Tips bij aanfschaf
Een kruiwagen is een vervoersmiddel die je ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Ze bestaan al eeuwen, in de Middeleeuwen gebruikte men houten kruiwagens. De kruiwagen is een wagen met een of twee wielen, een laadbak en twee handgrepen. Zodra je de handgrepen optilt, leunt de wagen op het wiel aan de voorkant. Zo wordt het gewicht van de lading die je vervoert evenredig verdeelt. Vervolgens kan je de kruiwagen naar de gewenste plek duwen. Een kruiwagen is ontzettend handig tijdens werkzaamheden in de tuin en rondom het huis. Zo kan je er allerlei tuin- en bouwmaterialen in vervoeren zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.
Welke kruiwagen kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kruiwagen vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kruiwagen, dan wordt je overladen door allerlei opties, de een ogenschijnlijk nog beter dan de ander. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort kruiwagen past het beste bij je wensen? Het is raadzaam om jezelf enkele dingen af te vragen. Het is belangrijk om te bedenken waarvoor je de kruiwagen gaat gebruiken. Wil je hem vaak gaan gebruiken of alleen af en toe? Vervolgens ga je na voor wat voor projecten je de kruiwagen wilt gaan gebruiken en hoeveel gewicht de kruiwagen moet kunnen dragen. Ook is het van belang om na te gaan wat de maximale volume is die de kruiwagen moet kunnen vervoeren. Bedenk ook hoe en waar je de kruiwagen wilt gaan opbergen, want de grootte van de kruiwagen kan ook van invloed zijn op je keuze. Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij deze factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kruiwagen.
Aantal wielen en type band
De meeste kruiwagens, zo’n 95%, hebben één wiel. Daarmee kan je de kruiwagen gemakkelijk aansturen en ben je heel wendbaar. Scherpe bochten zijn gemakkelijk te nemen en je kan soepel langs eventuele obstakels navigeren. Doordat de wagen maar één wiel heeft is hij om zijn as heen te draaien. Dit kan voor bepaalde werkzaamheden waarbij je niet teveel krachtinspanning moet leveren, zoals bijvoorbeeld op een bouwplaats, heel handig kan zijn. Een nadeel van een wagen met één wiel is dat je altijd een deel van het gewicht zelf draagt. Wanneer de wagen te zwaar beladen is, dan kan het lastig zijn hem onder controle en stabiel vast te houden. Zo lang je de last goed verdeelt is dit echter vaak te vermijden. Kruiwagens met twee wielen zijn logischerwijs een stuk stabieler. Het gewicht wordt immers over twee wielen verdeeld. Zo kan je de wagen gemakkelijker stabiel neerzetten en optillen. Dit kan handig zijn op hobbelig terrein. Dit type kruiwagen is echter minder wendbaar dan een kruiwagen met één wiel en is daardoor vooral geschikt voor vervoer over lange, rechte stukken. Er bestaan wielen met een volle band en banden op lucht. Volle banden hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken. Ze kaatsen echter wel sneller af op obstakels. Een band op lucht heeft meer vering en rijdt daardoor erg soepel. Er bestaan ook zogenaamde Nooit meer Lek (NML) en anti-lek wielen. Deze wielen beloven niet leeg te zullen lopen. Het is dus bij aanschaf van een kruiwagen raadzaam om na te gaan wat het gewicht is dat je veelal zal willen vervoeren en op wat voor terrein je de kruiwagen wilt gaan gebruiken.
De hoogte
Het is altijd goed om de hoogte na te gaan wanneer je een kruiwagen op het oog hebt. Er zijn namelijk kruiwagens met hoge laadbad en kruiwagen met lage laadbak. Het is logischerwijs niet handig wanneer je lang bent om voor een kruiwagen met lage laadbak te kiezen. Je wilt je immers niet steeds te ver voorover hoeven buiten om bij de bak te kunnen. Wanneer je klein van gestalte bent dan is een wagen met lage laadbak natuurlijk wel handig. Ook is het raadzaam om na te gaan wat voor soort materiaal te zal willen vervoeren. Als je bijvoorbeeld materiaal direct uit de grond in de kruiwagen wilt scheppen dan is het beter als de laadbak niet te hoog is.
Materiaal van de kruiwagen
Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij de aanschaf van een kruiwagen is het materiaal waaruit de laadbak vervaardigd is. Deze laadbak zal immers keer op keer hoge lasten dragen en dient dus stevig en betrouwbaar te zijn. Bovendien is het van belang dat de laadbak duurzaam is, want je verlangt immers dat de kruiwagen lang mee kan gaan. Er zijn kruiwagens met laadbakken van kunststof en van metaal. Laadbakken van kunststof zijn vooral geschikt voor werkzaamheden in de tuin. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van tuin-materiaal zoals gras, bladeren, snoeihout en compost. Een voordeel van een kunststof laadbak is dat de kruiwagen lichtgewicht is. Zo kan je hem gemakkelijk oppakken en vervoeren. Het zal niet snel voorkomen dat de wagen te zwaar is om comfortabel mee te kunnen werken. Ook heeft een kunststof laadbak geen last van roestvorming. Er zijn ook kruiwagens met metalen laadbakken. Ook deze hebben zo hun voordelen. Vaak hebben deze laadbakken gegalvaniseerd metaal. Daarmee zijn ze beschermd tegen roestvorming en zijn ze dus geschikt voor werkzaamheden in de buitenlucht. Ook kan je zonder probleem vochtige materialen verplaatsen. Ook zijn er kruiwagens met metalen laadbakken die gelakt zijn. De lak is tijdens de werkzaamheden bestand tegen het vervoer van allerlei steensoorten. Een voordeel van metalen laadbakken is dat ze heel stevig en sterk zijn. Ze zullen hoge gewichten kunnen transporteren. Een nadeel is dat dit type kruiwagen zwaarder is waardoor je de laadbak niet te vol kan laden. Ook kunnen ze zwaarder zijn om te hanteren en stabiel te houden. Het is dus altijd goed om na te gaan wat voor soort materiaal je wilt gaan vervoeren in de laadbak en wat voor type materiaal van de laadbak daarbij past.
Capaciteit
Een belangrijk element van de kruiwagen is de capaciteit van de laadbak. Dit kan namelijk per kruiwagen erg verschillen. Het is natuurlijk zo dat je met een grote en diepe laadbak veel tuin- en bouwmateriaal in één keer kan vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij tuinafval heel handig zijn. Wanneer je echter erg zware materialen wilt vervoeren dan is een grote laadbak niet per se raadzaam. Het kan namelijk dat de kruiwagen dan te zwaar en instabiel wordt om te vervoeren. Een kruiwagen met gemiddelde capaciteit is dan een betere keuze.
Handige functies
Er zijn een aantal functies van een kruiwagen die bij de aankoop van een kruiwagen een rol kunnen spelen. Zo kan je na gaan of het wiel van de wagen te vervangen is. Het wiel vangt namelijk veel gewicht op en is zodoende kwetsbaar. Wanneer de wagen een band op lucht heeft dan kan het dat hij lek raakt. Dit is vaak moeilijk te herstellen en zo kan het zijn dat je een nieuw wiel aanschaft. Dan moet het oude wiel natuurlijk gemakkelijk te demonteren zijn en moeiteloos vervangen kunnen worden. Ook is het goed om te letten op de kantel- en kiepmogelijkheden van de kruiwagen. Het is fijn wanneer ze soepel kantelen en kiepen. Daarnaast is het van belang dat de armen van de wagen de juiste lengte hebben. Een laatste element is de mogelijkheid tot opslag. Het is fijn wanneer je een kruiwagen verticaal kan opslaan, zodat hij minder ruimte in neemt. Sommige kruiwagen kan je zelfs aan de want ophangen.