Koopgids
Een laserwaterpas is een apparaat dat je in staat stelt om met een laser lijnen te projecteren op bijvoorbeeld een muur. Meten, uitklinken en uitlijnen worden heel gemakkelijk met behulp van een laserwaterpas. Zo wordt het een stuk eenvoudiger om tegels, behang of boekenplanken recht aan te brengen. Aan de hand van een lasterstraal bepaalt de laserwaterpas wat de horizontale of verticale paslijn is. Je kan de laser projecteren op zowel muren als plafonds, afhankelijk van de meegeleverde accessoires. Zo kan je alles altijd waterpas maken. Dit kan bij verschillende werkzaamheden van pas komen, zoals bijvoorbeeld bij een muur behangen, een ruimte betegelen, boekenplanken bevestigen, schilderijen ophangen, de hoogte van een ruimte meten, en nog veel meer.
Welke laserwaterpas kopen?
Zoals met elk gereedschap het geval is, kent ook de laserwaterpas vele soorten en vele uitgaves van allerlei verschillende producenten. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede laserwaterpas, dan zie je vaak na tien minuten scrollen door de bomen het bos al niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet je op letten? Wat voor soort laserwaterpas past het beste bij je wensen? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij een aantal factoren hieronder toegelicht, zodat je weet waarop je kan letten bij de aanschaf van een laserwaterpas.
Hobbymatig of professioneel?
Een belangrijke factor bij de aanschaf van een laserwaterpas is de vraag of je er een nodig hebt als doe-het-zelver of als professional. De prijs en de mogelijkheden van het toestel kunnen namelijk per laserwaterpas erg uiteenlopen. Als doe-het-zelver kan je prima uit de voeten met een goedkoper, simpel toestel. Die zullen goed in staat zijn om de werkzaamheden in en rond het huis naar behoren uit te voeren. Denk dan vooral aan het ophangen van schilderijen, het behangen van een kamer, het bevestigen van een plank. Voor professionals zijn er professionele laserwaterpassen die net wat meer functies hebben. Vooral de nauwkeurigheid is voor professionals belangrijk. Ze moeten vaak over een grote afstand scherp en nauwkeurig kunnen projecteren. Ook zijn professionele toestellen vaak wat ingewikkelder om te begrijpen. Als professioneel is het zeker raadzaam om voor een professioneel toestel te kiezen, dat vervaardigd is uit kwalitatief hoogstaand stevig materiaal en bijvoorbeeld een bescherming van de pendel heeft en goed tegen een stootje kan. Ook is het belangrijk dat de laserwaterpas op te bergen is in een robuuste draagkoffer voor een beschermd vervoer van het apparaat.
Wat wil je meten?
Ga voordat je een waterpaslaser aanschaft na wat je wilt gaan meten. Het meetbereik van een laserwaterpas kan namelijk per product erg verschillen. Indien je alleen in kleine ruimtes zal gaan meten zal een apparaat met een meetbereik tot tien meter prima volstaan. Echter, wanneer je in grote ruimtes gaat meten zal je een groter meetbereik nodig hebben. Check ook of de laserwaterpas voor binnen of buiten gebruik bedoeld is. Bij sommige apparaten is de laserstraal namelijk niet sterk genoeg voor gebruik in de buitenlucht. Ga tot slot ook na welke prijs in verhouding staat tot waarvoor je de laserwaterpas wilt gaan gebruiken. Stel dat je hem maar voor een enkele klus nodig hebt, dan raden we aan om voor een goedkoper model te kiezen.
Soorten laserwaterpassen
Er bestaan verschillende soorten laserwaterpassen. Het meest simpele model laserwaterpas is de puntlijnlaser. Dit apparaat projecteert een punt op de wand. Dit is bedoelt als richtpunt vanuit waar je een lijn kan tekenen. Je zal met een puntlijnlaser dus nog wel wat meer werk zelf verrichten. Er bestaan ook driepuntslasers. Deze projecteren drie punten verdeelt over drie assen. Dit kan heel handig en behulpzaam zijn wanneer je een referentie in verschillende richtingen nodig hebt zodat je hoogte in een ruimte kan meten. Je moet de meetpunten echter wel nog verbinden met elkaar in een waterpaslijn. Dan bestaan er ook lijnlaser. Deze lijken op muntlasers, maar in plaats van een punt projecteren ze een lijn. Dit is heel handig wanneer je bijvoorbeeld schilderijen op dezelfde hoogte naast elkaar op wilt hangen. Ook kan dit heel fijn zijn tijdens het behangen of het betegelen. Tot slot zijn er ook 360 graden roterende lijnlasers. Deze lasers zet je op een statief. Ze roteren om hun as in een cirkel van 360 graden. Dit komt vooral van pas wanneer je wilt uitlijnen in de gehele ruimte.
Zelfnivellerend of handmatig nivelleren?
Een volgende belangrijke factor bij een laserwaterpas is de mogelijkheid tot zelfnivellering of handmatig nivelleren. Een zelfnivellerende laserwaterpas bepaalt geheel zelfstandig wat de waterpaslijn is. Je hoeft dus zelf niks te doen. Het apparaat doet dit door middel van een geïntegreerde pendulum, die door de zwaartekracht loodrecht naar beneden nivelleert. De waterpaslijn staat dan in een hoek van 90 graden op de stand van het pendulum, waardoor het apparaat een waterpas rechte lijn kan projecteren. Het grote voordeel hiervan is dat je hem ook op onstabiele ondergronden kan gebruiken. De zelfnivellerende functie zal dan alsnog zichzelf waterpas stellen. Bovendien bespaar je dus tijd en energie doordat je zelf niks hoeft in te stellen. Een handmatige waterpas stel je, zoals de naam al zegt, handmatig in door middel van libellen. Dit zijn buisjes met gele vloeistof en een belletje erin. Aan de hand van het belletje kan je zien of iets waterpas is. Er bestaan ook laserwaterpassen die beide functies combineren, zodat je per klus kan kiezen welke vorm je voorkeur geniet.
Bereik
Het meetbereik van een laserwaterpas geeft aan tot hoever de laser kan meten. Dit is erg belangrijk om te weten voordat je een apparaat aanschaft. Wanneer je bijvoorbeeld van plan bent om de laserwaterpas in een grote ruimte te gebruiken, dan is het van belang dat het apparaat een groot genoeg maximaal bereik heeft. Voor de meeste ruimtes is een bereik van maximaal 30 meter meer dan genoeg, en eigenlijk heb je als doe-het-zelver aan een bereik tussen de 10 en 15 meter al voldoende meetbereik. Maar voor grotere ruimtes – vooral als professional – zal je wellicht een groter bereik nodig hebben. Bedenk dus altijd van tevoren wat voor bereik je nodig zal hebben voor de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten. Een extra element om op te letten is de kleur van de laserlijn. Meestal is die rood, maar tegenwoordig zijn er ook laserwaterpassen verkrijgbaar met een groene laserlijn. Deze zijn beter zichtbaar overdag en bovendien veiliger voor je ogen. Ze zijn echter meestal wel wat duurder.