Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Decoupeerzaag? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

Ben jij op zoek naar de beste decoupeerzaag voor jou en jouw project? Een decoupeerzaag is een handig en leuk stuk gereedschap, waar ontzettend veel verschillende projecten mee te doen zijn.

Er is een breed aanbod aan decoupeerzagen op de markt. We hebben daarom in dit artikel alle belangrijkste informatie gezet die je moet weten voordat je een decoupeerzaag koopt. Ook hebben we een top 5 van onze favoriete decoupeerzagen van 2023 gemaakt.

Blijkt na het lezen van dit artikel de decoupeerzaag toch niet de juiste zaag voor je project te zijn? Scroll dan naar beneden en lees onze artikelen over andere soorten zagen. 

Veel leesplezier!

De decoupeerzaag en wat je er mee kan

Een decoupeerzaag is een zaag waarmee je organische vormen kan zagen. Je gebruikt de decoupeerzaag niet voor rechte lijnen, maar juist om cirkels te zagen of hoeken af te ronden. 

Doe onderzoek voordat je een decoupeerzaag koopt

Ben je van plan een decoupeerzaag te kopen? Doe dan eerst goed vooronderzoek en kies een decoupeerzaag die aansluit bij jouw wensen en het soort projecten dat je ermee gaat doen. Houd in je onderzoek rekening met:

  • Het vermogen
  • Een decoupeerzaag op accu of netstroom
  • Blaasfunctie
  • Zaagdiepte
  • Zaagbladen
  • Handvat
  • Zaagsnelheid

Hoe meer vermogen, hoe meer de decoupeerzaag aan kan

Het vermogen van de decoupeerzaag wordt uitgedrukt in watt, of als je een decoupeerzaag hebt die op accu werkt in volt. Hoe meer vermogen een decoupeerzaag heeft, hoe krachtiger hij is. Niet elk project heeft veel kracht nodig, maar toch is het goed om hier op te letten. Zo voorkom je dat je een decoupeerzaag koopt die te zwak is voor een deel van je projecten.

koopadvies en informatie over de decoupeerzaag

Met accu of op stroom

De beslissing om met een decoupeerzaag op accu of met snoer te werken ligt aan je persoonlijke voorkeur.

Het voordeel van een decoupeerzaag die op accu werkt is dat je meer bewegingsvrijheid hebt en overal kan werken. Het nadeel is dat de accu op een gegeven moment leeg raakt en tussentijds opgeladen moet worden.

Het voordeel van een decoupeerzaag op stroom is dat je een constante energietoevoer hebt. Wel zit je gebonden aan een stopcontact.

Ga voor een zaag met blaasfunctie als je goed zicht op je zaaglijn wilt houden

Als je bezig bent met precisiewerk is het belangrijk dat je goed zicht hebt op de zaaglijn. Met een decoupeerzaag die uitgerust is met een blaasfunctie heb je altijd goed zicht op deze lijn.

Stofafzuiging

Een handige feature als je bezig bent met hout is de aansluiting voor stofafzuiging. Je kan je stofzuiger op de zaag aansluiten waardoor het stof en zaagsel dat vrij komt direct wordt afgevoerd en je dus een stuk schoner kan werken.

Zaagdiepte

Ga na wat jij maximaal aan zaagdiepte denkt nodig te hebben voordat je een decoupeerzaag koopt. Weet je dit vooraf nog niet, investeer dan in een decoupeerzaag met een grote maximale zaagdiepte. 

Niet voor elk materiaal kan je dezelfde zaag gebruiken

Het soort zaagblad wat je bij de decoupeerzaag gebruikt is een van de belangrijkste elementen voor een goede afwerking. Er zijn verschillende soorten zaagbladen verkrijgbaar.

Kijk bijvoorbeeld goed naar het aantal tanden van het zaagblad. Hoe meer tanden de zaag heeft, hoe fijner het zaagresultaat wordt.

Er zijn daarnaast verschillende zaagbladen voor verschillende soorten materiaal verkrijgbaar (hout, plastic, kunststof en metaal). Als je bijvoorbeeld metaal zaagt zul je fijnere tanden nodig hebben dan voor hout. 

Zorg dus voordat je aan een klus begint dat je de juiste zaagbladen in huis haalt. 

Kies een decoupeerzaag met een fijn handvat, voor ergonomisch werken

Iets wat bij andere soorten zagen meestal niet zo van belang is, maar bij de decoupeerzaag wel is het handvat. Omdat je bij een decoupeerzaag met name gaat figuurzagen wil je zo prettig en vrij mogelijk kunnen bewegen.

Er zijn twee soorten handvaten bij een decoupeerzaag: de T-handgreep en de beugelgreep. De T-handgreep geeft de meeste bewegingsvrijheid. Hiermee kan je de decoupeerzaag zelfs ondersteboven gebruiken. Een beugelgreep is groter en zit vaak op decoupeerzagen die op accu werken.

De zaagsnelheid

De zaagsnelheid van de decoupeerzaag is van belang voor de afwerking van de zaaglijnen. Een hoge zaagsnelheid zorgt voor een nettere afwerking. Afhankelijk van het materiaal waarmee je werkt, heb je een andere zaagsnelheid nodig.  In hout kan je een hogere zaagsnelheid gebruiken dan in kunststof.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita DJV181ZJ
Makita DJV181ZJ

PROFESSIONEEL

Makita DJV182RTJ
Makita DJV182RTJ

BUDGET

Bosch PST 700 E​
Bosch PST 1000 PEL decouperzaag


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste decoupeerzaag 2023 - Top 5

5. Makita 4350T

Waarom we fan zijn:
Handige en prettig hanteerbare decoupeerzaag voor zowel de af-en-toe klusser als de fanatieke klusser. 

De Makita 4350T is een decoupeerzaag met een handige blaasfunctie die het vrijgekomen zaagsel direct wegblaast. Hierdoor heb je altijd zicht op je zaaglijn. De decoupeerzaag heeft een vermogen van 580 watt. Daarmee kan je zagen tot 135 mm in hout en 10 mm in metaal. De decoupeerzaag heeft een fijne softgrip beugelhandgreep en antivibratie technologie. Hiermee kan je comfortabel zagen. 

Wij vinden dit een gebruiksvriendelijke decoupeerzaag, omdat er verschillende handige opties zijn die je helpen bij het zagen. Zo heeft Makita verschillende handige opties in de zaag verwerkt die helpen het zaagblad recht te houden. Zo kan de zaag niet draaien dankzij de vierkante zaagas. Met de mogelijkheid voor zowel U als T zaagbladen, kan je zowel recht als in bochten zagen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 580 watt
Max zaagcapaciteit hout: 135 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 10 mm
Gewicht: 2,6 kg
Ingebouwde verlichting: nee

Video

Makita 4350T

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch PST 18 LI 1

Waarom we fan zijn:
Krachtige accu decoupeerzaag met de kwaliteit die je van Bosch gewend bent.

De Bosch PST 18 LI 1 is een krachtige decoupeerzaag die op een accu werkt. Hiermee kan je handig en draadloos aan de slag. De accu heeft een vermogen van 2,5 Ah. Dit is krachtig genoeg om tot 80 mm diep mee te zagen in hout. 

In tegenstelling tot de nummer 5, is het op deze decoupeerzaag wel mogelijk om de variabele snelheid in te stellen. Hierdoor kan je makkelijk de juiste snelheid instellen naar het te zagen materiaal. Het apparaat ligt goed in de hand. Ook fijn: dankzij de Low Vibration technologie wordt het grootst deel van de trillingen opgevangen. Hierdoor kan je comfortabel werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 18 V
Max zaagcapaciteit hout: 80 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 5 mm
Gewicht: 1,6 kg
Ingebouwde verlichting: ja

Video

Bosch PST 18 LI 1

Bekijk verschillende aanbieders

3. DeWalt DW331KT-QS

Waarom we fan zijn:
Geschikt voor de serieuze klusser. Krachtige motor en flinke zaagdiepte.

De Dewalt DW331KT-QS decoupeerzaag is behoorlijk sterk met een vermogen van 701 watt. Hiermee kan hij zagen tot 135 mm in hout en 30 mm in metaal. Hij haalt 3.100 zaagbewegingen per minuut, waardoor je snel en secuur kan werken. 

Op de zaag zit een blaasfunctie die gelijk het losgekomen zaagsel wegblaast. Dit houdt je zaaglijn goed zichtbaar. De zaag wordt geleverd in een stevige opbergkoffer. Wat ons betreft een aanrader voor de serieuzere klusser. Hij is een stuk duurder dan de vorige 2 decoupeerzagen, maar kan ook meer aan. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 701 watt
Max zaagcapaciteit hout: 135 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 30 mm
Gewicht: 2,8 kg
Ingebouwde verlichting: nee

Video

DeWalt DW331KT-QS

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita 4350FCTJ

Waarom we fan zijn:
Een erg fijne decoupeerzaag om mee te werken. Kan makkelijk bochten maken.

De Makita 4350FCTJ heeft een vermogen van 720 watt en een maximaal aantal slagen van 2.800 per minuut. Ook onder zware belasting blijft het toerental constant. Hierdoor kan je met het grootste gemak door verschillende materialen zagen. Ook is deze decoupeerzaag heel geschikt om bochten mee te zagen.

De ergonomische beugelgreep zorgt ervoor dat je comfortabel kan werken. Dankzij de ingebouwde stofblazer kan jij jouw zaaglijn goed zien. Ook zit er een optie tot aansluiting voor de stofzuiger op deze decoupeerzaag. De ingebouwde verlichting vinden wij erg fijn als je in slechter verlichte ruimtes moet zagen.  Dankzij het klemsysteem kan je makkelijk en zonder gereedschap je zaag verwisselen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 720 watt
Max zaagcapaciteit hout: 135 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 10 mm
Gewicht: 2,6 kg
Ingebouwde verlichting: ja

Video

Makita 4350FCTJ

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DJV181ZJ

Waarom we fan zijn:
Een accu decoupeerzaag die ook heel zware klussen aan kan. 

De Makita DJV181ZJ is een decoupeerzaag die op een 18 volt accu werkt. Let op: de accu wordt niet meegeleverd! De decoupeerzaag is voorzien van soft start, 3 pendelstanden en variabele snelheid. Dit betekent dat je heel gecontroleerd kan werken en voor elk materiaal de juiste snelheid kan instellen. 

De decoupeerzaag is goed te hanteren dankzij de T-greep. Hiermee kan je het apparaat namelijk heel nauwkeurig sturen. Dit zorgt ervoor dat je ook goed lastige hoeken kan zagen. De zaag is zelfs op zijn kop te gebruiken! In hout kan hij tot 135 mm diep zagen, ook in verstek. De reden dat deze decoupeerzaag voor ons op één staat is de veelzijdigheid en het enorme gemak waarmee hij te hanteren is. Van beginnende klusser tot professional is dit een hele goede keuze en de investering waard. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 18 V
Max zaagcapaciteit hout: 135 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 10 mm
Gewicht: 2,6 kg
Ingebouwde verlichting: ja

Video

Makita DJV181ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Decoupeerzaag: Makita DJV182RTJ

Waarom we fan zijn:
Een hele complete en krachtige decoupeerzaag, met sterke 18 volt accu.

De Makita DJV182RTJ is een model dat veel overeenkomsten heeft met onze nummer 1, maar die wat ons betreft vanwege de 2 meegeleverde accu’s en volledigheid van de set de beste professionele keuze is. De decoupeerzaag heeft een beugelgreep waardoor je ergonomisch te werk gaat. Zo kan je comfortabel langer achter elkaar doorwerken.

Op het apparaat zit een ingebouwde blaasfunctie en een aansluiting voor de stofzuiger. Ook heeft het een ingebouwde werklamp. Je kan de snelheid van de decoupeerzaag makkelijk aanpassen aan het materiaal wat je aan het zagen bent. Bovendien kan je dankzij de softstart optie heel gecontroleerd aan je zaagwerk starten. De krachtige decoupeerzaag haalt 800-3500 slagen per minuut. Hierdoor kan je makkelijk zagen tot 135 mm in hout en 10 mm in metaal.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 18 V
Max zaagcapaciteit hout: 135 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 10 mm
Gewicht: 2,6 kg
Ingebouwde verlichting: ja

Video

Makita DJV182RTJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Decoupeerzaag: Bosch PST 700 E

Waarom we fan zijn:
Bosch kwaliteit en gebruiksgemak voor een lage prijs.

De Bosch PST 700 E is een hele goede budget keuze wat ons betreft. De decouperzaag is comfortabel in gebruik met softgrip handgreep en minimale trillingen. Het apparaat is licht en makkelijk hanteerbaar.

Het vermogen van deze Bosch decouperzaag is 500 watt. Hiermee kan je zagen tot 70 mm diep in hout. De zaagbladen zijn heel makkelijk en zonder gereedschap te verwisselen dankzij het SDS-systeem. Een aanrader dus voor de beginnende of af-en-toe klusser!

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 500 watt
Max zaagcapaciteit hout: 70 mm
Max zaagcapaciteit metaal: 4 mm
Gewicht: 1,7 kg
Ingebouwde verlichting: nee

Video

Bosch PST 700 E

Bekijk verschillende aanbieders

De beste decoupeerzagen per merk

Bekijk hier de beste zagen per soort

Wat Coolblue en Bol de beste decoupeerzagen vinden

De 3 meest gestelde vragen van hobby klussers

Lees hieronder onze antwoorden op de drie meest gestelde vragen door hobby klussers. 

Wat is de beste decoupeerzaag?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste decoupeerzaag van 2023 de Makita DJV181ZJ. Makita is een gereedschapsmerk dat bekend staat om haar producten van zeer hoge kwaliteit. Lees hier alles over Makita gereedschap.

Waar moet je op letten bij het kopen van een decoupeerzaag?

Als je een decoupeerzaag gaat aanschaffen, is het belangrijk om te letten op een aantal verschillende factoren: het vermogen van de zaag, wil je een decoupeerzaag die werkt op accu of netstroom, de blaasfunctie, is er een mogelijkheid tot stofafzuiging, de zaagdiepte, zaagbladen, de zaagsnelheid en ten slotte het type handvat. 

Wat kun je doen met een decoupeerzaag?

Met een decoupeerzaag kan je organische vormen zagen. Zo is de decoupeerzaag erg geschikt voor het uitzagen van cirkels en kan je er goed hoeken mee afronden. Ook kan je met een decoupeerzaag onregelmatige vormen zagen. Voor rechte lijnen is de decoupeerzaag minder geschikt en heb je meer aan een cirkelzaag of afkortzaag. Het verschil tussen een decoupeerzaag en een cirkelzaag is namelijk dat de cirkelzaag ervoor gemaakt is om rechte lijnen te zagen, terwijl de decoupeerzaag juist ronde en onregelmatige vormen kan zagen.

Hoe wij Decoupeerzagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 28 verschillende decoupeerzagen onderzocht, meer dan 33 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste decoupeerzaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek