Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Polijstmachine – Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste polijstmachine? In dit artikel hebben wij alle informatie over polijstmachines verzameld die je nodig hebt om de beste voor jou en je gebruikssituatie te vinden. Ook hebben we een top 5 opgesteld van onze favorieten. Veel leesplezier!

Hoe werkt een polijstmachine?

Met een polijstmachine maak je oppervlakten van verschillende materialen glanzend en glad. Meestal gebruik je de machine op materialen die al zijn afgewerkt, maar van een nieuwe glans voorzien kunnen worden. Je kan met een polijstmachine bijvoorbeeld een laagje vuil van een oppervlakte verwijderen, of krassen verwijderen. Zo kan je verouderde objecten weer als nieuw doen laten lijken! Je kan echter met een polijstmachine ook nieuwe objecten polijsten zodat hun glans optimaal is en je aankoop vol tot zijn recht komt.

Een polijstmachine op accu zal zwaarder zijn, maar heeft veel kracht..jpg

Doe goed onderzoek

Polijstmachines zijn er in verschillende varianten. Ze zijn er van hoge en lage kwaliteit en ook van vele verschillende merken. Wij raden daarom altijd aan om voordat je tot aankoop (van ieder gereedschap) over gaat, eerst goed te bedenken wat jij wilt en nodig hebt. Doe vooral even onderzoek naar de verschillende polijstmachines op de markt. Houd in je onderzoek in ieder geval rekening met:

  • De aandrijving
  • Snelheid van de polijstmachine
  • Verwisselbare polijstkussens
  • Grootte van de polijstschijf
  • Grootte en gewicht
  • Toerental en variabele snelheid

Aandrijving

Er zijn polijstmachines die op verschillende manieren aangedreven worden. Elektrisch aangedreven polijstmachines zijn handig omdat je een continue stroomtoevoer hebt. Ook is de elektrisch aangedreven variant vaak lichter, wat ze fijn maakt om mee te werken.

Daarnaast heb je accu aangedreven machines, die je meer bewegingsvrijheid geven. Deze machines zijn echter wel zwaarder, doordat de accu op de polijstmachine zit. Er zijn ook polijstmachines die geen energiebron hebben, maar die je gewoon met de hand gebruikt. Deze zijn met name voor lichte klusjes geschikt.

Snelheid van de polijstmachine

Polijstmachines hebben een hoge rotatiesnelheid van tussen de 1000 en 2500 toeren per minuut. Daarmee zijn ze in staat harde oppervlaktes een hoge glans te geven. Het beste resultaat krijg je met een polijstmachine die een hoog vermogen heeft en een hoge rotatiesnelheid. Dit type polijstmachines is wel duurder dan een met een lager vermogen. 

Verwisselbare polijstkussens

Wanneer je een oppervlakte gaat behandelen, kies je een zogeheten polijstkussen, ook wel pad genoemd. Het is gelukkig niet al te moeilijk om de juiste pad uit te kiezen, omdat ze verschillende kleuren hebben voor verschillende taken.

  • Zwarte pads worden gebruikt voor stripping, het verwijderen van de beschermende laag die eerder is aangebracht en dof kan zijn geworden. Zo zorg je ervoor dat de oppervlakte na de stripping weer gepolijst kan worden.
  • De groene pads zijn er om hardnekkig vuil te verwijderen.
  • Rode pads worden gebruikt voor algemene vloer-schoonmaak en het aanbrengen van was.
  • Voor het geven van een hoge glans gebruik je beige pads, die vaak uit natuurlijke materialen vervaardigd zijn.
Er zijn verschillende pads voor de polijstmachine, voor optimaal resultaat per materiaal.

Grootte van de polijstschijf

De grootte van de polijstschijf kan invloed hebben op de snelheid waarmee je kan werken. Polijstschijven met een grotere diameter zorgen dat je in een kortere tijd een groter oppervlakte te bewerken. Een kleine polijstschijf kan daarentegen weer erg handig zijn wanneer je onregelmatige of kleine oppervlaktes wilt behandelen.  Ga dus voordat je een polijstmachine aanschaft goed na voor wat voor projecten je de machine zult gaan gebruiken, zodat je met een formaat werkt dat het beste werkt.

Grootte en gewicht

Voor het gebruiksgemak is goed om bij aanschaf van een polijstmachine te letten op het gewicht en de grootte van de polijstmachine. Hoe zwaarder en groter de polijstmachine, hoe minder bewegingsvrijheid je zal ervaren. Voor sommige klussen zal een grote, zware polijstmachine echter de beste keuze zijn. Grootte en gewicht zijn niet het belangrijkste kenmerk van een polijstmachine, maar wel altijd goed om even in je overwegingen mee te nemen. 

Toerental en variabele snelheid

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een polijstmachine is het toerental, ofwel het aantal omwentelingen per minuut. Dit kan per polijstmachine sterk verschillen. Het is raadzaam om tijdens je aankoop te letten op de limiet van het toerental, hoe hoger het toerental, hoe sneller je kan werken.

Bij de meeste machines kan je variëren in toerental in verschillende standen of variabel en zo zelf het juiste toerental instellen voor de oppervlakte die je wilt gaan bewerken. Dit heeft altijd onze voorkeur, omdat je daarmee veel meer uit je polijstmachine kan halen. 

Sommige polijstmaachines zijn geschikter voor het oppoetsen van autolak dan anderen.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Milwaukee M18 FAP180-0​
Milwaukee FUEL M18FAP180-0X

PROFESSIONEEL

Milwaukee FUEL M18FAP180-502X​
Milwaukee M18 FAP180-0

BUDGET

Einhell CC-PO 90
Einhell CC-PO 90


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Polijstmachine 2023 - Top 5

5. HBM Profi

Waarom we fan zijn:
Klein, compact, makkelijk in gebruik en inclusief 2 polijstschijven.

De HBM 100 mm polijstmachine is een degelijk product met mooie resultaten. Hij is stevig gebouwd en gebruiksvriendelijk. Je kunt het toerental traploos instellen van 0 tot 10000 omwentelingen per minuut. Zo kan je het precies kunt afstellen op jouw werkzaamheden. Het instellen gaat heel makkelijk via een draaiknop.

De HBM Profi is een klein apparaat en heeft een vermogen van 200 Watt en werkt op accu. Hiermee presteert de machine erg goed. Bij levering van deze polijstmachine krijg je een witte en gele polijstschijf geleverd. De witte schijf kun je gebruiken voor het napolijsten, en de gele schijf voor het voorpolijsten. Ze hebben allebei een andere hardheid.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 200 W
Max. toerental: 3000 r/min
Geluidsniveau: 60 dB
Gewicht: 0.82 kg
Voedingstype: Accu

Video

HBM Profi

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell CC-PO

Waarom we fan zijn:
Een ergonomische en comfortabele machine met veel kracht en zowel een polijst- als schuuroptie. 

De Einhell CC-PO is een polijstmachine met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze machine is met zijn vermogen van 1100 watt heel krachtig. Hij is te gebruiken als polijst- en schuurmachine. Vanwege de krachtige motor kan hij zowel hout en kunststof als metaal polijsten. Het ontwerp van de Einhell CC-PO maakt hem heel makkelijk in gebruik. De machine heeft zowel een ergonomische softgrip als een u-handgreep. Daardoor kan je hem met twee handen stabiel vasthouden.

Een bijzonder element aan deze polijst- en schuurmachine is het LCD-display met elektronische toerenregelaar. Dit zorgt ervoor dat de machine een continue werking heeft. De geïntegreerde asverdeling maakt het heel simpel om van schijf te wisselen. Met de micro velcro grip maak je de schijven gemakkelijk aan de machine vast. De polijst- en schuurmachine wordt geleverd met allerlei accessoires zoals een schuimstofopzetstuk, synthetisch polijstopzetstuk en 2 schuurschrijven. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1000 W
Max. toerental: 3500 r/min
Geluidsniveau: 98 dB
Gewicht: 2,3 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Einhell CC-PO

Bekijk verschillende aanbieders

3. FERM AGM1084P

Waarom we fan zijn:
Krachtig apparaat, ook geschikt voor zware polijst- en poetswerkzaamheden.

De FERM AGM1084P is een krachtig apparaat met een vermogen van 1400 watt. Vanwege de polijstschijf van 180 millimeter is deze sterke machine geschikt voor grotere oppervlakten. De FERM AGM1084P is erg gemakkelijk te gebruiken. De ergonomische multigrip zorgt voor een optimaal werkcomfort. Het 3-meter lange snoer geeft je voldoende bewegingsvrijheid. De schijven zijn dankzij het klittenband gemakkelijk te verwisselen.

De machine heeft een soft-start functie, wat wij heel prettig vinden werken. De soft-start zorgt ervoor dat je op een rustig tempo start en daarna de snelheid opbouwt, zodat je meer controle hebt. Daarnaast is de snelheid te reguleren, zodat je de machine perfect kan afstellen op het te polijsten materiaal. Wij raden deze machine vooral aan als je dagelijkse zware polijst- en poetswerkzaamheden moet verrichten. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1400 W
Max. toerental: 3300 r/min
Geluidsniveau: 87 dB
Gewicht: 4,2 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

FERM AGM1084P

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch Professional GPO 14 CE

Waarom we fan zijn:
Kracht en werkcomfort in een compact design. 

De Bosch Professional GPO 14 CE is goed betaalbaar en kwalitatief hoogstaand. Geschikt voor zowel beginners als professionals. De polijstmachine is compact vormgegeven en is licht, waardoor hij makkelijk te gebruiken is. Compact, maar wel heel krachtig met een vermogen van 1400 watt. Deze machine is dus in staat grote oppervlaktes te bewerken.

De machine heeft een soft-start functie en een 6-traps toerenregelaar voor het bewerken van allerlei verschillende materiaal. Speciaal ontwikkelde luchtinlaten houden de motor koel, wat zorgt voor een lange levensduur. De machine is ergonomisch vormgegeven en ligt vanwege de soft-grip lekker in de hand.   

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1400 W
Max. toerental: 3000 r/min
Gewicht: 3,9 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Bosch Professional GPO 14 CE

Bekijk verschillende aanbieders

1. Milwaukee M18 FAP180-0

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, snoerloze polijstmachine die van top kwaliteit is. Voor iedere klus geschikt, dankzij de 8 snelheidsstanden en zachte aanloop.

Een overduidelijke winnaar voor ons is de Milwaukee M18 FAP180-0. Een snoerloze polijstmachine met koolborstelloze POWERSTATE™ motor. In de polijstmachine zit een REDLINK PLUS™ intelligentiesysteem. Dit is een overbelastingsbeveiliging voor zowel de machine als de accu. Hierdoor blijven de prestaties van de machine, ook onder hoge belasting, behouden. Met deze motor en technologische snufjes in deze machine, onderscheid de Milwaukee zich echt van de andere machines in deze lijst. Alleen al daarom staat deze voor ons op 1. 

De Wilwaukee polijstmachine heeft een zachte aanloop en draait op 8 verschillende standen met een variabele snelheid van 360-2200 omwentelingen per minuut. De machine ligt goed in de hand, waardoor je er langdurig mee kan werken. De REDLITIHUM-ION™ accu geeft de de Milwaukee M18 FAP180-0 een groot vermogen en een langere werkduur. Let wel op: de polijstmachine wordt geleverd zonder accu en de lader. Zie hier meer informatie over deze polijstmachine.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Max. toerental: 2200 r/min
Gewicht: 2,2 kg
Voedingstype: Accu

Video

Milwaukee FUEL M18FAP180-0X

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Polijstmachine: Einhell CC-PO 90

Waarom we fan zijn:
Geschikt voor allerlei kleine klussen in huis, dus ideaal voor de af-en-toe klusser.

Voor wie op zoek is naar een degelijke polijstmachine voor een zachte prijs, raden wij de Einhell CC-PO 90  aan. Geschikt voor allerlei verschillende objecten helpt dit apparaat bij het onderhouden van de lak. Hij is robuust en handig in het gebruik. Daarnaast is de Einhell lekker licht en heeft wederzijdse handvaten, waardoor je een stevige en stabiele grip hebt.

De polijstmachine heeft een vermogen van 90 watt. De in/uit schakelaar zit op het handvat. De Einhell-CC-PO 90 wordt geleverd met twee polijstvachten, textiel en synthetisch. De textiele polijstdoek is geschikt voor het aanbrengen van polijstmiddel op het te polijsten oppervlak. De synthetische polijstdoek geeft de lak vervolgens na het polijsten een mooie glans. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 90 W
Max. toerental: 3700 r/min
Gewicht: 1,9 kg
Voedingstype: Netstroom

Video

Einhell CC-PO 90

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Polijstmachine: Milwaukee FUEL M18FAP180-502X​

Waarom we fan zijn:
Net als de nummer 1 van zeer hoge kwaliteit. Krachtig, werkt op accu en is betrouwbaar, voor iedere klus. 

De beste professionele polijstmachine vinden wij de Milwaukee FUEL M18FAP180-502X. In veel opzichten lijken deze machine en de nummer 1 op elkaar, maar de Milwaukee FUEL M18FAP180-502X heeft een aantal extra technische snufjes die vooral voor professionals erg handig zijn. Zo heeft deze polijstmachine voor een langere polijst-duur een lock-on functie voor gemakkelijker en comfortabeler werken.

Daarnaast is handgreep in 3 posities verstelbaar voor een verbeterde en stabielere controle over de machine. De Line-Lock-Out functie voorkomt dat de machine automatisch start na het verwisselen van de accu. Allerlei extra’s dus om het langdurig werken voor professionals te verlichten.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Max. toerental: 2200 r/min
Gewicht: 2,2 kg
Voedingstype: Accu

Video

Milwaukee FUEL M18FAP180-0X

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Bol de beste polijstmachine vindt

Nog meer informatie over de polijstmachine

Alles gelezen en toch nog wat vragen? Lees dan hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen door andere klussers over de polijstmachine.

Wat is de beste polijstmachine?

De Milwaukee M18 FAP 180-0 hebben wij als beste polijstmachine van 2023 beoordeeld. Dit is een snoerloze polijstmachine met veel power, 8 snelheidsstanden en een softstart mechanisme. Voor de professional vinden wij de Milwaukee FUEL M18 FAP 180-502X de beste keuze. Deze accu aangedreven polijstmachine is van zeer hoge kwaliteit en kan elke klus aan. Met de lock-on functie zet je de polijstmachine vast op de stand waarop je hem hebben wil, om comfortabel te kunnen werken.

Wat is een excentrische polijstmachine?

Er bestaan twee soorten polijstmachines. De veelvoorkomende roterende polijstmachine laat een polijstschijf rond zijn eigen as ronddraaien. De excentrische polijstmachine doet dit ook, maar daarbij maakt de polijstschijf ook nog een beweging omhoog en naar beneden. Hierdoor komt er steeds een beetje lucht tussen de polijstschijf en de te behandelen oppervlakte, waardoor deze laatste niet te heet wordt. Een nadeel van het werken met een excentrische polijstmachine is echter wel dat je langzamer werkt dan met een roterende polijstmachine. Daarnaast is een excentrische polijstmachine niet te gebruiken als schuurmachine.

Welke polijstmachine gebruiken?

Welke polijstmachine je nodig hebt is afhankelijk van de klus, maar ook van je eigen voorkeur. Wil je zo snel mogelijk je polijstklus af hebben, dan is de roterende polijstmachine een goede keuze. Maakt snelheid niet uit en wil je vooral voorkomen dat je te behandelen oppervlakte (te zeer) opwarmt? Dan is de excentrische polijstmachine ook een goede optie. In onze top 5 behandelen we per polijstmachine waar ze het beste voor geschikt zijn, hopelijk helpt dit jou bij het maken van je keuze.

Hoe wij polijstmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende polijstmachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste polijstmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen in de categorie 'overig gereedschap'

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek