Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Beste Polijstmachine – welke nu kopen? (2022)

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste polijstmachine? Je kan heel wat onnodige kosten voorkomen wanneer je een polijstmachine in huis hebt. Dit buitengewoon handige apparaat doet allerlei producten weer als nieuw voorkomen. Kan de salontafel wel weer wat glans gebruiken, of wil je eindelijk eens die ene kras op je auto aanpakken? In een handomdraai laat de polijstmachine je meubels weer stralen en zijn de krassen in de autolak verleden tijd. Heb je dus geen zin meer om steeds opnieuw naar de winkel of garage te moeten gaan, dan biedt de polijstmachine een geweldige uitkomst. 

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Polijstmachines

BESTE KOOP

Milwaukee M18 FAP180-0
Milwaukee M18 FAP180-0

PROFESSIONEEL

Milwaukee FUEL M18FAP180-0X
Milwaukee FUEL M18FAP180-0X

BUDGET

Powerplus POWX0496
Powerplus POWX0496

Beste Polijstmachine - Top 10

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede polijstmachine te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan polijstmachines het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende producten? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 10 voor het jaar 2022 zien welke polijstmachines als beste uit de bus komen. 

10. Carpoint Polijstmachine

We beginnen onze top 10 met deze door Carpoint ontwikkelde polijstmachine speciaal voor het onderhouden van de lak van je auto. Met deze krachtige machine, die draait op 600 W, kun je veilig en gemakkelijk het autoplaatwerk zowel excentrisch als roterend te poetsen en polijsten. De afmetingen van het apparaat zijn 40 x 20 x 20 en de diameter van het wiel is 12.5 centimeter. Het polijstkussen is dankzij het klittenband heel makkelijk te bevestigen. Erg fijn is dat het toerental variabel is van 600-3000 toeren. De ergonomische u-handgreep zorgt voor een stevige en stabiele grip en de polijstmachine heeft een traploze regelaar. De snoerlengte van de machine is 4 meter en weegt slechts 2,5 kilogram, waardoor je een grote bewegingsvrijheid hebt en met gemak om je auto heen kan lopen om deze te polijsten. Bovendien is de polijstmachine erg veilig, dankzij de ingebouwde veiligheidschakelaar. Hij wordt geleverd inclusief opbergtas, 2 polijstvachten, 1 polijstpad en een steunschijf. Wanneer je specifiek op zoek bent naar een polijstmachine die gericht is op het onderhoud van je auto, dan is de Carpoint Polijstmachine een betrouwbare optie voor een prima prijs. 

Carpoint Polijstmachine

9. Einhell CC-PO 90

Voor wie op zoek is naar een degelijke polijstmachine voor een zachte prijs, raden wij de Einhell CC-PO 90  aan. Deze machine heeft namelijk een buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Geschikt voor allerlei verschillende objecten helpt deze machine bij het onderhouden van de lak. De machine is zeer robuust en handig in het gebruik. De machine weegt maar 2,4 kilogram en dankzij de wederzijdse handvaten heb je een stevige en stabiele grip. De polijstmachine heeft een vermogen van 90 W, een onbelast toerental van 3700 omwentelingen per minuut en een schijfdiameter van 24 centimeter. Met gemak schakel je het apparaat in en uit met de schakelaar op het handvat. De Einhell-CC-PO 90 wordt geleverd met twee polijstvachten zodat je direct kan beginnen met het polijsten en poetsen. De textiele polijstdoek is geschikt voor het aanbrengen van polijstmiddel op het te polijsten oppervlak. De synthetische polijstdoek geeft de lak vervolgens na het polijsten een duurzame glans. Eventueel kunnen op de draaischijf ook andere doeken met een diameter van 24 centimeter geplaatst worden. 

Einhell CC-PO 90

8. GMC 600 W

De GMC 600 W is behalve voor het polijsten van lakwerk ook geschikt voor verschillende schuurwerkzaamheden. Deze polijstmachine draait op een vermogen van 600 W en heeft een variabele onbelaste snelheid van 1500 tot 6800 omwentelingen per minuut. De machine heeft een 6-traps regelaar met een zachte stap om de snelheid van de draaischijf mee te bepalen. De sterke u-handgreep zorgt voor een ferme grip en stelt je in staat de machine stabiel vast te houden op het te polijsten oppervlak, wat bijdraagt aan het gebruiksgemak. De polijstmachine wordt geleverd met drie polijstsponzen, die gemakkelijk om te wisselen zijn met het klittenband. Met de aan-en uitknop bovenop de machine bedien je hem met gemak. Wanneer je klaar bent met het polijsten en je tafel of auto weer glanst als nooit tevoren, berg je de GMC 600 W gemakkelijk weer op in de bijgeleverde zachte opbergkoffer. Zo weet je zeker dat de machine goed beschermd blijft voor het volgende gebruik. Een ander pluspunt van deze polijstmachine zijn de bijgeleverde accessoires: 2 steeksleutel en 2 koolstofborstels. Zo kent de machine een hoge duurzaamheid, wat natuurlijk erg fijn is!

7. AC Delco ARS1212 

We gaan door met de AC Delco ARS1212. Voor de kleinere hoeken of rondingen zijn de grotere polijstmachines vaak niet zo geschikt. Het kan dan lastig zijn om het apparaat te bedienen. Voor het kleinere polijstwerk is het dus raadzaam om voor een mini-polijstmachine te kiezen. Deze versie van AC Delco is naar onze mening de beste in zijn soort. Deze uiterst effectieve polijstmachine is de meest verkochte wereldwijd. Hij heeft een polijstschijf van 76 millimeter en weegt slechts 0,9 kilogram. Dit maakt dat de machine zeer makkelijk te hanteren is, aangezien hij met slechts een hand te bedienen is en stevig in je hand ligt. Daarnaast heeft hij een zijgreep voor nog meer stabiliteit. Dankzij de variabele snelheid voorkom je gespetter. Met groot gemak verwijdert deze polijstmachine krassen uit glas, autolak, aanrechtbladen, ga zo maar door. Daarnaast is hij heel geschikt voor het onderhouden van koplampen.  De polijstmachine komt in een koffer met bijgeleverd 2 accu’s, een lader een steunpad en polijstpad. Als kers op de taart is deze machine ook als schuurmachine te gebruiken. Van alle markten thuis dus!

AC Delco ARS1212 

6. VONROC dual action

Waarom veel geld betalen voor een dure polijstmachine wanneer je met een goedkoper model hetzelfde resultaat kan behalen? De VONROC dual action is heel goed betaalbaar en ook nog eens een van de beste polijstmachines in zijn prijsklasse. Deze excentrische polijstmachine is makkelijk in gebruik, voor zowel de beginner als personen met meer ervaring. Hij heeft een vermogen van 1050 W, een onbelast toerental van 1400-4800 omwentelingen per minuut en weegt 2,7 kilogram. De machine heeft een uitslag van 21 millimeter, wat ervoor zorgt dat de lak niet warm wordt. Hierdoor kan je zeer snel en veilig werken. Een groot voordeel van deze machine is dat de polijstmachine een constante snelheid heeft. Hierdoor blijft tijdens het polijsten, ook tijdens zwaar werk, de snelheid constant waardoor je een gelijkmatig resultaat zonder glansverschillen bereikt. De snelheid is zelf in te stellen, zodat je voor elk project de juiste snelheid kan gebruiken. Wanneer je begint met het polijsten loopt de snelheid langzaam op, waardoor het verzorgingsproduct waarmee je werkt op de pad blijft zitten en niet direct alle kanten op vliegt. Wel zo fijn! De polijst spons en de steunschijf van 150 millimeter zijn gemakkelijk met klittenband te bevestigen en dankzij de 4-meter lange kabel heb je genoeg bewegingsvrijheid. De polijstmachine wordt geleverd in een VONROC opbergtas inclusief inbussleutel voor het verwisselen van de schijven. 

VONROC dual action

5. Einhell CC-PO

We zijn aangekomen bij onze top 5, met op de 5e plek de Einhell CC-PO. Wederom een polijstmachine met een fantastische prijs-kwaliteitverhouding! Deze buitengewoon krachtige machine draait op 1100 W met 100-3500 toeren per minuut en is te gebruiken als polijst- en schuurmachine. Dankzij zijn krachtige motor kan hij zowel hout en kunststof als metaal polijsten. Het ontwerp van de machine is zeer gebruiksvriendelijk. De machine heeft zowel een ergonomische softgrip als een u-handgreep, waardoor je hem met twee handen uiterst stabiel kan vasthouden. Een bijzonder element en groot voordeel van deze polijst- en schuurmachine is het LCD-display met elektronische toerenregelaar, waardoor de machine een continue werking heeft. Dankzij de integreerde asverdeling is het heel simpel om van schijf te wisselen. Met de unieke micro velcro grip bevestig je de schijven gemakkelijk aan de machine. Einhell zorgt ervoor dat het de koper aan niks ontbreekt, want de polijst- en schuurmachine wordt geleverd met schuimstofopzetstuk, synthetisch polijstopzetstuk, 2 schuurschrijven met een korrel 60, 2 met een korrel 80 en 2 met een korrel 120. Dankzij de hardcover opbergkoffer met stevige sluitclips weet je zeker dat de polijstmachine goed beschermd is wanneer je hem opbergt. 

4. FERM AGM1084P

De FERM AGM1084P is onze keuze voor de 4e plek van deze top tien. Deze krachtpatser draait op maar liefst 1400 W met een onbelast toerental van 1000-3300 omwentelingen per minuut. De afmetingen van de polijstmachine zijn 45 x 16 x 15 en hij weegt 3 kilogram. Door het grote vermogen en de polijstschijf van 180 millimeter is deze machine zeer geschikt voor grotere oppervlakten. De machine is erg gemakkelijk te gebruiken. De ergonomische multigrip zorgt voor een optimaal werkcomfort en dankzij het 3-meter lange snoer heb je een grote bewegingsvrijheid. De schijven zijn dankzij het klittenband gemakkelijk te verwisselen. De machine heeft een soft-start. Daarnaast is de snelheid te reguleren, zodat je de machine perfect kan afstellen op het te polijsten materiaal. Wij raden deze machine vooral aan als je dagelijkse zware polijst- en poetswerkzaamheden moet verrichten. Opbergen gaat gemakkelijk in de meegeleverde nylon tas, inclusief inbussleutel. 

FERM AGM1084P

3. Flex LK 602 VR

We zijn bij het podium aanbeland, met op nummer 3 de Flex LK 602 VR. Hoewel dit de duurste machine van de lijst is, is het de investering wel dubbel en dwars waard. Met een vermogen van 1500 W (!) is deze polijstmachine de winnaar van de lijst wanneer het aankomt op vermogen. En dat is niet het enige waarin deze vernuftige machine uitblinkt. De Flex LK 602 VR heeft een tachogenerator voor een constant toerental, een soft-start, snelheidsregelaar en een overbelastingbeveiliging. Door de buitengewone koeling is de polijstmachine extreem hoog belastbaar, waardoor je er zeer lang mee kan werken zonder kans op beschadigingen van zowel het te polijsten materiaal als de machine zelf. Ook het gebruiksgemak is nagenoeg perfect. De Flex LK 602 VR beschermt tijdens het werken tegen stof dankzij de geïntegreerde luchtafleiding. De 3,5 kilogram zware machine heeft een zeer goede hantering dankzij de uitgebalanceerde gewichtsverdeling, de zijdelingse handgreep en de kopgreep (die eventueel af te nemen is). Het kan soms lastig zijn wanneer je om wat voor reden dan ook tussendoor moet stoppen met polijsten. Deze machine maakt dat dankzij een beschermstukje waarmee je hem veilig neerlegt verleden tijd. De asverdeling maakt een makkelijke wissel van de schijven mogelijk. Hoewel deze polijstmachine zeker wat kost, kies je wanneer je hem aanschaft wel voor een buitengewoon kwalitatief hoogstaand en duurzaam apparaat.

Flex LK 602 VR

2. Bosch Professional GPO 14 CE

We naderen het einde van onze lijst en gaan door met de Bosch Professional GPO 14 CE. Goed betaalbaar en kwalitatief hoogstaand, is deze polijstmachine een schot in roos voor zowel beginners als professionals. Deze stevige polijstmachine is compact vormgegeven en weegt slechts 2,5 kilogram, waardoor de machine zeer gemakkelijk te hanteren is. Het lichte gewicht betekent echter niet een minder krachtige motor. Integendeel, met een vermogen van 1400 W is de machine uiterst krachtig en in staat grote oppervlaktes te bewerken. De polijstmachine is uitgerust met allerlei technische snufjes voor een groot gebruiksgemak. De machine heeft een soft-start en een 6-traps toerenregelaar voor het bewerken van allerlei verschillende materiaal. De met kunststof afgedekte drijfwerkbehuizing geeft het apparaat een betere isolatie. Dankzij speciaal ontwikkelde luchtinlaten wordt de motor optimaal gekoeld, wat zorgt voor een lange levensduur. Met de Tricontrol-veiligheidsschakelaar kan je de machine gecontroleerd in- en uitschakelen. De ergonomische handgrepen met soft-grip zorgen voor een hoog gebruikscomfort.  

1. Milwaukee M18 FAP180-0

Er kan er natuurlijk maar een de beste zijn, en voor ons is dat de Milwaukee M18 FAP180-0. Dit is de eerste snoerloze polijstmachine ter wereld! Deze prachtig vormgegeven polijstmachine heeft naar onze mening een vrijwel perfecte prijs-kwaliteitverhouding. Bijzonder aan deze machine is de koolborstelloze POWERSTATE™ motor. Deze geeft de polijstmachine een ultieme bewegingsvrijheid tijdens het polijsten. Het REDLINK PLUS™ intelligentiesysteem geeft de machine een geavanceerde digitale overbelastingsbeveiliging voor zowel de machine als de accu. Hierbij blijven de prestaties van de machine, ook onder hoge belasting, behouden. De machine heeft een zachte aanloop en draait op 8 standen met een variabele snelheid van 360-2200 omwentelingen per minuut. Met maar 2,2 kilogram en het met rubber beklede tandwielhuis voor meer comfort ligt de machine goed in de hand en kan je er langdurig mee werken. Hij wordt geleverd met afneembare beschermingskap tegen het binnendringen van stof en vuil, wat zorgt voor een duurzamer apparaat. De REDLITIHUM-ION™ accu geeft de de Milwaukee M18 FAP180-0 een tot 2,5 x langere werkduur, een tot 20 % groter vermogen en levert buitengewone prestaties tot -20°C. Echter een belangrijke sidenote: de polijstmachine wordt geleverd zonder deze accu en de lader. Die zal je dus apart moeten aanschaffen, maar geloof ons, dat is het dubbel en dwars waard! 

Milwaukee M18 FAP180-0

Beste Goedkope Polijstmachine

Natuurlijk hebben we ook gedacht aan degenen die voor simpele, kleinere projecten wel graag het gemak van een polijstmachine willen, maar het liefst niet al te veel aan kwijt zijn. Aan hen raden wij de Powerplus POWX0496 aan. Deze polijstmachine is naar onze mening de beste in zijn prijsklasse. In dit geval is goedkoop wel duurkoop! De motor van de machine draait op 110 W en de polijstschijf heeft een diameter van 240 millimeter. De 2,4 kilogram zware machine haalt een snelheid van 3100 omwentelingen per minuut. De dubbelzijdige handvaten zorgen voor een stabiele grip en met een snoerlengte van 2 meter heb je genoeg bewegingsvrijheid. De machine wordt geleverd met twee hoezen: een fijne en een grove polierhoes. Om het resultaat van het polijsten te optimaliseren kan het oppervlakte afgewerkt worden met de fijne wollen poetsvacht voor een ultieme glans.   

Powerplus POWX0496

Beste Professionele Polijstmachine

Voor de professionele polijsters onder ons hebben we uiteraard de beste polijstmachine uitgezocht. Ons hoog is gevallen op het jongere broertje van onze nummer 1, de Milwaukee FUEL M18FAP180-0X. In veel opzichten lijken de machines erg op elkaar, maar de Milwaukee FUEL M18FAP180-0X heeft een aantal extra technische snufjes die vooral voor professionals erg handig zijn. Zo heeft de polijstmachine voor een langere polijst-duur een lock-on functie voor gemakkelijker en comfortabeler werken. Daarnaast is handgreep in 3 posities verstelbaar voor een verbeterde en stabielere controle over de machine. De Line-Lock-Out functie voorkomt dat de machine automatisch start na het verwisselen van de accu. Allerlei extra’s dus om het langdurig werken voor professionals te verlichten!

Milwaukee FUEL M18FAP180-0X

Koopgids

Met een polijstmachine maak je oppervlakten van verschillende materialen glanzend en glad. Meestal gebruik je de machine op materialen die al zijn afgewerkt, maar van een nieuwe glans voorzien kunnen worden. Je kan met een polijstmachine bijvoorbeeld een laagje vuil van een oppervlakte verwijderen, of krassen verwijderen. Zo kan je verouderde objecten weer als nieuw doen laten lijken! Je kan echter met een polijstmachine ook nieuwe objecten polijsten zodat hun glans optimaal is en je aankoop vol tot zijn recht komt.  

Welke polijstmachine kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat het met het enorme aanbod aan polijstmachines van allerlei verschillende merken en in verschillende prijsklassen lastig kan zijn om een keuze te maken die past bij de projecten die jij voor ogen hebt. Daarom helpen we je graag een stukje op weg. Hieronder volgen een aantal factoren waarop je kan letten tijdens de aanschaf van een polijstmachine. Er bestaan twee soorten polijstmachines. De veelvoorkomende roterende polijstmachine laat een polijstschijf rond zijn eigen as ronddraaien. De excentrische polijstmachine doet dit ook, maar daarbij maakt de polijstschijf ook nog een beweging omhoog en naar beneden. Hierdoor komt er steeds een beetje lucht tussen de polijstschijf en de te behandelen oppervlakte, waardoor deze laatste niet te heet wordt. Dit is natuurlijk erg fijn! Een nadeel van het werken met een excentrische polijstmachine is echter wel dat je langzamer werkt dan met een roterende polijstmachine. Daarnaast is een excentrische polijstmachine niet te gebruiken als schuurmachine. 

Stroomvoorziening

Er zijn drie soorten stroomvoorzieningen bij polijstmachines. Zo heb je elektrisch aangedreven machines die handig zijn wanneer je genoeg toegang hebt tot stopcontacten. Ook zijn elektrisch aangedreven machines vaak lichter, wat ze fijn maakt om mee te werken. Daarnaast heb je accu aangedreven machines, die je meer bewegingsvrijheid geven. Dit kan erg handig zijn wanneer je ergens werkt waar weinig tot geen stroomvoorziening aanwezig is. Deze machines zijn echter wel zwaarder. Het is dus wanneer je van plan bent een polijstmachine aan te schaffen handig om na te gaan wat jouw stroomvoorziening tijdens het werken zal zijn.

Snelheid van de polijstmachine

Polijstmachines hebben een hoge snelheid van tussen de 1000 en 2500 toeren per minuut. Daarmee zijn ze in staat harde oppervlaktes een hoge glans te geven. Hoe hoger de snelheid van de machine, hoe sneller je kan werken. Machines die aangedreven worden door een hogere watt krijgen dus sneller de klus geklaard. Ze zijn echter wel vaak duurder dan machines met een lagere watt. Als je dus snel moet werken en grote oppervlaktes moet bewerken, dan is het raadzaam om voor een polijstmachine met een hogere snelheid te kiezen.

Verwisselbare polijstkussens

Wanneer je een oppervlakte gaat behandelen kies je een zogeheten polijstkussen, ook wel pad genoemd, uit. Het is gelukkig niet al te moeilijk om de juiste pad uit te kiezen, omdat ze verschillende kleuren hebben voor verschillende taken. Zwarte pads worden gebruikt voor stripping, het verwijderen van de beschermende laag die eerder is aangebracht en dof kan zijn geworden. Zo zorg je ervoor dat de oppervlakte na de stripping weer gepolijst kan worden. De groene pads zijn er om hardnekkig vuil te verwijderen. Rode pads worden gebruikt voor algemene vloer-schoonmaak en het aanbrengen van was. Voor het geven van een hoge glans gebruik je beige pads, die vaak uit natuurlijke materialen vervaardigd zijn.

Grootte van de polijstschijf

De grootte van de polijstschijf kan uitmaken voor de snelheid waarmee je kan werken. Polijstschijven met een grotere diameter bieden de mogelijkheid om in een kortere tijd een groter oppervlakte te bewerken. Een kleine polijstschijf kan daarentegen weer erg handig zijn wanneer je onregelmatige of kleine oppervlaktes wilt behandelen. Met een kleinere diameter kan je overal dan een stuk beter bij. Ga dus voordat je een polijstmachine aanschaft goed na voor wat voor projecten je de machine zult gaan gebruiken.  

Grootte en gewicht

Voor een comfortabel gebruiksgemak is goed om bij aanschaf van een polijstmachine te letten op het gewicht en de grootte van de polijstmachine. Hoe zwaarder en groter de polijstmachine, hoe minder bewegingsvrijheid je zal ervaren. Je zal je kunnen voorstellen dat het tijdens het behandelen van een scheepsromp of een grote marmeren vloer niet fijn is om met een zware machine te werken. De grootte en het gewicht van de machine hangen echter ook samen met andere factoren, zoals het wel of niet aanwezig zijn van een accu en de grootte van de draaischijf. Het is dus raadzaam om je voorkeuren na te gaan en alle factoren tegen elkaar af te zetten. 

Toerental en variabele snelheid

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een polijstmachine is het toerental, ofwel het aantal omwentelingen per minuut. Dit kan per polijstmachine sterk verschillen. Het is raadzaam om tijdens je aankoop te letten op de limiet van het toerental, hoe hoger het toerental, hoe sneller je kan werken. Bij de meeste machines kan je variëren in toerental in verschillende standen of variabel en zo zelf het juiste toerental instellen voor de oppervlakte die je wilt gaan bewerken. Daarnaast is het handig om na te gaan of je het toerental kan aanpassen tijdens het werken, dan kan je per moment de beste stand uitkiezen.

Geraadpleegde bronnen