Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 3 beste Kruiwagens in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste kruiwagen? In dit artikel hebben we alle informatie gezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken en de beste kruiwagen te kopen voor jou en je gebruikssituatie. Lees wat verder door voor onze top 3 beste kruiwagens. 

Waarom een kruiwagen handig is

Een kruiwagen is een vervoersmiddel dat je ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Ze bestaan al eeuwen, in de Middeleeuwen gebruikte men houten kruiwagens. De kruiwagen is een wagen met een of twee wielen, een laadbak en twee handgrepen. Zodra je de handgrepen optilt, leunt de wagen op het wiel aan de voorkant. Zo wordt het gewicht van de lading die je vervoert evenredig verdeeld. Vervolgens kan je de kruiwagen naar de gewenste plek duwen. Een kruiwagen is ontzettend handig tijdens werkzaamheden in de tuin en rondom het huis. Zo kan je er allerlei tuin- en bouwmaterialen in vervoeren zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.

Goed om te onderzoeken als je een kruiwagen koopt

Ga je een kruiwagen kopen, dan is het aan te raden om vooraf even onderzoek te doen naar de verschillende elementen die een kruiwagen heeft. Zo kan je gerichter zoeken naar een kruiwagen die past bij jouw wensen. Neem in ieder geval de volgende elementen mee in je onderzoek:

  • Aantal wielen en type band
  • De hoogte
  • Materiaal van de kruiwagen
  • Capaciteit van de kruiwagen
  • Handige functies
informatie en tips om de beste kruiwagen voor jou te vinden

Aantal wielen en type band

De meeste kruiwagens hebben één wiel. Daarmee kan je de kruiwagen makkelijk aansturen en ben je heel wendbaar. Scherpe bochten zijn gemakkelijk te nemen en je kan soepel langs eventuele obstakels navigeren. Doordat de wagen maar één wiel heeft is hij om zijn as heen te draaien. Dit kan voor bepaalde werkzaamheden waarbij je niet teveel krachtinspanning moet leveren, zoals bijvoorbeeld op een bouwplaats, heel handig kan zijn. Een nadeel van een wagen met één wiel is dat je altijd een deel van het gewicht zelf draagt. Wanneer de wagen te zwaar beladen is, dan kan het lastig zijn hem onder controle en stabiel vast te houden. Zo lang je de last goed verdeeld is dit echter vaak te vermijden.

Kruiwagens met twee wielen zijn (logischerwijs) een stuk stabieler. Het gewicht wordt over twee wielen verdeeld. Zo kan je de wagen gemakkelijker stabiel neerzetten en optillen. Dit kan handig zijn op hobbelig terrein. Dit type kruiwagen is echter minder wendbaar dan een kruiwagen met één wiel en is daardoor vooral geschikt voor vervoer over lange, rechte stukken.

Er bestaan wielen met een volle band en banden op lucht. Volle banden hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken. Ze kaatsen echter wel sneller af op obstakels. Een band op lucht heeft meer vering en rijdt daardoor erg soepel. Er bestaan ook zogenaamde Nooit meer Lek (NML) en anti-lek wielen. Deze wielen beloven niet leeg te zullen lopen. Het is dus bij aanschaf van een kruiwagen aan te raden om na te gaan wat het gewicht is dat je veelal zal willen vervoeren en op wat voor terrein je de kruiwagen wilt gaan gebruiken.

De hoogte

Het is altijd goed om de hoogte te controleren wanneer je een kruiwagen op het oog hebt. Er zijn namelijk kruiwagens met hoge laadbak en lage laadbak. 

Ook is het handig om vooraf te bedenken wat voor soort materiaal je zal gaan vervoeren. Als je bijvoorbeeld materiaal direct uit de grond in de kruiwagen wilt scheppen dan is het beter als de laadbak niet te hoog is.

Materiaal van de kruiwagen

Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij de aanschaf van een kruiwagen is het materiaal waaruit de laadbak vervaardigd is. Deze laadbak zal keer op keer hoge lasten dragen en dient dus stevig en betrouwbaar te zijn. Bovendien is het van belang dat de laadbak duurzaam is, want je wil dat de kruiwagen lang mee kan gaan. Er zijn kruiwagens met laadbakken van kunststof en van metaal.

Laadbakken van kunststof zijn vooral geschikt voor werkzaamheden in de tuin. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van tuin-materiaal zoals gras, bladeren, snoeihout en compost. Een voordeel van een kunststof laadbak is dat de kruiwagen lichtgewicht is. Zo kan je hem gemakkelijk oppakken en vervoeren. Het zal niet snel voorkomen dat de wagen te zwaar is om comfortabel mee te kunnen werken. Ook heeft een kunststof laadbak geen last van roestvorming.

Kunststof kruiwagen

Er zijn ook kruiwagens met metalen laadbakken. Ook deze hebben zo hun voordelen. Vaak hebben deze laadbakken gegalvaniseerd metaal. Daarmee zijn ze beschermd tegen roestvorming en zijn ze dus geschikt voor werkzaamheden in de buitenlucht. Ook kan je zonder probleem vochtige materialen verplaatsen.

Metalen kruiwagen

Daarnaast zijn er kruiwagens met metalen laadbakken die gelakt zijn. De lak is tijdens de werkzaamheden bestand tegen het vervoer van allerlei steensoorten. Een voordeel van metalen laadbakken is dat ze heel stevig en sterk zijn. Ze zullen hoge gewichten kunnen transporteren. Een nadeel is dat dit type kruiwagen zwaarder is waardoor je de laadbak niet te vol kan laden. Ook kunnen ze zwaarder zijn om te hanteren en stabiel te houden. Het is dus altijd goed om na te gaan wat voor soort materiaal je wilt gaan vervoeren in de laadbak en wat voor type materiaal van de laadbak daarbij past.

Capaciteit

Een belangrijk element van de kruiwagen is de capaciteit van de laadbak. Dit kan namelijk per kruiwagen erg verschillen. Het is natuurlijk zo dat je met een grote en diepe laadbak veel tuin- en bouwmateriaal in één keer kan vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij tuinafval heel handig zijn. Wanneer je echter erg zware materialen wilt vervoeren dan is een grote laadbak niet per se altijd handig. Het kan namelijk dat de kruiwagen dan te zwaar en instabiel wordt om te vervoeren. Een kruiwagen met gemiddelde capaciteit is dan soms een betere keuze.

Handige functies

Er zijn een aantal functies die bij de aankoop van een kruiwagen een rol kunnen spelen. Zo kan je na gaan of het wiel van de wagen te vervangen is. Het wiel vangt namelijk veel gewicht op en is kwetsbaar. Wanneer de wagen een band op lucht heeft dan kan het dat hij lek raakt. Dit is vaak moeilijk te herstellen en zo kan het zijn dat je een nieuw wiel moet kopen. Dan moet het oude wiel natuurlijk gemakkelijk te demonteren zijn en vervangen kunnen worden.

Ook is het goed om te letten op de kantel- en kiep mogelijkheden van de kruiwagen. Het is fijn wanneer ze soepel kantelen en kiepen.

Daarnaast is het van belang dat de armen van de wagen de juiste lengte hebben.

Koopadvies voor de beste kruiwagen

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Altrad Fort Kruiwagen TK 100L
Fort ALTRAD Kruiwagen 6 80

PROFESSIONEEL

Fort Kruiwagen PE 160-2​

BUDGET

Fort Tuinkruiwagen 515-85​
Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste kruiwagen 2023 - Top 3

3. Hummer Bouwkruiwagen 85L anti-lekwiel

Waarom we fan zijn:
Met deze extra stevige Hummer Bouwkruiwagen vervoer je gemakkelijk grote hoeveelheden.  

We beginnen deze top 3 met de Hummer Bouwkruiwagen 85L met anti-lekwiel op de 3e plaats. Deze is geschikt voor allerlei werkzaamheden in de tuin en rondom het huis. Zo hoef je nooit meer met je handen alle opgeveegde bladeren naar de groene kliko te dragen of zandzakken te verslepen. 

Het is een bouwkruiwagen en dus geschikt voor het zwaarste werk. Zo kan je met gemak allerlei steensoorten in deze wagen transporteren. Doordat de bak uit lichte kunststof is vervaardigd is de wagen niet te zwaar om te hanteren en daardoor heel wendbaar. Dit vergroot het gebruiksgemak aanzienlijk. De kruiwagen heeft een hele stevige constructie. De bak is sterk aan het frame en de kopsteun bevestigd. Dankzij de dwarsversterking in het midden van het frame wordt de bak extra ondersteund en daarmee is de wagen heel duurzaam. Ook heeft hij een inhoud van 85 liter en kan zeer zware ladingen aan. Hierin kan je dus heel veel bladeren vervoeren! 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Inhoud: 85L
Afmetingen: 160 x 70 x 60 cm
Materiaal: Kunststof

Video

Kunststof kruiwagen

Bekijk verschillende aanbieders

2. Fort ALTRAD Kruiwagen 6 80

Waarom we fan zijn:
Met deze bouwkruiwagen kan je gemakkelijk verschillende soorten materialen vervoeren. 

Wat ons betreft is de Fort ALTRAD Kruiwagen 6 80 de op één na beste. Ook deze kruiwagen is een bouwkruiwagen. De wagen heeft een zeer robuuste en diepe bak met een grote inhoud van 80 liter. 

De bak is vervaardigd uit plaatstaal, gegalvaniseerd en naadloos geperst met rechte neus en dubbel omlegde rand. Zo kan deze met gemak de allerzwaarste bouwmaterialen transporteren. De constructie van de wagen is heel stevig. Het onderstel en de bak zijn door stevige boutjes aan elkaar bevestigd. Het onderstel is inclusief de kiepbeugel, kopsteun en bakschoren uit een stuk gebogen. Hij heeft een ronde stalen buil die in milieuvriendelijke groen-blauwe lak op waterbasis is gecoat. Dankzij de aangelaste dwarsversteviging tussen de poten en de anti-slijtsloffen aan de poten heeft hij een zeer lange levensduur. Wel zo fijn natuurlijk, zo zal je niet om de zoveel jaar een nieuwe kruiwagen hoeven aan te schaffen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Inhoud: 80L
Afmetingen: 160 x 60 x 60 cm
Materiaal: Metaal

Video

Fort ALTRAD Kruiwagen 6 80

Bekijk verschillende aanbieders

1. Altrad Fort Kruiwagen 100L

Waarom we fan zijn: 
Deze kruiwagen springt er voor ons uit door zijn lichtgewicht frame in combinatie met zijn grote inhoud.

De winnaar van deze top 3 is wederom een wagen van Altrad, namelijk de Altrad Fort Kruiwagen 100L. Deze is daarmee nog een slag groter dan de nummer 2 en 3. Kwa gewicht kan de bak veel aan. Tot 150 kilogram aan materiaal vervoeren is voor deze kruiwagen geen enkel probleem. Zo kan je zelfs buitengewoon zware bouwmaterialen met deze kruiwagen vervoeren. 

Doordat deze bak zo lichtgewicht is kan je hem moeiteloos oppakken en hanteren. Zelfs wanneer je erg zware materialen vervoert zal je een stevige en stabiele controle over de kruiwagen ervaren. Hier dragen ook de kunststof veiligheidshandgrepen aan bij. Dit is erg belangrijk, want wanneer je een grote hoeveelheid zwaar materiaal vervoert moet dit wel veilig zijn. De kruiwagen heeft een zeer stevig luchtband met een rood gelakte kunststof velg met rollager die je in staat stelt op allerlei verschillende ondergronden je materialen te vervoeren. 

Als je dus op zoek bent naar een lichtgewicht, betrouwbare kruiwagen die grote hoeveelheden materiaal kan vervoeren, dan is de Altrad Kruiwagen 100L een hele goede keuze. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Inhoud: 100L
Afmetingen: 140 x 60 x 70 cm
Materiaal: Kunststof

Video

Fort Altrad Kruiwagen TK 100L

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Kruiwagen: Fort Tuinkruiwagen 515-85​

Waarom we fan zijn: 
Deze betaalbare wagen is heel lichtgewicht en kan alsnog maar liefst 85 liter aan materiaal vervoeren.

De beste goedkope kruiwagen is de Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt. Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een kruiwagen in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een kruiwagen in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een kruiwagen moet immers stevig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kruiwagen gekozen voor de Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt. 

De kruiwagenbak is gegalvaniseerd en verzinkt en heeft een vlakke en rechte neus. Het stevige frame met kiepbeugel is uit één stuk gebogen en daardoor heel sterk. Deze kruiwagen is geschikt voor werkzaamheden in de tuin en rondom het huis, met name voor het vervoer van lichtere materialen, zoals bijvoorbeeld bladeren, zand en gras.

Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande kruiwagen voor lichte werkzaamheden met een fijn prijskaartje, dan is deze kruiwagen absoluut een goede keuze. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Inhoud: 85L
Afmetingen: 160 x 70 x 60 cm
Materiaal: Metaal

Video

Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Kruiwagen: Fort Kruiwagen PE 160-2​

Waarom we fan zijn: 
De Fort Kruiwagen PE 160-2 is kwalitatief hoogstaand en door de grote inhoud en goede stabiliteit heel geschikt voor professionals. 

Omdat je als professional vaak grotere hoeveelheden bouwmaterialen moet vervoeren en deze materialen bovendien erg zwaar kunnen zijn, is het belangrijk dat de kruiwagen zeer robuust is met een een stevig onderstel. De PE 160-2 voldoet aan deze eisen. Het frame is vervaardigd uit zeer stevig metaal. Dankzij de verstevigingssteun in het midden van het frame is de wagen extra robuust en duurzaam. Daarnaast heeft hij twee rubberen banden met profiel en een buitengewoon ruime bak met een indrukwekkende inhoud van maar liefst 160 liter. Zo weet je zeker dat je met gemak alle soorten werkzaamheden met deze kruiwagen aan je zijde kan verrichten. 

Het onderstel is gegalvaniseerd, waardoor het niet aangetast kan worden door bijvoorbeeld mestzuren. En met zijn stevige wielen heb je een optimale ballastverdeling en kan je gemakkelijk elk terrein trotseren. Voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden met een kruiwagen moet verrichten is dit naar onze mening de beste professionele kruiwagen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Inhoud: 160L
Afmetingen: 160 x 80 x 80 cm
Materiaal: Kunststof

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vindt Bol de beste kruiwagen

Extra informatie over de kruiwagen

Lees hieronder nog extra informatie over kruiwagens! Hier beantwoorden wij vragen die het meest worden gesteld.

Wat is een goede kruiwagen?

Wij vinden de beste kruiwagen van 2023 de Altrad Fort Kruiwagen 100L. Deze kruiwagen heeft een grote, maar lichte bak en kan veel aan. Je kan de kruiwagen vullen tot 150 kilogram aan gewicht.

Waar komt de naam kruiwagen vandaan?

Het woord kruiwagen komt vanuit het Engels: wheelbarrow. Wheelbarrowing betekent in het Nederlands ‘kruien’.

Waar koop ik een Kruiwagenwiel?

Een kruiwagenwiel koop je online of in een bouwmarkt. 

Hoe breed is een kruiwagen?

Hoe breed een kruiwagen is, is afhankelijk van onder andere het merk en de inhoud van de kruiwagenbak. Je kan online altijd de specificaties vinden van de kruiwagenbak, zodat je zeker weet dat je het juiste formaat koopt.

Hoe wij kruiwagens testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende kruiwagens onderzocht, veel getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste kruiwagen vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere klus accessoires artikelen

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek