Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Steekwagen? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste steekwagen? Wij hebben alle informatie uiteengezet die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. In dit artikel hebben we een top 5 gemaakt van de steekwagens die wij in 2023 de beste vinden. 

De steekwagen

Een steekwagen is een handig werktuig waarmee je lasten kan vervoeren. Zo kan je moeiteloos allerlei objecten vervoeren zoals dozen, kisten en zelfs wasmachines. Dit kan erg van pas komen bij verhuizingen, of bij werkzaamheden waarbij je lasten moet vervoeren. Ook wanneer je blessures hebt en geen zware lasten mag tillen komt een steekwagen heel goed van pas. Een steekwagen heeft een plateau onderaan de wagen die je onder de last die je wilt verplaatsen schuift. Vervolgens kantel je de wagen naar jezelf toe waardoor de last gelift wordt. Zo kan je hem soepel naar de gewenste locatie rollen.

Naast het hefplateau (het laadvlak) heeft de steekwagen stevige wielen, zodat je de wagen kan rollen en de last kan verplaatsen. Ook heeft het twee verticale stangen waardoor de steekwagen kan kantelen en handgrepen waarmee je een stevige grip hebt op de wagen. Een steekwagen is erg wendbaar doordat de wielas van de wagen niet lang is. Dit maakt dat je de vracht gemakkelijk van de ene locatie naar de andere locatie verplaatst.

Koopadvies voor de beste steekwagen

Veel verschillende soorten en gebruiksituaties

Er zijn verschillende soorten steekwagens. Sommige daarvan zijn specifiek gericht op bepaalde situaties.

Zo is een inklapbare steekwagen erg handig wanneer je thuis weinig opbergruimte hebt, of wanneer je de steekwagen vaak wilt vervoeren.

Voor verhuizingen waarbij je veelvuldig objecten omhoog moet vervoeren, is een trapsteekwagen een uitkomst.

Ook bestaan er apparaten steekwagens. Dit type steekwagen is speciaal geschikt voor het vervoer van zware apparaten, zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers. De rug van deze steekwagen is bekleed met een rubberen coating en het laadvlak heeft een antislip coating. Hierdoor blijft het apparaat stevig op de steekwagen staan.

Daarnaast bestaan er vaten steekwagens voor het vervoer van vaten. Deze wagens zijn heel handig voor til-werkzaamheden in de horeca.

Ook zijn er speciale stoelen steekwagens die een groot aantal stoelen in een keer kunnen vervoeren. Dit kan erg handig zijn voor grote bijeenkomsten, allerlei soorten evenementen en feesten.

Dit type steekwagen is er ook voor banden, zodat je grote hoeveelheden banden door middel van een bandendrager moeiteloos kan vervoeren.

Let hier op voordat je een steekwagen koopt

Het is dus goed om voordat je tot een aankoop overgaat goed voor jezelf na te gaan waarvoor je de steekwagen wilt gaan gebruiken en wat er voor jou belangrijk is. Neem in je onderzoek in ieder geval deze elementen mee:

 • Het soort steekwagen
  • Klassieke steekwagen
  • Trapsteekwagen
  • Elektronische steekwagen
  • Steekwagen met 4 wielen
  • Inklapbare steekwagen
 • Materiaal en maximale belasting
 • Inklapbare steekwagen of niete
 • Wielen

Soort steekwagen

Omdat er zoveel verschillende soorten steekwagens bestaan, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende type steekwagens.  Stel voor jezelf vast waarvoor je de steekwagen gaat gebruiken. Wanneer je maar eens in de zoveel tijd de steekwagen zal gebruiken voor simpele werkzaamheden, dan kan je prima voor een simpele steekwagen kiezen.

Gebruik je de steekwagen echter vaker, bijvoorbeeld als professional of tijdens je werkzaamheden, dan is het aan te raden om te kiezen voor een zeer stevige professionele steekwagen. Wij zetten alle soorten steekwagens hier voor je op een rijtje. Zo kan je nagaan welk type je voorkeur heeft.

Klassieke steekwagen

Deze steekwagen heeft het klassieke ontwerp met hefplateau, twee verticale stangen en twee wielen. Met dit type steekwagen kan je dankzij de hoge draagcapaciteit allerlei soorten lasten vervoeren.

de klassieke steekwagen

Trapsteekwagen

Deze steekwagen is ideaal voor wie zware lasten de trap op wilt krijgen. Wanneer je bijvoorbeeld op de bovenste verdieping van een pand woont dan kan deze wagen een echte uitkomst zijn. De steekwagen heeft aan beide zijden drie paren van roterende wielen op een wielas. Deze wielen kunnen ook verticaal rollen. Zo kan je de steekwagen langs traptreden omhoog trekken of duwen.

Elektronische steekwagen

Dit zijn vrij specialistische steekwagens die meestal worden gebruikt in magazijnen en opslagen. Ze werken in principe hetzelfde als de klassieke steekwagen, behalve dat de elektrische motor het hef- en duwwerk verricht. Dit scheelt veel tijd en energie en is dus erg handig bij intensieve en frequente werkzaamheden.

de elektronische steekwagen

Steekwagens met 4 wielen

Dit soort steekwagen heeft een hefplateau op vier wielen. Hierdoor heb je een groter plateau waardoor je in staat bent grotere objecten of grotere hoeveelheden van de last in een keer te vervoeren. Met de duwboom kan je de vracht vrij bedienen.

de steekwagen met 4 wielen

Inklapbare steekwagens

Dit type steekwagen is ontzettend handig. De duwboom, het hefplateau en soms zelfs de wielen zijn in te klappen. Doordat ze inklapbaar zijn kan je ze gemakkelijk opbergen, want je bespaart erg veel ruimte. Ook kan je ze moeiteloos van klus naar klus vervoeren, wat heel handig kan zijn wanneer je op meerdere locaties werkt.

de inklapbare steekwagen

Materiaal en maximale belasting

Uiteraard is het materiaal waaruit een steekwagen is vervaardigd van groot belang. De steekwagen dient robuust en betrouwbaar te zijn. Een goede, stevige steekwagen is doorgaans vervaardigd uit metaal. Zo zijn er steekwagens van staal en roestvrij staal. Zulke materialen zorgen voor een grote draagcapaciteit van minimaal 200 kilogram tot wel 400 kilogram. Dit type steekwagen is uiteraard aan te raden voor het vervoer van zware lasten.

Steekwagens van aluminium zijn doorgaans in staat een maximaal gewicht van zo’n 200 kilogram te vervoeren. Deze wagens hebben als voordeel dat ze lichtgewicht en daardoor gemakkelijk hanteerbaar zijn. Hierdoor zijn ook makkelijker te vervoeren dan zware, metalen steekwagens. Het hefplateau van een aluminium steekwagen is echter wel minder robuust dan bij een metalen steekwagen.

Voor lichte lasten is een aluminium steekwagen dus aan te raden, voor zwaardere lasten is het goed om te kiezen voor een (roestvrij) stalen steekwagen.

De maximale belasting staat voor het maximale gewicht dat een steekwagen kan vervoeren. De maximale belasting van steekwagens kan erg uiteenlopen. Het is dus voordat je tot aanschaf van een steekwagen overgaat goed om na te gaan hoeveel gewicht je met de wagen wilt gaan vervoeren, zodat je de keuze voor een steekwagen op je wensen kan afstemmen.

Inklapbare steekwagen of niet

Een inklapbare steekwagen kan heel handig zijn. Ze nemen minder plek in dan niet-inklapbare steekwagen. Bovendien kan je zeer gemakkelijk vervoeren. Dit kan erg handig zijn wanneer je op verschillende locaties werkt. De steekwagen past makkelijk in de auto en is bovendien niet te zwaar om gemakkelijk te vervoeren.

Toch is er ook wat te zeggen voor niet-inklapbare steekwagens. Dit type steekwagen heeft dikwijls een hogere maximale draagcapaciteit dan een inklapbare steekwagen. Ook hebben ze doordat ze stevig aan elkaar gelast zijn minder kwetsbare punten, waardoor ze erg robuust en ook wat duurzamer zijn. Daarnaast is de hefboom meestal langer, wat ervoor zorgt dat het minder krachtinspanning kost om de steekwagen te kantelen. 

Informatie en meer voor de beste steekwagen

Wielen

Een belangrijke factor bij steekwagen zijn de wielen. Er bestaan wielen met een volle band en banden op lucht. Volle banden hebben als voordeel dat ze niet lek kunnen raken. Ze kaatsen echter wel sneller af op obstakels. Daarom zijn deze wielen geschikter voor gebruik binnenshuis.

Een band op lucht is erg geschikt voor onregelmatige ondergronden zoals bijvoorbeeld een steenachtige of modderige grond. Deze banden heeft hebben vering en rijden daardoor erg soepel. Ze zullen eventuele schokken en onregelmatigheden in de ondergrond goed kunnen opvangen. Ook is het fijn dat je deze banden handmatig met een fietspomp of met een compressor kan oppompen. Een nadeel van banden op lucht is dat ze lek kunnen raken. In de meeste gevallen zullen ze dan vervangen moeten worden.

Let er bij elk type steekwagen op of er kogellagers in het wiel zitten. Deze zorgen ervoor dat het wiel soepel blijft rollen. Het is dus bij aanschaf van een steekwagen raadzaam om na te gaan op wat voor terrein je de steekwagen wilt gaan gebruiken. Voor een glad en vlak oppervlak volstaan massief rubberen banden. Banden met lucht zijn geschikt voor zowel gladde als onregelmatige ondergronden.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Stanley FT585
Stanley FT585

PROFESSIONEEL

Matador M-NST-200-L
Matador M-NST-200-L prof

BUDGET

VONROC steekwagen


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste steekwagen 2023 - Top 5

5. Kreator KRT670201

Waarom we fan zijn:
De Kreator KRT670201 vervoert zware vracht en is daarna gemakkelijk op te vouwen.

We trappen af met de Kreator KRT670201 kg op de 5e plaats. Deze robuuste steekwagen van 108 centimeter hoog is gemaakt uit sterk en duurzaam aluminium. Hierdoor is hij in staat een gewicht tot 90 kilo te vervoeren. Dankzij het ergonomische ontwerp is de steekwagen compact en licht. Hierdoor vinden wij hem gemakkelijk hanteerbaar, zelfs met een zware vracht.

Bij gebruik van de wagen schuif je het plateau van 25 bij 30 centimeter onder een doos. Vervolgens kantel je de wagen en rij je de lading moeiteloos van punt A naar punt B. De twee wielen zijn zo geplaatst dat de wagen heel makkelijk te verrijden is. Na gebruik kan je de steekwagen snel invouwen door hem in enkele seconden in elkaar te schuiven. Zo bespaar je ruimte en kan je hem moeiteloos opbergen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: aluminium
Maximale belastbaarheid: 90 kg
Hoogte: 149 cm
Gewicht: 4526 g

Kreator KRT670201

Bekijk verschillende aanbieders

4. FERM TTM1028 Steekwagen

Waarom we fan zijn:
De FERM TTM1028 is geschikt voor zware klussen want deze steekwagen heeft een draagvermogen tot 225 kilogram.

Door met de nummer 4. Deze stevige steekwagen krijgt veel positieve recensies en wij begrijpen goed waarom. Hij is erg betrouwbaar voor het vervoeren van zware lasten. Met een lengte van 120 cm hoog kan hij een maximale last van wel 225 kilogram verplaatsen. Dat is maar liefst 135 kilo meer dan de nummer 5. Zo kan je zelfs een wasmachine vervoeren! De steekwagen is gemaakt van kwalitatief hoogstaand metaal dat lang mee gaat.

Naar onze mening is de prijs-kwaliteitverhouding een groot pluspunt van deze FERM steekwagen. Je hebt aan deze steekwagen zonder twijfel een goed werktuig dat robuust en duurzaam is en ook nog eens goed betaalbaar. Dit is heel fijn wanneer je wel graag een steekwagen wilt aanschaffen die niet meteen kapot gaat en zijn werk goed doet, maar ook graag een beetje op de prijs wilt letten.

De stevige wielen hebben banden met profiel en zodoende een goede grip. En dankzij de softgrip handgrepen zijn je handen beschermd tijdens het verhuizen. Deze wagen zal een zeer welkom verhuismaatje zijn.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: staal
Maximale belastbaarheid: 225 kg
Hoogte: 120 cm
Gewicht: 8,8 g

FERM TTM1028 Steekwagen

Bekijk verschillende aanbieders

3. Kreator KRT670303 Steekwagen

Waarom we fan zijn:
De stevige Kreator KRT670303 heeft grote banden en daarmee verzet je gemakkelijk zwaar werk.

De Kreator KRT670303 steekwagen is op de derde plek geëindigd. Deze sterke steekwagen is gemaakt van duurzaam staal en kan tot maar liefst 200 kilogram vracht vervoeren. Als je zware dozen wilt vervoeren schuif je het laadvlak van 29 bij 31 centimeter er onder en vervolgens rij je de steekwagen naar de gewenste locatie. Hoewel het vorige model niet inklap was en daardoor iets lastiger mee te nemen, is deze dat weer wel. Na gebruik kan je hem gemakkelijk inklappen en opbergen.

Deze steekwagen is goed wendbaar en makkelijk hanteerbaar. Ook is hij praktisch omdat je hem gemakkelijk kan inklappen dankzij het uitschuifbare handvat en het inklapbare laadvlak. Daarnaast zijn de handvaten in hoogte verstelbaar. Dit is heel handig, want zo kan hij door mensen van allerlei lengtes gehanteerd worden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: aluminium
Maximale belastbaarheid: 200 kg
Hoogte: 113 cm
Gewicht: 10,3 g

Bekijk verschillende aanbieders

2. RuXXac Business inklapbare steekwagen

Waarom we fan zijn:
De RuXXac Business steekwagen is erg stevig en tegelijkertijd heel compact wanneer hij ingeklapt is.

De RuXXac Business neemt de 2e plek van deze lijst in. We kiezen voor deze steekwagen omdat hij zeer gebruiksvriendelijk is. De wagen heeft een soft grip handgreep bovenop en hij is net als de nummer 3 en 5 heel makkelijk in en uit te klappen. De handgreep is in- en uitschuifbaar en de wielen zijn in- en uitklapbaar. Zo heb je de wagen in een mum van tijd gebruiksklaar gemaakt en na gebruik snel opgeborgen.

Ook is de wagen door het compacte ontwerp gemakkelijk mee te nemen in de auto of vrachtwagen. En hoewel de wagen vrij licht is, kan hij wel een gewicht van 125 kilogram aan vracht dragen. De RuXXac Business is een goede keuze voor wie op zoek is naar een sterke, compacte steekwagen die je overal mee naar toe kan nemen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: rubber
Maximale belastbaarheid: 125 kg
Hoogte: 103 cm
Gewicht: 5,6 g

Bekijk verschillende aanbieders

1. Stanley 2-in-1 Steekwagen FT585

Waarom we fan zijn:
De Stanley 2-in-1 FT585 gebruik je niet alleen als steekwagen maar ook als transporter.

We zijn aangekomen bij de nummer 1 van deze lijst. Deze steekwagen is met zijn 7,7 kilogram zeer licht, maar kan alsnog tot wel 137 kilogram vervoeren als transporter. De wagen weegt zo weinig omdat hij vervaardigd is uit licht en duurzaam aluminium. Dit is wanneer je al een zware last vervoert natuurlijk wel zo fijn.

Het handige aan deze 2-in-1 steekwagen is dat je hem gemakkelijk ombouwt tot transporter, waardoor je er veel dozen of grote objecten op kwijt kan. Voor deze extra functie betaal je in vergelijking met de andere steekwagens in deze lijst niet veel extra’s terwijl je er nog meer mee kan. Daarom komt de Stanley FT585 – 137 kg voor ons als winnaar uit de bus.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: aluminium
Maximale belastbaarheid: 137 kg
Hoogte: 134 cm
Gewicht: 7,3 g

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Steekwagen: VONROC Steekwagen

Waarom we fan zijn:
De VONROC steekwagen heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding waarvoor je niet al te diep in de buidel hoeft te tasten.

We kunnen ons ook goed voorstellen dat je als doe-het-zelver op zoek bent naar een goede steekwagen, maar hier liever niet al te veel geld aan kwijt bent. Als beste goedkope steekwagen kiezen wij voor de VONROC Steekwagen. Deze lichtgewicht steekwagen van maar 2,8 kilogram kan tot 80 kilogram aan last vervoeren. Hij is gemaakt van duurzaam staal, waardoor hij zeer stevig is. De rubbere banden met profiel zorgen voor een soepele hantering van de steekwagen. Ze bieden optimale steun zodat je gemakkelijk kan manoeuvreren met de wagen, zelfs met een zwaar pakket.

Je hoeft je geen zorgen te maken dat je verhuisdozen eraf vallen, want deze zet je met de bagage spin vast. En na gebruik vouw je steekwagen makkelijk in elkaar en neem je hem weer mee terug in de auto. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande betrouwbare steekwagen voor een zachte prijs, dan raden wij deze steekwagen aan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: aluminium
Maximale belastbaarheid: 80 kg
Hoogte: 96 cm
Gewicht: 3,6 g

VONROC Steekwagen

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Steekwagen: Matador M-NST-200-L

Waarom we fan zijn:
De Matador steekwagen M-NST-200-L is een steekwagen van hoge kwaliteit waar je tot wel 350 kg aan gewicht op kan verplaatsen.

De Matador is gemaakt van stevig staal en heeft een goede drukverdeling. Deze steekwagen heeft de optimale drukverdeling te danken aan de vlakke buis. Het draagvermogen komt door deze drukverdeling op ongeveer 350 kilogram. Dat is het aller grootste draagvermogen van alle steekwagens die wij beoordeeld hebben. Niets is dus te zwaar voor dit model.

Ondanks het gebruik van een steekwagen kan het af en toe nog best lichamelijk zwaar zijn om zo’n wagen te duwen. Gelukkig dragen de ovale ergonomische natuurrubber veiligheidshandgrepen eraan bij dat je de steekwagen op een natuurlijke manier vast kunt houden en je lichaam niet overbelast. Door zijn enorme kracht en ergonomische ontwerp hebben wij deze Matador als beste professionele koop beoordeeld. Als je in de logistiek werkt of als verhuizer raden wij daarom deze sterke Matador aan.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Materiaal: metaal
Maximale belastbaarheid: 80 kg
Hoogte: 110 cm
Gewicht: 18 g

Matador M-NST-200-L

Bekijk verschillende aanbieders

Dit is wat Coolblue en Bol de beste steekwagens vinden

De meest gestelde vragen van andere klussers

Lees hier onze antwoorden op de vragen over steekwagens die klussers het meest stellen.

Wat is de beste steekwagen?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste steekwagen de Stanley 2-in-1 steekwagen FT585. 

Welke steekwagen voor een wasmachine?

Bijna alle steekwagens zijn geschikt om verhuisdozen, kleine meubels en pakketjes te vervoeren. Ben je van plan zware apparatuur zoals een wasmachine of koelkast te vervoeren? Zorg dat dat je een steekwagen aanschaft die minimaal 150-200 kg kan dragen.

Hoe werkt een steekwagen?

Een steekwagen is een simpele kar die met de hand wordt geduwd. Op de steekwagen kan je zonder moeite zware objecten vervoeren, zoals verhuizen, wasmachines en kratten. Een steekwagen is gemaakt van een aantal stangen met aan de onderkant een plateau waarop de objecten kunnen worden neergezet. Meestal is de steekwagen van metaal of aluminium gemaakt. Steek het plateau onder het te vervoeren object, kantel de steekwagen met de handvaten en rol de steekwagen naar de plaats van bestemming. Op de meeste steekwagens zitten ook stangen aan de achterkant, waardoor het object makkelijk op de steekwagen kan blijven staan. 

Wat is een traploper steekwagen?

Een steekwagen is een metalen wagen welke met de hand wordt geduwd en verplaatst. Een traploper is een elektrische steekwagen.

Hoe wij steekwagens testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende steekwagens onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste steekwagen vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, draagvermogen en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek

deel deze blog