Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste aszuigers van 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste aszuiger? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een aszuiger die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze aszuiger top 5 voor het jaar 2023.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Aszuigers

BESTE KOOP

Kärcher AD 2​
Kärcher AD 2

PROFESSIONEEL

Lavor Ashley Kombo

BUDGET

Eurom Force Aszuiger
Eurom Force Aszuiger


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste aszuiger - Top 5

5. Einhell TC-AV 1250

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger met zuig- en blaasfunctie, vrij basic en dus zeer geschikt voor open haard of barbecue.

De Einhell TC-Av 1250 is speciaal ontworpen om as op te zuigen en heeft daarom speciale filters die zelfs de kleinste deeltjes tegenhouden. Daarbij is de aszuiger net zo makkelijk schoon te maken als dat hij zelf schoon maakt. De aszuiger heeft een inhoud van 20 liter. Met een vermogen van 1250 Watt en een zuigkracht van maximaal 165 mbar worden alle miniscule deeltjes opgezogen.

Het apparaat is gemakkelijk te verplaatsen dankzij de draaghendel, en het snoer kan opgerold worden aan de zijkant van het apparaat wanneer je klaar bent. Het is belangrijk om de aszuiger na gebruik leeg en schoon te maken. Dit doe je door het even om te spoelen met water. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1250 W
Volume opvang: 20 L
Gewicht: 4,4 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Einhell TC-AV 1250

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell TC-AV 1720 DW

Waarom we fan zijn:
Een handige en krachtige aszuiger met plooifilter en voorfilter.

Op nummer 4 staat de Einhell TC-AV 1720. Deze lijkt erg op de nummer 5, maar is net wat krachtiger. Hij heeft een vermogen van 1250 W en een maximale zuigkracht van 175 mbar. Dankzij de geïntegreerde plooifilter komt de as- en fijnstof niet in de lucht terecht. De machine is bovendien uitgerust met een extra voorfilter die zorgt voor een betere filtering om te voorkomen dat het plooifilter geblokkeerd raakt.

Ook fijn is dat de aszuiger een blaasfunctie heeft. Deze is heel gemakkelijk in te schakelen door de slang op de blaasfunctie te plaatsen. De inhoud van het reservoir is 20 liter. De machine heeft vier zwenkwielen waardoor hij mobiel en flexibel in het gebruik is. Daarnaast is de aszuiger heel stabiel door de met metaal versterkte zuigslang en de aluminium zuigbuis. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1250 W
Volume opvang: 20 L
Gewicht: 3.95 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Einhell TC-AV 1720 DW

Bekijk verschillende aanbieders

3. Güde GA-1200 R

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger met zonder blaasfunctie, maar wel heel heel makkelijk in onderhoud en perfect voor gebruik in en om het huis.

De zakloze Güde GA-1200 R is een aszuiger met een vermogen van 1200 Watt. Je hebt met dit model een actieradius van ongeveer 3 meter, de slanglengte is 1 meter en het netsnoer 2 meter. De inhoud van de opvangbak is 18 liter. 

Tijdens het schoonmaken heb je altijd maximale zuigkracht omdat het filter eerst schoongeblazen wordt vóór het zuigen, dit gebeurt omdat de luchtstroom kort omgedraaid wordt bij het drukken op de knop. Hierdoor hoef je ook niet steeds het filter tussentijds schoon te maken. Dit wordt ook wel het Auto-Clean filterreinigingssysteem genoemd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 18 L
Gewicht: 4.25 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Güde GA-1200 R

Bekijk verschillende aanbieders

2. Qlima ASZB1018

Waarom we fan zijn:
Een aszuiger op accu met brandwerende slang. Zeer makkelijk in gebruik.

Op nummer 2 een aszuiger op accu, de Qlima ASZB 1018. Met de krachtige 18V li-ion batterij heeft deze aszuiger een vermogen van 1200 watt. Met een volle accu kan je 20 tot 25 minuten non-stop zuigen. Laden duurt gemiddeld 3,5 uur.

De aszuiger heeft een HEPA filter waardoor de hele fijne stofdeeltjes worden gefilterd zodat ze terug in de lucht kunnen komen. Het filter moet je tussentijds even wassen. De zuigslang is van brandwerend aluminium. Ook de opvangbak is van brandwerend metaal met aan de buitenkant een kunststof coating.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 18 L
Gewicht: 5 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Qlima ASZB1018

Bekijk verschillende aanbieders

1. Kärcher AD 2

Waarom we fan zijn:
Aszuiger van zeer hoge kwaliteit met veel kracht. 

De nummer 1 van deze top 5 is wat ons betreft de Kärcher AD 2. De motor heeft een vermogen van 600 watt met een grote zuigkracht. De machine heeft een uniek filtersysteem met een vlakfilter en een grofvuilfilter. Hierdoor kan hij gemakkelijk grote hoeveelheden as- en fijnstofdeeltjes opzuigen. Dit filtersysteem is bovendien vlamvertragend is. Ook de metalen zuigslang en het mondstuk zijn veilig en hittebestendig. Het filter hoeft niet handmatig te worden schoon gemaakt, dankzij het Kärcher ReBoost Filter Cleaning Technology systeem. Je stelt dit systeem middels een knop in werking. De filters en simpele reiniging daarvan maken dat voor ons deze aszuiger de nummer 1 is, hij is namelijk ook zeer geschikt voor mensen met een stofallergie.

Een groot voordeel van deze aszuiger is de gebogen handzuigslang. Hiermee bereik je alle hoeken en moeilijk plekken. Het Push & Pull-blokkeersysteem zorgt voor een snelle en makkelijke opening en sluiting van het reservoir. Deze heeft bovendien een praktische handgreep zodat je hem gemakkelijk kan legen zonder dat je in contact komt met de stof- en asdeeltjes. Een minpunt van deze machine is dat hij geen wieltjes heeft. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 600 W
Volume opvang: 14 L
Gewicht: 4.4 KG
Type opvang: Zonder zak

 

Video

Kärcher AD 2

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Aszuiger: Eurom Force Aszuiger

Waarom we fan zijn:
Een rechttoe-rechtaan aszuiger. Makkelijk en snel. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Deze aszuiger is een goede vervanging voor het stoffer en blik om barbecue en openhaard vrij van as te maken. De buis en opvangbak zijn van vuurvast materiaal gemaakt. Je kan hiermee as tot 60 graden opzuigen.

Deze aszuiger is uiteraard ook te gebruiken voor ander fijn materiaal, zoals zaagsel en fijn gruis. De aszuiger is makkelijk te legen en is compact en licht. Goed geprijsd en een handige toevoeging aan je huishoud artikelen. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 800 W
Volume opvang: 15 L
Gewicht: 3 KG
Type opvang: Zonder zak

Video

Eurom Force Aszuiger

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Aszuiger: Lavor Ashley Kombo

Waarom we fan zijn:
Een 3-in-1 aszuiger die zowel nat als droog kan zuigen. Zeer geschikt voor de professional.

De Lavor Ashley Kombo is een krachtige aszuiger, natzuiger en heeft een blaasfunctie. De Ashley Kombo is ideaal voor op de werkplek omdat hij zo veelzijdig is en ook vocht kan opzuigen. Het vermogen van de motor is 1200 watt. Hij heeft een dubbele tank, gescheiden door fijn metaalgaas. De opvangbak is met 28 liter zeer ruim. 

De aszuiger heeft een kabellengte van 4 meter, dus je hebt ruime bewegingsruimte. Dankzij de wieltjes is hij makkelijk te verplaatsen. Het filter kan makkelijk worden gereinigd. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1200 W
Volume opvang: 28 L
Gewicht: 9 KG
Type opvang: Zonder zak

 

Video

Lavor Ashley Kombo

Bekijk verschillende aanbieders

Wat is de Aszuiger Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste aszuiger

Wat is de beste aszuiger?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek is als beste aszuiger van 2023 uit de test gekomen de Kärcher AD 2 aszuiger. Deze aszuiger is van de beste kwaliteit, zeer krachtig en makkelijk in gebruik. Het merk Kärcher staat erom bekend hoge kwaliteit schoonmaak apparatuur te maken, zoals onder andere hogedrukreinigers en stoomreinigers. 

Wat doet een aszuiger?

Een aszuiger is een machine waarmee je open haarden, kachels en barbecues vrij kan maken van fijnstof- en asdeeltjes. Een gewone stofzuiger is hiertoe niet in staat, omdat de filter het fijnere stof uit de as doorlaat. Bovendien kan je wanneer je de normale stofzuiger gebruikt om as op te zuigen, hem vaak niet meer gebruiken voor het normale stofzuigen. Een aszuiger heeft een motor en filter die speciaal ontworpen zijn voor het opzuigen van fijnstof- en asdeeltjes. De speciale filter houdt zelfs de kleinste stofdeeltjes tegen. Ook kan een aszuiger met gemak grotere houtskool, brokjes hout en kolen zuigen. Het kan dus heel handig zijn om een aszuiger in huis te hebben en ze zijn bovendien ook niet zo duur.

Tips bij aanschaf van jouw aszuiger

Welke aszuiger kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de aszuiger in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede aszuiger, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een aszuiger.

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen van de aszuiger, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de zuigkracht zal zijn. Een machine met een hoog wattage zal zodoende moeiteloos grote hoeveelheden as kunnen opzuigen. Ook zullen grotere deeltjes gemakkelijker opgezogen kunnen worden als de motor van de aszuiger krachtiger is. Je zal dan langdurig kunnen werken en heel efficiënt kunnen reinigen. Een machine met een hoger wattage zal over het algemeen ook minder lawaaierig zijn. Het is dus goed om bij aanschaf. Van een aszuiger na te gaan wat voor vermogen het beste bij de door jou geplande zuigwerkzaamheden zal passen. Stel je hebt bijvoorbeeld een zeer grote open haard, dan is het aan te raden een machine aan te schaffen met een groot reservoir en een hoge zuigkracht. Als je maar voor kleine hoeveelheden as de machine zal gebruiken, dan zal een kleiner model met een lager wattage volstaan.

Grootte

De grootte van het reservoir kan per aszuiger nogal verschillen. Zo heb je machines met een klein, middelgroot reservoir en een groot reservoir. Het is daarom raadzaam om na te gaan hoeveel as je zal willen opzuigen. Het is namelijk erg vervelend wanneer je reservoir tijdens de aszuiger steeds te snel vol zit. Ga daarom na hoe vaak je de aszuiger zal gebruiken en hoe grote hoeveelheden as je zal gaan opzuigen. Als je bijvoorbeeld wekelijks je open haard reinigt dan zal je niet elke keer het reservoir willen legen. Het is in dat geval dus raadzaam om voor een machine met een groot reservoir (minstens 20 liter) te kiezen. Als je niet zo frequent de machine zal gebruiken of bijvoorbeeld over een kleine open haard of kachel beschikt, dan zal een aszuiger met een kleiner reservoir volstaan.

Vuurbestendige onderdelen

Het is wanneer je een open haard of barbecue reinigt belangrijk dat dit veilig gebeurd. Het risico is namelijk dat de as nog nasmeult of nog te heet is voor het apparaat, dat zodoende beschadigt kan raken. Aszuiger zijn hier speciaal voor ontworpen en kunnen hetere temperaturen aan dan normale stofzuigers. De stofzuigerkap is bij een aszuiger vervaardigd uit metaal en zo bestand tegen de hitte. Ook de zuigslang is gemaakt van hittebestendig materiaal zodat hij geen schade oploopt door hete asdeeltjes. Er zijn zuigslangen die aan de binnenkant voorzien zijn van een metalen gaas, waardoor er geen warme as door de buis heen kan branden. Sommige aszuigers hebben bovendien voor extra veiligheid een reservoir dat ook uit metaal vervaardigd is. Zo wordt het risico op brand nog meer verkleind, aangezien het metaal geen vlam kan vatten. Het is altijd aan te raden om een zo veilig mogelijke machine uit te kiezen. Let er wel op dat de maximum temperatuur per apparaat kan verschillen.

Filtersysteem

Een van de belangrijkste onderdelen van een aszuiger is zonder twijfel het filtersysteem. Dit filtersysteem bestaat bij de meeste machines uit twee lagen. De eerste laag is een fijn metaal raster dat de grove stof- en asdeeltjes opvangt. De tweede laag is een gevouwen weefsel dat ook het fijnstof tegenhoudt. Het is raadzaam om erop te letten of een aszuiger een HEPA filtersysteem heeft. De beste aszuigers zijn meestal hiermee uitgerust. HEPA staat voor High Efficiency Particulte Air. Deze filter bestaat uit meerdere lagen en is heel veilig. Hou er rekening mee dat niet elke aszuiger geschikt is voor grove deeltjes. Er zijn machines die alleen fijne as- en stofdeeltjes aankunnen. Een ander belangrijk element is of de filter makkelijk te reinigen is. Sommige machines zijn uitgerust met een zelfreinigend filtersysteem. Dit systeem klopt dan zelf de asdeeltjes die op de filter zitten los. Dit is ontzettend fijn, want dan hoef je niet steeds handmatig de filter schoon te maken. Hierdoor zal de filter ook veel minder snel verstoppen, wat je een hoop ergernis zal besparen. Een verstopte filter zorgt er namelijk voor dat de zuigkracht van je machine een stuk minder wordt. Bij machines zonder zelfreinigend filtersysteem is het belangrijk om na te gaan of je de filter gemakkelijk uit de machine kan halen om hem schoon te maken. Je hebt bijvoorbeeld filters die je gemakkelijk kan afspoelen onder de kraan, wat het gebruiksgemak vergroot. Als laatste is het ook belangrijk dat wanneer de filter versleten is, je de mogelijkheid hebt om hem na te bestellen.

Accessoires

Het is fijn als een aszuiger geleverd wordt inclusief voldoende opzetstukken, zodat je ook moeilijk bereikbare plekken kan bereiken. Daarnaast is het fijn als je tijdens het aszuigen een grote bewegingsvrijheid hebt. Zo zal je overal goed bij kunnen en een comfortabeler gebruiksgemak ervaren. Let daarom bij de aanschaf van een aszuiger op de lengte van het stroomsnoer. De lengte kan namelijk erg verschillen. Het is immers heel vervelend wanneer je snoer niet lang genoeg is en je in de weer moet met een verlengsnoer. Sommige machines hebben een buitengewoon lang snoer voor een optimaal gebruikscomfort. Een ander belangrijk element is het aanwezig zijn van wieltjes onder de machine. Ook dit geeft je namelijk een grotere bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Bovendien kan je de machine zo gemakkelijk vervoeren, want vooral grote aszuigers kunnen erg zwaar zijn. Hou bij de aanschaf van een aszuiger dus je oog op de lengte van het stroomsnoer en de wendbaarheid van het apparaat.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een aszuiger is natuurlijk budget. De prijzen van aszuigers lopen sterk uiteen, afhankelijk van grootte en vermogen. Logischerwijs is een aszuiger met een groter vermogen en een groter opvangreservoir een stuk duurder dan een kleinere, minder krachtige aszuiger. Een professionele aszuiger zal je niet voor de prijs van een normale aszuiger vinden. Deze toestellen zijn dan ook echt op veelvuldig en intensief gebruik gericht. In de meeste gevallen zal een simpele machine volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte aszuiger begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. Er zijn ontzettend veel websites die aszuigers verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Het is wanneer je op deze websites op zoek gaat naar de meest geschikte aszuiger raadzaam om op reviews van andere klanten te letten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Hoe wij aszuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende aszuigers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste aszuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.4 / 5. Aantal stemmen 134

Geraadpleegde bronnen