Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

DeWalt Bovenfrees nodig? Ons Advies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste DeWalt bovenfrees? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een DeWalt bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze DeWalt bovenfrees top 3 voor het jaar 2023.

Lees ook:

Onze keuze


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

DeWalt bovenfrees 2023 - Top 3

3.  DeWalt DW682K-QS

De DeWalt DW682K-QS is zeer geschikt om profielen, inkepingen of groeven te maken bij een materiaaldikte van 10 tot 70 mm. Het apparaat werkt op netstroom en heeft een opgenomen vermogen van 600 Watt en een afgegeven vermogen van 335 Watt.

Met een onbelast toerental van 10000 toeren per minuut kun je met dit apparaat in een rap tempo mooie afwerkingen maken. Je kunt het verstekaanslag precies afstellen op jouw materiaal dankzij het tandheugelmechanisme. De maximale freesdiepte is 20 mm met een fijninstelmogelijkheid. Je werkt met een freesdiameter van 100 mm. Het is ook mogelijk om in verstek te werken tot 90 graden.

Het geluidsvermogen van de DW682K-QS is 100 dB dus gehoorbescherming is zeker geen overbodige luxe. Bladwissels kun je gemakkelijk uitvoeren dankzij het spindelblokkeermechanisme.

DeWalt DW682K-QS

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DW621K-QS

Het volgende model heeft gelijk wat meer kracht met 1100 Watt opgenomen vermogen. Deze DeWalt bovenfrees werkt met een onbelast toerental van 8000 – 24000 rpm. Hij ziet er ontzettend strak uit en heeft ook flink wat mooie trucjes achter de hand. Laten we gelijk even vermelden dat de DW621K QS een freesdiepte heeft tot 55 mm waardoor je eigenlijk wel alle klussen kunt klaren. Daarnaast heeft hij een maximale freesdiameter van 36 mm. De spantangdiameter is 6 – 8 mm waar je in de meeste gevallen wel genoeg aan hebt. Hier kun je allerlei verschillende freesjes aan vastmaken om de mooiste afwerkingen te maken. Door het gebruik van deze DeWalt bovenfrees ben je verzekerd van een grote zichtbaarheid op jouw werkstuk. Bij het frezen kan er nogal wat stof vrijkomen, maar daar heb je nu geen last van. 

Er wordt gebruik gemaakt van een unieke stofafzuiging door de kolom waardoor de zichtbaarheid uitstekend is. Je hebt hierdoor geen slang of derde kolom die het zicht belemmert. Ook aan de veiligheid en gebruikscomfort is gedacht. Dankzij de machineschakelaar in het handvat en een vergrendel- en ontgrendelfunctie werk jij alleen onder veilige omstandigheden. Geniet van een constant uniforme fijne afwerking in alle soorten hout, aluminium en kunststof dankzij het toerental wat constant blijft onder belasting. Dit toerental kun je wel zelf instellen zodat je de beste instellingen gebruikt voor jouw werkstuk. De softstart zorgt ervoor dat de DeWalt bovenfrees langzaam opstart waardoor je niet per ongeluk kunt uitschieten waarna jouw werk helemaal verpest is. De extra brede hoofdkolom zorgt voor een superieure stabiliteit zodat jij met de hoogst mogelijke precisie kunt werken. Natuurlijk moet er ook een beetje comfort zijn. De rubberen handgrepen zorgen hiervoor terwijl zij de trillingen zoveel mogelijk dempen. Bij aanschaf van dit product krijg je de DeWalt bovenfrees, een parallelgeleider met fijnafstelling, stofafzuigadapter, 8 mm spantang, 17/10 mm sleutel, 24 mm geleidingsring en een stevige draagkoffer om alles in te bewaren.

DeWalt DW621K-QS

Bekijk verschillende aanbieders

1. DeWalt DW621KT

Natuurlijk kan er maar één de beste DeWalt bovenfrees genoemd worden, en wat ons betreft is dat toch zeker wel de DeWalt DW621KT. Hij heeft hetzelfde opgenomen vermogen als het model hierboven: 1100 watt. Ook dit apparaat werkt weer met 8000 – 24000 rpm. Je kunt de freesdiepte zelf instellen tot 55 mm en hebt een maximale freesdiameter van 36 mm. De spantangdiameter is weer 6 – 8 mm. Het unieke aan deze DeWalt bovenfrees is dat je de freesdiepte heel nauwkeurig kunt instellen tot op 0.1 mm waardoor elke freesdiepte perfect instelbaar is. Ook het zicht op jouw werkstuk is uitstekend dankzij de unieke stofafzuiging door de kolom. Hierdoor heb je geen last van het stof en ook niet van een slang of derde kolom die het zicht op de freesbeitel in de weg zou zitten. 

Dankzij de softstart heb je een zachte aanloop waardoor je geen uitschuiver hebt die jouw werk met één kleine beweging zou kunnen verpesten. Ook aan de veiligheid van de gebruiker is gedacht. De machineschakelaar is in het handvat geplaatst en heeft een vergrendel- en ontgrendelfunctie. Tevens zijn de handgrepen met rubber bekleed zodat je ook nog eens comfortabel kunt werken. Je kunt groeven met verschillende diepten in één keer maken zonder langdurige insteloperaties dankzij de drietraps revolveraanslag.  De beitels kun je gemakkelijk en met één steeksleutel verwisselen dankzij het spindelblokkeermechanisme. Bij aanschaf van dit product krijg je de DeWalt bovenfrees, een parallelgeleider met fijnafstelling, stofzuigadapter, 8 mm spantang, 17/10 mm sleutel, 24 mm geleidingsring en een stevige Tstak draagkoffer.

DeWalt bovenfrees DW621KT

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de beste DeWalt bovenfrees?

Wij hebben de DeWalt DW621KT als beste DeWalt bovenfrees van 2023 beoordeeld. 

Wat kost een goede DeWalt bovenfrees?

Een goede DeWalt bovenfrees kost tussen de €200 en €500. De duurdere modellen hebben meestal meer functies en toebehoren. Je kan de keuze het best af laten hangen van het soort klussen dat je ermee wilt doen en of je zelf al frezen in huis hebt of niet.

Waar moet je opletten bij aanschaf van een DeWalt bovenfrees?

Als je een DeWalt bovenfrees gaat kopen dan is het belangrijk om op een aantal verschillende dingen te letten. Lees hieronder verder in de tips bij aanschaf van een DeWalt bovenfrees voor alle informatie. 

Welke frezen voor een DeWalt bovenfrees?

Het is heel belangrijk dat je de juiste frezen gebruikt, anders heb je er maar weinig aan. Frezen die veel worden gebruikt zijn: vingerfrees, zwaluwstaartfrees, sponningfrees, kopieerfrees en de v-groef frees. Doe voordat je de frezen aanschaft goed onderzoek naar de verschillende frezen en hun functie. 

Tips bij aanschaf Een bovenfrees werkt heel anders dan een kanten-, muur- of lamellenfrees. Voor het gebruik van een bovenfrees is een goede voorbereiding vereist. Je kunt nu eenmaal niet meer teruggaan zodra jouw sponning te diep is, en dat zou een beetje jammer zijn. Oefen daarom eerst op wat extra stukjes hout zodat je weet waar je mee bezig bent en hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien. Een DeWalt bovenfrees werkt van bovenaf op het te bewerken materiaal, maar dat heeft de naam ook wel een beetje verklapt. De frees maakt een roterende beweging die je over het oppervlak stuurt. Wanneer je met harde houtsoorten werkt is het fijn om een laag toerental te werken, en bij MDF of zacht vurenhout een hoog toerental. Een DeWalt bovenfrees waarbij je zelf het toerental kunt instellen is daarom ideaal wanneer je van plan bent om verschillende soorten materialen te gebruiken.

Waar op letten?

Als je een DeWalt bovenfrees gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld zeer belangrijk om te weten wat de maximale freesdiepte is. Ben je constant met dezelfde klussen bezig? Dan kun je dit makkelijk inschatten. Maar als je niet standaard dezelfde klussen hebt dan kan het moeilijk zijn om te beoordelen wat de maximale freesdiepte moet zijn. Wij adviseren in dat geval om een bovenfrees van DeWalt aan te schaffen met een freesdiepte tussen de 35 en 45 mm. Daarnaast is het vermogen ook niet onbelangrijk. Het vermogen bepaalt hoe fijn het apparaat werkt. Wanneer je grotere dieptes en hardere materialen hebt is het belangrijk om een hoger vermogen te hebben. Des te lager het vermogen, des te langzamer de snelheid. Het toerental is eveneens belangrijk omdat dit aangeeft hoeveel omwentelingen de DeWalt bovenfrees per minuut maakt.

Er zijn ook een aantal opties die niet noodzakelijk zijn maar wel fijn. Een stofstart bijvoorbeeld. Hierdoor start het apparaat langzaam op waardoor je nauwkeurig en stabiel kunt werken waardoor het eindresultaat een stuk netter is. Ook stofafzuiging kan een fijne bijkomstigheid zijn. Zo hoef je niet constant schoon te maken en blijf je goed zicht hebben op jouw werkstuk. Jouw eigen comfort is natuurlijk ook belangrijk. Een DeWalt bovenfrees geeft veel trillingen, en als je hier langdurig mee moet werken is dit niet fijn voor jouw handen en armen. Een softgrip kan deze trillingen verminderen en het gebruikscomfort verhogen. 

Let ook goed op de spantangdiameter. Er zal vast een keer komen dat je nieuwe freesjes gaat kopen voor jouw DeWalt bovenfrees. Deze moeten dan natuurlijk wel goed op jouw apparaat passen. Het liefst wil je een DeWalt bovenfrees die meerdere diameters kan ondersteunen zodat je zoveel mogelijk klusjes kunt klaren.

Er zijn een hoop verschillende soorten accessoires beschikbaar voor een DeWalt bovenfrees. Dit is dan ook de reden dat het zo’n veelzijdig apparaat is. Je kunt bijvoorbeeld een vingerfrees, sponningfrees of zwaluwstaartfrees aanschaffen, maar ook een kopieerfrees of v-groef frees. Dit hangt helemaal af van wat jij wilt maken. Daarnaast is een parallelgeleider ook altijd welkom omdat je hier kaarsrecht mee kunt frezen. Wanneer je bochten gaat frezen is het juist fijn om een cirkelgeleider te hebben.

Hoe wij DeWalt bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 6 verschillende DeWalt bovenfrezen onderzocht, uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 3 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste DeWalt bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 3? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen