Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Heggenschaar kopen? – Top 5 in 2021

Op zoek naar de beste heggenschaar? Een heg kan erg bijdragen aan de harmonie in je tuin. Daarnaast is een heg erg handig als afscheiding van je tuin. Een heg vereist echter wel aardig wat onderhoud. Zo dienen de takken eens in de zoveel tijd gesnoeid te worden om de groei van nieuwe takken te stimuleren. Hierdoor groeit je haag sneller dicht. Ook dient de heg gesnoeid te worden om zo de mooie vorm te behouden. Takken groeien snel alle kanten op en kunnen zo het aanzien van je heg een stuk rommeliger maken. Uiteraard kan je de heg snoeien door middel van een handmatige heggenschaar, maar dit kost veel tijd en energie. Bovendien zal je eventueel in de weer moeten met ladders om bij de moeilijk bereikbare plekken te komen. Daarom kan het een goede keuze zijn om te investeren in een heggenschaar. Deze schaar werkt op elektriciteit of accu en maakt het snoeiwerk daarmee een stuk lichter. Bovendien ben je veel sneller klaar en verkrijg je een mooi, egaal resultaat. Zo kan je je tuin ten alle tijden goed onderhouden.

Geen tijd om te lezen? Bekijk in de tabel onze conclusie!

AFBEELDING PRODUCT ONS ADVIES LINK

Bosch AdvancedHedgeCut 36 tabel

Bosch AdvancedHedgeCut 36
BESTE KOOP!

Makita DUH551RT2 tabel

Makita DUH551RT2
VOOR DE PROFESSIONAL

Black Decker GTC18452PC tabell

BLACK+DECKER GTC18452PC
WAARDE VOOR JE GELD

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede heggenschaar te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan heggenscharen het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende heggenscharen? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2021 zien welke heggenscharen als beste uit de bus komen. 

5. Bosch EasyHedgeCut 12-45

We beginnen onze top 5 met de Bosch EasyHedgeCut 12-45. Deze handige heggenschaar werkt op een Lithium-Ion accu. Hierdoor geniet je tijdens het werken een grote bewegingsvrijheid, doordat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en eventuele verlengsnoeren. Ook kan je waar je maar wilt te werk gaan en ben je niet afhankelijk van een stopcontact. Doordat er geen geheugeneffect of zelfontlading is, is de machine dankzij de Litium-Ion-technologie altijd klaar voor gebruik. Daarnaast is de accu voor al het 12V Power for ALL-gereedschap geschikt. 

Zo hoef je niet steeds een nieuwe accu aan te schaffen en bespaar je dus geld. De machine is dankzij het compacte en lichtgewicht ontwerp ontzettend makkelijk te hanteren. Hij is voorzien van een optimale balans en ergonomie, waardoor je een groot werkcomfort en goede controle ervaart tijdens het werken. De heggenschaar is geschikt voor het snoeren van heggen met dunne takken tot een diameter van 16 millimeter, tot 2 meter hoog. Het Anti-Blocking-systeem zorgt ervoor dat je permanent kan snoeien. 

Zo kan je moeiteloos zo lang je wilt doorwerken. De intelligente Syneon-chip creëert een perfecte interactie tussen de smart Li-Ion accu, de krachtige motor en de robuuste versnelling. Hij controleert de energie die het toestel nodig heeft voor een optimale prestatie bij elke klus. Zo heeft de machine een maximaal uithoudingsvermogen en een optimale kracht. De messen van de heggenschaar zijn diamantgeslepen en 450 millimeter lang met een meeafstand van 15 millimeter. 

Bosch EasyHedgeCut 12-45 heggenschaar

4. BLACK+DECKER GTC1843L20-QW

Op de 4e plek is deze krachtige heggenschaar van BLACK+DECKER geëindigd. Deze machine maakt gebruik van een 18 Volt Lithium Ion accu. Zo heb je tijdens het werken geen last van een stroomsnoer en geniet je een grote bewegingsvrijheid. Bovendien loop je geen risico op het per ongeluk doorknippen van het snoer. Per acculading kan je tot 100 vierkante meter snoeren. De bruikbare lengte van de heggenschaar bedraagt 1,98 meter. Hij heeft daarbij een totale reikwijdte van circa 3,5 meter. 

Zo kan je dus ook hoge heggen gemakkelijk snoeien. De machine beschikt over een 180 graden draaibare kop die kan worden vastgezet in 5 posities. De anti-slip softgrip handgrepen zorgen ervoor dat je een grote controle over de heggenschaar hebt en vergroten daarnaast het werkcomfort aanzienlijk. Hij is voorzien van diamantgegronde, geharde dual action messen die zorgen voor een betere zaagsnijding en een verminderde vibratie, waardoor hij heel goed hanteerbaar is. 

De heggenschaar is compact en ergonomisch ontworpen, zodat je zonder jezelf te veel te belasten gedurende lange tijd kan doorwerken. Na gebruik kan je het toestel in een handomdraai demonteren, zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren en opbergen. Wanneer je het toestel weer wilt gebruiken dan is hij net zo makkelijk weer te monteren voor een volgend gebruik. 

3. Bosch AHS 55-20 LI

Door met onze nummer 3, de Bosch AHS 55-20 LI.  Net als de Bosch waarmee we onze lijst begonnen, is ook de AHS 55-20 LI een hele bekwame en betrouwbare heggenschaar. Hij heeft echter een aantal features waardoor hij net wat hoger dan zijn broertje in deze top 5 is geëindigd. Allereerst het ontwerp: de heggenschaar is zeer compact en lichtgewicht ontworpen, waardoor je een optimale balans en een groot werkcomfort tijdens het werken ervaart. Zo ontlast je je lichaam en voorkom je overbelasting. 

Ook de handgreep met softgrip en de verstelbare voorste handgreep met transparante handbescherming maken het werkgemak een stuk groter in elke positie. Doordat hij op een accu werkt hoef je geen rekening te houden met stroom- en verlengsnoeren. Ook ben je niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Bovendien is de accu toe te passen op alle doe-het-zelf en tuingereedschappen in het 18 volt Power4All Lithium-Ion-accusysteem. Hierdoor zal je niet steeds nieuwe accu’s hoeven aan te schaffen wanneer je met Bosch gereedschappen in deze categorieën werkt. Het Anti-Blocking systeem zorgt ervoor dat je permanent kan snoeren. 

Zo kan je dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. De Syneon-chip zorgt ervoor dat de energie intelligent ingesteld wordt op elke klus. De machine is in staat takken tot een diameter van 25 millimeter af te snijden. Ook beschikt hij over de innovatieve Quick-Cut-technologie die ervoor zorgt dat takken en twijgen direct in een keer worden afgesneden. Zo snoer je dus effectief en doeltreffend je heg, waarmee je tijd en energie bespaart. Je kan met de heggenschaar tot 2 meter hoog snoeien. Zo zijn dus ook hoge heggen geen partij. 

De machine beschikt over lasergesneden en diamantgeslepen messen waarmee je een optimaal resultaat bereikt. Ook hebben de messen een zaagfunctie: het voorste gedeelte van de messen is voorzien van speciale tanden. Voor het snoeien van takken langs muren en over de grond heeft de machine een ‘mes-protector’, zodat de messen beschermd blijven tegen beschadigingen. De heggenschaar wordt inclusief 18V 2,5 Ah Lithium-Ion-accu en snellader geleverd. Na aanschaf heb je een garantie van twee jaar. 

Bosch AHS 55-20 LI heggenschaar

2. Makita DUH551Z

Op de tweede plek is de Makita DUH551Z geëindigd. Deze krachtige heggenschaar maakt gebruik van een milieuvriendelijke Lithium-Ion accu. Door het dubbele accu-systeem ervaart je het gemak van een 18V accu met de kracht van een 36V accu. Je hebt minder onderhoud en lagere verbruikskosten door het ontbreken van brandstof en olie. De accu is bovendien uitwisselbaar met en zonder sterbeveiligde accu’s en met een combinatie van de twee. Het grote voordeel van deze machine is dat hij vrij weinig geluid produceert. Dit is heel fijn wanneer je de heggenschaar gebruik in drukker bevolkte gebieden. 

Ook is het plezieriger werken dan wanneer je urenlang met veel lawaai om je heen moet werken. De heggenschaar heeft lage trillingen, waardoor hij makkelijker te hanteren is. De machine heeft een perfecte balans die ervoor zorgt dat het gewicht van de machine gedragen wordt door de arm die het dichts bij het lichaam staat. Hierdoor – en dankzij het compacte lichtgewicht ontwerp – kan je gemakkelijk langere tijd achtereen doorwerken zonder overbelasting te ervaren. De machine beschikt over een regelbaar toerental van 1000-1800 toeren per minuut zodat je hem precies kan instellen voor de klus die je gaat verrichten. De meelengte bedraagt 55 centimeter met een mesafstand van 36 millimeter. 

De heggenschaar kan takken tot een diameter van 18 millimeter doorsnijden. Je kan hem gemakkelijk inzetten voor het verticaal en schuin trimmen van je heg. De achterste handgreep is draaibaar en op vijf posities in te stellen voor een optimale controle en een vergrote reikwijdte. De machine is voorzien van een elektrische rem die het mes voorzichtig en snel stopt. Wanneer de accu leeg dreigt te raken dan stopt de motor automatisch en herinnert een lampje je eraan de accu op te laden of te vervangen. De Makita DUH551Z is een hele goede keuze wanneer je op zoek bent naar een stevige, betrouwbare machine. 

Makita DUH551Z heggenschaar

1. Bosch AdvancedHedgeCut 36

De onbetwiste nummer 1 van deze top 5 is wat ons betreft de Bosch AdvancedHedgeCut 36. Deze heggenschaar krijgt goede recensies en het is makkelijk te begrijpen waarom. Deze krachtige heggenschaar werkt op een 36V Lithium-Ion-accu. Deze is compatibel met andere Bosch toestellen en in slechts 45 minuten geheel op te laden. Doordat je geen rekening hoeft te houden met stroom- en verlengsnoeren geniet je een grote bewegingsvrijheid. Bovendien kan je waar je maar wilt te werk gaan omdat je niet afhankelijk bent van een stroomvoorziening. 

Dankzij de Syneon-chip stelt de machine automatisch de benodigde energie in voor elke klus. De heggenschaar heeft een meslengte van 54 centimeter met een mesafstand van 20 millimeter en kan heggen met takken tot een diameter van 25 millimeter krachtig snoeien door de zaagfunctie aan het zwaarduiteinde. Het antiblokkeersysteem zorgt ervoor dat je continu door kan werken, waardoor je snel en efficiënt je klus kan klaren. Per acculading kan de heggenschaar tot maar liefst 300 vierkante kilometer snoeren. 

De machine is hiertoe in staat dankzij de laserstraalgeslepen precisiemessen met diamantslijping. Ook beschikt de heggenschaar over een ergonomische schakelaarpositie voor een fijne werkhouding in elke werkpositie. Dankzij de mes-protector kan je ook langs muren en over de grond veilig snoeren, zonder dat je risico loopt de messen te beschadigen. De machine is ergonomisch en compact ontworpen, wat het werkcomfort aanzienlijk vergroot. Dankzij de stevige handgreep zij- en bovenhandgreep heb je een stabiele en stevig grip. Dit draagt bij aan het werkcomfort en uiteraard ook aan de veiligheid. De heggenschaar wordt geleverd inclusief laadapparaat en 36V Li-Ion accu. 

Beste Goedkope Heggenschaar

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een heggenschaar in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope heggenschaar gekozen voor de BLACK+DECKER GTC18452PC. Met deze heggenschaar haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaande heggenschaar in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. De relatief lage prijs doet namelijk niks af aan het vermogen van de machine. Hij beschikt over een aantal features die het snoeien van je heg ontzettend gemakkelijk en plezierig maken. 

Zo is hij voorzien van duurzame dubbele messen en een POWERCOMMAND boostknop. Hiermee snij je moeiteloos door dikkere takken heen zonder dat de messen beschadigd raken of blokkeren. De E-Drive Technology® zorgt ervoor dat de machine over het vermogen en de kracht beschikt om door de takken heen te zagen. Het scherpe zaagblad is vervaardigd uit duurzaam en robuust metaal. Met een zwaardlengte van 45 centimeter en een snijbreedte van 18 millimeter is deze heggenschaar uitermate geschikt voor kleine tot middelgrote heggen. 

Doordat de machine op een accu werkt hoef je geen rekening te houden met een stroomsnoer en ben je niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Hierdoor geniet je een grotere bewegingsvrijheid en kan je waar je maar wilt te werk gaan. De ergonomische handgreep zorgt voor een fijn werkcomfort en voorkomt overbelasting. De heggenschaar is heel veilig dankzij het beveiligingssysteem tegen onbedoeld inschakelen. Je verliest geen acculading dankzij de duurzame Lithium-Ion accutechnologie, waardoor de heggenschaar steeds klaar is voor gebruik. 

Let op: de heggenschaar wordt geleverd zonder accu en lader, maar kan wel gebruik maken van alle accu’s die onderdeel zijn van het BLACK+DECKER 18V POWERCONNECT accusysteem. Naar ons inzicht is de BLACK+DECKER GTC18452PC met zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een zeer betrouwbare keuze. 

Beste Professionele Heggenschaar

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele heggenscharen op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een heggenschaar uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele heggenschaar gaan wij voor de Makita DUH551RT2. 

Wanneer je als professional vaak gebruik zal maken van de heggenschaar dan is het belangrijk dat je een zeer sterke machine aanschaft. Dat is deze Makita heggenschaar dan ook zeker. Deze professionele heggenschaar heeft lage trillingen, een laag gewicht, een lage geluidsproductie en stoot geen schadelijk stoffen uit. Doordat je minder onderhoud hebt en geen brandstof en olie hoeft te verbruiken heb je lagere verbruikskosten. Dankzij het dubbele accu systeem ervaar je het gemak van een 18V accu met de kracht van een 36V accu. Bovendien is de machine dankzij het gebruik van de Lithium-Ion accu stil en milieuvriendelijk. 

De machine beschikt over een variabel instelbaar toerental van 1000 tot 1800 toeren per minuut. Zo kan je hem steeds optimaal afstemmen op de te verrichten werkzaamheden. Het ergonomische ontwerp zorgt voor een perfecte balans van het toestel. Hierdoor wordt het gewicht van de machine goed verdeel en gedragen door de arm die zich het dichts bij het lichaam bevindt. Dankzij de draaibare achterhandgreep ervaar je een optimale controle, een vergrote reikwijdte en een gezonde, ergonomische werkhouding. De accu is uitwisselbaar met en zonder sterbeveiligde accu’s en ook met een combinatie van beide. Indien de accu leeg dreigt te raken ontvang je dankzij het waarschuwingssysteem een melding, een voor elke accu. 

Makita DUH551RT2

Wat is een heggenschaar?

Een heggenschaar is een tuingereedschap waarmee je een heg efficiënt en snel kan snoeien. Zo kan je de heg in model brengen en onderhouden. Er bestaan verschillende soorten heggenscharen. Zo zijn er handmatige modellen met verschillende meslengtes. Daarnaast zijn er heggenscharen die door een motor worden aangedreven. Deze kunnen elektrisch zijn of op een accu werken. Ook zijn er heggenscharen met een benzinemotor. Heggenscharen snoeien takken tot een bepaalde diameter. Voor echt dikke takken zal een heggenschaar niet volstaan, daarvoor heb je een takkenschaar nodig.

Welke heggenschaar kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de heggenschaar in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede heggenschaar, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een heggenschaar.

Accu, benzine of elektrisch

Er bestaan drie type heggenscharen: elektrisch, op accu of op benzine. Alle types hebben zo hun voor- en nadelen.

Een elektrische heggenschaar is heel gangbaar en zal je vaak tegenkomen. Ze zijn handig in gebruik en vooral geschikt voor kleine en middelgrote heggen. Ze zijn voordelig in de aanschaf en daardoor een aantrekkelijke optie. Een voordeel is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn en gemakkelijk hanteerbaar, doordat ze vaak lichtgewicht en compact zijn. Doordat ze op stroom werken hebben ze een continu stroomvoorziening. Dit betekent dat je zo lang als je wilt door kan werken. Het nadeel is echter wel dat je altijd een stroomvoorziening in de buurt moet hebben en tijdens het werken rekening moet houden met het stroomsnoer. Er is altijd een risico dat je per ongeluk het stroomsnoer doorsnijdt met het scherpe mes. Dit kan je bewegingsvrijheid enigszins beperken. Bovendien zal je in sommige gevallen een verlengsnoer nodig hebben. Elektrische heggenscharen zijn er in verschillende sterktes en met zaagbladen met variërende lengtes.

Een benzine bladblazer is ideaal voor grote en zware klussen en daarmee vooral geschikt voor professionals. Doordat ze op benzine werken en niet op stroom kan je ze overal gebruiken. Je hoeft geen rekening te houden met verlengsnoeren en stroomvoorzieningen. Daarnaast is het grootste voordeel dat dit type heggenschaar ontzettend krachtig is. Ze kunnen vrijwel elke klus moeiteloos klaren. Het nadeel is dat benzine bladblazers iets duurder zijn. Ook hebben ze een motor die meer onderhoud vereist. Je zal de motor dus zo nu en dan met olie moeten smeren en altijd op tijd de tank moeten bijvullen. Ook vereisen ze enige specifieke veiligheidsmaatregelen.

Het grootste voordeel van accu heggenscharen is natuurlijk de grote bewegingsvrijheid je tijdens het werken geniet. Je hoeft geen rekening te houden met de stroomvoorziening, met stroomsnoeren en verlengsnoeren. Zo kan je waar je maar wilt aan het werk gaan. Je bent bovendien een stuk wendbaarder doordat je niet met het snoer hoeft te sjorren. Accu heggenscharen maken minder geluid en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze milieuvriendelijker. Het nadeel van een accu bladblazer is dat de accu uiteraard leeg raakt. Je zal dus tussendoor de accu moeten opladen en ervoor moeten zorgen dat hij altijd op het juiste moment opgeladen is. Je kan er eventueel voor kiezen om een reserve accu aan te schaffen, zodat je de accu’s tijdens de werkzaamheden kan afwisselen. Ook is een accu vaak redelijk zwaar, waardoor het toestel ook zwaarder is om te hanteren. Een ander nadeel is dat toestellen op accu meestal niet goedkoop zijn.

Lemmetlengte

Een belangrijke factor bij een heggenschaar is de lengte van het zaagblad. Voor een grote, hoge heg heb je immers een langer zaagblad nodig om goed overal bij te kunnen. Met een langer mis heb je een grotere reikwijdte en kan je meer takken in een keer snoeien. Hou er wel rekening mee dan een langer mes zwaarder zal zijn en daardoor wellicht iets minder makkelijk hanteerbaar. In principe kan je de lengte die bij je past om de machine goed te hanteren als volgt bepalen: het toestel moet omlaag kunnen hangen in je hand zonder de grond te raken. Indien je een kleine heg wilt snoeien of een heg in een bepaalde vorm wilt snoeien, dan kan een heggenschaar met een korter mes handig zijn. Ga dus voordat je een heggenschaar aanschaft na hoe groot de heg is die je wilt snoeien en wat voor lemmetlengte daarbij past.

Maximale takdikte

Voor elke heggenschaar geldt een maximale takdikte die hij in staat is door te snijden. Let daarom bij de aanschaf van een heggenschaar altijd op de maximale snijdikte van het mes. Het mes moet in staat zijn om de takken en twijgen efficiënt door te snijden en de opening tussen de tanden dient groot genoeg te zijn om takken van een bepaalde dikte door te kunnen snijden. Als je dus een heg hebt met dikkere takken dan is het raadzaam om te kiezen voor een heggenschaar met een grotere maximale snijdikte. Het kwaliteit van het snijblad draagt ook bij aan de maximale snijdikte. Lasergesneden snijbladen zijn bijvoorbeeld scherper en kunnen efficiëntere sneden maken.

Telescopische steel

Soms is het mogelijk om een telescopische steel op je heggenschaar te monteren. Dit is een uitschuifbare steel waarmee je een groter werkbereik creëert. Zo kan je in de hoogte je heg snoeien zonder dat je hiervoor een ladder nodig hebt. Dit kan erg handig zijn, maar maakt het werk wel een stuk zwaarder. Je dient dus wel genoeg kracht te hebben. Indien je een telescopische steel wenst te kunnen monteren op je heggenschaar, let dan op of je toestel hiervoor uitgerust is.

Veiligheid

Je zal je kunnen voorstellen dat aan het werken met een heggenschaar enige risico’s kleven. De messen zijn immers erg scherp. Het is daarom goed om op de veiligheid van de heggenschaar te letten voordat je hem aanschaft. Twee belangrijke veiligheidsvoorzieningen zijn de slipkoppeling en de elektrische rem. De eerste zorgt ervoor dat de machine tijdelijk uitschakelt wanneer hij vastloopt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer een tak te dik blijkt om door te snijden. Zo wordt voorkomen dat de spanning te hoog oploopt. De elektrische rem zorgt ervoor dat het snoeien direct stopt wanneer je de schakelaar loslaat. Het is ook raadzaam om tijdens het werken een beschermingsbril en gehoorbescherming te dragen. Ook kunnen geschikte werkkleding en goede werkhandschoenen fijn zijn.

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email