Ben jij een klusser die graag fanatiek met hout bezig is? Dan heb je zeker een DeWalt bovenfrees nodig! Een DeWalt bovenfrees kun je in allerlei soorten hout gebruiken. Het wordt vooral gebruikt om decoratieve afwerkingen mee te maken en laten we nu zelf zeggen, die decoratieve afwerkingen maken een werkstuk toch wel compleet. Of je nu gleuven wilt maken op een zelfgemaakte tafel, sponningen in het kozijn of gewoon een mooie sierrand wilt maken op een fotolijstje, het kan allemaal met een DeWalt bovenfrees. Sommige technieken zijn makkelijker dan de ander, maar met een klein beetje oefening maak jij de mooiste meubels helemaal zelf.
Een bovenfrees werkt heel anders dan een kanten-, muur- of lamellenfrees. Voor het gebruik van een bovenfrees is een goede voorbereiding vereist. Je kunt nu eenmaal niet meer teruggaan zodra jouw sponning te diep is, en dat zou een beetje jammer zijn. Oefen daarom eerst op wat extra stukjes hout zodat je weet waar je mee bezig bent en hoe het uiteindelijke resultaat eruit zal zien. Een DeWalt bovenfrees werkt van bovenaf op het te bewerken materiaal, maar dat heeft de naam ook wel een beetje verklapt. De frees maakt een roterende beweging die je over het oppervlak stuurt. Wanneer je met harde houtsoorten werkt is het fijn om een laag toerental te werken, en bij MDF of zacht vurenhout een hoog toerental. Een DeWalt bovenfrees waarbij je zelf het toerental kunt instellen is daarom ideaal wanneer je van plan bent om verschillende soorten materialen te gebruiken.
Als je een DeWalt bovenfrees gaat kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het bijvoorbeeld zeer belangrijk om te weten wat de maximale freesdiepte is. Ben je constant met dezelfde klussen bezig? Dan kun je dit makkelijk inschatten. Maar als je niet standaard dezelfde klussen hebt dan kan het moeilijk zijn om te beoordelen wat de maximale freesdiepte moet zijn. Wij adviseren in dat geval om een bovenfrees van DeWalt aan te schaffen met een freesdiepte tussen de 35 en 45 mm. Daarnaast is het vermogen ook niet onbelangrijk. Het vermogen bepaalt hoe fijn het apparaat werkt. Wanneer je grotere dieptes en hardere materialen hebt is het belangrijk om een hoger vermogen te hebben. Des te lager het vermogen, des te langzamer de snelheid. Het toerental is eveneens belangrijk omdat dit aangeeft hoeveel omwentelingen de DeWalt bovenfrees per minuut maakt.
Er zijn ook een aantal opties die niet noodzakelijk zijn maar wel fijn. Een stofstart bijvoorbeeld. Hierdoor start het apparaat langzaam op waardoor je nauwkeurig en stabiel kunt werken waardoor het eindresultaat een stuk netter is. Ook stofafzuiging kan een fijne bijkomstigheid zijn. Zo hoef je niet constant schoon te maken en blijf je goed zicht hebben op jouw werkstuk. Jouw eigen comfort is natuurlijk ook belangrijk. Een DeWalt bovenfrees geeft veel trillingen, en als je hier langdurig mee moet werken is dit niet fijn voor jouw handen en armen. Een softgrip kan deze trillingen verminderen en het gebruikscomfort verhogen.
Let ook goed op de spantangdiameter. Er zal vast een keer komen dat je nieuwe freesjes gaat kopen voor jouw DeWalt bovenfrees. Deze moeten dan natuurlijk wel goed op jouw apparaat passen. Het liefst wil je een DeWalt bovenfrees die meerdere diameters kan ondersteunen zodat je zoveel mogelijk klusjes kunt klaren.
Er zijn een hoop verschillende soorten accessoires beschikbaar voor een DeWalt bovenfrees. Dit is dan ook de reden dat het zo’n veelzijdig apparaat is. Je kunt bijvoorbeeld een vingerfrees, sponningfrees of zwaluwstaartfrees aanschaffen, maar ook een kopieerfrees of v-groef frees. Dit hangt helemaal af van wat jij wilt maken. Daarnaast is een parallelgeleider ook altijd welkom omdat je hier kaarsrecht mee kunt frezen. Wanneer je bochten gaat frezen is het juist fijn om een cirkelgeleider te hebben.