Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Robotstofzuigers in 2022

Inhoudsopgave

Gemak dient de mens, en dat bewijst de robotstofzuiger maar weer. Een robotstofzuiger is een stofzuiger die het huis schoonmaakt zonder dat jij hier tijd aan hoeft te spenderen. Met één druk op de knop gaat jouw robotvriend aan de slag en hoef jij alleen nog maar met de voetjes omhoog op de bank te liggen en te genieten van jouw favoriete serie of film. Door de verfijnde techniek van de robotstofzuiger weet hij precies waar hij moet wezen en hoeveel zuigkracht de robotstofzuiger moet toepassen op de ondergrond. Ook obstakels worden moeiteloos ontweken dankzij de slimme sensoren. Een dergelijk hulpmiddel kan een hoop tijd schelen. Zo kun je in alle rust de was doen terwijl het stofzuigen voor jou gedaan wordt. Twee klusjes binnen het tijdsbestek van één klusje, ideaal toch?

Als je nog nooit een robotstofzuiger in huis hebt gehad, dan kan het soms lastig zijn om te kiezen welk model je precies nodig hebt. Wij hebben het moeilijke werk al gedaan en uitgezocht wat de vijf beste modellen zijn. Daarnaast geven we ook graag meer uitleg over waar je precies op moet letten bij het aanschaffen van een robotstofzuiger. Zo weet je zelf ook waar je naar moet kijken.

Onze Best Beoordeelde Robotstofzuigers

BESTE KOOP

iRobot Roomba 981
iRobot Roomba 981 robotstofzuiger

PROFESSIONEEL

iRobot Roomba i7+

BUDGET

Medion MD19100

Beste robotstofzuiger - Top 5

Er zijn een hoop dingen die meespelen in het beslissen welke robotstofzuiger jouw nieuwe aankoop gaat worden. Voordat we daar uitgebreid naar gaan kijken, willen we je graag kennis laten maken met onze 5 favoriete robotstofzuigers. Ze hebben ieder hun eigen voordelen, en uiteindelijk blijft het nog altijd jouw eigen beslissing, maar met deze lijst zou het een stuk makkelijker moeten worden om jouw nieuwe aankoop te kiezen.

5. Eufy RoboVac 11S

De Eufy RoboVac 11S werkt met een Li-Ion batterij om een hoge capaciteit te kunnen garanderen van maar liefst 100 minuten constante, krachtige zuiging. Door het gebruik van BoostIQ technologie wordt de zuigkracht automatisch verhoogd wanneer dit nodig is om de beste reiniging te garanderen. De robotstofzuiger laadt zichzelf automatisch op zodat hij altijd klaar voor gebruik is. Het opladen zelf duurt ongeveer 60 minuten. Tijdens het stofzuigen maakt hij gebruik van een infraroodsensor zodat obstakels makkelijk ontweken worden. Ook wordt er gebruik gemaakt van technologie met valdetectie waardoor hij niet ineens de kelder in kan vallen. Hoewel er geen gebruik wordt gemaakt van een hepa-filter, zijn de filters wel van hoogwaardige kwaliteit. 

Ook het geluidsniveau valt niet tegen met 55 dB. Er worden een aantal accessoires meegeleverd zodat je direct aan de slag kunt gaan. Hierbij valt te denken aan een afstandsbediening (inclusief 2 AAA-batterijen), een oplaadstation, netspanningsadapter, reinigingshulpmiddel, extra set hoogwaardige filters, 4 zijborstels, 5 kabelbinders en een welkomstgids. De robotstofzuiger is ook te koppelen aan Google Assistant en Alexa Amazon waardoor je hem met de app kunt aansturen. Het apparaat weegt slechts 4,2 kilogram waardoor je hem gemakkelijk op kunt tillen als er iets misgaat.

4. Xiaomi Mijla Roborock S50

Deze robotstofzuiger van Xiaomi heeft een langere oplaadtijd, en een kortere werkduur, maar is zeker niet minder wat betreft kwaliteit. Het opladen duurt ongeveer 180 minuten waarna je het apparaat voor maximaal 45 minuten kunt gebruiken. Ook het geluidsniveau ligt een klein beetje lager met 54 dB. Kwa gewicht is hij dan weer zwaarder met zijn 6,2 kilogram, maar zodra we je vertellen over de extra functies zul je dit wel snappen. Deze robotstofzuiger kan bijvoorbeeld niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. Zo wordt jouw vloer in één keer helemaal schoon terwijl jij lekker jouw eigen ding kunt doen. De robotstofzuiger kan zelf de meest efficiënte route bepalen om door de kamer en om de meubels heen te rijden. 

Dit doet hij door een laser die in het apparaat verwerkt zit. Hij gaat vanzelf terug naar zijn laadstation wanneer hij klaar is en wanneer dit nodig is. Mocht de robotstofzuiger onverhoopt ineens leegraken tijdens een schoonmaakbeurt, dan zal hij zichzelf opladen en verder gaan waar hij gebleven was. Is er een bepaald gebied waar de robotstofzuiger niet mag komen? Dan kun je dit aangeven. De robot zal hier gehoor aan geven. Dit apparaat is tevens ook geschikt voor laagpolig tapijt en/of vloerkleden. Hoewel dit slechts een instapmodel is, is zijn kwaliteit dus wel hoog. Bij aanschaf van deze stofzuiger krijg je een oplaadmat, de handleiding, een waterreservoir, de dweil en een reinigingsborstel.

3. iRobot Roomba 980

Wanneer je op zoek bent naar een robotstofzuiger die vuil en vieze plekken detecteert, dan heb je de iRobot Roomba 980 nodig. Deze robotstofzuiger gaat systematisch te werk en zal dan ook geen enkel stuk van de kamer overslaan. Hij maakt gebruik van een speciale laser die de kamer scant en hierdoor de meest efficiënte route door de kamer berekent. Je kunt deze robotstofzuiger zowel op harde vloeren als hoogpolig tapijt gebruiken. Daarnaast beschikt de robot ook over een virtuele muur. Hierdoor blijft de robotstofzuiger binnen een door jou bepaald gebied. Dit gebied kun je zelf instellen middels een app op de telefoon of tablet. Het apparaat heeft een oplaadtijd van 120 minuten, waarna je hem ook maar liefst 120 minuten kunt laten werken. 

Hierdoor kunnen grotere huizen ook gemakkelijk schoongemaakt worden met de iRobot Roomba 980. De robotstofzuiger heeft een inhoud van 0,6 liter en maakt gebruik van een hepa filter. Hierdoor blijven 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger en wordt de luchtkwaliteit verbeterd. Ook het geluidsniveau valt niet tegen. Hij produceert slechts 58 dB waardoor hij relatief stil is. Bij aankoop van deze robotstofzuiger krijg je een zijborstel, 2 virtuele muren, een hepa filter, een oplaadstation en de handleiding meegeleverd.

2. Blaupunkt Bluebot XEASY

De Blaupunkt Bluebot robotstofzuiger scoort uitstekend in de consumentenbond test, en dat is niet voor niets. Ook dit apparaat maakt weer gebruik van de laser om jouw huis op een systematische manier schoon te maken. Deze robotstofzuiger is niet heel hoog en kan daardoor gemakkelijk onder meubels zoals stoelen en banken door om alles tot in de kleinste hoekjes schoon te maken. Zowel harde vloeren als laagpolig tapijt zijn geen probleem voor deze robot. Het apparaat is te programmeren en bedienen via een app of afstandsbediening. De oplaadtijd is ongeveer 240 minuten waarna je de robotstofzuiger maximaal 120 minuten kunt laten werken. Hij maakt gebruik van een hepa filter waardoor er schone lucht uitgeblazen wordt. 

Tevens is deze robotstofzuiger ook geschikt voor huishoudens met dieren dankzij de speciale borstel die geschikt is voor dierenharen. De huisdieren zullen ook geen last ervaren van deze robotstofzuiger aangezien hij slechts 55 dB aan geluid produceert. Bij aanschaf van dit product krijg je het laadstation, een oplaadkabel, de handleiding, 2 hepa filters, een stoffilter, 4 zijborstels, een magneetstrip, stofopvang bak, zuigmond met draaiende borstels en een schoonmaak borstel.

1. iRobot Roomba 981

Natuurlijk moeten we ook verklappen wat de beste robotstofzuiger is, en dat is de iRobot Roomba 981 wat ons betreft. Opnieuw wordt hier gebruik gemaakt van een laser die de kamer kan scannen zodat hij de meest logische route kan bepalen. Je kunt het schoonmaakgebied van de robotstofzuiger zelf instellen via een app op de telefoon of tablet. Het apparaat is te gebruiken op harde vloeren maar ook op hoogpolig tapijt. De oplaadtijd van de stofzuiger is ongeveer 120 minuten waarna je hem ook 120 minuten kunt laten werken. 

Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van een hepa filter waardoor er schone lucht de woning in wordt geblazen. Alle robotstofzuigers met een hepa filter zijn uitermate geschikt voor mensen met een allergie. Het apparaat produceert slechts 58 dB waardoor jij gewoon lekker jouw film er bovenuit kan horen. Hou er rekening mee dat je wifi nodig hebt voor de stofzuiger. Bij aanschaf van deze robotstofzuiger krijg je een zijborstel, 2 virtuele muren, een hepa filter, een oplaadstation en de handleiding meegeleverd. Hierdoor heb je alles in huis om gelijk aan de slag te gaan.

Beste Professionele Robotstofzuiger

Soms heb je net wat extra power nodig. Dan ben je op zoek naar een professionele robotstofzuiger, en dan wil je uiteraard alleen de beste stofzuiger. Ook in dit geval hebben we natuurlijk wat onderzoek voor je gedaan. Uit ons onderzoek is gebleken dat de iRobot Roomba i7+ de beste professionele stofzuiger is. Hier vertellen wij jou graag meer over.

Deze robotstofzuiger is ideaal voor mensen die vaak in de weer zijn met een stofzuiger en nog een hoop te doen hebben. De stofzuiger heeft een opvangreservoir van 0,4 liter. Deze wordt automatisch geleegd in een gesloten wegwerpzak met ruimte voor 30 bakken aan vuil. Zo weet je zeker dat je je hier de komende tijd geen zorgen over hoeft te maken. Het is mogelijk om zowel te stofzuigen als te dweilen met dit apparaat. Dit doet hij ook in die volgorde. Je kunt zelf instellen of er bepaalde gebieden zijn waar deze robotstofzuiger niet mag komen. Het bedienen van de stofzuiger kan handsfree door Google Assistant of Alexa Amazon te gebruiken. De robotstofzuiger is in staat om de indeling van jouw huis te onthouden waardoor hij zelf een map kan samenstellen om nauwkeurig door de woning te navigeren met de hoogste efficiëntie. Uiteraard laadt de robotstofzuiger zichzelf automatisch op. Mocht hij onverhoopt een keer leeg raken tijdens het stofzuigen, dan gaat hij na het opladen weer gelijk verder waar hij gebleven was. Het duurt ongeveer 90 minuten om het apparaat op te laden waarna hij maximaal 90 minuten kan werken.

Beste Goedkope Robotstofzuiger

Soms wil je gewoon een goedkoop apparaat wat nog steeds hoge kwaliteit levert. Natuurlijk zouden wij Gereedschap-Expert niet zijn als wij dit niet ook onderzocht hadden. Uit ons onderzoek is gebleken dat de Medion MD19100 de beste goedkope robotstofzuiger is. Maar wat heeft een goedkope robotstofzuiger dan precies te bieden? Wij vertellen het je.

Met iets meer dan honderd euro, wat vrij goedkoop is voor een robotstofzuiger, kun je al goede kwaliteit in huis hebben. Het duurt ongeveer 240 minuten voordat het apparaat helemaal opgeladen is waarna je hem voor maximaal 90 minuten kunt gebruiken. Hij is in staat om zichzelf op te laden zodra hij klaar is. Dit is een lange werktijd, maar de Medion MD 19100 heeft een opvangreservoir met een inhoud van slechts 0,3 liter. Hierdoor kan het gebeuren dat je al vrij gauw het apparaat moet legen. Ondanks zijn goedkope prijs is hij nog steeds in staat om meubels te herkennen en hier omheen te sturen zodat er geen krassen of deuken ontstaan. Ook wordt er gebruik gemaakt van een hepa filter waardoor mensen met een allergie deze robotstofzuiger ook kunnen gebruiken. De uitgeblazen lucht is hierdoor schoner dan de lucht die hij opzuigt. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het apparaat eventueel van de trap zal vallen dankzij de moderne val-sensor. Dit apparaat is geschikt voor harde vloeren zoals parket, tegels of laminaat. Hou er wel rekening mee dat hij meer geluid maakt dan de andere modellen in ons lijstje, namelijk 65 dB.

Complete overzicht: stofzuigers per soort

Wat is een robotstofzuiger?

Nu we onze lijst compleet hebben gemaakt, wordt het tijd om eens iets meer te kijken naar wat een robotstofzuiger precies is. We kennen allemaal de normale stofzuiger, en misschien zelfs de kruimeldief, maar de robotstofzuiger is een uitvinding van de laatste paar jaren. We willen zoveel mogelijk tijd besparen en zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig tijd mogelijk. Een robotstofzuiger is hier dan ook de perfecte uitvinding voor. Dit apparaat kan jouw huis zelfstandig stofzuigen zonder dat jij hiernaar om hoeft te kijken. Vaak worden de stofzuigers middels een app op een smartphone of tablet bediend, maar er zijn ook modellen te vinden die gebruik maken van een afstandsbediening. Hiermee kun je instellen op welke dagen en tijdstippen de robotstofzuiger moet gaan rijden. Voor de rest hoef je niets te doen. De robot zal zelf naar het oplaadstation rijden wanneer het tijd is om weer op te laden. Soms kan het gebeuren dat de robotstofzuiger leeg raakt tijdens de werkzaamheden. Sommige modellen hebben dan de mogelijkheid om terug te keren naar het oplaadstation en hun route te hervatten zodra hij een complete acculading heeft. Dit verschilt echter per model, dus hier moet wel rekening mee gehouden worden.

Welke robotstofzuiger kopen?

Je zou van een robotstofzuiger hetzelfde moeten kunnen verwachten als van een normale stofzuiger, de inhoud van het stofreservoir even niet meegeteld. Dit betekent dus dat je een robotstofzuiger ook zou moeten kunnen gebruiken wanneer je dieren in huis hebt of last hebt van een allergie. En dat klopt ook. Dat is weliswaar niet bij elke robotstofzuiger het geval, maar je kunt je hier wel op oriënteren. Sommige stofzuigers hebben een speciale borstel voor dierenharen, en steeds meer modellen maken gebruik van een hepa filter waardoor het apparaat ook geschikt is als je last hebt van een allergie. Ook mag je steeds meer verwachten van een robotstofzuiger, gemak dient nu eenmaal de mens. Daarom zijn er nu ook modellen die zowel kunnen stofzuigen als dweilen. Meestal kun je het apparaat zo instellen dat hij eerst het huis gaat stofzuigen, en daarna nog een keer dezelfde route gaat rijden om te dweilen. Dit scheelt je niet alleen de tijd die je normaal spendeert aan stofzuigen, maar ook nog eens dweilen. In een redelijk formaat huis scheelt dit je al gauw een uur die je aan andere huishoudelijke taken kunt spenderen of natuurlijk gewoon lekker languit op de bank.

Navigatiemethode

Er zijn verschillende navigatiemethodes waar een robotstofzuiger gebruik van kan maken om door de woning te navigeren. Allereerst hebben we de zelflerende robotstofzuiger. Deze heeft een geheugenfunctie waarmee hij de route door het huis als het ware kan onthouden en de obstakels met gemak kan vermijden. Soms kan het wel een aantal keer duren voordat de robot dit allemaal goed door heeft. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat de stofzuiger in het begin delen overslaat. Daarnaast kennen we ook de modellen met een GPS-chip. Deze robotstofzuiger heeft een wifi-verbinding nodig om gebruik te maken van de chip. De robot houdt aan de hand van locatievoorziening bij waar hij op dat moment is en welke route hij aflegt. Er zijn ook stofzuigers die gebruik maken van plafondherkenning. Zoals de naam al doet vermoeden, scant de robotstofzuiger het plafond met een camera. Hiermee kan hij de ruimte in kaart brengen. Vervolgens gaat het apparaat systematisch te werk en brengt hij obstakels in kaart. De obstakels worden opgeslagen in het geheugen zodat deze vermeden worden tijdens het schoonmaken. Als laatste kennen we nog de robotstofzuiger die gebruik maakt van een laser. De laser is onzichtbaar waardoor jij er geen last van hebt. Met de laser brengt de robotstofzuiger de kamer in kaart en beslist hij zelf wat de meest efficiënte route is. Deze technologie gebruikt hij ook wanneer de batterij leeg raakt en hij zo snel mogelijk naar het laadstation moet terugkeren.

Gebruiksgemak

Wat betreft gebruiksgemak heb je niet veel omkijken naar een robotstofzuiger, hij doet namelijk al het werk zelf. Het enige wat jij hoeft te doen is het apparaat instellen. Dit moet natuurlijk wel op een gebruiksvriendelijke manier kunnen middels een app op de telefoon of tablet of middels een afstandsbediening. Gelukkig hebben alle robotstofzuigers een overzichtelijke app waarin je goed kunt zien wat je precies aan het instellen bent en voor hoe lang.

Hoogte van de robotstofzuiger

De hoogte van de stofzuiger is echter wel van belang. Veel kastjes, stoelen en tafels hebben een kleine opening aan de onderkant waar ontzettend veel stof verzamelt. Dit zijn als het ware magneten voor vuil. Het is wel zo fris als de robotstofzuiger hier ook gewoon zijn werk kan doen. De hoogte van de stofzuiger is dan van groot belang. Je kunt precies weten hoe hoog jouw robotstofzuiger maximaal mag zijn door simpelweg met een rolmaat te meten hoe groot de opening tussen het meubelstuk en de vloer is. Zorg dat jouw robotstofzuiger nog iets minder hoog is dan de maximale hoogte die hij mag zijn zodat je zeker weet dat hij altijd terug kan keren en niet vast komt te zitten.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is ook niet onbelangrijk. Je bent dan misschien niet zelf bezig met stofzuigen, maar het kan nog steeds storend zijn als er constant een hard geluid door de kamer heen aan het rijden is. Dit heb je waarschijnlijk zelf al een keer ervaren toen iemand anders aan het stofzuigen was en jij op dat moment gewoon even wilden uitrusten. Daarnaast is het voor de buren ook wel fijn als het apparaat wat stiller is, want zij hoeven echt niet te weten wanneer jij wel of niet aan het stofzuigen bent. Gelukkig wordt technologie steeds beter en zijn er al meerdere manieren gevonden om een stofzuiger stil te laten werken. Deze technologieën worden dan ook toegepast bij een robotstofzuiger. Zo kun jij in alle rust even televisiekijken, andere huishoudelijke taakjes of gewoon lekker met je ogen dicht op de bank liggen terwijl het stofzuigen automatisch gedaan wordt. Dat is nog eens genieten!Sommige kruimelzuigers hebben als extra functie dat zij dierenharen zonder problemen kunnen opzuigen. Dit zie je vaak bij stofzuigers, maar bij kruimelzuigers is het vaak een uitzondering. Wanneer je één of meerdere harige vriendjes in huis hebt is het dan wel zo handig als je zowel een stofzuiger als een kruimeldief hebt die deze haren kunnen verwerken. Om dierenharen te kunnen verwerken moet er een speciaal mondstuk bijgeleverd zijn zoals een turboborstel. De haren van deze borstel draaien in een rap tempo in de rondte waardoor de dierenharen perfect opgeborsteld worden zonder ook maar enige druk uit te hoeven oefenen. Dit is vooral handig voor een bankstel of stoelen waar de haren vaak diep in blijven hangen. Natuurlijk kun je dit ook gebruiken voor matten, hondenbedjes en andere stoffen objecten waar dierenhaar vaak in blijft hangen.

Instelbaar tijdschema

Het voordeel van een robotstofzuiger is dat je zelf niet aanwezig hoeft te zijn om het huis weer een beetje op te frissen. De robotstofzuiger kan gewoon aan het werk, of jij nu thuis bent of niet. Dit wordt geregeld via een tijdschema die jij zelf kunt instellen middels een app op de telefoon of tablet, of middels een afstandsbediening. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de stofzuiger op een doordeweekse avond om 7 uur moet beginnen met zijn ronde, maar je kunt hem ook zaterdagochtend om 8 uur al laten beginnen zodat je een fris huis hebt tijdens het weekend. Natuurlijk kun je meerdere tijden en dagen instellen om de robotstofzuiger te laten werken. Het is daarnaast ook mogelijk om een robotstofzuiger gelijk op dat moment zijn werk te laten doen met één druk op de knop. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld aan het werk bent, en ineens een berichtje krijgt dat je schoonmoeder vanavond blijft eten. Ook na een lange dag met de kinderen kan het fijn zijn om gewoon eens even lekker onderuit te liggen op de bank en van de rust te genieten terwijl iemand (iets) anders al het werk voor jou doet. Dus wil jij ook gewoon eens een keer lekker op de bank kunnen liggen en niet omkijken naar het huishouden? Koop dan een robotstofzuiger!

Veel gestelde vragen

In ons artikel vind je alles wat je moet weten voordat je over gaat tot aanschaf van een robotstofzuiger. We adviseren jou te kiezen voor de robotstofzuiger die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Koop een robotstofzuiger die bij jou thuissituatie past. Let daarom op het gebruiksgemak, de hoogte van de robotstofzuiger en navigatiemethode.  

Je kan op veel plekken wel aan een robotstofzuiger komen.  Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Let goed op het vermogen van de robotstofzuiger, het geluidsniveau en navigatiemethodes. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een kruimeldief!

Geraadpleegde bronnen