Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Makita Kettingzagen in 2022

In dit artikel

Op zoek naar een goede Makita kettingzaag?

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Makita kettingzaag die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken. Veel leesplezier!

Onze Best Beoordeelde Makita Kettingzaag

Makita DUC405Z kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Makita kettingzaag - Top 5

5. Makita UC 3551

We beginnen onze lijst met een Makita kettingzaag die op netstroom werkt. De kabellengte is slechts 0,3 meter, dus een haspel is geen overbodige luxe als je op zoek bent naar bewegingsruimte. Hij heeft een opgenomen vermogen van 2000 Watt en een onbelast toerental van 7500. Je werkt met een gewicht van 5,5 kilogram. Wat betreft de zwaardlengte, die is 350 mm. Het zwaard kan zonder gereedschap vervangen worden, net zoals je de ketting zonder gereedschap kunt verstellen. Je kunt redelijk lang achter elkaar doorwerken met deze Makita kettingzaag, maar het wordt niet aangeraden om langer dan 7,23 uur te werken. Dit in verband met de trillingswaarde. Deze zijn bij de handgreep voorzijde 5,2 m/s² terwijl een trillingswaarde hoger dan 5,0 m/s² schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dankzij de netstroom is het ook mogelijk om inderdaad die 7,23 uur aan te tikken. 

De Makita kettingzaag maakt gebruik van tandwieloverbrenging waardoor je een grote trekkracht hebt. Het apparaat is voorzien van een softstart waardoor je rustig kunt beginnen. Tevens is hij ook voorzien van een veiligheidsslipkoppeling tegen vastslaan, en een snelstop door de elektrische rem. Er wordt gebruik gemaakt van olie welke je na een tijdje zult moeten bijvullen. Dit kun je keurig bijhouden dankzij de oliepeilindicator. De kettingsmeer wordt automatisch gelijkmatig verdeeld over de groef en de ketting. Mocht je de ketting moeten onderhouden, dan kan dit gemakkelijk dankzij de inwendig liggende koppelingstrommel. Al met al is dit een fijne Makita kettingzaag, alleen kan het gebruik van de snoer voor sommige gebruikers hinderlijk zijn.

Makita UC 3551 kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita DUC302Z

Naar aanleiding van het verhaal met de snoer bij het vorige model, hebben we besloten om even over te stappen naar de accu’s. Dit model werkt met een dubbel accusysteem waardoor je maar  liefst 36 Volt kracht hebt. Je hebt maximale bewegingsvrijheid. Het leuke aan het gebruiken van die Makita LXT 18 Volt accu’s, is dat je deze ook bij heel veel andere gereedschappen kunt gebruiken. Als je naar een ander klusje gaat waar je geen Makita kettingzaag nodig hebt, kun je de accu dus makkelijk overplaatsen naar bijvoorbeeld de Makita bouwradio. De batterij is tevens achter in de Makita kettingzaag geplaatst waardoor je een uitstekende balans hebt. Er wordt gebruik gemaakt van automatische kettingsmering door de oliepomp met regelbaar debiet. 

Het oliepeil kun je makkelijk bekijken dankzij een kijkvenster op de kettingolie. Zo weet jij precies wanneer de olie bijgevuld moet worden. Een zwaardwissel of kettingspanning kun je ook makkelijk zelf uitvoeren zonder gereedschap dankzij een eenvoudige en blokkeerbare draaihendel. De Makita kettingzaag is voorzien van een elektrische rem. Dit betekent dat de Makita kettingzaag in 0,5 seconden zal stoppen na het loslaten van de schakelaar. De Makita kettingzaag heeft een lange levensduur dankzij zijn water- en stofdichtheid. Wanneer je het apparaat intensief gebruikt is het belangrijk om regelmatig inspectie uit te voeren. Dit heeft Makita makkelijk gemaakt door de eenvoudig toegankelijke koolborstels.

Makita DUC302Z kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DUC355Z

We gaan weer verder met een model dat ook met een dubbel accusysteem werkt. Sinds het invoeren van dit systeem zijn de gereedschappen van Makita er flink op vooruit gegaan. De accu’s zijn voorzien van accubeveiliging, wat betekent dat ze beschermt zijn tegen diepontladen, overbelasting en oververhitting. Tevens is er ook een indicator aanwezig die laat zien wanneer het weer tijd is om de accu op te laden. Door het gebruik van accu’s heeft deze Makita kettingzaag een lage geluidsproductie, laag gewicht en geen uitstoot van schadelijke stoffen. Een stil en milieuvriendelijk apparaat. Daarnaast heb je hier ook minder onderhoud aan. Je werkt met een hoge kettingsnelheid van 20 m/s  en een zwaardlengte van 350 mm waardoor je een goed snoeiresultaat krijgt. 

Er is een softgrip aanwezig om het werken wat comfortabeler te maken. Probeer desondanks toch niet langer door te werken dan 7:07 uur. Dit in verband met de trillingswaarde van 5,2 m/s². Met een zware accu werk je met een gewicht van ongeveer 5,4 kilogram. Er is een kettingrem aanwezig die de Makita kettingzaag snel laat stoppen. Wanneer de handbeschermer naar voren wordt gedrukt zal de ketting geblokkeerd worden. Het is de bedoeling dat je de kettingrem altijd activeert wanneer er niet direct gezaagd hoeft te worden. Er is ook een kettingwielbeschermkap met geïntegreerde moeren, dit voorkomt kwijtraken.

Makita DUC355Z tabel

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita DUC400Z

De prestaties van deze Makita kettingzaag staan ongeveer gelijk aan die van een 35cc motor kettingzaag. Er wordt  gebruik gemaakt van een dubbel accusysteem wat betekent dat je twee Makita LXT 18 Volt accu’s kunt gebruiken. Deze zijn uitwisselbaar met en zonder sterbeveiliging, en met een combinatie van de twee. Er is een indicator die laat zien wanneer het tijd is om de accu weer op te laden. Ook is er accubeveiliging waardoor je geen problemen zoals diepontladen, overbelasting en oververhitting hoort te krijgen. Door het gebruik van de accu’s heb je een lage geluidsproductie, laag gewicht en geen uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast zijn de verbruikskosten ook nog eens lager omdat je minder onderhoud hebt. Met een zware accu werk je met een gewicht van ongeveer 5,4 kilogram. De zwaardlengte bij deze Makita kettingzaag is 400 mm, en de kettingsnelheid ligt op 20 m/s. 

Er wordt gebruik gemaakt van automatische kettingsmering. Dit betekent dat de kettingolie automatisch gelijkmatig wordt verdeeld over de groef en ketting. Ook bij dit model is er weer softgrip aanwezig, maar we raden het niet aan om langer dan 07:07 uur aaneengesloten te werken door de trillingswaarden. Eigenlijk zou je aan de hand van het geproduceerde geluid al niet langer moeten werken dan 1,30 uur. Wanneer een apparaat boven een bepaald aantal dB komt, kan dit ook schadelijk zijn na een lange tijd. Er is een elektrische rem aanwezig zodat het apparaat gauw kan stoppen wanneer dit nodig is. Dankzij het constante toerental krijg je ook bij hogere belasting een mooi snoeiresultaat.

Makita kettingzaag DUC400Z

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DUC405Z

Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één Makita kettingzaag de beste zijn, en wat ons betreft is dat de Makita DUC405Z. Dat dubbele accusysteem blijkt wel heel goed te werken, want ook dit model maakt er weer gebruik van. De kracht van 36 Volt dankzij het gebruik van twee 18 Volt accu’s. Uiteraard wordt er hier ook gebruik gemaakt van accubeveiliging en is er een indicator die laat zien wanneer de accu’s opgeladen moeten worden. Elke accu heeft zijn eigen indicator, dus je hoeft ze niet tegelijk op te laden. Je werkt met een zwaardlengte van 400 mm en een kettingsnelheid van 20 m/s. Dit model is een van de zwaarste in ons lijstje, maar is relatief gezien nog steeds heel licht. Met de zwaarste accu weegt hij slechts 5,5 kilogram. 

Zonder accu weegt deze Makita kettingzaag 3,28 kilogram. Er is een elektrische rem waar je gebruik van kunt maken om het apparaat snel tot stilstand te laten komen. Daarnaast is er ook een kettingrem. Het advies is om de kettingrem altijd te activeren als je nog niet direct hoeft te snoeien. Ook hier is het weer het advies om niet langer dan 07:07 uur aaneengesloten achter elkaar te werken in verband met de trillingswaarden. Dit apparaat heeft een trillingswaarde van 5,3 m/s² terwijl trillingen boven de 5,0 m/s² schadelijk kunnen zijn. Eigenlijk zou je voor het geproduceerde geluid al niet langer dan 1:30 uur achter elkaar moeten werken. De compacte bouw en het lage gewicht maken deze Makita kettingzaag ideaal voor snoeiwerkzaamheden.

Makita DUC405Z kettingzaag

Bekijk verschillende aanbieders

Shopgids: alle informatie voor de beste Makita kettingzaag

Welke Makita kettingzaag is de beste?

Wij hebben de Makita DUC405Z als beste Makita kettingzaag van 2022 beoordeeld. Deze Makita kettingzaag is makkelijk in gebruik en werkt op een dubbele accu.

Wat is de beste elektrische Makita kettingzaag?

De beste elektrische Makita kettingzaag vinden wij de Makita UC 3551, de nummer 5 in onze top 5.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Makita kettingzaag?

Als je een Makita kettingzaag gaat kopen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Stel jezelf de vraag of je een elektrische, benzine of accu gedreven Makita kettingzaag wil. Let ook op de zwaardlengte, het vermogen en de telescopische steel. Vind je een oliepijlindicator belangrijk? Let vervolgens ook op gewicht. 

Hoe lang moet een Makita kettingzaag zijn?

Een belangrijke factor bij een Makita kettingzaag, zoals bij elke kettingzaag, is de zwaardlengte. Dit maakt namelijk uit voor de zaagcapaciteit. De gangbare zwaardlengte varieert tussen de 25 en 40 centimeter. Voor professionals bestaan er Makita kettingzagen met langere zwaardlengtes. Met een langer zwaard kan je grotere takken afzagen dan met een kort zwaard. Zo kan je met een zwaardlengte van 30 centimeter een stuk hout van 20 centimeter in een keer doorzagen. Het is namelijk altijd van belang wat marge te behouden voor de veiligheid. Hoe langer het zwaard echter is, hoe zwaarder het gewicht aan de voorkant zal zijn en hoe meer kracht je nodig zal hebben om het toestel te hanteren. Eventueel kan je voor een Makita kettingzaag met twee handvaten kiezen die het gewicht beter verdelen en zorgen voor meer houvast en stabiliteit.

Hoe wij Makita kettingzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende Makita kettingzagen onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Makita kettingzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.7 / 5. Aantal stemmen 103

Lees ook

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog