Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Fein multitool? Top 3 in 2023

In dit artikel

Ben jij op zoek naar de beste multitool? Dat kan best een zoektocht zijn, aangezien er veel verschillende multitools op de markt zijn. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Een ding is zeker: met een multitool van het merk Fein kan het niet mis gaan. Maar hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een Fein multitool? En welke Fein multitool past het beste bij jou? 

Met deze en andere vragen helpt het team van Gereedschapexpert je graag verder! In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Fein multitool die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen je met onze Fein multitool top 3 voor het jaar 2023 de keuze net even makkelijker te maken.

Tips bij aanschaf van een Fein multitool

De Multitool

Een multitool is een gereedschap dat voor verschillende werkzaamheden kan worden gebruikt. De tool heeft verschillende zagen om door verschillende materialen en oppervlakken heen te zagen. Multitools zijn veelzijdig en kunnen voor allerlei werkzaamheden worden gebruikt, van het doorzagen van hout tot het doorzagen van metaal.

Hoe je de beste Fein multitool voor jou kiest

Als je een Fein Multitool gaat aanschaffen is het erg belangrijk dat je weet wat voor werkzaamheden je ermee wilt gaan doen. Er zijn namelijk twee verschillende soorten multitools: roterende en vibrerende multitools. Ook heb je nog de keuze uit types op accu en types op netstroom. Deze hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen.

Let dus in ieder geval op:

  • Roterende of vibrerende multitool
  • Op accu of snoer
  • Traploos toerental
  • Accessoires 
Een multitool is een ontzettend veelzijdig gereedschap.

Roterend of vibrerend 

Een roterende multitool is zeer geschikt om mee te graveren of te gebruiken bij het polijsten van kleine voorwerpen of om mee te schuren. Dit type word ook wel eens een mini-multitool gebruikt en is erg geschikt voor houtsnij werk. Wanneer je vaak met hout in de weer bent is dit dus de ideale Fein multitool voor jou.

Vibrerende multitools hebben een ander toepassingsgebied. Dit systeem werkt door middel van een roterende as. Om een idee te krijgen: dit is zoals een elektrische tandenborstel ook werkt. Zo kun je met deze variant bijvoorbeeld niet boren. Schuren, daarentegen, is wel mogelijk, evenals slijpen of polijsten. Ook zijn deze modellen erg geschikt om mee te zagen of tegellijm resten mee te verwijderen. Voor de allround klusser is dit type Fein multitool meer geschikt dan het roterende type.

Op accu of snoer

De volgende belangrijke stap is te kijken of je een multitool op accu of gewoon op snoer wilt hebben. Het grootste voordeel van een model op accu is dat je meer bewegingsvrijheid hebt, je op meer plekken kunt komen waar je niet altijd stroom hebt en je deze op elk moment kunt pakken. Hierbij moet je dan wel rekening houden met het feit dat een accu leeg kan gaan. Zorg dus altijd dat je een tweede accu bij hebt of dat de accu volledig opgeladen is. Het voordeel wat een type op netstroom heeft is dat deze over het algemeen krachtiger zijn, en je niet met een lege accu komt te zitten. Over het algemeen zijn de types met een zwaarder vermogen meer voor de professionele vakman bedoeld en kom je als consument met een multitool met een minder zwaar vermogen al een heel eind.

Traploos toerental

Het is aan te raden om een Fein multitool te kopen met een traploze toerental instelling. Door in te stellen hoe snel het blad vibreert kan je bij hardere materialen een laag toerental instellen en bij zachte materialen de snelheid hoger zetten. Door op deze manier om te gaan met het toerental gaan je zaagbladen een heel stuk langer mee wat je weer geld scheelt in de aanschaf van nieuwe bladen. Tevens voorkom je hierdoor ook dat jouw werkstuk te ruig behandeld wordt en kapot gaat.

Accessoires

Uiteraard zijn er ook een hoop accessoires voor de Fein multitool beschikbaar. Als je accessoires gaat aanschaffen voor jouw Fein multitool is het belangrijk dat je goed op de aansluiting let. Aan te raden is om dezelfde accessoires te kopen als van het merk waar je multitool van is. Let er wel op dat hier soms ook nog verschil per type in kan zitten.

Voor de zaagbladen zijn er per materiaalsoort bladen te koop, elk type blad heeft een andere soort tanden die voor het juiste materiaal geschikt zijn. Een zaagblad voor gipsplaten is bijvoorbeeld erg grof getand, en een zaagblad voor metaal juist heel erg fijn.

Met een Fein multitool kun je ook oude lijmresten verwijderen die je anders niet los krijgt. Voor het verwijderen van oude lijmresten heb je speciale slijpbladen. Op deze bladen zit aan de voorzijde een randje van diamant. Doordat deze rand zeer hard is haal je met gemak de oude tegellijm resten weg. Let er wel op dat je in dit geval het toerental van jouw Fein multitool laag zet, anders heb je kans dat je alsnog stukjes van de rand laat afbreken.

Bij het gewone schuren van materialen zoals hout kan je een speciale schuurkop erop zetten. Deze schuurkoppen zijn er in de welbekende driehoekvorm, maar ook eventueel in het rond of vierkant. Aan de onderkant van deze schuurkoppen zit een klittenband zijde. Dit zit ook op de schuurbladen die je vervolgens aan de schuurkop vast duwt.

Met een multitool kan je allerlei klus werkzaamheden verrichten.

Onze keuze

Fein multitool - Top 3

3. Fein MM500

Waarom we fan zijn:
De Fein MM500 is een krachtige professionele multitool. Deze Fein multitool is het ideale stuk gereedschap voor schaaf, schuur en precisie zaagwerk. De multitool heeft een gewicht van slechts 1,4 kg. Door dit lichte gewicht en de slimme vormgeving ligt de machine goed in de hand en kan je moeiteloos lang achter elkaar doorwerken. Door het lange snoer van 5 meter heb je ruimte genoeg om overal bij te komen zonder een extra verlengsnoer. Het snoer levert een krachtig toevoer van 350W, waarbij je ook door het hardere hout heen komt en gemakkelijk oude tegellijm resten weghaalt. 

De bladen kan je makkelijk verwisselen door de hendel op de bovenzijde omhoog te drukken. Het blad aan de machine valt dan direct los. Als je een ander blad erop gedaan hebt en je de hendel weer naar beneden haalt zit deze weer direct stevig vast en kan je weer snel door werken. Dankzij dit slimme systeem is het verwisselen in een ogenblik gedaan. 

Bij dit type zit standaard een afzuigsysteem bijgeleverd. Het afzuigsysteem klik je over de kop van de Fein Multitool en de afzuigslang kan je naar de plek die je handig vind heen leggen. Zo houd je je werkplek goed overzichtelijk en schoon. De machine heeft een bereik van tienduizend tot wel twintigduizend trillingen per minuut. De snelheden zijn trapsgewijs in te stellen om een langer gebruik van je zaagblad te behalen. De Fein multitool wordt geleverd in een stevige opbergbox. Zo kan je je machine veilig en schoon bewaren.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: oscillerend
Trillingen: 10.000 – 19.500 1/min
Traploze toerentalregeling: ja 
Sleutelvrije gereedschapwissel: ja
Stroomvoorziening: snoer / netstroom 
Snoerlengte: 5 meter 
Gewicht: 1,4 kg

Video

Fein FMM350QSL

Bekijk verschillende aanbieders

2. Fein MultiMaster AMM 300

Waarom we fan zijn:
Deze Fein Multimaster AMM 300 is een multitool op accu. Het grote voordeel van een Fein multitool op accu is dat je geen stroompunten in de buurt hoeft te hebben waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt. Ook bovenhands werken is zo geen enkel probleem. De multitool heeft een gewicht van slechts 1,5kg met accu. Door dit lichte gewicht en de goede vormgeving ligt de machine fijn in de hand en kan je moeiteloos lang achter elkaar doorwerken. Dankzij de twee accu’s kan je werken met de ene terwijl de andere ligt op te laden op de snellader. Zo heb je altijd een volle accu bij de hand. Op de Fein accu is duidelijk af te lezen hoe vol deze nog is, zo weet je bijtijds of je eventueel de accu’s moet verwisselen. 

De bladen van deze Fein multitool kan je makkelijk verwisselen door de hendel op de bovenzijde omhoog te drukken, net zoals het bovenstaande model. Het blad aan de machine val dan direct los. Als je een ander blad erop gedaan hebt en je de hendel weer naar beneden haalt zit deze weer direct stevig vast en kan je weer snel door werken. Dankzij dit slimme systeem is het verwisselen in een ogenblik gedaan. 

De kop is bijna volledig uit metalen gemaakt. Dankzij de metalen kan de machine een stootje hebben en heeft deze een lange levensduur. De Fein multitool is voorzien van een anti-vibratiestysteem. Hierdoor kan je permanent veilig en aangenaam werken door tot wel 70% minder trillingen en de uitstekende geluiddemping. De Fein multitool wordt geleverd inclusief een aantal zaagbladen. Deze kan je in de bijgeleverde koffer van Fein bewaren.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: oscillerend
Trillingen: 11.500 – 18.000 1/min
Traploze toerentalregeling: ja
Sleutelvrije gereedschapwissel: ja
Stroomvoorziening: accu
Gewicht met accu: 1,5 kg
Gewicht zonder accu: 1,2 kg 

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Fein Multimaster AMM700

Waarom we fan zijn:
De beste Fein multitool is toch wel de Fein Multimaster AMM700. Het is één van de krachtigere accu multitools die er op het moment te vinden zijn. Deze multitool is het ideale hulpmiddel bij het verbouwen en renoveren. De Fein multitool heeft een bereik van tienduizend tot wel twintigduizend trillingen per minuut. De snelheden zijn trapsgewijs in te stellen om een langer gebruik van je zaagblad te behalen. De bladen kan je dankzij het QuickIN systeem makkelijk verwisselen door de hendel op de bovenzijde omhoog te drukken. Het blad aan de machine val dan direct los. Als je een ander blad erop gedaan hebt en je de hendel weer naar beneden haalt zit deze weer direct stevig vast en kan je weer snel door werken. Dankzij dit slimme systeem is het verwisselen van een zaag of schuurblad in slechts 5 seconden al gedaan.

Bij dit type wordt een 60-delige accessoires set geleverd met de meest gebruikte zaag- en schuurbladen. De Fein multitool is ook te gebruiken als deltaschuurmachine voor perfect langs de randen en in hoeken te schuren zonder terugslageffect. De krachtige 18V Li-ion accu’s worden ook na vaak op te worden geladen niet “lui”. Deze blijven dus ook na langdurig gebruik even sterk als bij hun aanschaf. Op de accu kan je goed aflezen hoe vol deze nog is, zodat je op tijd weet wanneer je eventueel de accu moet verwisselen. Ook al zijn deze accu’s een stukje groter dan de minder krachtigere types. Het gewicht is verbazend licht, slechts 1600 gram met accu. Door het lichte gewicht van deze Fein multitool kan je zonder last te krijgen van je hand of arm langer achter elkaar doorwerken. Ook deze Fein multitool wordt geleverd in de mooie stevige opbergbox. In de opbergbox kan je je machine veilig en vrij van stof bewaren en vervoeren.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type multitool: oscillerend
Trillingen: 10.000 – 19.500 1/min
Traploze toerentalregeling: ja
Sleutelvrije gereedschapwissel: ja
Stroomvoorziening: accu 
Gewicht met accu: 1,60 kg
Gewicht zonder accu: 1,10 kg 

Video

Fein Multimaster 700

Bekijk verschillende aanbieders

Veelgestelde vragen over de Fein multitool

Wat is de beste Fein multitool?

De beste Fein multitool is de Fein AFSC18QSL. Dit is een hele krachtige multitool. Het prettige aan dit apparaat is dat deze op accu werkt en desondanks zoveel kracht heeft daarom hebben wij deze als beste Fein multitool beoordeeld. Kijk even naar onze review over dit apparaat als je er meer over wilt weten.

Wat doet een Fein multitool?

Een Fein multitool is een apparaat dat je voor allerlei verschillende precisieklussen in kan zetten zoals voor: slijpen, schuren, zagen, graveren en polijsten. Je kan er allerlei verschillende soorten kopstukken opzetten en daardoor is hij voor heel veel verschillende doeleinde te gebruiken.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een Fein multitool?

Als je op zoek bent naar een Fein multitool dan is het belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken: 
  • Wil je ermee graveren, polijsten of kleine oppervlakte schuren? Kijk dan naar de roterende multitools. 
  • Wil je ermee schuren, slijpen, zagen of lijmresten verwijderen? Ga dan voor een vibrerende multitool. 
  • Voeding: werk je liever met een apparaat op accu of met een snoer? 
  • Vermogen: hoe zwaarder werk je er mee wilt doen, hoe hoger het vermogen moet zijn. 
  • De accessoires: er zijn veel accessoires te krijgen dus bedenk je welke jij nodig hebt en kijk of deze worden meegeleverd. 

Wat is een oscillerende zaag op de Fein Multitool? 

Een oscillerende Fein multitool maakt trillende bewegingen. Met dit type multitool kan je bijvoorbeeld goed laminaat of op maat zagen of tegels snijden. Maar je kan er ook kleine moeilijk bereikbaar hoeken mee schuren en polijsten of tegellijm resten verwijderen. Het is dus een heel handig apparaat om als klusser in huis te hebben.

Hoe wij multitools testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende multitools onderzocht, meer dan 8 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste multitools vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook:

Alles wat je moet weten over het isoleren van je huis

Een goed geïsoleerd huis biedt een scala aan voordelen, zoals energiebesparing, lagere stookkosten en een comfortabeler leefklimaat. Isolatie kan op diverse manieren worden aangebracht, waaronder spouwmuur- en vloerisolatie. In dit artikel duiken we in deze isolatiemethoden en hun belang voor je woning.

Lees verder »

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek:​

deel deze blog