Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De 5 Beste Workmates van 2023 & Koopadvies

In dit artikel

Op zoek naar de beste workmate? In dit artikel hebben we alle informatie gezet die je nodig hebt om de beste workmate voor jou en de gebruikssituatie te vinden. Ook hebben we onze favoriete workmates in een top 5 gezet. Veel leesplezier!

Wat kan je doen met een workmate?

Een workmate is een werkbank voor de professional of doe-het-zelver waarop allerlei kluswerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Ze bestaan uit twee planken als werkvlak. Deze kan je inzetten als spanklem, waarmee de beperkte grootte van het werkvlak wordt gecompenseerd.

Door het compacte formaat nemen workmates weinig plek in. Hierdoor zijn ze makkelijk te verplaatsen en te vervoeren, zowel binnen als buitenshuis. Het handige van het werken met een workmate is dat je op een fijne hoogte kan werken zonder steeds te hoeven bukken. Zo kan je gemakkelijk bij je werkstuk om je klaswerkzaamheid te verrichten.

Hoe gebruik je een werkbank?

Workmates komen vooral van pas wanneer je vaak van werkplek verandert of op locaties werkt waar geen tafel of werkbank beschikbaar is. Ze kunnen goed tegen een stootje en hebben vaak handige extra’s, zoals een gradenboog of lat. Buitengewoon handig zijn de klemmogelijkheden van een workmate: doordat je werkstuk op de workmate vast te klemmen is heb je beide handen vrij.

Zo bedien je gemakkelijk en veilig je gereedschappen. Zoals de naam al zegt, is bij vrijwel elke klus waarbij je een werkstuk gaat bewerken (zagen, schuren, verven, vernissen, etc.) een workmate uitermate handig.

Alle informatie die je nodig hebt voor de beste workmate

Doe goed onderzoek voordat je een workmate koopt

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de workmate in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Daarom is het verstandig om eerst na te gaan wat jij uit je workmate wil halen, en daarna aan de hand van de verschillende eigenschappen tot de beste workmate voor jou te komen. Neem in ieder geval deze elementen mee in je onderzoek:

  • De werkhoogte
  • De draagkracht
  • De grootte van het werkoppervlak
  • Uitklap mogelijkheden
  • Klemmogelijkheden
  • Prijs

Werkhoogte

Een belangrijke factor om bij de aanschaf van een workmate in overweging te nemen is de werkhoogte van de workmate. Wanneer je lange tijd achtereen staand werkt achter een te lage tafel kan je last van je rug krijgen. Om dit te voorkomen is het van belang om een workmate uit te kiezen met de juiste hoogte.

De meeste werkbanken hebben een werkhoogte van ongeveer 75 a 80 centimeter. Dit komt overeen met de hoogte van een eettafel en is dus een goede hoogte. Als je echter vrij lang bent dan is het raadzaam om voor een workmate in het hoogste segment te gaan, of voor eentje die je in hoogte kan verstellen. Dit kan erg handig zijn omdat het per klus kan verschillen welke hoogte het fijnst is om mee te werken. Wanneer meerdere mensen gebruik gaan maken van de workmate is het zonder twijfel raadzaam om te kiezen voor een in hoogte verstelbare workmate.

Draagkracht

Je zal je kunnen voorstellen dat een ander belangrijk element van een workmate de draagkracht is. Wanneer je met een zware klus bezig bent is het van belang dat de workmate in staat is de last van de materialen waarmee je werkt te dragen. Het is dus raadzaam wanneer je veel met zware materialen werkt, om te kiezen voor een stevige workmate die vervaardigd is uit robuust staal met een grote draagkracht.

Wij raden aan in ieder geval voor een workmate te kiezen die minstens 150 kilogram kan dragen. Kies eventueel voor de zekerheid voor een beetje extra draagkracht, zodat je sowieso goed zit. 

Koopadvies voor de beste workmate

Grootte van het werkoppervlak

Vervolgens is het van belang om na te denken over het formaat van de workmate. Ze komen namelijk zowel in grote als kleine maten. Als je gebruik maakt van materialen met grote oppervlakten of meerdere materialen en gereedschappen op de werkbank wil kunnen uitstallen, dan is het slim om voor een exemplaar met een groot werkoppervlak te kiezen.

Ook het overwegen waard zijn uitschuifbare werkbanken. Deze kunnen erg handig zijn wanneer je op meerdere locaties werkt en een compacte workmate nodig hebt.

Hou hierbij ook rekening met het materiaal. Een metalen workmate zal zwaarder zijn dan een houten workmate. Als je thuis weinig opslagplek hebt of wanneer je de workmate vaak verplaatst, dan kan een uitklapbare workmate een optie zijn. Hoewel deze de mogelijkheid bieden om je werkstuk goed vast te klemmen, hebben ze wel een beperkt werkoppervlak. Dit kan een nadeel zijn wanneer je met grote gereedschappen en materialen werkt.

Als je graag makkelijk bij je accessoires wilt kunnen en deze ook handig wil opbergen, dan is een combinatie van een workmate met laden onderaan handig. Sommige van deze exemplaren kan je na gebruik zelfs inklappen. Er zijn veel opties, dus ga voor jezelf na wat voor soort werkoppervlak goed bij jouw wensen past.

Uitklap mogelijkheden

Er bestaan workmates met uitklapmogelijkheden. Tegenwoordig zijn de meeste workmates van deze functie voorzien. Als je voor een uitklapbare workmate wilt gaan, dan raden wij aan voor een te kiezen die gemakkelijk en snel uitklapbaar is. Je wilt immers niet te veel tijd kwijt zijn aan het in- en uitklappen van je workmate.

Sommige workmates kan je zelfs met één hand uit klappen, wat erg handig kan zijn wanneer je gereedschappen of materiaal in je andere hand hebt. Ga na of de uitklapbare workmate van je keuze rubberen anti-slip op de poten heeft. Dit is belangrijk, want daardoor staat de workmate steviger en daarmee ook veiliger. Een voordeel van een uitklapbare workmate is dat hij meestal vrij compact is. Zo kan je hem gemakkelijk vervoeren en na gebruik moeiteloos opbergen.

Klemmogelijkheden

Het is bij de aanschaf van een workmate goed op te letten op de klemmogelijkheden. Het is namelijk van groot belang dat je tijdens het klussen je werkstuk goed en stevig op de werkbank kan vastklemmen. Je wilt immers voorkomen dat je werkstuk tijdens het klussen verschuift. Ook voor je eigen veiligheid is dit belangrijk. Om zeker te weten dat je voor een workmate met goede klemmogelijkheden kiest kan je letten op de hoeveelheid klemmen.

Workmates met dubbele klemassen bieden extra zekerheid. Daarnaast zijn er workmates met extra groeven en verticale klemmogelijkheden zodat je ook afwijkend gevormde werkstukken stevig kan vastklemmen op de werkbank. Mocht je vooral simpele zaag- en schuur werkzaamheden op je workmate willen verrichten, dan kan je prima kiezen voor een workmate met simpelere klemmogelijkheden.

Prijs

Zoals met alle gereedschappen en hulpmiddelen het geval is, kunnen de prijzen van de verschillende workmates zeer uiteenlopen. Zo bestaan er simpele, goedkopere opties, maar ook professionele opties met alles erop en eraan. Bedenk voordat je een workmate gaat uitzoeken wat je budget is en wat je daarvoor wilt krijgen. Zo kan je gerichter en sneller zoeken.

De prijs van een workmate wordt door allerlei factoren beïnvloedt. Zo spelen de draagkracht, het werkoppervlak, de uitklap- en klemmogelijkheden allemaal een rol. Ook het materiaal waaruit de workmate vervaardigd is maakt uit voor de prijs. Extra accessoires kunnen bovendien ook de prijs doen oplopen. Het is altijd aan te raden om voor aanschaf de reviews van de workmate(s) die je op het oog hebt te lezen. Zo weet je hoe men de workmate ervaart en kan je de workmates makkelijker vergelijken.

De werkbank, hoe het werkt en waarom het handig is

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Wolfcraft Master 700​
Wolfcraft 1 MASTER 700

PROFESSIONEEL

Bosch GTA 3800​
Bosch GTA 3800​​

BUDGET

Kreator KRT672001​
Kreator KRT672001 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste workmate 2023 - Top 5

5. BLACK+DECKER WM825

Waarom we fan zijn:
Goed robuust design en makkelijk met één hand te bedienen.

De WM825 van Black+Decker is een stevige werkbank die je vrij zwaar kunt belasten. Handig aan deze workmate is dat je hem met één hand kunt bedienen waardoor je altijd een hand vrij hebt om je werkstuk vast te houden. Je kan de klemplanken tegelijkertijd maar ook afzonderlijk van elkaar verstellen. Ook is er een verticale klemmogelijkheid. De combinatie hiervan zorgt dat je ook onregelmatig gevormde werkstukken kunt klemmen.

Je kan de workmate op twee werkhoogtes instellen waardoor je hem zowel als werkbank als schraag kan gebruiken, en ook nog als bankschroef of zaagbok. De achterklemplank is verstelbaar in drie standen. Deze workmate is belastbaar tot een gewicht van 250 kilogram en wordt gesteund door rubberen anti slip voeten. Wanneer je klaar bent kun je de workmate opvouwen voor opslag of transport. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 80 cm
Standaard lengte werkblad: 74 cm
Draagcapaciteit: 250 kg
Gewicht: 13,8 kg

Video

BLACK+DECKER WM825

Bekijk verschillende aanbieders

4. Kreator KRT672002

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde stabiele workmate. Op 6 verschillende hoogtes in te stellen. 

We gaan door met de Kreator KRT672002 op de 4e plek. Een handige feature van deze workmate is dat je hem op zes verschillende hoogtes kan instellen, van 210 tot 770 mm. Per hoogte is de belasting die workmate aankan verschillend. Ook de werkbreedte van de workmate is verstelbaar. Dit kan heel handig zijn wanneer je bijvoorbeeld meerdere gereedschappen en materialen op de werkbank wilt uitstallen. De minimale breedte bedraagt 300 mm en de maximale breedte 475 mm. 

De werkbank is erg stevig en kan goed tegen een stootje. Het werkblad is vervaardigd uit een duurzame houten MDF-plaat. Je klemt met de vier 30 x 30 mm werkklemmen makkelijk je werkstuk vast op de workmate. Na gebruik kan je de werkbank met een knop inklappen en neemt hij weinig ruimte in. Deze workmate is net iets goedkoper dan de nummer 5 en heeft een mooie prijs-kwaliteit verhouding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 77 cm
Standaard lengte werkblad: 71,5 cm
Draagcapaciteit: 100 kg
Gewicht: 13,5 kg

Video

Kreator KRT672002

Bekijk verschillende aanbieders

3. STANLEY Fatmax FMST175672

Waarom we fan zijn:
Erg sterke workmate, zeer geschikt voor zware klussen. Toch zeer compact en licht.

Op nummer 3 staat de STANLEY Fatmax FMST175672. Deze workmate is makkelijk op te stellen. Met een druk op de knop klappen de poten in drie seconden in en uit. Het werkoppervlak is met 85 bij 60 centimeter behoorlijk groot. Het werkblad heeft een X-profiel en meerdere uitsparingen zodat je zowel horizontaal als verticaal je werkstukken kan vastklemmen. Hij is compatibel met handklemmen van verschillende afmetingen. Let op: deze klemmen zijn niet inbegrepen.

De poten zijn vervaardig uit robuust metaal en hebben een draagkracht tot maar liefst 450 kilogram. Deze workmate is dus erg sterk, zeer geschikt voor de zwaardere en grotere klussen. Toch is deze sterke workmate erg compact, omdat hij volledig inklapbaar is. Ingeklapt heeft hij een dun profiel van maar 11 cm. De workmate is makkelijk te vervoeren dankzij de ergonomische handgrepen aan de bovenkant en zijkant. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 80 cm
Standaard lengte werkblad: 85 cm
Draagcapaciteit: 450 kg
Gewicht: 10,5 kg

Video

STANLEY Fatmax FMST175672

Bekijk verschillende aanbieders

2. STANLEY STST83800-1 2IN1 Werkbank

Waarom we fan zijn:
Een robuuste en duurzame workmate, makkelijk opvouwbaar en op 2 werkhoogtes in te stellen.

Op de tweede plaats staat weer een Stanley workmate: de Stanley STST83800-1 2 in 1 werkbank. Te gebruiken als werkbank, bankschroef en zaagbok. De workmate is met het extra bamboe paneel om te bouwen tot werktafel. Je kan daarmee makkelijk meer ruimte creëeren voor grote werkstukken. Deze workmate kan minder zware klussen aan dan de nummer 3, hij heeft namelijk een draagkracht tot 250 kg.

De workmate heeft een makkelijk inklap mechanisme. Ook handig is dat je hem, net als de nummer 5, met één hand makkelijk kunt bedienen. Hierdoor heb je altijd je andere vrij voor je werkstuk. De voorste klembek is kantelbaar, waardoor ook ongewoon gevormde werkstukken stevig kunnen worden vastgeklemd. De bamboe panelen voelen wellicht wat dun aan, maar het is zeer stevig materiaal waardoor het niet snel zal ombuigen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 21 cm
Standaard lengte werkblad: 74 cm
Draagcapaciteit: 250 kg
Gewicht: 17,5 kg

Video

STANLEY STST83800-1 2IN1 Werkbank

Bekijk verschillende aanbieders

1. Wolfcraft Master 700

Waarom we fan zijn:
Zeer hoge kwaliteit, gebruikersvriendelijk en comfortabel. Licht en compact.

Onze nummer 1 is de Wolfcraft Master 700. Wolfcraft maakt kwalitatief hoogwaardige producten. Ook de Wolfcraft Master 700 is van zeer hoge kwaliteit, waarmee deze zich onderscheid van de andere workmates in de top 5. De Master 700 is een 3 in 1 workmate: klemtafel, machinetafel en werktafel. Hij heeft een innovatief Z-vormig design. Daarmee is hij erg stabiel en makkelijk in- en uitklapbaar. Ook zorgt het dat je een ergonomische werkhouding hebt, zowel zittend als staand.

Het werkblad is stevig en vervaardigd uit MDF platen van 19 mm. Daarbij is het tafelblad kantelbaar van 0 tot 70°. De werkhoogte stel je makkelijk in dankzij het veermechanisme. Stationair gereedschap (afkortzagen etc.) is makkelijk op de workmate vast te zetten dankzij de bevestigingssleuven en het meegeleverde bevestigingsmateriaal. De workmate beschikt daarnaast over een handig geïntegreerd gereedschapsrek. Je kan de workmate na gebruik gemakkelijk opbergen dankzij het snelklapsysteem. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 95 cm
Standaard lengte werkblad: 68 cm
Draagcapaciteit: 150 kg
Gewicht: 16,2 kg

 

Video

Wolfcraft 1 MASTER 700

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Workmate: Kreator KRT672001

Waarom we fan zijn:
Geschikte workmate voor kleine klusjes. Laag geprijsd.

De beste goedkope workmate vinden wij de Kreator KRT672001. Je kan deze workmate voor vrijwel alle werkzaamheden gebruiken: boren, zagen, schuren, schroeven, verven, etc. De workmate is geschikt voor lichte werkzaamheden. De werkbreedte is handmatig in te stellen van 240 mm tot 330 mm. De werkhoogte van de workmate bedraagt 755 mm, deze is niet verstelbaar. 

De workmate is voorzien van vier verplaatsbare blokklemmen waarmee je je werkstuk stevig vast kan klemmen. Net als de Kreator op nummer 4 is deze workmate stabiel en robuust. Het onderstel is vervaardigd uit staal en het houten werkblad is een MDF-plaat. De workmate is licht en compact en makkelijk op te vouwen. Voor de kleinere klusjes een heel geschikte workmate!

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 75,5 cm
Standaard lengte werkblad: 60,5 cm
Draagcapaciteit: 100 kg
Gewicht: 6 kg

 

Video

Kreator KRT672001

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Workmate: Bosch GTA 3800

Waarom we fan zijn:
Professioneel en van zeer hoge kwaliteit. Sterk, robuust en duurzaam. Dankzij aluminium constructie alsnog licht van gewicht. 

Als beste professionele workmate gaan wij voor de Bosch GTA 3800. Deze workmate is gemaakt van aluminium en heeft extra grote materiaalsteunen met wieltjes voor kap- en verstekzagen. De materiaalsteunen zijn individueel in te stellen met lengtestop. Hierdoor werk je ook met lange of brede werkstukken heel precies. Vanwege het lichte aluminium materiaal is de inklapbare workmate makkelijk te vervoeren.

De Bosch GTA 3800 workmate heeft een maximaal draagvermogen van 250 kg, waardoor hij erg geschikt is voor zware klussen en materialen. Bij aanschaf van de Bosch GTA 3800 ontvang je ook een machinehouder en schroefsleutel. De workmate is geschikt voor op de bouwplaats en kan wel tegen een stootje. Het is een professionele workmate van zeer hoge kwaliteit, wat ons betreft de beste keuze voor de professional.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

In hoogte verstelbaar: Ja
Werkhoogte tafelblad: 82,4 cm
Standaard lengte werkblad: 38,7 cm
Draagcapaciteit: 250 kg
Gewicht: 22,4 kg

 

Video

Bosch GTA 3800 professional

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vindt Bol de beste workmates

Hoe wij workmates testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende workmates onderzocht, veel getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste workmate vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek