Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Bouwlamp? Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Een bouwlamp kopen

Op zoek naar de beste bouwlamp? Wij hebben in dit artikel alle informatie verzameld die je nodig hebt om tot de koop van de beste bouwlamp voor jou en jouw gebruikssituatie te komen. Daarnaast hebben we ook onze top 5 uitgewerkt en geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de bouwlamp.

Wanneer je een bouwlamp gebruikt

Een bouwlamp is een lamp die je kan inzetten tijdens allerlei verschillen werkzaamheden om je werkplek te verlichten. Dit kan zowel binnen als buiten van pas komen.

Soms werk je op locaties die slecht verlicht zijn, zoals wanneer je ’s avonds door werkt of als je in een slecht verlichte ruimte tijdens een verbouwing werkt en er geen netstroom beschikbaar is. 

koopadvies en informatie voor de beste bouwlamp voor jou

Wat je mee moet nemen in je onderzoek

Als je een bouwlamp koopt doe je er verstandig aan om vooraf goed onderzoek te doen naar de verschillende modellen op de markt en de verschillende eigenschappen die de bouwlampen hebben. Neem in je overwegingen zeker de volgende punten mee:

  • Lumen of watt
  • Accu of netstroom
  • Soorten accu’s
  • LED bouwlampen
  • Stootbestendigheid
  • Statief
  • Waterdicht 

Lumen of watt

Het is handig om eerst het verschil tussen watt en lumen te kennen. Watt staat voor wattage. Dit zegt iets over het energieverbruik: hoe hoger de wattage, hoe meer energie de bouwlamp verbruikt. Ook geeft het aan hoe hoog de lichtsterkte is.

De meeste bouwlampen hebben tegenwoordig LED lampen. De lichtsterkte van LED lampen drukken we uit in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtsterkte van de bouwlamp. De hoeveelheid lumen wordt vrijwel altijd vermeldt bij de product specificaties.

Om een voorbeeld te geven: de lichtsterkte van een lamp boven een eettafel bedraagt meestal rond de 500 lumen. De meeste bouwlampen hebben een veelvoud van dit aantal lumen en hebben hoge lichtsterktes tussen de 1500-5000 lumen. Bedenk dus voordat je een bouwlamp aanschaft hoe sterk je de lichtsterkte wenst en ga vervolgens de hoeveelheid lumen van de bouwlamp na.

Accu of netstroom

Het is goed om te bedenken of je een bouwlamp op accu of een bouwlamp met een aansluiting op netstroom wil.

Het voordeel van een bouwlamp met accu is dat je geen rekening hoeft te houden met de lengte van een stroomsnoer. De lamp is vrij verplaatsbaar in de ruimte en daarmee geniet je een grote bewegingsvrijheid. Je kan de lamp waar je maar wilt neerzetten.

Wanneer je gebruik maakt van een lamp op netstroom zal je moeten letten op de lengte van het stroomsnoer en de beschikbare stroomvoorziening. Het voordeel van dergelijke bouwlampen is echter wel dat je net zo lang kan doorwerken als je wilt. Je hoeft de lamp niet steeds opnieuw op te laden, zoals het geval is bij een bouwlamp op accu. Dit kan heel handig zijn wanneer je een bouwlamp nodig hebt voor een vaste plek, zoals bijvoorbeeld een hal in een woning die verbouwd wordt.

Alles dat je moet weten over de bouwlamp

Soorten accu’s

Er bestaan allerlei soorten accu’s voor draadloze bouwlampen. De accu’s die het meest voorkomen zijn Li-Ion accu’s. Deze kan je meestal gemakkelijk opladen door de accu in het laadstation via de stekker aan te sluiten op netstroom. De accu laad vervolgens aardig snel op en je zal de lamp gemiddeld zo’n vier uur achtereen kunnen gebruiken.

Ook zijn er bouwlampen die gebruik maken van accu’s die ook voor andere gereedschappen te gebruiken zijn, zoals bij Bosch en Makita. Dit kan heel handig zijn wanneer je veel draadloos gereedschap hebt en zodoende maar enkele accu’s nodig hebt. Zo hoef je niet steeds opnieuw accu’s aan te schaffen.

LED bouwlampen

Vroeger waren bouwlampen voorzien van halogeenverlichting. Tegenwoordig hebben vrijwel alle bouwlampen LED verlichting. Voorheen was LED verlichting niet zo krachtig als halogeen verlichting, maar tegenwoordig geeft LED verlichting net zo veel licht als halogeenverlichting.

LED verlichting is een stuk zuiniger dan halogeenverlichting en gaat vaak ook langer mee. Ook worden LED lampen nauwelijks warm. Dit is heel fijn, want hierdoor kan je de lamp nadat hem uitschakelt direct oppakken omdat hij niet eerst hoeft af te koelen. LED verlichting is duurder dan halogeenverlichting, maar daarnaast wel een stuk zuiniger, waardoor de keuze voor een LED bouwlamp alsnog voordeliger is.

Stootbestendigheid

Je zal een bouwlamp naar alle waarschijnlijk vaak verplaatsen en vervoeren. Het is daarom van belang dat een bouwlamp stevig gebouwd is en vervaardigd is uit sterke materialen.

Zo bestaan er bouwlampen met versterkte rubberen hoeken. Ook zijn er lampen met robuuste stalen frames en beschermroosters die het lichtelement beschermen. Ga dus bij aanschaf van een bouwlamp altijd na uit welke materialen de lamp vervaardigd is en of hij voorzien is van versterking- en beschermelementen.

Statief

Sommige bouwlampen worden inclusief statief geleverd. Dit kan erg handig zijn, want wanneer je de bouwlamp monteert op een statief kan je hem in hoogte verstellen. Wanneer je een ruimte van bovenaf wilt verlichten komt dit bijvoorbeeld van pas.

Een groot voordeel is dat de bouwlamp op een statief stevig gemonteerd zit en er niet af kan vallen. Het lichtbereik is met een statief ook een stuk groter dan wanneer je de bouwlamp bijvoorbeeld op een tafel plaatst. 

Waterdicht

Het is van belang dat een bouwlamp waterdicht is, zodat je hem ook buiten kan gebruiken. Zo weet je of je de lamp ook in een regenbui kan blijven gebruiken. Op bouwlampen vind je een IP-code, die aangeeft in hoeverre de bouwlamp bestand is tegen water. De IP-codes worden als volgt ingedeeld:

  • IP-x3 Spatdicht; dit wil zeggen dat je het toestel even in lichte regen mag laten staan.

  • IP-x4 Plensdicht; de buitenkant mag al redelijk nat worden, maar toch is het toestel niet waterbestendig.

  • IP-x5 Sproeidicht; het toestel is bestand tegen felle regen of kan de test met de tuinslang doorstaan.

Advies, tips, informatie en meer over de bouwlamp

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

DeWalt DCL079-XJ​
DeWalt DCL079-XJ

PROFESSIONEEL

Bosch GLI 18V-2200 C​
Bosch GLI 18V-1900

BUDGET

Makita DEAML003G​
Makita DEAML003G


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bouwlamp 2023 - Top 5

5. Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp

Waarom we fan zijn:
Goede prijs kwaliteit verhouding, fel licht en makkelijk mee te nemen.

We beginnen onze top 5 met de Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp. Deze krachtige bouwlamp werkt op een 6000 mAh Li-Ion accu. De lamp heeft een lichtsterkte van 3500 lumen en een stralingshoek van 120 graden. Hiermee kan hij elke werkplek moeiteloos verlichten. De lamp geeft licht met een kleurtemperatuur van 6400 Kelvin af. Dit wil zeggen dat het licht helderwit neutraal is en dus heel fijn is om bij te werken. De lamp gaat met volle accu 4 uur lang mee en blijft gedurende deze tijd helder licht geven.

Indien je de lamp wil opladen kan je hem op netstroom aansluiten met de 230V of 12C oplader. De lamp is zeer gemakkelijk te hanteren dankzij de stevige soft grip handvat bovenop. Hij blijft dankzij de twee steunpoten stevig en gebalanceerd staan, ook op ongelijke ondergronden. Ook kan je hem gerust buiten laten staan, want hij is met een IP-classificatie van IP65 stof en sproeidicht. 

Productspecificaties

Aansluitspanning: 230 V
Lichtbron verwijderbaar: Ja
Lumen: 3500 lm

Voordelen

Nadelen

Hofftech Accu Li-ion Bouwlamp

Bekijk verschillende aanbieders

4. DeWalt DCL074 XJ

Waarom we fan zijn:
Sterke bouwlamp met 3 helderheidsstanden op accu. Robuust design.

De DeWalt DCL074 XJ is een sterke bouwlamp op 18 Volt accu. De lichtstroom kun je zelf instellen op 1000, 1800 en 3000 lumen. De lamp kan draaien en hellen. Hierdoor kan je de lichtstraal goed op de werkplek richten. Verder staat de bouwlamp erg stabiel dankzij een laag zwaartepunt en het robuuste design. Houd er wel rekening mee dat de lamp veel energie vraagt op de maximale lichtstroom. Met een 9.0 Ah Flexvolt accu werkt hij op de felste stand, 3000 lumen, 5 uur. Er passen ook accu’s in van 2.0 t/m 5.0 Ah.

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Lichtbron verwijderbaar: Ja
Lumen: 3000 lm

Voordelen

Nadelen

DeWalt DCL074 XJ

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch GLI 18V-1900

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige bouwlamp, makkelijk in gebruik en beschermd tegen water en stof.

Op nummer 3 is de Bosch GLI 18V-1900 geëindigd. Deze krachtige LED-lamp produceert tot 1900 lumen. Dit is minder fel dan de bouwlampen op nummer 4 en 5, maar wij vonden dat er met deze Bosch echt meer dan voldoende licht werd geproduceerd. De lamp heeft twee helderheidsstanden. Ook heeft hij vijf flexibele instelhoeken en kan je de lamp bevestigen op een statief. De Bosch GLI 18V-1900 werkt op 14,4 V of 18 V Bosch Professional accu’s. Een volle accu geeft je een werktijd tot 10 uur lang.

De bouwlamp heeft een IP64-classificering. Dat wil zeggen dat hij beschermd is tegen water en stof. Hij heeft aan twee zijde stevige handgrepen waaraan je hem kan optillen. De lamp is daardoor bovendien te kantelen naar twee zijden toe, waardoor je gemakkelijk de lichtrichting kan aanpassen. Doordat de Bosch GLI 18V-1900 geen snoer heeft kan je hem altijd overal inzetten, ook op plekken waar je geen toegang hebt tot stroomvoorziening. Dat maakt deze lamp zeer handig en veelzijdig in het gebruik. 

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Levensduur lichtbronnen: 40 h
Lichtbron verwijderbaar: Nee
Lumen: 1900 lm

Voordelen

Nadelen

Bosch GLI 18V-1900

Bekijk verschillende aanbieders

2. Milwaukee M18™ ROCKET™ Dual Power Tower Light

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtige en felle bouwlamp met zowel een accu als netstroom.

Op de tweede plek is de Milwaukee M18™ ROCKET™ Dual Power Tower Light geëindigd. Deze bouwlamp werkt met TRUEVIEW™ verlichting en heeft krachtige LED-lampjes die tot 2000 lumen leveren. Deze lamp heeft dus weer een fellere stand dan de nummer 3. De bouwlamp werkt met een M18™ REDLITHIUM-ION™ accu. 

De lamp heeft een ingebouwde M18™ lader. Bij de laagste lichtstand kan je op een volle accu tot 13 uur werken. Wanneer de accu leeg dreigt te raken wordt de laadstand-indicator geactiveerd, waarbij een lichtje begint te knipperen. Het ingebouwde statief is uitschuifbaar van 1,10 tot 2,20 m. Zo kan je makkelijk ruimtes van bovenaf verlichten zonder schaduw. Hij is voorzien van rubberen handgrepen op twee posities. De kop en lens zijn voorzien van een beschermkap wanneer de lens ingeklapt is. Met een IP54-classificatie is de lamp beschermd tegen stof en spatwater.

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Lichtbron verwijderbaar: Ja
Lumen: 2000 lm

Voordelen

Nadelen

Milwaukee accubouwlamp LED op statief 18V

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DCL079-XJ

Waarom we fan zijn:
Robuust, hoogwaardige kwaliteit, fel licht en makkelijk te verplaatsen/op te bergen.

De beste van de bouwlampen is wat ons betreft de DeWalt DCL079-XJ. Met deze krachtige bouwlamp kan je elke klus klaren. Hij heeft een ingebouwd statief waarmee je de hoogte van de lamp van 1 meter tot en met 2,2 meter kan afstellen. Hiermee kan je zelfs van bovenaf optimaal verlichten, zonder last te hebben van schaduwen. De lamp heeft een roterende kop, waardoor je heel specifiek de lichtstraal op de gewenste plek kan richten. 

De DeWalt DCL079-XJ is in te stellen op drie helderheidsstanden van een variabele 3000, 1800 en 1000 lumen output. Het licht heeft bovendien een neutrale kleur met een kleurtemperatuur van 4000 Kelvin waaronder het licht natuurlijk aanvoelt. De lamp is geschikt voor alle 18 V XR accu’s. Op een volle accu kan je tot 5 uur achtereen doorwerken. Daarnaast is een groot voordeel dat hij geheel is in te klappen. Zo kan je hem goed vervoeren en makkelijk opbergen na gebruik. Voor elke professional en fanatieke klusser vinden wij de DeWalt DCL079-XJ een goede investering. De bouwlamp is van zeer hoogwaardige kwaliteit en daarom onze nummer 1.

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Lichtbron verwijderbaar: Ja
Lumen: 3000 lm

Voordelen

Nadelen

DeWalt DCL079-XJ bouwlamp

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bouwlamp: Makita DEAML003G

Waarom we fan zijn:
Een minder felle lamp, maar geschikt voor de minder veeleisende klussen en verlichting in en om het huis. 

De Makita DEAML003G is een goede lamp om te gebruiken als je bijvoorbeeld in een kruipruimte moet zijn. Er zijn twee verschillende standen; de lage stand van 450 lumen, of de hoge stand van 1100 lumen. Wanneer je de lage stand gebruikt heb je een brandtijd van 17 tot 22 uur, afhankelijk van welke accu je gebruikt. Bij de hoge stand heb je een brandtijd van 7 tot 10 uur. De lamp is water- en stofbestendig.

Je kunt de bouwlamp ook nog 240 graden kantelen voor het beste zicht. Let er wel op dat het niet mogelijk is om de BL1815 of BL1814 accu te gebruiken met deze bouwlamp. Gelijktijdig een LXT en een XGT accu plaatsen is ook niet mogelijk, maar zijn beiden wel individueel te gebruiken.

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Lichtbron verwijderbaar: Ja
Lumen: 1100 lm

Voordelen

Nadelen

Makita DEAML003G

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bouwlamp: Bosch GLI 18V-2200 C

Waarom we fan zijn:
Een zeer robuuste bouwlamp met felle verlichting op sterke accu.

De beste professionele bouwlamp is wat ons betreft de Bosch GLI 18V-2200 C, en die raden wij dan ook aan alle professionals aan. Deze lamp zal op de bouw niet snel kapot gaan, het is namelijk een robuuste bouwlamp die wel tegen een stootje kan. Het voordeel van deze lamp is dat hij tot 2200 lumen licht kan produceren. Hij werkt op een 18 Volt accu, je bent dus niet afhankelijk van een bestaand elektra netwerk. Bediening kan via een smartphone, zo kun je het licht ook vanaf de andere kant van de bouw bedienen.

Natuurlijk is de GLI 18V-2200 C ook spatwater- en stofdicht. Er zijn twee helderheidsstanden, vijf flexibele instelhoeken en een statiefschroefdraad van ⅝” waardoor je de lamp helemaal zelf kunt afstellen op jouw behoeften.

Download hier de gebruikshandleiding.

Productspecificaties

Aansluitspanning: 18 V
Levensduur lichtbronnen: 40 h
Lichtbron verwijderbaar: Nee
Lumen: 2200 lm

Voordelen

Nadelen

Bosch GLI 18V-2200 C

Bekijk verschillende aanbieders

Dit zijn de 10 beste bouwlampen volgens Bol

Wat is de beste bouwlamp?  

Wij hebben de DeWalt DCL079-XJ beoordeeld als de beste bouwlamp van 2023. Deze bouwlamp geeft een zeer geel en natuurlijk licht en is daarnaast makkelijk mee te nemen naar de bouwplaats. Voor de professional is de Bosch GLI 18V-2200 C als beste door ons beoordeeld. Deze bouwlamp is robuust, kan tegen een stootje, geeft fel licht en werkt op een zeer sterke accu. 

Waarop letten bij aanschaf van een bouwlamp?

Wanneer je een bouwlamp gaat kopen, zal het je erg helpen om vooraf al over een aantal zaken na te denken. Bijvoorbeeld hoeveel watt of lumen je wil, of je een bouwlamp wil die werkt op netstroom of op een accu, wil je een bouwlamp met LED lampen, moet je bouwlamp tegen een stootje kunnen, wil je een statief of niet en is waterdichtheid van belang? Het antwoord op deze vragen zal je al een heel eind op weg helpen. 

Hoeveel watt is nodig voor bouwlamp?

Het wattage zegt niet zoveel over de felheid van de bouwlamp, maar meer over het energieverbruik. Belangrijker is om je af te vragen hoeveel lumen je nodig hebt – dus hoe fel je wil dat de bouwlamp nodig is. Met een bouwlamp tussen de 1500 en 5000 lumen zal je zeker goed zitten.

Hoe wij bouwlampen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende bouwlampen onderzocht, lang getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bouwlamp vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek