Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 3 beste DeWalt Bovenfrezen in 2022

Ben jij een klusser die graag fanatiek met hout bezig is? Dan heb je zeker een DeWalt bovenfrees nodig! Een DeWalt bovenfrees kun je in allerlei soorten hout gebruiken. Het wordt vooral gebruikt om decoratieve afwerkingen mee te maken en laten we nu zelf zeggen, die decoratieve afwerkingen maken een werkstuk toch wel compleet. Of je nu gleuven wilt maken op een zelfgemaakte tafel, sponningen in het kozijn of gewoon een mooie sierrand wilt maken op een fotolijstje, het kan allemaal met een DeWalt bovenfrees. Sommige technieken zijn makkelijker dan de ander, maar met een klein beetje oefening maak jij de mooiste meubels helemaal zelf. 

Lees ook:

DeWalt bovenfrees - Top 3

Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om te bepalen welke DeWalt bovenfrees nu het meest geschikt is voor jouw werkzaamheden. Daarom hebben we de drie beste modellen uitgelicht en op een rijtje gezet. Zo hoef je zelf geen onderzoek meer te doen. Deze beoordelingen zijn op basis van gebruikerservaringen, prijs-kwaliteit verhoudingen en de kracht van het apparaat.

3.  DeWalt DW615-QS

We beginnen de lijst met een rustige DeWalt bovenfrees met een vermogen van 900 watt. Hij heeft een onbelast toerental van 8000-24000 rpm. Dankzij de elektronische snelheidsregeling heb je een constant uniforme fijne afwerking in alle soorten hout, aluminium en kunststof. Het toerental blijft onder elke belasting constant waardoor je altijd goede resultaten neerzet. Hoewel hier dus redelijk wat kracht in zit is hij niet al te luid met zijn 89 dB. De trillingen daarentegen zijn wel iets om rekening te houden. De trillingswaarden zijn geregistreerd op 7.8 m/s wat dus boven de 5.0 m/s ligt. Hierdoor is het belangrijk om niet te lang achter elkaar door te gaan in één sessie. Deze DeWalt bovenfrees maakt gebruik van een softstart wat betekent dat hij langzaam op gang zal komen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat er een kleine uitschuiver zal zijn die het freeswerk ruïneert. 

Daarnaast maken het beperkte gewicht van 2,9 kilogram en het compacte design het apparaat makkelijk te hanteren. Je kunt perfect gecontroleerd invalfrezen maken dankzij de tweekoloms-precisiegeleiding in een hoogkwalitatieve aluminium behuizing. Wanneer je groeven gaat maken kun je uit verschillende diepten kiezen zonder tijdverslindende insteloperaties dankzij de drietraps revolveraanslag voor de freesdiepte-instelling. Ook is er een spindelblokkeermechanisme zodat je gemakkelijk en snel een beitelwissel kunt maken met slechts 1 steeksleutel. De freesbeitel is altijd goed zichtbaar zodat je nauwkeurig kunt blijven werken. Dit alles zorgt ervoor dat je met precisie te werk kunt gaan en uitstekende resultaten kunt neerzetten. Je werkt met een maximale freesdiameter van 36 mm en een freesdiepte tot 55 mm wat in de algemene zin diep genoeg zou moeten zijn. De spantangdiameter is 6 – 8 mm wat in de meeste gevallen goed genoeg is. Alleen bij extra zware werkzaamheden zul je 12 mm nodig hebben.

2. DeWalt DW621K-QS

Het volgende model heeft gelijk wat meer kracht met 1100 Watt opgenomen vermogen. Deze DeWalt bovenfrees werkt met een onbelast toerental van 8000 – 24000 rpm. Hij ziet er ontzettend strak uit en heeft ook flink wat mooie trucjes achter de hand. Laten we gelijk even vermelden dat de DW621K QS een freesdiepte heeft tot 55 mm waardoor je eigenlijk wel alle klussen kunt klaren. Daarnaast heeft hij een maximale freesdiameter van 36 mm. De spantangdiameter is 6 – 8 mm waar je in de meeste gevallen wel genoeg aan hebt. Hier kun je allerlei verschillende freesjes aan vastmaken om de mooiste afwerkingen te maken. Door het gebruik van deze DeWalt bovenfrees ben je verzekerd van een grote zichtbaarheid op jouw werkstuk. Bij het frezen kan er nogal wat stof vrijkomen, maar daar heb je nu geen last van. 

Er wordt gebruik gemaakt van een unieke stofafzuiging door de kolom waardoor de zichtbaarheid uitstekend is. Je hebt hierdoor geen slang of derde kolom die het zicht belemmert. Ook aan de veiligheid en gebruikscomfort is gedacht. Dankzij de machineschakelaar in het handvat en een vergrendel- en ontgrendelfunctie werk jij alleen onder veilige omstandigheden. Geniet van een constant uniforme fijne afwerking in alle soorten hout, aluminium en kunststof dankzij het toerental wat constant blijft onder belasting. Dit toerental kun je wel zelf instellen zodat je de beste instellingen gebruikt voor jouw werkstuk. De softstart zorgt ervoor dat de DeWalt bovenfrees langzaam opstart waardoor je niet per ongeluk kunt uitschieten waarna jouw werk helemaal verpest is. De extra brede hoofdkolom zorgt voor een superieure stabiliteit zodat jij met de hoogst mogelijke precisie kunt werken. Natuurlijk moet er ook een beetje comfort zijn. De rubberen handgrepen zorgen hiervoor terwijl zij de trillingen zoveel mogelijk dempen. Bij aanschaf van dit product krijg je de DeWalt bovenfrees, een parallelgeleider met fijnafstelling, stofafzuigadapter, 8 mm spantang, 17/10 mm sleutel, 24 mm geleidingsring en een stevige draagkoffer om alles in te bewaren.

1. DeWalt DW621KT

Natuurlijk kan er maar één de beste DeWalt bovenfrees genoemd worden, en wat ons betreft is dat toch zeker wel de DeWalt DW621KT. Hij heeft hetzelfde opgenomen vermogen als het model hierboven: 1100 watt. Ook dit apparaat werkt weer met 8000 – 24000 rpm. Je kunt de freesdiepte zelf instellen tot 55 mm en hebt een maximale freesdiameter van 36 mm. De spantangdiameter is weer 6 – 8 mm. Het unieke aan deze DeWalt bovenfrees is dat je de freesdiepte heel nauwkeurig kunt instellen tot op 0.1 mm waardoor elke freesdiepte perfect instelbaar is. Ook het zicht op jouw werkstuk is uitstekend dankzij de unieke stofafzuiging door de kolom. Hierdoor heb je geen last van het stof en ook niet van een slang of derde kolom die het zicht op de freesbeitel in de weg zou zitten. 

Dankzij de softstart heb je een zachte aanloop waardoor je geen uitschuiver hebt die jouw werk met één kleine beweging zou kunnen verpesten. Ook aan de veiligheid van de gebruiker is gedacht. De machineschakelaar is in het handvat geplaatst en heeft een vergrendel- en ontgrendelfunctie. Tevens zijn de handgrepen met rubber bekleed zodat je ook nog eens comfortabel kunt werken. Je kunt groeven met verschillende diepten in één keer maken zonder langdurige insteloperaties dankzij de drietraps revolveraanslag.  De beitels kun je gemakkelijk en met één steeksleutel verwisselen dankzij het spindelblokkeermechanisme. Bij aanschaf van dit product krijg je de DeWalt bovenfrees, een parallelgeleider met fijnafstelling, stofzuigadapter, 8 mm spantang, 17/10 mm sleutel, 24 mm geleidingsring en een stevige Tstak draagkoffer.

Koopgids

Een bovenfrees werkt heel anders dan een kanten-, muur- of lamellenfrees. Voor het gebruik van een bovenfrees is een goede voorbereiding vereist. Je kunt nu eenmaal niet meer teruggaan zodra jouw sponning te diep is, en dat zou een beetje jammer zijn. Oefen daarom eerst op wat extra stukjes hout zodat je weet waar je mee bezig bent en hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien. Een DeWalt bovenfrees werkt van bovenaf op het te bewerken materiaal, maar dat heeft de naam ook wel een beetje verklapt. De frees maakt een roterende beweging die je over het oppervlak stuurt. Wanneer je met harde houtsoorten werkt is het fijn om een laag toerental te werken, en bij MDF of zacht vurenhout een hoog toerental. Een DeWalt bovenfrees waarbij je zelf het toerental kunt instellen is daarom ideaal wanneer je van plan bent om verschillende soorten materialen te gebruiken.

Als je een DeWalt bovenfrees gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld zeer belangrijk om te weten wat de maximale freesdiepte is. Ben je constant met dezelfde klussen bezig? Dan kun je dit makkelijk inschatten. Maar als je niet standaard dezelfde klussen hebt dan kan het moeilijk zijn om te beoordelen wat de maximale freesdiepte moet zijn. Wij adviseren in dat geval om een bovenfrees van DeWalt aan te schaffen met een freesdiepte tussen de 35 en 45 mm. Daarnaast is het vermogen ook niet onbelangrijk. Het vermogen bepaalt hoe fijn het apparaat werkt. Wanneer je grotere dieptes en hardere materialen hebt is het belangrijk om een hoger vermogen te hebben. Des te lager het vermogen, des te langzamer de snelheid. Het toerental is eveneens belangrijk omdat dit aangeeft hoeveel omwentelingen de DeWalt bovenfrees per minuut maakt.

Er zijn ook een aantal opties die niet noodzakelijk zijn maar wel fijn. Een stofstart bijvoorbeeld. Hierdoor start het apparaat langzaam op waardoor je nauwkeurig en stabiel kunt werken waardoor het eindresultaat een stuk netter is. Ook stofafzuiging kan een fijne bijkomstigheid zijn. Zo hoef je niet constant schoon te maken en blijf je goed zicht hebben op jouw werkstuk. Jouw eigen comfort is natuurlijk ook belangrijk. Een DeWalt bovenfrees geeft veel trillingen, en als je hier langdurig mee moet werken is dit niet fijn voor jouw handen en armen. Een softgrip kan deze trillingen verminderen en het gebruikscomfort verhogen. 

Let ook goed op de spantangdiameter. Er zal vast een keer komen dat je nieuwe freesjes gaat kopen voor jouw DeWalt bovenfrees. Deze moeten dan natuurlijk wel goed op jouw apparaat passen. Het liefst wil je een DeWalt bovenfrees die meerdere diameters kan ondersteunen zodat je zoveel mogelijk klusjes kunt klaren.

Er zijn een hoop verschillende soorten accessoires beschikbaar voor een DeWalt bovenfrees. Dit is dan ook de reden dat het zo’n veelzijdig apparaat is. Je kunt bijvoorbeeld een vingerfrees, sponningfrees of zwaluwstaartfrees aanschaffen, maar ook een kopieerfrees of v-groef frees. Dit hangt helemaal af van wat jij wilt maken. Daarnaast is een parallelgeleider ook altijd welkom omdat je hier kaarsrecht mee kunt frezen. Wanneer je bochten gaat frezen is het juist fijn om een cirkelgeleider te hebben.

Geraadpleegde bronnen