Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Afkortzagen in 2022

Wanneer je gaat klussen zul je vaak zien dat iets niet helemaal op maat is en moet worden aangepast. Als dit bij jou ook het geval is kun je dit makkelijk aanpassen met een Makita afkortzaag. Eigenlijk is dit een tool die elke doe-het-zelver in huis zou moeten hebben. Een Makita afkortzaag kan gebruikt worden voor hout, maar ook voor kunststof en metalen afhankelijk van het model afkortzaag wat jij in huis hebt. Afkortzagen worden niet alleen gebruikt om een materiaal in te korten, maar ook om een bepaalde hoek verstek te zagen. Voor veel klussers is dit dus een essentieel apparaat. Je moet het eigenlijk zien als een cirkelzaag, maar dan met veel uitgebreidere opties.

Sommige afkortzagen maken gebruik van een laser waardoor je heel precies kunt werken. Ook voor de professionals is dit dus een handig apparaat. Afhankelijk van het type Makita afkortzaag wat jij hebt, kan het ook zo zijn dat deze voorzien is van waterkoeling. Dit wordt gebruikt wanneer je dikke metalen materialen wilt zagen. Soms kan een Makita afkortzaag deel uitmaken van een combinatiezaagmachine. Dat wilt zeggen dat het apparaat een afkortzaag, verstekzaag en tafelcirkelzaag in één is. Meestal worden afkortzagen gebruikt via netvoeding, maar tegenwoordig zijn er ook modellen beschikbaar die op een Li-Ion batterij werken. Hierdoor ben je niet gebonden aan één plaats en kun je overal werken waar je wilt. Uiteraard moet je er dan wel rekening mee houden dat het vermogen minder is dan een Makita afkortzaag die door netspanning wordt gevoed.

Lees ook:

Makita afkortzaag - Top 5

Omdat er veel verschillende soorten afkortzagen zijn, en ze ieder hun eigen aparte functies hebben, willen wij jou graag wat meer vertellen over de Makita afkortzaag. Makita heeft een uitgebreid assortiment, en daarom hebben zij ook veel verschillende afkortzagen om aan iedereen zijn behoeften te voldoen. Om het makkelijk te maken willen wij graag onze top 5 laten zien. Hierbij hebben wij gekeken naar functie, kracht en hoe het apparaat in de praktijk zijn werk doet.

5. Makita MLS100

We beginnen gelijk met de Makita MLS100. Een prima Makita afkortzaag en tevens ook een verstekzaag. Bij aankoop van dit product krijg je ook een HM zaagblad, afstelhoek, materiaalaanslag, stofzak en materiaalklem. Deze Makita afkortzaag is makkelijk in gebruik en is dus ook geschikt voor de hobbyklusser. Hij heeft een opgenomen vermogen van 1500 watt en een onbelast toerental van 4200 tpm. Deze afkortzaag is in principe alleen geschikt voor hout. Je kunt links in verstek zagen op 45 graden. Het zaagblad heeft een diameter van 255 mm en het asgat is 30 mm. Asblokkering is tevens ook aanwezig. Helaas werkt deze Makita afkortzaag niet op accu waardoor je dus gebonden bent aan een stopcontact. 

Gelukkig is de snoer wel 2,5 meter lang waardoor je nog voldoende bewegingsruimte hebt. Desnoods kun je ook een haspel gebruiken om meer lengte te winnen. Uiteraard maakt de afkortzaag wat geluid, maar het blijft op een normaal niveau van 92dB. Het is niet zo heel moeilijk om de afkortzaag van plaats te veranderen aangezien hij maar 14,7 kilogram weegt. Als je het lastig vindt om gewicht in te schatten, dit staat ongeveer gelijk aan het gewicht van een peuter. Er wordt maar één zaagblad meegeleverd, dus zorg dat je er nog een paar achter de hand hebt voor wanneer deze versleten raakt. Al met al is dit een prima Makita afkortzaag voor de doe-het-zelvers onder ons.

4. Makita LSO815FLN

Het eerste wat opvalt aan deze Makita afkortzaag is dat hij trouw is gebleven aan de kleuren van Makita. Je kunt van veraf al zien dat dit weer een topproduct van het merk is. De safeguard rondom het zaagblad is ook opvallend blauw gekleurd waardoor het er een beetje modern uitziet. Maar is het apparaat zelf ook modern? Deze Makita afkortzaag werkt in ieder geval nog met snoer, je bent dus wel aan één plek gebonden. Maar dat betekent eigenlijk alleen maar dat je er veel kracht van mag verwachten. En dat klopt ook! Deze afkortzaag heeft een vermogen van maar liefst 1400 W. Je kunt een maximaal toerental van 5000 rpm verwachten. Het zaagblad heeft een diameter van 216 mm en een asgat van 30 mm. 

Je hebt met dit apparaat een maximale werkhoogte van 65 mm wat voor de meeste projecten wel genoeg zou moeten zijn. Dubbel verstekzagen is ook mogelijk. Naast alle technische specificaties, wil je natuurlijk ook weten of er nog extra functies op deze Makita afkortzaag zitten, en dat is inderdaad zo. Je kunt gemakkelijk groeven zagen met de regelbare diepteaanslag. Daarnaast is verlichting ingebouwd evenals een laserlijn zodat je altijd goed zicht hebt op de zaaglijn. Ook stofafzuiging is aanwezig zodat jij in een stofvrije werkomgeving kunt werken. Sommigen kennen misschien de LS0815FL al. Dit is in principe een nieuw, aangepast model hiervan. Dit naar aanleiding van veranderde regelgeving omtrent de vergrendeling tegen het onbedoeld neerdrukken van de machine.

3. Makita LS0714FLB

Wanneer je dit model ziet, dan denk je al gelijk dat je een beest van een machine in huis hebt gehaald, en dat is in principe ook niets minder dan waar. Bij het bestellen van deze Makita afkortzaag krijg je ook een zaagblad, stofbox, materiaalklem verticaal, tafebverbredingsset, dopsleutel, afstelhoek en inbussleutel. Voordat je dus überhaupt begonnen bent, geniet je al van de bijkomende extra’s. Dit model heeft een opgenomen vermogen van 1010 watt – iets minder dan het bovenstaande model – en een onbelast toerental van 6000 min-1. 

Ook dit apparaat werkt weer via netstroom waardoor je aan een stopcontact gebonden bent. De snoer is wel 2,5 meter lang waardoor je genoeg bewegingsruimte hebt. De zaagkop is naar beide kanten kantelbaar waardoor je meer mogelijkheden hebt. Ook is de afkortzaag voorzien van asblokkering. Het zaagblad heeft een diameter van 190 mm terwijl dit bij het asgat 20 mm is. Deze Makita afkortzaag laat zien wat het is om netjes te werken. Zo is hij bijvoorbeeld uitgerust met een opvangbak waar het grootste gedeelte van het zaagsel in terecht zal komen. Ook is er de mogelijkheid voor stofafzuiging. Ingebouwde verlichting en instelbare laserlijn is ook beschikbaar. Deze Makita afkortzaag is voorzien van een dubbele telescoopgeleiding waardoor je met het zaagblad van 190 mm een capaciteit van 300 mm kunt bereiken. Wist je trouwens dat deze afkortzaag ook een uitneembare vergrendelknop heeft? Dit voorkomt ongewenst starten door onbevoegden waardoor er minder snel ongelukken kunnen gebeuren.

2. Makita DLS714Z

Dit model is al gelijk een stuk duurder, maar dat zul je waarschijnlijk wel snappen nadat we de specificaties hebben verteld. Om te beginnen kijken we even naar wat er allemaal bijgeleverd wordt voor dit bedrag. Je krijgt bij aankoop namelijk een zaagblad, stofzak linnen, afstelhoek, tafelverbreden, materiaalklem en een inbussleutel van 5 mm. Maar wat deze Makita afkortzaag nog specialer maakt dan bovenstaande modellen, is dat deze op een 18 V Li-Ion accu werkt. Hiervoor heb je een accu van Makita LXT 18V platform nodig. Deze worden vaak bij andere gereedschappen gebruikt dus je hebt kans dat je gewoon die van jouw Makita accuboormachine kunt gebruiken. Accubeveiliging is aanwezig. 

De Ledlampjes waarschuwen wanneer het weer tijd is om op te laden. Het zaagblad is 190 mm in diameter met een asgat van 20 mm. Let er wel op dat er dubbele telescoopbeweging mogelijk is waardoor de capaciteit in werkelijkheid 52×300 mm wordt met het zaagblad. De Makita afkortzaag is voorzien van een elektrische rem en een softstart. Ook is er een softgrip zodat jouw handen ook een beetje comfortabel kunnen zijn tijdens het werken. Het toerental past zichzelf automatisch aan waardoor je altijd het meest efficiënt slijpt. Je kunt met deze Makita afkortzaag prima in verstek zagen. Hij kantelt trouwens ook 5 graden naar rechts voor paswerk bij niet zuivere rechte hoeken.

1. Makita LS1019L

Dan zijn we aangekomen bij onze absolute nummer één: de Makita afkortzaag LS1019L. Wat ons betreft is dit het beste apparaat voor zowel professionals als hobbyklussers. Bij aankoop van dit product krijg je een zaagblad, materiaalklem, stofzak linnen, afstelhoek, inbussleutel 6 mm en inbussleutel 2,5 mm. Dit model werkt wel weer gewoon via netstroom. Het zaagblad heeft een diameter van 255-260 mm terwijl het asgat een diameter van 30 mm heeft. Je kunt zowel links als rechts in verstek zagen of kantelen. Dit model heeft een vermogen van 1510 watt en een onbelast toerental van 3200 min-1. 

De maximale zaagdiepte komt neer op 310 mm. Als je voor stofvrij wilt gaan, is dit het apparaat voor jou. Er zijn twee stofpoorten aanwezig waardoor jij optimaal kunt werken. Softstart is mogelijk zodat je met alle precisie te werk kunt gaan. Werk je met lange stukken? Dan gebruik je gewoon de uittrekbare materiaalsteunen! Brons, Messing en Trespa kunnen allemaal gebruikt worden bij deze Makita afkortzaag. Het apparaat is vrij zwaar door al zijn functies, namelijk 26,1 kilogram. Het verplaatsen hiervan is dus niet iets wat je dagelijks wilt doen. Hou er daarom rekening mee dat de snoer maar 2,5 meter lang is. Gebruik desnoods een haspel.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen