Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Gehoorbescherming kopen? – Top 5 in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste gehoorbescherming? Wie weleens gewerkt heeft met elektrische gereedschappen weet hoeveel lawaai ze kunnen maken. Uiteraard is dit erg slecht voor je gehoor. Harde geluiden kunnen het gehoororgaan blijvend beschadigen. Zowel korte blootstelling aan geluiden met zeer hoge intensiteiten als langdurige blootstelling aan geluiden met lagere maar alsnog harde intensiteiten kunnen het gehoor ernstig beschadigen. Al bij 80 dBa loop je kans op gehoorbeschadiging. Gereedschappen bereiken al een hoog intensiteitsniveau. Zo gaat een boormachine richting de 100 dBa, een cirkelzaag zit rond de 110 dBa en een kettingzaag haalt zelfs 115 dBa. Daarom is gehoorbescherming voor zowel de klusser als de doe-het-zelver tijdens luide klussen absoluut noodzakelijk. Gelukkig zijn er hele goede gehoorbeschermers op de markt die voorkomen dat je gehoor beschadigd raakt.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Gehoorbeschermers

BESTE KOOP

3M Peltor HRXS221A
3M peltor met radio HRXS221A

PROFESSIONEEL

3M Peltor DAB+-FM
3M Peltor met radio DAB+-FM headset

BUDGET

Peltor X4
3M Peltor X4

Beste gehoorbescherming - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede gehoorbeschermer te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan gehoorbeschermers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende gehoorbeschermers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke gehoorbeschermers als beste uit de bus komen.

5. 3M Peltor X5A

We trappen af met een gehoorbeschermer van het merk Peltor. Het zal je opvallen dat deze naam vaak terugkomt in dit artikel. Dat heeft een reden: Peltor is een merk dat al jarenlang hoogstaande gehoorbescherming levert in de industrie en offshore. Peltor heeft een nieuwe X-serie gehoorbeschermers ontwikkeld op basis van drie factoren: ontwerp, comfort en bescherming. De verschillende modellen (X1 t/m X5) zijn allen specifiek gericht op een bepaald soort bescherming. 

Wij hebben gekozen voor de 3M Peltor X5A op de 5e plek. Peltor X5 gehoorkappen zijn geschikt voor extreem hoge intensiteitsniveaus en lawaaierige omgevingen die dubbele gehoorbescherming vereisen, zoals bijvoorbeeld mijnbouw, steengroeves en papierverwerking. Dit is de variant met de hoogste dempingswaarde en dempingsscore. Hij is geschikt voor vrijwel alle industrieel toepassingen. Achtergrondgeluiden worden vrijwel compleet gefilterd en luid geluidsoverlast wordt beperkt. 

Het ontwerp van de gehoorbeschermer is zeer lichtgewicht, wat maakt dat hij niet de zwaar op het hoofd ligt. De koptelefoon is aan te passen aan het hoofd en heeft zachte oorkappen, zodat je hem lange tijd kan dragen zonder irritatie aan de oren en het hoofd te ervaren. De gehoorbeschermer heeft geen metalen onderdelen en is gemakkelijk te reinigen. Een groot voordeel is de buitengewone prijs-kwaliteitverhouding. Je hebt met de 3M Peltor X5A een uiterst betrouwbare gehoorbeschermer voor maar enkele tientjes in huis.  

3M Peltor X5A

4. M-safe Gehoorbescherming 32826000ST

We gaan door met de M-safe Gehoorbescherming 32826000ST op de 4e plek. Van alle gehoorbeschermers in dit artikel is deze gehoorbeschermer zonder twijfel degene waarbij je het meeste waar voor je geld krijgt. Hij is namelijk uiterst effectief en kost slecht tien euro! De lage prijs staat dus zeker niet gelijk aan een lage kwaliteit, want deze gehoorbeschermer is zeer betrouwbaar tegen harde geluiden en biedt je een veilige gehoorbescherming. De M-Safe heeft een gehoorkap met hoofdbeugel. 

De gehoorkap is zeer comfortabel dankzij de met schuimplastic gevulde afdichtingsringen. De gemiddelde dempingswaarde bedraagt SNR 25 dBa. Dankzij de zachte, brede kussen wordt een te grote druk op de oren voorkomen, waardoor je ook tijdens langdurig gebruik een groot comfort en een fijne draagbaarheid zal ervaren. De grote ruimte in de kappen vermindert vochtigheid en opbouw van hitte, zodat je minder snel last krijgt van irritatie. Met deze gehoorbeschermer ben je voor een extreem zachte prijs verzekerd van een zeer betrouwbare en optimale gehoorbescherming. 

