Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste gehoorbeschermers in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste gehoorbescherming? Bij veel klussen is het van belang om goede kwaliteit gehoorbescherming te dragen, bijvoorbeeld als je werkt met een freesmachine, maar zelfs met een bouwstofzuiger als die heel luid is. Wij hebben daarom in dit artikel alle informatie uiteengezet die je nodig hebt om de beste gehoorbescherming voor jou en het type klus te kopen. Veel leesplezier!

Wat is gehoorbescherming

Een gehoorbeschermer is een toestel die je gehoor beschermt tegen luide en harde geluiden. Deze kunnen je gehoor namelijk blijvend beschadigen. Vaak gebeurt dit al zonder dat je het door hebt. Het is daarom ontzettend belangrijk om tijdens het klussen gehoorbescherming te dragen. Gehoorbescherming bestaan in de vorm van oorkappen en oordoppen. Oorkappen omsluiten de gehele oorschelp, oordoppen zitten in de oorschelp. Beide types beschikken over een goede gehoor bescherming.

Hoe kies je een gehoorbeschermer voor jou?

Zoals met elk product het geval is, wordt ook de gehoorbeschermer in allerlei variaties uitgebracht. Neem daarom de volgende elementen mee in je vooronderzoek:

  • Geluiddemping
  • Communicatie mogelijkheden
  • Comfort
  • Hypoallergene eigenschappen
  • Oorkappen of oordoppen
Koopadvies voor de beste gehoorbeschermers

Geluiddemping

De belangrijkste factor van gehoorbescherming is de geluiddemping. De hoogte van de geluiddemping bepaalt de hoeveelheid decibel die de gehoorbescherming kan dempen. De specificaties hiervan vind je in de beschrijving. Het is altijd goed om na te gaan met wat voor gereedschappen je frequent werkt en hoeveel dB deze machines produceren.

Werk je bijvoorbeeld met een afkortzaag die 110 dB produceert en je draagt gehoorbescherming die 33 dB dempt, dan ben je blootgesteld aan 77 decibel. Dit is een aanvaardbaar niveau, maar alsnog wel aan de hoge kant. Oorkappen beschermen je gehoor door middel van meerdere lagen beschermend schuim die het geluid absorberen. Oordoppen zijn meestal vervaardigd uit schuimrubber of rubber en dempen en remmen de geluidsgolven af.

Communicatie mogelijkheden

Het is natuurlijk belangrijk wanneer je gehoor goed beschermd is tijdens de werkzaamheden, maar het is niet handig wanneer je je collega’s niet meer verstaat en de communicatie dus verstoord is. In zulke gevallen raden we aan om te werken met gehoorbescherming met zender en microfoon. Met dit type gehoorbescherming kan je op afstand met elkaar communiceren, ondanks de lawaaierige omgeving. Je hoort de ander luid en duidelijk in je oren terwijl je tegelijkertijd beschermd bent tegen het lawaai om je heen. Ook ben jij duidelijk verstaanbaar voor je collega’s of werkmaten. 

Comfort

Het is natuurlijk belangrijk dat een gehoorbescherming comfortabel is. Je zal de kappen immers een vrij lang op je hoofd dragen en niks is vervelender dan pijnlijke drukplekken rondom de oren en bovenop het hoofd. Voor een groot gebruikscomfort zijn een aantal elementen belangrijk.

Zo is het moet de hoofdsteun van de gehoorbeschermer aanpasbaar zijn. Je moet deze kunnen aanpassen aan de vorm van je hoofd. 

Daarnaast is het van belang dat de oorkussens ruim zijn en gemakkelijk over de oren passen. Dit verminderd vochtigheid en opbouw van hitte, zodat je minder snel last krijgt van irritatie.

Ook is het fijn als de oorkappen zacht zijn, zodat ze niet teveel druk uitoefenen. Ten slotte is het gewicht van de gehoorbescherming een belangrijke factor. Een te zware gehoorbescherming zal uiteindelijk een te grote last zijn. Het is belangrijk dat je je hoofd vrij kan bewegen wanneer je de gehoorbeschermer draagt.

Hypoallergene eigenschappen

Wanneer je een lange tijd gehoorbescherming draagt dan kan je na een tijdje een geïrriteerde huid krijgen rondom je oren. Wanneer je bijvoorbeeld gezweet hebt is de kans groot dat de huid onder de gehoorbeschermer rood en gevoelig is geworden. Daarom is het erg belangrijk dat het materiaal van de oorkappen genoeg vocht en lucht doorlaat. Het vocht moet bovendien ook kunnen verdampen. Oorkussen die groter en ruimer zijn hebben over het algemeen een betere lucht- en vocht doorlating en zijn dus aan te raden.

Keuze tussen oorkappen of oordoppen

Er bestaan zowel gehoorbeschermers in de vorm van oorkappen als oordoppen. Beide type gehoorbeschermers hebben zo hun voor- en nadelen. Het is zeker aan te raden voordat je tot aanschaf van gehoorbescherming overgaat om te bedenken wat voor soort gehoorbescherming voor jou het beste werkt. Beide types bieden een betrouwbare en goede geluiddemping.

Het voordeel van oorkappen is dat ze gemakkelijk op te zetten zijn en veel geluid dempen (zelfs goedkopere varianten). Ze blijven daarnaast stevig op je hoofd zitten en vallen niet snel af. Bovendien zijn ze soms voorzien van een radio, wat het werkplezier enorm kan vergroten. Het nadeel is echter dat ze warm kunnen worden waardoor de huidirritatie kunnen veroorzaken.

