Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De 5 beste Amerikaanse Koelkasten: Koopadvies en Top 5 in 2023

In dit artikel

Ben jij wanneer je een Amerikaanse serie of film kijkt ook altijd zo onder de indruk van de Amerikaanse koelkasten, en ben je nu op zoek naar een eigen exemplaar? Dat kunnen wij ons bij Gereedschapexpert goed voorstellen! Maar waar moet je precies op letten bij de zoektocht naar een Amerikaanse koelkast? Daar helpen wij je graag bij! In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om de Amerikaanse koelkast die goed bij jou en de gebruikssituatie past te vinden. Met onze top 5 voor het jaar 2023 kom je net wat makkelijker tot de juiste aankoop.

Tips bij aanschaf van jouw Amerikaanse koelkast

Het kopen van een Amerikaanse koelkast klinkt makkelijk dan het in werkelijkheid is. Er zijn een hoop verschillende factoren waar je allemaal rekening mee moet houden.

Let bij de aanschaf van een Amerikaanse koelkast in ieder geval op:

 • De afmetingen
 • Het energieniveau
 • Het geluidsniveau
 • Wel of geen anti-frost functie
 • De inhoud 
 • Plaatsing van het vriesgedeelte
 • De gemiddelde energiekosten per jaar
Een Amerikaanse koelkast is een uitkomst voor grote gezinnen.

Let op de afmetingen

Een Amerikaans koelkast is in het algemeen een stuk groter dan de koelkasten die we in Europa gewend zijn. Je moet er dan ook zeker van zijn dat je genoeg ruimte in je keuken hebt om zo’n Amerikaanse koelkast te plaatsen. Neem op voorhand de afmetingen van de plaats waar je de koelkast wilt zetten, om doelgericht op zoek te gaan naar de beste aanbiedingen voor jouw situatie. Houdt er rekening mee dat de afmetingen van Amerikaanse koelkasten van de fabrikant tot 2,5 centimeter dunner zijn, zodat er zeker ruimte is voor installatie. Meet ook de ingangen van je huis en naar je keuken. Het heeft weinig zin om een nieuwe Amerikaanse koelkast te kopen, maar ze dan bij je thuiskomst niet door de deur krijgt. Gemiddeld ligt de breedte van een Amerikaanse koelkast tussen 70 en 100 centimeter. De diepte ligt tussen 64 en 78 centimeter en de hoogte varieert tussen 150 en 190 centimeter.

Het energieniveau laat zien hoe zuinig de koelkast is

Wat veel mensen nog niet weten is dat er binnenkort een nieuwe manier zal zijn om de zuinigheid van apparaten te meten. Op dit moment kennen we de energielabel die van F tot en met A+++ loopt. Vanaf 1 maart 2021 geldt een nieuw energielabel. De klassen A+ tot en met A+++ vervallen en koelkasten worden opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Hierbij is A het zuinigst. De energieklassen op de nieuwe labels zijn een stuk lager dan op het oude label. Koelkasten die voorheen een A+++ kregen, hebben nu een C of B. De koelkasten zijn niet minder zuinig geworden. Alleen de schaal en de test van het energielabel zijn aangepast. De reden om het aan te passen is dat de oude labels geen goede informatie meer gaven. De minst zuinige koelkasten scoorden al een A+ label. Er zijn momenteel geen koelkasten meer met een A label. Deze klasse is leeg voor toekomstige, nog zuinigere koelkasten. Koelkasten die nu een B krijgen, kunnen zuiniger zijn dan koelkasten die op het vorige label een A+++ kregen. 

Amerikaanse koelkasten zijn grote modellen, hierdoor verbruiken zij vaak meer energie dan compacte koelkasten. Het aanbod Amerikaanse koelkasten met het oude energielabel A+++, of het nieuwe energielabel C, is momenteel nog niet heel groot. Je nieuwe koelkast scoort dus veel lager op het nieuwe energielabel dan op het energielabel uit 2012. Dit heeft te maken met de strengere eisen aan het testproces. De EU houdt nu rekening met het type apparaat, de werking, de kamertemperatuur, het aantal en de grootte van de compartimenten.

Vind jij het geluidsniveau van je koelkast belangrijk?

Het geluidsniveau van een koelkast wordt weergegeven in het aantal decibel en op het eerste gezicht lijkt het aantal decibel tussen een stille koelkast en een luide koelkast niet heel groot. Het geluid verdubbelt in intensiteit van 38 decibel naar 41 decibel. Als je dacht dat een daadwerkelijke verdubbeling in decibel het geluid ook verdubbelt, werkt het met geluid toch anders. Een stille koelkast heeft een geluidsniveau van 38 decibel of minder. Een koelkast met een gemiddeld geluidsniveau bereikt 39 of 40 decibel en een luide koelkast heeft een geluidsniveau van 41 decibel of meer. In principe is het zo dat een verschil van 3 dB al voor een verdubbeling in geluid kan zorgen.

Een Amerikaanse koelkast met anti-frost functie

Bijna alle Amerikaanse koelkasten zijn voorzien van de No Frost technologie. Koelkasten en vriezers met deze No Frost technologie hoef je nooit meer te ontdooien, omdat er geen ijsvorming ontstaat in het vriesvak. In plaats daarvan wordt vochtige lucht uit de vriezer direct afgevoerd naar een andere plek, waar het bevroren wordt en om de zoveel tijd automatisch door de machine ontdooid en afgevoerd wordt. Omdat er geen ijsvorming meer is in het vriesgedeelte, zullen producten die zijn ingevroren ook niet meer aan elkaar vast plakken. Ook gooi je niet iedere keer ijs op de grond als je iets uit de vriezer haalt. Bovendien blijft de koelkast hierdoor energiezuiniger koelen.

De inhoud

De inhoud van een koelkast wordt uitgedrukt in liters en geeft aan hoeveel producten je kunt opslaan in de koelkast. De meeste gewone koelkasten hebben een gemiddelde inhoud van 200 liter en zijn daarmee geschikt voor ongeveer 3 tot 4 personen. Een Amerikaanse koelkast heeft eerder een inhoud van 300 of zelfs 400 liter. Denk er echter aan dat onnodige ruimte overbodig is, een Amerikaanse koelkast voor 2 personen is dus niet echt nodig. Aan de andere kant heb je beter ruimte over dan ruimte tekort. Je kunt ook groentelades of vershoudlades hebben in je Amerikaanse koelkast die beter geschikt zijn om bepaalde producten beter te bewaren.
Het vriesgedeelte van een Amerikaanse koelkast heeft meestal een kleinere inhoud maar toch nog groot genoeg om veel producten in te vriezen. De meeste vriesgedeelten hebben een inhoud van ongeveer 200 liter, dezelfde inhoud als van een standaard Europese koelkast. Zo kun je genoeg vlees of andere producten invriezen om op een later tijdstip te gebruiken.

Waar is het vriesgedeelte geplaatst?

Een Amerikaanse koelkast bestaat uit twee delen die je apart kunt openen. Een koelruimte en een vriesruimte. De vriesruimte neemt meestal een kleiner gedeelte in dan de koelruimte, maar is nog altijd een stuk groter in vergelijking met het vriesgedeelte van de klassieke Europese koelkast. Er zijn twee verschillende soorten Amerikaanse koelkasten, namelijk de French Door koelkasten en de Side by Side variant. Bij een French Door koelkast zit het vriesgedeelte onder het koelgedeelte, terwijl bij een Side by Side koelkast het koel- en vriesgedeelte naast elkaar zitten.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

Om de verhoudingen aan te geven tussen het energieverbruik van de diverse klassen geven we enkele voorbeelden. Een Amerikaanse koelkast met energieklasse F verbruikt gemiddeld 440 kWh per jaar, wat ongeveer 100 euro aan kosten met zich meebrengt. Een Amerikaanse koelkast met het energielabel E verbruikt gemiddeld 360 kWh, wat 82 euro per jaar kost. De energiezuinige modellen met het energielabel D verbruiken gemiddeld slechts 300 kWh met de bijbehorende kosten van 70 euro per jaar. Een energiezuinige Amerikaanse koelkast met energielabel D laat je dus gemakkelijk enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Zo haal je de investering voor een model met energielabel D, die in aankoop iets duurder is, er na enkele jaren weer uit.

Een Amerikaanse koelkast heeft veel koel- en vriesruimte.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Samsung RS66A8101B1
Samsung RS66A8101B1

TOPKLASSE

Samsung RF23R62E3B1/EG
Samsung RF23R62E3B1:EG beste prof

BUDGET

Inventum SKV0178R
Exquisit SBS145-040FSLM


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Amerikaanse koelkast - Top 5 in 2023

5. Inventum SKV0178R

Waarom we fan zijn:
Dit basic betaalbare model is geschikt voor mensen die graag een ruime koelkast aanschaffen en geen behoefte hebben aan een ijs- en waterdispenser.

Deze Amerikaanse koelkast heeft vier draagplateaus met onderin twee transparante groentelades. Met de handige deurvakken in beide deuren berg je al je etenswaren netjes op. Wij vinden het No Frost systeem een handige functie. Hierdoor wordt het vocht uit het vriesgedeelte afgevoerd door middel van een ventilatiesysteem. Op deze manier blijft de lucht droog, wat voorkomt dat er ijsaanslag aan de binnenkant van je apparaat of op je eten gevormd wordt. Omdat er geen ijsaanslag in de vriesruimte zit, bespaart dit direct energie en is het beter voor je vrieswaren.

In het midden van deze Amerikaanse koelkast bevindt zich een display op de deur. Op dit display is de temperatuur te zien van de koelruimte en de vriesruimte en kan je de instellingen aanpassen. Met de Super Cooling Freezing stand koel je fles witte wijn extra snel af. Wanneer je op vakantie gaat kies je voor de Vacation stand en bespaar je energie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 89 cm
Diepte: 69 cm 
Hoogte: 176,50
Volume koelruimte: 335
Volume vriesvak: 197
Jaarlijks energieverbruik: 324 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: F

Video

Inventum SKV0178R amerikaanse koelkast

Bekijk verschillende aanbieders

4. Samsung RS64R5302B4

Waarom we fan zijn:
Deze grote Amerikaanse koelkast beschikt over een water- en ijsdispenser waardoor je er veel producten in kwijt kan en altijd koud water en ijsklontjes tot je beschikking hebt.

De Samsung RS64R5302B4 is een stukje duurder dan de nummer 5, maar beschikt ook over geavanceerde techniek en technologie. Met het All Around Cooling systeem, wordt elke centimeter van de koelkast gelijkmatig gekoeld. Door verschillende luchtgaten wordt er koude lucht de koelkast in geblazen. Op deze manier wordt er een constante en optimale temperatuur behouden.

Deze Amerikaanse koelkast heeft een water- en ijsdispenser. Het water vul je zelf aan via een reservoir. Dat is handig omdat je deze niet op een waterpunt aan hoeft te sluiten. Daarnaast heeft dit model Amerikaanse koelkast heeft de Space Max technologie en beschikt deze over een nog grotere opslagruimte dan de vorige met een koelruimte van 415 liter en een vriesvak van 191 liter. Ook heeft deze Amerikaanse koelkast het No Frost systeem dat ijs aanslag tegengaat. Hierdoor bespaar je energie en blijven je etenswaren beter bewaard.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91.20 cm
Diepte: 71.60 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 415
Volume vriesvak: 191
Jaarlijks energieverbruik: 388 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: D

Video

Samsung RS64R5302B4 review

Bekijk verschillende aanbieders

3. Samsung RF23R62E3S9

Waarom we fan zijn:
De Samsung RF23R62E3S9 is voorzien van diverse luxe functies zoals de Twin Cooling Plus-technologie en een ijsdispenser.

De nummer 3 in deze lijst heeft een modern design en creëert een strakke look in de keuken met een vleugje luxe. Ook met kleine kinderen blijft de koelkast netjes dankzij de vingerafdrukwerende laag. Verder blijven je producten tot twee keer langer vers dankzij de Twin Cooling Plus technologie. Daardoor kan je vers eten nog langer in de koelkast bewaren.

Net als bij de nummer 4 heeft deze Amerikaanse koelkast een ijsdispenser, waardoor je je drankjes altijd koud serveert. In de koelruimte zijn 6 deurvakken en 5 plateaus/lades aanwezig en wordt er anti-ijsvorming gebruikt. De vriezer heeft 2 lades en hoeft niet handmatig ontdooid te worden. Qua look valt deze Amerikaanse koelkast op in deze lijst. Bij alle andere koelkasten in deze top 5 zijn de vriezer en koelkast naast elkaar geplaatst. Bij deze Samsung bestaat de bovenkant volledig uit koelkast en de onderkant uit de vriezer. Omdat de koelkast over het algemeen vaker gebruikt wordt, vinden wij dit een handige indeling en staat dit model op nummer 3.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 90.80 cm
Diepte: 78.80 cm 
Hoogte: 177,70
Volume koelruimte: 416 l
Volume vriesvak: 123 l
Jaarlijks energieverbruik: 427 kWh
Geluidsniveau: 41 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: F

Video

RF23R62E3S9 samsung koelkast review

Bekijk verschillende aanbieders

2. Inventum SKV1784R

Waarom we fan zijn:
De Inventum SKV1784R is veruit de meest energiezuinige machine uit deze lijst met Energielabel D.

Dit model is qua technologieën en functies vergelijkbaar met de andere Inventum Amerikaanse koelkast die op nummer 5 staat. Dit model heeft echter meer ruimte, een ijsblokjesmachine en is een stuk zuiniger dan elk ander model in deze top 5.

Deze Amerikaanse koelkast heeft natuurlijk ook de No Frost technologie. Je hoeft de vriezer dus niet meer ontdooien. Met de Superkoelen of Supervriezen stand kun je voedsel snel koelen of invriezen, ideaal voor grote hoeveelheden, seizoensgroenten of wanneer je vastzat in het verkeer. De koelkast heeft verder vier draagplateaus met onderin twee transparante groentelades en met de handige deurvakken in beide deuren berg je al je etenswaren netjes op.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 89,50 cm
Diepte: 74,50 cm 
Hoogte: 176,50
Volume koelruimte: 335 l
Volume vriesvak: 197 l
Jaarlijks energieverbruik: 256 kWh
Geluidsniveau: 41 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: D

Video

Inventum Amerikaanse Koelkast SKV1784R

Bekijk verschillende aanbieders

1. Samsung RS66A8101B1

Waarom we fan zijn:
De stille Samsung RS66A8101B1 heeft een strak ontwerp en je kan het vriesgedeelte zelfs omschakelen naar een extra koelruimte voor een nog grotere koelkast.

Deze Samsung heeft een mooi antraciet design. Je bewaart er makkelijk weekboodschappen in voor een groot gezin in doordat deze koelkast door de speciale Spacemax-technologie heel ruim is. Wij zijn erg onder de indruk van het Smart-Conversion systeem en daarom staat deze Samsung op nummer 1 in de lijst. Je kan de koelkast natuurlijk in de standaard modus gebruiken met links de vriezer en rechts het koelgedeelte. Maar heb je liever één nog ruimere koelruimte? Dan zet je de linker helft gemakkelijk om van vriezen naar koelen waardoor je een enorme koelkast creëert.

Als je op vakantie gaat maak je gebruik van de vacation-modus waarbij het koelgedeelte uitschakelt en enkel de vriezer aanblijft. De Digital Inverter Compressor meet een reguleert de temperatuur constant en zorgt zo voor extra lang vers en sappig eten. En natuurlijk beschikt onze nummer 1 over NoFrost, waardoor je je koelkast nooit hoeft te ontdooien.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91,20 cm
Diepte: 71,60 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 409 l
Volume vriesvak: 243 l
Jaarlijks energieverbruik: 359 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Amerikaanse Koelkast: Samsung RF23R62E3B1/EG

Waarom we fan zijn:
Deze Samsung is heel ruim, houdt eten twee keer zo lang vers, beschikt over een vriezer met lades en produceert ijsklontjes.

De beste topklasse Amerikaanse koelkast beschikt over het Twin Cooling Plus systeem. De temperatuur en de vochtigheidsgraad worden geoptimaliseerd in de koel- en vriesruimte via twee gescheiden koelsystemen. Hierdoor blijven voedingsmiddelen tot twee keer langer vers. Daarnaast zullen de geuren van de koelkast en vriezer zich niet mengen, waardoor er geen onaangename geuren ontstaan. Ook deze Amerikaanse koelkast het No Frost systeem. En dankzij de Multi Flow technologie blijft de temperatuur van de koelkast constant.

Deze technologie zorgt voor zo min mogelijk temperatuurschommelingen, ook bij het openen van de koelkast. Hierdoor zullen producten langer vers blijven. In de linkerdeur van deze Amerikaanse koelkast, bevindt zicht een water- en ijsdispenser. Hiermee heb je altijd koud water of ijsblokjes ter beschikking. Met de Space Max technologie, beschikt deze Amerikaanse koelkast over een nog grotere opslagruimte. Ze heeft maar liefst een inhoud van 617 liter. Dit is omgerekend ongeveer drie winkelwagens vol boodschappen. Daarom hebben wij deze als beste topklasse Amerikaanse koelkast beoordeeld.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 91,20 cm
Diepte: 71,60 cm 
Hoogte: 178 cm
Volume koelruimte: 409 l
Volume vriesvak: 243 l
Jaarlijks energieverbruik: 359 kWh
Geluidsniveau: 36 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Amerikaanse Koelkast: Exquisit SBS145-040FSLM

Waarom we fan zijn:
Een mooie en ruime Amerikaanse koelkast voor een lage prijs.

De Exquisit SBS145-040FSLM is een mooi ontworpen Amerikaanse koelkast met een totale inhoud van 442 liter. Dit is dus ruim genoeg voor een gezin. Deze Amerikaanse koelkast heeft energielabel F en is daarmee niet de zuinigste in deze lijst. De vriezer heeft een no frost functie en hoeft daarom niet tussendoor ontdooid te worden.

Handig aan deze koelkast is dat je hem kan bedienen middels een touchscreen scherm. Hij heeft een aantal voorgeprogrammeerde functies zoals de superkoel functie. Je zal hem nauwelijks horen in je keuken, want de Exquisit koelkast produceert niet meer dan 40 dB geluid. We vinden de Exquisit een mooie, stijlvolle Amerikaanse koelkast voor een lage prijs. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 90 cm
Diepte: 59 cm 
Hoogte: 177 cm
Volume koelruimte: 291 l
Volume vriesvak: 151 l
Jaarlijks energieverbruik: 359 kWh
Geluidsniveau: 40 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: F

Video

Exquisit SBS145-040FSLM

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: koelkasten per soort

Meest gestelde vragen over de Amerikaanse koelkast

Wat is de beste Amerikaanse koelkast?

Daar kunnen we geen eenduidig antwoord op geven gezien dat verschilt per gebruikssituatie. Maar geen zorgen, want we helpen je graag op weg om erachter te komen welke Amerikaanse koelkast het beste bij jou past. Daarom raden we je aan om het volgende te doen: 

 • Lees onze ‘Tips bij aanschaf van jouw Amerikaanse koelkast’ om meer over belangrijke specificaties te leren. 
 • Bedenk wat jouw eisen zijn voor een Amerikaanse koelkast. Denk aan dingen zoals: de afmetingen, het energielabel en andere specifieke eigenschappen waarover je wilt dat jouw Amerikaanse koelkast beschikt. 
 • Kijk in onze Beste Amerikaanse Koelkast Top 5 en bekijk de verschillende modellen. 
 • Kies de koelkast die bij je past en koop deze vervolgens bij één van onze aanbieders, zodat je je Amerikaanse koelkast gegarandeerd bij een kwalitatieve en betrouwbare online winkel koopt. 

Waar kan ik een Amerikaanse koelkast kopen? 

Een Amerikaanse koelkast kan je op verschillende plekken kopen zoals bij jouw lokale electronica zaak of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Amerikaanse koelkast? 

Het is goed om oog te hebben voor de afmetingen van de Amerikaanse koelkast, het energielabel, anti frost en de energiekosten per jaar. In dit artikel vind je uitgebreid advies over specificaties en functies in de ‘Tips bij aanschaf van jouw Amerikaanse koelkast’. 

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek