Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Dit zijn de 5 beste Robotstofzuigers in 2023

In dit artikel

Op zoek naar een robotstofzuiger? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een robotstofzuiger die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken. Veel leesplezier!

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Robotstofzuigers

BESTE KOOP

iRobot Roomba 981
iRobot Roomba 981 robotstofzuiger

TOPKLASSE

iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+ tabel

BUDGET

Medion MD19100
Medion MD 19100 tabel


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste robotstofzuiger - Top 5

5. Eufy RoboVac 11S

Waarom we fan zijn:
De Eufy RoboVac 11S levert meer dan 1,5 uur constante, krachtige zuiging en is de meest voordelige keuze in deze top 5.

We vinden het erg handig dat de BoostIQ technologie ervoor zorgt dat de zuigkracht automatisch verhoogt bij verschillende vloertypes. De robotstofzuiger laadt zichzelf automatisch op zodat hij altijd klaar voor gebruik is. Ook waren wij onder de indruk van de korte oplaadttijd van slechts 1 uur. Dat is een stuk sneller dan de andere stofzuigers in deze top 5 die er gemiddeld 3,5 uur over doen. Tijdens het stofzuigen maakt hij gebruik van een infraroodsensor zodat obstakels makkelijk ontweken worden.

Met een hoogte van slechts 7 centimeter is dit het laagste model in deze lijst. Deze stofzuiger kan dus ook zijn werk doen onder lage meubels. Het apparaat weegt maar 4,2 kilogram waardoor je hem gemakkelijk op kunt tillen als er iets misgaat. De inhoud van het stofreservoir is 450 ml. Dat is niet heel groot. Als je op zoek bent naar een exemplaar met een groter reservoir dan kan je naar de nummer 1, 2, of 4 kijken die allemaal een reservoir van 600 ml hebben en dus minder snel vol zitten. Maar ondanks het niet zo grote stofreservoir is de nummer 5 een betaalbare robotstofzuiger en een heel goed instapmodel.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 1 uur
Over drempels tot: 1.6 cm
Hoogte: 7.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.45 L

Video

Eufy RoboVac 11S robotstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

4. Xiaomi Mijla Roborock S50

Waarom we fan zijn:
De Xiaomi Mijla Roborock S50 is met slechts 40 decibel de meest stille robotstofzuiger in deze lijst.

Deze robotstofzuiger van Xiaomi heeft een langere oplaadtijd en een kortere werkduur, maar is zeker niet minder wat betreft kwaliteit. Het opladen duurt ongeveer 3 uur waarna je het apparaat voor maximaal 45 minuten kunt gebruiken. Maar ondanks deze kortere gebruikersduur, kan deze Xioma een stuk meer dan de robotstofzuiger hierboven omdat deze ook kan dweilen. Zo wordt jouw vloer in één keer helemaal schoon terwijl jij lekker je eigen ding kunt doen.

De robotstofzuiger bepaalt zelf de meest efficiënte route om door de kamer en om de meubels heen te rijden. Dit doet hij door een laser die in het apparaat verwerkt zit. Hij gaat vanzelf terug naar zijn laadstation wanneer hij klaar is en wanneer dit nodig is. Mocht de robotstofzuiger onverhoopt leegraken tijdens een schoonmaakbeurt, dan zal hij zichzelf opladen en verder gaan waar hij gebleven was. En is er een bepaald gebied waar de robotstofzuiger niet mag komen? Dan kan je dit aangeven en dan zal de Roborock deze plek vermijden.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.65 cm
Inhoud stofreservoir: 0.5 L

Video

Xiaomi robotstofzuiger Mijla Roborock S50

Bekijk verschillende aanbieders

3. iRobot Roomba 980

Waarom we fan zijn:
Door de speciale Dirt Detect™-technologie detecteert de iRobot Roomba 980 extra vuile plekken en maakt deze grondiger schoon.

De nummer 3 in onze lijst gaat systematisch te werk en zal dan ook geen enkel stuk van de kamer overslaan. Hij maakt gebruik van een speciale laser die de kamer scant en hierdoor de meest efficiënte route door de kamer berekent. Je kunt deze robotstofzuiger zowel op harde vloeren als hoogpolig tapijt gebruiken. Daarnaast beschikt de robot ook over een virtuele muur. Hierdoor blijft de robotstofzuiger binnen een door jou bepaald gebied. Dit gebied kun je zelf instellen een app op de telefoon of tablet.

Het apparaat heeft een oplaadtijd van 2 uur, waarna je hem ook maar liefst 2 uur kunt laten werken. Dat is bijna 3 keer zo lang als de nummer 4 in deze lijst. Hierdoor kunnen grotere huizen ook gemakkelijk schoongemaakt worden met de iRobot Roomba 980. De robotstofzuiger heeft een inhoud van 0,6 liter. Tot slot maakt deze gebruik van een hepa filter. Hierdoor blijven 99,9% van de stofdeeltjes in de stofzuiger en wordt de luchtkwaliteit verbeterd.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.6 L

Video

iRobot Roomba 980

Bekijk verschillende aanbieders

2. Blaupunkt Bluebot XEASY

Waarom we fan zijn:
De Blaupunkt Bluebot robotstofzuiger scoort uitstekend in de Consumentenbond test.

Ook wij bevestigen de goede resultaten van deze stofzuig- en dweil combi. Het apparaat is te programmeren en bedienen via een app of afstandsbediening. Je kan deze dus ook aanzetten als je niet thuis bent. Zowel harde vloeren als laagpolig tapijt zijn geen probleem voor deze robot. Deze robotstofzuiger is niet heel hoog en kan daardoor gemakkelijk onder meubels zoals stoelen en banken door om alles tot in de kleinste hoekjes schoon te maken.

Het enige nadeel dat wij hebben gevonden in In vergelijking met de andere robot stofzuigers in deze lijst is de oplaadtijd. De Bleubot heeft wel 5 uur nodig om volledig op te laden. Aan de andere kant zal je hier weinig last van hebben, omdat deze maarliefst 2 uur aan de slag kan met een volle accu. Binnen die tijd is een gemiddeld huis volledig stofgezogen, dus tussentijds opladen is niet nodig. Hij maakt gebruik van een hepa filter waardoor er schone lucht uitgeblazen wordt. Ook is deze robotstofzuiger ook geschikt voor huishoudens met dieren dankzij de speciale borstel die geschikt is voor dierenharen.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 4 uur
Over drempels tot: 1.2 cm
Hoogte: 7.8 cm
Inhoud stofreservoir: 0.5 L

Video

Blaupunkt Bluebot XEASY

Bekijk verschillende aanbieders

1. iRobot Roomba 981

Waarom we fan zijn:
De slimme iRobot Roomba 981 stofzuigt en dweilt je vloer zonder dat je zelf ook maar iets hoeft te doen.

Opnieuw wordt hier gebruik gemaakt van een laser die de kamer kan scannen zodat hij de meest logische route kan bepalen. Je kunt het schoonmaakgebied van de robotstofzuiger zelf instellen via een app op de telefoon of tablet. Het apparaat is te gebruiken op harde vloeren maar ook op hoogpolig tapijt. De oplaadtijd van de stofzuiger is ongeveer 2 uur waarna je hem ook 2 uur kunt laten werken. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een hepa filter waardoor er schone lucht de woning in wordt geblazen. Alle robotstofzuigers met een hepa filter zijn uitermate geschikt voor mensen met een allergie.

Het apparaat produceert slechts 58 dB waardoor je niet gestoord zal worden in een gesprek of tijdens het kijken van televisie. Hou er rekening mee dat je wifi nodig hebt voor de stofzuiger. Bij aanschaf van deze robotstofzuiger krijg je een zijborstel, 2 virtuele muren, een hepa filter, een oplaadstation en de handleiding meegeleverd. Hierdoor heb je alles in huis om hem gelijk aan te zetten. Vanwege het makkelijke gebruik, het goede zuig- en dweilresultaat en de lange loopduur, hebben wij de iRobot Roomba 981 als beste beoordeeld.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.6 L

 

Video

iRobot Roomba 981 robotstofzuiger

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Robotstofzuiger: iRobot Roomba 7+

Waarom we fan zijn:
De iRobot Roomba i7+ leegt het stofreservoir zelf in een wegwerpzak waardoor je een lange tijd niet naar robotstofzuiger om hoeft te kijken.

Deze robotstofzuiger is ideaal voor mensen die vaak in de weer zijn met een stofzuiger en nog een hoop te doen hebben. De stofzuiger heeft een opvangreservoir van 0,4 liter. Deze wordt automatisch geleegd in een gesloten wegwerpzak met ruimte voor 30 bakken aan vuil. Zo weet je zeker dat je je hier de komende tijd geen zorgen over hoeft te maken.

De robotstofzuiger is in staat om de indeling van jouw huis te onthouden waardoor hij zelf een map samenstelt om nauwkeurig door de woning te navigeren met de hoogste efficiëntie. Uiteraard laadt de robotstofzuiger zichzelf automatisch op. Mocht hij onverhoopt een keer leeg raken tijdens het stofzuigen, dan gaat hij na het opladen weer gelijk verder waar hij gebleven was. Het duurt ongeveer 1,5 uur om het apparaat op te laden waarna hij maximaal 1,5 uur kan werken. Door al deze functies beoordelen wij de iRobot Roomba i7+ als de beste topklasse robotstofzuiger.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 3 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9.2 cm
Inhoud stofreservoir: 0.4 L

Video

iRobot Roomba i7+

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Robotstofzuiger: Medion MD19100

Waarom we fan zijn:
Voor iets meer dan honderd euro heb je deze goede kwaliteit robotstofzuiger in huis.

Uit ons onderzoek is gebleken dat de Medion MD19100 de beste goedkope robotstofzuiger is. Het duurt ongeveer 4 uur voordat het apparaat helemaal opgeladen is waarna je hem voor maximaal 1,5 uur kunt gebruiken. Dit is een lange werktijd. Hij is in staat om zichzelf op te laden zodra hij klaar is. De Medion MD 19100 heeft een opvangreservoir met een inhoud van slechts 0,3 liter. Hierdoor kan het gebeuren dat je al vrij gauw het apparaat moet legen.

Ondanks zijn goedkope prijs is hij nog steeds in staat om meubels te herkennen en hier omheen te sturen zodat er geen krassen of deuken ontstaan. Dit apparaat is geschikt voor harde vloeren zoals parket, tegels of laminaat. Hou er wel rekening mee dat hij meer geluid maakt dan de andere modellen in ons lijstje, namelijk 65 dB.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productdspecificaties

Oplaadtijd: 4 uur
Over drempels tot: 2 cm
Hoogte: 9 CM
Inhoud stofreservoir: 0.3 L

 

Video

Medion MD 19100

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: stofzuigers per soort

Wat is de Robotstofzuiger Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste robotstofzuiger

Welke robotstofzuiger is het best?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring hebben wij de iRobot Roomba 981 als beste robotstofzuiger van 2023 beoordeeld. Deze robotstofzuiger kan zowel zuigen als dweilen en werkt in combinatie met Google Home.

Wat is een betaalbare robotstofzuiger?

De beste betaalbare robotstofzuiger van 2023 vinden wij de Medion MD19100. Deze robotstofzuiger heeft een hepa-filter en blaast daardoor schone lucht uit. Dit maakt deze robotstofzuiger ook geschikt voor mensen met een allergie voor stofdeeltjes. 

Welke types robotstofzuigers zijn er?

Je hebt vele verschillende soorten robotstofzuigers. Er zijn robotstofzuigers die met een laser hun route vastleggen, er zijn stille robotstofzuigers, er zijn robotstofzuigers met een navigatie en ga zo maar door. Om te bepalen welk type robotstofzuiger bij jou past, raden we je aan onze rubriek “tips bij aanschaf van jouw robotstofzuiger” te lezen en onze top 5 te bekijken

Tips bij aanschaf van jouw robotstofzuiger

We kennen allemaal de normale stofzuiger, en misschien zelfs de kruimeldief, maar de robotstofzuiger is een uitvinding van de laatste paar jaren. We willen zoveel mogelijk tijd besparen en zoveel mogelijk gedaan krijgen in zo weinig tijd mogelijk. Een robotstofzuiger is hier dan ook de perfecte uitvinding voor. Dit apparaat kan jouw huis zelfstandig stofzuigen zonder dat jij hiernaar om hoeft te kijken. Vaak worden de stofzuigers middels een app op een smartphone of tablet bediend, maar er zijn ook modellen te vinden die gebruik maken van een afstandsbediening. Hiermee kun je instellen op welke dagen en tijdstippen de robotstofzuiger moet gaan rijden. Voor de rest hoef je niets te doen. De robot zal zelf naar het oplaadstation rijden wanneer het tijd is om weer op te laden. Soms kan het gebeuren dat de robotstofzuiger leeg raakt tijdens de werkzaamheden. Sommige modellen hebben dan de mogelijkheid om terug te keren naar het oplaadstation en hun route te hervatten zodra hij een complete acculading heeft. Dit verschilt echter per model, dus hier moet wel rekening mee gehouden worden.

Welke robotstofzuiger kopen?

Je zou van een robotstofzuiger hetzelfde moeten kunnen verwachten als van een normale stofzuiger, de inhoud van het stofreservoir even niet meegeteld. Dit betekent dus dat je een robotstofzuiger ook zou moeten kunnen gebruiken wanneer je dieren in huis hebt of last hebt van een allergie. En dat klopt ook. Dat is weliswaar niet bij elke robotstofzuiger het geval, maar je kunt je hier wel op oriënteren. Sommige stofzuigers hebben een speciale borstel voor dierenharen, en steeds meer modellen maken gebruik van een hepa filter waardoor het apparaat ook geschikt is als je last hebt van een allergie. Ook mag je steeds meer verwachten van een robotstofzuiger, gemak dient nu eenmaal de mens. Daarom zijn er nu ook modellen die zowel kunnen stofzuigen als dweilen. Meestal kun je het apparaat zo instellen dat hij eerst het huis gaat stofzuigen, en daarna nog een keer dezelfde route gaat rijden om te dweilen. Dit scheelt je niet alleen de tijd die je normaal spendeert aan stofzuigen, maar ook nog eens dweilen. In een redelijk formaat huis scheelt dit je al gauw een uur die je aan andere huishoudelijke taken kunt spenderen of natuurlijk gewoon lekker languit op de bank.

Navigatiemethode

Er zijn verschillende navigatiemethodes waar een robotstofzuiger gebruik van kan maken om door de woning te navigeren. Allereerst hebben we de zelflerende robotstofzuiger. Deze heeft een geheugenfunctie waarmee hij de route door het huis als het ware kan onthouden en de obstakels met gemak kan vermijden. Soms kan het wel een aantal keer duren voordat de robot dit allemaal goed door heeft. Hierdoor kan het wel eens gebeuren dat de stofzuiger in het begin delen overslaat. Daarnaast kennen we ook de modellen met een GPS-chip. Deze robotstofzuiger heeft een wifi-verbinding nodig om gebruik te maken van de chip. De robot houdt aan de hand van locatievoorziening bij waar hij op dat moment is en welke route hij aflegt. Er zijn ook stofzuigers die gebruik maken van plafondherkenning. Zoals de naam al doet vermoeden, scant de robotstofzuiger het plafond met een camera. Hiermee kan hij de ruimte in kaart brengen. Vervolgens gaat het apparaat systematisch te werk en brengt hij obstakels in kaart. De obstakels worden opgeslagen in het geheugen zodat deze vermeden worden tijdens het schoonmaken. Als laatste kennen we nog de robotstofzuiger die gebruik maakt van een laser. De laser is onzichtbaar waardoor jij er geen last van hebt. Met de laser brengt de robotstofzuiger de kamer in kaart en beslist hij zelf wat de meest efficiënte route is. Deze technologie gebruikt hij ook wanneer de batterij leeg raakt en hij zo snel mogelijk naar het laadstation moet terugkeren.

Gebruiksgemak

Wat betreft gebruiksgemak heb je niet veel omkijken naar een robotstofzuiger, hij doet namelijk al het werk zelf. Het enige wat jij hoeft te doen is het apparaat instellen. Dit moet natuurlijk wel op een gebruiksvriendelijke manier kunnen middels een app op de telefoon of tablet of middels een afstandsbediening. Gelukkig hebben alle robotstofzuigers een overzichtelijke app waarin je goed kunt zien wat je precies aan het instellen bent en voor hoe lang.

Hoogte van de robotstofzuiger

De hoogte van de robotstofzuiger is echter wel van belang. Veel kastjes, stoelen en tafels hebben een kleine opening aan de onderkant waar ontzettend veel stof verzamelt. Dit zijn als het ware magneten voor vuil. Het is wel zo fris als de robotstofzuiger hier ook gewoon zijn werk kan doen. De hoogte van de stofzuiger is dan van groot belang. Je kunt precies weten hoe hoog jouw robotstofzuiger maximaal mag zijn door simpelweg met een rolmaat te meten hoe groot de opening tussen het meubelstuk en de vloer is. Zorg dat jouw robotstofzuiger nog iets minder hoog is dan de maximale hoogte die hij mag zijn zodat je zeker weet dat hij altijd terug kan keren en niet vast komt te zitten.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is ook niet onbelangrijk. Je bent dan misschien niet zelf bezig met stofzuigen, maar het kan nog steeds storend zijn als er constant een hard geluid door de kamer heen aan het rijden is. Dit heb je waarschijnlijk zelf al een keer ervaren toen iemand anders aan het stofzuigen was en jij op dat moment gewoon even wilden uitrusten. Daarnaast is het voor de buren ook wel fijn als het apparaat wat stiller is, want zij hoeven echt niet te weten wanneer jij wel of niet aan het stofzuigen bent. Gelukkig wordt technologie steeds beter en zijn er al meerdere manieren gevonden om een stofzuiger stil te laten werken. Deze technologieën worden dan ook toegepast bij een robotstofzuiger. Zo kun jij in alle rust even televisiekijken, andere huishoudelijke taakjes of gewoon lekker met je ogen dicht op de bank liggen terwijl het stofzuigen automatisch gedaan wordt. Dat is nog eens genieten!Sommige kruimelzuigers hebben als extra functie dat zij dierenharen zonder problemen kunnen opzuigen. Dit zie je vaak bij stofzuigers, maar bij kruimelzuigers is het vaak een uitzondering. Wanneer je één of meerdere harige vriendjes in huis hebt is het dan wel zo handig als je zowel een stofzuiger als een kruimeldief hebt die deze haren kunnen verwerken. Om dierenharen te kunnen verwerken moet er een speciaal mondstuk bijgeleverd zijn zoals een turboborstel. De haren van deze borstel draaien in een rap tempo in de rondte waardoor de dierenharen perfect opgeborsteld worden zonder ook maar enige druk uit te hoeven oefenen. Dit is vooral handig voor een bankstel of stoelen waar de haren vaak diep in blijven hangen. Natuurlijk kun je dit ook gebruiken voor matten, hondenbedjes en andere stoffen objecten waar dierenhaar vaak in blijft hangen.

Instelbaar tijdschema

Het voordeel van een robotstofzuiger is dat je zelf niet aanwezig hoeft te zijn om het huis weer een beetje op te frissen. De robotstofzuiger kan gewoon aan het werk, of jij nu thuis bent of niet. Dit wordt geregeld via een tijdschema die jij zelf kunt instellen middels een app op de telefoon of tablet, of middels een afstandsbediening. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat de stofzuiger op een doordeweekse avond om 7 uur moet beginnen met zijn ronde, maar je kunt hem ook zaterdagochtend om 8 uur al laten beginnen zodat je een fris huis hebt tijdens het weekend. Natuurlijk kun je meerdere tijden en dagen instellen om de robotstofzuiger te laten werken. Het is daarnaast ook mogelijk om een robotstofzuiger gelijk op dat moment zijn werk te laten doen met één druk op de knop. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld aan het werk bent, en ineens een berichtje krijgt dat je schoonmoeder vanavond blijft eten. Ook na een lange dag met de kinderen kan het fijn zijn om gewoon eens even lekker onderuit te liggen op de bank en van de rust te genieten terwijl iemand (iets) anders al het werk voor jou doet. Dus wil jij ook gewoon eens een keer lekker op de bank kunnen liggen en niet omkijken naar het huishouden? Koop dan een robotstofzuiger!

Hoe wij robotstofzuigers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende robotstofzuigers onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste robotstofzuiger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.4 / 5. Aantal stemmen 76

Geraadpleegde bronnen