Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Slagmoersleutels van 2022

Table of Contents

Op zoek naar de beste slagmoersleutel? Als professional, maar ook als doe-het-zelver, heb je het vast weleens meegemaakt. Hoe hard je ook je best doet, je krijgt die moer maar niet uit de muur getrokken. Dit kan voor heel wat frustratie zorgen, want wat is er nou vervelender dan die ene schroef die maar niet los wil komen. Gelukkig is hier een oplossing voor! Namelijk… de slagmoersleutel! Met een slagmoersleutel draai je met gemak vastgeroeste of vastzittende moeren en schroeven los. En dat niet alleen, je kan de machine ook gebruiken om ze keihard aan te spannen. Twee vliegen in een klap dus! Herken je dus deze eeuwige ergernis tijdens het klussen, dan is het wellicht een goed idee een slagmoersleutel aan te schaffen. 

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Slagmoersleutels

BESTE KOOP

Makita DTW285ZJ
Makita DTW285ZJ

PROFESSIONEEL

Makita DTW285RTJ
Makita DTW285RTJ

BUDGET

Makita DTD154ZJ
Makita DTD154ZJ

Beste slagmoersleutel - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede slagmoersleutel te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan slagmoersleutels het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende machines? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke slagmoersleutels als beste uit de bus komen. 

5. FERM CDM1127

We trappen af met de FERM CDM1127. Deze slagmoersleutel is zeer geschikt voor zware schroefwerkzaamheden zoals demonteren, het verwisselen van autobanden en bouten en moeren los- of vastdraaien. De draadloze slagmoersleutel heeft een buitengewoon krachtige 18V 4.0 Ah accu een een hoge koppel van maximaal 380Nm. Hij maakt gebruik van de Li-Ion technologie voor een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. 

De slagmoersleutel heeft een onbelast toerental van 0-2300 per minuut. De sleutel weegt 4.6 kilogram en is na 3 uur opgeladen. Een voordeel van de slagmoersleutel is het gebruiksgemak. Wanneer je een lange tijd aan een project moet klussen, dan kan dit heel belastend voor je hand, pols, arm en schouder zijn. Dankzij de soft grip handgreep van de FERM CDM1127 heb je urenlang werkcomfort. 

Een ander pluspunt is het LED-werklicht, waardoor je ook in donkere en slechtverlichte ruimtes goed je werk kan verrichten. De slagmoersleutel wordt met accu, lader en twee dopsleutelhouders van 19 en 21 millimeter geleverd. Dankzij de stevige opbergkoffer kan je de slagmoersleutel, accu, lader en dopsleutelhouders veilig opbergen. Zo kan je alles goed bij elkaar houden en weet je zeker dat je gereedschap lang mee gaat. 

4. Makita DTW190Z 

Met de Makita slagmoersleutel DTW190Z haal je een prachtige machine met een goede prijs in huis. Makita staat natuurlijk bekend om de kwalitatief goede producten die het bedrijf levert. Deze in de herkenbare Makita kleuren uitgevoerde slagmoersleutel is dan ook zeker geen uitzondering op de regel. Zit je met je handen in het haar omdat je die geroeste bouten van je auto niet loskrijgt? Geen zorgen, deze krachtige slagmoersleutel weet zelfs de lastigste klussen te klaren. 

De machine heeft een maximale koppel van 190Nm en onbelast toerental van 0-2300 toeren per minuut. Dankzij de schakelaar zijn de toeren gemakkelijk regelbaar. Wat deze slagmoersleutel zo buitengewoon maakt is het ergonomische design. Met een gewicht van slechts 1,7 kilogram kan je met gemak urenlang doorwerken. Bovendien heeft de slagmoersleutel door het gestroomlijnde ontwerp een fijne soft grip, wat het werkcomfort vergroot. 

Ook deze slagmoersleutel heeft een LED-verlichting waardoor je tijdens het klussen in donkere en slechtverlichte ruimtes alsnog je werk kan doen. Een groot voordeel van deze slagmoersleutel is de duurzaamheid dankzij de beveiliging tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu. Zo weet je zeker dat je Makita slagmoersleutel heel lang mee zal gaan. Let wel op: deze slagmoersleutel wordt zonder accu en lader geleverd. Die zal je dus apart aan moeten schaffen, maar dat is deze machine zeker waard! 

3. Bosch GDR 18 V

Op ons podium neemt de Bosch GDR 18 V de welverdiende derde plek in. Deze krachtige slagmoersleutel zal je zeker niet teleurstellen. Met een gewicht van slecht 1.9 kilogram en gemakkelijk hanteerbaar dankzij het ergonomische ontwerp kan je zonder twijfel de meest hardnekkige schroeven losdraaien. De slagmoersleutel heeft een onbelast toerental van 0-2800 toeren per minuut en een koppel van maximaal 160 Nm. 

Dankzij een variabele snelheid kan je gemakkelijk en nauwkeurig het toerental instellen. De gereedschapshouder heeft een 1/4″ binnenzeskant gereedschapsopname. De machine kan zowel rechts- als linksomdraaien voor het indraaien en verwijderen van schroeven. Het LED-licht zorgt ervoor dat je altijd en overal gemakkelijk te werk kan gaan. Wel zo fijn wanneer je bijvoorbeeld in de kelder, de garage of op zolder aan de slag gaat. 

De Bosch GDR 18 V wordt geleverd in de bijzonder robuuste L-boxx met sterke clips, zodat de machine goed beschermd is en jaren mee kan gaan. Belangrijk om te weten: de slagmoersleutel wordt geleverd exclusief accu en oplader. Laat dat je er echter niet van weerhouden de Bosch GDR 18 V aan te schaffen, want we durven ons hand ervoor in het vuur te steken dat zal deze topper je niet zal teleurstellen. 

2. DeWalt DCF880NT-XJ

Dan door met de runner-up van onze top 5: de DeWalt DCF880NT-XJ. Deze snelle slagmoersleutel is uitgerust met de nieuwe XR 4.0 Ah Li-Ion accutechnologie van DeWalt die werkt op het 18V XR Li-Ion accuplatform om nog efficiënter klussen te klaren. Deze lichtgewicht (1.1 kilogram) slagmoersleutel met compact design en een ergonomische met rubber beklede handgreep maakt het mogelijk om langdurig en in beperkte ruimtes te werken. 

Dankzij de intelligente schakelaar is machine beveiligt en wordt het toerental progressief geregeld voor optimale controle bij het schroeven. De machine heeft een 1/2 (12.7 mm) vierkante opname voor een gemakkelijke en snelle dopwissel. De DeWalt DCF880NT-XJ is heel duurzaam, want dankzij de volledig metalen transmissie wordt een efficiënte krachtoverbrenging bewerkstelligt. 

Daarnaast zorgt het magnesium voorhuis ervoor dat er een betere warmte-afvoer plaatsvindt, wat zorgt voor een langere levensduur. De 3 LED-lampjes met vertragingsmechanisme voorzien je werkgebied van optimale verlichting. De slagmoersleutel is eenvoudig op te bergen dankzij de stevige metalen riethaak en de magnetische bijhouden. Bovendien wordt hij geleverd in een zeer stevige TSAK koffer die wel tegen een stootje kan. Ideaal voor een lange levensduur! 

1. Makita DTW285ZJ

Dan zijn we alweer aangekomen bij onze absolute nummer 1. En ja, onze keuze valt wederom op een slagmoersleutel van Makita! Wij kiezen vol overtuiging voor de Makita DTW285ZJ, omdat deze veelzijdige slagmoersleutel je van alle gemakken voorziet. Hoewel deze slagmoersleutel in een wat hogere prijsklasse valt, is hij dat absoluut waard. De Makita DTW285ZJ onderscheidt zichzelf van andere slagmoersleutels omdat hij breed inzetbaar is doordat hij beschikt over meerdere functies en een groot bereik aan verbindingen heeft. 

Hij heeft een capaciteit van M10 tot M20, waarmee hij buitengewoon geschikt is voor machine- en staalbouw, kassenbouw en het monteren van dakspanten. Dankzij het compacte design en de soft grip handgreep is de slagmoersleutel makkelijk hanteerbaar. De ingebouwde verlichting maakt dat je overal, in alle omstandigheden, kan klussen. De toerenregeling is variabel instelbaar, via zowel de schakelaar als digitaal. De machine is digitaal instelbaar op vier standen. 

De maximale koppel is in stand 1 80 Nm, in stand 2 175 Nm en in stand 3 280 Nm. De vierde stand heeft een auto-stop modus bij achteruit draaien, zodat de machine automatisch stopt wanneer de schroef of bout voldoende losgedraaid is. De machine is goed beschermd tegen stof en vocht. Om de slagmoersleutel veilig op te kunnen bergen en te beschermen wordt hij geleverd in een robuuste koffer met stevige clips.  

Beste Goedkope Slagmoersleutel

Als je niet dagelijks een slagmoersleutel nodig hebt, dan is een goedkopere optie een prima uitkomst. Hiervoor raden wij de Makita DTD154ZJ aan. Het is een fijn apparaat op 18 Volt accu, en is ondanks zijn goedkopere prijs toch goed uitgerust met luxe opties.

Zo is het apparaat elektronisch instelbaar zodat je het kunt gebruiken voor lichte, maar ook zware verbindingen van M4 tot M14. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van een koolborstelloze motor waardoor de slagmoersleutel energiezuinig is en duurzaam. De bescherming tegen het binnendringen van stof en vocht draagt hier natuurlijk ook aan bij.

Verrassend genoeg is de Makita DTD154ZJ vrij compact waardoor het uitstekend te gebruiken is voor lastigere plekken. Dankzij ingebouwde dubbele led verlichting heb je ook goed zicht op jouw werk in die donkere hoekjes. Bovenhands werken is ook geen probleem omdat hij goed gebalanceerd is.

Makita DTD154ZJ

Beste Professionele Slagmoersleutel

Voor de professionals onder ons raden wij de Makita DTW285RTJ aan. Als ervaren klusser wil je natuurlijk met de beste en meest betrouwbare slagmoersleutel werken. Het is immers belangrijk dat je goed werk kan afleveren. Daarom raden wij altijd aan om voor een duurzaam apparaat te kiezen. De van alle snufjes voorziene Makita DTW285RTJ slagmoersleutel biedt geweldige ondersteuning bij allerlei verschillende klussen. 

Zo is hij uitermate geschikt voor staalbouw, machinebouw, kassenbouw en het monteren van dakspanten. De machine is zeer compact en optimaal gebalanceerd, waardoor hij erg makkelijk hanteerbaar is. Zelfs boven je macht werken is met deze slagmoersleutel een eitje! Voor elke montageklus kent de Makita DTW285RTJ de juiste verbinding dankzij een variabel instelbare toerenregeling. 

De maximale koppel van stand 1 is 80 Nm, van stand 2 175 Nm en van stand 3 280 Nm. Het onbelaste toerental bedraagt 0-3500 toeren per minuut. De machine kent een opname van 1/2 vierkant. Hij wordt geleverd inclusief accu en oplader, in een stevige M-box. 

Makita DTW285RTJ slagmoersleutel

Koopgids

Met een slagmoersleutel kan je schroeven, bouten en moeren losdraaien en aandraaien. Er zijn verschillende soorten slagmoersleutels. De accumoersleutel waarover wij in deze top 5 spreken heet ook wel een elektrische slagmoersleutel. Wat deze slagmoersleutel zo fijn maakt om mee te werken is de mobiliteit. Doordat hij elektrisch is, zijn er geen luchtslang en compressor om de sleutel aan te drijven nodig. De accu slagmoersleutel is vooral handig voor kleine tot middelgrote klussen. Naast de accu slagmoersleutel is er de pneumatische slagmoersleutel, die uitermate geschikt is voor zwaardere klussen. Dit type slagmoersleutel werkt met een compressor om de machine van lucht te voorzien. Met een pneumatische slagmoersleutel is het mogelijk non-stop te werken, mits hij minder lucht verbruikt dan de compressor kan geven. Dit kan erg handig zijn wanneer je langdurig moet doorwerken. 

Welke slagmoersleutel kopen?

Pfoe, soms zie je door de bomen het bos niet meer, en dat geldt al helemaal voor de gereedschap-wereld! De lijsten op aanbiedingswebsites lijken oneindig en de ene winkel lijkt met een nog beter aanbod te komen dan de andere. Maar hoe weet je nou welk gereedschap een goede prijs-kwaliteitverhouding en een lange levensduur heeft? Met een enorme waaier aan aanbieders en allerlei verschillende gereedschappen is het af en toe lastig om tot de juiste keuze te komen bij de aanschaf van een nieuw gereedschap. Dit geldt ook zeker voor de slagmoersleutels, want ook dit gereedschap wordt door allerlei verschillende merken geproduceerd, in verschillende types en met grote prijsverschillen. Om je de weg te wijzen in deze weerwar aan slagmoersleutels, zetten wij hieronder uiteen op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een slagmoersleutel, zodat jij zeker weet dat je de juiste keuze maakt. 

Type slagmoersleutel

Voordat je een slagmoersleutel aanschaft is het raadzaam om na te gaan voor welke werkzaamheden je de slagmoersleutel wilt gaan gebruiken. Zoals hierboven is uitgelegd, onderscheiden we twee type slagmoersleutels: de accu slagmoersleutel en de pneumatische slagmoersleutel. Beide sleutels kunnen evenveel werk aan. Het is dus niet zo dat het ene type slagmoersleutel het andere op kracht of koppel verslaat. Wel is het zo dat beide types hun eigen voordelen hebben. Wanneer je tijdens het klussen wendbaar wilt zijn en ook in kleine of beperkte ruimtes met gemak wilt kunnen werken, dan is een accu slagmoersleutel aan te raden. Ze zijn draadloos en vaak ook lichtgewicht. Daardoor kan je hem zo overal mee naar toe nemen. Daarnaast zijn accu slagmoersleutels zuiniger in verbruik dan pneumatische slagmoersleutels. Dit type slagmoersleutel heeft namelijk een compressor nodig die aardig wat elektriciteit verbruikt. Het voordeel van pneumatische slagmoersleutels is dat ze goedkoper zijn dan accu slagmoersleutels. Mocht je al een compressor in huis hebben, dan kan het dus aantrekkelijk zijn om voor een pneumatische slagmoersleutel te kiezen. Als je altijd op dezelfde plek werkt, bijvoorbeeld in een garage, dan kan je compressor een vaste plek geven en eenmalig investeren in een kabel voor je pneumatische toestellen. Pneumatische slagmoersleutels zijn dus wel minder wendbaar dan accu slagmoersleutels. Daarentegen zijn ze wel lichter dan accu slagmoersleutels. Maak dus voordat je tot aanschaf overgaat een goede afweging van de voor- en nadelen van beide type slagmoersleutels voor jouw specifieke gebruik. 

Motor

Een goede motor is voor een slagmoersleutel van groot belang. Zo heb je machines met koolborstels, maar ook machines zonder koolborstels. Deze koolborstelloze slagmoersleutels zijn het overwegen waard. Ze zijn een stuk duurder dan de slagmoersleutels met koolborstel, maar de zijn wel een stuk duurzamer en, niet onbelangrijk, vergen minder onderhoud. Een ander groot voordeel is dat de motor zonder koolborstel niet oververhit. Bovendien worden deze koolborstelloze machines bedient met intelligente elektronica, die weer voor een langere levensduur van de accu zorgen. Hoewel slagmoersleutels met koolstofborstel hun werk prima doen, bieden ze geen digitale instelmogelijkheden en moet je steeds goed opletten dat de machine niet oververhit raakt. 

Variabel toerental en gebruik van de trekker

Een erg belangrijk element van de slagmoersleutel is het toerental. De sleutels die wij in deze top 5 bespreken hebben allen een variabel toerental. Dit zorgt voor een goede spreiding in het aantal toeren per minuut. Wanneer een moertje bijvoorbeeld al enigszins lost is gekomen, dan kun je met een lager toerental het moertje rustig verder lostrekken. Sommige machines beschikken over een aantal standen om het maximale toerental mee in te stellen. Meestal ligt dit voor stand 1 op 0-850 toeren per minuut, voor stand 2 op 0-2100 toeren per minuut en voor stand 3 op 0-3000 toeren per minuut. Voor veel klussen is een laag toerental goed en zelfs aan te raden. Alleen in erg lastige gevallen stel je het toerental hoger in. 

Koppel

Ook het aantal slagen per minuut is bij een slagmoersleutel ontzettend belangrijk. De kracht hiervan wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter), wat staat voor de eenheid koppel. De slagkracht van de slagmoersleutel wordt bepaald door de koppel. Dit kan je ook wel het draaivermogen noemen. Je kan als je dat wilt voor bepaalde klussen een maximaal koppel instellen, wat het makkelijker maakt de schroeven aan te draaien of los te maken. Zo is een hoog koppel vooral bij vastgeroeste bouten en moeren van belang. Vaak wordt bij bouten aangegeven wat de maximale koppel is, zodat je de bouten niet te stevig aandraait. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de spanning op de bout te groot wordt, wat kan leiden tot onherstelbare schade aan de constructiedelen. 

Grootte en stevigheid

De grootte van de slagmoersleutel maakt uit omdat het invloed heeft op het gebruiksgemak van de machine. Je zal je kunnen voorstellen dat je tijdens het werken met een grote, zware machine na een tijdje last kan ervaren aan je handen, polsen, schouders en rug. Je bent daarnaast met een groter en zwaarder apparaat ook minder wendbaar, dus als je ook in beperkte ruimtes met gemak wilt kunnen werken is het handig om voor een kleiner en lichter apparaat te kiezen. Ook is het raadzaam om na te gaan hoeveel ruimte je thuis hebt om de slagmoersleutel op te bergen. Hoe groter de machine, hoe meer ruimte hij zal innemen. Er komt natuurlijk veel kracht kijken bij het werken met een slagmoersleutel. Het is daarom belangrijk dat de machine robuust is. Het is dus altijd goed om na te gaan van welk materiaal de behuizing vervaardigd is. Wanneer een slagmoersleutel bijvoorbeeld een plastic behuizing heeft, dan raden wij het af deze aan te schaffen, want de machine zal een veel kortere levensduur kennen.  

Bedieningselementen

Wanneer je een slagmoersleutel gaat aanschaffen is het naar onze mening een goed idee om te gaan voor een machine met de volgende bedieningselementen. Allereerst de snelheidsregeling; het is een must om je slagmoersleutel in te kunnen stellen op hoge en lage snelheid. Ook de werkverlichting is belangrijk. Je zal niet altijd in een goed verlichte ruimte werken en dan komt het natuurlijk ontzettend goed uit wanneer je dankzij een ingebouwd LED-lampje goed zicht op je werkplek hebt. Voor een fijne grip en een comfortabel werkgemak raden wij aan te kiezen voor een slagmoersleutel met een soft grip handgreep. Dankzij dit rubberen oppervlak kan je langdurig de machine vasthouden zonder dat je ongemak ervaart. Je hebt natuurlijk geen zin in blaren op je hand. Als laatste is een knop om de draairichting in te stellen belangrijk, zodat je zowel moeren en bouten los als vast kan schroeven. Het is goed om hierop te letten, want je wilt natuurlijk niet voor verassingen komen te staan na aanschaf van je slagmoersleutel. Let daarbij ook op de toegankelijkheid van deze knop, want hij moet tijdens het werken goed te bedienen zijn. 

Functies en accessoires

Bij de aanschaf van sommige slagmoersleutels kan je verschillende dopsleutels inbegrepen krijgen. Dit is natuurlijk handig, want dan kan je meteen aan de slag. Goed om op te letten is of de dopsleutels makkelijk te verwisselen zijn en of ze stevig vast blijven zitten in de dopsleutelhouder. Je kan eventueel reviews van andere klanten nagaan om hun ervaringen hiermee te lezen. Een onmisbaar accessoire is de riemgreep. Een simpel hulpmiddel, maar ontzettend effectief. Wanneer je op een ladder staat te balanceren en je slagmoersleutel nergens kwijt kan, dan komt een riemhaak als geroepen. Je gebruiksgemak wordt enorm vergroot wanneer je tussendoor steeds je slagmoersleutel aan je riem kan hangen. Bovendien raak je hierdoor minder vermoeid, want je hoeft niet steeds je slagmoersleutel op te pakken en neer te leggen. Vaak worden slagmoersleutels opgeborgen is een stevige opbergkoffer. Dit is eigenlijk onmisbaar, want je slagmoersleutel zal zo goed beschermd zijn en daardoor een langere levensduur hebben. Daarnaast neem je hem zo gemakkelijk mee, en berg je hem even gemakkelijk op.  

Geraadpleegde bronnen