Tips bij aanschaf van jouw bouwlamp
Een bouwlamp is een lamp die je kan inzetten tijdens allerlei verschillen werkzaamheden om je werkplek te verlichten. Dit kan zowel binnen als buiten van pas komen. Soms werk je op locaties die slecht verlicht zijn, zoals wanneer je ’s avonds door werkt of als je in een slecht verlichte ruimte tijdens een verbouwing werkt en er geen netstroom beschikbaar is. Het is uiteraard – voor zowel je eigen veiligheid als het klus resultaat – heel belangrijk dat je goed ziet wat je doet wanneer je met gereedschappen werkt. Een bouwlamp kan ook zeer van pas komen wanneer je werkzaamheden verricht waarbij veel stof vrijkomt. Zo blijf je een zo goed mogelijk zicht houden, wat ook bijdraagt aan de veiligheid.
Welke bouwlamp kopen?
Grote kans dat wanneer je online op zoek gaat naar een goede bouwlamp, je na een half uur al met de handen in het haar zit. Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de bouwlamp in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bouwlamp.
Lumen of watt
Het is handig om bij aanschaf van een bouwlamp het verschil tussen watt en lumen te kennen. Watt staat voor wattage. Dit zegt iets over het energieverbruik: hoe hoger de wattage, hoe meer de bouwlamp zal verbruiken. Ook geeft het aan hoe hoog de lichtsterkte is. De meeste bouwlampen hebben tegenwoordig LED lampen. De lichtsterkte van LED lampen drukken we uit in lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe hoger de lichtsterkte van de bouwlamp. De hoeveelheid lumen wordt vrijwel altijd vermeldt bij de product specificaties. Om een voorbeeld te geven: de lichtsterkte van een lamp boven een eettafel bedraagt meestal rond de 500 lumen. De meeste bouwlampen hebben een veelvoud van dit aantal lumen en hebben hoge lichtsterktes tussen de 1500-5000 lumen. Bedenk dus voordat je een bouwlamp aanschaft hoe sterk je de lichtsterkte wenst en ga vervolgens de hoeveelheid lumen van de bouwlamp na.
Soorten accu’s
Er bestaan allerlei soorten accu’s voor draadloze bouwlampen. De accu’s die het meest voorkomen zijn Li-Ion accu’s. Deze kan je meestal gemakkelijk opladen door de accu in het laadstation via de stekker aan te sluiten op netstroom. De accu laad vervolgens aardig snel op en je zal de lamp gemiddeld zo’n vier uur achtereen kunnen gebruiken. Ook zijn er bouwlampen die gebruik maken van accu’s die ook voor andere gereedschappen te gebruiken zijn, zoals bij Bosch en Makita. Dit kan heel handig zijn wanneer je veel draadloos gereedschap hebt en zodoende maar enkele accu’s nodig hebt. Zo hoef je niet steeds opnieuw accu’s aan te schaffen.
Accu of netstroom
Wanneer je een bouwlamp wilt aanschaffen is het goed om na te gaan of je een bouwlamp op accu of een bouwlamp met een aansluiting op netstroom wenst. Het voordeel van een bouwlamp met accu is dat je geen rekening hoeft te houden met de lengte van een stroomsnoer. De lamp is vrij verplaatsbaar in de ruimte en daarmee geniet je een grote bewegingsvrijheid. Je kan de lamp waar je maar wilt neerzetten. Wanneer je gebruik maakt van een lamp op netstroom zal je moeten letten op de lengte van het stroomsnoer en de beschikbare netstroomvoorziening. Het voordeel van dergelijke bouwlampen is echter wel dat je net zo lang kan doorwerken als je wilt. Je hoeft de lamp immers niet steeds opnieuw op te laden, zoals het geval is bij een bouwlamp op accu. Dit kan heel handig zijn wanneer je een bouwlamp nodig hebt voor een vaste plek, zoals bijvoorbeeld een hal in een woning die verbouwd wordt.
LED bouwlampen
Vroeger waren bouwlampen voorzien van halogeenverlichting. Tegenwoordig hebben vrijwel alle bouwlampen LED verlichting. Voorheen was LED verlichting niet zo krachtig als halogeen verlichting, maar tegenwoordig geeft LED verlichting net zo veel licht als halogeenverlichting, en soms zelfs meer licht. LED verlichting is een stuk zuiniger dan halogeenverlichting en gaat vaak ook langer mee. Ook worden LED lampen nauwelijks warm. Dit is heel fijn, want hierdoor kan je de lamp nadat hem uitschakelt direct oppakken omdat hij niet eerst hoeft af te koelen. Dit vergroot ook de veiligheid, want zo loop je geen kans je vingers te branden. LED verlichting is duurder dan halogeenverlichting, maar daarnaast wel een stuk zuiniger, waardoor de keuze voor een LED bouwlamp alsnog voordeliger is.
Stootbestendigheid
Je zal een bouwlamp naar alle waarschijnlijk vaak verplaatsen en vervoeren. Een ongelukje zit in een klein hoekje en het kan dan natuurlijk gebeuren dat hij af en toe tegen iets aanstoot of eens een keertje omvalt. Het is daarom van belang dat een bouwlamp stevig gebouwd is en vervaardigd is uit sterke materialen. Zo bestaan er bouwlampen met versterkte rubberen hoeken. Ook zijn er lampen met robuuste stalen frames en beschermroosters die het lichtelement beschermen. Ga dus bij aanschaf van een bouwlamp altijd na uit welke materialen de lamp vervaardigd is en of hij voorzien is van versterking- en beschermelementen.
Statief
Sommige bouwlampen worden inclusief statief geleverd. Dit kan erg handig zijn, want wanneer je de bouwlamp monteert op een statief kan je hem naar gelieve in de hoogte verstellen. Wanneer je een ruimte van bovenaf wilt verlichten komt dit enorm van pas. Een groot voordeel is dat de bouwlamp op een statief stevig gemonteerd zit en er niet af kan vallen. Het lichtbereik is met een statief bovendien een stuk groter dan wanneer je de bouwlamp bijvoorbeeld op een tafel plaatst. Met een statief kan je moeiteloos de verlichtingshoek en de hoogte instellen. Na gebruik kan je het statief inklappen en gemakkelijk opbergen.
Waterdicht
Het is van belang dat een bouwlamp waterdicht is, zodat je hem ook buiten kan gebruiken. Zo weet je of je de lamp ook in een regenbui kan blijven gebruiken. Op bouwlampen vind je een IP-code, die aangeeft in hoeverre de bouwlamp bestand is tegen water. De IP-codes worden als volgt ingedeeld:
IP-x3 Spatdicht; dit wil zeggen dat je het toestel even in lichte regen mag laten staan.
IP-x4 Plensdicht; de buitenkant mag al redelijk nat worden, maar toch is het toestel niet waterbestendig.
IP-x5 Sproeidicht; het toestel is bestand tegen felle regen of kan de test met de tuinslang doorstaan.