Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Bosmaaier kopen? – Top 5 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste bosmaaier? Heb je een tuin, en vind je het belangrijk die goed te onderhouden? Dan zal je een aantal tuingereedschappen nodig hebben. Als je bijvoorbeeld over een gazon beschikt, dan is het heel handig als je een grasmaaier hebt. Misschien zal je echter gemerkt hebben dat je met een grasmaaier niet overal goed bij kan. Zo kan het lastig zijn de randen van het gazon goed te trimmen. Ook als je aan de zijkanten van je tuin over plantenperkjes bezit dan zal het je opvallen zijn dat onkruid vaak snel en uit het niets op lijkt te komen. Het kan dan lastig zijn om je tuin onkruid-vrij te houden. Gelukkig bestaat er een tuingereedschap dat je hierbij kan helpen. Namelijk de bosmaaier! Met de bosmaaier maai je met gemak onkruid en hoog gras weg. Ook kan je hem behendig bedienen, zodat je hem ook langs randen of over stenen of andere objecten heen kan leiden. Voor het onderhoud van je tuin is een bosmaaier dus zeker een goede investering.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Bosmaaiers

BESTE KOOP

Stiga SBC 80D AE
Stiga SBC 80D AE tabel

PROFESSIONEEL

Powerplus Pro Garden POWPG40140
Powerplus Pro Garden POWPG40140 tabel

BUDGET

Bosch EasyGrassCut 18-260

Beste bosmaaier - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede bosmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het grote aanbod aan bosmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende bosmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke bosmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. Einhell AGILLO Solo

We beginnen onze top 5 met de Einhell AGILLO Solo. Deze krachtige bosmaaier werkt op twee 18V accu’s. Zo heb je meer dan genoeg vermogen om al het onkruid en wilde gras netjes weg te maaien. De maaisnelheid is elektrisch regelbaar, wat fijn is omdat je zo een grotere controle over de bosmaaier geniet. De snoeibreedte van het mes bedraagt 25,5 centimeter en de snijbreedte van de dubbele draad bedraagt 30 centimeter. Zo kan je snel en gemakkelijk je snoeiwerkzaamheden verrichten. 

De bosmaaier is ergonomisch ontworpen en daardoor goed hanteerbaar. Dankzij het ‘bike’ handvat ervaar je een stabiele en stevige grip op de machine en heb je een stabiele houding tijdens het werken, zodat je overbelasting voorkomt. De soft-grip handgreep zorgt voor meer comfort tijdens de werkzaamheden, waardoor je langer achtereen kan doorwerken. Indien gewenst kan je de snijapparatuur van de machine gemakkelijk verwisselen. Na gebruik berg je de machine in een handomdraai ruimtebesparend op dankzij het split-shift systeem. 

Dit systeem maakt het namelijk mogelijk de geleidesteel in 2 delen te splitsen. Let op: de bosmaaier wordt exclusief accu en lader geleverd, dus die dien je apart aan te schaffen. Het grote voordeel van het aanschaffen van een Einhell lithium-ion accu is dat de accu’s onderling uitwisselbaar zijn tussen tool- en tuingereedschappen van de Einhell Power X-Change lijn. Zo hoef je niet steeds opnieuw een accu aan te schaffen. 

Einhell AGILLO Solo bosmaaier

4. Makita DUR187LZ

Op plek 4 deze krachtige bosmaaier van Makita. De Makita DUR187LZ werk op een 18V LXT Makita accu. Doordat de koolborstelloze motor boven de maaikop geplaatst is heeft de machine een optimaal vermogen. Je kan het toerental van de accu naar wens instellen op laag, midden of hoog. Zo kan je elke keer de juiste maaisnelheid voor de te verrichten klus. Met gemak maai je hoog gras en licht onkruid weg. Een groot voordeel van deze bosmaaier is dat hij een lage geluidsproductie heeft. Zo kan je gemakkelijk langere tijd doorwerken zonder vervelende lawaai in je oren. 

Ook brengt de machine lage trillingen voort, waardoor het werkcomfort vergroot wordt en je minder last zal krijgen van overbelasting. De machine is zeer milieuvriendelijk doordat hij geen schadelijke stoffen uitstoot. Een grote plus is dat de accu uitwisselbaar en op ruim 200 andere Makita machines past. Zo kan je dezelfde accu voor allerlei verschillende werkzaamheden gebruiken en hoef je niet steeds een nieuwe accu aan te schaffen. Dankzij de universele beschermkap voor snijmessen en draadkoppen is de bosmaaier goed beschermd. Je kan hem dus probleemloos vervoeren zonder risico te lopen op beschadigingen. De machine wordt geleverd inclusief schouderriem om het gewicht beter over je lichaam te verdelen en een grotere wendbaarheid te genieten tijdens het werken. 

Ook aan de veiligheid heeft Makita gedacht, bij aanschaf van de bosmaaier ontvang je een veiligheidsbril. Daarnaast komt de machine inclusief inbussleutels van 4 x 70 millimeter en 5 x 80 millimeter en een gereedschapsset. Let op: de accu en lader worden niet meegeleverd. 

3. McCulloch B26 PS

Door met onze nummer 3, de McCulloch B26 PS. Allereerst het grootste voordeel van deze machine. Hij beschikt over zowel een trildraad als een grasmes, speciaal voor lichtere en zwaardere klussen. Zo kan je voor elke klus bepalen of de trildaad of het grasmes meer geschikt is. De bosmaaier loopt op benzine en heeft een vermogen van maar liefst 0,75 kW. Hiermee kan hij dus ook gemakkelijk zwaardere en langdurige klussen aan. De inhoud van de brandstoftank bedraagt 0,55 liter. 

Hierop kan je aardig lang doorwerken en je zal dus niet steeds tussendoor de tank hoeven bijvullen. De maaibreedte van de machine bedraagt 20 centimeter. De bosmaaier heeft een handige Tap ’N Go functie die het gebruiksgemak vergroot. Hierbij tik je met de timmerkop op de grond om het tapdraad te verlengen. Dit bespaart aardig wat tijd en energie. Dankzij het ergonomische ontwerp van de bosmaaier geniet je tijdens het maaien een groot werkcomfort. Hij weegt slechts 5.4 kilogram en is zodoende makkelijk te tillen. De in hoogte verstelbare tweede handgreep zorgt voor een stevige en stabiele grip op de bosmaaier. 

Ook is de machine hierdoor goed hanteerbaar en wendbaar. Na gebruik berg je de machine gemakkelijk en ruimtebesparend op dankzij de deelbare steel. Na aanschaf van de McCulloch B26 PS heb je twee jaar garantie. 

2. Makita ER2650LH

Op de tweede plek is de Makita ER2650LH geëindigd. Net als de Makita op de 4e plaats van deze lijst is ook de Makita ER2650LH een heel bekwame en betrouwbare bosmaaier. Hij heeft echter een aantal snufjes waardoor hij net wat hoger in de top 5 is geëindigd. Deze bosmaaier is de lichtste in zijn soort en daardoor heel makkelijk hanteerbaar. Door het lichte gewicht ben je zeer wendbaar en kan je met gemak langere tijd achtereen doorwerken. De machine beschikt over een 4-takt motor, geschikt voor Euro loodvrije benzine of E10 en met een zeer laag verbruik. 

Hierdoor heeft hij minder uitstoot en daarmee is hij een stuk milieuvriendelijker dan andere benzine bosmaaiers. De gebogen maaias zorgt ervoor dat je overal goed bij kan. Geen enkel onkruid zal zo aan de bosmaaier ontsnappen. Dankzij het startsysteem met opvoerpomp start de machine heel snel op. Een grote plus is dat het luchtfilter heel gemakkelijk en gereedschaploos te reinigen is. 

Zo ben je in een handomdraai klaar en kan je snel weer door of beginnen. Het ergonomische ontwerp met stevige handgreep zorgt voor een goede hanteerbaarheid van de machine en een groot werkcomfort. De bosmaaier wordt heel compleet inclusief draadkop, beschermkap voor de draadkop, 80 milliliter oliefles, gereedschapsets, borgpen, dopsleutel van 10/16 millimeter en steeksleutel van 4 millimeter geleverd. 

1. Stiga SBC 80D AE

De onbetwiste nummer 1 van deze top 5 is wat ons betreft de Stiga SBC 80D AE. Deze bosmaaier krijgt veel positieve recensies en wij begrijpen goed waarom. Deze machine beschikt over de kracht van een benzine bosmaaier maar geniet het comfort van een accu bosmaaier. Dankzij de 80V technologie en Lithium Ion batterij heeft hij een zeer groot vermogen en kan hij allerlei soorten maaiklussen met gemak klaren. 

Voor lichtere klussen gebruik je de Tap & Go maaikop met dubbele nylondraad voor het trimmen van het gras en onkruid met een maaibreedte van 35 of 40 centimeter. Sta je echter voor een zwaardere klus, dan kan je kiezen voor het 4-tands maaimes van 25,5 centimeter. Zo kan je voor elke klus zelf bepalen of je kiest voor het dubbele nylondraad of voor het maaimes. De machine is ergonomisch ontworpen en makkelijk hanteerbaar. 

Dankzij de ‘bike’ handgreep met alle bedieningsfuncties geïntegreerd in het rechterhandvat heb je een stevige, stabiele greep en kan je de machine gemakkelijk bedienen. De accu kan eenvoudig worden bevestigd en ontkoppeld. Na gebruik van de bosmaaier berg je hem eenvoudig op doordat de steel in twee delen te splitsen is. Ook is hij zodoende heel gemakkelijk te transporteren. 

Beste Goedkope Bosmaaier

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of doe-het-zelver misschien niet snel voor een bosmaaier in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel graag een een machine in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope bosmaaier gekozen voor de Bosch EasyGrassCut 18-260. Met deze bosmaaier haal je naar ons idee een kwalitatief hoogstaand apparaat in huis met de allerbeste prijs-kwaliteitverhouding. 

Voor nog geen drie tientjes haal je deze bosmaaier al in huis. Maar de lage prijs doet niks af aan het vermogen van de machine. Hij werkt op twee krachtige 18V Li-Ion accu’s waarmee hij gemakkelijk allerlei trimklussen kan uitvoeren. Dankzij het ergonomische lichtgewicht ontwerp is de machine goed uitgebalanceerd en geniet je een groot werkcomfort. De maaicirkel bedraagt 26 centimeter en door de 180 graden draaibare kop kan je ook moeilijk bereikbare plekken goed bereiken. Doordat de machine op accu werkt geniet je een grote bewegingsvrijheid. Bovendien ben je niet afhankelijk van een stroomtoevoer in de buurt. De accu is bovendien uit te wisselen met andere gereedschappen van Bosch. 

Wel zo handig, want zo hoef je niet steeds een nieuwe accu aan te schaffen. De machine beschikt over een semiautomatische spoel, waardoor instellingen met de hand niet nodig zijn. De Syneon-chip zorgt voor een optimaal efficiënt energieverbruik met een langere looptijd. Kortom, naar ons inzicht is de Bosch EasyGrassCut 18-260 met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding een heel betrouwbare keuze. 

Beste Professionele Bosmaaier

Wanneer je een professionele hovenier bent, dan wil je logischerwijs werken met betrouwbaar en hoogstaand kwalitatief gereedschap. Je wilt immers optimaal werk afleveren en blij klanten achterlaten. Er zijn echter zo veel professionele bosmaaiers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een bosmaaier uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. Als beste professionele bosmaaier gaan wij voor de Powerplus Pro Garden POWPG40140. 

Wanneer je als professional vaak gebruik zal maken van de bosmaaier dan is het belangrijk dat je een sterke machine aanschaft geschikt voor veelvuldig gebruik. De Powerplus is precies zo’n machine. Hij is voorzien van een zeer krachtige 41,2 cc motor met Champion bougie. Hierdoor kan hij snel en efficiënt de hoogste grassen en het wildste onkruid maaien. De benzinetank beschikt over een inhoud van een liter. Hierop kan je lang doorwerken zonder steeds de tank te hoeven bijvullen. Doordat de machine op benzine werkt hoef je geen rekening te houden met een stroomsnoer en ben je niet afhankelijk van een stroomtoevoer in de buurt. Je kan dus gaan en staan waar je wilt. De machine beschikt over een easy start motor waardoor het toestel eenvoudig op te starten is met een trek aan het startkoord. 

Dankzij het ergonomische ontwerp kan je comfortabel een gehele dag werken. De fietshandgreep geeft een stabiele en comfortabele grip op de machine tijdens de werkzaamheden. Daarnaast beschikt de bosmaaier over een anti-vibratiesysteem waardoor je geen last hebt van vervelende trillingen die overbelasting kunnen veroorzaken. Wel zo belangrijk als je als professional lange dagen maakt. Deze professionele bosmaaier is absoluut een betrouwbare keuze waar je heel lang plezier van zal hebben.

Koopgids

Een bosmaaier is een tuingereedschap waarmee je hoog gras en onkruid waar je met een grasmaaier moeilijk bijkomt eenvoudig kan trimmen. Bosmaaiers beschikken over plastic draden of kleine plastic messen die met een hoge snelheid roteren door het kopstuk van de bosmaaier. Hierdoor wordt het gras en onkruid afgesneden. De plastic draad zit op een spoel en kan op de volgende manieren naar buiten komen. Met de bump feed tik je de bosmaaier tegen de grond aan, waardoor je het uitvoeren van meer draad bedient. Dit doe je om te voorkomend dat het draad te kort wordt en teruggaat in het kopstuk. Bij de automatische feed komt de draad automatisch naar buiten zodra de bosmaaier start. Ook hierbij moet je opletten dat het draad niet teruggaat in het kopstuk. Bij een handmatige feed dient de gebruiker de bosmaaier te stoppen en meer draad uit te trekken.

Welke bosmaaier kopen?

Zoals met elk gereedschap het geval is, wordt ook de bosmaaier in allerlei variaties, met of zonder accessoires en hulpstukken door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede bosmaaier, dan zie je waarschijnlijk na een tijdje door de bomen het bos niet meer. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een bosmaaier.

Soorten bosmaaiers

Er bestaan verschillende soorten bosmaaiers. Zoals we hierboven al vertelden zijn er toestellen die werken op een nylon draad, en toestellen die gebruik maken van kleine messen. De nylon draad draait met aanzienlijke snelheid rondom zijn as, waarbij het gras en onkruid als het waren weggeslagen wordt. Nylon is een licht materiaal en zodoende hoeft de motor niet buitengewoon sterk te zijn om het te roteren. Daarom is een toestel dat werkt met nylon draad vooral geschikt voor lichte maaiwerkzaamheden. Een toestel dat werkt met messen is juist geschikt voor zwaardere werkzaamheden. Deze toestellen zijn vaak wat zwaarder en hebben een groter vermogen. Voor dit type bosmaaier is ook stug gras en onkruid geen partij. Dan heb je ook nog toestellen die beide functies combineren. Zo kan je per klus kiezen met welke toepassing je de klus het beste zal kunnen klaren.

Aandrijving van de bosmaaier (elektrisch, benzine, accu)

Een bosmaaier kan op elektriciteit, benzine of accu werken. Met een elektrische bosmaaier heb je een continu stroomtoevoer. Je kan dus zo lang je wilt achtereen doorwerken. Ook zijn dit type toestellen relatief goedkoop. Een nadeel is dat je wel steeds rekening moet houden met het stroomsnoer. Je wilt immers voorkomen dat je deze per ongeluk doorsnijdt. Ook kan een verlengsnoer nodig zijn. Het voordeel van een toestel op accu is dat je een stuk wendbaarder bent en zo een grotere bewegingsvrijheid geniet. Je hoeft geen rekening te houden met een stroomsnoer en je bent ook niet afhankelijk van een stroomvoorziening in de buurt. Je kan waar je maar wilt te werk gaan. Wel is het zo dat de accu steeds opgeladen moet zijn en dat het kan voorkomen dat je tussendoor de accu moet laden. Toestellen op benzine zijn zeer krachtig en maaien zodoende heel effectief. Doordat ze zo krachtig zijn kan je ook sneller de klus klaren. Dit kan handig zijn wanneer je te maken hebt met een grote oppervlakte die je wilt bewerken. Ze zijn echter wel een stuk duurder en ook zal je zo nu en dan de tank moeten vullen met nieuwe brandstof. Er is dus voor ieder wat wils. Ga voor jezelf na wat voor type bosmaaier past bij de werkzaamheden die je uit wilt gaan voeren. Hou hierbij vooral rekening met wat je wilt maaien en het budget dat je voor jezelf hebt opgesteld.

Dikte en maaibreedte van de draad

Vrijwel alle bosmaaiers beschikken over een dubbele lijn. Dit betekent dat er twee draden uit het kopstuk komen. Zo kan je sneller en effectiever maaier dan met een enkel draad. Het is vaak wel wat lastiger om deze draden op de spoel te krijgen, maar oefening baart kunst. Er bestaan ook dikkere dragen die handig zijn voor het maaien van stugger gras of onkruid. Het is dus bij de aanschaf van een bosmaaier raadzaam om na te gaan voor wat voor werkzaamheden je de bosmaaier wilt gaan gebruiken en of dikker draad hiervoor nodig is. Ook zijn niet alle draden even lang. Logischerwijs kan je met langere draden een groter oppervlakte maaien. Indien je dus een regelmatig een grote maaiklus wilt verrichten kan het fijn zijn om te kiezen voor een grotere maaibreedte van de draad.

Maaibreedte van de messen

Hetzelfde geldt voor de maaibreedte van de messen. Hoe groter en langer de messen, hoe groter het oppervlak is dat je in een keer kan maaien. Als je over een grote tuin beschikt of regelmatig de bosmaaier gebruikt, kan het fijn zijn wanneer de maaibreedte van de bosmaaier groot is. Hou er wel rekening mee het met een grotere maaibreedte lastiger kan zijn om in de lastige, kleine hoeken te komen. Weeg dus bij aanschaf van een bosmaaier af wat voor maaibreedte het beste past bij de werkzaamheden die je wilt gaan verrichten.

Draaibare kop

Wanneer je de randen van een gazon maait kan het voorkomen dat je niet overal even goed bij kan. Randjes langs de schutting of onder de bomen kunnen soms moeilijk bereikbaar zijn. In deze gevallen kan het heel fijn zijn wanneer je bosmaaier over een draaibare kop beschikt. Hiermee kan je in verschillende hoeken maaien zonder de bosmaaier in een ongemakkelijke positie vast te hoeven houden. Hiermee voorkom je overbelasting en ben je bovendien sneller klaar met een mooier resultaat.

Extra handvat

Je zal je kunnen voorstellen dat het werken met een bosmaaier best wel zwaar kan zijn. Het is daarom van belang dat de bosmaaier zo ergonomisch mogelijk vormgegeven is en een groot werkcomfort geeft. Het is vooral belangrijk dat de machine niet te zwaar is en dat hij goed wendbaar is. Wij raden daarom aan om bij de aanschaf van een bosmaaier goed te letten op de handvatten. Het is namelijk fijn als je zowel naar links als rechts gemakkelijk beweegt en de machine soepel kan hanteren. Ook is het fijn als de machine makkelijk op te tillen is wanneer dit nodig is. Bosmaaiers met een ‘fietsstuur’ zijn erg fijn omdat ze twee handgrepen aan weerszijden van je lichaam hebben, waardoor je de bosmaaier stevig en stabiel kan hanteren. Het is in ieder geval van belang dat je vrij en gemakkelijk kan bewegen tijdens de maaiwerkzaamheden. Ook is het fijn als je de handvatten na de werkzaamheden in kan klappen, zodat je de machine na gebruik gemakkelijk ruimtebesparend op kan bergen.

Vermogen

Het vermogen van de motor wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage, hoe krachtiger de machine is en hoe groter de maaikracht zal zijn. Een machine met een hoog wattage zal zodoende gemakkelijker door stug gras en onkruid snijden. Je zal langduriger en efficiënter kunnen werken dan met een machine met een laag vermogen. Het is dus goed om bij aanschaf van een bosmaaier na te gaan wat voor vermogen het beste bij de door jou geplande maaiwerkzaamheden zal passen. Stel je hebt bijvoorbeeld een grote oppervlakte om te maaien, dan is het aan te raden een machine aan te schaffen met een groot vermogen en een grote opslagtank. Als je maar voor kleine hoeveelheden gras en onkruid de machine zal gebruiken, dan zal een bosmaaier met een lager vermogen volstaan. Het vermogen van een accu bosmaaier drukken we uit in volt. Het vermogen bij dit type bosmaaiers varieert van 18 tot 36 volt. Bosmaaiers zijn krachtige machines en vergen dus in ieder geval een 18V batterij en soms zelfs een 36V batterij. Sommige apparaten gebruiken twee 18V accu’s zodat je landurig door kan werken.

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email