Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Bosmaaier? Ons Advies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste bosmaaier? Met de bosmaaier maai je met gemak onkruid en hoog gras weg. Voor het onderhoud van je tuin is een bosmaaier dus zeker een goede investering. Wij hebben in dit artikel alle belangrijke informatie die je moet weten voordat je een bosmaaier gaat kopen uiteengezet. Ook hebben we onze 5 favoriete bosmaaiers voor je op een rijtje gezet.

Verschillende soorten bosmaaiers

Er bestaan verschillende soorten bosmaaiers. Er zijn bosmaaiers die werken met een nylon draad, en bosmaaiers die gebruik maken van kleine messen.

De nylon draad draait met aanzienlijke snelheid rond om zijn as, waarbij het gras en onkruid weggeslagen wordt. Nylon is een licht materiaal en zodoende hoeft de motor niet heel sterk te zijn. Daarom is een bosmaaier doe werkt met nylondraad vooral geschikt voor lichte maaiwerkzaamheden.

Een bosmaaier die werkt met messen is juist geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Deze machines zijn vaak wat zwaarder en hebben een groter vermogen. Voor dit type bosmaaier is ook stug gras en onkruid geen partij. Ook heb je bosmaaiers die beide functies combineren. Zo kan je per klus kiezen met welke toepassing je de klus het beste zal kunnen klaren.

Koopadvies voor de beste bosmaaier

Hier moet je op letten voordat je een bosmaaier koopt

Zoals met elk stuk tuingereedschap het geval is, wordt ook de bosmaaier in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Doe daarom goed onderzoek naar de verschillende bosmaaiers op de markt voordat je er een koopt. Neem in je onderzoek in ieder geval ook deze punten mee:

  • De aandrijving van de bosmaaier
  • De dikte en maaibreedte van de draad
  • De maaibreedte van de messen
  • Draaibare kop
  • Extra handvat
  • Het vermogen

Aandrijving van de bosmaaier (elektrisch, benzine, accu)

Een bosmaaier kan op elektriciteit, benzine of accu werken.

Met een elektrische bosmaaier heb je een continue stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt doorwerken. Dit type bosmaaier is relatief goedkoop. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer en energiebron. Ook kan een verlengsnoer nodig zijn.

Het voordeel van een bosmaaier op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid hebt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden.

Toestellen op benzine zijn zeer krachtig en maaien heel effectief. Doordat ze zo krachtig zijn kan je ook sneller de klus klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote oppervlakte die je wilt maaien. Ze zijn een stuk duurder en ook zal je zo nu en dan de tank moeten vullen met nieuwe brandstof. 

Ga voor jezelf na wat voor type bosmaaier past bij de werkzaamheden die je uit wilt voeren. Hou hierbij ook rekening met het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Dikte en maaibreedte van de draad

Vrijwel alle bosmaaiers beschikken over een dubbele lijn. Dit betekent dat er twee draden uit het kopstuk komen. Zo kan je sneller en effectiever maaier dan met een enkel draad. Het is vaak wel wat lastiger om deze draden op de spoel te krijgen, maar oefening baart kunst. Er bestaan ook dikkere dragen die handig zijn voor het maaien van stugger gras of onkruid.

Niet alle maaidraden zijn even lang. Logischerwijs kan je met langere draden een groter oppervlakte maaien. Als je dus een regelmatig een grote maaiklus wilt verrichten kan het fijn zijn om te kiezen voor een grotere maaibreedte van de draad.

Maaibreedte van de messen

Hetzelfde geldt voor de maaibreedte van de messen. Hoe groter en langer de messen, hoe groter het oppervlak is dat je in een keer kan maaien. Als je over een grote tuin beschikt of regelmatig de bosmaaier gebruikt, kan het fijn zijn wanneer de maaibreedte van de bosmaaier groot is. Hou er wel rekening mee het met een grotere maaibreedte lastiger kan zijn om in de lastige, kleine hoeken te komen. Weeg dus bij aanschaf van een bosmaaier af wat voor maaibreedte het beste past bij de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten.

Draaibare kop

Wanneer je de randen van een gazon maait kan het voorkomen dat je niet overal even goed bij kan. Randjes langs de schutting of onder de bomen kunnen soms moeilijk bereikbaar zijn. In deze gevallen kan het heel fijn zijn wanneer je bosmaaier over een draaibare kop beschikt. Hiermee kan je in verschillende hoeken maaien zonder de bosmaaier in een ongemakkelijke positie vast te hoeven houden. Zo voorkom je overbelasting en ben je bovendien sneller klaar met een mooier resultaat.

Alle informatie om de beste bosmaaier voor jou te vinden

Extra handvat

Je kan je voorstellen dat het werken met een bosmaaier soms best zwaar kan zijn. Het is daarom van belang dat de bosmaaier zo ergonomisch mogelijk vormgegeven is en een groot werkcomfort geeft. Het is vooral belangrijk dat de machine niet te zwaar is en dat hij goed wendbaar is.

Wij raden daarom aan om bij de aanschaf van een bosmaaier goed te letten op de handvatten. Het is namelijk fijn als je zowel naar links als rechts makkelijk beweegt en de machine soepel kan hanteren. Ook is het fijn als de machine bosmaaier op te tillen is wanneer dit nodig is.

Bosmaaiers met een ‘fietsstuur’ zijn handig omdat ze twee handgrepen aan weerszijden van je lichaam hebben, waardoor je de bosmaaier stevig en stabiel kan hanteren. Het is in ieder geval van belang dat je vrij en gemakkelijk kan bewegen tijdens de maaiwerkzaamheden. Ook is het fijn als je de handvatten na de werkzaamheden in kan klappen, zodat je de machine na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend op kan bergen.

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de maaikracht zal zijn. Een machine met een hoog wattage zal daarom gemakkelijker door stug gras en onkruid snijden. Je kan langduriger en efficiënter werken dan met een machine met een laag vermogen. Als je de bosmaaier alleen voor kleine hoeveelheden gras en onkruid zal gebruiken, dan zal een bosmaaier met een lager vermogen volstaan.

Het vermogen van een accu bosmaaier drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type bosmaaiers varieert van 18 tot 36 volt. Bosmaaiers zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.

Alles over de bosmaaier- koopadvies, info en top 5

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Makita DUR369AZ​
Makita DUR369AZ

PROFESSIONEEL

Makita DUR368APT2
Makita UR101CPT4J bosmaaier

BUDGET

Alpina ATR 20 Li Kit
Alpina ATR 20 Li Kit


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste bosmaaier 2023 - Top 5

5. Einhell AGILLO Solo

Waarom we fan zijn:
Krachtige accu bosmaaier met elektrisch regelbare snelheid.

We beginnen onze top 5 met de Einhell AGILLO Solo. Deze krachtige bosmaaier werkt op twee 18V accu’s. Zo heb je genoeg vermogen om onkruid en wild gras weg te maaien. De maaisnelheid is elektrisch regelbaar, wat fijn is omdat je zo een grotere controle over de bosmaaier geniet. De snoeibreedte van het mes bedraagt 25,5 centimeter en de snijbreedte van de dubbele draad bedraagt 30 centimeter. Zo kan je snel en gemakkelijk je snoeiwerkzaamheden verrichten. 

De bosmaaier is ergonomisch ontworpen en daardoor goed hanteerbaar. Deze bosmaaier heeft een fietsgreep handvat. Dit zorgt voor extra stabiliteit, maar wij vinden deze handgreep minder geschikt voor iemand met kortere armen. Indien gewenst kan je de snijapparatuur van de machine gemakkelijk verwisselen. De Einhell AGILLO Solo wordt zonder accu geleverd. Mocht je al accu gedreven gereedschap van Einhell hebben, dan is de Einhell lithium-ion accu van de Power X-Change lijn onderling uitwisselbaar.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 30 cm
Gewicht: 6,1 kg
Trimwijze: Draad of mes

Video

Einhell AGILLO Solo bosmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

4. Einhell GC-BC 52 AS

Waarom we fan zijn:
Een handige bosmaaier voor gebruik in de tuin.

De Einhell GC-BC 52 AS is geschikt voor het inkorten van groen, muurranden bijwerken of omheiningen en eenvoudige hoeken trimmen. Het apparaat is uit te breiden met de meegeleverde 3-tand-mes of de dubbeldraadspoel. De bosmaaier is voorzien van startondersteuning door koude starthulp, auto-choke en digitale ontsteking met stabiele motorrij.

Ook bij langdurig gebruik zul je als gebruiker niet veel last ervaren. Het apparaat is voorzien van een trillingsarme, luchtgekoelde 2-takt motor, een aluminium duwstang en een comfortabele draagriem. Net als de nummer 5 heeft de Einhell GC-BC 52 AS een fietsstuur. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Benzine
Maaidiameter: 42 cm
Gewicht: 10,8 kg
Trimwijze: Draad of mes

Video

Einhell GC-BC 52 AS

Bekijk verschillende aanbieders

3. WOLF-Garten LYCOS 40/230

Waarom we fan zijn:
Sterke bosmaaier met krachtige accu voor middelzware maaiklussen.

De WOLF-Garten LYCOS 40/230 is een bosmaaier die aangedreven wordt door 40 Volt accu en mooie resultaten geeft. Het apparaat is licht en makkelijk hanteerbaar. Vanwege de krachtige accu kan je lange tijd met de bosmaaier doorwerken. Houd wel rekening met het geluidsniveau van 91,1 dB en draag gehoorbescherming. Regelmatig werken met een hoog geluidsniveau kan leiden tot gehoorschade.

Dit apparaat is sterk en geschikt voor wildgroei zoals struiken, maar kan ook simpelweg gebruikt worden om de stukjes te maaien waar de loopmaaier niet bij kan komen. De maaibreedte is 23 centimeter. Je kunt zowel de snijmethode als de maaimethode gebruiken. Helaas wordt er geen draagriem meegeleverd bij deze bosmaaier.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 23 cm
Gewicht: 3,8 kg
Trimwijze: Draad of mes

Video

WOLF-Garten LYCOS 40:230

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita UR003GZ01

Waarom we fan zijn:
Een bosmaaier en grastrimmer in 1 op accu met prettige D-greep handgreep.

De Makita UR003GZ01 is een bosmaaier met een draadkop, maaikop met kunststof messen en een snijmes, waardoor hij ook als grastrimmer gebruikt kan worden. Vanwege de soft start functie start je rustig met maaien. Vanwege de hoge kwaliteit motor blijft het toerental ook tijdens zwaardere maaiklussen constant. Op de bosmaaier zit een overbelastingsindicator en overbelastingsbeveiliging, waardoor zowel jij als het apparaat beschermd worden.

Hij schakelt automatisch uit bij een plotselinge terugloop in de toeren, of als hij een (hard) object raakt dankzij de Active Feedback sensing Technology. De Makita UR003GZ01 is de eerste XGT 40 V Max bosmaaier van Makita. Hij is geschikt voor middelzwaar maaiwerk. Je kan er bermen, gras en ruw materiaal mee maaien zonder moeite. Dankzij de geforceerde koeling kan je lange tijd achter elkaar met de bosmaaier werken. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 35 cm
Gewicht: 4,1 kg
Trimwijze: Draad of mes

Video

Makita UR003GZ01

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DUR369AZ

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtig vanwege het gebruik van 2 18V accu’s. 

De beste bosmaaier moet voor verschillende en ook zwaardere maaiklussen inzetbaar zijn, daarom is voor ons de Makita DUR369AZ de nummer 1. Dankzij het gebruik van 2x18V accu’s is dit een zeer krachtige bosmaaier. Het apparaat is ergonomisch ontworpen en heeft een handig asymmetrisch stuur. De koolborstelloze motor is beschermd en kan lang achter elkaar mee dankzij de geforceerde koeling. 

Met de soft start functie kan je rustig aan je maaiwerk beginnen. Wanneer er weerstand is zal het apparaat zelf de snelheid en het koppel aanpassen om kracht en constante toeren te behouden. En wanneer er een plotselinge reductie in toeren is, of er bijvoorbeeld een steen in komt te zitten, zal de machine automatisch zichzelf uitzetten. Vanwege het scherpe mes kom je makkelijk door ruwer materiaal en hoog gras heen. Vanwege de hoge kwaliteit motor, de werking op accu en het vermogen om ook wat zwaardere maaiklussen goed aan te kunnen, is de Makita DUR369AZ onze best beoordeelde bosmaaier.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 23 cm
Gewicht: 6,0 kg
Trimwijze: Draad of mes

 

Video

Makita DUR369AZ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Bosmaaier: Alpina ATR 20 Li Kit

Waarom we fan zijn:
Goed geprijsde accu bosmaaier die geschikt is voor lichter maaiwerk.

De Alpina ATR 20 werkt op 20 Volt Li-Ion accu waardoor het een lange gebruiksduur heeft. Je krijgt zowel een accu als een lader meegeleverd. Deze bosmaaier is geschikt voor de lastige plekken en randjes waar je niet bij kunt komen met een loopmaaier. Het is een draadloos apparaat waardoor je alle bewegingsvrijheid krijgt die je nodig hebt. Daarnaast heeft het apparaat een handige draaibare kop. 

In vergelijking met andere bosmaaiers in deze lijst is de Alpina ATR 20 Li Kit niet erg krachtig. De motor is niet sterk genoeg voor hoog gras of ruwer materiaal. Wel is het een hele geschikte aanvulling op je loopmaaier of robot maaier als je er kleinere maaiklusjes mee gaat doen, zoals het trimmen van gras lang de tuinranden.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 10 cm
Gewicht: 4,1 kg
Trimwijze: Draad of mes

 

Video

Alpina ATR 20 Li Kit

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Bosmaaier: Makita DUR368APT2

Waarom we fan zijn:
Goed gebalanceerde, krachtige accu bosmaaier die ook zwaardere maaiklussen aankan.

De Makita DUR368APT2 vinden wij de beste bosmaaier voor de professional. De bosmaaier werkt op een dubbele 18V accu en is daarmee een duurzame keuze. Hij is erg krachtig, waardoor hij geschikt is voor de professional en door allerlei begroeiing heen kan snijden, van onkruid tot jonge boompjes.

De bosmaaier is makkelijk in gebruik en heeft een koolborstelloze motor voor minder vermogensverlies. De U-/fietsstuur handgreep is verstelbaar. Bekijk hier alle productspecificaties van de bosmaaier. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: Accu
Maaidiameter: 35 cm
Gewicht: 4,7 kg
Trimwijze: draad of mes

Video

Makita DUR368APT2 bosmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste bosmaaiers vinden

Wat is een goede bosmaaier?

Uit ons intensieve onderzoek is naar voren gekomen dat de Makita DUR369AZ de beste bosmaaier is van 2023.

Wat is het verschil tussen een bosmaaier en een grastrimmer?

Bosmaaiers beschikken over plastic draden of kleine plastic messen die met een hoge snelheid roteren door het kopstuk van de bosmaaier. Hierdoor wordt het gras en onkruid afgesneden.

Een grastrimmer is een machine die gebruikt wordt in de tuin en landbouw waarmee je gras kan trimmen. Je gebruikt een grastrimmer vaak voor lastig bereikbare plekken en om de randen van een gazon netjes af te werken. Een grastrimmer maakt gebruik van een stevig nylondraad dat om zijn as wordt geslingerd.

Waar moet je op letten als je een bosmaaier koopt?

Als je een bosmaaier koopt, let dan goed op een aantal belangrijke zaken en kenmerken. Bekijk ten eerste het soort bosmaaier. Wat voor bosmaaier wil je kopen en wat is de aandrijving die je bosmaaier moeten hebben? Wat is de dikte en maaibreedte van de draad en de messen? Is een draaibare kop voor jou belangrijk? En het vermogen van de bosmaaier? 

Wat doe je met een bosmaaier?

Een bosmaaier is een tuingereedschap waarmee je hoog gras en onkruid waar je met een grasmaaier moeilijk bijkomt eenvoudig kan trimmen. De bosmaaier heeft een plastic draad of messen om de begroeiing mee af te snijden. De plastic draad zit op een spoel en kan op de volgende manieren naar buiten komen. Met de bump feed tik je de bosmaaier tegen de grond aan, waardoor je het uitvoeren van meer draad bedient. Dit doe je om te voorkomend dat het draad te kort wordt en teruggaat in het kopstuk. Bij de automatische feed komt de draad automatisch naar buiten zodra de bosmaaier start. Ook hierbij moet je opletten dat het draad niet teruggaat in het kopstuk. Bij een handmatige feed dient de gebruiker de bosmaaier te stoppen en meer draad uit te trekken.

Hoe wij bosmaaiers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 10 verschillende bosmaaiers onderzocht, meer dan 15 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste bosmaaier vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere tuinklussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over tuingereedschap

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek