een aanvulling op je stofzuiger kan eventueel een robotstofzuiger zijn, zodat je minder vaak zelf grondig hoeft te stofzuigen. Daarnaast kan een kruimeldief van pas komen, om bijvoorbeeld uit de hoeken van de bank gemorste kruimels en andere stofdeeltjes op te zuigen.

Hoe je de beste Dyson stofzuiger voor jou kiest

Als je gericht naar een Dyson stofzuiger zoekt –  bijvoorbeeld een speciaal voor huisdieren haar of een die goed is voor bij allergieën – is het makkelijker om de juiste stofzuiger te vinden dan als je niet specifiek naar iets op zoek bent. Het maken van een lijstje met wat jij zoekt en belangrijk vindt in een stofzuiger kan je helpen om gericht onderzoek te doen naar wat er verkrijgbaar is.

Wij raden aan om in ieder geval rekening te houden met:

  • Het vloertype
  • Jouw situatie
  • Wendbaarheid
  • Slanglengte
  • Huisdieren of allergieën 
  • Zuigkracht
Dankzij de sterke zuigkracht verwijder je met de Dyson stofzuiger zelfs de kleinste stofdeeltjes.

Het vloertype

Belangrijk bij het kopen van je stofzuiger is het vloermondstuk. Elke vloer is namelijk anders en het vloermondstuk dient geschikt te zijn voor jouw vloertype.

  • Een parketborstel is geschikt voor een houten vloer: deze heeft een mondstuk met zachte haren en zonder wieltjes, zodat het geen krassen op je vloer achterlaat.
  • Voor laagpolig tapijt is een combiborstel uitermate geschikt.
  • Hoogpolig tapijt vraagt om een turboborstel, aangezien het mondstuk met een ander vloermondstuk wordt vastgezogen aan het tapijt.

Jouw situatie

Goed om na te gaan is of je een ‘gewone’ stofzuiger wil, of een steelstofzuiger. Een gewone stofzuiger met stofbak of -zak heeft een grote opvangcapaciteit heeft, de bak of zak is makkelijk te verwisselen en hygiënisch.

De steelstofzuiger heeft het voordeel dat deze meestal snoerloos is. Ook is hij – doordat er geen kast om de stofzak zit – lichtgewicht en wendbaar. Dit type stofzuiger is in de meeste gevallen vooral geschikt voor kleinere oppervlaktes en kortstondig stofzuigen, omdat het opvang reservoir snel vol zit.

En dan de robotstofzuiger. Terwijl jij op de bank ligt of aan het werk ben, kan deze zelf stofzuigen. Handig en efficiënt! Echter moet de robotstofzuiger wel opgeladen worden en heeft deze geen grote stofcapaciteit. Voor tussendoor kruimels en ander vuil opzuigen is een kruimeldief handig. Wij vinden deze twee typen stofzuigers een goede aanvulling op de gewone stofzuiger.

Het gewicht

Wanneer je een huis hebt met veel trappen, kan kan het slim zijn om op het gewicht van de stofzuiger te letten. Sommige stofzuigers kunnen namelijk erg zwaar zijn. Op zich is dankzij de wieltjes onder de stofzuiger tijdens het stofzuigen niet zo’n probleem, maar het kan wel vervelend zijn wanneer je een zware stofzuiger trap op en af te dragen. 

De wendbaarheid

Wanneer je een vol huishouden hebt is het vervelend als je steeds aan een logge stofzuiger loopt te trekken. Een wendbare stofzuiger is dan van belang, zodat je je gemakkelijk om meubels en andere obstakels heen kan bewegen. 

De slanglengte

Stofzuigers hebben vaak verschillende slanglengtes. De lengte bepaalt het bereik dat je hebt tijdens het stofzuigen. Een langere slang is handig, omdat je de stofzuiger dan niet zo vaak hoeft mee te slepen.

Deze Dyson stofzuiger heeft geen snoer en is daardoor wendbaar en flexibel in gebruik.

Huisdieren of allergieën

De ontwikkeling van stofzuigers is de laatste twee decennia erg snel gegaan. Vandaag de dag zijn er stofzuigers die erg geschikt zijn voor mensen met allergieën, omdat ze beschikken over speciale filters en borstels die helpen bij het opzuigen van dierenharen.

Sommige filters zijn speciaal zo ontwikkeld dat 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger blijven, zodat deze niet kunnen ontsnappen. Stofzuigers met deze filters zijn dus uitermate geschikt voor mensen met een allergie, aangezien de lucht die de stofzuiger uitblaast zodoende schoner is. Filters die bijdragen aan het verminderen van een allergie hebben een speciaal keurmerk waaraan je ze herkent.

Er zijn dierenharen die lastig op te zuigen zijn met een stofzuiger zonder extra accessoires (dit is vooral het geval bij tapijt en vloerbedekking). Stofzuigers specifiek voor het opzuigen van dierenharen hebben speciale borstels die de haren efficiënt uit de bank en het tapijt verwijderen. 

Sterkte van de zuigkracht

Een stofzuiger heeft zuigkracht in drie niveaus: topklasse, middenklasse en basisklasse. De basisklasse heeft de minste zuigkracht en de topklasse heeft de hoogste zuigkracht. Meestal hebben topklasse stofzuigers – in plaats een zak om het stof in op te vangen – een cycloonfilter waardoor de zuigkracht niet zal afnemen zodra de stofbak vol is (er verschijnt wel een waarschuwing om de stofbak te legen). Ook hebben ze vaak een turbofunctie, een hoge accuspanning of een mini turboborstel.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Dyson stofzuiger - Top 5 in 2023

5. Dyson Cinetic Big Ball Parquet

Waarom we fan zijn:
De Dyson Cinetic Big Ball Parquet is heel geschikt als je houten vloeren in huis hebt.

De eerste Dyson stofzuiger die we bespreken heeft een speciale parketborstel met extra zachte haren, hierdoor maakt deze stofzuiger geen krassen op je kwetsbare houten vloer. Heb je ook laagpolig tapijt of een vloerkleed thuis? Dan kan je de combiborstel gebruiken. Deze slimme vloerzuigmond verstelt zichzelf in hoogte om zich aan te passen aan de ondergrond. Hierdoor is hij afgedicht en pakt hij elk vuiltje op. Tijdens het stofzuigen rijdt de Dyson stofzuiger soepel door de kamer. Dankzij het lage zwaartepunt beweeg je de stofzuiger gemakkelijk langs je meubels zonder dat hij blijft hangen achter obstakels.

De Dyson Cinetic technologie zorgt ervoor dat de zuigkracht niet afneemt naarmate de stofbak vol raakt. Om de Dyson stofzuiger leeg te maken na gebruik klik je de draagbare stofbak gemakkelijk los van de stofzuiger en leeg je het reservoir boven de prullenbak door de klep open te drukken. Zo verwijder je vuil en stof in één beweging zonder dat je het moet aanraken. We vinden dat deze stofzuiger met 80 decibel wel redelijk wat lawaai maakt en met een gewicht van 7,9 kilogram is hij nogal aan de zware kant, maar verder is het een prettige stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: harde vloeren, houten vloeren, laagpolig tapijt
Wendbaarheid: zeer goed
Schoonmaakresultaat: zeer goed
Maximaal geluidsniveau: 80 dB
Kabellengte: 6,6 m

Video

Dyson stofzuiger Cinetic Big Ball Parquet

Bekijk verschillende aanbieders

4. Dyson V8 Absolute Steelstofzuiger

Waarom we fan zijn:
Met de Dyson V8 Absolute Steelstofzuiger heb je geen gedoe met snoeren en je bouwt hem gemakkelijk om in een kruimeldief.

Deze Dyson stofzuiger werkt goed op tapijten. Doordat de borstel bestaat uit stugge nylon haren drukken die diep in het tapijt om vuil te verwijderen. Met de krachtige V8 motor kan je in de normale stand tot 40 minuten onafgebroken stofzuigen. Je kan hem ook in turbostand zetten, maar dan is hij slechts 10 minuten te gebruiken. Er wordt ook een vloerzuigmond met zachte roller bij geleverd die speciaal is ontworpen voor harde vloeren. Deze borstel is voorzien van zacht nylon om zowel grof vuil als fijn stof te verwijderen.

Net als de nummer 5, heeft deze Dyson steelstofzuiger een stofbak die gemakkelijk leeg te maken is door de rode knop op de motorunit omhoog te trekken. De klep gaat onderaan het stofreservoir open en moet boven de prullenbak gehouden worden. Met een gewicht van slechts 2.63 kilogram is hij een stuk lichter dan de nummer 5 en kan je hem zelfs boven je hoofd gebruiken voor spinnenwebben op het plafond. Met de verlichte led kierenzuiger kan je daarnaast gemakkelijk op donkere, moeilijk bereikbare plekken het vuil verwijderen. Kortom, deze Dyson is krachtig, licht en snoerloos. Een veelzijdige en gemakkelijk te gebruiken stofzuiger.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: zeer goed
Schoonmaakresultaat: goed
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Maximale accu/batterijduur: 40 min

Video

Dyson V8 Absolute Steelstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

3. Dyson Big Ball Multifloor Stofzuiger

Waarom we fan zijn:
De Dyson Big Ball Multifloor Stofzuiger kan je gebruiken op elke ondergrond zoals tapijten, harde vloeren en parket door de speciale combiborstel.

Na enkele meer gespecifieerde stofzuigers te hebben besproken, komen we bij een stofzuiger die het beste uit de voorgaande stofzuigers combineert. De combiborstel past zich aan om alle vloertypen op de juiste manier te reinigen en heeft geen problemen met randen of overgangen. Er zit ook een 2-in-1 accessoire bij om meubels schoon te maken en kieren te reinigen. Daarnaast heeft deze Dyson stofzuiger een laag zwaartepunt, zet hij zichzelf rechtop als hij omvalt en konden wij deze gemakkelijk rond meubels en obstakels bewegen.

Hij heeft wel een hoog geluidsniveau van 80 decibel en er is ook geen turbostand. Het apparaat is dus niet even goed in het verwijderen van hardnekkig vuil als de nummer 4. Maar deze Dyson Big Ball is desalniettemin heel handig als je verschillende vloertypes in huis hebt.

Voordelen

Nadelen

Productspecifcaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: standaard
Schoonmaakresultaat: standaard
Maximaal geluidsniveau: 80 dB
Kabellengte: 6,6 m

Video

Dyson Big Ball Multifloor

Bekijk verschillende aanbieders

2. Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro Cilinderstofzuiger

Waarom we fan zijn:
De Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro is speciaal ontworpen voor mensen met huisdieren die hun huis extra grondig willen reinigen.

Deze stofzuiger is geschikt voor alle soorten vloeren. Net als de nummer 3 werkt deze met een combiborstel die automatisch omschakelt wanneer je van een harde vloer naar het tapijt rijdt. Als je een parketvloer hebt gebruik je de speciale parketborstel om krassen te voorkomen. Ook wordt deze geleverd met een turboborstel die extra goed werkt op laag- en hoogpolige tapijten. En voor meubels gebruik je de mini-turboborstel om ze weer helemaal stof- en haarvrij te krijgen.

Deze ronde bal beweegt gemakkelijk rond zijn as en het snoer heeft een ratio van 12,5 meter waardoor je er makkelijk je woon- en eetkamer in één keer schoonmaakt. Het handvat op de buis kan 360 graden roteren waardoor je behendig beweegt. En als hij omvalt zet deze stofzuiger zichzelf – net als de nummer 5 en 3, weer uit zichzelf rechtop. Dat is nog eens gemakkelijk. Ook bij deze Dyson hoef je geen filter te vervangen en geen stofzuiger zakken te kopen. Dus dat scheelt weer in de kosten.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: standaard
Schoonmaakresultaat: standaard
Maximaal geluidsniveau: 85 dB
Kabellengte: 6,6 m

Video

Dyson Cinetic Big Ball Animal Pro Cilinderstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

1. Dyson V15

Waarom we fan zijn:
De Dyson V15 staat op nummer één in onze top 5 omdat het een draadloze steelstofzuiger is die beschikt over een aantal slimme functies voor een extra schoon resultaat.

Een van die functies is de groene laserstraal aan de voorkant van de zuigmond. Deze maakt kleine stofdeeltjes op harde vloeren zichtbaar die normaal onzichtbaar zijn. Je slaat daardoor geen stukje over en zuigt zelfs de kleinste stofdeeltjes op. Daarnaast meet en telt de piëzosensor constant de hoeveelheid stof die wordt opgezogen en past daar het zuigvermogen op aan. Zo is de zuigkracht van je stofzuiger altijd precies goed afgesteld.

Je kan wel tot 1 uur stofzuigen op een volle accu – dat is 20 minuten langer dan met de nummer 4, dus je zal nooit halverwege het stofzuigen opnieuw hoeven opladen. Ook wissel je makkelijk tussen de auto- en de ecomodus waardoor je de gebruikersduur verlengt. En net als de nummer 2 in deze lijst, heeft deze Dyson een boost-modus waardoor je extra vuile delen van de vloer snel intensief reinigt. Tot slot heeft de V15 een groot stofreservoir van 0,76 liter en is de stofbak dus niet snel vol. Door al deze handige functies en de lange gebruikersduur is deze Dyson V15 als beste uit ons onderzoek gekomen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type stofopvang: zonder zak
Zuigkracht klasse: zeer goed
Geschikt voor: allergieën, dierenharen
Wendbaarheid: zeer goed 
Schoonmaakresultaat: standaard
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Maximale batterij/accuduur: 60 min

Video

Dyson V15

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier onze artikelen over de beste stofzuigers per merk

Bekijk hier onze artikelen over de verschillende stofzuigers per soort

Dit vinden Bol en Coolblue de beste Dyson stofzuigers

Meer over Dyson stofzuigers

Waarom een Dyson kopen?

Dyson stofzuigers hebben een bijzonder hoge zuigkracht en kunnen op veel verschillende ondergronden zuigen. Daarnaast levert Dyson handige accessoires mee. Het prijspunt van een Dyson stofzuiger ligt erg hoog, maar daar staat hoge kwaliteit tegenover.

Welke Dyson Steel is het beste?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste steel stofzuiger van Dyson de Dyson V15. 

Wat is het verschil tussen Dyson V12 en V15?

Het grootste verschil zit hem in de ondergrond die de stofzuiger aankan. De Dyson stofzuiger V15 is geschikt voor verschillende ondergronden: houten vloeren, harde vloeren, hoog- en laagpolig tapijt. De Dyson V12 is enkel geschikt voor harde en houten vloeren. Daarnaast heeft de Dyson V15 een grotere stofbak, waardoor er meer stof opgevangen kan worden.

Hoe wij Dyson stofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende Dyson stofzuigers onderzocht, uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Dyson stofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek