Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Laserwaterpas? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste laserwaterpas? In dit artikel hebben we alle informatie gezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te kunnen maken. Lees in onze top 5 ook welke laserwaterpassen bij ons als beste uit de test zijn gekomen. Veel leesplezier!

Wat is een laser waterpas?

Een laserwaterpas is een apparaat dat je in staat stelt om met een laser lijnen te projecteren op bijvoorbeeld een muur. Meten, uitklinken en uitlijnen worden heel gemakkelijk met behulp van een laserwaterpas. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om tegels, behang of boekenplanken recht aan te brengen. Aan de hand van een lasterstraal bepaalt de laserwaterpas wat de horizontale of verticale paslijn is. 

Onderzoek de verschillende aspecten van een laserwaterpas

Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de laserwaterpas vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Doe daarom vooraf goed onderzoek, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor de beste laserwaterpas voor jou. Neem in je onderzoek in ieder geval mee:

  • Hobbymatig of professioneel gebruik
  • Wat wil je meten
  • Soorten laserwaterpassen
  • Zelfnivellerend of handmatig nivelleren
  • Bereik
koopadvies en informatie voor de beste laserwaterpas

Hobbymatig of professioneel?

Een belangrijke factor bij de aanschaf van een laserwaterpas is de vraag of je er een nodig hebt als doe-het-zelver of als professional. De prijs en de mogelijkheden van het toestel kunnen namelijk per laserwaterpas erg uiteenlopen.

Als doe-het-zelver kan je prima uit de voeten met een goedkoper, simpel toestel. Die zullen goed in staat zijn om de werkzaamheden in en rond het huis naar behoren uit te voeren. Denk dan vooral aan het ophangen van schilderijen, het behangen van een kamer, het bevestigen van een plank.

Voor professionals zijn er professionele laserwaterpassen die net wat meer functies hebben. Vooral de nauwkeurigheid is voor professionals belangrijk. Ze moeten vaak over een grote afstand scherp en nauwkeurig kunnen projecteren. Ook zijn professionele toestellen vaak wat ingewikkelder om te begrijpen. Als professioneel is het zeker raadzaam om voor een professioneel toestel te kiezen, dat vervaardigd is uit kwalitatief hoogstaand stevig materiaal en bijvoorbeeld een bescherming van de pendel heeft en goed tegen een stootje kan.

Ook is het belangrijk dat de laserwaterpas op te bergen is in een robuuste draagkoffer voor een beschermd vervoer van het apparaat.

Wat wil je meten?

Ga voordat je een waterpaslaser aanschaft na wat je wilt gaan meten. Het meetbereik van een laserwaterpas kan namelijk per product erg verschillen. Indien je alleen in kleine ruimtes zal gaan meten zal een apparaat met een meetbereik tot tien meter prima volstaan.

Als je in grote ruimtes gaat meten zal je een groter meetbereik nodig hebben. Check ook of de laserwaterpas voor binnen of buiten gebruik bedoeld is. Bij sommige apparaten is de laserstraal namelijk niet sterk genoeg voor gebruik in de buitenlucht. Ga tot slot ook na welke prijs in verhouding staat tot waarvoor je de laserwaterpas wilt gaan gebruiken. Stel dat je hem maar voor een enkele klus nodig hebt, dan raden we aan om voor een goedkoper model te kiezen.

Soorten laserwaterpassen

Er bestaan verschillende soorten laserwaterpassen.

Het meest simpele model laserwaterpas is de puntlijnlaser. Dit apparaat projecteert een punt op de wand, bedoeld als richtpunt vanuit waar je een lijn kan tekenen. Je moet met een puntlijnlaser dus nog wel wat meer werk zelf doen.

De puntlaser

Er bestaan ook driepuntslasers. Deze projecteren drie punten verdeeld over drie assen. Dit kan heel handig zijn als je een referentie in verschillende richtingen nodig hebt zodat je hoogte in een ruimte kan meten. Je moet de meetpunten wel nog verbinden met elkaar in een waterpaslijn.

De driepuntlaser

Dan bestaan er ook lijnlaser. Deze lijken op puntlasers, maar in plaats van een punt projecteren ze een lijn. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld schilderijen op dezelfde hoogte naast elkaar op wilt hangen. Ook kan dit heel fijn zijn tijdens het behangen of het betegelen.

De lijnlaser

Tot slot zijn er ook 360 graden roterende lijnlasers. Deze lasers zet je op een statief. Ze roteren om hun as in een cirkel van 360 graden. Dit komt vooral van pas wanneer je wilt uitlijnen in de gehele ruimte.

De 360 graden roterende laser

Zelfnivellerend of handmatig nivelleren?

Een volgende belangrijke factor bij een laserwaterpas is de mogelijkheid tot zelfnivellering of handmatig nivelleren. Een zelfnivellerende laserwaterpas bepaalt geheel zelfstandig wat de waterpaslijn is. Je hoeft dus zelf niks te doen. Het apparaat doet dit door middel van een geïntegreerde pendulum, die door de zwaartekracht loodrecht naar beneden nivelleert. De waterpaslijn staat dan in een hoek van 90 graden op de stand van het pendulum, waardoor het apparaat een waterpas rechte lijn kan projecteren. Het grote voordeel hiervan is dat je hem ook op onstabiele ondergronden kan gebruiken. De zelfnivellerende functie zal dan alsnog zichzelf waterpas stellen. Bovendien bespaar je dus tijd en energie doordat je zelf niks hoeft in te stellen.

Een handmatige waterpas stel je, zoals de naam al zegt, handmatig in door middel van libellen. Dit zijn buisjes met gele vloeistof en een belletje erin. Aan de hand van het belletje kan je zien of iets waterpas is. Er bestaan ook laserwaterpassen die beide functies combineren, zodat je per klus kan kiezen welke vorm je voorkeur geniet.

Bereik

Het meetbereik van een laserwaterpas geeft aan tot hoever de laser kan meten. Dit is erg belangrijk om te weten voordat je een apparaat aanschaft. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om de laserwaterpas in een grote ruimte te gebruiken, dan is het van belang dat het apparaat een groot genoeg maximaal bereik heeft. Voor de meeste ruimtes is een bereik van maximaal 30 meter meer dan genoeg, en eigenlijk heb je als doe-het-zelver aan een bereik tussen de 10 en 15 meter al voldoende meetbereik.

Maar voor grotere ruimtes – vooral als professional – zal je wellicht een groter bereik nodig hebben. Bedenk dus altijd van tevoren wat voor bereik je nodig zal hebben voor de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten. Een extra element om op te letten is de kleur van de laserlijn. Meestal is die rood, maar tegenwoordig zijn er ook laserwaterpassen verkrijgbaar met een groene laserlijn. Deze zijn beter zichtbaar overdag en bovendien veiliger voor je ogen. Ze zijn echter meestal wel wat duurder.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Brüder Mannesmann
MANNESMANN roterende laserwaterpas (81130)

PROFESSIONEEL

Stanley Laserwaterpas 1 - 77 - 429
De 360 graden roterende laser

BUDGET

Lemato laserwaterpas 175 mm​
Lemato laserwaterpas 175 mm


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste laserwaterpas 2023 - Top 5

5. Powerplus POWX720

Waarom we fan zijn: 
De Powerplus POWX720 laserwaterpas is zelfnivellerend en stelt zichzelf dus automatisch waterpas.

We trappen onze top 5 af met de Powerplus POWX720. Met deze laserwaterpas krijg je elke klus gemakkelijk geklaard. Deze waterpas projecteert horizontale of verticale lijnen. Hij kan ook beide lijnen combineren om een kruis te projecteren. 

De POWX270 beschikt over een 360° draaibare basis met graadmarkeringen, waarmee je kan uitlijnen in de gehele ruimte. Het werkbereik bedraagt tot tien meter (vijf meter vanaf het apparaat aan beide kanten). Je kan de waterpas los gebruiken, maar ook met het in hoogte van 475-1240 mm verstelbare statief of met een muurbevestiging op de wand. Hierdoor kan je de laserwaterpas precies zo opstellen als je wenst. 

De laserwaterpas wordt geleverd inclusief 2 x 1.5V AA batterij en een stevige opbergkoffer. Zo berg je hem na gebruik gemakkelijk op en blijft hij beschermd tegen vuil, vocht en stof. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 10 m
Meetnauwkeurigheid: 2 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Batterij

Video

Powerplus POWX720

Bekijk verschillende aanbieders

4. BOSCH Laserwaterpas PLL 1P

Waarom we fan zijn:
De Bosch Laserwaterpas PLL 1P is een puntlaser, maar hij kan eveneens horizontale, verticale en diagonale laserlijnen projecteren.

Als nummer vier van deze lijst kiezen we voor de Bosch Laserwaterpas PLL 1P. Deze laserwaterpas krijgt uitsluitend positieve reacties en wij begrijpen goed waarom. Hij heeft een werkbereik van 5 meter voor een laserlijn en 20 meter voor een laserpunt. De laserlijn en laserpunt zijn dankzij de optimaal heldere laserdioden zeer goed zichtbaar.  Dankzij de fijnafstelling op de wand heeft de laser een exacte positionering. 

Door het compacte ontwerp kan je de laserwaterpas gemakkelijk in de ruimte positioneren. Net als de nummer 5 is deze ook op een statief of wandhouder te plaatsen. Zo kan je de laserwaterpas precies zo afstellen als je wilt en zo comfortabel mogelijk te werk gaan. Deze Bosch laserwaterpas is dus tot veel in staat, maar dat betekent gelukkig niet dat hij je ook veel hoeft te kosten. Voor slechts een paar tientjes heb je hem al in huis. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 5 m
Meetnauwkeurigheid: 0,5 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Batterij

Video

BOSCH Laserwaterpas PLL 1P

Bekijk verschillende aanbieders

3. Brüder Mannesmann Laserwaterpas

Waarom we fan zijn: 
De Brüder Mannesmann Laserwaterpas is van alle functies voorzien en zowel thuis als op de bouwplaats te gebruiken.

Deze waterpas heeft een veel groter meetbereik dan de nummer 4 en 5 die slechts 5 tot 10 meter bereiken. Daarom is deze Brüder Mannesmann Laserwaterpas met een meetbereik van maar liefst 30 meter ideaal voor mobiel gebruik. Hij heeft een zeer hoge meetprecisie, ook op lange afstanden. Doordat hij is vervaardigd uit stevig metaal is hij heel duurzaam en goed bestand tegen een stootje. De waterpas is voorzien van een niveauregeling en een 90° draaiende deflector. 

Ook beschikt hij over een 360° nivelleerplateau, waarmee je kan uitlijnen in de gehele ruimte. Ook is hij voorzien van een 90 graden laser-omkeerhulpstuk en een laser-liniehulpstuk, die ideaal is voor het in een rechte lijn brengen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 4 m
Meetnauwkeurigheid: 0,5 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Batterij

Video

Brüder Mannesmann Laserwaterpas

Bekijk verschillende aanbieders

2. Bosch GCL 2-15

Waarom we fan zijn: 
De Bosch GCL 2-15 kruislijnlaser levert betrouwbare resultaten en een kleine hoeveelheid extra functies. 

Dit model heeft een duidelijke, rode laser waardoor je altijd goed zicht hebt op de lijn. Het bereik van de GCL 2-15 is 15 meter en het is mogelijk om het apparaat net als de nummer 3, 4 en 5 op een statief te zetten. De kruislijnlaser is zelfnivellerend met een bereik van ongeveer 4 graden, en heeft een nivellering accuratesse van 0,3 mm. Bij langdurig gebruik kan het apparaat 6 uur lang operationeel blijven.

Je hebt 3 AA batterijen nodig om de kruislijnlaser aan te zetten. Het apparaat is geclassificeerd als laser klasse 2 waardoor het veilig is om te gebruiken, maar je moet niet direct in de laser kijken.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 15 m
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Accu

Video

Bosch GCL 2-15

Bekijk verschillende aanbieders

1. MANNESMANN roterende laserwaterpas (81130)

Waarom we fan zijn:
De MANNESMANN roterende laserwaterpas is van alle gemakken voorzien en levert een hele precieze laserstraal. 

Wat ons betreft is de onbetwiste nummer 1 van deze lijst de MANNESMANN roterende laserwaterpas. De laserwaterpas is zelfstellend en heeft een meetbereik van om en nabij tien meter. Hij projecteert loodrechte en horizontale lijnen in gesloten ruimtes en beschikt over een luchtbelwaterpas voor het stellen. 

Dankzij het compacte lichtgewicht ontwerp is de laserwaterpas heel eenvoudig te verplaatsen. Ook vervoer je hem moeiteloos, dankzij de meegeleverde robuuste kunststof koffer.  Zo kan je hem gemakkelijk meenemen wanneer je bijvoorbeeld een vriend of familielid gaat helpen verhuizen. 

De koffer zorgt er bovendien voor dat de laserwaterpas en het statief goed beschermd blijven tijdens het vervoer en wanneer je hem opbergt. Stof, vuil en vocht krijgen geen kans om binnen te dringen, waardoor de laserwaterpas lang mee zal gaan. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 10 m
Meetnauwkeurigheid: 0,3 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Batterij

Video

MANNESMANN roterende laserwaterpas (81130)

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Laserwaterpas: HBM Lemato laserwaterpas 175 mm

Waarom we fan zijn: 
Deze betaalbare HBM Lemato laserwaterpas 175 mm zal je zonder twijfel heel goed van pas komen bij klus of verbouwwerkzaamheden in huis. 

De laser is zeer gemakkelijk en eenvoudig te bedienen en daarmee zowel voor de professional als de doe-het-zelver heel geschikt. Hij helpt tijdens werkzaamheden zowel binnen als buiten met het nivelleringswerk. Dankzij het in hoogte van 10 tot 23 centimeter verstelbare statief kan je de laserwaterpas altijd precies zo in de ruimte plaatsen als nodig is voor de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten. 

Met een werkbereik van tien meter en een nauwkeurigheid van +/- 1 millimeter per meter is de laserwaterpas zeer betrouwbaar. Hij wordt geleverd inclusief twee libellen met verlichting en 2 x AAA batterij. Indien je op zoek bent naar een betrouwbare laserwaterpas met een fijne prijs dan is deze laserwaterpas van HBM Lemato een hele goede keuze.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 10 m
Meetnauwkeurigheid: 1 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Batterij

Video

Lemato laserwaterpas 175 mm

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Laserwaterpas: Stanley RL HW+

Waarom we fan zijn: 
De nauwkeurige en veelzijdige Stanley RL HW+ zorgt er zonder twijfel voor dat je goed werk bij klanten kan afleveren. 

Deze laserwaterpas van Stanley projecteert 3 x 360° rode lijnen en kan meerdere kruislijnen tegelijkertijd projecteren. Je zal planken en tegels daarom altijd kaarsrecht ophangen. En met een bereik van 600 meter kan deze laserwaterpas je bij elke klus van dienst zijn. 

Je kan de laserwaterpas op een statief monteren. Het pendulum is vergrendelbaar, wat zorgt voor een goede bescherming tijdens het vervoeren van de laserwaterpas. Zo is het pendulum beschermd tegen stoten en schudden en daardoor zal de laserwaterpas lang meegaan. 

Daarnaast is de behuizing vervaardigd uit kwalitatief hoogstaand aluminium dat zeer goed tegen een stootje kan, wat natuurlijk van belang is wanneer je de laserwaterpas op de bouwplaats of tijdens verbouw- of renoveerwerkzaamheden gebruikt. Voor de professional die frequent bouw- en kluswerkzaamheden moet verrichten is dit naar ons inzicht de beste professionele laserwaterpas. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Meetbereik: 600 m
Meetnauwkeurigheid: 0,5 mm
Kleurendisplay: Nee
Werkt op: Accu

 

Video

De 360 graden roterende laser

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de beste lasers per merk

Lees hier onze artikelen over de verschillende lasers per type

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste laserwaterpas vinden

Nog meer over de laserwaterpas

Hieronder geven wij antwoord op de vragen die andere klussers het vaakst stellen over de laserwaterpas. 

Wat is de beste Laserwaterpas?

Uit ons uitgebreide onderzoek komt de Brüder Mannesmann zelfstellende waterpas naar voren als de beste laserwaterpas van 2023. 

Wat kost een Laserwaterpas?

De prijs van een laserwaterpas kan enorm verschillen. In onze top 5 is de budget laserwaterpas al voor iets meer dan 30 euro verkrijgbaar, terwijl de professionele laserwaterpas boven de 500 euro kost.

Hoe gebruik je een laser waterpas?

Je kan de laser projecteren op zowel muren als plafonds, afhankelijk van de meegeleverde accessoires. Zo kan je alles altijd waterpas maken. Dit kan bij verschillende werkzaamheden van pas komen, zoals bijvoorbeeld bij een muur behangen, een ruimte betegelen, boekenplanken bevestigen, schilderijen ophangen, de hoogte van een ruimte meten, en nog veel meer.

Hoe wij laserwaterpassen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende laserwaterpassen onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste laserwaterpas vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen

Lees ook onze andere klus accessoires artikelen