Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Robotstofzuiger? Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Ben je op zoek naar de beste robotstofzuiger? Wij vinden dit een bijzonder handig apparaat. Met een robotstofzuiger wordt je huis dagelijks stof gezogen. Ideaal als je huisdieren of kinderen hebt. Maar ook als je niet van stofzuigen houdt.

Wij hebben in dit artikel alle informatie gezet die je moet hebben om een weloverwogen keuze voor een robotstofzuiger te maken. Ook hebben we onze favoriete robotstofzuigers in een top 5 gezet en antwoord gegeven op de meest gestelde vragen.

Veel leesplezier!

Ook huisdieren vinden de robotstofzuiger leuk!

De robotstofzuiger

De robotstofzuiger werd in 2001 voor het eerst uitgebracht door Dyson. Sinds die tijd zijn er ontzettend veel fabrikanten geweest die ook robotstofzuigers op de markt hebben gebracht. Inmiddels kunnen we ons niet anders meer indenken. 

Het handigste aan een robotstofzuiger is dat het werk voor je wordt gedaan, je hoeft niet eens thuis te zijn. Er zijn robotstofzuigers die je zelf kan bedienen via een app, maar er zijn ook robotstofzuigers zonder app waarop je vaste dagen en tijdstippen kan instellen dat de robotstofzuiger aan het werk moet. Een robotstofzuiger is ideaal als je bijvoorbeeld huisdieren hebt, maar niet elke dag zelf wil stofzuigen. 

Na het stofzuigen, of als de accu leeg is, rijdt de robot zelf naar het oplaadstation om weer op te laden. Het kan voorkomen dat de robotstofzuiger leeg raakt tijdens de werkzaamheden. Sommige modellen keren dan automatisch terug naar het oplaadstation en hervatten hun route zodra ze weer opgeladen zijn.

Zo kies je een robotstofzuiger

Als je een robotstofzuiger gaat kopen als aanvulling op je gewone stofzuiger en/of kruimeldief, kom je voor een groot assortiment aan keuzes te staan. Wij raden aan goed onderzoek te doen naar alle verschillende merken en modellen op de markt. Heb je een beetje een beeld van wat er is en wat jij belangrijk vindt? Dan is het een stuk makkelijker om een geschikte robotstofzuiger te kiezen. Neem in je onderzoek in ieder geval de volgende elementen mee:

  • Navigatie
  • Gebruiksgemak
  • Hoogte van de robotstofzuiger
  • Geluidsniveau
  • Huisdieren
  • Instelbaar tijdschema
Een robotstofzuiger kan worden ingesteld op een dagelijks tijdstip. Zo is je huis altijd schoon

Navigatie

Er zijn verschillende navigatiemethodes waar een robotstofzuiger gebruik van kan maken om door de woning te navigeren.

Allereerst hebben we de zelflerende robotstofzuiger. Deze heeft een geheugenfunctie waarmee hij de route door het huis kan onthouden en de obstakels met gemak kan vermijden. Het kan wel een aantal stofzuig sessies duren voordat de robot dit allemaal goed door heeft. Daardoor kan de robotstofzuiger in het begin wel eens wat overslaan.

Daarnaast kennen we ook de modellen met een GPS-chip. Deze robotstofzuiger heeft een wifi-verbinding nodig om gebruik te maken van de chip. De robot houdt aan de hand van locatievoorziening bij waar hij op dat moment is en welke route hij aflegt.

Er zijn ook robotstofzuigers die gebruik maken van plafondherkenning. Dit type robotstofzuiger scant het plafond met een camera. Hiermee kan hij de ruimte in kaart brengen. Vervolgens gaat het apparaat systematisch te werk en brengt hij obstakels in kaart. De obstakels worden opgeslagen in het geheugen zodat deze vermeden worden tijdens het schoonmaken.

Als laatste kennen we de robotstofzuiger die gebruik maakt van een laser. De laser is onzichtbaar waardoor jij er geen last van hebt. Met de laser brengt de robotstofzuiger de kamer in kaart en beslist hij wat de meest efficiënte schoonmaak route is. Deze technologie gebruikt hij ook wanneer de batterij leeg raakt en hij zo snel mogelijk naar het laadstation moet terugkeren.

Gebruiksgemak

Wat betreft gebruiksgemak heb je niet veel omkijken naar een robotstofzuiger, hij doet namelijk al het werk zelf. Het enige wat jij hoeft te doen is het apparaat instellen. Sommige robotstofzuigers zijn makkelijker in te stellen dan anderen. Ben jij niet zo handig met technologie? Lees dan goed de reviews van andere gebruikers om erachter te komen of de robotstofzuiger makkelijk is in te stellen of niet.

Hoogte van de robotstofzuiger

De hoogte van de robotstofzuiger is van belang, omdat je wil dat hij onder je kastjes en banken kan komen. Meet daarom even met een rolmaat de afstand tussen de vloer en de meubels waar de stofzuiger onderdoor moet kunnen. Kies vervolgens een robotstofzuiger die 1 a 2 cm lager is dan de gemeten afstand, zo weet je zeker dat hij eronderdoor past!

Geluidsniveau

Anders dan een gewone stofzuiger, zal je robotstofzuiger op een vooraf ingesteld tijdstip automatisch gaan stofzuigen. Ook als je thuis aan het werk bent of een film kijkt. Het is daarom fijn als je robotstofzuiger zo min mogelijk geluid maakt.

Huisdieren

Een robotstofzuiger kan zonder problemen dierenhaar opzuigen. Let er alleen wel op dat hierdoor niet alleen het reservoir snel vol raakt, maar dat de dierenharen (afhankelijk van hoe lang ze zijn) zich ook om de wieltjes en rollers kunnen winden. Je zal dus af en toe even je robotstofzuiger moeten ontharen, zodat hij niet vastloopt. 

Instelbaar tijdschema 

Een groot voordeel van een robotstofzuiger is dat je zelf niet aanwezig hoeft te zijn voor het stofzuigen. Op praktisch iedere robotstofzuiger zit een optie om zelf een tijdschema in te stellen.

Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de stofzuiger op een doordeweekse avond om 7 uur moet beginnen met zijn ronde, maar in het weekend op een ander tipstip. 

De robotstofzuiger is ideaal om dagelijks de haren van je huisdier op te zuigen.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

iRobot Roomba 981
iRobot Roomba 981 robotstofzuiger

TOPKLASSE

Eziclean® Aqua Connect X850
Eziclean® Aqua Connect X850

BUDGET

Medion MD19100
Medion MD 19100 tabel


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste robotstofzuiger - Top 5

5. Eufy RoboVac 11S

Waarom we fan zijn:
De Eufy RoboVac 11S levert meer dan 1,5 uur constante, krachtige zuiging en is de meest voordelige keuze in deze top 5.

We vinden het erg handig dat de BoostIQ technologie ervoor zorgt dat de zuigkracht automatisch verhoogt bij verschillende vloertypes. De robotstofzuiger laadt zichzelf automatisch op zodat hij altijd klaar voor gebruik is. Ook waren wij onder de indruk van de korte oplaadttijd van slechts 1 uur. Dat is een stuk sneller dan de andere stofzuigers in deze top 5 die er gemiddeld 3,5 uur over doen. Tijdens het stofzuigen maakt hij gebruik van een infraroodsensor zodat obstakels makkelijk ontweken worden.

Met een hoogte van slechts 7 centimeter is dit het laagste model in deze lijst. Deze stofzuiger kan dus ook zijn werk doen onder lage meubels. Het apparaat weegt maar 4,2 kilogram waardoor je hem gemakkelijk op kunt tillen als er iets misgaat. De inhoud van het stofreservoir is 450 ml. Dat is niet heel groot. Als je op zoek bent naar een exemplaar met een groter reservoir dan kan je naar de nummer 1, 2, of 4 kijken die allemaal een reservoir van 600 ml hebben en dus minder snel vol zitten. Maar ondanks het niet zo grote stofreservoir is de nummer 5 een betaalbare robotstofzuiger en een heel goed instapmodel.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 1 uur
Over drempels tot: 1.6 cm
Hoogte: 7.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.45 L

Video

Eufy RoboVac 11S robotstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

4. Xiaomi Mijla Roborock S50

Waarom we fan zijn:
De Xiaomi Mijla Roborock S50 is met slechts 40 decibel de meest stille robotstofzuiger in deze lijst.

Deze robotstofzuiger van Xiaomi heeft een langere oplaadtijd en een kortere werkduur, maar is zeker niet minder wat betreft kwaliteit. Het opladen duurt ongeveer 3 uur waarna je het apparaat voor maximaal 45 minuten kunt gebruiken. Maar ondanks deze kortere gebruikersduur, kan deze Xioma een stuk meer dan de robotstofzuiger hierboven omdat deze ook kan dweilen. Zo wordt jouw vloer in één keer helemaal schoon terwijl jij lekker je eigen ding kunt doen.

De robotstofzuiger bepaalt zelf de meest efficiënte route om door de kamer en om de meubels heen te rijden. Dit doet hij door een laser die in het apparaat verwerkt zit. Hij gaat vanzelf terug naar zijn laadstation wanneer hij klaar is en wanneer dit nodig is. Mocht de robotstofzuiger onverhoopt leegraken tijdens een schoonmaakbeurt, dan zal hij zichzelf opladen en verder gaan waar hij gebleven was. En is er een bepaald gebied waar de robotstofzuiger niet mag komen? Dan kan je dit aangeven en dan zal de Roborock deze plek vermijden.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.65 cm
Inhoud stofreservoir: 0.5 L

Video

Xiaomi robotstofzuiger Mijla Roborock S50

Bekijk verschillende aanbieders

3. iRobot Roomba 980

Waarom we fan zijn:
Door de speciale Dirt Detect™-technologie detecteert de iRobot Roomba 980 extra vuile plekken en maakt deze grondiger schoon.

De nummer 3 in onze lijst gaat systematisch te werk en zal dan ook geen enkel stuk van de kamer overslaan. Hij maakt gebruik van een speciale laser die de kamer scant en hierdoor de meest efficiënte route door de kamer berekent. Je kunt deze robotstofzuiger zowel op harde vloeren als hoogpolig tapijt gebruiken. Daarnaast beschikt de robot ook over een virtuele muur. Hierdoor blijft de robotstofzuiger binnen een door jou bepaald gebied. Dit gebied kun je zelf instellen een app op de telefoon of tablet.

Het apparaat heeft een oplaadtijd van 2 uur, waarna je hem ook maar liefst 2 uur kunt laten werken. Dat is bijna 3 keer zo lang als de nummer 4 in deze lijst. Hierdoor kunnen grotere huizen ook gemakkelijk schoongemaakt worden met de iRobot Roomba 980. De robotstofzuiger heeft een inhoud van 0,6 liter. Tot slot maakt deze gebruik van een hepa filter. Hierdoor blijven 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger en wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.6 L

Video

iRobot Roomba 980

Bekijk verschillende aanbieders

2. Blaupunkt Bluebot XEASY

Waarom we fan zijn:
De Blaupunkt Bluebot robotstofzuiger scoort uitstekend in de Consumentenbond test.

Ook wij bevestigen de goede resultaten van deze stofzuig- en dweil combi. Het apparaat is te programmeren en bedienen via een app of afstandsbediening. Je kan deze dus ook aanzetten als je niet thuis bent. Zowel harde vloeren als laagpolig tapijt zijn geen probleem voor deze robot. Deze robotstofzuiger is niet heel hoog en kan daardoor gemakkelijk onder meubels zoals stoelen en banken door om alles tot in de kleinste hoekjes schoon te maken.

Het enige nadeel dat wij hebben gevonden in In vergelijking met de andere robot stofzuigers in deze lijst is de oplaadtijd. De Bleubot heeft wel 5 uur nodig om volledig op te laden. Aan de andere kant zal je hier weinig last van hebben, omdat deze maarliefst 2 uur aan de slag kan met een volle accu. Binnen die tijd is een gemiddeld huis volledig stofgezogen, dus tussentijds opladen is niet nodig. Hij maakt gebruik van een hepa filter waardoor er schone lucht uitgeblazen wordt. Ook is deze robotstofzuiger ook geschikt voor huishoudens met dieren dankzij de speciale borstel die geschikt is voor dierenharen.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 4 uur
Over drempels tot: 1.2 cm
Hoogte: 7.8 cm
Inhoud stofreservoir: 0.5 L

Video

Blaupunkt Bluebot XEASY

Bekijk verschillende aanbieders

1. iRobot Roomba 981

Waarom we fan zijn:
De slimme iRobot Roomba 981 stofzuigt en dweilt je vloer zonder dat je zelf ook maar iets hoeft te doen.

Opnieuw wordt hier gebruik gemaakt van een laser die de kamer kan scannen zodat hij de meest logische route kan bepalen. Je kunt het schoonmaakgebied van de robotstofzuiger zelf instellen via een app op de telefoon of tablet. Het apparaat is te gebruiken op harde vloeren maar ook op hoogpolig tapijt. De oplaadtijd van de stofzuiger is ongeveer 2 uur waarna je hem ook 2 uur kunt laten werken. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een hepa filter waardoor er schone lucht de woning in wordt geblazen. Alle robotstofzuigers met een hepa filter zijn uitermate geschikt voor mensen met een allergie.

Het apparaat produceert slechts 58 dB waardoor je niet gestoord zal worden in een gesprek of tijdens het kijken van televisie. Hou er rekening mee dat je wifi nodig hebt voor de stofzuiger. Bij aanschaf van deze robotstofzuiger krijg je een zijborstel, 2 virtuele muren, een hepa filter, een oplaadstation en de handleiding meegeleverd. Hierdoor heb je alles in huis om hem gelijk aan te zetten. Vanwege het makkelijke gebruik, het goede zuig- en dweilresultaat en de lange loopduur, hebben wij de iRobot Roomba 981 als beste beoordeeld.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.6 L

 

Video

iRobot Roomba 981 robotstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Robotstofzuiger: Eziclean® Aqua Connect X850

Waarom we fan zijn:
De Eziclean® Aqua Connect X850 werkt super precies dankzij de innovatieve laser-navigatietechnologie.

Deze robotstofzuiger is ideaal voor mensen die vaak in de weer zijn met een stofzuiger en nog een hoop te doen hebben. De stofzuiger heeft een opvangreservoir van 0,6 liter en kan daardoor veel stof opzuigen. Met de app sta je altijd in contact met je robotstofzuiger en kan je deze op afstand bedienen.

De robotstofzuiger is in staat om de indeling van jouw huis te onthouden waardoor hij zelf een map samenstelt om nauwkeurig door de woning te navigeren met de hoogste efficiëntie. Uiteraard laadt de robotstofzuiger zichzelf automatisch op. De Eziclean® Aqua Connect X850 robotstofzuiger kan dierenharen opzuigen en heeft een hepa 13-filter. Hierdoor is hij ook geschikt voor mensen met een allergie.  Door al deze functies beoordelen wij de Eziclean® Aqua Connect X850 als de beste topklasse robotstofzuiger.

Download hier de gebruikshandleiding.

LET OP: in de maanden mei en juni krijg je, exclusief via gereedschap-expert, 5% korting op een aankoop bij Eziclean, via de volgende link (korting zichtbaar bij afrekenen): https://eziclean.nl/discount/GereedschapExpert5

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 4 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 10,5 cm
Inhoud stofreservoir: 0.6 L

Video

Eziclean® Aqua Connect X850

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Robotstofzuiger: Medion MD19100

Waarom we fan zijn:
Voor iets meer dan honderd euro heb je deze goede kwaliteit robotstofzuiger in huis.

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Medion MD19100 de beste goedkope robotstofzuiger is. Het duurt ongeveer 4 uur voordat het apparaat helemaal opgeladen is waarna je hem voor maximaal 1,5 uur kunt gebruiken. Dit is een lange werktijd. Hij is in staat om zichzelf op te laden zodra hij klaar is. De Medion MD 19100 heeft een opvangreservoir met een inhoud van slechts 0,3 liter. Hierdoor kan het gebeuren dat je al vrij gauw het apparaat moet legen.

Ondanks zijn goedkope prijs is hij nog steeds in staat om meubels te herkennen en hier omheen te sturen zodat er geen krassen of deuken ontstaan. Dit apparaat is geschikt voor harde vloeren zoals parket, tegels of laminaat. Hou er wel rekening mee dat hij meer geluid maakt dan de andere modellen in ons lijstje, namelijk 65 dB.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 4 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9 CM
Inhoud stofreservoir: 0.3 L

 

Video

Medion MD 19100

Bekijk verschillende aanbieders

Dit zijn de beste stofzuigers per soort

Bekijk wat Coolblue en Bol de beste robotstofzuigers vinden

Lees hier nog meer over de robotstofzuiger

Hieronder lees je onze antwoorden op de meest gestelde vragen over robotstofzuigers. 

Welke robotstofzuiger is het best?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring hebben wij de iRobot Roomba 981 als beste robotstofzuiger van 2023 beoordeeld. Deze robotstofzuiger kan zowel zuigen als dweilen en werkt in combinatie met Google Home.

Wat is een betaalbare robotstofzuiger?

De beste betaalbare robotstofzuiger van 2023 vinden wij de Medion MD19100. Deze robotstofzuiger heeft een hepa-filter en blaast daardoor schone lucht uit. Dit maakt deze robotstofzuiger ook geschikt voor mensen met een allergie voor stofdeeltjes. 

Welke types robotstofzuigers zijn er?

Je hebt vele verschillende soorten robotstofzuigers. Er zijn robotstofzuigers die met een laser hun route vastleggen, er zijn stille robotstofzuigers, er zijn robotstofzuigers met een navigatie en ga zo maar door.

Hoe wij robotstofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende robotstofzuigers onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste robotstofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over stofzuigers

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek