Tips bij aanschaf
Lintzagen heb je in allerlei verschillende vormen, maten, kleuren en merken. Het kan dan ook wel eens lastig zijn om te weten welke lintzaag nu precies het beste te gebruiken is voor jouw klus. Een ding wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze, uiteraard, allemaal gebruik maken van een lintvormig zaagblad. Welke lintzaag je precies nodig hebt, hangt een beetje af van wat voor projecten je wilt gaan doen. Sommige lintzagen zijn alleen geschikt voor hout en kunststof, anderen weer alleen voor metaal, en sommige voor alle soorten materiaal. Denk hier van tevoren dus goed over na. Wanneer je een nieuw zaaglint wilt kopen voor jouw toestel, moet je goed kijken wat je precies nodig hebt. Vaak is het zo dat je alleen het zaaglint van het merk van jouw machine kunt gebruiken.
Welke extra functies heeft de lintzaag
Als we het over een lintzaag hebben dan gaat het vaak alleen om het gedeelte wat werkelijk zaagt. Alles wat daar nog omheen zit noemen we extra functies. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de zaagtafel. Deze worden er vaak al standaard bijgeleverd. Een van de andere functies die een lintzaag machine zou kunnen hebben is een sluitsysteem. Hierdoor kunnen kinderen niet per ongeluk het apparaat inschakelen en hun vingers kwijtraken. Ook een LED licht is een extra functie. Dit is handig wanneer je in schemering of totale duisternis moet werken. Stofafzuiging wordt ook steeds populairder. Dit is een fijne toevoeging wanneer je van een schone werkplek houdt.
Wel of geen geleiderails
Een van de voordelen van moderne lintzagen zijn de geleiderails die je erbij kunt kopen. Deze zorgen ervoor dat je met alle precisie je werk kunt doen. Vaak hebben geleiderails ook een reservoir om het stof en zaagsel op te vangen waardoor de werkplek gelijk wat schoner is. Het is belangrijk dat je geleiderails kunt vastmaken, anders ben je nog steeds met de vrije hand aan het zagen en heeft het geen nut. Het beste materiaal voor geleiderails is gepolijst aluminium.
Het belangrijkste onderdeel: de motor
De motor zou zomaar het belangrijkste gedeelte van een lintzaag kunnen zijn. Door de kracht van je motor wordt bepaald waar jij allemaal doorheen kunt zagen. Een professionele lintzaag die alle klussen zou moeten aankunnen heeft 900 watt of meer. Ook wanneer je door metaal heen wilt zagen is het belangrijk om een hoog vermogen te hebben. Er zijn ook modellen die een inductiemotor hebben. Dit kan voordelig zijn omdat het toestel dan duurzaam is en vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Ook werken inductiemotors heel stilletjes.
Bedenk vooraf welk materiaal je moet gaan bewerken
Afhankelijk van het soort lintzaag wat je gebruikt, is het materiaal ook zeer belangrijk. Als je een grote variant van de lintzaag gebruikt is het bijvoorbeeld wel zo fijn als dit ook van zwaar materiaal gemaakt is. Het zou een beetje jammer zijn als je net lekker bezig bent en je lintzaag ineens omvalt tijdens het zagen. Vaak worden de machines dan ook gemaakt van gietijzer of gelast staal. Het is dus belangrijk dat vooral de basis van zwaar materiaal gemaakt is en lekker robuust is. Ook wanneer je door grote stukken zaagt zal een machine gemaakt van gietijzer of gelast staal niet bewegen. De wielen van een lintzaag zul je vrijwel nooit zien, deze zitten namelijk in het toestel opgeborgen. Alleen tijdens de demontage zul je deze zien.
Check de verschillende veiligheidsopties op de lintzaag
Bij elk soort machine is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen. Zonder alle veiligheidsmaatregelen zouden er al een hele hoop mensen rondlopen zonder vingers aan hun handen. Bij de lintzaag is dit niet anders. Daarom zijn de makers van lintzagen druk bezig met verschillende manieren om het werk net iets veiliger te maken. Zo zitten er op een aantal zagen bijvoorbeeld een herstartbeveiliging. Deze is vooral handig wanneer het stroom plotseling zou uitvallen. Normaal gesproken zou het apparaat dan uit zichzelf weer opstarten zodra het stroom weer aan staat. Bijzonder gevaarlijk als je even niet oplet of het niet verwacht. Een veiligheidskoppeling is ook op veel apparaten terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat de spanning zich niet in de machine kan opbouwen. Wanneer je bijvoorbeeld een stuk in je materiaal hebt wat harder is dan de rest, zou de zaag normaal gesproken doorslippen. Met een veiligheidskoppeling wordt dit verhindert.
Sommige toestellen hebben ook een automatische eindafslag. Dit betekent dat de machine automatisch zal afslaan wanneer het stuk doorgesneden is. Dit klinkt misschien een beetje onnozel, maar het is wel handig. Soms willen mensen nog wel eens uitglijden met hun handen omdat de druk ineens weg is. Met een automatische eindafslag hoef je niet bang je te zijn dat je ineens een vinger minder hebt als je uit zou glijden.
Accessoires
Er zijn veel verschillende soorten accessoires beschikbaar voor de lintzaag. Om te beginnen hebben we natuurlijk de welbekende veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbeschermers. Gewoon je standaard uitrusting die je eigenlijk altijd aan zou moeten hebben bij dit soort werkzaamheden. Verder hebben we ook een aansluiting voor stofafzuiging. Wel zo fijn als je van een schone werkplek houdt. Een reservelintzaag is ook altijd welkom. Je weet maar nooit wanneer er iets met jouw originele lintzaag zal gebeuren. Heb je geen automatische eindafslag? Dan kun je een duwstok gebruiken om het laatste gedeelte van jouw werkstuk door de zaag heen te duwen.