Auteur: Hendrik

Auteur: Hendrik

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Bosmaaiers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bosmaaier? Heb je een tuin, en vind je het belangrijk die goed te onderhouden? Dan zal je een aantal tuingereedschappen nodig hebben. Als je bijvoorbeeld over een gazon beschikt, dan is het heel handig als je een grasmaaier hebt. Misschien zal je echter gemerkt hebben dat je met een grasmaaier niet overal goed bij kan. Zo kan het lastig zijn de randen van het gazon goed te trimmen. Ook als je aan de zijkanten van je tuin over plantenperkjes bezit dan zal het je opvallen zijn dat onkruid vaak snel en uit het niets op lijkt te komen. Het kan dan lastig zijn om je tuin onkruid-vrij te houden. Gelukkig bestaat er een tuingereedschap dat je hierbij kan helpen. Namelijk de bosmaaier! Met de bosmaaier maai je met gemak onkruid en hoog gras weg. Ook kan je hem behendig bedienen, zodat je hem ook langs randen of over stenen of andere objecten heen kan leiden. Voor het onderhoud van je tuin is een bosmaaier dus zeker een goede investering.

Onze Best Beoordeelde Bosmaaier

Makita DUR369AZ

Makita DUR369AZ

Beste bosmaaier - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bosmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het grote aanbod aan bosmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende bosmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke bosmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. Einhell AGILLO Solo

We beginnen onze top 5 met de Einhell AGILLO Solo. Deze krachtige bosmaaier werkt op twee 18V accu’s. Zo heb je meer dan genoeg vermogen om al het onkruid en wilde gras netjes weg te maaien. De maaisnelheid is elektrisch regelbaar, wat fijn is omdat je zo een grotere controle over de bosmaaier geniet. De snoeibreedte van het mes bedraagt 25,5 centimeter en de snijbreedte van de dubbele draad bedraagt 30 centimeter. Zo kan je snel en gemakkelijk je snoeiwerkzaamheden verrichten. 

De bosmaaier is ergonomisch ontworpen en daardoor goed hanteerbaar. Dankzij het ‘bike’ handvat ervaar je een stabiele en stevige grip op de machine en heb je een stabiele houding tijdens het werken, zodat je overbelasting voorkomt. De soft-grip handgreep zorgt voor meer comfort tijdens de werkzaamheden, waardoor je langer achtereen kan doorwerken. Indien gewenst kan je de snijapparatuur van de machine gemakkelijk verwisselen. Na gebruik berg je de machine in een handomdraai ruimtebesparend op dankzij het split-shift systeem. 

Dit systeem maakt het namelijk mogelijk de geleidesteel in 2 delen te splitsen. Let op: de bosmaaier wordt exclusief accu en lader geleverd, dus die dien je apart aan te schaffen. Het grote voordeel van het aanschaffen van een Einhell lithium-ion accu is dat de accu’s onderling uitwisselbaar zijn tussen tool- en tuingereedschappen van de Einhell Power X-Change lijn. Zo hoef je niet steeds opnieuw een accu aan te schaffen. 

Einhell AGILLO Solo bosmaaier

Einhell AGILLO Solo

4. Alpina ATR 20 Li Kit

De Alpina ATR 20 werkt op 20 Volt Li-Ion accu waardoor het een lange gebruiksduur heeft. Deze accu krijg je meegeleverd bij het bestellen, evenals de lader hiervoor. Een bosmaaier op accu is beter voor jouzelf en het milieu omdat het geen schadelijke stoffen uitstoot.

Deze bosmaaier kun je vooral goed gebruiken voor de lastige plekken waar je niet bij kunt komen met een loopmaaier. Het is een draadloos apparaat waardoor je alle bewegingsvrijheid krijgt die je nodig hebt om in die vervelende hoeken te komen, zeker met de draaibare kop. De Alpina ATR 20 weegt ongeveer 4 kilogram en heeft daarmee een gemiddeld gewicht.

In vergelijking met andere bosmaaiers is dit apparaat vrij stil. Dit heeft er weer mee te maken dat er een accu gebruikt wordt in plaats van benzine. De CE markering is zichtbaar waardoor je weet dat het apparaat goed door de keuring heen is gekomen.

Alpina ATR 20 Li Kit

Alpina ATR 20 Li Kit

3. WOLF-Garten LYCOS 40/230

WOLF-Garten is een merk waar je niet veel mensen over hoort, maar wij willen het er toch even over hebben, en dan specifiek over de LYCOS 40/230. Dit is een bosmaaier die aangedreven wordt door 40 Volt accu met zeer fraaie resultaten.

Het apparaat weegt ongeveer 3 kilogram waardoor je het als lichtgewicht kunt beschouwen. In combinatie met de krachtige accu kun je dus stellen dat je redelijk lang met de bosmaaier kunt werken eer je moet stoppen. Houd wel rekening met het geluidsniveau van 91,1 dB en draag gehoorbescherming. Regelmatig werken met een hoog geluidsniveau kan leiden tot gehoorschade.

Dit apparaat is vooral te gebruiken voor wildgroei zoals struiken, maar kan ook simpelweg gebruikt worden om de stukjes te maaien waar de loopmaaier niet bij kan komen. De maaibreedte is 23 centimeter. Je kunt zowel de snijmethode als de maaimethode gebruiken.

WOLF-Garten LYCOS 40:230

WOLF-Garten LYCOS 40/230

2. Makita ER2650LH

Op de tweede plek is de Makita ER2650LH geëindigd. Net als de Makita op de 4e plaats van deze lijst is ook de Makita ER2650LH een heel bekwame en betrouwbare bosmaaier. Hij heeft echter een aantal snufjes waardoor hij net wat hoger in de top 5 is geëindigd. Deze bosmaaier is de lichtste in zijn soort en daardoor heel makkelijk hanteerbaar. Door het lichte gewicht ben je zeer wendbaar en kan je met gemak langere tijd achtereen doorwerken. De machine beschikt over een 4-takt motor, geschikt voor Euro loodvrije benzine of E10 en met een zeer laag verbruik. 

Hierdoor heeft hij minder uitstoot en daarmee is hij een stuk milieuvriendelijker dan andere benzine bosmaaiers. De gebogen maaias zorgt ervoor dat je overal goed bij kan. Geen enkel onkruid zal zo aan de bosmaaier ontsnappen. Dankzij het startsysteem met opvoerpomp start de machine heel snel op. Een grote plus is dat het luchtfilter heel gemakkelijk en gereedschaploos te reinigen is. 

Zo ben je in een handomdraai klaar en kan je snel weer door of beginnen. Het ergonomische ontwerp met stevige handgreep zorgt voor een goede hanteerbaarheid van de machine en een groot werkcomfort. De bosmaaier wordt heel compleet inclusief draadkop, beschermkap voor de draadkop, 80 milliliter oliefles, gereedschapsets, borgpen, dopsleutel van 10/16 millimeter en steeksleutel van 4 millimeter geleverd. 

Makita ER2650LH

Makita ER2650LH

1. Makita DUR369AZ

De beste bosmaaier kun je natuurlijk voor een groot aantal werkzaamheden gebruiken, en daar is de Makita DUR369AZ dan ook zeer zeker voor geschikt. Met een krachtig vermogen dankzij het gebruik van 2x18V accu’s wordt het onderhouden een eitje.

Het apparaat is ergonomisch ontworpen, dat is gelijk te zien aan het asymmetrisch stuur. Dit zorgt ervoor dat jij langer kunt werken zonder fysieke klachten. Maar ook het apparaat zelf heeft een aantal foefjes zodat het langer blijft werken. Denk hierbij aan geforceerde koeling en een onderhoudsvrije koolborstelloze motor met elektronische sturing. De Makita DUR369AZ is uiterst geschikt voor het maaien van slootkanten omdat de motor hoog geplaatst is.

Wanneer er weerstand is zal het apparaat zelf de snelheid en het koppel aanpassen om kracht te behouden. En wanneer er een plotselinge reductie in toeren is, of er bijvoorbeeld een steen in komt te zitten, zal de machine automatisch zichzelf uitzetten.

Makita DUR369AZ

Makita DUR369AZ

Beste Goedkope Bosmaaier

Als je op zoek bent naar een bosmaaier voor een niet al te hoge prijs, dan ben je op zoek naar de Einhell GC-BC 52 AS. Je hebt hier niet de luxe om met een accu te werken, maar deze bosmaaier op benzine zorgt wel voor goede resultaten.

Je kunt de bosmaaier gebruiken voor tuintjes om bijvoorbeeld het groen in te korten, muurranden bij te werken, omheiningen of eenvoudige hoeken. Het apparaat is ook uit te breiden met meegeleverde 3-tand-mes of de dubbeldraadspoel die beiden meegeleverd worden. De bosmaaier is voorzien van startondersteuning door koude starthulp, auto-choke en digitale ontsteking met stabiele motorrij.

Ook bij langdurig gebruik zul je als gebruiker niet veel last ervaren. Het apparaat is voorzien van een trillingsarme, luchtgekoelde 2-takt motor, een aluminium duwstang en een comfortabele draagriem.

Einhell GC-BC 52 AS

Einhell GC-BC 52 AS

Beste Professionele Bosmaaier

Een professionele bosmaaier heeft veel kracht nodig om alle klusjes te klaren waar hij voor ingezet kan worden, dat is ook de reden dat de Makita UX01GZ01 een accu van 40 Volt gebruikt.

Het is ook wel zo fijn als jouw gereedschap langer dan een jaar meegaat, dus de borstelloze motor is dan ook zeer welkom. Er is sprake van een drietraps elektronische toerentalinstelling zodat het op jouw werk ingesteld is. Ook de handgreep kun je instellen op een hoogte die voor jou fijn is. Op deze manier kun jij als professional dagelijks jouw werk uitvoeren zonder fysieke klachten te krijgen.

Er zijn meerdere accessoires beschikbaar voor de Makita UX01GZ01, maar je krijgt er in ieder geval een sensoropzetstuk, draagriem, transportbescherming, dopsleutel, inbussleutel en draadkop bij wanneer je jouw bestelling plaatst.

Makita UX01GZ01

Makita UX01GZ01

Tips bij aanschaf van jouw bosmaaier

Een bosmaaier is een tuingereedschap waarmee je hoog gras en onkruid waar je met een grasmaaier moeilijk bijkomt eenvoudig kan trimmen. Bosmaaiers beschikken over plastic draden of kleine plastic messen die met een hoge snelheid roteren door het kopstuk van de bosmaaier. Hierdoor wordt het gras en onkruid afgesneden. De plastic draad zit op een spoel en kan op de volgende manieren naar buiten komen. Met de bump feed tik je de bosmaaier tegen de grond aan, waardoor je het uitvoeren van meer draad bedient. Dit doe je om te voorkomend dat het draad te kort wordt en teruggaat in het kopstuk. Bij de automatische feed komt de draad automatisch naar buiten zodra de bosmaaier start. Ook hierbij moet je opletten dat het draad niet teruggaat in het kopstuk. Bij een handmatige feed dient de gebruiker de bosmaaier te stoppen en meer draad uit te trekken.

Welke bosmaaier kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de bosmaaier in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bosmaaier, dan zie je waarschijnlijk na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bosmaaier.

Soorten bosmaaiers

Er bestaan verschillende soorten bosmaaiers. Zoals we hierboven al vertelden zijn er toestellen die werken op een nylon draad, en toestellen die gebruik maken van kleine messen. De nylon draad draait met aanzienlijke snelheid rondom zijn as, waarbij het gras en onkruid als het waren weggeslagen wordt. Nylon is een licht materiaal en zodoende hoeft de motor niet buitengewoon sterk te zijn om het te roteren. Daarom is een toestel dat werkt met nylon draad vooral geschikt voor lichte maaiwerkzaamheden. Een toestel dat werkt met messen is juist geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Deze toestellen zijn vaak wat zwaarder en hebben een groter vermogen. Voor dit type bosmaaier is ook stug gras en onkruid geen partij. Dan heb je ook nog toestellen die beide functies combineren. Zo kan je per klus kiezen met welke toepassing je de klus het beste zal kunnen klaren.

Aandrijving van de bosmaaier (elektrisch, benzine, accu)

Een bosmaaier kan op elektriciteit, benzine of accu werken. Met een elektrische bosmaaier heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt. Ook kan een verlengsnoer nodig zijn. Het voordeel van een toestel op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Toestellen op benzine zijn zeer krachtig en maaien zodoende heel effectief. Doordat ze zo krachtig zijn kan je ook sneller de klus klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote oppervlakte die je wilt bewerken. Ze zijn echter wel een stuk duurder en ook zal je zo nu en dan de tank moeten vullen met nieuwe brandstof. Er is dus voor ieder wat wils. Ga voor jezelf na wat voor type bosmaaier past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met wat je wilt maaien en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Dikte en maaibreedte van de draad

Vrijwel alle bosmaaiers beschikken over een dubbele lijn. Dit betekent dat er twee draden uit het kopstuk komen. Zo kan je sneller en effectiever maaier dan met een enkel draad. Het is vaak wel wat lastiger om deze draden op de spoel te krijgen, maar oefening baart kunst. Er bestaan ook dikkere dragen die handig zijn voor het maaien van stugger gras of onkruid. Het is dus bij de aanschaf van een bosmaaier raadzaam om na te gaan voor wat voor werkzaamheden je de bosmaaier wilt gaan gebruiken en of dikker draad hiervoor nodig is. Ook zijn niet alle draden even lang. Logischerwijs kan je met langere draden een groter oppervlakte maaien. Indien je dus een regelmatig een grote maaiklus wilt verrichten kan het fijn zijn om te kiezen voor een grotere maaibreedte van de draad.

Maaibreedte van de messen

Hetzelfde geldt voor de maaibreedte van de messen. Hoe groter en langer de messen, hoe groter het oppervlak is dat je in een keer kan maaien. Als je over een grote tuin beschikt of regelmatig de bosmaaier gebruikt, kan het fijn zijn wanneer de maaibreedte van de bosmaaier groot is. Hou er wel rekening mee het met een grotere maaibreedte lastiger kan zijn om in de lastige, kleine hoeken te komen. Weeg dus bij aanschaf van een bosmaaier af wat voor maaibreedte het beste past bij de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten.

Draaibare kop

Wanneer je de randen van een gazon maait kan het voorkomen dat je niet overal even goed bij kan. Randjes langs de schutting of onder de bomen kunnen soms moeilijk bereikbaar zijn. In deze gevallen kan het heel fijn zijn wanneer je bosmaaier over een draaibare kop beschikt. Hiermee kan je in verschillende hoeken maaien zonder de bosmaaier in een ongemakkelijke positie vast te hoeven houden. Hiermee voorkom je overbelasting en ben je bovendien sneller klaar met een mooier resultaat.

Extra handvat

Je zal je kunnen voorstellen dat het werken met een bosmaaier best wel zwaar kan zijn. Het is daarom van belang dat de bosmaaier zo ergonomisch mogelijk vormgegeven is en een groot werkcomfort geeft. Het is vooral belangrijk dat de machine niet te zwaar is en dat hij goed wendbaar is. Wij raden daarom aan om bij de aanschaf van een bosmaaier goed te letten op de handvatten. Het is namelijk fijn als je zowel naar links als rechts gemakkelijk beweegt en de machine soepel kan hanteren. Ook is het fijn als de machine makkelijk op te tillen is wanneer dit nodig is. Bosmaaiers met een ‘fietsstuur’ zijn erg fijn omdat ze twee handgrepen aan weerszijden van je lichaam hebben, waardoor je de bosmaaier stevig en stabiel kan hanteren. Het is in ieder geval van belang dat je vrij en gemakkelijk kan bewegen tijdens de maaiwerkzaamheden. Ook is het fijn als je de handvatten na de werkzaamheden in kan klappen, zodat je de machine na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend op kan bergen.

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de maaikracht zal zijn. Een machine met een hoog wattage zal zodoende gemakkelijker door stug gras en onkruid snijden. Je zal langduriger en efficiënter kunnen werken dan met een machine met een laag vermogen. Het is dus goed om bij aanschaf van een bosmaaier na te gaan wat voor vermogen het beste bij de door jou geplande maaiwerkzaamheden zal passen. Stel je hebt bijvoorbeeld een grote oppervlakte om te maaien, dan is het aan te raden een machine aan te schaffen met een groot vermogen en een grote opslagtank. Als je maar voor kleine hoeveelheden gras en onkruid de machine zal gebruiken, dan zal een bosmaaier met een lager vermogen volstaan. Het vermogen van een accu bosmaaier drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type bosmaaiers varieert van 18 tot 36 volt. Bosmaaiers zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog