Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Heggenscharen in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste heggenschaar? Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede heggenschaar te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan heggenscharen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende heggenscharen? Wij helpen jou om het net even wat makkelijker te maken, met onze heggenschaar top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze best beoordeelde heggenscharen

BESTE KOOP

Makita DUH751Z
Makita DUH751Z beste koop

PROFESSIONEEL

Makita DUH551RT2
Makita DUH551RT2 tabel

BUDGET

BLACK+DECKER GTC1845L20-QW
BLACK+DECKER GTC1845L20-QW


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste heggenschaar - onze keuze: Makita DUH751Z

Waarom we fan zijn:
De beste performer in zijn klasse, met een snelle oplaadtijd, het antiblokkeersysteem en de zaagfunctie 

De beste heggenschaar van 2023 is wat ons betreft de Makita DUH751Z. Dit model is vrij stil in vergelijking met andere heggenscharen. De heggenschaar wordt aangedreven door een 18 Volt accu. Dit zorgt voor lagere verbruikskosten en de heggenschaar is milieuvriendelijker. Dit omdat er geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Dankzij het lage gewicht, een goede balans en lage trillingen is dit apparaat prettig in gebruik. De messen zijn aan drie kanten geslepen en daardoor vlijmscherp. Ook zijn de messen zo ontworpen dat er minder wrijving is, waardoor je langer kan doorwerken op één acculading. Het snoeien gaat met de Makita DUH751Z dus lekker vlot. Overigens is deze heggenschaar ook relatief stil, dankzij de werking op accu. Het blijft echter altijd wel ons advies om gehoorbescherming te dragen tijdens het snoeien.

Download hier de gebruikshandleiding

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Lemmetlengte: 75 cm
Maximale takdikte: 23,5 mm
Gewicht: 3,8 kg

Video

Makita DUH751Z beste koop

Bekijk verschillende aanbieders

Beste heggenschaar - hobbyklusser: Bosch AHS 55-20 LI

Waarom we fan zijn:
Voor een schappelijke prijs kan je met deze heggenschaar goed de voeten uit door het compacte en lichtgewicht ontwerp. 

Door met de beste heggenschaar voor de hobbyklusser; de Bosch AHS 55-20 LI. De AHS 55-20 LI een hele bekwame en betrouwbare heggenschaar. Allereerst het ontwerp: de heggenschaar is zeer compact en lichtgewicht ontworpen, waardoor je een optimale balans en een groot werkcomfort tijdens het werken ervaart. Zo voorkom je overbelasting. Ook de handgreep met softgrip en de verstelbare voorste handgreep dragen daar aan bij.

Net als de Makita hierboven werkt de Bosch heggenschaar op een 18V accu. Deze accu is uitwisselbaar met alle doe-het-zelf en tuingereedschappen in het 18 volt Power4All Lithium-Ion-accusysteem. Hierdoor hoef je niet steeds nieuwe accu’s aan te schaffen. De innovatieve Quick-Cut-technologie zorgt ervoor dat takken en twijgen direct in een keer worden afgesneden. Zo snoei je dus effectief en doeltreffend je heg. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Lemmetlengte: 55 cm
Maximale takdikte: 20 mm
Gewicht: 2,6 kg

Video

Bosch AHS 55-20 LI

Bekijk verschillende aanbieders

Beste heggenschaar - professional: Makita DUH551RT2

Waarom we fan zijn:
Geschikt voor de professional door de krachtige accu, handige features en tegelijkertijd lage geluidsproductie en trillingen.

Als beste professionele heggenschaar kiezen wij voor de Makita DUH551RT2. De Makita heggenschaar is krachtig en sterk. Hij heeft lage trillingen, een lage geluidsproductie en stoot geen schadelijk stoffen uit. Doordat je minder onderhoud hebt en geen brandstof en olie hoeft te verbruiken heb je lagere verbruikskosten. Dankzij het dubbele accu systeem ervaar je het gemak van een 18V accu met de kracht van een 36V accu. Bovendien is de machine dankzij het gebruik van de Lithium-Ion accu stil en milieuvriendelijk. 

Het apparaat beschikt over een variabel instelbaar toerental van 1000 tot 1800 toeren per minuut. Zo kan je hem steeds goed afstemmen op de te verrichten werkzaamheden. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een mooie balans van het toestel. Het gewicht wordt goed verdeeld en gedragen door de arm die zich het dichts bij het lichaam bevindt. Dankzij de draaibare achterhandgreep heb je controle, een vergrote reikwijdte en een gezonde, ergonomische werkhouding. Indien de accu leeg dreigt te raken ontvang je dankzij het waarschuwingssysteem een melding, een voor elke accu. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Lemmetlengte: 55 cm
Maximale takdikte: 18 mm
Gewicht: 4,6 kg

Video

Makita heggenschaar DUH551RT2

Bekijk verschillende aanbieders

Beste heggenschaar - allrounder: Makita DUH551Z

Waarom we fan zijn:
Met een regelbaar toerental , dubbel accusysteem en verstelbare handgreep is deze heggenschaar geschikt voor de meeste klussen. 

Voor de beste allround heggenschaar adviseren wij de Makita DUH551Z. Deze krachtige heggenschaar maakt gebruik van twee milieuvriendelijke Lithium-Ion accu’s. Net als de best beoordeelde Makita produceert deze heggenschaar weinig geluid. De heggenschaar heeft lage trillingen, waardoor hij prettig in gebruik is. De machine is goed gebalanceerd. De machine beschikt over een regelbaar toerental van 1000-1800 toeren per minuut zodat je hem precies kan instellen voor de klus die je gaat verrichten. 

De heggenschaar kan takken tot een diameter van 18 millimeter doorsnijden. Je kan hem inzetten voor het verticaal en schuin trimmen van je heg. De achterste handgreep is draaibaar en op vijf posities in te stellen voor een optimale controle en een vergrote reikwijdte. De machine is voorzien van een elektrische rem die het mes voorzichtig en snel stopt. Wanneer de accu leeg dreigt te raken, stopt de motor automatisch en herinnert een lampje je eraan de accu op te laden of te vervangen. De Makita DUH551Z is een hele goede keuze wanneer je op zoek bent naar een stevige, betrouwbare machine.

Download hier de gebruikshandleiding

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Lemmetlengte: 55 cm
Maximale takdikte: 18 mm
Gewicht: 3,8 kg

Video

Makita DUH551Z heggenschaar

Bekijk verschillende aanbieders

Beste heggenschaar - budget: BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Waarom we fan zijn:
Voorzien van vele gemakken tegen een zachte prijs.

We hebben als beste goedkope heggenschaar gekozen voor de BLACK+DECKER GTC1845L20-QW. Met een zwaardlengte van 45 centimeter en een snijbreedte van 18 millimeter is deze heggenschaar geschikt voor kleine tot middelgrote heggen. Je hebt beide handen nodig om deze heggenschaar te starten. Hierdoor kan je hem nooit per ongeluk aanzwengelen. Ter veiligheid zit er een messenrem van midner dan 1 seconde op de heggenschaar.

De heggenschaar heeft een ergonomische handgreep die zorgt voor werkcomfort. De 18 Volt 2,0 AhLi-Ion accu is uitwisselbaar met alle accu’s die onderdeel zijn van het BLACK+DECKER 18V POWERCONNECT accusysteem. De BLACK+DECKER GTC1845L20-QW heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding en is een betrouwbare keuze.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Lemmetlengte: 45 cm
Maximale takdikte: 18 mm
Gewicht: 2,6 kg

Video

BLACK+DECKER GTC1845L20-QW

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Heggenscharen Per Merk

Wat is de Heggenschaar Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste heggenschaar

Waar op letten bij aankoop van een heggenschaar?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de heggenschaar in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een heggenschaar. In onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw heggenschaar” leggen we per onderdeel uit wat het is en waar je op moet letten.

Welke heggenschaar is de beste?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste heggenschaar van 2023 de Makita DUH751Z. Makita is een gereedschapsmerk dat bekend staat om haar producten van zeer hoge kwaliteit. Lees hier alles over Makita gereedschap.

Wat kost een heggenschaar?

De prijs van een heggenschaar kan tussen de 60 en 500 euro liggen. In onze top 5 varieert de prijs van rond de 80 euro voor de beste budget keuze (BLACK+DECKER GTC1845L20-QW) tot rond de 450 euro voor de beste professionele keuze (Makita DUH551RT2). In dit geval is de Makita zo veel duurder omdat er 2 accu’s worden meegeleverd. 

Hoe heggenschaar onderhouden?

Zorg ervoor dat je je heggenschaar goed onderhoudt, zodat deze zo lang mogelijk mee gaat. Verwijder na iedere snoeibeurt het buil van je heggenschaar met een harde nylon borstel. Met pure alcohol kan je de messen van je heggenschaar reinigen. Ben hierbij erg voorzichtig en zorg dat je altijd dikke werkhandschoenen draagt. Heb je een heg gesnoeid die last heeft van rupsen of schimmel? Zorg dan dat je ook tussendoor je messen reinigt met pure alcohol, zodat de messen niet aangetast worden. Ook is het aan te raden om de messen na iedere schoonmaakbeurt in te vetten met smeerspray.

Tips bij aanschaf van een heggenschaar

Een heggenschaar is een tuingereedschap waarmee je een heg efficiënt en snel kan snoeien. Zo kan je de heg in model brengen en onderhouden. Er bestaan verschillende soorten heggenscharen. Zo zijn er handmatige modellen met verschillende meslengtes. Daarnaast zijn er heggenscharen die door een motor worden aangedreven. Deze kunnen elektrisch zijn of op een accu werken. Ook zijn er heggenscharen met een benzinemotor. Heggenscharen snoeien takken tot een bepaalde diameter. Voor echt dikke takken zal een heggenschaar niet volstaan, daarvoor heb je een takkenschaar nodig.

Lemmetlengte

Een belangrijke factor bij een heggenschaar is de lengte van het zaagblad. Voor een grote, hoge heg heb je immers een langer zaagblad nodig om goed overal bij te kunnen. Met een langer mis heb je een grotere reikwijdte en kan je meer takken in een keer snoeien. Hou er wel rekening mee dan een langer mes zwaarder zal zijn en daardoor wellicht iets minder makkelijk hanteerbaar. In principe kan je de lengte die bij je past om de machine goed te hanteren als volgt bepalen: het toestel moet omlaag kunnen hangen in je hand zonder de grond te raken. Indien je een kleine heg wilt snoeien of een heg in een bepaalde vorm wilt snoeien, dan kan een heggenschaar met een korter mes handig zijn. Ga dus voordat je een heggenschaar aanschaft na hoe groot de heg is die je wilt snoeien en wat voor lemmetlengte daarbij past.

Maximale takdikte

Voor elke heggenschaar geldt een maximale takdikte die hij in staat is door te snijden. Let daarom bij de aanschaf van een heggenschaar altijd op de maximale snijdikte van het mes. Het mes moet in staat zijn om de takken en twijgen efficiënt door te snijden en de opening tussen de tanden dient groot genoeg te zijn om takken van een bepaalde dikte door te kunnen snijden. Als je dus een heg hebt met dikkere takken dan is het raadzaam om te kiezen voor een heggenschaar met een grotere maximale snijdikte. Het kwaliteit van het snijblad draagt ook bij aan de maximale snijdikte. Lasergesneden snijbladen zijn bijvoorbeeld scherper en kunnen efficiëntere sneden maken.

Telescopische steel

Soms is het mogelijk om een telescopische steel op je heggenschaar te monteren. Dit is een uitschuifbare steel waarmee je een groter werkbereik creëert. Zo kan je in de hoogte je heg snoeien zonder dat je hiervoor een ladder nodig hebt. Dit kan erg handig zijn, maar maakt het werk wel een stuk zwaarder. Je dient dus wel genoeg kracht te hebben. Indien je een telescopische steel wenst te kunnen monteren op je heggenschaar, let dan op of je toestel hiervoor uitgerust is.

Veiligheid

Je zal je kunnen voorstellen dat aan het werken met een heggenschaar enige risico’s kleven. De messen zijn immers erg scherp. Het is daarom goed om op de veiligheid van de heggenschaar te letten voordat je hem aanschaft. Twee belangrijke veiligheidsvoorzieningen zijn de slipkoppeling en de elektrische rem. De eerste zorgt ervoor dat de machine tijdelijk uitschakelt wanneer hij vastloopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een tak te dik blijkt om door te snijden. Zo wordt voorkomen dat de spanning te hoog oploopt. De elektrische rem zorgt ervoor dat het snoeien direct stopt wanneer je de schakelaar loslaat. Het is ook raadzaam om tijdens het werken een beschermingsbril en gehoorbescherming te dragen. Ook kunnen geschikte werkkleding en goede werkhandschoenen fijn zijn.

Accu, benzine of elektrisch

Er bestaan drie type heggenscharen: elektrisch, op accu of op benzine. Alle types hebben zo hun voor- en nadelen.

Een elektrische heggenschaar is heel gangbaar en zal je vaak tegenkomen. Ze zijn handig in gebruik en vooral geschikt voor kleine en middelgrote heggen. Ze zijn voordelig in de aanschaf en daardoor een aantrekkelijke optie. Een voordeel is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en gemakkelijk hanteerbaar, doordat ze vaak lichtgewicht en compact zijn. Doordat ze op stroom werken hebben ze een continu stroomvoorziening. Dit betekent dat je zo lang als je wilt door kan werken. Het nadeel is echter wel dat je altijd een stroomvoorziening in de buurt moet hebben en tijdens het werken rekening moet houden met het stroomsnoer. Er is altijd een risico dat je per ongeluk het stroomsnoer doorsnijdt met het scherpe mes. Dit kan je bewegingsvrijheid enigszins beperken. Bovendien zal je in sommige gevallen een verlengsnoer nodig hebben. Elektrische heggenscharen zijn er in verschillende sterktes en met zaagbladen met variërende lengtes.

Een benzine bladblazer is ideaal voor grote en zware klussen en daarmee vooral geschikt voor professionals. Doordat ze op benzine werken en niet op stroom kan je ze overal gebruiken. Je hoeft geen rekening te houden met verlengsnoeren en stroomvoorzieningen. Daarnaast is het grootste voordeel dat dit type heggenschaar ontzettend krachtig is. Ze kunnen vrijwel elke klus moeiteloos klaren. Het nadeel is dat benzine bladblazers iets duurder zijn. Ook hebben ze een motor die meer onderhoud vereist. Je zal de motor dus zo nu en dan met olie moeten smeren en altijd op tijd de tank moeten bijvullen. Ook vereisen ze enige specifieke veiligheidsmaatregelen.

Het grootste voordeel van accu heggenscharen is natuurlijk de grote bewegingsvrijheid je tijdens het werken geniet. Je hoeft geen rekening te houden met de stroomvoorziening, met stroomsnoeren en verlengsnoeren. Zo kan je waar je maar wilt aan het werk gaan. Je bent bovendien een stuk wendbaarder doordat je niet met het snoer hoeft te sjorren. Accu heggenscharen maken minder geluid en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze milieuvriendelijker. Het nadeel van een accu bladblazer is dat de accu uiteraard leeg raakt. Je zal dus tussendoor de accu moeten opladen en ervoor moeten zorgen dat hij altijd op het juiste moment opgeladen is. Je kan er eventueel voor kiezen om een reserve accu aan te schaffen, zodat je de accu’s tijdens de werkzaamheden kan afwisselen. Ook is een accu vaak redelijk zwaar, waardoor het toestel ook zwaarder is om te hanteren. Een ander nadeel is dat toestellen op accu meestal niet goedkoop zijn.

Hoe wij heggenscharen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende heggenscharen onderzocht, meer dan 35 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste heggenschaar vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.7 / 5. Aantal stemmen 45

Geraadpleegde bronnen