Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Ladders in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste ladder? Wij hebben in dit artikel allemaal informatie gezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Lees in onze top 3 ook welke ladders bij ons als beste uit de test zijn gekomen. Veel leesplezier!

Wat een ladder handig maakt

Een ladder is een klimgereedschap, bestaande uit twee stijlen met daartussen horizontaal geplaatste dwarsregels, de sporten. Ladders zijn hulpmiddelen om bij hoog geleden plekken te komen, zodat je in de hoogte kan werken. Vaak zijn ze draagbaar. Ook kunnen ze inschuifbaar zijn, zodat ze makkelijker te transporteren zijn. Ladders worden voor allerlei doeleinden gebruikt. Zo gebruiken allerlei professionals het tijdens hun werkzaamheden. Glazenwassers en schilders kunnen bijvoorbeeld niet zonder ladder werken. Ook thuis worden ladders veelvuldig gebruikt. Ze zijn heel handig en behulpzaam bij allerlei klusjes in en rondom het huis.

Dit moet je weten om de beste ladder voor jou te vinden

Doe goed onderzoek voordat je een ladder koopt

Denk voordat je een ladder koopt goed na waar je hem allemaal voor wil gebruiken en doe daarna onderzoek naar de verschilende ladders op de markt. Denk daarbij na over in ieder geval deze elementen:

 • Het soort ladder
  • Huishoudtrapjes
  • Reformladders
  • Telescopische ladders
  • Uitschuifbare ladders
 • Maximale hoogte
 • Uitgeschoven lengte
 • Opberglengte
 • Maximale belasting
 • Breedte van de ladder en ontwerp van de treden

Soort ladder

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende type ladders. Ze bestaan namelijk in allerlei soorten en maten en zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. Het is belangrijk om voor jezelf vast te stellen waarvoor je de ladder gaat gebruiken.

Wanneer je maar eens in de zoveel tijd de ladder zal gebruiken voor simpele werkzaamheden, dan kan je prima voor een particuliere ladder kiezen. Gebruik je de ladder echter vaker, bijvoorbeeld als professional of actieve thuisklusser, dan is het aan te raden om te kiezen voor een professionele ladder. Wij zetten alle soorten ladder hier voor je op een rijtje. Zo kan je nagaan welk type je voorkeur heeft.

Huishoudtrapjes

Dit type trap heeft uitklapbare trappen met twee, drie of vier treden. Je kan de huishoudtrap gemakkelijk in huis opbergen en hem moeiteloos van de ene naar de andere kamer verplaatsen.

Ook kan je hem gemakkelijk opbergen, omdat hij weinig ruimte in neemt. De huishoudtrap komt voor allerlei kleine klusjes in en rondom het huis vaak goed van pas.

De huishoudtrap

Reformladders

Reformladders zijn ontzettend handig. Deze ladders kan je op allerlei manieren instellen. Ze zijn hierdoor multifunctioneel en op verschillende manieren inzetbaar. Je kan de reformladder gebruiken als enkele ladder of als opsteekladder. Ook kan je hem in A-stand opstellen. Je kan de lader naar voorkeur vrijstaand gebruiken of hem tegen een gevel plaatsen.

Reformladders zijn dankzij hun multifunctionaliteit heel populair. Een klein nadeel is wel dat ze erg zwaar kunnen zijn en daarom moeilijker op te stellen en minder makkelijk verplaatsbaar zijn. Je gebruikt de reformladder vooral voor grotere klussen.

De reformladder

Telescopische ladders

Deze ladders kan je per trede uitschuiven. Dat is ontzettend  handig, want je kan ze dus op elke hoogte (binnen de maximale werkhoogte) instellen.

Bovendien zijn ze gemakkelijk op te bergen, omdat je alle treden kan inschuiven. Hierdoor heeft dit type ladder een klein opbergformaat en kan je hem moeiteloos opbergen. Daarnaast zijn ze hierdoor ook nog eens heel gemakkelijk te vervoeren. Een hele fijne ladder dus wanneer je niet veel opbergruimte hebt maar wel graag grotere klussen wilt kunnen klaren.

De telescopische ladder

Uitschuifbare ladders

Dit zijn ladders waarvan je het aantal treden kan uitbreiden door middel van het positioneren van een tweede ladder op de eerste. Zo kan je een zeer grote hoogte bereiken, terwijl je de ladders alsnog ingeschoven gemakkelijk kan opbergen doordat de opberglengte beperkt blijft.

Ook deze ladders zijn vaak wat zwaarder en dus iets lastiger te verplaatsen en te vervoeren.

De uitschuifbare ladder

Maximale hoogte

De maximale hoogte is een belangrijk element van de ladder. Dit geeft namelijk aan wat het hoogste punt is dat een persoon met een gemiddelde lengte (1.80 meter) op de ladder met uitgestrekte armen kan bereiken.

In deze overweging wordt uiteraard rekening gehouden met de veiligheid, want je moet namelijk stabiel en veilig kunnen staan op de ladder. Sommige ladders hebben ook een vrijstaande maximale hoogte. Deze hoogte kan verschillen van de maximale hoogte wanneer de ladder tegen een gevel staat.

Uitgeschoven lengte

De uitgeschoven lengte geeft de lengte aan die de ladder heeft wanneer hij maximaal is uitgeschoven. Hou er rekening mee dat dit niet hetzelfde is als de maximale hoogte, want je kan uiteraard niet op de bovenste sport van de ladder staan. 

Opberglengte

De opberglengte staat voor de ruimte die de ladder in de lengte inneemt. Wanneer je na gebruik de ladder opbergt, dan is het belangrijk dat de ladder de juiste opberglengte heeft voor je opberg mogelijkheden. Ook voor het vervoeren van de ladder in bijvoorbeeld een auto kan de opberglengte uitmaken. 

Maximale belasting

De standaard belasting van een ladder is 150 kilogram. Sommige ladders kunnen echter een hoger gewicht aan. Deze zijn handig wanneer je bijvoorbeeld zware objecten de ladder op moet krijgen. Het is dan veiliger om voor een ladder te kiezen met een hogere maximale belasting.

Breedte van de ladder en ontwerp van de treden

Er zijn brede ladders en smalle ladders. Brede ladders kunnen erg handig zijn wanneer je tijdens de werkzaamheden de ruimte nodig zal hebben. Wanneer je bijvoorbeeld gaat verven dan is het fijn als je genoeg bewegingsvrijheid ervaart. Dit zal het werkgemak immers erg vergroten. Een smalle ladder kan fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld in een kleine ruimte te werk zal gaan. 

Ook van belang is het ontwerp van de treden. Hoe breder deze zijn, hoe meer stabiliteit je tijdens het werken hebt. Smalle treden zullen misschien wat minder veilig voelen. Het is bovendien aan te raden om te kiezen voor een ladder met anti-slip. Hiermee werk je zo veilig mogelijk, omdat je minder snel zal uitglijden.

Koopadvies en informatie over de ladder

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Altrex Telesmart UP Active 13 treeds​
Altrex Telesmart UP Active 13

PROFESSIONEEL

Altrex Mounter Reformladder 3delig​
Altrex Mounter Reformladder 3delig

BUDGET

Alumexx Vouwladder 12-treeds​
Alumexx Vouwladder 12-treeds

Beste ladder 2023 - Top 3

3. Alumexx 3-delig - 3x10 - Reformladder

Waarom we fan zijn:
Deze ladder is heel stevig en zowel geschikt voor professioneel als particulier gebruik. 

We trappen onze top 3 af met de Alumexx 30delig – 3×10 reformladder. De ladder is zeer robuust, maar wel lichtgewicht. Dat maakt dat je hem gemakkelijk kan verplaatsen. Hij is 3-delig, wat betekent dat je hem op drie standen kan gebruiken. Zo kan je hem als enkele ladder en als opsteekladder gebruiken. Doordat hij drie-delig is kan je een hogere werkhoogte bereiken dan met een enkelvoudige versie. 

Hij heeft een ingeschoven lengte van 3.25 meter en een uitgeschoven lengte van 8.25 meter. De hoogste A-stand bedraagt 2.63 meter. Je kan de ladder zowel vrijstaand gebruiken als tegen een muur positioneren. Dankzij de brede stabilisatiebalk heb je tijdens de werkzaamheden meer grip en comfort. Dit zorgt ervoor dat je zo veilig mogelijk kan werken. Doordat de ladder is gemaakt van kwalitatief hoogstaand aluminium is hij zeer stevig en geeft hij minder af. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type ladder: Reformladder
Aantal treden: 10
Uitgeschoven lengte: 610 cm
Max belastbaarheid: 150 kg


Video

Alumexx 3-delig - 3x12 - Reformladder

Bekijk verschillende aanbieders

2. Altrex Telesmart UP Active 11 treeds

Waarom we fan zijn: 
Deze telescopische ladder is uitermate geschikt voor zwaar kluswerk en professioneel gebruik, maar als particulier kan je er ook veel plezier van hebben. 

We gaan door met de Altrex Telesmart UP Active 11 treed op de 2e plek. Hij is belastbaar tot 150 kilogram. De ladder is dankzij de robuuste voeten met antislip erg veilig om op te staan. Het is heel prettig dat je de ladder gemakkelijk op variabele hoogtes tot 4.20 meter in kan stellen. Je kan dit namelijk met één hand doen. 

De opberglengte van de ladder is maar 0.85 meter en zodoende neemt hij eenmaal ingeschoven weinig ruimte in. Bovendien kan je hem dankzij deze geringe opberglengte en het lichte gewicht van 11.8 kilogram zeer gemakkelijk vervoeren. De ergonomische grip draagt hier ook enorm aan bij. Zo kan je gemakkelijk van klus naar klus gaan zonder dat je een probleem hebt met het vervoer van de ladder. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type ladder: Reformladder
Aantal treden: 11
Uitgeschoven lengte: 340 cm
Max belastbaarheid: 150 kg


Video

Altrex Telesmart UP Active 11 treeds

Bekijk verschillende aanbieders

1. Altrex Telesmart UP Active 13 treeds

Waarom we fan zijn:
Deze Altrex ladder heeft een werkhoogte tot 4,80 meter en is alsnog heel compact op te bergen zodat je hem gemakkelijk verplaatst en meeneemt. 

Wat ons betreft is de nummer 1 van deze lijst de Altrext Telesmart UP Active 13 treeds. Deze ladder krijgt alleen maar positieve beoordelingen en wij begrijpen goed waarom. Hij komt aardig overheen met de nummer 2 van deze top 5. Waar hij echter in verschilt is de maximale werkhoogte. Door de maximale werkhoogte van 4.80 meter – hoger dan het gemiddelde huis, bereik je hiermee gemakkelijk hooggelegen plekken en moeilijk bereikbare hoekjes. 

De ladder is heel gebruiksvriendelijk. Je schuift hem gemakkelijk met één hand uit op verschillende werkhoogtes. Dankzij de robuuste voeten met antislip sta je stevig en stabiel op de sporten, waardoor de ladder heel veilig in gebruik is. Hij is tot wel 150 kilogram te belasten. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type ladder: Reformladder
Aantal treden: 13
Uitgeschoven lengte: 400 cm
Max belastbaarheid: 150 kg

Video

Altrex Telesmart UP Active 13 treeds

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Ladder: Alumexx Vouwladder 12-treeds

Waarom we fan zijn: 
De Alumexx Vouwladder 12-treeds heeft een hele goede prijs-kwaliteitverhouding en is veilig en betrouwbaar. 

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een versie in de hoogste prijsklasse zal kiezen. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope ladder gekozen voor de Alumexx Vouwladder 12-treeds. Alumexx levert consistent kwalitatief hoogstaande producten en deze is daar geen uitzondering op. Hij is zeer geschikt voor allerlei werkzaamheden in en rond het huis dankzij zijn multifunctionele inzetbaarheid. 

De ladder heeft namelijk vier instelbare posities en beschikt over 4 x 3 sporten. Je kan hem als normale stand opstellen, maar ook in de A-stand, de steigerstand en als half gebogen ladder. De ladder is gemakkelijk in te vouwen. Hierdoor heeft hij een zeer compact opbergformaat en kan je hem na gebruik gemakkelijk weer opbergen. Als je op zoek bent naar een betrouwbare, stevige ladder met een fijne prijs dan is deze versie een hele goede keuze. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type ladder: Vouwladder
Aantal treden: 12
Uitgeschoven lengte: 455 cm
Max belastbaarheid: 150 kg

Video

Alumexx Vouwladder 12-treeds

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Ladder: Altrex Mounter Reformladder 3delig

Waarom we fan zijn:
De Altrex Mounter Reformladder 3delig heeft een indrukwekkende maximale werkhoogte van 7,5 meter en kan in 3 standen opgesteld worden. 

Hoewel deze ladder van Altrex zeker wat kost, is het naar onze mening een investering die iedere professional zichzelf zou moeten gunnen. Deze Mounter is heel geschikt wanneer je de ladder voor verschillende werkzaamheden wilt gebruiken. Doordat je hem in 3 standen kan opstellen, kan je hem dus behalve tegen een gevel ook vrijstaand gebruiken. Als je een grotere hoogte wilt bereiken steek je de twee delen in elkaar die je vervolgens vergrendelt met de opsteekhaak. Perfect dus voor de professional, want je zal werkelijk overal bijkunnen. 

De ladder is bovendien voorzien van een stabiliteitsbalk. Voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden moet verrichten is dit naar onze mening de beste professionele ladder.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type ladder: Reformladder
Aantal treden: 10
Uitgeschoven lengte: 750 cm
Max belastbaarheid: 150 kg

Video

Altrex Mounter Reformladder 3delig

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste ladders vinden

Wat andere klussers vragen

Lees hieronder de meestgestelde vragen over de ladder van andere klussers.

Wat is de beste ladder van 2023?

De beste ladder van 2023 is wat ons betreft de Altrex Telesmart UP Active 13 treeds ladder. De ladder is hoog, waardoor je hem overal kan inzetten.

Waar op letten bij aanschaf van een ladder?

Als je een ladder gaat kopen, is het goed om eerst te bedenken waar je ladder voornamelijk voor zal gebruiken. Hierdoor kan je namelijk bepalen welke soort ladder je nodig hebt: huishoudtrap, reformladder, telescopische ladder of uitschuifbare ladder. Denk goed na over de maximale hoogte die je nodig hebt en hoeveel ruimte je hebt om hem op te bergen. Denk ook na over de belasting die jouw ladder aan moet kunnen. 

Hoe wij ladders testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende ladders onderzocht, uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste ladder vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere klus accessoires artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek