Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste AEG Wasmachine: Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste AEG wasmachine? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een AEG wasmachine die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken.

Veel leesplezier!

Onze keuze

AEG L9FENS96 – 9000 serie review

AEG L9FENS96 – 9000 serie


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste AEG wasmachine 2023 - Top 5

5. AEG L6FB86BGV - ProSense

Waarom we fan zijn:
Deze wasmachine heeft een maximaal vulgewicht van 8 kilogram en is hierdoor geschikt voor middelgrote gezinnen.

Met energieklasse B is dit een redelijk duurzame wasmachine waar je niet al te veel aan kwijt bent aan het einde van het jaar. Per cyclus verbruikt het apparaat 43 liter water. Tijdens het wassen is er wel een geluidsniveau van 75 dB, er is dus geen geluiddemper aanwezig. De kwaliteit van het wassen en de duurzaamheid maken dit echter weer goed. Ook komt je wasgoed goed droog uit de droger omdat hij met een toerental tot 1600 per minuut kan centrifugeren. Dat is zeer hoog, want bij de meeste wasmachines is 1400 het maximale toerental wat ze bereiken.

Een wascyclus duurt gemiddeld 205 minuten. En je kunt kiezen uit 16 verschillende programma’s waaronder anti-kreuk, babykleding, beddengoed, eco, opfrissen en nog veel meer. Er is dus altijd wel een geschikt programma voor jouw wasgoed te vinden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 75 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: B

Video

AEG L6FB86BGV - ProSense

Bekijk verschillende aanbieders

4. AEG L8FE8KGS - 8000 serie

Waarom we fan zijn:
De AEG L8FE8KGS – 8000 serie is vergelijkbaar met de eerder besproken AEG wasmachine, echter is dit model nog 30% zuiniger.

De nummer 4 heeft een laadvermogen van 8 kg en de mogelijkheid om kort te wassen maakt hem ideaal als je vaak in tijdsnood zit. Het toerental van 1600 zorgt ervoor dat je was vrij droog uit de machine komt waardoor niet alleen de was-, maar ook de droogtijd van korte duur is. Toch is deze AEG wasmachine met energielabel A nog zuiniger dan de nummer 5 en dat vinden wij natuurlijk belangrijk in deze tijd.

Waar bij traditionele wasmachines de machine vol moest zitten om naar behoren te functioneren, zorgt de ProSense technologie ervoor dat wanneer de ruime trommel niet helemaal vol zit hij toch goed werkt. Deze AEG wasmachine is namelijk in staat om de hoeveelheid kleding te detecteren en zodoende de watertoevoer hierop aan te passen. Dit zorgt niet alleen voor een droog resultaat, maar het vermindert ook drastisch de hoeveelheid water en elektriciteit die nodig is. Daarom staat deze duurzame wasmachine op nummer 4 in deze lijst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

AEG L8FE8KGS - 8000 serie

Bekijk verschillende aanbieders

3. AEG L6FBN9ECO 6000 serie ProSense®

Waarom we fan zijn:
De L6FBN9ECO 6000 serie ProSense® heeft een vulgewicht van 9 kilogram waardoor deze zeker de overweging waard is als je een groot gezin hebt.

We beginnen de top 3 beste AEG wasmachines met de L6FBN9ECO. Deze wasmachine is speciaal ontworpen om de kwaliteit van je kleding te behouden. In de Care trommel wordt je was zacht gewassen. Daarnaast past de ProSense technologie zelf het tijds-, water- en energieverbruik aan op de hoeveelheid was die je in de trommel hebt gestopt. Je kleding wordt daardoor nooit te lang gewassen waardoor de stof langer mooi blijft.

Net als de nummer 4 heeft deze wasmachine energielabel A en is dit dus een milieuvriendelijke keuze. Er is gebruik gemaakt van een koolborstelloze motor waardoor het apparaat lekker duurzaam is en jaren mee kan gaan. Al met al raden wij deze wasmachine aan voor mensen die grote hoeveelheden was willen wassen en daarvoor een duurzame wasmachine aan willen schaffen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1400 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. AEG L7FENS96AD - 7000 serie - AutoDose

Waarom we fan zijn:
De AEG L7FENS96AD is een slimme wasmachine die automatisch wasmiddel doseert en te bedienen is vanaf de My AEG Care-app.

We kunnen natuurlijk niet de beste AEG wasmachine onthullen zonder het eerst over de AEG L7FENS96AD gehad te hebben. Deze wasmachine heeft eveneens een vulvermogen van 9 kilogram en is daardoor eveneens geschikt voor grotere gezinnen. En er zijn 10 verschillende programma’s en je kunt ook voor het stoomprogramma kiezen, hierdoor kreukt kleding minder en hoef je het eigenlijk bijna niet meer te strijken.

Toch valt dit model op in vergelijking met de eerder besproken wasmachines door twee slimme functies waar de vorige drie wasmachines niet over beschikken. Je kunt dit model ten eerste bedienen met de My AEG Care-app op zowel Androis, iOS en Windows. Met deze app kun je een wasprogramma selecteren en de machine laten draaien. En ten tweede  helpt deze wasmachine zelf een handje mee door automatische wasmiddeldosering. De was doen wordt hierdoor nog gemakkelijker en dat zorgt ervoor dat wij deze wasmachine op de tweede plaats hebben gezet.

Lees hier de gebruikershandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 76 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. AEG L9FENS96 – 9000 serie

Waarom we fan zijn:
De
AEG L9FENS96 – 9000 serie wast je kleding extra zacht doordat deze een waterontharder bevat.

Een ruim laadvermogen van 9 kg maakt hem geschikt voor grote ladingen die na een toerental van 1600 per minuut zeer droog uit de machine zullen komen. Verder beschikt deze AEG wasmachine van alle gemakken waar de bovenstaande modellen ook van genieten. Denk aan de stoomfuncties ÖKOMix technologieën en -modules en de mogelijkheid om verlaat je wasprogramma te beginnen.

Toch is de nummer 1 AEG wasmachine op deze lijst de meest geavanceerde en heel duurzaam met energielabel A. De 9000 serie van AEG is namelijk uitgerust met een waterontharder die kalk uit het water filtert om zo vrijwel elke kans op kleurvervaging te voorkomen. Dat is een kenmerk waar de andere niet over beschikken en dit houdt je kleding extra lang mooi. In de aanschaf is dit wel het meest prijzige model van deze lijst, maar als je de investering maakt weet je zeker dat je het beste model hebt wat nog vele jaren mee zal gaan en je kleding in tip top conditie weet te houden.

Lees hier de gebruikershandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1600 r/min 
Geluidsniveau: 75 dB 
Wasresultaat: klasse A
Energielabel: A

Video

AEG L9FENS96 – 9000 serie review

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: wasmachines per merk

Wat is de AEG Wasmachine Top 10 volgens anderen?

Wat is de beste wasmachine van AEG?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste AEG wasmachine de AEG L9FENS96 – 9000 serie. AEG is een Duitse producent van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, waaronder huishoudelijke apparaten en keukenapparatuur. AEG biedt bijna elk onderdeel van de wasmachine apart aan, waardoor je snel je machine kan herstellen. Ze hebben ook een heel gamma aan accessoires om je wasmachine te personaliseren en deze beter binnen je huishouden past. 

is AEG een goed merk?

Ja, AEG is een goed en betrouwbaar merk. Het is een Duits merk van hoge kwaliteit, maar is wat betreft prijspositionering een stuk goedkoper van Miele, en eerder vergelijkbaar met de prijzen van Bosch en Siemens wasmachines. 

Is AEG een goede wasmachine?

Ja, een AEG wasmachine is van hoge kwaliteit. Zoals hierboven beschreven levert het Duiste merk AEG huishoudapparatuur, waaronder wasmachines, van hoge kwaliteit. 

Wat is een goede AEG wasmachine voor weinig geld?

Alle wasmachines in onze AEG wasmachine top 5 zitten wat betreft prijs in het midden segment. Lees onze volledige top 5 om te zien welke AEG wasmachine je met een kleiner budget kan aanschaffen.

Tips bij aanschaf van jouw AEG wasmachine

Welke AEG wasmachine kopen?

Hieronder vind je een overzicht van de factoren die belangrijk zijn wanneer je AEG wasmachines vergelijkt. Met deze informatie kan je zelf in het uitgebreide aanbod wegwijs raken en de meest gepaste keuze maken.

Wat is het maximale vulgewicht

Het vulgewicht, ook wel de trommelinhoud of beladingscapaciteit, betekent letterlijk het aantal kilogram aan wasgoed wat in de wastrommel past, waarbij de wasmachine nog voldoende kwaliteit levert. Het vulgewicht is daarbij een belangrijke factor om rekening mee te houden als je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding gaat. Het heeft invloed op de hoeveelheid wasbeurten en daarmee de duurzaamheid, maar ook op de energierekening. Welk vulgewicht voor jou geschikt is, is afhankelijk van 2 factoren, namelijk de hoeveelheid gezinsleden of gebruikers en het aantal wasbeurten per week. Een te grote wasmachine is niet aan te raden omdat dit te veel water en energie kost per wasbeurt. Een halfgevulde trommel zal bij sommige machines evenveel energie en water kosten als een helemaal gevulde wastrommel. Wasmachines met een beladingssensor kunnen hun wasprogramma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, wat wel weer voordeliger uit kan komen.

Kies bewust: ga voor een zuinige energieklasse

Het energielabel heeft drie klassen boven A, namelijk A+, A++ en A+++, deze laatste is het zuinigst. Energieklasse A+ lijkt op het eerste zicht zuinig, maar dit is momenteel de onzuinigste klasse bij wasmachines. Volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe machines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden.
De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek. Binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++. Deze gaat van A+++ -10% tot en met -50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar het energiegebruik is wel bepaald volgens de voorgeschreven meetmethoden van het energielabel.

Toerental

AEG wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Dit geldt alleen voor katoenwas. Wasprogramma’s voor gevoeligere stoffen gebruiken een lager toerental. Op veel machines kun je het toerental ook zelf kiezen. Een hoger toerental betekent in theorie dat de was droger uit de wastrommel komt. Dit scheelt energie als het daarna in de wasdroger gaat. Hang je de was buiten op, dan volstaat wellicht een lager toerental. Toch is dit niet altijd het geval. AEG wasmachines met 1400 toeren centrifugeren doorgaans net zo goed als met 1600 toeren. Een hoger toerental betekent mogelijk meer slijtage van je wasgoed en of van de machine, want sneller centrifugeren betekent meer wrijving en meer kreuk in het wasgoed. Je kan de centrifuge-efficiëntieklasse op het energielabel vergelijken. A is het droogst, G is het minst droog.

Let goed op het geluidsniveau

Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger het aantal decibel, hoe meer geluid je zal horen bij het centrifugeren aan het einde van een wasprogramma. Zo betekent een verschil van 3 decibel bijvoorbeeld een verdubbeling van het geluidsniveau. Een stille machine heeft een geluidsniveau tot 74 decibel. Een normaal geluidsniveau zit tussen de 74 en 79 decibel. Een AEG wasmachine heeft een luid geluidsniveau vanaf 79 decibel.

Wat is de grootte van het huishouden?

Een gezin van 3 personen heeft voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, een gezin van 4 tot 5 personen is beter af met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram. Grote gezinnen van meer dan 5 personen zullen juist meer gemak ervaren met een wastrommel van 10 tot 12 kilogram. In de praktijk wordt een wasmachine met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram het meest aangeschaft en blijkt dit een goede maat te zijn voor een gemiddeld gezin. Ben je alleen of met 2 personen, dan is een kleinere AEG machine voldoende.

Verschillend aanbod wasprogramma’s

Een wasprogramma heeft een specifiek temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. Er zijn veel verschillende wasprogramma’s en ze hebben niet op alle wasmachines dezelfde naam. Als ze wel dezelfde naam hebben, kan het programma toch anders geprogrammeerd zijn. De programmaduur en het verbruik hangt af van dat programma op die specifieke AEG wasmachine. Maar ook van hoeveel en wat je in de wastrommel stopt.

Is de wasmachine milieuvriendelijk?

Een AEG wasmachine is milieuvriendelijk wanneer deze voldoet aan elke van de volgende 3 criteria: een energieklasse van A+++-30% of zuiniger, de bouwkwaliteit moet van midden- of topklasse zijn en de automatische wasmiddeldosering moet altijd aanwezig zijn. Om een wasmachine milieuvriendelijk te noemen, moet deze minimaal energieklasse A+++-30% hebben. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder belastend voor het milieu. Bij het opwekken van elektriciteit komt CO2 vrij, wat voor de opwarming van de aarde zorgt.
Naast een zuinige energieklasse heeft een milieuvriendelijke wasmachine een midden- of topklasse bouwkwaliteit. Dit betekent dat de wasautomaat gemiddeld langer meegaat dan een basisklasse model. Een milieuvriendelijke machine beschikt over stevige onderdelen, zoals een koolborstelloze motor. De AEG machine slijt minder snel, waardoor het langer duurt tot je een nieuwe nodig hebt. Dit is beter voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Tot slot beschikt een milieuvriendelijke AEG wasmachine altijd over automatische wasmiddeldosering. Dit systeem voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter toe. Je gebruikt op deze manier nooit te veel, waardoor er minder water nodig is om alles uit je was te spoelen.

Als de AEG wasmachine niet aan bovenstaande criteria voldoet, is deze gemiddeld of niet-milieuvriendelijk. Een AEG wasmachine is gemiddeld milieuvriendelijk wanneer deze geen automatische wasmiddeldosering heeft, maar wel energiezuinig is en over een midden- of topklasse bouwkwaliteit beschikt. Wanneer een wasmachine een basisklasse bouwkwaliteit heeft, noemen we deze niet-milieuvriendelijk. Dit komt doordat de machine over het algemeen minder lang meegaat en niet energiezuinig is.

Hoe wij AEG wasmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende AEG wasmachines onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste AEG wasmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen