Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 Beste Workmates van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste workmate? Werk je als professional vaak op verschillende locaties, of vind je het fijn om als doe-het-zelver wanneer het mooi weer is in de tuin te klussen? Dan kan het heel handig zijn om een workmate aan te schaffen. Met deze werkbank sta je nooit meer voorovergebogen of op een onstabiele ondergrond te werken. Je kan met een workmate waar je maar wil te werk gaan en bovendien werk je in een ergonomische houding en onder veilige omstandigheden. Voortaan zal je aan het einde van een lange dag werken geen last meer van je rug hebben. Een workmate is bovendien compact en vaak ook inklapbaar, zodat je hem makkelijk kan vervoeren en na gebruik zo weer opbergt. Voor wie vaak klust en materialen bewerkt is de workmate, zoals de naam al zegt, absoluut een heel fijn werkmaatje.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Workmate's

BESTE KOOP

Wolfcraft Master 700
Wolfcraft Master 700 beste koop

PROFESSIONEEL

Bosch GTA 3800
Bosch GTA 3800 professional

BUDGET

Kreator KRT672001

Beste workmate - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede workmate te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan workmates het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende workmates? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2021 zien welke workmates als beste uit de bus komen. 

5. BRÜDER MANNESMANN Workmate

We beginnen onze top 5 met de BRÜDER MANNESMANN Workmate. Met deze compacte workmate kan je waar je maar wilt gemakkelijk allerlei kluswerkzaamheden uitvoeren. Doordat hij inklapbaar is kan je hem moeiteloos vervoeren en opbergen. De workmate heeft 2 MDF klemplanken (met een maximum klemcapaciteit van 110 mm). Het werkoppervlak kan zijdelings in twee delen worden opgedeeld. Hij is ook voorzien van een geïntegreerde lineaal en gradenboog, waarmee je heel precies kan werken. 

Met de vier verplaatsbare werkstukklemmen met een klemcapaciteit tot 265 mm bevestig je moeiteloos je werkstuk aan de workmate zodat je je handen vrij hebt om je kluswerkzaamheden uit te voeren. De workmate is belastbaar tot 100 kilogram en daarmee geschikt voor lichte tot middelzware klussen. De werkhoogte bedraagt circa 790 mm. Het werkoppervlak is 600 mm lang en heeft een breedte tot maximaal 350 mm. Een groot voordeel van deze workmate is de opbergmogelijkheid  in het onderste deel, waarin je gereedschap en accessoires kan opbergen. Dankzij de anti-slip rubberen voeten werk je zeer veilig en secuur. De workmate staat hierdoor heel stabiel, ook op onregelmatige en gladde ondergronden. Na gebruik van de workmate klap je hem snel en gemakkelijk in om hem vervolgens weer netjes op te kunnen bergen. 

4. Kreator KRT672002

We gaan door met de Kreator KRT672002 op de 4e plek. Deze stevige workmate heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Voor slechts een paar tientjes heb je deze kwalitatief hoogstaande werkbank al in huis. Ontzettend handig is dat de Kreator op zes verschillende hoogtes, van 210 tot 770 mm, in te stellen is. Al deze hoogtes hebben een andere belasting, oplopend van 40 tot 100 kilogram. Dit is ontzettend praktisch, want zo kunnen meerdere personen gebruik maken van de workmate zonder last van hun rug te krijgen. 

Ook kan je de werkhoogte aanpassen op de klus waaraan je werkt. Ook de werkbreedte van de workmate is verstelbaar, zodat je naar gelieve de breedte van het werkoppervlak instelt. Dit kan heel handig zijn wanneer je bijvoorbeeld in een krappe ruimte werkt, of wanneer je juist meerdere gereedschappen en materialen hebt die je op de werkbank wilt uitstallen. De minimale breedte bedraagt 300 mm en de maximale breedte 475 mm. 

De werkbank is erg stevig en kan goed tegen een stootje. Het werkblad is namelijk vervaardigd uit een duurzame houten MDF-plaat en het stalen onderstel is zwart gepoedercoat. Je klemt met de vier 30 x 30 mm werkklemmen zo je werkstuk vast op de workmate, zodat je je handen vrij hebt om nauwkeurig je kluswerkzaamheden uit te voeren. Na gebruik klap je hem snel en moeiteloos weer in, waarna je hem dankzij het compacte formaat gemakkelijk opbergt. 

3. STANLEY Fatmax FMST175672

Op nummer 3 is geëindigd de STANLEY Fatmax FMST175672. Deze workmate biedt je alles wat je nodig hebt om comfortabel te werk te kunnen gaan. Hij is uiterst gemakkelijk op te stellen. Door een simpele druk op de knop klappen de poten in drie seconden in en uit. Het werkoppervlak is met 85 bij 60 centimeter vrij groot. Je zal dus met gemak je gereedschap en accessoires op het werkblad kwijt kunnen tijdens de werkzaamheden. 

Het werkblad heeft een X-profiel en meerdere uitsparingen zodat je op verschillende manieren – zowel horizontaal als verticaal – je werkstukken aan de workmate kan vastklemmen. Hij is compatibel met handklemmen van verschillende afmetingen. Let op: deze klemmen zijn niet begrepen en dien je apart aan te schaffen. De poten zijn vervaardig uit robuust metaal en hebben een draagkracht tot maar liefst 450 kilogram. 

Dankzij deze draagkracht en het grote werkoppervlak is deze workmate zeer geschikt voor de zwaardere en grotere klussen. Desondanks is de workmate alsnog compact doordat hij volledig inklapbaar is. De workmate heeft ingeklapt een dun profiel heeft van maar 11 cm, dus je kan hem na gebruik moeiteloos opbergen, ook in smalle ruimtes. Je zou hem ook kunnen ophangen aan de muur. De workmate is makkelijk te vervoeren dankzij de ergonomische handgrepen aan de bovenkant en zijkant. 

2. Curver Workmate

Op de welverdiende twee plek is de Curver Workmate geëindigd. Deze workmate valt vooral op door zijn unieke lichtgewicht structuur. De werktafel is plooibaar: met het unieke inklapbare systeem klap je de workmate gemakkelijk en snel in en uit. De werkhoogte bedraagt 55 centimeter en de afmetingen van het werkoppervlak bedragen 85,5 x 11,2 centimeter. Het werkoppervlak is voorzien van verschillende inkepingen om je werkstuk stevig in vast te klemmen. Dankzij deze inkepingen kan je werkstukken van allerlei formaten, ook afwijkende, aan de workmate bevestigen. 

De lijmklemmen kunnen horizontaal of verticaal worden geïnstalleerd en zijn daarmee voor elk project geschikt. De workmate is voorzien van verstelbare poten. Met de pin en klem stel je gemakkelijk de hoogte van het werkoppervlak in voor optimaal werkcomfort tijdens de werkzaamheden. De workmate is vervaardigd uit stevig doch lichtgewicht kunststof. Hierdoor is hij aan de had van de geïntegreerde handgreep moeiteloos te vervoeren. Doordat de workmate inklapbaar is neemt hij ingeklapt weinig ruimte in. Zo kan je hem na gebruik gemakkelijk weer opbergen. 

1. Wolfcraft Master 700

Onze absolute nummer 1 is de Wolfcraft Werkbank met bankschroef Master 700. Wolfcraft levert al decennia lang gereedschap en hulpmiddelen van topkwaliteit en ook deze workmate is daarop geen uitzondering. Met deze handige workmate kan je elke klus klaren. Hij heeft een innovatief Z-vorming design, waardoor hij erg stabiel en zeer gemakkelijk in en uitklapbaar is. 

Zo behoudt je een ergonomische werkhouding zowel in zittende als staande positie. Het stevige werkblad is vervaardigd uit 19 mm MDF platen en is kantelbaar van 0 tot 70°. Dankzij de geïntegreerde drukveer is de werkhoogte ontzettend eenvoudig in te stellen van 78 tot 95 centimeter. De workmate wordt inclusief vier bekken geleverd voor het bevestigen van ronde en horizontale materialen en twee beschermbekken voor lange, ronde voorwerpen zoals buizen. Ook zijn vier rustpennen waarvan beide puntige uiteinden bruikbaar zijn voor verfwerkzaamheden meegeleverd. 

Hij beschikt daarnaast over een handig geïntegreerd gereedschapsrek. Je kan de workmate na gebruik gemakkelijk opbergen dankzij het snelklapsysteem, waardoor de pootjes worden ingeklapt door middel van de trekstrand. Ook is hij hierdoor ontzettend snel en gemakkelijk te vervoeren. Voor elke professional en doe-het-zelver is de Master 700 een buitengewoon goede investering voor een plezierige en effectieve kluservaring. 

Beste Goedkope Workmate

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een workmate in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een werkbank in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope workmate gekozen voor de Kreator KRT672001. Met deze workmate haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand hulpmiddel in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. Het ontbreekt je bij aanschaf van deze workmate werkelijk aan niks. 

Vrijwel alle werkzaamheden – boren, zagen, schuren, schroeven, verven, etc. – zijn moeiteloos uit te voeren met deze werkbank aan je zijde. Met een heel degelijke maximale draagkracht van 100 kilogram kan je met de workmate allerlei lichte tot middelzware klussen uitvoeren. De werkbreedte is handmatig in te stellen van 240 mm tot 330 mm. Zo kan je deze precies afstellen op de klus die je wilt gaan verrichten. De werkhoogte van de workmate bedraagt 755 mm, wat een erg fijne hoogte is om comfortabel bij te werken en te voorkomen dat je aan het eind van de dag rugklachten ervaart. 

De workmate is voorzien van vier verplaatsbare blokklemmen van 48 x 45 mm waarmee je je werkstuk erg stevig vast kan klemmen op de wijze die je prefereert. Een groot voordeel van deze werkbank is dat hij zo robuust is en daardoor heel goed tegen een stootje kan. Het onderstel is vervaardigd uit stevig staal en het houten werkblad is een sterke MDF-plaat. Desondanks is de workmate heel compact en gemakkelijk in te vouwen. Zo berg je hem na gebruik weer moeiteloos op. Daarnaast weegt hij slechts zes kilogram, wat het heel makkelijk maakt hem te vervoeren. Met de Kreator KRT672001 haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaande workmate in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. 

Beste Professionele Workmate

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief materiaal. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Het is altijd belangrijk om tijdens het werken op je werkhouding te letten, maar als professional is dit al helemaal van belang. Je staat immers meerdere uren te werken in niet altijd even makkelijke houdingen. Juist daarom is het zo belangrijk om hulpmiddelen te gebruiken die langdurig werk op professioneel niveau mogelijk maken. Ook een workmate draagt hier erg aan bij. 

Er zijn echter zo veel professionele workmates op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een workmate uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele workmate gaan wij voor de Bosch GTA 3800. Deze workmate is zeer flexibel. Via de individueel instelbare werkstuksteunen met lengtestop werk je heel precies met lange werkstukken. Je kan vrijwel alle kap- en verstekzagen en combinatiezagen met deze workmate gebruiken. 

De workmate is zeer lichtgewicht en daardoor ontzettend eenvoudig te vervoeren. Dankzij de ergonomische draaggreep heb je tijdens het vervoer een comfortabele en stevige grip. De workmate beschikt over brede materiaalsteunen met wieltjes voor het precies werken met brede werkstukken. De lengte van de werktafel bedraagt 1578 mm en bij maximale verlenging maar liefst 3877 mm. De werkhoogte van de tafel bedraagt 824, wat een zeer comfortabele hoogte is om bij de werken. 

Met een draagvermogen van maximaal 250 kilogram kan je deze workmate ook bij het werken met zware materialen inzetten. Eventueel kan je als accessoire verkrijgbare wieltjes aanschaffen voor een nog lichter transport van de werktafel. Bij aanschaf van de Bosch GTA 3800 ontvang je ook een machinehouder en schroefsleutel. Naar ons inzicht is dit absoluut de beste workmate voor de professional die frequent bouw- en kluswerkzaamheden moet verrichten.

Koopgids

Een workmate is een werkbank voor de professional of doe-het-zelver waarop allerlei kluswerkzaamheden uitgevoerd kunnen worden. Ze bestaan uit twee planken als werkvlak. Deze kan je inzetten als spanklem, waarmee de beperkte grootte van het werkvlak wordt gecompenseerd. Door het compacte formaat nemen workmates weinig plek in. Hierdoor zijn ze makkelijk te verplaatsen en te vervoeren, zowel binnen als buitenshuis. Het handige van het werken met een workmate is dat je op een fijne hoogte kan werken zonder steeds te hoeven bukken. Zo kan je gemakkelijk bij je werkstuk om je klaswerkzaamheid te verrichten. Workmates komen vooral van pas wanneer je vaak van werkplek verandert of op locaties werkt waar geen tafel of werkbank beschikbaar is. Ze kunnen goed tegen een stootje en hebben vaak handige extra’s, zoals een gradenboog of lat. Buitengewoon handig zijn de klemmogelijkheden van een workmate: doordat je werkstuk op de workmate vast te klemmen is heb je beide handen vrij. Zo bedien je gemakkelijk en veilig je gereedschappen. Zoals de naam al zegt, is bij vrijwel elke klus waarbij je een werkstuk gaat bewerken (zagen, schuren, verven, vernissen, etc.) een workmate uitermate handig.

Welke workmate kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de workmate in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede workmate, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een workmate.

Werkhoogte

Een belangrijke factor om bij de aanschaf van een workmate in overweging te nemen is de werkhoogte van de workmate. Wanneer je lange tijd achtereen staand werkt achter een te lage tafel kan je nare rugklachten ervaren. Om dit te voorkomen is het van belang om een workmate uit te kiezen met de juiste hoogte. De meeste toestellen hebben een werkhoogte van ongeveer 75 a 80 centimeter. Dit komt overeen met de hoogte van een eettafel en is dus een goede hoogte. Als je echter vrij lang bent dan is het raadzaam om voor een workmate in het hoogste segment te gaan, of voor eentje die je in hoogte kan verstellen. Dit kan erg handig zijn omdat het per klus kan verschillen welke hoogte het fijnst is om mee te werken. Wanneer meerdere mensen gebruik gaan maken van de workmate is het zonder twijfel raadzaam om te kiezen voor een in hoogte verstelbare workmate.

Draagkracht

Je zal je kunnen voorstellen dat een ander belangrijk element van een workmate de draagkracht is. Wanneer je met een zware klus bezig bent is het immers van belang dat de workmate in staat is de last van de materialen waarmee je werkt te dragen. Het is dus raadzaam wanneer je dikwijls met zware materialen werkt te kiezen voor een stevige workmate vervaardigd uit robuust staal met een grote draagkracht. Wij raden aan in ieder geval voor een workmate te kiezen die minstens 150 kilogram kan dragen. Kies eventueel voor de zekerheid voor een beetje extra draagkracht, zodat je sowieso goed zit. Ga dus bij de aanschaf van een workmate vantevoren bij jezelf na voor wat voor soort klussen je hem zal gaan gebruiken en welke maximale draagkracht daarbij past.

Grootte van het werkoppervlak

Vervolgens is het van belang om na te denken over het formaat van de workmate. Ze komen namelijk zowel in grote als kleine varianten. Als je gebruik maakt van materialen met grote oppervlakten of meerdere materialen en gereedschappen op de werkbank wil kunnen uitstallen, dan is het raadzaam om voor een exemplaar met een groot werkoppervlak te kiezen. Ook het overwegen waard zijn uitschuifbare werkbanken. Deze kunnen ook erg handig zijn wanneer je op meerdere locaties werkt en een compacte workmate nodig hebt. Hou hierbij ook rekening met het materiaal. Een metalen workmate zal zwaarder zijn dan een houten workmate. Als je thuis weinig opslagplek hebt of wanneer je de workmate vaak verplaatst, dan kan een uitklapbare workmate een optie zijn. Hoewel deze de mogelijkheid bieden om je werkstuk goed vast te klemmen, hebben ze wel een beperkt werkoppervlak. Dit kan een nadeel zijn wanneer je met grote gereedschappen en materialen werkt. Als je graag makkelijk bij je accessoires wilt kunnen en deze ook handig wil opbergen, dan is een combinatie van een workmate met laden onderaan handig. Sommige van deze exemplaren kan je na gebruik zelfs inklappen. Zoals je leest zijn er veel opties, dus ga voor jezelf na wat voor soort werkoppervlak goed bij jouw wensen past.

Uitklap mogelijkheden

Zoals we hierboven al schreven bestaan er workmates met uitklapmogelijkheden. Tegenwoordig zijn de meeste workmates van deze functie voorzien. Als je voor een uitklapbare workmate wilt gaan, dan raden wij aan voor een te kiezen die gemakkelijk en snel uitklapbaar is. Je wilt immers niet te veel tijd kwijt zijn aan het in- en uitklappen van je workmate. Sommige workmates kan je zelfs met één hand uit klappen, wat erg handig kan zijn wanneer je gereedschappen of materiaal in je andere hand hebt. Ga na of de uitklapbare workmate van je keuze rubberen anti-slip op de poten heeft. Dit is belangrijk, want daardoor staat de workmate steviger en daarmee ook veiliger. Een voordeel van een uitklapbare workmate is dat hij meestal vrij compact is. Zo kan je hem gemakkelijk vervoeren en na gebruik moeiteloos opbergen.

Klemmogelijkheden

Het is bij de aanschaf van een workmate goed op te letten op de klemmogelijkheden. Het is namelijk van groot belang dat je tijdens het klussen je werkstuk goed en stevig op de werkbank kan vastklemmen. Je wilt immers voorkomen dat je werkstuk tijdens het klussen verschuift. Ook voor je eigen veiligheid is dit belangrijk. Om zeker te weten dat je voor een workmate met goede klemmogelijkheden kiest kan je letten op de hoeveelheid klemmen. Workmates met dubbele klemassen bieden extra zekerheid. Daarnaast zijn er workmates met extra groeven en verticale klemmogelijkheden zodat je ook afwijkend gevormde werkstukken stevig kan vastklemmen op de werkbank. Mocht je vooral simpele zaag- en schuur werkzaamheden op je workmate willen verrichten, dan kan je prima kiezen voor een workmate met simpelere klemmogelijkheden.

Prijs

Zoals met alle gereedschappen en hulpmiddelen het geval is, kunnen de prijzen van de verschillende workmates zeer uiteenlopen. Zo bestaan er simpele, goedkopere opties, maar ook professionele opties met alles erop en eraan. Bedenk voordat je een workmate gaat uitzoeken wat je budget is en wat je daarvoor wilt krijgen. Zo kan je gerichter en sneller zoeken. De prijs van een workmate wordt door allerlei factoren beïnvloedt. Zo spelen de draagkracht, het werkoppervlak, de uitklap- en klemmogelijkheden allemaal een rol. Ook het materiaal waaruit de workmate vervaardigd is maakt uit voor de prijs. Extra accessoires kunnen bovendien ook de prijs doen oplopen. Het is altijd raadzaam om voor aanschaf de reviews van de workmate(s) die je op het oog hebt te lezen. Zo weet je hoe men de workmate ervaart en kan je de workmates makkelijker vergelijken.

Geraadpleegde bronnen