Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste Siemens Koelkast: Top 5 in 2023 & koopadvies

In dit artikel

Tijd voor een (nieuwe) koelast, en is je oog gevallen op Siemens? Dan zit je sowieso goed, maar kan het alsnog erg lastig zijn een keuze te maken. Wij helpen je hier graag bij! In dit artikel laten wij de stappen zien die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Siemens koelkast die helemaal bij jou en de gebruikssituatie past. Wij maken het jou net wat makkelijker met onze Siemens Koelkast top 5 voor het jaar 2023.

Veel leesplezier!

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Het kan nog best lastig zijn om de juiste keuze voor een Siemens koelkast te maken. Er zijn een hoop verschillende modellen op de markt, en een hoop factoren waar je rekening mee moet houden. Voor de een zal de inhoud misschien belangrijker zijn dan de energiekosten per jaar, terwijl het voor de ander juist belangrijk is of er gebruik gemaakt wordt van een anti-ijsvorming techniek. Uiteraard is dit allemaal persoonlijke voorkeur, en wij kunnen niet voor jou bepalen welk aspect belangrijker is. Wel kunnen we je helpen bij het maken van jouw keuze. In dit gedeeltelegen wij je uit uitleggen wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo maak je een weloverwogen besluit en zorg je ervoor dat je straks de koelkast in huis hebt die bij jou past.

Let in ieder geval op de volgende specificaties:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
Siemens koelkasten hebben een goede bouwkwaliteit en gaan jarenlang mee.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn heel belangrijk. Je kunt wel leuk een Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je een probleem. De afmetingen van een koelkast worden in breedte, hoogte en diepte gemeten. Tip: zorg er altijd voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast – óók achter de koelkast. Er moet ruimte zijn om te ventileren, en de deur dient natuurlijk ook vrij te kunnen draaien. Het is ook van belang om te weten of de koelkast überhaupt wel door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren nagaan door de maten die je hebt opgenomen met een meetlint voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

Het energieniveau heeft impact op je maandelijkse energie rekening

Elektronische producten krijgen elk een energielabel. Een koelkast werkt namelijk elektrisch, er moet een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt voorzien van een letter. Deze letters lopen van A t/m G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Als een product uitzonderlijk zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel dat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar worden de energielabels echter veranderd. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten dan net zo zuinig zijn als een A product van het ‘oude energielabel’. Er komt dan ook een nieuw systeem, zodat er ruimte gemaakt kan worden voor producten die dus nog zuiniger zijn. 

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Wellicht een beetje verwonderlijk, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Ga het maar eens na door een keer naar de koelkast te lopen tijdens de nachturen, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid vandaan komt. Soms kan dit geluid erg storend zijn omdat het geluidsniveau gewoonweg veel te hoog ligt voor een koelkast. Het is dus belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je de specificaties van een koelkast nagaat. Normaliter zal een koelkast niet snel boven de 40 dB komen. Daarnaast wordt er tegenwoordig veel gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie

Als het goed is, is jouw vriezer heel koud. Dit betekent echter ook dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is daarom belangrijk dat je jouw vriezer om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk wel een vervelend klusje. Daarom hebben sommige producenten een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er in de vriezer ijsvorming plaatsvindt, waardoor je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn ook koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in veel mindere mate. Het is nog hierbij nog wel noodzakelijk om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft gelukkig minder vaak dan bij een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan erg vervelend zijn omdat je in de tussentijd je etenswaren ergens moet bewaren, maar het hoeft niet lang te duren. Je kan je vriezer gemakkelijk ontdooien door er met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij vrij snel helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer voordat ze ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

Uiteraard is de inhoud een erg belangrijke factor. Dit bepaalt namelijk hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kan. De inhoud van een koelkast wordt in liters gemeten. Zowel de koelruimte als de vriesruimte hebben een eigen inhoud die samen een totaal maken. Het is meestal zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft waarbij de vriesruimte iets kleiner is. De plaatsing van de vriesruimte is ook vaak afhankelijk van hoe groot deze precies is. De werkelijke inhoud die je hebt is daarnaast ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als de koelkast bijvoorbeeld vier plateaus heeft, dan kun je er veel meer in kwijt dan wanneer hij twee plateaus heeft. Ook zitten er bij veel koelkasten rekken in de deur verwerkt waar je drinken, sauzen en meer in kwijt kunt. Dit zorgt er ook weer voor dat je over extra opbergruimte beschikt. 

Op welke plaats zit het vriesgedeelte

Zoals we hierboven al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte in veel gevallen afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich vrijwel altijd boven de koelruimte bevinden. We hebben het dan over een koelkast met een vriezer waarin slechts één brood en een paar vleesproducten passen. Deze vriesgedeeltes hebben vaak enkele plateaus waar je producten op kan leggen. Een grotere vriezer zit vaak juist onder de koelruimte en bestaat uit meerdere vrieslades. Zo kun je verschillende producten allemaal apart bewaren. Deze lades kunnen ook vaak weggehaald worden waardoor je weer extra ruimte creëert.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn natuurlijk ook belangrijk. Je wilt waarschijnlijk zo min mogelijk geld kwijt zijn aan het bewaren van etenswaren. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten hangt samen met het energielabel dat hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal een stuk minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Des te verder in het alfabet het energielabel zich bevindt, des te duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Koelkasten, vriezers en koel-vriescombinaties van Siemens beschikken over een geavanceerde technologie.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Siemens koelkast - Top 5 van 2023

5. Siemens KI51FADE0

Waarom we fan zijn:
De Siemens KI51FADE0 is uitgevoerd als inbouw kastmodel. Het apparaat heeft een totale inhoud van 238 liter en weegt 53 kilogram. Je kunt de draairichting van de deur verwisselen, handig als je bijvoorbeeld linkshandig bent of gewoon de ruimte aan de andere kant nodig hebt.

In de koelruimte heb je 222 liter om te gebruiken met 5 deurvakken, een eierenrekje en 5 plateaus/lades, waarvan 2 groente lades zijn. Deze groente lades bevinden zich in de vershoud zone wat betekent dat vlees, groente en fruit langer goed blijft. Er is een Super Cool functie voor wanneer je even gauw iets moet koelen. De deur sluit automatisch vanaf een openingshoek van 20 graden of minder.

Er is geen vriesgedeelte aanwezig. Wanneer je de koelkast voor een korte periode open houdt, voorkomen sensoren dat het koelproces onderbroken wordt. De plateaus in de koelkast zijn gemaakt van glas en zijn doorzichtig. Hierdoor heb je altijd goed zicht op wat er in jouw koelkast ligt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 55,80 cm
Diepte: 54,50 cm 
Hoogte: 139,70 cm
Volume koelruimte: 220 l
Volume vriesvak: –
Jaarlijks energieverbruik: 139 kWh
Geluidsniveau: 37 dB
Anti-frost functie: –
Energieniveau: E 

Video

4. Siemens KG36VVLEA

Waarom we fan zijn:
Het volgende model Siemens koelkast beschikt over bijna dezelfde technologieën, maar is iets groter en heeft enkele handigheidjes als extra’s. Natuurlijk beschikt deze Siemens koelkast ook over het Low Frost systeem dat ijsvorming voorkomt en de producten beter bewaard. Dankzij het Super Freezing systeem worden producten beschermd tegen ontdooien, zodra de vriezer wordt geopend om nieuwe producten te plaatsen. Door deze automatische vriesfunctie bespaar je meer energie, omdat het constante temperaturen behoudt en het is daarnaast ook beter voor de voedingswaren. Het Multi Airflow systeem is echter wel afwezig in dit model.

De Hyper Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit nog langer vers blijven. Dankzij de luchtvochtigheidsregelaar worden je groenten en fruit beter in balans gehouden, waardoor ze langer vers blijven. Dit geldt ook voor vlees en vis. Omdat de temperatuur in deze lade lager is dan in de rest van de koelkast, kan vlees en vis tot wel 2 keer langer vers blijven. De temperatuur ligt ongeveer 3 graden lager dan in de koelruimte. 

Het plaatsen van flessen in de koelkastdeur of op de plateaus kan af en toe voor wat onhandige situaties zorgen. Om deze reden is deze Siemens koelkast uitgerust met een flessenrooster, een eenvoudige maar ideale oplossing voor het plaatsen van meerdere flessen in de koelruimte. In de vriesruimte bevindt zich een Big Box lade. Deze lade is perfect voor het invriezen van grotere producten, denk hierbij aan een stapel pizza’s, ijsdozen of een grote taart.

Deze Siemens koelkast heeft een koelruimte met een inhoud van 214 liter en een vriesruimte met een inhoud van 94 liter. De machine heeft een normaal geluidsniveau met 39 decibel en heeft het nieuwe energielabel E.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 186 cm
Volume koelruimte: 214 l
Volume vriesvak: 94
Jaarlijks energieverbruik: 149 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Low Frost functie
Energieniveau: E

Video

3. Siemens KG36NVWEP

Waarom we fan zijn:
De Siemens koelkast KG36NVWEP combineert de technologieën van beide voorgaande koelkasten en doet er nog een schepje bovenop op het vlak van gebruiksgemak. In dit model zit dus natuurlijk ook het Low Frost systeem ingebouwd dat ijsvorming voorkomt. Het Multi Airflow systeem verdeelt de gekoelde lucht en zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de gehele koelruimte. Dankzij het Super Freezing systeem worden producten beschermd tegen ontdooien en de koelruimte is vanzelfsprekend ook uitgerust met LED-verlichting.

De Hyper Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit nog langer vers blijven dankzij de luchtvochtigheidsregelaar. Het enige voorgaande systeem dat we besproken hebben dat niet in deze Siemens koelkast zit, is de Big Box lade. Dit wordt dan wel gecompenseerd door een uitneembaar glasplateau in het vriesgedeelte. Op deze manier bereik je makkelijker je producten en ben je flexibeler in de vriesruimte.

De koelruimte in deze Siemens koelkast heeft een inhoud van 237 liter en de vriesruimte heeft een inhoud van 87 liter. De machine heeft een normaal geluidsniveau met 39 decibel en deze koelkast heeft ook het nieuwe energielabel E.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 66 cm 
Hoogte: 203 cm
Volume koelruimte: 279 l
Volume vriesvak: 89 l
Jaarlijks energieverbruik: 273 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: 

Video

2. Siemens KG36EAWCA

Waarom we fan zijn:
We zijn aangekomen bij de Siemens koelkast met de beste prijs/kwaliteit verhouding uit deze lijst en het is meteen ook het milieuvriendelijkste exemplaar. Deze koelkast beschikt niet over al de technologieën zoals de vorige koelkast, maar heeft wel alles wat je nodig kan hebben om je eten te bewaren voor een eerlijke prijs. We geven even een overzicht van wat je van deze Siemens koelkast mag verwachten.

Dankzij de Low Frost technologie met speciale verdamper, ontstaat er minder ijsvorming en wordt het ontdooien makkelijker gemaakt. De ventilator van het Multi Airflow systeem verdeelt koude lucht gelijkmatig over alle niveaus in de koel- en vriesruimte. Door de luchtcirculatie worden temperatuurschommelingen beperkt en koeltijden gereduceerd. De Super Koelen functie beschermt je voeding beter. Wanneer deze functie is ingeschakeld, worden net gekochte voedingsmiddelen sneller gekoeld en tegelijkertijd voorkomt deze functie opwarming van de producten die al in de koelkast stonden. De temperatuur kan snel verlaagd worden tot een maximum van 2 graden. De functie schakelt na 6 uur uit om energieverspilling te voorkomen. De Hyper Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit nog langer vers blijven.  De temperatuur in deze lade ligt ongeveer 3 graden lager dan in de koelruimte. In de andere Hyper Fresh lade kunnen vlees en vis perfect bewaard worden. Deze lade koelt zich tot een temperatuur van 0 graden.

Er zit ook nog een handige extra in deze Siemens koelkast, namelijk de Easy Access plateaus. Deze plateaus zijn gemaakt van veiligheidsglas en kan je tot wel 12 centimeter uitschuiven. Op deze manier kan je makkelijker je producten plaatsen en uitnemen, zonder helemaal de koelkast in te duiken. Zelfs de producten die helemaal achter in de koelkast staan vergeet je daardoor niet meer.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 186 cm
Volume koelruimte: 214 l
Volume vriesvak: 94 l
Jaarlijks energieverbruik: 149 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Low Frost functie
Energieniveau: C

Video

1. Siemens KG39N7XEB

Waarom we fan zijn:
De nummer 1 in deze lijst combineert al de voorgaande technologieën en heeft zelfs nog twee extra troeven. Je kan in deze Siemens koelkast dus alles terugvinden zoals het Low Frost systeem, het Multi Airflow systeem, de Super Koelen functie, de Hyper Fresh lades, de Easy Acces plateaus en het flessenrooster.

De eerste extra troef die deze Siemens koelkast heeft, is een afzonderlijke koelcirculatie. De temperaturen in de koel- en vriesruimte kunnen afzonderlijk en eenvoudig via een elektronische bediening worden geregeld. Op deze manier kun je de beste temperatuur instellen voor de afzonderlijke ruimtes. De tweede troef is dat deze Siemens koelkast beschikt over een 90 graden openingshoek van de deur. Daardoor kan de koelkast tegen een muur of wand worden geplaatst.

Deze Siemens koelkast is het grootste exemplaar uit deze top 5, het heeft in de koelruimte een inhoud van 279 liter en in de vriesruimte 87 liter. De machine heeft een geluidsniveau van 39 decibel en heeft het nieuwe energielabel E. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 66 cm 
Hoogte: 203 cm
Volume koelruimte: 279 l
Volume vriesvak: 89 l
Jaarlijks energieverbruik: 273 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Anti-frost functie: ja 
Energieniveau: E

Video

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Meest gestelde vragen door klanten

Is Siemens een goed merk? 

Ja, Siemens is een A-merk voor koelkasten. Ze staan erom bekend dat ze betrouwbare koelkasten maken van goede kwaliteit die lang mee gaan. Tijdens ons beoordelingsproces van allerlei verschillende merken hebben wij dit zelf ook ondervonden. Er staat dan ook een Siemens koelkast op 1 in onze top 5 van de beste koelkasten

Hoe lang gaat een Siemens koelkast mee? 

De gemiddelde koelkast gaat ongeveer 15 jaar mee. De levensduur wordt echter bepaald door verschillende factoren zoals de bouwkwaliteit, onderhoud en hoe je met de koelkast om gaat. Van Siemens weten we dat de bouwkwaliteit erg goed is daarom kan je ervan uitgaan dat Siemens koelkasten een langere technische levensduur hebben dan 15 jaar. 

Wat is de zuinigste Siemens koelkast?

Energiezuinige Siemens koelkasten hebben energielabel A, B of C. Siemens koelkasten met energielabel A zijn het zuinigst. Deze besparen het meeste energie en dat scheelt ook weer in de portemonnee. 

Hoe wij Siemens koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 14 verschillende Siemens koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Siemens koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek