Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste Kruiwagens van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste kruiwagen? Wanneer we uit de wintermaanden komen en de zon weer gaat schijnen, vinden velen van ons het heerlijk om in de tuin te werken. Tijd om het onkruid te verwijderen, de heggen te snoeien, de moestuin te onderhouden en nieuwe stekjes te planten. Een tuin vergt eigenlijk altijd wel onderhoud en het kan heerlijk rustgevend zijn om een aantal uurtjes in de aarde te wroeten. Bovendien is het ontzettend fijn wanneer de tuin er weer tip-top uitziet om het resultaat van je harde werk te aanschouwen. Tuinieren kan echter wel erg zwaar zijn. Wanneer je die ene boom bijgroeit bijvoorbeeld, of als je met zakken aarde loopt te sjouwen. Soms kan je hierdoor overbelast raken, iets wat je natuurlijk wilt voorkomen. Gelukkig zijn er middelen die het werk kunnen verlichten, zoals de kruiwagen. Hiermee kan je gemakkelijk allerlei tuingereedschappen, aarde, zand en nog veel meer vervoeren. Zo blijf je plezierig werken!

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Kruiwagens

BESTE KOOP

Altrad Kruiwagen 100L
Altrad Kruiwagen 100L

PROFESSIONEEL

Hummer HP250
Hummer kruiwagen 250 liter

BUDGET

Fort Tuinkruiwagen 515-85
Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt

Beste kruiwagen - Top 3

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede kruiwagen te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan kruiwagens het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende soorten kruiwagens? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 3 voor het jaar 2022 zien welke als beste uit de bus komen.

3. Hummer Bouwkruiwagen 85L anti-lekwiel

We beginnen deze top 3 met de Hummer Bouwkruiwagen 85L met anti-lekwiel op de 3e plaats. Deze is geschikt voor allerlei werkzaamheden in de tuin en rondom het huis. Met deze kruiwagen vervoer je met gemak allerlei materialen van het ene punt naar het andere punt. Zo hoef je nooit meer met je handen alle opgeveegde bladeren naar de groene kliko te dragen, het slepen met zandzakken en kilo’s aarde is verleden tijd. De bak van de kruiwagen is vervaardig uit stevig kunststof. 

Het oog wil natuurlijk ook wat, dus het de felle gele kleur is een leuk detail. Het is een bouwkruiwagen en dus geschikt voor het zwaarste werk. Zo kan je met gemak allerlei steensoorten in deze wagen transporteren. Doordat de bak uit lichte kunststof is vervaardigd is de wagen niet te zwaar om te hanteren en daardoor heel wendbaar. Dit vergroot het gebruiksgemak van de aanzienlijk. De kruiwagen heeft een hele stevige constructie. De bak is met boetes aan het frame en de kopsteun bevestigd. Dankzij de dwarsversterking in het midden van het frame wordt de bak extra ondersteund en daarmee is de wagen heel duurzaam. Ook heeft hij een inhoud van 85 liter en kan zeer zware ladingen aan. Hierin kan je dus heel veel bladeren vervoeren! 

Mocht het nodig zijn, dan kan je hem gemakkelijk monteren en demonteren. De kruiwagen beschikt over een stevig anti-lek luchtbandwiel met kunststof velg. De wiel zal dus niet plat zacht worden en kan je op welke ondergrond gebruiken. Het wiel heeft zodoende net als de kunststof bak een lange levensduur en daardoor zal deze kruiwagen jarenlang je trouwe werkmaatje zijn. 

Hummer Bouwkruiwagen 85L anti-lekwiel

2. Altrad Fort Kruiwagen - 116 B 90

Door met de nummer 2 van onze lijst. Wat ons betreft is dat de Altrad Fort Kruiwagen – 116 B 90. Ook deze kruiwagen is een bouwkruiwagen. De wagen is dus zeer geschikt voor allerlei projecten variërend van lichte tot zware klussen, zowel in de tuin als rondom het huis. Je kan met deze wagen moeiteloos verschillende soorten materialen vervoeren. De wagen heeft een zeer robuuste en diepte bak met een grote inhoud van maar liefst 90 liter. De bak is vervaardigd uit plaatstaal, gegalvaniseerd en naadloos geperst met rechte neus en dubbel omlegde rand. 

Zo kan deze met gemak de allerzwaarste bouwmaterialen transporteren. De constructie van de wagen is heel stevig. Het onderstel en de bak zijn door stevige boutjes aan elkaar bevestigd. Het onderstel is inclusief de kiepbeugel, kopsteun en bakschoren uit een stuk gebogen. Hij heeft een ronde stalen buil die in milieuvriendelijke groen-blauwe lak op waterbasis is gecoat. Dankzij de aangelaste dwarsversteviging tussen de poten en de anti-slijtsloffen aan de poten heeft hij een zeer lange levensduur. Wel zo fijn natuurlijk, zo zal je niet om de zoveel jaar een nieuwe kruiwagen hoeven aan te schaffen. 

Het robuuste wiel heeft een tubeless buitenband van 16 x 4 inch en een polypropyleen kunststof velg met een rollager met vetvulling, stofdoppen en een massieve as. Dankzij de geprofileerde kunststof veiligheidshandgrepen zal je met deze kruiwagen gemakkelijk meerdere uren achter elkaar kunnen doorwerken. 

1. Altrad Kruiwagen 100L

We zijn aangekomen bij de winnaar van deze top 5. We hebben als aanvoerder van deze lijst gekozen voor wederom een wagen van Altrad, namelijk de Altrad Kruiwagen 100L. Deze kruiwagen springt er voor ons uit door zijn lichtgewicht frame in combinatie met zijn grote inhoud. Met deze kruiwagen kan je maar liefst 100 liter aan tuin- en bouwmateriaal vervoeren. Ook qua gewicht kan de bak veel aan. Tot 150 kilogram aan materiaal vervoeren is voor deze krachtpatser geen enkel probleem. Zo kan je zelfs buitengewoon zware bouwmaterialen met deze kruiwagen vervoeren. 

De diepe slagvaste bak heeft een afgeronde, vlakke rechte neus en is vervaardigd uit zeer stevig polypropyleen. Het donkergroen gelakte metalen onderstel is een ronde stalen buis die uit een stuk gebogen en zodoende zeer stevig is. De bak en het frame zijn door middel van duurzame boutjes aan elkaar bevestigd. Dankzij de aangelaste verstevigingssteunen is de kruiwagen extra stevig en duurzaam. Doordat deze bak zo lichtgewicht is kan je hem moeiteloos oppakken en hanteren. Zelfs wanneer je erg zware materialen vervoert zal je een stevige en stabiele controle over de kruiwagen ervaren. Hier dagen ook de kunststof veiligheidshandgrepen aan bij. 

Dit is erg belangrijk, want wanneer je een grote hoeveelheid zwaar materiaal vervoert moet dit wel veilig zijn. De kruiwagen heeft een zeer stevig luchtbandwiel met een rood gelakte kunststof velg met rollager die je in staat stelt op allerlei verschillende ondergronden je materialen te vervoeren. Als je dus op zoek bent naar een lichtgewicht, betrouwbare kruiwagen die grote hoeveelheden materiaal kan vervoeren, dan is de Altrad Kruiwagen 100L een hele goede keuze. 

Altrad Kruiwagen 100L

Beste Goedkope Kruiwagen

Natuurlijk kunnen wij ons voorstellen dat je als doe-het-zelver misschien niet snel voor een kruiwagen in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een kruiwagen in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Een kruiwagen moet immers stevig en betrouwbaar zijn. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope kruiwagen gekozen voor de Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt. Fort levert consistent kwalitatief hoogstaande producten en de Fort 515-85 is daar geen uitzondering op. Deze kruiwagen is heel populair en wij kunnen goed begrijpen waarom. 

De wagen is heel lichtgewicht en kan alsnog maar liefst 85 liter aan materiaal vervoeren. De kruiwagenbak is gegalvaniseerd en verzinkt en heeft een vlakke en rechte neus. Het stevige frame met kiepbeugel is uit een stuk gebogen en daardoor heel sterk. Deze kruiwagen is geschikt voor werkzaamheden in de tuin en rondom het huis, met name voor het vervoer van lichtere materialen, zoals bijvoorbeeld bladeren, zand en gras. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande kruiwagen voor lichte werkzaamheden met een fijn prijskaartje, dan is deze kruiwagen absoluut een top keuze. 

Fort Tuinkruiwagen 515-85 Verzinkt

Beste Professionele Kruiwagen

Wanneer je van klussen je beroep hebt gemaakt, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en kwalitatief hoogstaande materialen. Er zijn echter zo veel professionele kruiwagens op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij er eentje voor de professionals onder ons uitgekozen. Onze keuze zal je misschien niet geheel verbazen, gezien de nummer 3 van onze top 5. Wederom gaan wij voor een Hummer kruiwagen, ditmaal voor de Hummer HP250 kruiwagen 250 liter. 

Hoewel deze kruiwagen van Altrex zeker wat kost, is hij de investering naar onze mening helemaal waard. Het is als professional natuurlijk van belang dat je een kruiwagen hebt die zeer betrouwbaar en duurzaam is. Omdat je vaak grotere hoeveelheden bouwmaterialen moet vervoeren en deze materialen bovendien erg zwaar kunnen zijn, is het belangrijk dat de kruiwagen zeer robuust is met een een stevig onderstel. De HP250 voldoet aan deze eisen. Hij heeft een buitengewoon ruime bak met een indrukwekkend inhoud van maar liefst 250 liter. Zo weet je zeker dat je met gemak alle soorten werkzaamheden met deze kruiwagen aan je zijde kan verrichten. Het onderstel is gegalvaniseerd, waardoor het niet aangetast kan worden door bijvoorbeeld mestzuren. 

Het frame is vervaardig uit zeer stevig metaal. Dankzij de verstevigingssteun in het midden van het frame is de wagen extra robuust en duurzaam. De wagen heeft niet een, maar twee rubberen banden met profiel. Met deze stevige wielen heb je een optimale ballastverdeling en kan je gemakkelijk elk terrein trotseren. Voor de professional die frequent intensieve werkzaamheden met een kruiwagen moet verrichten is dit naar onze mening de beste professionele kruiwagen. 

Hummer kruiwagen 250 liter

Koopgids

Een kruiwagen is een vervoersmiddel die je ondersteunt bij allerlei werkzaamheden. Ze bestaan al eeuwen, in de Middeleeuwen gebruikte men houten kruiwagens. De kruiwagen is een wagen met een of twee wielen, een laadbak en twee handgrepen. Zodra je de handgrepen optilt, leunt de wagen op het wiel aan de voorkant. Zo wordt het gewicht van de lading die je vervoert evenredig verdeelt. Vervolgens kan je de kruiwagen naar de gewenste plek duwen. Een kruiwagen is ontzettend handig tijdens werkzaamheden in de tuin en rondom het huis. Zo kan je er allerlei tuin- en bouwmaterialen in vervoeren zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.

Welke kruiwagen kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de kruiwagen vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede kruiwagen, dan wordt je overladen door allerlei opties, de een ogenschijnlijk nog beter dan de ander. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort kruiwagen past het beste bij je wensen? Het is raadzaam om jezelf enkele dingen af te vragen. Het is belangrijk om te bedenken waarvoor je de kruiwagen gaat gebruiken. Wil je hem vaak gaan gebruiken of alleen af en toe? Vervolgens ga je na voor wat voor projecten je de kruiwagen wilt gaan gebruiken en hoeveel gewicht de kruiwagen moet kunnen dragen. Ook is het van belang om na te gaan wat de maximale volume is die de kruiwagen moet kunnen vervoeren. Bedenk ook hoe en waar je de kruiwagen wilt gaan opbergen, want de grootte van de kruiwagen kan ook van invloed zijn op je keuze. Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij deze factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een kruiwagen.

Aantal wielen en type band

De meeste kruiwagens, zo’n 95%, hebben één wiel. Daarmee kan je de kruiwagen gemakkelijk aansturen en ben je heel wendbaar. Scherpe bochten zijn gemakkelijk te nemen en je kan soepel langs eventuele obstakels navigeren. Doordat de wagen maar één wiel heeft is hij om zijn as heen te draaien. Dit kan voor bepaalde werkzaamheden waarbij je niet teveel krachtinspanning moet leveren, zoals bijvoorbeeld op een bouwplaats, heel handig kan zijn. Een nadeel van een wagen met één wiel is dat je altijd een deel van het gewicht zelf draagt. Wanneer de wagen te zwaar beladen is, dan kan het lastig zijn hem onder controle en stabiel vast te houden. Zo lang je de last goed verdeelt is dit echter vaak te vermijden. Kruiwagens met twee wielen zijn logischerwijs een stuk stabieler. Het gewicht wordt immers over twee wielen verdeeld. Zo kan je de wagen gemakkelijker stabiel neerzetten en optillen. Dit kan handig zijn op hobbelig terrein. Dit type kruiwagen is echter minder wendbaar dan een kruiwagen met één wiel en is daardoor vooral geschikt voor vervoer over lange, rechte stukken. Er bestaan wielen met een volle band en banden op lucht. Volle banden hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken. Ze kaatsen echter wel sneller af op obstakels. Een band op lucht heeft meer vering en rijdt daardoor erg soepel. Er bestaan ook zogenaamde Nooit meer Lek (NML) en anti-lek wielen. Deze wielen beloven niet leeg te zullen lopen. Het is dus bij aanschaf van een kruiwagen raadzaam om na te gaan wat het gewicht is dat je veelal zal willen vervoeren en op wat voor terrein je de kruiwagen wilt gaan gebruiken.

De hoogte

Het is altijd goed om de hoogte na te gaan wanneer je een kruiwagen op het oog hebt. Er zijn namelijk kruiwagens met hoge laadbad en kruiwagen met lage laadbak. Het is logischerwijs niet handig wanneer je lang bent om voor een kruiwagen met lage laadbak te kiezen. Je wilt je immers niet steeds te ver voorover hoeven buiten om bij de bak te kunnen. Wanneer je klein van gestalte bent dan is een wagen met lage laadbak natuurlijk wel handig. Ook is het raadzaam om na te gaan wat voor soort materiaal te zal willen vervoeren. Als je bijvoorbeeld materiaal direct uit de grond in de kruiwagen wilt scheppen dan is het beter als de laadbak niet te hoog is.

Materiaal van de kruiwagen

Een van de belangrijkste factoren om op te letten bij de aanschaf van een kruiwagen is het materiaal waaruit de laadbak vervaardigd is. Deze laadbak zal immers keer op keer hoge lasten dragen en dient dus stevig en betrouwbaar te zijn. Bovendien is het van belang dat de laadbak duurzaam is, want je verlangt immers dat de kruiwagen lang mee kan gaan. Er zijn kruiwagens met laadbakken van kunststof en van metaal. Laadbakken van kunststof zijn vooral geschikt voor werkzaamheden in de tuin. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van tuin-materiaal zoals gras, bladeren, snoeihout en compost. Een voordeel van een kunststof laadbak is dat de kruiwagen lichtgewicht is. Zo kan je hem gemakkelijk oppakken en vervoeren. Het zal niet snel voorkomen dat de wagen te zwaar is om comfortabel mee te kunnen werken. Ook heeft een kunststof laadbak geen last van roestvorming. Er zijn ook kruiwagens met metalen laadbakken. Ook deze hebben zo hun voordelen. Vaak hebben deze laadbakken gegalvaniseerd metaal. Daarmee zijn ze beschermd tegen roestvorming en zijn ze dus geschikt voor werkzaamheden in de buitenlucht. Ook kan je zonder probleem vochtige materialen verplaatsen. Ook zijn er kruiwagens met metalen laadbakken die gelakt zijn. De lak is tijdens de werkzaamheden bestand tegen het vervoer van allerlei steensoorten. Een voordeel van metalen laadbakken is dat ze heel stevig en sterk zijn. Ze zullen hoge gewichten kunnen transporteren. Een nadeel is dat dit type kruiwagen zwaarder is waardoor je de laadbak niet te vol kan laden. Ook kunnen ze zwaarder zijn om te hanteren en stabiel te houden. Het is dus altijd goed om na te gaan wat voor soort materiaal je wilt gaan vervoeren in de laadbak en wat voor type materiaal van de laadbak daarbij past.

Capaciteit

Een belangrijk element van de kruiwagen is de capaciteit van de laadbak. Dit kan namelijk per kruiwagen erg verschillen. Het is natuurlijk zo dat je met een grote en diepe laadbak veel tuin- en bouwmateriaal in één keer kan vervoeren. Dit kan bijvoorbeeld bij tuinafval heel handig zijn. Wanneer je echter erg zware materialen wilt vervoeren dan is een grote laadbak niet per se raadzaam. Het kan namelijk dat de kruiwagen dan te zwaar en instabiel wordt om te vervoeren. Een kruiwagen met gemiddelde capaciteit is dan een betere keuze.

Handige functies

Er zijn een aantal functies van een kruiwagen die bij de aankoop van een kruiwagen een rol kunnen spelen. Zo kan je na gaan of het wiel van de wagen te vervangen is. Het wiel vangt namelijk veel gewicht op en is zodoende kwetsbaar. Wanneer de wagen een band op lucht heeft dan kan het dat hij lek raakt. Dit is vaak moeilijk te herstellen en zo kan het zijn dat je een nieuw wiel aanschaft. Dan moet het oude wiel natuurlijk gemakkelijk te demonteren zijn en moeiteloos vervangen kunnen worden. Ook is het goed om te letten op de kantel- en kiepmogelijkheden van de kruiwagen. Het is fijn wanneer ze soepel kantelen en kiepen. Daarnaast is het van belang dat de armen van de wagen de juiste lengte hebben. Een laatste element is de mogelijkheid tot opslag. Het is fijn wanneer je een kruiwagen verticaal kan opslaan, zodat hij minder ruimte in neemt. Sommige kruiwagen kan je zelfs aan de want ophangen.

Geraadpleegde bronnen