3. 3M Peltor X3

Op de welverdiende 3e plaats is geëindigd de 3M Peltor X3. Zoals we al eerder beschreven is de X-serie van Peltor gericht op allerlei type beschermingen. De Peltor X3 gehoorkappen zijn gericht op bescherming tegen zeer luide geluiden en hoge geluidsniveaus zoals bijvoorbeeld in de bosbouw, op luchthavens, in de zware industrie etc. Daarmee is deze gehoorbeschermer geschikt voor vrijwel alle industriële toepassingen. Dankzij het ergonomische lichtgewicht design van de gehoorbeschermer ervaar je een hoog gebruikscomfort, zelfs tijdens langdurige werkzaamheden. 

Hij zit zeer comfortabel dankzij de zachte kussens die perfect over de oren passen. De dubbele hoofdband verdeelt het gewicht van de gehoorbeschermer over het hoofd en zorgt er ook voor dat je meer warmte via je hoofd kwijt kan. Zo is hij geschikt voor zowel de thuisklusser die hem af en toe gebruikt, als de professional die lange uren maakt. De 3M Peltor X3 weegt slechts 360 gram en is zeer compact, waardoor je hem gemakkelijk overal mee naar toe kan nemen. Een pluspunt is dat de gehoorbeschermer een felle kleur heeft (hij is verkrijgbaar in vier kleuren) waardoor je tijdens de werkzaamheden extra goed zichtbaar bent, wat bijdraagt aan de veiligheid tijdens het werken. 

Vooral wanneer je in slecht verlichte ruimtes werkt is dit fijn. Een ander groot voordeel dat bijdraagt aan de veiligheid is dat de hoofdband elektrisch geïsoleerd is. De metalen onderdelen zijn bedenkt met een materiaal dat niet geleidt, waardoor de gehoorbeschermer beschermd is tegen een elektrische schok wanneer je onverhoopt tegen een elektrisch geladen object aanstoot. Indien gewenst is de gehoorbeschermer na gebruik gemakkelijk schoon te maken. 

3M Peltor X3

2. TJ Store Premium Gehoorbeschermer DAB+ Bluetooth

De tweede plek is voor de TJ Store Premium Gehoorbeschermer DAB+ Bluetooth. Deze indrukwekkende gehoorbeschermer biedt werkelijk alle snufjes die je zou kunnen verlangen van een gehoorbeschermer. Hij is speciaal ontworpen om te beschermen tegen hoge intensiteitsniveaus. De gehoorbeschermer zit zeer comfortabel op het hoofd. De grote, zachte oorkussens bieden een groot draagcomfort tijdens de werkzaamheden. Zelfs wanneer je meerdere uren achter elkaar moet werken zal je geen lijst krijgen van pijnlijke drukplekken rond je oren en bovenop je hoofd. 

Dan komen we aan bij wat deze gehoorbeschermer zo bijzonder maakt. Hij is voorzien van een digitale radio met bluetooth! De radio heeft zowel een FM als DAB+ ontvanger. DAB+ staat voor Digital Audio Broadcoasting en zorgt voor een storingsvrije audio, zodat je geen last hebt van vervelende ruis. Je kunt gemakkelijk zenders opzoeken onder de frequentie FM 88-108 MHz/n dankzij de antenne met zeer goede ontvangst gevoeligheid. De gehoorbeschermer beschikt over een automatisch zoeken en frequentie scannen functie. 

Daarnaast kan je zenders opslaan, zodat je ze wanneer je maar wilt gemakkelijk kan beluisteren zonder ze te hoeven zoeken. Natuurlijk is het leuk om naar radiozenders te luisteren, maar soms is het ook erg fijn om je eigen muziek te kunnen beluisteren. Dankzij de Bluetooth functie is het mogelijk om bijvoorbeeld je smartphone aan te sluiten op de gehoorbeschermer om je favoriete afspeellijsten te streamen. Het volume is gemakkelijk aan te passen via de bedieningsknoppen, en je kan de instellingen en de data & uurwerk functie moeiteloos aflezen op het digitale scherm. 

Je kan de gehoorbeschermer gemakkelijk opladen via de oplaadbare Li-Ion batterij en oplaadkabel. Wanneer de batterij bijna leeg is wordt dit op tijd door de batterij indicator aangegeven. De TJ Store Premium Gehoorbeschermer DAB+ Bluetooth wordt medisch, orthopedisch en ergonomisch aanbevolen. Een leuke extra is het meegeleverde blauwe riemkussen voor gebruik bij een bosmaaier of andere machines.

TJ Store Premium Gehoorbeschermer DAB+ Bluetooth

1. 3M Peltor Worktunes met radio HRXS221A

De onbetwiste koning van de gehoorbeschermers is wat ons betreft de 3M Peltor worktunes met radio HRXS221A. Deze buitengewone gehoorbeschermer is voorzien van werkelijk elke functie en zonder twijfel de beste in zijn soort. Dankzij het ergonomische ontwerp kan je urenlang doorwerken zonder last te krijgen van nare drukplekken. De grote, zachte oorkussens en de lichtgewicht oorkappen van slechts 305 gram maken dat hij erg comfortabel zit. De oorkap heeft een extra wijde en zacht uitgevoerde hoofdbeugel die het gewicht van de gehoorbeschermer evenredig verdeelt.Je kan de kussens indien gewenst afnemen en gemakkelijk schoonmaken. 

Dit is heel fijn wanneer je de gehoorbeschermer vaak gebruikt. De koptelefoon is geschikt voor gebruik in extreem lawaaierige omstandigheden. Je gehoor wordt optimaal beschermd tegen harde en scherpe geluiden tot SNR 32 dBa demping. Buiten deze optimale gehoorbescherming is deze gehoorbeschermer zo’n enorme aanrader dankzij de AM/FM-radio functie met ingebouwde antenne. Zo kan je tijdens de werkzaamheden naar je lieveling radiozenders luisteren en je werkzaamheden een stuk plezieriger maken. Niks is immers fijner dan lekker klussen op muziek. De 3M Peltor Worktunes kan gemakkelijk digitaal scannen naar maar liefst vijf radio frequenties. 

Ook kan je vijf radiozenders opslaan, zodat je niet steeds naar je lievelingszenders hoeft te zoeken. De radio is zo afgesteld dat hij niet zo hard kan dat je alsnog risico loopt op gehoorbeschadiging. De radio heeft een zeer goede ontvangst en stoort niet. Zo heb je geen last van irritante ruis tijdens het werken. De radio is dankzij de duidelijke bedieningsknoppen op de oorkap zeer makkelijk te bedienen, wat wel zo fijn is wanneer je tegelijkertijd met gereedschappen in de weer bent. Wanneer je de radio niet gebruikt wordt hij na vier uur automatisch uitgeschakeld. 

Als je liever naar je eigen muziek luistert, dan kan dat ook! De gehoorbeschermer is namelijk voorzien van een 3,5 mm jackingang waarop je je mobiele telefoon of MP3-speler kan aansluiten. Zo kan je swingend je werkzaamheden verrichten met al je favoriete artiesten als werkmaten. De radio werkt op AA-batterijen met lage batterij indicatie, zowel je niet plotseling zonder muziek zit. Ook krijg je als je telefoon met de gehoorbeschermer verbonden is een seintje wanneer je een belletje op je telefoon verwacht, handig! De gehoorbeschermer wordt geleverd inclusief 2 x AA batterijen voor circa 40 uur gebruik. 

3M peltor met radio HRXS221A

Beste Goedkope Gehoorbescherming

Natuurlijk kunnen wij ons indenken dat je als thuisklusser of hobbyist misschien niet snel voor een gehoorbeschermer in de hoogste prijsklasse zal kiezen, maar wel er wel graag een in huis haalt met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wij hebben ons hierin verdiept en als beste goedkope gehoorbeschermer gekozen voor de 3M Peltor X4. De Peltor x4 gehoorkappen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in extreem lawaaierige omstandigheden die dubbele bescherming vereisen, zoals bijvoorbeeld in de mijnbouw en zware industrie. Je kan de 3M Peltor X4 dus voor bescherming tegen zeer hoge geluidsniveaus bij uiteenlopende industriele toepassingen gebruiken. 

Hij heeft een zeer lichtgewicht design, waardoor hij erg comfortabel zit. De Peltor X4 kan tot maar liefst 33 dBa dempen. Dat betekent echter niet dat hij grote, lompe oorkappen heeft. Integendeel, hij heeft speciaal ontworpen verfijnde oorschelpen waardoor je ze extra fijn op je oren aan kan sluiten. De buitengewoon dunne en lichte oorschelpen zijn optimaal compatibel met andere persoonlijke beschermingsmiddelen van 3M. Dankzij de fluorescerende kleur geniet je tijdens het werken een goede zichtbaarheid, wat de veiligheid vergroot. 

Door de nieuwe speciaal ontwikkelde demokussens en het innovatieve schuim in de afdichtingsring beschikt de gehoorbeschermer over een buitengewone akoestische bescherming, vooral tegen geluiden met lage frequenties. Wanneer je op zoek bent naar een kwalitatief hoogstaande en betrouwbare gehoorbeschermer voor een zachte prijs, dan is deze 3M Peltor X4 gehoorbeschermer een hele goede keuze. 

3M Peltor X4

Beste Professionele Gehoorbescherming

Wanneer je professional bent, dan wil je logischerwijs werken met een betrouwbare en kwalitatief hoogstaande gehoorbeschermer. Je wilt immers absoluut voorkomen dat je gehoor beschadigd raakt en hier blijvend last van zal houden. Wanneer je hele dagen in lawaaierige omstandigheden werkt dan is het ontzettend belangrijk dat je een goede gehoorbescherming hebt. Er zijn echter zo veel professionele gehoorbeschermers op de markt, dat het lastig kan zijn om tot een juiste keuze te komen. Daarom hebben wij voor de professionals onder ons een gehoorbeschermer uitgekozen die wij voor specifiek professioneel gebruik uitermate geschikt achten. 

Als beste professionele gehoorbeschermer gaan wij voor de 3M Peltor met radio DAB+-FM headset. Deze gehoorbeschermer dempt tot 31 decibel en beschermd je gehoor optimaal tegen hoge intensiteitsniveaus. Hij heeft een FM en DAB+ ontvanger. Met deze digitale variant van radio luisteren heb je meer zenders, een beter bereik en kan je gemakkelijk switchen tussen zenders zonder een frequentie te hoeven zoeken. Je kan tot wel 10 DAB+ zenders opslaan en tot 5 FM zenders. De gehoorbeschermer is uiterst geavanceerd. 

Hij beschikt over stembediening voor het menu. Zo heb je je handen ten alle tijden vrij om veilig je gereedschappen te hanteren. Als je een voorkeur hebt voor je eigen muziek, dan kan je de gehoorbescherming via de 3,5 mm plug aansluiten op je mobiele telefoon, zodat je eindeloos je eigen muziek kan streamen. De radio schakelt zichzelf na vier uur zonder activiteit uit en waarschuwt bij een bijna lege batterij. Wanneer je lange uren werken en meerdere dagen achter elkaar een gehoorbeschermer gebruikt, dan is het uiteraard belangrijk dat deze zo comfortabel mogelijk is. 

Deze gehoorbeschermer is dat dankzij de grote, zachte oorkussens en de gewatteerde roestvrij stalen hoofdband zeker. Je zal urenlang van een plezierig werkcomfort genieten. De gehoorbeschermer is bovendien zeer duurzaam en zal lang meegaan. Voor professionals die op zoek zijn naar een uiterst betrouwbare professionele gehoorbeschermer dan is de 3M Peltor met radio DAB+-FM headset een hele goede keuze. 

3M Peltor met radio DAB+-FM headset

Koopgids

Een gehoorbeschermer is een toestel die je gehoor beschermt tegen luide en harde geluiden. Deze kunnen je gehoor namelijk blijvend beschadigen. Vaak gebeurt dit al zonder dat je het door hebt. Het is daarom ontzettend belangrijk om tijdens het klussen gehoorbescherming te dragen. Gehoorbescherming bestaan in de vorm van oorkappen en oordoppen. Oorkappen omsluiten de gehele oorschelp, oordoppen zitten in de oorschelp. Beide types beschikken over een goede gehoor bescherming.

Welke gehoorbescherming kopen?

Zoals met elk product het geval is, wordt ook de gehoorbeschermer in allerlei variaties, met of zonder accessoires en door verschillende producenten uitgebracht. Wanneer je online op zoek gaat naar een goede gehoorbeschermer, dan zit je zeer waarschijnlijk na een half uur al met de handen in het haar. Lastig om zo tot een weloverwogen keuze te komen! Want waar moet allemaal je op letten? Om je te helpen tot de juiste keuze te komen, hebben wij hieronder uiteengezet op welke factoren je kan letten bij de aanschaf van een gehoorbeschermer.

Geluiddemping

De belangrijkste factor van gehoorbescherming is uiteraard de geluiddemping. De hoogte van de geluiddemping bepaalt de hoeveelheid decibel die de gehoorbescherming kan dempen. De specificaties hiervan vindt je in de beschrijving. Het is altijd goed om na te gaan met wat voor gereedschappen je frequent werkt en hoeveel dB deze machines produceren. Werk je bijvoorbeeld met een machine die 110 dB produceert en je draagt gehoorbescherming die 33 dB dempt, dan ben je blootgesteld aan 77 decibel. Dit is een aanvaardbaar niveau, zij het alsnog wel hoog. Het is dus altijd belangrijk dat het geluidniveau met het gebruik van gehoorbescherming aanvaardbaar is. Oorkappen beschermen je gehoor door middel van meerdere lagen beschermend schuim die het geluid absorberen. Oordoppen zijn meestal vervaardigd uit schuimrubber of rubber en dempen en remmen de geluidsgolven af.

Communicatie mogelijkheden

Het is natuurlijk fijn wanneer je gehoor goed beschermd is tijdens de werkzaamheden, maar het is niet handig wanneer je je collega’s niet meer verstaat en de communicatie dus verstoort is. Wanneer dit het geval is dan is het raadzaam om te werken met gehoorbescherming met zender en microfoon. Via dit type gehoorbescherming kan je op afstand met elkaar communiceren, ondanks de lawaaierige omgeving. Je hoort de ander luid en duidelijk in je oren terwijl je tegelijkertijd beschermd bent tegen het kabaal om je heen. Ook ben jij duidelijk verstaanbaar voor je collega’s of werkmaten. Dit voorkomt misverstanden en vergroot de werkveiligheid.

Comfort

Het is natuurlijk belangrijk dat een gehoorbescherming comfortabel is. Je zal hem immers een tijdlang op je hoofd dragen en niks is vervelender dan pijnlijke drukplekken rondom de oren en bovenop het hoofd. Voor een groot gebruikscomfort zijn een aantal elementen belangrijk. Zo is het noodzakelijk dat de hoofdsteun van de gehoorbeschermer aanpasbaar is. Zo kan je hem aanpassen aan de vorm van je hoofd. Wanneer dit niet mogelijk is dan wil het nog weleens zo zijn dat de hoofdband te ruim is of juist te strak zit. Daarnaast is het van belang dat de oorkussen ruim zijn en gemakkelijk over de oren passen. Dit vermindert vochtigheid en opbouw van hitte, zodat je minder snel last krijgt van irritatie. Ook is het fijn als de oorkappen zacht zijn, zodat ze niet teveel druk uitoefenen. Als laatste is het gewicht van de gehoorbescherming een belangrijke factor. Een te zware gehoorbescherming zal uiteindelijk een te grote last zijn. Het is belangrijk dat je je hoofd vrij kan bewegen wanneer je de gehoorbeschermer draagt.

Hypoallergene eigenschappen

Wanneer je een lange tijd gehoorbescherming draagt dan kan je na een tijdje een geïrriteerde huid krijgen rondom je oren. Wanneer je bijvoorbeeld gezweet hebt is de kans groot dat de huid onder de gehoorbeschermer rood en gevoelig is geworden. Daarom is het erg belangrijk dat het materiaal van de oorkappen genoeg vocht en lucht doorlaat. Het vocht moet bovendien ook kunnen verdampen. Oorkussen die groter en ruimer zijn hebben over het algemeen een betere lucht- en vocht doorlating en zijn dus aan te raden.

Keuze tussen oorkappen of oordoppen

Er bestaan zowel gehoorbeschermers in de vorm van oorkappen als oordoppen. Beide type gehoorbeschermers hebben zo hun voor- en nadelen. Het is zeker aan te raden voordat je tot aanschaf van gehoorbescherming overgaat om te bedenken wat voor soort gehoorbescherming voor jou het beste werkt. Beide types bieden een betrouwbare en goede geluiddemping. Het voordeel van oorkappen is dat ze gemakkelijk op te zetten zijn en zeer veel geluid dempen (zelfs goedkopere varianten). Ze blijven daarnaast stevig op je hoofd zitten en vallen niet snel af. Bovendien zijn ze soms voorzien van een radio, wat het werkplezier enorm kan vergroten. Het nadeel is echter dat ze warm kunnen worden waardoor de huidirritatie kunnen veroorzaken. Dit is bij oordoppen niet het geval. Deze passen goed in het oor en bescherming de gehoorgang optimaal. Ze zijn bovendien gemakkelijk te combineren met een bril en makkelijk op te bergen en mee te nemen. Wanneer je echter een gevoelige huid hebt of last hebt van ontstekingen in je oor dan zijn ze absoluut niet draagbaar. Oordoppen kunnen net zulke goede geluidsbeschermers zijn als oorkappen, maar let er wel op dat ze van goede kwaliteit zijn. Oordoppen van lage kwaliteit zullen de gehoorgangen niet voldoende beschermen.

Geraadpleegde bronnen