Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Lintzagen van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste lintzaag voor jou? In ons artikel vind je alle informatie over de lintzaag. We geven in onze top 5 advies over de lintzagen waar wij het meest enthousiast over zijn. Ook interesse in andere soorten zagen? Scroll dan naar beneden door voor een overzicht van onze artikelen over verschillende zaag types. Veel leesplezier!

Waarom een lintzaag handig is

Met een lintzaag kan je heel gedetailleerd zaagwerk verrichten, zoals bijvoorbeeld rondingen, bochten, complexe vormen of een slingerende zaaglijn. Een lintzaag kan je gebruiken voor verschillende materialen, zoals hout, kunststof en metaal.

Informatie en top 5 voor de beste lintzaag

Doe onderzoek voordat je een lintzaag koopt

Lintzagen maken gebruik van een lintvormig zaagblad. Welke lintzaag je nodig hebt, hangt onder andere af van het soort project waarvoor je hem gaat gebruiken. Sommige lintzagen zijn alleen geschikt voor hout en kunststof, anderen weer alleen voor metaal, en sommige voor alle soorten materiaal. Denk hier van tevoren dus goed over na en onderzoek de verschillende opties. Houd in je onderzoek rekening met:

 • Bandzaag of lintzaag
 • Zaagtafel
 • Geleiderails
 • De motor
 • Materiaal
 • Veiligheid
 • Accessoires

Bandzaag of lintzaag

Een bandzaag en lintzaag zijn in essentie hetzelfde. Een bandzaag is een lintzaag met een dikkere band, die geschikter is voor harde materialen zoals metaal. Het is daarom van belang dat je vooraf nadenkt over het materiaal waarmee je wil gaan werken. In onze top 5 zie je zowel bandzagen als lintzagen terug. 

Zaagtafel

De meeste lintzagen komen met een constructie eromheen die lijkt op een zaagtafel. Is dat niet het geval en heb je zelf geen handige werktafel om de lintzaag op te zetten, dan is het een goed idee om een zaagtafel of werkbank te kopen.

Koopadvies voor de beste lintzaag

Wel of geen geleiderails

Het kan handig zijn om een geleiderails bij de lintzaag te komen, zodat je heel precies rechte lijnen kan maken. Het is belangrijk dat je geleiderails kunt vastmaken, zodat ze niet tijdens het zagen kunnen verschuiven. Het beste materiaal voor geleiderails is gepolijst aluminium.

De motor

De motor van de lintzaag is een belangrijk onderdeel. Een motor met een hoog vermogen (uitgedrukt in Watt) zal grotere klussen en harder materiaal aankunnen. 

Met name wanneer je door harde materialen zoals metaal heen wilt zagen, is het belangrijk dat de lint- of bandzaag een hoog vermogen heeft.

Het materiaal van de lintzaag

Als je een lintzaag koopt die bedoeld is om materialen zoals metaal te zagen, dan is het belangrijk dat de basis van de lintzaag van stevig materiaal gemaakt is en robuust is.

Een lintzaag met een lager vermogen die je met name voor lichte klussen zoals houtbewerken gaat gebruiken, mag prima van iets minder stevig materiaal gemaakt zijn. 

Veiligheid

Om veilig werken met een lintzaag te garanderen, zitten er een aantal veiligheidsopties op de meeste lintzagen.

Herstart beveiliging zorgt ervoor dat als je apparaat uitvalt, de lintzaag niet zomaar weer aan gaat. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een korte stroomstoring of als stoppen doorslaan. Als de lintzaag is uitgevallen, moet je hem daarna weer handmatig aanzetten.

Een veiligheidskoppeling zorgt ervoor dat erg geen spanning in de machine kan opbouwen. Zo voorkom je dat de zaag doorslipt wanneer je bij het zagen een hard stuk tegenkomt.

Sommige toestellen hebben ook een automatische eindafslag. De zaagmachine slaat dan automatisch af wanneer je werkstuk doorgesneden is. 

Accessoires

Op de meeste lintzagen zit een aansluiting voor stofafzuiging. Hiermee wordt vrijkomend stof en zaagsel direct afgevoerd naar je stofzuiger. Het kan ook handig zijn om een reserve band of lint te kopen, zodat je gelijk verder kan werken als deze breekt tijdens het zagen.

Heeft de lintzaag die jij kiest geen automatische eindafslag? Dan kun je een duwstok gebruiken om het laatste gedeelte van jouw werkstuk door de zaag heen te duwen. Een aantal accessoires die daarnaast handig zijn om bij je lintzaag te kopen zijn een veiligheidsbril, handschoenen en gehoorbeschermers.

Beste Lintzagen in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Makita DPB180Z

PROFESSIONEEL

Makita LB1200F​
Makita LB1200F beste koop

BUDGET

Powerplus POWX180​
Powerplus POWX180 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste lintzaag 2023 - Top 5

5. Bosch Professional GCB 18

Waarom we fan zijn:
Bosch kwaliteit. Werkt op sterke accu en zaagt erg secuur.

De Bosch Professional GCB 18 is een lintzaag (wordt ook wel bandzaag genoemd) die werkt op en krachtige 18 volt accu. Deze accu bestaat uit unieke Bosch-Premium-lithium-ion-technologie. Het is één van de compactste lintzagen binnen het segment. De lintzaag heeft een zaagdiepte van 63,5 mm. Hiermee kan je makkelijk door allerlei materiaal zagen, zoals metalen en kunststof buizen, en aluminiumprofielen. 

De zaagsnedes zijn ontzettend precies dankzij de trillingsvrije zaagbladloop. Je kan goed werken in slecht verlichte ruimtes, dankzij het geïntegreerde LED-licht. De Bosch Professional GCB 18 wordt beschermd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading dankzij Electonic Cell Protection. Deze lintzaag is een hoogwaardig en kwalitatief product.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Zaagsnelheid: 162 m/min
Zaagband lengte: 733 mm

Video

Bosch Professional GCB 18

Bekijk verschillende aanbieders

4. Scheppach BASA1

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige lintzaag voor elk type klusser.

De Scheppach BASA1 is geschikt voor het zagen van krappe bochten, lange rechte zaagsnedes en decoratieve figuren. Je kan ook schuin zagen, want de lintzaag is te verstellen van 0 naar 45 graden. Deze lintzaag is erg geschikt voor grote werkstukken. Er zit genoeg kracht in voor allerlei soorten werkzaamheden. 

Op de geslepen lintwielen zit een rubberen laag. Dit zorgt ervoor dat het zaaglint soepel kan ronddraaien. Verder beschikt de Scheppach BASA1 ook over een aansluiting voor stofafzuiging. Je kunt tot 100 mm dik en 195 mm breed zagen met dit apparaat. Het zaaglint is 1490 mm lang. Deze lintzaag is geschikt voor modelbouwers, hobby klussers maar zeker ook voor professionals die gedetailleerde zaagopdrachten hebben. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 300 W
Zaagsnelheid: 880 m/min
Zaagband lengte: 1490 mm

Video

scheppach BASA1

Bekijk verschillende aanbieders

3. Scheppach MBS1100

Waarom we fan zijn:
Goed ontworpen en handige lintzaag, met goede prijs/kwaliteit verhouding.

De Scheppach MBS1100 is een veelzijdige lintzaag die je mobiel kan gebruiken, of op het meegeleverde onderstel. Met deze lintzaag kun je materialen van 127 x 127 mm zagen. Er zitten twee zaagbanden bij met een lengte van 1140 mm. Omdat de lintzaag zo licht is, kun je hem ook makkelijk voor klusjes rondom het huis gebruiken. 

De Scheppach MBS1100 is erg krachtig. Hij heeft een vermogen van 1100 watt. De handgreep is verstelbaar zodat je hem precies kan instellen zoals jij het fijn vindt. De snelheid is ook variabel in te stellen. Zo kies je voor elk materiaal makkelijk de juiste snelheid. Dankzij de geïntegreerde LED lamp kan je overal werken.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1100 W
Zaagsnelheid: 144 m/min
Zaagband lengte: 1140 mm

Video

Scheppach MBS1100 lintzaag

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bernardo EBS 100 S

Waarom we fan zijn:
Een heel mooie lintzaag voor de professional of de erg ervaren klusser. Veilig, kwalitatief en prettig in gebruik.

De Bernardo EBS 100 S is te gebruiken voor het zagen van profielen, buizen en stafmateriaal van NE-materialen, hout en metaal. Hij heeft een handgreep waardoor hij makkelijk is te verplaatsen op de bouwplaats. Het mooie aan deze lintzaag is dat hij ontzettend veilig is. Na het doorzagen van je werkstuk heeft hij een automatische eindafslag. Ook wordt hij geleverd inclusief snelspan materiaalklem en werkstukaanslag. Door het gebruik van hoogwaardige materialen heb je een rustige, vibratievrije loop. De Kogelgelagerde zaagbandgeleiding zorgt voor optimale zaagresultaten. Verder is de Bernardo ook erg stabiel dankzij de aluminium behuizing. Hij heeft ook een verstelbare zaagbeugel zodat je in verstek kunt zagen.

Om twee redenen hebben we deze lintzaag op 2 gezet in plaats van op de eerste plaats. Ten eerste vanwege de hoge prijs en ten tweede omdat deze lintzaag vooral geschikt is voor (semi) professioneel gebruik en minder voor af-en-toe klussers. Het was ook erg moeilijk kiezen tussen deze Bernardo EBS 100 S en de beste professionele keuze.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 370 W
Zaagsnelheid: 45 m/min
Zaagband lengte: 1470 mm

Video

Bernardo EBS 100 S

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DPB180Z

Waarom we fan zijn:
Een bandzaag die heel nauwkeurig kan zagen, goed is in te stellen en ook dicht langs muren kan komen.

De Makita DPB180Z is een lintzaag die werkt op een sterke 18 volt accu. De accu is beveiligd tegen overbelasting. Deze lintzaag is erg goed gebalanceerd, waardoor je zelfs bovenhands prettig kan werken. Trillingen worden opgevangen, wat het zagen comfortabel maakt. Je komt met deze Makita lintzaag met gemak door verschillende holle materialen heen, zoals kunststof, koper, ijzer en aluminium.De zaagcapaciteit van de Makita DPB180Z is 120 mm in buizen, pijpen en leidingen.

Erg prettig aan deze machine is de draaiknop waarmee je zelf het toerental kan regelen. Dit zorgt voor een betere controle over de zaag en een betere afwerking van het materiaal. Je kan zonder gereedschap lekker makkelijk en snel de zaag verwisselen. Dankzij de ingebouwde LED lamp kan je overal aan de slag. Een erg kwalitatief hoogstaande lintzaag, iets lager geprijsd dan de nummer 2. Het was een moeilijke keuze tussen deze Makita en de Bernardo op 2. De doorslaggevende factor is uiteindelijk vooral de prijs geweest. Dit is een kwalitatief hoogstaande lintzaag net als de Bernardo, maar iets betaalbaarder. Let op: accu en lader moet je nog los aanschaffen (of gebruiken van ander Makita gereedschap). 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V
Zaagsnelheid: 162 m/min
Zaagband lengte: 1140 mm

 

Video

Makita DPB180Z

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Lintzaag: Powerplus POWX180

Waarom we fan zijn:
Een mooi apparaat van prima kwaliteit voor kleiner werk. 

De Powerplus POWX180 lintzaag valt in de gele Powerplus lijn. Powerplus werkt met verschillende kleuren om de kwaliteit van hun producten aan te geven. De gele lijn houdt in: solide kwaliteit voor regelmatig gebruik (naast hoge en basis kwaliteit). Deze lintzaag heeft parallelgeleiders die je helpen om precies te werken en rechte lijnen te maken. Ook kan je met deze lintzaag in verstek zagen.

De motor heeft een vermogen van 350 watt. Hij heeft een zaagdiepte van 85 mm en breedte van 190 mm. Dankzij de zaagbandsnelheid van 14.7 m/s zijn de zaaglijnen mooi afgewerkt. Een goede keuze voor het kleinere zaagwerk.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 350 W
Zaagsnelheid: 882 m/min
Zaagband lengte: 1425 mm

Video

Powerplus POWX180 budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Lintzaag: Makita LB1200F

Waarom we fan zijn:
Betrouwbaar en kwalitatief hoogwaardig met 4 meegeleverde zaaglinten. Erg geschikt voor de (semi) professional.

De Makita LB1200F lintzaag kan zelfs de lastigste hoeken en bochten zagen. Deze lintzaag is een zeer goed hulpmiddel voor zowel professionals als semi professionals (fanatieke klussers). Hij heeft een vermogen van 900 watt en is dus erg krachtig. De Makita LB1200F heeft een inductiemotor. Het voordeel van een inductiemotor is dat het een elektromotor is met onderhoudsvrije en compacte constructie.

Deze lintzaag is betrouwbaar en je kan er zeer nauwkeurig mee werken. Je kan hem op twee verschillende standen instellen om zo de juiste snelheid voor het type materiaal te gebruiken. Je kan tot 16,5 cm diep zagen. Erg handig is dat er vier zaaglinten worden meegeleverd met verschillende afmetingen. Hiermee kan je zowel rechte lijnen als scherpe krommingen of ruime bochten zagen. Dankzij de ingebouwde LED verlichting kan je overal goed werken. 

Het was moeilijk om te kiezen tussen de Makita LB1200F en de Bernardo op nummer 2. Beide zijn een goede keuze, maar wij hebben uiteindelijk voor de Makita gekozen omdat hij erg compleet wordt geleverd. Een zeer goed en betrouwbaar apparaat.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Zaagsnelheid: 840 m/min
Zaagband lengte: 2240 mm

 

Video

Makita LB1200F beste koop

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de beste zaagmachines per type

Wat Coolbue en Bol de beste lintzaag vinden

Wat andere klussers willen weten over de lintzaag

Hieronder vind je onze antwoorden op de meest gestelde vragen over de lintzaag.  

Waar moet je op letten bij een lintzaag?

De belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden voordat je een lintzaag aanschaft zijn:

 • De afmetingen van het werkstuk dat je wilt bewerken
 • Het vermogen (wanneer je door metaal heen wilt zagen heb je bijvoorbeeld een hoog vermogen nodig)
 • De zaagcapaciteit en snelheid
 • Overige eigenschappen (stofafzuiging, led verlichting etc).

Wat kan je zagen met een lintzaag?

Met een lintzaag kan je verschillende materialen zagen zoals hout, kunststof en metaal. Afhankelijk van het soort materiaal zijn verschillende eigenschappen van de lintzaag belangrijk. Wanneer je hard materiaal zoals metaal wilt zagen moet de lintzaag een lage zaagsnelheid hebben en gekoeld kunnen worden met koelvloeistof zodat het zaagblad niet oververhit raakt. Houdt voor de aankoop van een lintzaag dus altijd rekening met het soort materialen dat je wilt zagen.

Wat doet een lintzaag?

Een lintzaag is geschikt voor gedetailleerd zaagwerk. Wanneer je rondingen, bochten, complexe vormen of een slingerende zaaglijn wilt maken is een lintzaag heel geschikt.

Wat kost een lintzaag?

De lintzagen die wij aanbevelen kosten tussen de €160 en €850. Ben je opzoek naar een goede én goedkope lintzaag? Dan bevelen wij de Powerplus POWX180 aan. Wanneer je als professional een lintzaag aan wilt schaffen, dan is de Makita LB1200F de beste keuze.

Hoe wij lintzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende lintzagen onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste lintzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek