Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Aszuiger? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste aszuiger? Wij helpen je op weg in dit artikel met alle informatie die je nodig hebt om tot de beste aszuiger voor jou en je gebruikssituatie te komen. Ook hebben we een top 5 van onze favoriete aszuigers samengesteld. Veel leesplezier!

De aszuiger

Met een aszuiger kan je open haarden, kachels en barbecues vrij van fijnstof- en asdeeltjes maken. De motor en het filter van een aszuiger zijn speciaal ontworpen voor het opzuigen van fijnstof en asdeeltjes. 

Informatie en koopadvies over de aszuiger

Waar je op moet letten als je een aszuiger koopt

Net als bij het kopen van gereedschap, raden we ook voor de aankoop van een aszuiger aan om even goed onderzoek te doen vooraf. Let in je onderzoek op deze elementen:

  • Vermogen
  • Grootte van het reservoir
  • Vuurbestendige onderdelen
  • Filtersysteem
  • Accessoires
  • Prijs

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen van de aszuiger, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de zuigkracht zal zijn. Een machine met een hoog vermogen kan makkelijker hele fijne stofdeeltjes opzuigen. 

Grootte van het reservoir

De grootte van het reservoir kan per aszuiger nogal verschillen. Je hebt machines met een klein, middelgroot en groot reservoir. Een groot reservoir bevat minstens 20 liter. Voor huis, tuin en keuken gebruik heb je zo’n groot reservoir niet nodig. 

Vuurbestendige onderdelen

Het is wanneer je een open haard of barbecue reinigt belangrijk dat dit veilig kan, aangezien de as nog kan nasmeulen een heet is. Aszuiger zijn speciaal ontworpen om hetere temperaturen aan te kunnen dan normale stofzuigers.

De stofzuigerkap is bij een aszuiger vervaardigd uit metaal en bestand tegen de hitte. Ook de zuigslang is gemaakt van hittebestendig materiaal. Er zijn zuigslangen die aan de binnenkant ook nog metalen gaas hebben, waardoor er geen warme as door de buis heen kan branden.

De meeste aszuigers hebben bovendien een reservoir dat ook uit metaal vervaardigd is. Het is altijd aan te raden om de verschillende veiligheidsopties van een aszuiger even te onderzoeken. 

Wat je moet weten als je een aszuiger koopt

Filtersysteem

Een van de belangrijkste onderdelen van een aszuiger is zonder twijfel het filtersysteem. Het filtersysteem bestaat bij de meeste machines uit twee lagen.

De eerste laag is een fijn metaal raster dat de grove stof- en asdeeltjes opvangt. De tweede laag is een gevouwen weefsel dat ook het fijnstof tegenhoudt. Controleer ook of de aszuiger een HEPA filtersysteem heeft – meestal hebben de beste kwaliteit aszuigers dit. HEPA staat voor High Efficiency Particulte Air. De filter bestaat uit meerdere lagen en is heel veilig. 

Sommige machines zijn uitgerust met een zelfreinigend filtersysteem. Dit systeem klopt zelf de asdeeltjes die op de filter zitten los. Hierdoor verstopt het filter minder snel. 

Accessoires

Let er bij de aankoop van een aszuiger altijd even op wat de accessoires zijn, zoals extra opzetstukjes. Kijk ook of de aszuiger wieltjes heeft of niet en bedenk of dat belangrijk voor jou is.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een aszuiger is natuurlijk budget. De prijzen van aszuigers lopen flink uiteen, afhankelijk van grootte en vermogen. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte aszuiger begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. 

Onze Keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Kärcher AD 2​
Kärcher AD 2

PROFESSIONEEL

Lavor Ashley Kombo

BUDGET

Eurom Force Aszuiger
Eurom Force Aszuiger


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Aszuiger 2023 - Top 5

5. Einhell TC-AV 1250

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger met zuig- en blaasfunctie, vrij basic en dus zeer geschikt voor open haard of barbecue.

De Einhell TC-Av 1250 is speciaal ontworpen om as op te zuigen en heeft daarom speciale filters die zelfs de kleinste deeltjes tegenhouden. Daarbij is de aszuiger net zo makkelijk schoon te maken als dat hij zelf schoon maakt. De aszuiger heeft een inhoud van 20 liter. Met een vermogen van 1250 Watt en een zuigkracht van maximaal 165 mbar worden alle miniscule deeltjes opgezogen.

Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen dankzij de draaghendel, en het snoer kan opgerold worden aan de zijkant van het apparaat wanneer je klaar bent. Het is belangrijk om de aszuiger na gebruik leeg en schoon te maken. Dit doe je door het even om te spoelen met water. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1250 W
Volume opvang: 20 L
Gewicht: 4,4 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Einhell TC-AV 1250

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TC-AV 1720 DW

Waarom we fan zijn:
Een handige en krachtige aszuiger met plooifilter en voorfilter.

Op nummer 4 staat de Einhell TC-AV 1720. Deze lijkt erg op de nummer 5, maar is net wat krachtiger. Hij heeft een vermogen van 1250 W en een maximale zuigkracht van 175 mbar. Dankzij de geïntegreerde plooifilter komt de as- en fijnstof niet in de lucht terecht. De machine is bovendien uitgerust met een extra voorfilter die zorgt voor een betere filtering om te voorkomen dat het plooifilter geblokkeerd raakt.

Ook fijn is dat de aszuiger een blaasfunctie heeft. Deze is heel gemakkelijk in te schakelen door de slang op de blaasfunctie te plaatsen. De inhoud van het reservoir is 20 liter. De machine heeft vier zwenkwielen waardoor hij mobiel en flexibel in het gebruik is. Daarnaast is de aszuiger heel stabiel door de met metaal versterkte zuigslang en de aluminium zuigbuis. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1250 W
Volume opvang: 20 L
Gewicht: 3.95 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Einhell TC-AV 1720 DW

Bekijk verschillende aanbieders

3. Güde GA-1200 R

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger met zonder blaasfunctie, maar wel heel heel makkelijk in onderhoud en perfect voor gebruik in en om het huis.

De zakloze Güde GA-1200 R is een aszuiger met een vermogen van 1200 Watt. Je hebt met dit model een actieradius van ongeveer 3 meter, de slanglengte is 1 meter en het netsnoer 2 meter. De inhoud van de opvangbak is 18 liter. 

Tijdens het schoonmaken heb je altijd maximale zuigkracht omdat het filter eerst schoongeblazen wordt vóór het zuigen, dit gebeurt omdat de luchtstroom kort omgedraaid wordt bij het drukken op de knop. Hierdoor hoef je ook niet steeds het filter tussentijds schoon te maken. Dit wordt ook wel het Auto-Clean filterreinigingssysteem genoemd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 18 L
Gewicht: 4.25 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Güde GA-1200 R

Bekijk verschillende aanbieders

2. Qlima ASZB1018

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger op accu met brandwerende slang. Zeer makkelijk in gebruik.

Op nummer 2 een aszuiger op accu, de Qlima ASZB 1018. Met de krachtige 18V li-ion batterij heeft deze aszuiger een vermogen van 1200 watt. Met een volle accu kan je 20 tot 25 minuten non-stop zuigen. Laden duurt gemiddeld 3,5 uur.

De aszuiger heeft een HEPA filter waardoor de hele fijne stofdeeltjes worden gefilterd zodat ze terug in de lucht kunnen komen. Het filter moet je tussentijds even wassen. De zuigslang is van brandwerend aluminium. Ook de opvangbak is van brandwerend metaal met aan de buitenkant een kunststof coating.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 18 L
Gewicht: 5 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Qlima ASZB1018

Bekijk verschillende aanbieders

1. Kärcher AD 2

Waarom we fan zijn:
Aszuiger van zeer hoge kwaliteit met veel kracht. 

De nummer 1 van deze top 5 is wat ons betreft de Kärcher AD 2. De motor heeft een vermogen van 600 watt met een grote zuigkracht. De machine heeft een uniek filtersysteem met een vlakfilter en een grofvuilfilter. Hierdoor kan hij gemakkelijk grote hoeveelheden as- en fijnstofdeeltjes opzuigen. Dit filtersysteem is bovendien vlamvertragend is. Ook de metalen zuigslang en het mondstuk zijn veilig en hittebestendig. Het filter hoeft niet handmatig te worden schoon gemaakt, dankzij het Kärcher ReBoost Filter Cleaning Technology systeem. Je stelt dit systeem middels een knop in werking. De filters en simpele reiniging daarvan maken dat voor ons deze aszuiger de nummer 1 is, hij is namelijk ook zeer geschikt voor mensen met een stofallergie.

Een groot voordeel van deze aszuiger is de gebogen handzuigslang. Hiermee bereik je alle hoeken en moeilijk plekken. Het Push & Pull-blokkeersysteem zorgt voor een snelle en makkelijke opening en sluiting van het reservoir. Deze heeft bovendien een praktische handgreep zodat je hem gemakkelijk kan legen zonder dat je in contact komt met de stof- en asdeeltjes. Een minpunt van deze machine is dat hij geen wieltjes heeft. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 600 W
Volume opvang: 14 L
Gewicht: 4.4 KG
Type opvang: Zonder zak

 

Video

Kärcher AD 2

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Aszuiger: Eurom Force Aszuiger

Waarom we fan zijn:
Een rechttoe-rechtaan aszuiger. Makkelijk en snel. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Deze aszuiger is een goede vervanging voor het stoffer en blik om barbecue en openhaard vrij van as te maken. De buis en opvangbak zijn van vuurvast materiaal gemaakt. Je kan hiermee as tot 60 graden opzuigen.

Deze aszuiger is uiteraard ook te gebruiken voor ander fijn materiaal, zoals zaagsel en fijn gruis. De aszuiger is makkelijk te legen en is compact en licht. Goed geprijsd en een handige toevoeging aan je huishoud artikelen. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 800 W
Volume opvang: 15 L
Gewicht: 3 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Eurom Force Aszuiger

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Aszuiger: Lavor Ashley Kombo

Waarom we fan zijn:
Een 3-in-1 aszuiger die zowel nat als droog kan zuigen. Zeer geschikt voor de professional.

De Lavor Ashley Kombo is een krachtige aszuiger, natzuiger en heeft een blaasfunctie. De Ashley Kombo is ideaal voor op de werkplek omdat hij zo veelzijdig is en ook vocht kan opzuigen. Het vermogen van de motor is 1200 watt. Hij heeft een dubbele tank, gescheiden door fijn metaalgaas. De opvangbak is met 28 liter zeer ruim. 

De aszuiger heeft een kabellengte van 4 meter, dus je hebt ruime bewegingsruimte. Dankzij de wieltjes is hij makkelijk te verplaatsen. Het filter kan makkelijk worden gereinigd. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 28 L
Gewicht: 9 KG
Type opvang: Zonder zak

 

Video

Lavor Ashley Kombo

Bekijk verschillende aanbieders

Dit vinden Coolblue en Bol de 10 beste aszuigers

Wat andere klussers willen weten

Wat is de beste aszuiger?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek is als beste aszuiger van 2023 uit de test gekomen de Kärcher AD 2 aszuiger. Deze aszuiger is van de beste kwaliteit, zeer krachtig en makkelijk in gebruik. Het merk Kärcher staat erom bekend hoge kwaliteit schoonmaak apparatuur te maken, zoals onder andere hogedrukreinigers en stoomreinigers. 

Wat doet een aszuiger?

Een aszuiger is een machine waarmee je open haarden, kachels en barbecues vrij kan maken van fijnstof- en asdeeltjes. Een gewone stofzuiger is hiertoe niet in staat, omdat de filter het fijnere stof uit de as doorlaat. Bovendien kan je wanneer je de normale stofzuiger gebruikt om as op te zuigen, hem vaak niet meer gebruiken voor het normale stofzuigen. Een aszuiger heeft een motor en filter die speciaal ontworpen zijn voor het opzuigen van fijnstof- en asdeeltjes. De speciale filter houdt zelfs de kleinste stofdeeltjes tegen. Ook kan een aszuiger met gemak grotere houtskool, brokjes hout en kolen zuigen. Het kan dus heel handig zijn om een aszuiger in huis te hebben en ze zijn bovendien ook niet zo duur.

Hoe wij aszuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende aszuigers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste aszuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek