Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Bouwlampen in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bouwlamp? Als je weleens klus- of verbouwwerkzaamheden hebt uitgevoerd dan weet je hoe belangrijk het is dat je zoek zicht hebt op de werkzaamheden. Vooral wanneer je werkt met krachtige machines is het – bovenal in slecht verlichte ruimtes – noodzakelijk dat je ziet wat je doet. In een donkere ruimte loop je kans op verwondingen. Ook kan het dat een werkstuk er bij daglicht opeens een stuk minder mooi afgewerkt uitziet dan in een donkere ruimte. Een bouwlamp komt ook enorm van pas bij werkzaamheden op een boot, aan de auto en in de tuin. Vooral wanneer het vroeger donker wordt is dit fijn, omdat je dan langer door kan werken. Kortom, een bouwlamp komt tijdens vele werkzaamheden in allerlei omstandigheden enorm van pas en is zodoende een waardevolle investering. 

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bouwlampen

BESTE KOOP

DeWalt DCL079-XJ
DeWalt DCL079-XJ

PROFESSIONEEL

Festool Werklamp DUO-Set

BUDGET

Powerplus POWLI235

Beste bouwlamp - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bouwlamp te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan bouwlampen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende bouwlampen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke bouwlampen als beste uit de bus komen. 

5. Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp

We beginnen onze top 5 met de Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp. Deze krachtige bouwlamp werkt op een 6000 mAh Li-Ion accu. De lamp heeft een lichtsterkte van 3500 lumen en een stralingshoek van 120 graden. Hiermee kan hij elke werkplek moeiteloos verlichten. Ook het verlichten van tuinen en grote ruimtes is voor deze bouwlamp geen probleem. De lamp geeft licht met een kleurtemperatuur van 6400 Kelvin af. 

Dit wil zeggen dat het licht helderwit neutraal is en dus heel fijn is om bij te werken. De lamp gaat met volle accu liefst 4 uur lang mee en blijft gedurende deze tijd helder licht geven. Indien je de lamp wenst op te laden kan je hem op netstroom aansluiten met de 230V of 12C oplader. Ook bijgeleverd is een 1 meter lange USB-kabel, waarmee je de bouwlamp bijvoorbeeld ook in de auto kan opladen. De lamp is zeer gemakkelijk te hanteren dankzij de stevige soft grip handvat bovenop. Moeiteloos verplaats je de lamp van de ene plek naar de andere. 

Hij blijft dankzij de twee steunpoten stevig en gebalanceerd staan, ook op ongelijke ondergronden. Zo kan je hem ook gemakkelijk buitenshuis inzetten. Ook kan je hem gerust buiten laten staan, want hij is met een IP-classificatie van IP65 stof en sproeidicht. Een groot voordeel van de Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp is de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor maar enkele tientjes heb je deze sterke, betrouwbare lamp in huis.

Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp

4. Osram Tripod LED bouwlamp

We gaan door met de Osram Tripod LED bouwlamp op de 4e plek. Ook deze sterke bouwlamp heeft een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Voor minder dan honderd euro schaf je deze kwalitatief hoogstaande bouwlamp al aan. Laten we eerst beginnen met de gebruiksvriendelijkheid van de lamp. Hij is dankzij het slimme design ontzetten makkelijk te hanteren. Het staties is in hoogte verstelbaar van 0,6 tot 1,8 meter. Dit is ontzettend handig, want zo kan je hem ook lage ruimtes opstellen, of wanneer je verlichting op lage hoogte nodig hebt. De bouwlamp heeft een twee meter lange aansluitkabel, waardoor je een redelijk grootte vrijheid geniet bij het neerzetten van de lamp in de ruimte. 

De lamp is vervaardigd uit gegoten aluminium en zodoende erg stevig, waardoor hij goed tegen een stootje kan. De bouwlamp is voorzien van 2 x 50 W LED lampen met een lichtstroom van 2 x 4500 lumen. De kleurtemperatuur bedraagt 4000 Kelvin, wat een neutraal en homogeen licht geeft dat erg comfortabel is tijdens het werken. De lampen hebben semi-mat gehard glas voor een uniforme verlichting. Bovendien voorzien ze tot 80% in energiebesparing in vergelijking met halogeen werklampen. Erg handig is dat beide lampen afzonderlijk van elkaar te draaien en kantelen zijn. 

De draaihoek bedraagt 360 graden en de kantelhoek 180 graden. Zo kan je naar gelieve de lampen richten om de ruimte naar wens te verlichten. Een groot voordeel is dat de lamp nauwelijks warmte afgeeft, wat voor een groter werkcomfort zorgt. Met een gewicht van bijna 4 kilogram is deze bouwlamp goed op te tillen en te verplaatsen. Wanneer je klaar bent met je werkzaamheden vouw je de lamp gemakkelijk op. Hierdoor is hij gemakkelijk overal mee naar toe te nemen en kan je hem moeiteloos opbergen. De bouwlamp kan lang meegaan en heeft een levensduur van 25000 uur. 

3. Bosch GLI 18V-1900

Op nummer 3 is de Bosch GLI 18V-1900 geëindigd . Deze bouwlamp biedt je alles wat je nodig hebt om comfortabel te werk te kunnen gaan. Deze krachtige LED-lamp produceert tot wel 1900 lumen en biedt zodoende een optimale verlichting van je werkplek. De lamp is voorzien van twee helderheidsstanden. Zo kan je steeds zelf bepalen welke lichtsterkte je prefereert. 

Ook heeft de lamp vijf flexibele instelhoeken en een 5/8″-statiefschroefdraad voor het bevestigen van de lamp op een statief, zodat je de lamp gemakkelijk kan inzetten voor allerlei soorten werkomstandigheden. De bouwlamp werkt op 14,4 V of 18 V Bosch Professional accu’s. Bij een volle accu geniet je een werktijd tot wel 10 uur lang. Je kan de bouwlamp overal en onder alle weersomstandigheden inzetten, want met een IP64-classificering is hij beschermd tegen water en stof. De lamp is zeer gemakkelijk te hanteren. Hij weegt (exclusief accu) slechts 1,8 kilogram en is dus gemakkelijk op te pakken en te verplaatsen. 

Hij heeft aan twee zijde stevige handgrepen waaraan je hem kan optillen. De lamp is daardoor bovendien te kantelen naar twee zijden toe, waardoor je gemakkelijk de lichtrichting kan aanpassen. Doordat de Bosch GLI 18V-1900 geen snoer heeft kan je hem altijd overal inzetten, ook op plekken waar je geen toegang hebt tot stroomvoorziening. Dat maakt deze lamp zeer handig en veelzijdig in het gebruik. 

2. Milwaukee M18 HSAL-0

Op de welverdiende twee plek is de Milwaukee M18 HSAL-0 geëindigd. Deze buitengewone bouwlamp werkt met de hoogwaardige TRUEVIEW™ verlichting die de meest geavanceerde LED technologie combineert. Dit houdt in dat maar liefst 12 krachtige LED-lampjes tot 3000 lumen leveren in de hoogste stand. Hiermee voorziet de lamp van feller licht dan een 500 W halogeen lamp. 

De bouwlamp heeft naast de hoogste stand nog twee lichtstanden van 1300 lumen in de middenstand en 850 lumen in de laagste stand. De slagvaste kop is verstelbaar; de buitengewoon duurzame polycarbonaat lens kan worden gedraaid in een verticale hoek van 230 graden en een horizontale hoek van 240 graden. Zo kan je steeds je werkplek precies naar wens verlichten. De bouwlamp werkt met zowel een M18™ REDLITHIUM-ION™ accu als met een 2,5 meter lang netsnoer om de lamp op stroomvoorziening aan te sluiten. 

De lamp beschikt over een ingebouwde M18™ lader. Bij de laagste lichtstand kan je op een volle accu tot wel 8 uur werken in helder licht. Wanneer de accu leeg dreigt te raken wordt de laadstand-indicator geactiveerd, waarbij een lichtje begint te knipperen. De bouwlamp is zeer gemakkelijk te hanteren. Het ingebouwde statief is uitschuifbaar van 1,10 tot 2,20 m. Zo kan je dus gemakkelijk ruimtes van bovenaf verlichten zonder schaduw. De compacte voetplaat heeft een zwaar laagtepunt en een slagvast met nylon versterkt onderstel voor buitengewone bescherming tegen de meest uitdagende werkomstandigheden. 

Hij is voorzien van rubberen handgrepen op twee posities. Dit zorgt voor een gelijke gewichtsverdeling, waardoor je de lamp moeiteloos met één hand kan vervoeren. De kop en lens zijn voorzien van een beschermkap wanneer de lens ingeklapt is, zodat je de lamp veilig kan transporteren en opbergen. Met een IP54-classificatie is de lamp beschermd tegen stof en spatwater. Je kan hem dus waar en wanneer je maar wilt gebruiken, ook op bouwplaatsen. 

Milwaukee M18 HSAL-0

1. DeWalt DCL079-XJ

De aanvoerder van de bouwlampen is wat ons betreft de DeWalt DCL079-XJ. Met deze krachtige bouwlamp aan je zijde kan je elke klus in elke werkomstandigheid klaren. De bouwlamp is voorzien van alle handige knusjes die je je kan wensen. Zo heeft hij een ingebouwd statief waarmee je de hoogte van de lamp van 1 meter tot en met 2,2 meter kan afstellen. Hiermee kan je zelfs van bovenaf optimaal de werktuig verlichten. De lamp heeft een roterende kop, waardoor je heek specifiek de lichtstraal op de gewenste plek kan richten. Uiteraard past bij iedere werkomstandigheid een bepaalde lichtstand. 

Daarom is het ontzettend fijn dat de DeWalt DCL079-XJ in te stellen is in drie helderheidsstanden van een variabele 3000, 1800 en 1000 lumen output. Het licht heeft bovendien een neutrale kleur met een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin waaronder je heel fijn kan werken. De lamp is geschikt voor alle 18 V XR accu’s. Op een volle accu kan je tot 5 uur achtereen doorwerken. De bouwlamp is makkelijk hanteerbaar. Als je hem wilt verplaatsen pak je hem zo op aan het statief. Daarnaast is een groot voordeel dat hij zeer gemakkelijk geheel is in te klappen. Zo kan je hem eenvoudig vervoeren en bovendien erg makkelijk opbergen na gebruik. Voor elke professional en doe-het-zelver is de DeWalt DCL079-XJ een buitengewoon goede investering. 

DeWalt DCL079-XJ bouwlamp

Beste Goedkope Bouwlamp

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een bouwlamp in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een lamp in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope bouwlamp gekozen voor de Powerplus POWLI235. Deze bouwlamp is zeer makkelijk hanteerbaar. Dankzij de stevige voet staat hij zeer stabiel en kan je hem op vrijwel elke soort ondergrond neerzetten. Daarnaast kan je hem indien gewenst op het bijgeleverde telescopisch statief plaatsen, dat instelbaar is tot een hoogte van 150 cm. 

Het kamphoofd van de bouwlamp is te draaien, waardoor je hem precies goed kan richten om je werkplek te verlichten. De lamp is zowel binnen als buiten te gebruiken, doordat hij volledig waterdicht is. Doordat het ontwerp van de bouwlamp zeer robuust is heeft hij een lange levensduur. De lamp heeft gehard glas met daaroverheen een beschermrooster. De behuizing is vervaardigd uit stevig aluminium. De lamp heeft een lichtsterkte van 1400 lumen. 

Hiermee kan hij elke werkplek gemakkelijk verlichten. De lamp geeft licht met een kleurtemperatuur van 6500 Kelvin af. Bij dit helderwitte neutrale licht is het heel fijn om te werken. Dankzij het stroomsnoer van 2.5 meter heb je een grote flexibiliteit bij het neerzetten van de bouwlamp in de ruimte. Bij aanschaf van de Powerplus POWLI235 heb je 2 jaar garantie. Met deze bouwlamp haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaande lamp in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. 

Beste Professionele Bouwlamp

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbare en kwalitatief hoogstaande gereedschappen en hulpmiddelen. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blije klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele bouwlampen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een bouwlamp uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele bouwlamp gaan wij voor de Festool Werklamp DUO-Set. 

Deze bouwlamp is van alle functies voorzien die je tijdens je werkzaamheden als professional nodig zal hebben. Met een buitengewone lichtsterkte van 8000 lumen kan deze lamp vrijwel elke ruimte effectief verlichten, ook grote oppervlakken. Met een lichtkleur van 5000 Kelvin geeft de lamp een aangename op daglicht lijkende lichtkleur af. De lamp is zeer robuust gebouwd met stootvaste randen. Daarnaast is hij voorzien van beschermingsklasse IP 55, waarmee hij bestand is tegen stof, water, vallen en stoten. 

Ook heeft hij een unieke LED-positionering voor een 180° verstrooiingshoek en homogene verlichting. De lamp is veilig in gebruik, alle contactvlakken worden maximaal 90 °C. De lamp is zowel staand op de grond als op een oppervlak uiterst stabiel neer te zetten. Ook kan je hem op het meegeleverde Festool-statief (uitschuifbaar tot een hoogte van twee meter) monteren of ophangen aan een haak door middel van de hangvoorziening aan de achterkant van de lamp. 

Hij is voorzien van een 4,8 lang snoer waarmee je de lamp gemakkelijk in de ruimte kan neerzetten en verplaatsen. De bouwlamp is makkelijk hanteerbaar, dankzij de robuuste handgreep is hij heel gemakkelijk te vervoeren. De Festool Werklamp DUO-Set is naar onze mening absoluut de beste professionele bouwlamp voor de professional die frequent bouw- en kluswerkzaamheden moet verrichten waarbij optimale verlichting nodig is.

Koopgids

Een bouwlamp is een lamp die je kan inzetten tijdens allerlei verschillen werkzaamheden om je werkplek te verlichten. Dit kan zowel binnen als buiten van pas komen. Soms werk je op locaties die slecht verlicht zijn, zoals wanneer je ’s avonds door werkt of als je in een slecht verlichte ruimte tijdens een verbouwing werkt en er geen netstroom beschikbaar is. Het is uiteraard – voor zowel je eigen veiligheid als het klus resultaat – heel belangrijk dat je goed ziet wat je doet wanneer je met gereedschappen werkt. Een bouwlamp kan ook zeer van pas komen wanneer je werkzaamheden verricht waarbij veel stof vrijkomt. Zo blijf je een zo goed mogelijk zicht houden, wat ook bijdraagt aan de veiligheid.

Welke bouwlamp kopen?

Grote kans dat wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwlamp, je na een half uur al met de handen in het haar zit. Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de bouwlamp in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwlamp.

Lumen of watt

Het is handig om bij aanschaf van een bouwlamp het verschil tussen watt en lumen te kennen. Watt staat voor wattage. Dit zegt iets over het energieverbruik: hoe hoger de wattage, hoe meer de bouwlamp zal verbruiken. Ook geeft het aan hoe hoog de lichtsterkte is. De meeste bouwlampen hebben tegenwoordig LED lampen. De lichtsterkte van LED lampen drukken we uit in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtsterkte van de bouwlamp. De hoeveelheid lumen wordt vrijwel altijd vermeldt bij de product specificaties. Om een voorbeeld te geven: de lichtsterkte van een lamp boven een eettafel bedraagt meestal rond de 500 lumen. De meeste bouwlampen hebben een veelvoud van dit aantal lumen en hebben hoge lichtsterktes tussen de 1500-5000 lumen. Bedenk dus voordat je een bouwlamp aanschaft hoe sterk je de lichtsterkte wenst en ga vervolgens de hoeveelheid lumen van de bouwlamp na.

Soorten accu’s

Er bestaan allerlei soorten accu’s voor draadloze bouwlampen. De accu’s die het meest voorkomen zijn Li-Ion accu’s. Deze kan je meestal gemakkelijk opladen door de accu in het laadstation via de stekker aan te sluiten op netstroom. De accu laad vervolgens aardig snel op en je zal de lamp gemiddeld zo’n vier uur achtereen kunnen gebruiken. Ook zijn er bouwlampen die gebruik maken van accu’s die ook voor andere gereedschappen te gebruiken zijn, zoals bij Bosch en Makita. Dit kan heel handig zijn wanneer je veel draadloos gereedschap hebt en zodoende maar enkele accu’s nodig hebt. Zo hoef je niet steeds opnieuw accu’s aan te schaffen.

Accu of netstroom

Wanneer je een bouwlamp wilt aanschaffen is het goed om na te gaan of je een bouwlamp op accu of een bouwlamp met een aansluiting op netstroom wenst. Het voordeel van een bouwlamp met accu is dat je geen rekening hoeft te houden met de lengte van een stroomsnoer. De lamp is vrij verplaatsbaar in de ruimte en daarmee geniet je een grote bewegingsvrijheid. Je kan de lamp waar je maar wilt neerzetten. Wanneer je gebruik maakt van een lamp op netstroom zal je moeten letten op de lengte van het stroomsnoer en de beschikbare netstroomvoorziening. Het voordeel van dergelijke bouwlampen is echter wel dat je net zo lang kan doorwerken als je wilt. Je hoeft de lamp immers niet steeds opnieuw op te laden, zoals het geval is bij een bouwlamp op accu. Dit kan heel handig zijn wanneer je een bouwlamp nodig hebt voor een vaste plek, zoals bijvoorbeeld een hal in een woning die verbouwd wordt.

LED bouwlampen

Vroeger waren bouwlampen voorzien van halogeenverlichting. Tegenwoordig hebben vrijwel alle bouwlampen LED verlichting. Voorheen was LED verlichting niet zo krachtig als halogeen verlichting, maar tegenwoordig geeft LED verlichting net zo veel licht als halogeenverlichting, en soms zelfs meer licht. LED verlichting is een stuk zuiniger dan halogeenverlichting en gaat vaak ook langer mee. Ook worden LED lampen nauwelijks warm. Dit is heel fijn, want hierdoor kan je de lamp nadat hem uitschakelt direct oppakken omdat hij niet eerst hoeft af te koelen. Dit vergroot ook de veiligheid, want zo loop je geen kans je vingers te branden. LED verlichting is duurder dan halogeenverlichting, maar daarnaast wel een stuk zuiniger, waardoor de keuze voor een LED bouwlamp alsnog voordeliger is.

Stootbestendigheid

Je zal een bouwlamp naar alle waarschijnlijk vaak verplaatsen en vervoeren. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het kan dan natuurlijk gebeuren dat hij af en toe tegen iets aanstoot of eens een keertje omvalt. Het is daarom van belang dat een bouwlamp stevig gebouwd is en vervaardigd is uit sterke materialen. Zo bestaan er bouwlampen met versterkte rubberen hoeken. Ook zijn er lampen met robuuste stalen frames en beschermroosters die het lichtelement beschermen. Ga dus bij aanschaf van een bouwlamp altijd na uit welke materialen de lamp vervaardigd is en of hij voorzien is van versterking- en beschermelementen.

Statief

Sommige bouwlampen worden inclusief statief geleverd. Dit kan erg handig zijn, want wanneer je de bouwlamp monteert op een statief kan je hem naar gelieve in de hoogte verstellen. Wanneer je een ruimte van bovenaf wilt verlichten komt dit enorm van pas. Een groot voordeel is dat de bouwlamp op een statief stevig gemonteerd zit en er niet af kan vallen. Het lichtbereik is met een statief bovendien een stuk groter dan wanneer je de bouwlamp bijvoorbeeld op een tafel plaatst. Met een statief kan je moeiteloos de verlichtingshoek en de hoogte instellen. Na gebruik kan je het statief inklappen en gemakkelijk opbergen.

Waterdicht

Het is van belang dat een bouwlamp waterdicht is, zodat je hem ook buiten kan gebruiken. Zo weet je of je de lamp ook in een regenbui kan blijven gebruiken. Op bouwlampen vind je een IP-code, die aangeeft in hoeverre de bouwlamp bestand is tegen water. De IP-codes worden als volgt ingedeeld:

  • IP-x3 Spatdicht; dit wil zeggen dat je het toestel even in lichte regen mag laten staan.

  • IP-x4 Plensdicht; de buitenkant mag al redelijk nat worden, maar toch is het toestel niet waterbestendig.

  • IP-x5 Sproeidicht; het toestel is bestand tegen felle regen of kan de test met de tuinslang doorstaan.

Geraadpleegde bronnen