Auteur: Hendrik

Auteur: Hendrik

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 Beste Steekwagens van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste steekwagen? We hebben allemaal weleens een verhuizing meegemaakt. Wie herinnert zich niet het eindeloze trap op trap af met zware dozen, het vermoeiende verslepen van zware meubels, de spierpijn in je armen en benen de dag erna… Eigenlijk kan iedereen tijdens een verhuizing wel wat hulp gebruiken, zowel wat betreft extra mankracht als in de vorm van fijne hulpmiddelen. Een ontzettend handig hulpmiddel voor het vervoeren van zware objecten is de steekwagen. Met dit werktuig wordt een verhuizing een stuk makkelijker. Zonder moeite transporteer je zware verhuisdozen en meubels zonder jezelf daarbij te overbelasten. Mocht je dus een zware verhuizing voor de boeg hebben, of om een andere reden vaak zware objecten moeten vervoeren, dan is de aanschaf van een steekwagen de investering zonder twijfel waard.

Onze Best Beoordeelde Steekwagen

Stanley SXWTI-HT513 - 200 kg

Stanley SXWTI-HT513 - 200 kg

Beste steekwagen - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede steekwagen te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan steekwagens het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende wagens? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke steekwagens als beste uit de bus komen. 

5. Stanley SXWTD-FT521 - 120 kg

We trappen af met de Stanley SXWTD-FT521 – 120 kg op de 5e plaats. Deze uiterst robuuste steekwagen van 112 centimeter hoog is vervaardigd uit sterk en duurzaam staal. Hierdoor is hij in staat een gewicht tot 120 kilogram te vervoeren. Dankzij het ergonomische ontwerp is de steekwagen erg compact en licht. Hierdoor is bij gemakkelijk hanteerbaar, zelfs met een zware vracht. De wagen is voorzien van kunststof handgrepen waardoor je een stevige grip hebt en je knokkels beschermt zijn tegen schaafwonden en blauwe plekken. 

De handgrepen hebben een soft grip, waardoor ze fijn in je handen liggen en je zelfs bij landurig gebruik geen last zal krijgen van blaren of pijnlijke plekken. Bij gebruik van de wagen schuif je het plateau van 30 bij 29 centimeter onder de te vervoeren lading. Vervolgens kantel je de wagen en vervoer je de lading moeiteloos van punt A naar punt B. De zes wielen zijn zo geplaatst dat de wagen erg makkelijk te verrijden is. 

Een groot voordeel van deze wagen is dat je hem ook kan gebruiken om zware vracht de trap op te tillen. De grote pneumatische wielen rollen gemakkelijk over de traptreden en verrichten zo het zware sjouwwerk voor je. Na gebruik kan je de steekwagen gemakkelijk opbergen door hem in enkele seconden in elkaar te schuiven. Zo bespaar je ruimte en kan je hem moeiteloos opbergen. 

Stanley SXWTD-FT521 - 120 kg

Stanley SXWTD-FT521 - 120 kg

4. Erro PQT119 steekwagen

Door met de Erro PQT119 steekwagen op nummer 4. Deze stevige steekwagen krijgt vrijwel uitsluitend positieve recensies en wij begrijpen goed waarom. Hij is erg betrouwbaar voor het vervoeren van zware lasten. Met een lengte van 120 cm hoog kan hij een maximale last van wel 200 kilogram verplaatsen. Zo kan je zelfs een wasmachine vervoeren! De steekwagen is vervaardigd uit kwalitatief hoogstaand metaal dat lang mee gaat. Naar onze mening is een groot pluspunt van deze Erro steekwagen de optimale prijs-kwaliteitverhouding. 

Je hebt aan deze steekwagen zonder twijfel een zeer goed werktuig dat robuust en duurzaam en ook nog eens heel goed betaalbaar is. Dit is heel fijn wanneer je wel graag een steekwagen wilt aanschaffen die niet meteen kapot gaat en zijn werk goed doet, maar ook graag een beetje op de prijs wilt letten. De stevige wielen hebben banden met profiel en zodoende een goede grip. Dankzij de dubbele handgrepen zijn je handen beschermd tijdens het verhuizen. Deze wagen zal ongetwijfeld een zeer welkom verhuismaatje zijn.

Erro PQT119 steekwagen

Erro PQT119 steekwagen

3. Lemato 100 Kg Opvouwbare Steekwagen

De Lemato 100 Kg Opvouwbare Steekwagen neemt de 3e plek van deze lijst in. Lemato levert al sinds jaar en dag kwalitatief hoogstaand gereedschap en ook deze steekwagen stelt niet teleur. We kiezen voor deze steekwagen omdat hij zeer gebruiksvriendelijk is. Met zijn handige ontwerp springt deze wagen er echt uit. Hij is namelijk ontzettend stevig, maar tegelijkertijd zeer compact wanneer hij ingeklapt is. 

Dit bespaart je veel ruimte wanneer je de steekwagen opbergt. Hij is heel makkelijk in en uit te klappen. De handgreep is in- en uitschuifbaar en de wielen zijn in- en uitklapbaar. Zo heb je de wagen in een mum van tijd gebruiksklaar gemaakt en na gebruik vliegensvlug opgeborgen. Ook is de wagen door het compacte ontwerp gemakkelijk mee te nemen in de auto. Hoewel de wagen vrij licht is, kan hij wel een indrukwekkend 100 kilogram aan vracht dragen. 

De wagen heeft een soft grip handgreep bovenop en ook twee extra handgrepen aan beide zijden van de wagen met geribbeld profiel voor een extra stevige grip. Zo heb je zelfs bij een zware belading een goede controle over de wagen. De Lemato 100 Kg Opbouwbare Steekwagen is een uitstekende keuze voor wie op zoek is naar een handige, compacte steekwagen die je overal mee naar toe kan nemen. 

Lemato 100 Kg Opvouwbare Steekwagen

Lemato Opvouwbare Steekwagen

  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar

2. Kreator KRT670303 Steekwagen

Op de welverdiende tweede plek is de Kreator KRT670303 Steekwagen geëindigd.Deze zeer stevige steekwagen is vervaardigd uit duurzaam staal en kan tot maar liefst 200 kilogram vracht vervoeren. Dat maakt hem echter niet log, integendeel, deze steekwagen is ontzettend wendbaar en makkelijk hanteerbaar. Hij is zeer praktisch omdat je hem gemakkelijk kan inklappen dankzij het uitschuifbare handvat en het inklapbare laadvlak. 

In een handomdraai schuif je het laadvlak van 29 x 31 centimeter onder het te vervoeren object en vervolgens rij je de steekwagen soepel naar de gewenste locatie. Wanneer de wagen inklapt is neem je hem moeiteloos mee naar iedere locatie. Na gebruik kan je hem gemakkelijk opbergen omdat hij zeer weinig ruimte inneemt. De wagen heeft een zeer solide design. 

De stevige stalen buisconstructie heeft een poedercoating en de wagen beschikt over twee veiligheidshandgrepen, zodat je handen tijdens de werkzaamheden beschermd blijven. De twee stevige luchtbanden van Ø25,5 centimeter hebben een optimaal profiel waardoor ze een goede grip hebben op de ondergrond waarop de wagen rijdt. De handvaten zijn in hoogte verstelbaar. Dit is heel handig, want zo kan hij door vrijwel iedereen gehanteerd worden. 

Kreator KRT670303 Steekwagen

Kreator KRT670303 Steekwagen

  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar
  • Prijs niet beschikbaar

1. Stanley SXWTI-HT513 - 200 kg

We zijn aangekomen bij de absolute nummer 1 van deze lijst. De Stanley SXWTI-HT513 – 200 kg komt voor ons als absolute winnaar uit de bus. Deze buitengewone steekwagen is met zijn 10 kilogram zeer lichtgewicht, maar kan alsnog tot wel 200 kilogram vervoeren. De wagen weegt zo weinig omdat hij vervaardigd is uit licht en duurzaam aluminium. Dit is wanneer je al een zware last vervoert natuurlijk wel zo fijn! 

Ondanks zijn lichte gewicht is de wagen wel heel erg sterk en betrouwbaar. Het compacte design maakt dat hij zeer makkelijk hanteerbaar is. De ergonomisch ontworpen geribbelde handgrepen geven je een stevige greep op de steekwagen, waardoor je hem heel stabiel kan bedienen. De grote pneumatische wielen met profiel maken een soepel vervoer van de vracht op elke ondergrond mogelijk. Met de aluminium laadplaat van 45 x 23 centimeter kan je grote objecten gemakkelijk optillen en van de ene naar de andere locatie vervoeren. Deze steekwagen is niet goedkoop, maar vooral bij frequent gebruik dankzij het optimale lichtgewicht ontwerp en de grote draagcapaciteit zeker weten de moeite waard!

Stanley SXWTI-HT513 - 200 kg

Stanley SXWTI-HT513 - 200 kg

Beste Goedkope Steekwagen

Nu kunnen we ons ook goed voorstellen dat je als doe-het-zelver op zoek bent naar een goede steekwagen, maar hier liever niet al te veel geld aan kwijt bent. Hoewel goedkoop vaak geen duurkoop is, zijn er toch genoeg betaalbare steekwagens op de markt waarmee je uitstekend je klus kan klaren. Omdat er zo ontzettend veel steekwagens zijn om uit te kiezen, hebben wij er een uitgekozen die een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding heeft en waarvoor je bovendien niet al te diep in de buidel hoeft te tasten. 

Als beste goedkope steekwagen kiezen wij voor de Kreator KRT670201 Steekwagen. Deze lichtgewicht steekwagen van maar 8,26 kilogram kan tot wel 200 kilogram aan last vervoeren. Hij is vervaardigd uit duurzaam staal, waardoor hij zeer stevig is. Dankzij de dubbele handvaten zijn de handen tijdens de werkzaamheden continu beschermd. De robuuste banden met profiel zorgen voor een soepele hantering van de steekwagen. 

Ze bieden optimale steun zodat je gemakkelijk kan manoeuvreren met de wagen, zelfs met een zware last. Bij aanschaf van deze steekwagen heb je twee jaar garantie. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande betrouwbare steekwagen voor een zachte prijs, dan is deze steekwagen een hele goede keuze. 

Kreator KRT670201

Kreator KRT670201

Beste Professionele Steekwagen

Een steekwagen van hoge kwaliteit is eigenlijk gewoon een must. Of je nu dagelijks bezig bent met een steekwagen, of simpelweg een paar keer per jaar de steekwagen nodig hebt om het een en ander het huis in te transporteren, met een goede kwaliteit steekwagen kan het bijna niet mis gaan.

De optimale drukverdeling heeft de Matador steekwagen met luchtband te danken aan de vlakke buis. Het draagvermogen komt door deze drukverdeling op ongeveer 350 kilogram. De steekwagen heeft een totale breedte van 505 mm. De afmeting van de steek is 4285 x 240 mm (bxd).

Ondanks het gebruik van een steekwagen kan het af en toe nog best lichamelijk zwaar zijn om zo’n wagen te duwen. De ovale ergonomische natuurrubber veiligheidshandgrepen dragen eraan bij dat je de steekwagen op een natuurlijke manier vast kunt houden en je lichaam niet alsnog overbelast.

Matador steekwagen met luchtband

Matador steekwagen met luchtband

Tips bij het kopen van jouw steekwagen

Een steekwagen is een zeer handig werktuig waarmee je lasten kan vervoeren. Zo kan je moeiteloos allerlei objecten vervoeren zoals dozen, kisten en zelfs wasmachines. Dit kan erg van pas komen bij verhuizingen, of bij werkzaamheden waarbij je frequent lasten moet vervoeren. Ook wanneer je blessures hebt en geen zware lasten mag tillen komt een steekwagen heel goed van pas. Een steekwagen heeft een plateau onderaan de wagen die je onder de last die je wilt verplaatsen schuift. Vervolgens kantel je de wagen naar jezelf toe waardoor de last gelift wordt. Zo kan je hem soepel naar de gewenste locatie rollen. Naast het hefplateau (het laadvlak) heeft de steekwagen stevige wielen, zodat je de wagen kan rollen en de last kan verplaatsen, twee verticale stangen waardoor de steekwagen kan kantelen, en handgrepen waarmee je een stevige grip hebt op de wagen. Een steekwagen is erg wendbaar doordat de wielas van de wagen niet lang is. Dit maakt dat je de vracht gemakkelijk van de ene locatie naar de andere locatie verplaatst.

Welke steekwagen kopen?

We kunnen ons bij de aanschaf van een steekwagen heel goed voorstellen dat je met het grote aanbod niet goed meer weet waar je moet beginnen. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken en soorten op de markt, soms zie je door de bomen het bos niet meer. De ene wagen beloofd nog krachtiger en robuuster te zijn dan de andere, en de nieuwe versies volgen elkaar in rap tempo op. Hoe moet je dan je keuze maken, waar moet je op letten? Het is goed om voordat je tot een aankoop overgaat goed voor jezelf na te gaan waarvoor je de steekwagen wilt gaan gebruiken en wat er voor jou belangrijk is. Om je een beetje op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een steekwagens.

Soort steekwagen

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende type steekwagens. Ze bestaan namelijk in allerlei soorten en maten en zijn geschikt voor een grote verscheidenheid aan werkzaamheden. Het is belangrijk om voor jezelf vast te stellen waarvoor je de steekwagen gaat gebruiken. Wanneer je maar eens in de zoveel tijd de steekwagen zal gebruiken voor simpele werkzaamheden, dan kan je prima voor een simpele steekwagen kiezen. Gebruik je de steekwagen echter vaker, bijvoorbeeld als professional of tijdens je werkzaamheden, dan is het aan te raden om te kiezen voor een zeer stevige professionele steekwagen. Wij zetten alle soorten steekwagens hier voor je op een rijtje. Zo kan je nagaan welk type je voorkeur heeft.

Klassieke steekwagen

Deze steekwagen heeft het klassieke ontwerp met hefplateau, twee verticale stangen en twee wielen. Met dit type steekwagen kan je dankzij de hoge draagcapaciteit allerlei soorten lasten vervoeren.

Trapsteekwagen

Deze steekwagen is ideaal voor wie zware lasten de trap op wilt krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van een pand woont dan kan deze wagen een echte uitkomst zijn. De steekwagen heeft aan beide zijden drie paren van roterende wielen op een wielas. Deze wielen kunnen ook verticaal rollen. Zo kan je de steekwagen langs traptreden omhoog trekken of duwen.

Elektronische steekwagen

Dit zijn vrij specialistische steekwagens die meestal worden gebruikt in magazijnen en opslagen. Ze werken in principe hetzelfde als de klassieke steekwagen, behalve dat de elektrische motor het hef- en duwwerk verricht. Dit scheelt veel tijd en energie en is dus erg handig bij intensieve en frequente werkzaamheden.

Steekwagens met 4 wielen

Dit soort steekwagen heeft een hefplateau op vier wielen. Hierdoor heb je een groter plateau waardoor je in staat bent grotere objecten of grotere hoeveelheden van de last in een keer te vervoeren. Met de duwboom kan je de vracht vrij bedienen.

Inklapbare steekwagens

Dit type steekwagen is ontzettend handig. De duwboom, het hefplateau en soms zelfs de wielen zijn in te klappen. Doordat ze inklapbaar zijn kan je ze gemakkelijk opbergen, want je bespaart erg veel ruimte. Ook kan je ze moeiteloos van klus naar klus vervoeren, wat heel handig kan zijn wanneer je op meerdere locaties werkt.

Type en gebruikssituatie

Er zijn verschillende soorten steekwagens. Sommige daarvan zijn specifiek gericht op bepaalde situaties. Zo is een inklapbare steekwagen erg handig wanneer je thuis weinig opbergruimte hebt, of wanneer je de steekwagen vaak wilt vervoeren. Voor verhuizingen waarbij je veelvuldig objecten omhoog moet vervoeren, is een trapsteekwagen een uitkomst. Ook bestaan er apparaten steekwagens. Dit type steekwagen is speciaal geschikt voor het vervoer van zware apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers. De rug van deze steekwagen is bekleed met een rubberen coating en het laadvlak heeft een antislip coating. Hierdoor blijft het apparaat stevig op de steekwagen staan. Dit soort apparaten kan je onmogelijk in je eentje vervoeren en is zelfs met meerdere handen vaak enorm zwaar en belastend, dus een apparaten steekwagen kan buitengewoon handig en behulpzaam zijn. Daarnaast bestaan er vaten steekwagens voor het vervoer van vaten. Deze wagens zijn heel handig voor til-werkzaamheden in de horeca. Ook zijn er speciale stoelen steekwagens die een groot aantal stoelen in een keer kunnen vervoeren. Dit kan erg handig zijn voor grote bijeenkomsten, allerlei soorten evenementen en feesten. Dit type steekwagen is er ook voor banden, zodat je grote hoeveelheden banden door middel van een bandendrager moeiteloos kan vervoeren.

Materiaal

Uiteraard is het materiaal waaruit een steekwagen is vervaardigd van groot belang. De steekwagen dient immers robuust en betrouwbaar te zijn. Een goede, stevige steekwagen is doorgaan vervaardigd uit metaal. Zo zijn er steekwagens van staal en roestvrij staal. Zulke materialen zorgen voor een grote draagcapaciteit van minimaal 200 kilogram tot wel 400 kilogram. Dit type steekwagen is uiteraard aan te raden voor het vervoer van zware lasten. Steekwagens van aluminium zijn doorgaans in staat een maximaal gewicht van zo’n 200 kilogram te vervoeren. Deze wagens hebben als voordeel dat ze lichtgewicht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar zijn. Hierdoor zijn ook makkelijker te vervoeren dan zware, metalen steekwagens. Het hefplateau van een aluminium steekwagen is echter wel minder robuust dan bij een metalen steekwagen. Voor lichte lasten is een aluminium steekwagen dus aan te raden, voor zwaardere lasten is het goed om te kiezen voor een (roestvrij) stalen steekwagen.

Maximale belasting

De maximale belasting staat voor het maximale gewicht dat een steekwagen kan vervoeren. De maximale belasting van steekwagens kan erg uiteenlopen. Zo kan je op sommige steekwagens rond de 100 kilogram vervoeren, maar er zijn ook steekwagen die maar liefst 200 a 250 kilogram kunnen verplaatsen. Het is dus voordat je tot aanschaf van een steekwagen overgaat goed om na te gaan hoeveel gewicht je met de wagen wilt gaan vervoeren, zodat je de keuze voor een steekwagen op je wensen kan afstemmen. Je wilt immers voorkomen dat de last die je wilt vervoeren tijdens de werkzaamheden te zwaar voor de steekwagen blijft. Andersom heeft het ook niet veel zin om voor lichte til-werkzaamheden een steekwagen met een erg hoge maximale belasting aan te schaffen.

Inklapbare steekwagen of niet

Zoals we hierboven al vertelden, kan een inklapbare steekwagen ontzettend handig zijn. Ze nemen namelijk minder plek in dan niet-inklapbare steekwagen. Bovendien kan je zeer gemakkelijk vervoeren. Dit kan erg handig zijn wanneer je op verschillende locaties werkt. De steekwagen past dan gemakkelijk in de auto en is bovendien niet te zwaar om gemakkelijk te vervoeren. Toch is er ook wat te zeggen voor niet-inklapbare steekwagens. Dit type steekwagen heeft dikwijls een hogere maximale draagcapaciteit dan een inklapbare steekwagen. Ook hebben ze doordat ze stevig aan elkaar gelast zijn minder kwetsbare punten, waardoor ze erg robuust en ook wat duurzamer zijn. Daarnaast is de hefboom meestal langer, wat ervoor zorgt dat het minder krachtinspanning kost om de steekwagen te kantelen. Bedenkt dus voordat je een steekwagen aandacht wat voor type steekwagen het beste bij jouw werkzaamheden past en of een inklapbare steekwagen eventueel een goede optie is.

Wielen

Een belangrijke factor bij steekwagen zijn de wielen. Er bestaan wielen met een volle band en banden op lucht. Volle banden hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken. Ze kaatsen echter wel sneller af op obstakels. Daarom zijn deze wielen geschikter voor gebruik binnenshuis. Een band op lucht is erg geschikt voor onregelmatige ondergronden zoals bijvoorbeeld een steenachtige of modderige grond. Deze banden heeft hebben vering en rijden daardoor erg soepel. Ze zullen namelijk eventuele schokken en onregelmatigheden in de ondergrond goed kunnen opvangen. Ook is het fijn dat je deze banden handmatig met een fietspomp of met een compressor kan oppompen. Een nadeel van banden op lucht is dat ze lek kunnen raken. In de meeste gevallen zullen ze dan vervangen moeten worden. Let er bij elk type steekwagen op of er kogellagers in het wiel zitten. Deze zorgen ervoor dat het wiel soepel blijft rollen. Het is dus bij aanschaf van een steekwagen raadzaam om na te gaan op wat voor terrein je de steekwagen wilt gaan gebruiken. Voor een glad en vlak oppervlak volstaan massief rubberen banden. Banden met lucht zijn geschikt voor zowel gladde als onregelmatige ondergronden.

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog