Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste aszuigers van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar het beste aszuiger? Hoe fijn en knus is het om in de koude wintermaanden de houtvoorraad aan te breken en de openhaard aan te steken. Of wanneer het lekker weer is in de lente- en zomermaanden en de barbecue weer tevoorschijn komt om heerlijke maaltijden op te grillen. Helaas zijn hier ook nadelen aan. Zodra het vuur in de haard gedoofd is en de barbecue uitgemaakt is, zullen ze schoongemaakt moeten worden. De achtergebleven as is erg stoffig en maakt dat het geen prettig klusje is om deze op te ruimen. Wanneer je dit met de hand doet dan bevindt je jezelf al snel temidden van een aswolk. Het as komt als je niet oppast overal terecht en maakt vieze vlekken. Dit kan gelukkig een stuk gemakkelijker en schoner worden opgelost. Namelijk met een aszuiger! Deze grote broer van de normale stofzuiger zuigt met gemak as op. Daarnaast is de aszuiger ook nog eens heel handig in de werkplaats, want dan kan je zaagsel en andere stofdeeltjes gemakkelijk opzuigen en zo je werkplek schoonhouden. Bijkomend voordeel is dat aszuigers helemaal niet zo duur zijn en dus absoluut de investering waard zijn.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Aszuigers

BESTE KOOP

Kärcher AD 2
Kärcher AD 2

PROFESSIONEEL

Kaminer XXL Heavy Duty
Kaminer XXL Heavy Duty

BUDGET

Powerplus POWX300
Powerplus POWX300

Beste aszuiger - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goed aszuiger te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan aszuigers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende aszuigers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke aszuigers als beste uit de bus komen. 

5. Powerplus POWX308

We beginnen onze top 5 met de Powerplus POWX308. Deze aszuiger heeft een krachtige motor met een vermogen van 1200 W waarmee hij moeiteloos alle stof- en asdeeltjes opzuigt. Zowel de kleinste stofdeeltjes als asdeeltjes tot maximaal 60°C zijn voor deze aszuiger prima op te zuigen. Dat is heel fijn, want niet elke machine kan deze temperatuur aan. Het stevige, duurzame reservoir kan tot wel 20 liter opslaan. De machine heeft een zuigslang van 1,2 meter waarmee je met gemak bij alle hoekjes van de haard en de kachel komt. 

De machine zuigt al het vuil snel op en is heel gebruiksvriendelijk. Dankzij de wieltjes verplaats je hem gemakkelijk en kan je je flexibel in de ruimte bewegen. De aszuiger heeft een dubbelbaanse filter die met gemak de kleinste stofdeeltjes tegenhoudt en zo voorkomt dat ze in de lucht ronddwarrelen, wat niet goed is voor de gezondheid. Zo wordt ook de motor beschermd tegen de fijnste stof- en asdeeltjes. Het is je vast opgevallen dat het soms lastig kan zijn de as effectief uit alle hoekjes opgezogen te krijgen. Dankzij de blaasfunctie op de aszuiger lukt dat wel. Deze zorgt er namelijk voor dat je het vuil ook uit kleine, moeilijk bereikbare hoekjes geblazen krijgt. Voor het legen van het reservoir verwijder je na gebruik de deksel. 

Vervolgens leeg je met gemak het reservoir in de vuilnisbak. Erg galant van Powerplus is dat je naast de aszuiger en de bijbehorende onderdelen ook een vloedborstel en ontstoffingsborstel ontvangt. Wanneer de filter aan vervanging toe is kan je een nieuwe POWX305B filter aanschaffen. Deze is los te verkrijgen. Een fijn pluspunt: bij aankoop van deze aszuiger heb je drie jaar garantie.  

Powerplus POWX308

4. Einhell TC-AV 1620

Op plek 4 deze knalrode aszuiger van EINHELL. Deze krachtige machine heeft een vermogen van 1250 W en een maximale zuigkracht van 165 mbar. Zo zal je moeiteloos asresten uit de haard en barbecue en zaagsel in je werkplaats kunnen opzuigen. De inhoud van het reservoir is 20 liter, dus je zal niet steeds het reservoir van de aszuiger hoeven te legen. De machine is heel gebruiksvriendelijk dankzij het robuuste ontwerp. Hij heeft vier zwenkwielen waardoor hij erg mobiel en flexibel in het gebruik is. Zo kan je gemakkelijk en comfortabel werken. Daarnaast is de aszuiger heel stabiel door de met metaal versterkte zuigslang en de aluminium zuigbuis. 

Dat is wel zo fijn, want je wilt niet het risico lopen dat de machine omvalt. De zuigslang heeft een lengte van 1,2 meter en een diameter van 36 mm. Zo kan je moeiteloos overal bij. We zijn allemaal wel bekend met de fijne as- en fijnstof die de neiging heeft op te stuiven bij het schoonmaken van de haard of de barbecue. Dankzij de geïntegreerde plooifilter komt deze as- en fijnstof niet in de lucht terecht. Dit is natuurlijk zowel voor je eigen gezondheid als voor het milieu beter. De machine is bovendien uitgerust met een extra voorfilter die zorgt voor een betere filtering om te voorkomen dat het plooifilter geblokkeerd raakt. Ook fijn is dat de aszuiger een blaasfunctie heeft. Deze is heel gemakkelijk in te schakelen door de slang op de blaasfunctie te plaatsen. 

Zodra je klaar met het aszuigen is het fijn wanneer je het reservoir gemakkelijk kan legen, zonder dat je het risico loopt op stofdeeltjes die overal terecht komen. Dankzij de snelsluitingen kan je het reservoir gelukkig moeiteloos legen. De aszuiger heeft een draaghandvat waarmee je hem gemakkelijk kan vervoeren en van de ene locatie naar andere mee kan nemen. Voordat je de machine opbergt kan je de stroomkabel om het handvat wikkelen, zodat hij stevig blijft zitten.

3. Güde GA 1000 D

Door met onze nummer 3, de Güde GA 1000 D. Deze aszuiger heeft een vermogen van 1000 W. Het reservoir heeft een inhoud van 18 liter, dus je kan aardig wat as- en fijnstof opzuigen met deze machine. Je komt gemakkelijk bij de open haard of de barbecue dankzij het 2,7 meter lange stroomsnoer. Daardoor ben je zeer wendbaar en dat vergroot uiteraard het gebruiksgemak. Doordat de zuigslang een meter lang is zal je bij alle hoekjes in de haard of kachel kunnen komen. Zo zuig je in een ruk alle as weg. 

De machine is echter niet geschikt voor cementstof, dus dat moet je tijdens het klussen niet met deze aszuiger opzuigen. Je wilt wanneer je een aszuiger aanschaft natuurlijk voorkomen dat je telkens de filter moet schoonmaken. Dit kost tijd en energie en is vooral gewoon heel irritant. Dat zal je met deze machine niet overkomen, want hij maakt gebruik van het Jet-Clean filterreinigingssysteem. Met een druk op de knop draait dit systeem de luchtstroom kortstondig om, waardoor de filter wordt schoongeblazen. 

Zo hoef je niet steeds de filter schoon te maken of af te kloppen én blijft de zuigkracht van de aszuiger behouden. Erg fijn is dat de filter zakloos is. Dit is beter voor het milieu en scheelt kosten. Het is bovendien erg makkelijk de machine te reinigen. De filter kan eventueel gewoon met water worden afgespoeld. 

2. Powerplus POWX312

Op de tweede plek is de Powerplus POWX312 geëindigd. Net als de Powerplus waarmee we onze lijst aftrapten, is ook de POWX312 een uiterst bekwame en betrouwbare aszuiger. Hij heeft echter een aantal snufjes waardoor hij net wat hoger dan zijn broertje in deze top 5 is geëindigd. De motor van deze machine heeft een vermogen van een buitengewone 1500 W. In combinatie met de Hepa-filter waarmee hij is uitgerust is hij zodoende zeer goed in staat om allerlei soorten vuil op te zuigen. 

Ook grotere houtskeeldeeltjes en zaagsel zijn geen probleem voor deze machine. De POWX312 heeft een duurzame, stalen tank met een inhoud van 20 liter, waarmee hij meer dan genoeg opslagruimte heeft. Een groot voordeel van deze aszuiger is de ongekende bewegingsvrijheid die je tijdens het aszuiger zal ervaren. De zuigslang van deze machine is namelijk maar liefst twee meter lang. Zo heb je een zeer comfortabel werkcomfort en kan je tijdens het opzuigen overal zonder problemen bij. Ook het stroomsnoer is een stuk langer dan bij de andere apparaten, namelijk vijf meter! Je zal dus in vrijwel elke ruimte je met gemak en flexibel kunnen bewegen. Een ander pluspunt is de geïntegreerde filterreiniging waarover de aszuiger beschikt. 

Door middel van filtertrillingen wordt het vuil van de liter geklopt en valt het in de tank. Zo kan je langdurige met dezelfde zuigkracht doorwerken. Bovendien heb je de filterreiniging moeiteloos met een druk op de knop al geactiveerd. Je zal dus geen last hebben van ronddartelende stof- en asdeeltjes. Naast al deze voordelen heeft deze aszuiger ook nog eens een heel betaalbaar prijskaartje. Een hele goede keuze wanneer je op zoek bent naar een stevige, betrouwbare machine. Ook op de Powerplus POWX312 zit een garantie van drie jaar. 

Powerplus POWX312

1. Kärcher AD 2

De onbetwiste nummer 1 van deze top 5 is wat ons betreft de Kärcher AD 2. Deze aszuiger krijgt louter goede recensies en het is goed te begrijpen waarom. De motor heeft een vermogen van 600 W met een grote en langdurige zuigkracht. De machine heeft een uniek filtersysteem met een robuuste vlakfilter en een metalen grofvuilfilter. Hierdoor kan hij gemakkelijk grote hoeveelheden as- en fijnstofdeeltjes opzuigen. Dit filtersysteem is bovendien heel veilig omdat hij vlamvertragend is. Ook de metalen zuigslang en het mondstuk zijn erg veilig omdat ze hittebestendig zijn. Ook het 14 liter reservoir is uit metaal vervaardigd, wat een maximale veiligheid biedt bij het aszuigen. 

De handgreep van de zuigslang heeft een elektrostatische bescherming. Je zal de filter niet handmatig hoeven schoon te maken, want de machine maakt gebruik van het Kärcher ReBoost Filter Cleaning Technology systeem. Met slechts een druk op de knop stel je dit systeem in werking. Dit scheelt heel at gedoe en ergernis tijdens het werken. Je kan zo gemakkelijk langdurig de machine gebruiken. Een groot voordeel van deze aszuiger is de gebogen handzuigslang. Hiermee bereik je eenvoudig alle hoeken en moeilijk bereikbare plekken in de haard of kachel. 

Zo verwijder je moeiteloos alle asresten. Wanneer het reservoir uiteindelijk vol zit kan je het gemakkelijk legen dankzij het Push & Pull-blokkeersysteem waarmee de machine is uitgerust. Dit systeem zorgt voor een snelle en handige opening en sluiting van het reservoir. Het reservoir heeft bovendien een praktische handgreep zodat je hem gemakkelijk kan legen zonder dat je in contact komt met de stof- en asdeeltjes. Als je tijdens het aszuigen even de machine neer wilt leggen voor bijvoorbeeld een pauze, dan kan je de aszuiger op de praktische parkeerstand zetten. 

Na gebruik van de machine kan je het stroomsnoer en de accessoires snel en moeiteloos opbergen in de houder voor accessoires. Dit bespaart je veel ruimte in huis. Een minpunt van deze machine is dat hij geen wieltjes heeft. Dankzij de zeer lange stroomsnoer van 4 meter zal je hier echter weinig last van ervaren. Je hebt bij aanschaf van deze aszuiger na aankoop twee jaar garantie. 

Kärcher AD 2

Beste Goedkope Aszuiger

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een aszuiger in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope aszuiger gekozen voor de Powerplus POWX300. Met deze aszuiger haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. Voor nog geen drie tientjes haal je deze aszuiger al in huis. 

Maar de lage prijs doet niks af aan het vermogen van de machine. De motor draait namelijk op maar liefst 1200 W. Daarmee wordt met gemak al het vuil, zelfs grotere resten, opgezogen in het robuuste reservoir met een inhoud van 20 liter. Het reservoir en de zuigslang kunnen met gemak temperaturen tot 60°C aan. Dankzij de HEPA-filter worden zelfs de kleinste stofdeeltjes tegengehouden, zodat ze niet in de lucht terecht komen. Dit creëert een schone en veilige werkomgeving. Met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding is de Powerplus POWX300 een zeer betrouwbare keuze. 

Beste Professionele Aszuiger

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele aszuigers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een aszuiger uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele aszuiger gaan wij voor de Kaminer XXL Heavy Duty. Wanneer je als professional vaak gebruik zal maken van de aszuiger dan is het belangrijk dat je een zeer sterke machine aanschaft met een grote, langdurige zuigkracht. 

Dat heeft deze heavy duty XXL aszuiger dan ook zeker. Met een vermogen van maar liefst 2000 W is deze machine ontworpen voor het opzuigen van werkelijk elk soort afval. Zowel fijnsstof, asdeeltjes als ook zagemeel dat vrijkomt bij het klussen kan hij gemakkelijk opzuigen. Dit is dus een ontzettend handige en eigenlijk onmisbare machine voor professionals. Je verplaatst de machine moeiteloos dankzij de vier stevige wielen. Zo kan je hem gemakkelijk van klus naar klus vervoeren. De aszuiger heeft ook een blaasfunctie om de as- en fijnstofdeeltjes ook uit de kleinste en meest lastig bereikbare hoekjes te krijgen. De machine wordt inclusief zuigmond, een houtzak en gratis tweede HEPA-filter geleverd.

Koopgids

Een aszuiger is een machine waarmee je open haarden, kachels en barbecues vrij kan maken van fijnstof- en asdeeltjes. Een gewone stofzuiger is hiertoe niet in staat, omdat de filter het fijnere stof uit de as doorlaat. Bovendien kan je wanneer je de normale stofzuiger gebruikt om as op te zuigen, hem vaak niet meer gebruiken voor het normale stofzuigen. Een aszuiger heeft een motor en filter die speciaal ontworpen zijn voor het opzuigen van fijnstof- en asdeeltjes. De speciale filter houdt zelfs de kleinste stofdeeltjes tegen. Ook kan een aszuiger met gemak grotere houtskool, brokjes hout en kolen zuigen. Het kan dus heel handig zijn om een aszuiger in huis te hebben en ze zijn bovendien ook niet zo duur.

Welke aszuiger kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de aszuiger in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede aszuiger, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een aszuiger.

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het vermogen van de aszuiger, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de zuigkracht zal zijn. Een machine met een hoog wattage zal zodoende moeiteloos grote hoeveelheden as kunnen opzuigen. Ook zullen grotere deeltjes gemakkelijker opgezogen kunnen worden als de motor van de aszuiger krachtiger is. Je zal dan langdurig kunnen werken en heel efficiënt kunnen reinigen. Een machine met een hoger wattage zal over het algemeen ook minder lawaaierig zijn. Het is dus goed om bij aanschaf. Van een aszuiger na te gaan wat voor vermogen het beste bij de door jou geplande zuigwerkzaamheden zal passen. Stel je hebt bijvoorbeeld een zeer grote open haard, dan is het aan te raden een machine aan te schaffen met een groot reservoir en een hoge zuigkracht. Als je maar voor kleine hoeveelheden as de machine zal gebruiken, dan zal een kleiner model met een lager wattage volstaan.

Grootte

De grootte van het reservoir kan per aszuiger nogal verschillen. Zo heb je machines met een klein, middelgroot reservoir en een groot reservoir. Het is daarom raadzaam om na te gaan hoeveel as je zal willen opzuigen. Het is namelijk erg vervelend wanneer je reservoir tijdens de aszuiger steeds te snel vol zit. Ga daarom na hoe vaak je de aszuiger zal gebruiken en hoe grote hoeveelheden as je zal gaan opzuigen. Als je bijvoorbeeld wekelijks je open haard reinigt dan zal je niet elke keer het reservoir willen legen. Het is in dat geval dus raadzaam om voor een machine met een groot reservoir (minstens 20 liter) te kiezen. Als je niet zo frequent de machine zal gebruiken of bijvoorbeeld over een kleine open haard of kachel beschikt, dan zal een aszuiger met een kleiner reservoir volstaan.

Vuurbestendige onderdelen

Het is wanneer je een open haard of barbecue reinigt belangrijk dat dit veilig gebeurd. Het risico is namelijk dat de as nog nasmeult of nog te heet is voor het apparaat, dat zodoende beschadigt kan raken. Aszuiger zijn hier speciaal voor ontworpen en kunnen hetere temperaturen aan dan normale stofzuigers. De stofzuigerkap is bij een aszuiger vervaardigd uit metaal en zo bestand tegen de hitte. Ook de zuigslang is gemaakt van hittebestendig materiaal zodat hij geen schade oploopt door hete asdeeltjes. Er zijn zuigslangen die aan de binnenkant voorzien zijn van een metalen gaas, waardoor er geen warme as door de buis heen kan branden. Sommige aszuigers hebben bovendien voor extra veiligheid een reservoir dat ook uit metaal vervaardigd is. Zo wordt het risico op brand nog meer verkleind, aangezien het metaal geen vlam kan vatten. Het is altijd aan te raden om een zo veilig mogelijke machine uit te kiezen. Let er wel op dat de maximum temperatuur per apparaat kan verschillen.

Filtersysteem

Een van de belangrijkste onderdelen van een aszuiger is zonder twijfel het filtersysteem. Dit filtersysteem bestaat bij de meeste machines uit twee lagen. De eerste laag is een fijn metaal raster dat de grove stof- en asdeeltjes opvangt. De tweede laag is een gevouwen weefsel dat ook het fijnstof tegenhoudt. Het is raadzaam om erop te letten of een aszuiger een HEPA filtersysteem heeft. De beste aszuigers zijn meestal hiermee uitgerust. HEPA staat voor High Efficiency Particulte Air. Deze filter bestaat uit meerdere lagen en is heel veilig. Hou er rekening mee dat niet elke aszuiger geschikt is voor grove deeltjes. Er zijn machines die alleen fijne as- en stofdeeltjes aankunnen. Een ander belangrijk element is of de filter makkelijk te reinigen is. Sommige machines zijn uitgerust met een zelfreinigend filtersysteem. Dit systeem klopt dan zelf de asdeeltjes die op de filter zitten los. Dit is ontzettend fijn, want dan hoef je niet steeds handmatig de filter schoon te maken. Hierdoor zal de filter ook veel minder snel verstoppen, wat je een hoop ergernis zal besparen. Een verstopte filter zorgt er namelijk voor dat de zuigkracht van je machine een stuk minder wordt. Bij machines zonder zelfreinigend filtersysteem is het belangrijk om na te gaan of je de filter gemakkelijk uit de machine kan halen om hem schoon te maken. Je hebt bijvoorbeeld filters die je gemakkelijk kan afspoelen onder de kraan, wat het gebruiksgemak vergroot. Als laatste is het ook belangrijk dat wanneer de filter versleten is, je de mogelijkheid hebt om hem na te bestellen.

Accessoires

Het is fijn als een aszuiger geleverd wordt inclusief voldoende opzetstukken, zodat je ook moeilijk bereikbare plekken kan bereiken. Daarnaast is het fijn als je tijdens het aszuigen een grote bewegingsvrijheid hebt. Zo zal je overal goed bij kunnen en een comfortabeler gebruiksgemak ervaren. Let daarom bij de aanschaf van een aszuiger op de lengte van het stroomsnoer. De lengte kan namelijk erg verschillen. Het is immers heel vervelend wanneer je snoer niet lang genoeg is en je in de weer moet met een verlengsnoer. Sommige machines hebben een buitengewoon lang snoer voor een optimaal gebruikscomfort. Een ander belangrijk element is het aanwezig zijn van wieltjes onder de machine. Ook dit geeft je namelijk een grotere bewegingsvrijheid en flexibiliteit. Bovendien kan je de machine zo gemakkelijk vervoeren, want vooral grote aszuigers kunnen erg zwaar zijn. Hou bij de aanschaf van een aszuiger dus je oog op de lengte van het stroomsnoer en de wendbaarheid van het apparaat.

Prijs

Een belangrijke factor in de keuze voor een aszuiger is natuurlijk budget. De prijzen van aszuigers lopen sterk uiteen, afhankelijk van grootte en vermogen. Logischerwijs is een aszuiger met een groter vermogen en een groter opvangreservoir een stuk duurder dan een kleinere, minder krachtige aszuiger. Een professionele aszuiger zal je niet voor de prijs van een normale aszuiger vinden. Deze toestellen zijn dan ook echt op veelvuldig en intensief gebruik gericht. In de meeste gevallen zal een simpele machine volstaan. Wij raden aan om voordat je je zoektocht naar een geschikte aszuiger begint voor jezelf een budget op te stellen, zodat je daarna producten kan vergelijken. Er zijn ontzettend veel websites die aszuigers verkopen, vaak ook met aanbiedingen. Het is wanneer je op deze websites op zoek gaat naar de meest geschikte aszuiger raadzaam om op reviews van andere klanten te letten, om enig idee te krijgen van de prijs-kwaliteit verhouding.

Geraadpleegde bronnen