Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Kettingzagen in 2022

Als wij de woorden Makita kettingzaag tegen jou zeggen, vraag je je waarschijnlijk af wie nu in vredesnaam zoiets nodig zou hebben. Het zal je misschien verrassen dat niet alleen professionele hoveniers een Makita kettingzaag nodig hebben, maar ook timmerlieden of gewoon een creatieve duizendpoot. Je kunt met een Makita kettingzaag bomen snoeien, vellen en inperken, maar je kunt er bijvoorbeeld ook een balk mee inkorten wanneer tijd cruciaal is en er geen perfecte gave zaagsnede hoeft te zijn. Ook creatieve geesten gebruiken graag een Makita kettingzaag om bijvoorbeeld een houtsculptuur te maken. Met een beetje creativiteit kun je een flinke waslijst aan mogelijkheden bedenken voor de kettingzaag. Wat moet je allemaal weten voordat je een Makita kettingzaag koopt?

Het is uiterst belangrijk dat veiligheid altijd de eerste prioriteit is bij het gebruik hiervan. Het is een gevaarlijk instrument en er moeten dan ook geen grapjes mee gemaakt worden. Een Makita kettingzaag kan zich vrij bewegen en heeft geen beschermkap. Toch is dit ook wel positief, want zo kun je de zaag langs beide kanten van de ketting tegen het werkstuk plaatsen. Gelukkig zijn er nog altijd bepaalde veiligheidsvoorzieningen die bij elke Makita kettingzaag verplicht zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je zelf ook de nodige veiligheidsmaatregelen neemt zoals gezichtsbescherming of een beschermend pak. Ook gehoorbescherming is belangrijk, het is immers niet het stilste apparaat.

Makita kettingzaag - Top 5

Als je niet echt bekend bent in de wereld van kettingzagen, dan zou je denken dat elke Makita kettingzaag wel hetzelfde doet. Toch hebben ze allemaal hun eigen mogelijkheden en extra functies. Wij hebben onze 5 favoriete modellen op een rij gezet om jou een overzicht te geven van wat er allemaal beschikbaar is.

5. Makita UC 3551

We beginnen onze lijst met een Makita kettingzaag die op netstroom werkt. De kabellengte is slechts 0,3 meter, dus een haspel is geen overbodige luxe als je op zoek bent naar bewegingsruimte. Hij heeft een opgenomen vermogen van 2000 Watt en een onbelast toerental van 7500. Je werkt met een gewicht van 5,5 kilogram. Wat betreft de zwaardlengte, die is 350 mm. Het zwaard kan zonder gereedschap vervangen worden, net zoals je de ketting zonder gereedschap kunt verstellen. Je kunt redelijk lang achter elkaar doorwerken met deze Makita kettingzaag, maar het wordt niet aangeraden om langer dan 7,23 uur te werken. Dit in verband met de trillingswaarde. Deze zijn bij de handgreep voorzijde 5,2 m/s² terwijl een trillingswaarde hoger dan 5,0 m/s² schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dankzij de netstroom is het ook mogelijk om inderdaad die 7,23 uur aan te tikken. 

De Makita kettingzaag maakt gebruik van tandwieloverbrenging waardoor je een grote trekkracht hebt. Het apparaat is voorzien van een softstart waardoor je rustig kunt beginnen. Tevens is hij ook voorzien van een veiligheidsslipkoppeling tegen vastslaan, en een snelstop door de elektrische rem. Er wordt gebruik gemaakt van olie welke je na een tijdje zult moeten bijvullen. Dit kun je keurig bijhouden dankzij de oliepeilindicator. De kettingsmeer wordt automatisch gelijkmatig verdeeld over de groef en de ketting. Mocht je de ketting moeten onderhouden, dan kan dit gemakkelijk dankzij de inwendig liggende koppelingstrommel. Al met al is dit een fijne Makita kettingzaag, alleen kan het gebruik van de snoer voor sommige gebruikers hinderlijk zijn.

4. Makita DUC302Z

Naar aanleiding van het verhaal met de snoer bij het vorige model, hebben we besloten om even over te stappen naar de accu’s. Dit model werkt met een dubbel accusysteem waardoor je maar  liefst 36 Volt kracht hebt. Je hebt maximale bewegingsvrijheid. Het leuke aan het gebruiken van die Makita LXT 18 Volt accu’s, is dat je deze ook bij heel veel andere gereedschappen kunt gebruiken. Als je naar een ander klusje gaat waar je geen Makita kettingzaag nodig hebt, kun je de accu dus makkelijk overplaatsen naar bijvoorbeeld de Makita bouwradio. De batterij is tevens achter in de Makita kettingzaag geplaatst waardoor je een uitstekende balans hebt. Er wordt gebruik gemaakt van automatische kettingsmering door de oliepomp met regelbaar debiet. 

Het oliepeil kun je makkelijk bekijken dankzij een kijkvenster op de kettingolie. Zo weet jij precies wanneer de olie bijgevuld moet worden. Een zwaardwissel of kettingspanning kun je ook makkelijk zelf uitvoeren zonder gereedschap dankzij een eenvoudige en blokkeerbare draaihendel. De Makita kettingzaag is voorzien van een elektrische rem. Dit betekent dat de Makita kettingzaag in 0,5 seconden zal stoppen na het loslaten van de schakelaar. De Makita kettingzaag heeft een lange levensduur dankzij zijn water- en stofdichtheid. Wanneer je het apparaat intensief gebruikt is het belangrijk om regelmatig inspectie uit te voeren. Dit heeft Makita makkelijk gemaakt door de eenvoudig toegankelijke koolborstels.

3. Makita DUC355Z

We gaan weer verder met een model dat ook met een dubbel accusysteem werkt. Sinds het invoeren van dit systeem zijn de gereedschappen van Makita er flink op vooruit gegaan. De accu’s zijn voorzien van accubeveiliging, wat betekent dat ze beschermt zijn tegen diepontladen, overbelasting en oververhitting. Tevens is er ook een indicator aanwezig die laat zien wanneer het weer tijd is om de accu op te laden. Door het gebruik van accu’s heeft deze Makita kettingzaag een lage geluidsproductie, laag gewicht en geen uitstoot van schadelijke stoffen. Een stil en milieuvriendelijk apparaat. Daarnaast heb je hier ook minder onderhoud aan. Je werkt met een hoge kettingsnelheid van 20 m/s  en een zwaardlengte van 350 mm waardoor je een goed snoeiresultaat krijgt. 

Er is een softgrip aanwezig om het werken wat comfortabeler te maken. Probeer desondanks toch niet langer door te werken dan 7:07 uur. Dit in verband met de trillingswaarde van 5,2 m/s². Met een zware accu werk je met een gewicht van ongeveer 5,4 kilogram. Er is een kettingrem aanwezig die de Makita kettingzaag snel laat stoppen. Wanneer de handbeschermer naar voren wordt gedrukt zal de ketting geblokkeerd worden. Het is de bedoeling dat je de kettingrem altijd activeert wanneer er niet direct gezaagd hoeft te worden. Er is ook een kettingwielbeschermkap met geïntegreerde moeren, dit voorkomt kwijtraken.

2. Makita DUC400Z

De prestaties van deze Makita kettingzaag staan ongeveer gelijk aan die van een 35cc motor kettingzaag. Er wordt  gebruik gemaakt van een dubbel accusysteem wat betekent dat je twee Makita LXT 18 Volt accu’s kunt gebruiken. Deze zijn uitwisselbaar met en zonder sterbeveiliging, en met een combinatie van de twee. Er is een indicator die laat zien wanneer het tijd is om de accu weer op te laden. Ook is er accubeveiliging waardoor je geen problemen zoals diepontladen, overbelasting en oververhitting hoort te krijgen. Door het gebruik van de accu’s heb je een lage geluidsproductie, laag gewicht en geen uitstoot van schadelijke stoffen. Daarnaast zijn de verbruikskosten ook nog eens lager omdat je minder onderhoud hebt. Met een zware accu werk je met een gewicht van ongeveer 5,4 kilogram. De zwaardlengte bij deze Makita kettingzaag is 400 mm, en de kettingsnelheid ligt op 20 m/s. 

Er wordt gebruik gemaakt van automatische kettingsmering. Dit betekent dat de kettingolie automatisch gelijkmatig wordt verdeeld over de groef en ketting. Ook bij dit model is er weer softgrip aanwezig, maar we raden het niet aan om langer dan 07:07 uur aaneengesloten te werken door de trillingswaarden. Eigenlijk zou je aan de hand van het geproduceerde geluid al niet langer moeten werken dan 1,30 uur. Wanneer een apparaat boven een bepaald aantal dB komt, kan dit ook schadelijk zijn na een lange tijd. Er is een elektrische rem aanwezig zodat het apparaat gauw kan stoppen wanneer dit nodig is. Dankzij het constante toerental krijg je ook bij hogere belasting een mooi snoeiresultaat.

1. Makita DUC405Z

Uiteindelijk kan er natuurlijk maar één Makita kettingzaag de beste zijn, en wat ons betreft is dat de Makita DUC405Z. Dat dubbele accusysteem blijkt wel heel goed te werken, want ook dit model maakt er weer gebruik van. De kracht van 36 Volt dankzij het gebruik van twee 18 Volt accu’s. Uiteraard wordt er hier ook gebruik gemaakt van accubeveiliging en is er een indicator die laat zien wanneer de accu’s opgeladen moeten worden. Elke accu heeft zijn eigen indicator, dus je hoeft ze niet tegelijk op te laden. Je werkt met een zwaardlengte van 400 mm en een kettingsnelheid van 20 m/s. Dit model is een van de zwaarste in ons lijstje, maar is relatief gezien nog steeds heel licht. Met de zwaarste accu weegt hij slechts 5,5 kilogram. 

Zonder accu weegt deze Makita kettingzaag 3,28 kilogram. Er is een elektrische rem waar je gebruik van kunt maken om het apparaat snel tot stilstand te laten komen. Daarnaast is er ook een kettingrem. Het advies is om de kettingrem altijd te activeren als je nog niet direct hoeft te snoeien. Ook hier is het weer het advies om niet langer dan 07:07 uur aaneengesloten achter elkaar te werken in verband met de trillingswaarden. Dit apparaat heeft een trillingswaarde van 5,3 m/s² terwijl trillingen boven de 5,0 m/s² schadelijk kunnen zijn. Eigenlijk zou je voor het geproduceerde geluid al niet langer dan 1:30 uur achter elkaar moeten werken. De compacte bouw en het lage gewicht maken deze Makita kettingzaag ideaal voor snoeiwerkzaamheden.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog