Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Beko Koelkast? Advies en Top 5 in 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste Beko koelkast? Je vindt hier de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Beko koelkast die  het beste bij jou en de gebruikssituatie past. Wij maken het voor jou net even iets makkelijker, met onze Beko Koelkast top 5 voor het jaar 2023.

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Het kopen van een koelkast lijkt makkelijker dan het in werkelijkheid is. Er zijn aardig wat factoren waar je rekening mee moet houden. Voor de een zal de inhoud een belangrijke factor zijn, voor de ander de energiekosten per jaar, en weer een ander zal het belangrijker vinden of er sprake is van een anti-ijsvorming techniek. Het draait om een persoonlijke voorkeur, en wij kunnen niet voor jou bepalen welk aspect belangrijker is. Wel zullen wij je uitleggen wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo kan je zelf een goede keuze maken en heb je straks de koelkast in huis waar je behoefte aan hebt.

Het is raadzaam om in ieder geval te letten op:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
Een Beko koelkast heb je in verschillende vormen en maten, zodat je een model vindt dat bij jouw wensen past.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn erg belangrijk. Je kan wel een Amerikaanse koelkast willen kopen, maar als dit niet gaat passen dan heb je een probleem. De afmetingen van een koelkast worden gemeten in breedte, hoogte en diepte. Zorg er voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast, ook achter de koelkast. Er moet namelijk ruimte zijn om te ventileren, en de deur dient natuurlijk ook vrij kunnen draaien. Het is daarnaast belangrijk om te weten of de koelkast überhaupt door de deur en gang zal passen. Dit kun je van tevoren berekenen door de maten die je hebt opgenomen met een rolmaat voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

De impact van het energieniveau op je maandelijkse energie rekening

Elk elektronisch product krijgt een energielabel. Ook een koelkast werkt elektrisch, er moet een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt bepaald op basis van een letter. Deze letters zijn van A t/m G gecategoriseerd. Wanneer een product buitengewoon zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. Op dit moment is A+++ het meest zuinige energielabel dat beschikbaar is. Dit jaar worden de energielabels echter veranderd. Volgens de nieuwe eisen zullen alle apparaten binnenkort net zo zuinig zijn als een A product van het ‘oude energielabel’. Er komt dan ook een nieuw systeem zodat er ruimte kan worden gemaakt voor producten die qua zuinigheid dit niveau oversteigen.

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Wellicht enigszins verrassend, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop tijdens de nachtelijke uren maar eens een keer naar de koelkast, dan zul je merken dat er toch wel wat geluid uit komt. Soms kan dit geluid storend zijn omdat het geluidsniveau veel te hoog ligt voor een koelkast. Om deze reden is het belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je naar de specificaties van een koelkast kijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet snel boven de 40 dB komen. Er wordt tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Wel of geen anti-frost functie

Als het goed is, is jouw vriezer heel koud. Dit betekent dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is daarom van belang dat je jouw vriezer om de zoveel tijd ontdooit, maar dat is natuurlijk geen leuk klusje. Daarom hebben sommige producenten een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten, namelijk de No Frost techniek. Dit voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer, zodat je hem niet meer hoeft te ontdooien. Er zijn daarnaast koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog steeds sprake van ijsvorming, maar in een stuk mindere mate. Het is dan nog wel noodzakelijk om de vriezer om de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder vaak dan bij een koelkast die niet over de anti-ijsvorming techniek beschikt. Het ontdooien van een vriezer kan onhandig zijn omdat je de etenswaren in de tussentijd ergens moet kunnen bewaren, maar gelukkig hoeft het niet lang te duren. Je kan een vriezer vlot en gemakkelijk ontdooien door er met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij binnen de kortste keren helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer voordat deze helemaal ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

Het spreekt eigenlijk voor zich dat de inhoud een ontzettend belangrijke factor is. Dit bepaalt namelijk hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt kunt. De inhoud van een koelkast meten we in liters. Zowel de koelruimte en de vriesruimte hebben een eigen inhoud die samen een totaal maken. Meestal is het zo dat een combi-koelkast een ruime koelruimte heeft en de vriesruimte iets kleiner is. Waar de vriesruimte zich bevindt is vaak afhankelijk van hoe groot deze is. De werkelijke inhoud is ook afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als de koelkast bijvoorbeeld vier plateaus heeft, dan kun je veel meer kwijt dan wanneer er twee plateaus zijn. Ook zitten er vaak rekken in de deur waar je dranken, sauzen en meer in kwijt kan. Dit zorgt eveneens voor extra ruimte.

Waar zit het vriesgedeelte

Zoals we zojuist al kort besproken hebben, is de plaatsing van het vriesgedeelte meestal afhankelijk van hoe groot deze is. Als de koelkast een klein vriesgedeelte heeft dan zal deze zich 9 van de 10 keer boven de koelruimte bevinden. We hebben het hier dan over een koelkast waarbij er in de vriezer slechts één brood en een paar overige producten passen. Deze vriezer heeft vaak plateaus waar je iets op kunt leggen. Een grotere vriezer zit vaak onder de koelruimte en heeft meerdere vriesvakken. Zo kun je bijvoorbeeld brood, groenten, vlees en ijsjes elk apart bewaren. Deze lades kunnen daarnaast vaak ook verwijderd worden waardoor je meer ruimte creëert voor bijvoorbeeld een grote ijstaart die in de vriezer bewaard moet worden.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn natuurlijk ook van belang. Je wilt logischerwijs zo min mogelijk geld kwijt zijn. Hoeveel de koelkast precies per jaar zal kosten is afhankelijk van het energielabel dat hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal een stuk minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Hoe verder in het alfabet het energielabel zich bevindt, hoe duurder de koelkast in energiekosten per jaar zal zijn.

Elk Beko koelkastmodel biedt voldoende opslagcapaciteit voor al uw verse voedsel.

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Beko koelkast 2023 - Top 5

5. Beko RCSA210K30WN

Waarom we fan zijn:
We beginnen bij het meest standaardmodel. Deze Beko koelkast heeft een aantal handige technologieën ingewerkt. Door het speciale verdampingssysteem van Min Frost wordt de ijsafzetting in de vriezer drastisch verminderd. Bevroren voeding wordt zo beter en energiezuiniger bewaard, terwijl je de vriezer minder vaak hoeft te ontdooien.

Met de ledverlichting wordt de Beko koelkast bovenin en bij elk rek met ledlampjes verlicht, zodat je de hele inhoud duidelijk kunt zien. Bovendien is Ledverlichting zuiniger met energie dan standaard verlichting. Aan welke kant de deur van de koelkast moet opengaan, is afhankelijk van de indeling van de keuken. Met de omkeerbare deur kunnen de scharnieren zowel links als rechts worden geplaatst, dus bepaal je zelf naar welke kant de deur opengaat.

Maak je dankzij het veiligheidsglas geen zorgen als je een enorm grote en zware pot in de koelkast wilt zetten. De platen van gehard veiligheidsglas kunnen een gewicht tot 25 kg dragen. Ze zijn beter bestand tegen krassen en scheuren dan onbehandeld glas, zodat je er probleemloos zware dingen op kunt zetten. Deze Beko koelkast heeft 1 plateau en 2 lades voor groenten.

Deze Beko koelkast heeft in de koelruimte 132 liter inhoud beschikbaar en in de vriesruimte 65 liter inhoud. Het is een stille koelkast met een geluidsniveau van slechts 38 decibel. Deze Beko koelkast heeft het nieuwe energielabel F meegekregen, wat gelijk staat aan het oude A+ label. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 57,40 cm 
Hoogte: 136 cm
Volume koelruimte: 132 l
Volume vriesvak: 65 l
Jaarlijks energieverbruik: 224 kWh
Geluidsniveau: 37 dB
Low Frost functie
Energieniveau: F

Video

4. Beko BCSA283E4SN

Waarom we fan zijn:
De Beko BCSA283E4SN is voorzien van een ProSmart-invertercompressor en is uiterst duurzaam en stil door het gebruik van deze technologie. Het geluidsniveau van de koelkast is slechts 35 dB waardoor je hem vrijwel niet hoort.

Met een totale inhoud van 275 liter past er vrij veel in deze koelkast. Maar liefst 193 liter hiervan is gereserveerd voor de koelruimte, waarvan 19 liter voor de vershoud zone is. Er zijn drie deurvakken, een liggend flessenrek, een eierenrekje en 3 plateaus/lades waar je gebruik van kunt maken.

De vriezer is voorzien van 3 plateaus/lades en heeft een inhoud van 78 liter. Het vriesvermogen is 3.6 kilogram per dag. Mocht er een keer een stroomuitval zijn dan kun je de producten in de vriezer tot 13 uur bewaren in de vriezer zonder dat dit ontdooit. Zorg er wel voor dat je de vriezer in dat geval dicht houdt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 54,5 cm 
Hoogte: 177,5 cm
Volume koelruimte: 193 l
Volume vriesvak: 78 l
Jaarlijks energieverbruik: 225 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Low Frost functie
Energieniveau: E

Video

3. Beko RDSA180K30WN

Waarom we fan zijn:
Dit model Beko koelkast is het kleinste exemplaar in deze lijst. Het heeft als enige koelkast hier de vriesruimte boven de koelruimte zitten. Natuurlijk is deze Beko koelkast ook uitgerust met al de technologieën die je in een koelkast nodig hebt. De Min Frost technologie zit hier ook in verwerkt. Deze technologie zorgt ervoor dat ijsvorming tot een minimum beperkt wordt. Iedereen vindt het vervelend wanneer je iets uit de vriezer neemt en er een hele klomp ijs uit de koelkast valt. Met deze technologie moet je dus veel minder vaak de vriezer ontdooien en uitkuisen waardoor je jezelf een hoop tijd, werk en energie bespaart.

Over energie besparen gesproken, ook deze Beko koelkast heeft de zuinige Ledverlichting. Deze verlicht de gehele koelkast waardoor je snel je producten terug kan vinden en je de koelkast minder lang open moet laten, wat natuurlijk ook weer energie bespaart. Je kan wederom kiezen langs welke kant je de scharnieren installeert, zodat de deur op de meest gepaste manier voor jouw keuken opengaat.

Iedereen heeft soms een onhandig momentje, maar met het veiligheidsglas hoef je niet te panikeren als er een pot uit je handen glipt wanneer je iets in de koelkast plaatst of eruit wil nemen. De geharde plateaus zijn bestand tegen krassen en scheuren en kunnen tot maar liefst 25 kg dragen. Dit model heeft 3 plateaus, 1 lade voor groenten en fruit en 3 rekjes in de deur.

Deze Beko koelkast heeft een koelruimte met 130 liter inhoud en een vriesruimte met 46 liter inhoud. De machine heeft een normaal geluidsniveau van 40 decibel en heeft het nieuwe energielabel F.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 57,50 cm 
Hoogte: 124 cm
Volume koelruimte: 130 l
Volume vriesvak: 46 l
Jaarlijks energieverbruik: 231 kWh
Geluidsniveau: 40 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: F

Video

2. Beko RCSA240M30WN

Waarom we fan zijn:
De nummer 2 Beko koelkast in deze lijst beschikt over een handige extra technologie om je voeding beter te bewaren, maar we geven even een kort overzicht van de standaard technologieën en functies die in deze Beko koelkast aanwezig zijn. We beginnen natuurlijk terug bij de Min Frost technologie dat ijsvorming voorkomt, waardoor je producten beter bewaard blijven en je meer energie bespaart. 

Ook deze Beko koelkast heeft de energiezuinige Ledverlichting en helpt je dus om je producten snel terug te vinden, zonder al te veel energie te verkwisten. De draairichting van de deur is ook weer aanpasbaar, zodat deze Beko koelkast in elke keuken past. Het veiligheidsglas is kras- en scheurbestand en kan tot 25 kg dragen. Je kan zonder zorgen hele potten met eten bewaren in de koelkast. Dit model heeft in de koelruimte 3 plateaus en 1 lade voor groenten en fruit en in de vriesruimte zijn er 3 vriesvakken beschikbaar.

Wat deze Beko koelkast extra heeft is een 0 graden zone in de koelruimte. Deze zone is optimaal om vlees en vis te bewaren. Op 0 graden kan je vlees en vis veel langer en beter bewaren. 

Dit model heeft in de koelruimte een inhoud van 175 liter en in de vriesruimte een inhoud van 76 liter. Het is een stille koelkast met een geluidsniveau van slechts 38 decibel en heeft het nieuwe energielabel F gekregen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 54 cm
Diepte: 57,40 cm 
Hoogte: 152,80 cm
Volume koelruimte: 240 l
Volume vriesvak: 76 l
Jaarlijks energieverbruik: 245 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Low Frost functie
Energieniveau: F

Video

1. Beko RCNE560E40ZXBN

Waarom we fan zijn:
De beste Beko koelkast is volgens ons onderzoek de RCNE560E40ZXBN. Deze koelkast heeft een totale inhoud van 560 liter. Je kunt de draairichting van de deur omdraaien indien je dat fijner vindt.

Van de 560 liter is 356 liter gereserveerd voor de koelruimte. Je hebt hier 4 deurvakken waar je gebruik van kunt maken, een flessenrek, een eierenrekje en 3 plateaus/lades. Voor de verlichting is er LED gebruikt. Het koelgedeelte is voorzien van anti-ijsvorming waardoor de producten niet bevriezen en op de juiste temperatuur blijven.

Het vriesgedeelte heeft een inhoud van 145 liter. Er zijn 3 plateaus/laders aanwezig. Je kunt ervoor kiezen om de turbostand te gebruiken. Hierdoor kan de vrieskast snel op het ideaalpunt komen, handig als je bijvoorbeeld veel in één keer wilt invriezen of het stroom enige tijd is uitgevallen. Wanneer het stroom uitgevallen is kun je de ingevroren producten maximaal 24 uur bewaren op de juiste temperatuur.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 70 cm
Diepte: 74,50 cm 
Hoogte: 192 cm
Volume koelruimte: 356 l
Volume vriesvak: 145 l
Jaarlijks energieverbruik: 343 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E

Video

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Meest gestelde vragen over Beko koelkasten

Hoe lang gaat een Beko koelkast mee? 

Een Beko koelkast gaat tussen de 7 en 10 jaar mee. Beko is een basisklasse merk. Dat betekent dat je de koelkast voor een relatief goedkope prijs kan kopen, maar daarom zijn de koelkast niet met dezelfde bouwkwaliteit en materialen gemaakt als de midden- en topklasse merken. De levensduur van een koelkast wordt onder andere bepaald door de bouwkwaliteit en door de wijze waarop je deze onderhoudt. Hoe beter je de koelkast onderhoudt, hoe langer deze mee gaat. 

Welke Beko koelkast heb ik? 

Je kan erachter komen welk model Beko koelkast je hebt door naar het typeplaatje in je koelkast te kijken. Dit is een plaatje dat zich meestal aan de binnenkant van de koelkast zit. Open de deur van je koelkast en kijk aan de linkerkant, aan de achterkant en onder de groentelades waar het plaatje zich bevindt. Als je het gevonden hebt kan je hier de naam en het modelnummer vinden. 

Welke Beko koelkast is het beste?

De Beko RCNE560E40ZXBN is als beste Beko koelkast uit onze test gekomen. Deze koelkast heeft zowel een koel- als een vriesvak en beschikt over handige functies zoals anti-ijsvorming. Als je meer over deze koelkast wilt lezen kan je de review over dit product op deze pagina bekijken. 

Hoe wij Beko koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende Beko koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Beko koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek