Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Slagmoersleutels van 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste slagmoersleutel? Wij hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de verschillende slagmoersleutels op de markt en hebben in dit artikel onze favorieten van 2023 in een top 5 gezet. Ook vind je in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om een goed geïnformeerde keuze te maken. 

De slagmoersleutel

Met een slagmoersleutel kan je schroeven, bouten en moeren losdraaien en aandraaien. Er zijn verschillende soorten slagmoersleutels. Wij hebben het in dit artikel alleen over de elektrische slagmoersleutel. Dit type slagmoersleutel heeft geen luchtslang en compressor nodig om de sleutel aan te drijven.  

Waarom kies je voor een slagmoersleutel?

Je kiest voor een slagmoersleutel als je van plan bent om bouten en moeren los of vast te draaien. Met een slagmoersleutel gaat dit velen malen sneller dan met de hand. 

Eigenschappen om op te letten

Als je een slagmoersleutel gaat kopen, is het goed om eerst even alle eigenschappen te bekijken en te bepalen welke voor jou belangrijk zijn. Let daarbij op:

  • Het type slagmoersleutel
  • De motor
  • Variabel toerental en de trekker
  • De koppel
  • Grootte en stevigheid
  • Bedieningselementen
  • Functies en accessoires
Slagmoersleutel informatie en koopadvies

Type slagmoersleutels

Voordat je een slagmoersleutel aanschaft is moet je voor jezelf nagaan voor welke werkzaamheden je de slagmoersleutel wilt gaan gebruiken. We onderscheiden twee types elektrische slagmoersleutels: de accu slagmoersleutel en de pneumatische slagmoersleutel.

De accu slagmoersleutel is vooral handig voor kleine tot middelgrote klussen. De accu slagmoersleutel is draadloos en licht van gewicht. Ook zijn dit type slagmoersleutels zuinig in gebruik.

De pneumatische slagmoersleutel is zeer geschikt is voor zwaardere klussen. Dit type slagmoersleutel werkt met een compressor om de machine van lucht te voorzien. Over het algemeen is de pneumatische slagmoersleutel goedkoper dan die op accu.

Motor

Een goede motor is voor een slagmoersleutel van groot belang. Zo heb je motors met of zonder koolborstel. Wij adviseren om voor een koolborstelloze slagmoersleutel te kiezen. Ondanks dat dit de duurdere variant is, kies je hiermee wel voor de meest duurzame optie. Ook heeft een koolborstelloze motor minder onderhoud nodig en is de motor tegen oververhitting beschermd.

Variabel toerental en gebruik van de trekker

Een erg belangrijk element van de slagmoersleutel is het toerental. Alle slagmoersleutels in onze top 5 hebben een variabel toerental. Dit zorgt voor een goede spreiding in het aantal toeren per minuut. 

Koppel

Het draaivermogen van de slagmoersleutel wordt uitgedrukt in Nm (newtonmeter), wat staat voor de eenheid koppel. De slagkracht van de slagmoersleutel wordt bepaald door de koppel. Je kan voor bepaalde klussen een maximale koppel instellen, wat het makkelijker maakt de schroeven aan te draaien of los te maken. Je gebruikt een hoge koppel vooral bij vastgeroeste bouten en moeren. Vaak wordt bij bouten aangegeven wat de maximale koppel is, zodat je de bouten niet te stevig aandraait of stuk draait. 

Grootte en stevigheid

De grootte en het gewicht van de slagmoersleutel kan uitmaken voor wat betreft het gebruiksgemak. Dit heeft alles te maken met je eigen voorkeuren.

Voor een slagmoersleutel is het belangrijk dat de machine robuust is. Het is dus altijd goed om na te gaan van welk materiaal de behuizing vervaardigd is. Wanneer een slagmoersleutel bijvoorbeeld een plastic behuizing heeft, zouden wij deze niet aanraden. De kans is groot dat levensduur van een plastic slagmoersleutel niet erg lang is.

Bedieningselementen

Slagmoersleutels kunnen een aantal verschillende handige elementen hebben. Wij raden je aan om onderstaande elementen te overwegen in je slagmoersleutel.

De snelheidsregeling: het is een must om je slagmoersleutel in te kunnen stellen op hoge en lage snelheid.

Werkverlichting: een ingebouwd LED-lampje zorgt ervoor dat je goed zicht op je werkstuk hebt.

Soft grip handvat: voor een fijne grip en een comfortabel werkgemak raden wij aan te kiezen voor een slagmoersleutel met een soft grip handgreep.

Instelbare draairichting: een knop om de draairichting gebruik je om moeren en bouten zowel los als vast te schroeven.  Let daarbij ook op de toegankelijkheid van deze knop, want hij moet tijdens het werken goed te bedienen zijn.

Functies en accessoires

Bij sommige slagmoersleutels krijg je verschillende dopsleutels erbij. Goed om op te letten is of de dopsleutels makkelijk te verwisselen zijn en of ze stevig vast blijven zitten in de dopsleutelhouder. Je kan eventueel reviews van andere klanten lezen voor hun ervaringen hiermee. Wat wij een handige accessoire vinden is de riemgreep, bijvoorbeeld als je op een ladder staat en je slagmoersleutel nergens kwijt kan. Ook worden slagmoersleutels vaak met een opbergkoffer erbij geleverd.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita DTW285ZJ​
Makita DTW285ZJ

PROFESSIONEEL

Makita DTW285RTJ​
Makita DTW285ZJ

BUDGET

Makita DTW190Z 
Makita DTW190Z 


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste slagmoersleutel 2023 - Top 5

5. FERM CDM1127

Waarom we fan zijn:
Een scherp geprijsde en krachtige slagmoersleutel, voor de meeste schroefklussen geschikt.

Bovenaan onze lijst staat de FERM CDM1127. Deze slagmoersleutel is geschikt voor zware schroefwerkzaamheden zoals demonteren en bouten en moeren los- of vastdraaien. De slagmoersleutel heeft een krachtige 18V 4.0 Ah accu een een koppel van maximaal 380Nm. Hiermee zou hij ook krachtig genoeg moeten zijn voor het verwisselen van een autowiel, maar dit lukte ons toch niet altijd. Hij maakt gebruik van de Li-Ion technologie voor een hoge energiedichtheid en een lange levensduur. 

De slagmoersleutel heeft een onbelast toerental van 0-2300 per minuut. Het apparaat weegt 4.6 kilogram. Een voordeel van de slagmoersleutel vinden wij het gebruiksgemak. Wanneer je een lange tijd aan een project moet klussen, kan dit best belastend zijn. Dankzij de soft grip handgreep van de FERM CDM1127 werk je lang tijd comfortabel door. Wat ook prettig werkt is dat er een ingebouwd LED-werklicht in het apparaat zit. De slagmoersleutel wordt met accu, lader en twee dopsleutelhouders van 19 en 21 millimeter geleverd. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 2.45 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 2300 rpm
Maximaal koppel: 380 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

FERM CDM1127 slagmoersleutel

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita DTD154ZJ

Waarom we fan zijn:
Een handige en lichte slagmoersleutel met veel kracht.

De Makita DTD154ZJ is een fijn apparaat die werkt op een 18 Volt accu. Het apparaat is elektronisch in te stellen zodat je hem kunt gebruiken voor lichte tot zware verbindingen van M4 tot M14. Daarnaast heeft de slagmoersleutel een koolborstelloze motor waardoor hij energiezuinig en duurzaam is. Ook is het apparaat beschermd tegen stof en vocht.

De Makita DTD154ZJ is vrij compact en daardoor goed te gebruiken op lastigere plekken. Dankzij de ingebouwde dubbele LED verlichting heb je ook goed zicht. Wij konden met dit apparaat ook prima bovenhands werken, het apparaat voelt goed gebalanceerd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.2 KG
Aantal koppelstanden: 3
Hoog toerental: 0 – 3600 rpm
Maximaal koppel: 175 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTD154ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch GDR 18 V

Waarom we fan zijn:
Een sterke maar handzame slagmoersleutel, geschikt voor elke klus. 

Op de derde plaats hebben we gekozen voor de Bosch GDR 18 V. Dit is een lichte slagmoersleutel (1,9 kilogram) met een ergonomisch ontwerp. Hij ligt lekker in de hand en is makkelijk in gebruik. Krachtig genoeg om ook hardnekkige schroeven mee los te kunnen draaien. De slagmoersleutel heeft een onbelast toerental van 0-2800 toeren per minuut en een koppel van maximaal 160 Nm. Je kan dankzij de twee verschillende toerentalinstellingen op het apparaat ook boren. Het LED-licht zorgt voor goed zicht tijdens het klussen.

De Bosch GDR 18 V wordt geleverd in een robuuste L-boxx met sterke clips, zodat de machine goed beschermd is en jaren mee kan gaan. Let wel op: de slagmoersleutel wordt geleverd zonder accu en oplader. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 2 KG
Aantal koppelstanden: 21
Hoog toerental: 0 – 1800 rpm
Maximaal koppel: 160 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Bosch GDR 18 V

Bekijk verschillende aanbieders

2. DeWalt DCF880NT-XJ

Waarom we fan zijn:
Een duurzame, lichte en krachtige slagmoersleutel.

Op nummer 2 staat de DeWalt DCF880NT-XJ. Deze slagmoersleutel is uitgerust met de nieuwe XR 4.0 Ah Li-Ion accutechnologie van DeWalt en werkt op een 18V XR Li-Ion accuplatform. De slagmoersleutel weegt 1.1 kilogram en heeft een compact design. De handgreep is ergonomisch en met rubber bekleed, hij voelt prettig in de hand. In dit DeWalt apparaat zit een intelligente schakelaar die de machine beveiligt en het toerental progressief regelt. Hierdoor heb je meer controle bij het schroeven.

De DeWalt DCF880NT-XJ heeft een metalen transmissie. Dit zorgt voor efficiënte krachtoverbrenging. Ook maakt dit de slagmoersleutel heel duurzaam. Daarnaast heeft de machine een goede warmte-afvoer. Ingebouwd zitten 3 LED-lampen die na het uitzetten van de schakelaar nog even blijven nabranden. Hij wordt hij geleverd in een stevige TSAK koffer die op andere koffers van ditzelfde systeem geklikt kan worden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.1 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 2300 rpm
Maximaal koppel: 203 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

DeWalt DCF880NT-XJ

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DTW285ZJ

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige en krachtige slagmoersleutel voor de fanatieke klusser en professional.

De Makita DTW285ZJ is wat ons betreft de beste slagmoersleutel, omdat erg veelzijdig en sterk is. De Makita DTW285ZJ onderscheidt zich van andere slagmoersleutels omdat hij breed inzetbaar is. Hij beschikt over meerdere functies en heeft een groot bereik aan verbindingen heeft. De Makita is geschikt voor doppen van M10 tot M20. Dit maakt hem dus geschikt voor zware klussen. Dankzij het compacte design en de soft grip handgreep is de slagmoersleutel makkelijk in gebruik. Ook de ingebouwde verlichting is erg handig. De toerenregeling is variabel instelbaar, via zowel de schakelaar als digitaal. De machine is digitaal instelbaar op vier standen. 

De maximale koppel is in stand 1 80 Nm, in stand 2 175 Nm en in stand 3 280 Nm. De vierde stand heeft een auto-stop modus bij achteruit draaien. Hierdoor stopt de machine automatisch als de schroef of bout voldoende losgedraaid is. De motor is goed beschermd tegen stof en vocht. Echt een allround slagmoersleutel, die veelzijdig in te zetten is en daarom onze nummer 1.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 3.16 KG
Aantal koppelstanden: 3
Hoog toerental: 0 – 2800 rpm
Maximaal koppel: 280 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTW285ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Slagmoersleutel: Makita DTW190Z 

Waarom we fan zijn:
Een goede prijs/kwaliteit verhouding en zeer complete slagmoersleutel.

De Makita slagmoersleutel DTW190Z geeft kwaliteit voor een lage prijs. De machine heeft een maximale koppel van 190Nm en een onbelast toerental van 0-2300 toeren per minuut. Dankzij de schakelaar zijn de toeren makkelijk te regelen. De slagmoersleutel heeft een ergonomische design.  Ook heeft het een fijne soft grip, wat het werkcomfort vergroot. 

Heel handig is ook de LED-verlichting waardoor je kan klussen in donkere en slechtverlichte ruimtes. De slagmoersleutel is beveiligd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van de accu. Let wel op: deze slagmoersleutel wordt zonder accu en lader geleverd. Je zal dus gebruik moeten maken van je andere Makita accu’s of een accu moeten aanschaffen.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.7 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 2300 rpm
Maximaal koppel: 190 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTW190Z slagmoersleutel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Slagmoersleutel: Makita DTW285RTJ

Waarom we fan zijn:
Een zeer complete slagmoersleutel inclusief twee sterke accu’s.

De Makita DTW285RTJ vinden wij de meest geschikte slagmoersleutel voor de professional. Het is hetzelfde apparaat als onze nummer 1 – de Makita DTW285ZJ – maar dan inclusief 2 5,0 Ah accu’s van 18 volt. Hierdoor kan je met 2 opgeladen accu’s de hele dag door aan jouw opdracht werken. Bekijk voor een uitgebreide review van deze slagmoersleutel onze nummer 1.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.7 KG
Aantal koppelstanden: 3
Hoog toerental: 0 – 2800 rpm
Maximaal koppel: 280 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTW285RTJ

Bekijk verschillende aanbieders

De beste slagmoersleutels per merk

De beste boormachines per type

Wat is de beste slagmoersleutel volgens Coolblue en Bol?

Wat andere klussers ook willen weten

Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen door andere klussers. 

Wat is een goede slagmoersleutel?

Wat een goede slagmoersleutel is hangt onder andere af van de klus waarvoor je de slagmoersleutel nodig hebt. Afhankelijk van het type klus zal je wel of niet een hoge koppel nodig hebben. Wij hebben de Makita DTW285ZJ als beste slagmoersleutel van 2023 beoordeeld. Deze slagmoersleutel heeft een hoge maximale koppel van 280 Nm (Newtonmeter), maar is nog steeds licht en compact. 

Hoeveel Nm moet een goede slagmoersleutel hebben?

Hoeveel Newtonmeter een goede slagmoersleutel moet hebben is afhankelijk van de zwaarte van de klus. Newtonmeter is de eenheid waarin de koppel wordt uigedrukt en is het aantal slagen per minuut dat de slagmoersleutel maakt. De koppel bepaalt dus de slagkracht van de slagmoersleutel. Hoe hoger de koppel, hoe krachtiger de slagmoersleutel is. Met een zeer hoge koppel kan je bijvoorbeeld ook vastgeroeste bouten en moeren los schroeven. 

Waar op letten bij een slagmoersleutel?

Als je een slagmoersleutel gaat kopen zijn er een aantal zaken om op te letten. Bedenk of je een pneumatische slagmoersleutel wil of een slagmoersleutel die op accu werkt. Denk vervolgens na over de motor, wel of geen variabel toerental, de koppel en de functies van het apparaat.

 

Hoe wij slagmoersleutels testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende slagmoersleutels onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste slagmoersleutel vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek