Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Heggenscharen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste heggenschaar? Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede heggenschaar te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan heggenscharen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende heggenscharen? Om het wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke heggenscharen als beste uit de bus komen. 

Check de laatste gereedschap acties:

Onze top 5 heggenscharen

BESTE KOOP

Makita DUH501RTE
Makita DUH501RTE

PROFESSIONEEL

Makita DUH551RT2
Makita DUH551RT2 tabel

BUDGET

BLACK+DECKER GTC18452P
Black Decker GTC18452PC tabell

ALLROUNDER

Makita DUH551Z

HOBBYKLUSSER

Bosch AHS 55-20 LI

Beste heggenschaar - onze keuze: Makita DUH501RTE

Waarom we fan zijn:

De Makita DUH501RTE is naar onze mening de beste performer in zijn klasse, met een snelle oplaadtijd, het antiblokkeersysteem en de zaagfunctie 

De beste heggenschaar van 2022 is wat ons betreft de DUH501RTE. Dit model is vrij stil wat niet alleen voor de gebruiker fijn is, maar ook voor de omwonenden. Er is nog wel sprake van een geluidsniveau van 84 dB, dus gehoorbescherming wordt nog steeds aangeraden als je vaker met dit apparaat werkt.

Het krijgt zijn vermogen middels een 18 Volt accu. Dit heeft als voordeel dat het stiller kan zijn, maar ook lagere verbruikskosten heeft en milieuvriendelijk is omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen. Dankzij het lage gewicht, een goede balans en verminderde trillingen is het apparaat ook gewoon fijn om te gebruiken. Je kunt zelf de slagsnelheid instellen om het af te stellen op jouw werk.

Er zijn meerdere apparaten beschikbaar in deze lijn, drie om precies te zijn, maar onze ervaring wijst uit dat de DUH501RTE toch het fijnst werkt en het meest veelzijdig is.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: heggenschaar
Productnaam: AdvancedHedgecut 36
Meslengte: 540mm
Takdikte: 20mm
Knipbewegingen onbelast: 2.000 min

Beste heggenschaar - hobbyklusser: Bosch AHS 55-20 LI

Waarom we fan zijn:

De Bosch AHS 55-20 LI is de beste allrounder van 2022. Voor een schappelijke prijs kan je met deze heggenschaar goed de voeten uit door het compacte en lichtgewicht ontwerp. 

Door met de beste heggenschaar voor de hobbyklusser; de Bosch AHS 55-20 LI. Net als de Bosch waarmee we onze lijst begonnen, is ook de AHS 55-20 LI een hele bekwame en betrouwbare heggenschaar. Allereerst het ontwerp: de heggenschaar is zeer compact en lichtgewicht ontworpen, waardoor je een optimale balans en een groot werkcomfort tijdens het werken ervaart. Zo ontlast je je lichaam en voorkom je overbelasting.

Ook de handgreep met softgrip en de verstelbare voorste handgreep met transparante handbescherming maken het werkgemak een stuk groter in elke positie. Doordat hij op een accu werkt hoef je geen rekening te houden met stroom- en verlengsnoeren. Ook ben je niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Bovendien is de accu toe te passen op alle doe-het-zelf en tuingereedschappen in het 18 volt Power4All Lithium-Ion-accusysteem. Hierdoor zal je niet steeds nieuwe accu’s hoeven aan te schaffen wanneer je met Bosch gereedschappen in deze categorieën werkt. Het Anti-Blocking systeem zorgt ervoor dat je permanent kan snoeren.

Ook beschikt hij over de innovatieve Quick-Cut-technologie die ervoor zorgt dat takken en twijgen direct in een keer worden afgesneden. Zo snoer je dus effectief en doeltreffend je heg, waarmee je tijd en energie bespaart. Je kan met de heggenschaar tot 2 meter hoog snoeien. Zo zijn dus ook hoge heggen geen partij.

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: heggenschaar
Productnaam: AHS 55-20 LI
Meslengte: 550mm
Takdikte: 15mm
Knipbewegingen onbelast: 2.500 min

Beste heggenschaar - professional: Makita DUH551RT2

Waarom we fan zijn:

De Makita DUH551RT2 is een echte aanrader voor de professional door de krachtige accu, handige features en tegelijkertijd lage geluidsproductie en trillingen.

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele heggenscharen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een heggenschaar uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele heggenschaar gaan wij voor de Makita DUH551RT2. 

Wanneer je als professional vaak gebruik zal maken van de heggenschaar dan is het belangrijk dat je een zeer sterke machine aanschaft. Dat is deze Makita heggenschaar dan ook zeker. Deze professionele heggenschaar heeft lage trillingen, een lage geluidsproductie en stoot geen schadelijk stoffen uit. Doordat je minder onderhoud hebt en geen brandstof en olie hoeft te verbruiken heb je lagere verbruikskosten. Dankzij het dubbele accu systeem ervaar je het gemak van een 18V accu met de kracht van een 36V accu. Bovendien is de machine dankzij het gebruik van de Lithium-Ion accu stil en milieuvriendelijk. 

De machine beschikt over een variabel instelbaar toerental van 1000 tot 1800 toeren per minuut. Zo kan je hem steeds optimaal afstemmen op de te verrichten werkzaamheden. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een perfecte balans van het toestel. Hierdoor wordt het gewicht van de machine goed verdeel en gedragen door de arm die zich het dichts bij het lichaam bevindt. Dankzij de draaibare achterhandgreep ervaar je een optimale controle, een vergrote reikwijdte en een gezonde, ergonomische werkhouding. De accu is uitwisselbaar met en zonder sterbeveiligde accu’s en ook met een combinatie van beide. Indien de accu leeg dreigt te raken ontvang je dankzij het waarschuwingssysteem een melding, een voor elke accu. 

Voordelen

Nadelen

Specificaties

Type: heggenschaar
Productnaam: DUH551RT2
Meslengte: 550mm
Takdikte: 18 mm
Knipbewegingen onbelast: 1.800 min

Beste heggenschaar - allrounder: Makita DUH551Z

Waarom we fan zijn:

De Makita DUH551Z is een uitstekende keuze wanneer je op zoek bent naar een goede allround heggenschaar. Met een regelbaar toerental , dubbel accusysteem en verstelbare handgreep is deze heggenschaar geschikt voor de meeste klussen. 

Voor de beste allround heggenschaar adviseren wij de Makita DUH551Z. Deze krachtige heggenschaar maakt gebruik van een milieuvriendelijke Lithium-Ion accu. Door het dubbele accu-systeem ervaart je het gemak van een 18V accu met de kracht van een 36V accu. Je hebt minder onderhoud en lagere verbruikskosten door het ontbreken van brandstof en olie. De accu is bovendien uitwisselbaar met en zonder sterbeveiligde accu’s en met een combinatie van de twee. Het grote voordeel van deze machine is dat hij vrij weinig geluid produceert. Dit is heel fijn wanneer je de heggenschaar gebruik in drukker bevolkte gebieden. 

Ook is het plezieriger werken dan wanneer je urenlang met veel lawaai om je heen moet werken. De heggenschaar heeft lage trillingen, waardoor hij makkelijker te hanteren is. De machine heeft een perfecte balans die ervoor zorgt dat het gewicht van de machine gedragen wordt door de arm die het dichts bij het lichaam staat. Hierdoor – en dankzij het compacte lichtgewicht ontwerp – kan je gemakkelijk langere tijd achtereen doorwerken zonder overbelasting te ervaren. De machine beschikt over een regelbaar toerental van 1000-1800 toeren per minuut zodat je hem precies kan instellen voor de klus die je gaat verrichten. De meelengte bedraagt 55 centimeter met een mesafstand van 36 millimeter. 

De heggenschaar kan takken tot een diameter van 18 millimeter doorsnijden. Je kan hem gemakkelijk inzetten voor het verticaal en schuin trimmen van je heg. De achterste handgreep is draaibaar en op vijf posities in te stellen voor een optimale controle en een vergrote reikwijdte. De machine is voorzien van een elektrische rem die het mes voorzichtig en snel stopt. Wanneer de accu leeg dreigt te raken dan stopt de motor automatisch en herinnert een lampje je eraan de accu op te laden of te vervangen. De Makita DUH551Z is een hele goede keuze wanneer je op zoek bent naar een stevige, betrouwbare machine. 

Voordelen

Nadelen

Type: heggenschaar
Productnaam: DUH551Z
Meslengte: 550mm
Takdikte: 18mm
Knipbewegingen onbelast: 1.800 min

Beste heggenschaar - budget: BLACK+DECKER GTC18452P

Waarom we fan zijn:

Wie op zoek is naar een heggenschaar tegen een laag budget is wat ons betreft geholpen met de Black+Decker GC18452P. Voorzien van vele gemakken tegen een zachte prijs.

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een heggenschaar in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope heggenschaar gekozen voor de BLACK+DECKER GTC18452PC. Met deze heggenschaar haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaande heggenschaar in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. De relatief lage prijs doet namelijk niks af aan het vermogen van de machine. Hij beschikt over een aantal features die het snoeien van je heg ontzettend gemakkelijk en plezierig maken.

Zo is hij voorzien van duurzame dubbele messen en een POWERCOMMAND boostknop. Hiermee snij je moeiteloos door dikkere takken heen zonder dat de messen beschadigd raken of blokkeren. De E-Drive Technology® zorgt ervoor dat de machine over het vermogen en de kracht beschikt om door de takken heen te zagen. Het scherpe zaagblad is vervaardigd uit duurzaam en robuust metaal. Met een zwaardlengte van 45 centimeter en een snijbreedte van 18 millimeter is deze heggenschaar uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote heggen.

De ergonomische handgreep zorgt voor een fijn werkcomfort en voorkomt overbelasting. De heggenschaar is heel veilig dankzij het beveiligingssysteem tegen onbedoeld inschakelen en je verliest geen acculading dankzij de duurzame Lithium-Ion accutechnologie, waardoor de heggenschaar steeds klaar is voor gebruik.

Let op: de heggenschaar wordt geleverd zonder accu en lader, maar kan wel gebruik maken van alle accu’s die onderdeel zijn van het BLACK+DECKER 18V POWERCONNECT accusysteem. Naar ons inzicht is de BLACK+DECKER GTC18452PC met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een zeer betrouwbare keuze.

Voordelen

Nadelen

Type: heggenschaar
Productnaam: GTC18452PC
Meslengte: 450mm
Takdikte: 18mm
Knipbewegingen onbelast: 1.300 minuut

Koopgids

Een heggenschaar is een tuingereedschap waarmee je een heg efficiënt en snel kan snoeien. Zo kan je de heg in model brengen en onderhouden. Er bestaan verschillende soorten heggenscharen. Zo zijn er handmatige modellen met verschillende meslengtes. Daarnaast zijn er heggenscharen die door een motor worden aangedreven. Deze kunnen elektrisch zijn of op een accu werken. Ook zijn er heggenscharen met een benzinemotor. Heggenscharen snoeien takken tot een bepaalde diameter. Voor echt dikke takken zal een heggenschaar niet volstaan, daarvoor heb je een takkenschaar nodig.

Welke heggenschaar kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de heggenschaar in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede heggenschaar, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een heggenschaar.

Accu, benzine of elektrisch

Er bestaan drie type heggenscharen: elektrisch, op accu of op benzine. Alle types hebben zo hun voor- en nadelen.

Een elektrische heggenschaar is heel gangbaar en zal je vaak tegenkomen. Ze zijn handig in gebruik en vooral geschikt voor kleine en middelgrote heggen. Ze zijn voordelig in de aanschaf en daardoor een aantrekkelijke optie. Een voordeel is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en gemakkelijk hanteerbaar, doordat ze vaak lichtgewicht en compact zijn. Doordat ze op stroom werken hebben ze een continu stroomvoorziening. Dit betekent dat je zo lang als je wilt door kan werken. Het nadeel is echter wel dat je altijd een stroomvoorziening in de buurt moet hebben en tijdens het werken rekening moet houden met het stroomsnoer. Er is altijd een risico dat je per ongeluk het stroomsnoer doorsnijdt met het scherpe mes. Dit kan je bewegingsvrijheid enigszins beperken. Bovendien zal je in sommige gevallen een verlengsnoer nodig hebben. Elektrische heggenscharen zijn er in verschillende sterktes en met zaagbladen met variërende lengtes.

Een benzine bladblazer is ideaal voor grote en zware klussen en daarmee vooral geschikt voor professionals. Doordat ze op benzine werken en niet op stroom kan je ze overal gebruiken. Je hoeft geen rekening te houden met verlengsnoeren en stroomvoorzieningen. Daarnaast is het grootste voordeel dat dit type heggenschaar ontzettend krachtig is. Ze kunnen vrijwel elke klus moeiteloos klaren. Het nadeel is dat benzine bladblazers iets duurder zijn. Ook hebben ze een motor die meer onderhoud vereist. Je zal de motor dus zo nu en dan met olie moeten smeren en altijd op tijd de tank moeten bijvullen. Ook vereisen ze enige specifieke veiligheidsmaatregelen.

Het grootste voordeel van accu heggenscharen is natuurlijk de grote bewegingsvrijheid je tijdens het werken geniet. Je hoeft geen rekening te houden met de stroomvoorziening, met stroomsnoeren en verlengsnoeren. Zo kan je waar je maar wilt aan het werk gaan. Je bent bovendien een stuk wendbaarder doordat je niet met het snoer hoeft te sjorren. Accu heggenscharen maken minder geluid en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze milieuvriendelijker. Het nadeel van een accu bladblazer is dat de accu uiteraard leeg raakt. Je zal dus tussendoor de accu moeten opladen en ervoor moeten zorgen dat hij altijd op het juiste moment opgeladen is. Je kan er eventueel voor kiezen om een reserve accu aan te schaffen, zodat je de accu’s tijdens de werkzaamheden kan afwisselen. Ook is een accu vaak redelijk zwaar, waardoor het toestel ook zwaarder is om te hanteren. Een ander nadeel is dat toestellen op accu meestal niet goedkoop zijn.

Lemmetlengte

Een belangrijke factor bij een heggenschaar is de lengte van het zaagblad. Voor een grote, hoge heg heb je immers een langer zaagblad nodig om goed overal bij te kunnen. Met een langer mis heb je een grotere reikwijdte en kan je meer takken in een keer snoeien. Hou er wel rekening mee dan een langer mes zwaarder zal zijn en daardoor wellicht iets minder makkelijk hanteerbaar. In principe kan je de lengte die bij je past om de machine goed te hanteren als volgt bepalen: het toestel moet omlaag kunnen hangen in je hand zonder de grond te raken. Indien je een kleine heg wilt snoeien of een heg in een bepaalde vorm wilt snoeien, dan kan een heggenschaar met een korter mes handig zijn. Ga dus voordat je een heggenschaar aanschaft na hoe groot de heg is die je wilt snoeien en wat voor lemmetlengte daarbij past.

Maximale takdikte

Voor elke heggenschaar geldt een maximale takdikte die hij in staat is door te snijden. Let daarom bij de aanschaf van een heggenschaar altijd op de maximale snijdikte van het mes. Het mes moet in staat zijn om de takken en twijgen efficiënt door te snijden en de opening tussen de tanden dient groot genoeg te zijn om takken van een bepaalde dikte door te kunnen snijden. Als je dus een heg hebt met dikkere takken dan is het raadzaam om te kiezen voor een heggenschaar met een grotere maximale snijdikte. Het kwaliteit van het snijblad draagt ook bij aan de maximale snijdikte. Lasergesneden snijbladen zijn bijvoorbeeld scherper en kunnen efficiëntere sneden maken.

Telescopische steel

Soms is het mogelijk om een telescopische steel op je heggenschaar te monteren. Dit is een uitschuifbare steel waarmee je een groter werkbereik creëert. Zo kan je in de hoogte je heg snoeien zonder dat je hiervoor een ladder nodig hebt. Dit kan erg handig zijn, maar maakt het werk wel een stuk zwaarder. Je dient dus wel genoeg kracht te hebben. Indien je een telescopische steel wenst te kunnen monteren op je heggenschaar, let dan op of je toestel hiervoor uitgerust is.

Veiligheid

Je zal je kunnen voorstellen dat aan het werken met een heggenschaar enige risico’s kleven. De messen zijn immers erg scherp. Het is daarom goed om op de veiligheid van de heggenschaar te letten voordat je hem aanschaft. Twee belangrijke veiligheidsvoorzieningen zijn de slipkoppeling en de elektrische rem. De eerste zorgt ervoor dat de machine tijdelijk uitschakelt wanneer hij vastloopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een tak te dik blijkt om door te snijden. Zo wordt voorkomen dat de spanning te hoog oploopt. De elektrische rem zorgt ervoor dat het snoeien direct stopt wanneer je de schakelaar loslaat. Het is ook raadzaam om tijdens het werken een beschermingsbril en gehoorbescherming te dragen. Ook kunnen geschikte werkkleding en goede werkhandschoenen fijn zijn.

Geraadpleegde bronnen