Dit is bij oordoppen niet het geval. Deze passen goed in het oor en bescherming de gehoorgang optimaal. Ze zijn bovendien makkelijk te combineren met een bril. Wanneer je echter een gevoelige huid hebt of last hebt van ontstekingen in je oor dan zijn ze absoluut niet draagbaar.

Oordoppen kunnen net zulke goede geluidsbeschermers zijn als oorkappen, maar let er wel op dat ze van goede kwaliteit zijn. Oordoppen van lage kwaliteit zullen de gehoorgangen niet voldoende beschermen.

Alles wat je moet weten over gehoorbescherming

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

3M Peltor Worktunes met radio HRXS220A ​
3M peltor met radio HRXS221A

PROFESSIONEEL

3M Peltor X5A
3M Peltor X5A

BUDGET

3M Peltor X4​
3M Peltor X4


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste gehoorbescherming 2023 - Top 5

5. Peltor 3M Alert Standard

Waarom we fan zijn:
Gehoorbescherming met ingebouwde radio.

De Peltor 3M Alert Standard beschermt het gehoor tegen hard geluid, terwijl je gelijktijdig AM/FM radio kan luisteren. Daarnaast wordt je niet afgezonderd van alle geluiden in jouw omgeving. Zachte geluiden worden versterkt, terwijl harde, plotselinge geluiden boven de 82 dB gedempt worden.

De radio kun je zelf harder en zachter zetten met een volumeknop. Uiteraard kan de radio niet zo hard dat het alsnog je gehoor kan beschadigen. Het ontvangst van de radio werkt middels de flexibele antenne die aan de zijkant van de gehoorbescherming zit. Er is een wisselaar aanwezig waarmee je zelf het station kunt instellen. Tevens wisselt de Peltor 3M Alert Standard automatisch van stereo naar mono wanneer nodig.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 31 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Ja

Video

3M Peltor Alert Standard

Bekijk verschillende aanbieders

4. Peltor Bull's Eye

Waarom we fan zijn:
Goede bescherming tegen harde geluiden en veilige hoofdband.

Op de 4e plaats is geëindigd de Peltor Bull’s Eye. De Peltor gehoorkappen zijn gericht op bescherming tegen luide geluiden en hoge geluidsniveaus zoals bijvoorbeeld in de bosbouw, op luchthavens, in de zware industrie en bijvoorbeeld als je met een breekhamer werkt.  Daarmee is deze gehoorbeschermer geschikt voor vrijwel alle industriële toepassingen. Dankzij het ergonomische lichtgewicht design van de gehoorbeschermer ervaar je een hoog gebruikscomfort. 

De dubbele hoofdband verdeelt het gewicht van de gehoorbeschermer over het hoofd en zorgt er ook voor dat je meer warmte via je hoofd kwijt kan. Zo is hij geschikt voor zowel de thuisklusser die hem af en toe gebruikt, als de professional die lange uren maakt. Een groot voordeel dat bijdraagt aan de veiligheid is dat de hoofdband elektrisch geïsoleerd is. De metalen onderdelen zijn bedenkt met een materiaal dat niet geleidt, waardoor de gehoorbeschermer beschermd is tegen een elektrische schok wanneer je onverhoopt tegen een elektrisch geladen object aanstoot. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 27 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Nee

Video

Peltor Bull's Eye

Bekijk verschillende aanbieders

3. Peltor 3M X3

Waarom we fan zijn:
Beschermt tegen hard geluid en is zeer comfortabel ontworpen. GEschikt voor langdurig gebruik. 

De Peltor 3M X3 heeft een slank ontwerp met hoog draagcomfort, terwijl het toch redelijk robuust is. Naast het beschermen van het gehoor dragen deze gehoorbeschermers ook bij aan een aangename werkomgeving voor het lichaam. Hoe ze dat precies doen? Aan de binnenkant van de capsule is er behoorlijk wat ruimte over waardoor de warmte- en vochtontwikkeling geminimaliseerd wordt. Er zijn tussenringen aanwezig waardoor de capsules, ondanks deze ruimte, alsnog optimaal kunnen dempen. De capsules hebben een isolatiewaarde van SNR = 33 dB.

Vaak heb je last van druk op je hoofd of oren na het dragen van gehoorbescherming, maar de zachte, brede afdichtingsringen zorgen ervoor dat dit geminimaliseerd wordt en het draagcomfort verhoogd. Er zijn hygiënische sets beschikbaar om het dragen zo schoon mogelijk te houden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 33 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Nee

Video

3M Peltor X3

Bekijk verschillende aanbieders

2. Peltor 3M X4

Waarom we fan zijn:
Smal design met goed bescherming. Felle kleur voor zichtbaarheid.

De Peltor x4 gehoorkappen zijn speciaal ontwikkeld voor gebruik in extreem lawaaierige omstandigheden die dubbele bescherming vereisen, zoals bijvoorbeeld in de mijnbouw en zware industrie. Je kan de 3M Peltor X4 dus voor bescherming tegen zeer hoge geluidsniveaus bij uiteenlopende industriële toepassingen gebruiken. 

Hij heeft een lichtgewicht design, waardoor hij erg comfortabel zit. De Peltor X4 kan tot 33 dBa dempen. Dat betekent echter niet dat hij grote, lompe oorkappen heeft. Integendeel, hij heeft speciaal ontworpen verfijnde oorschelpen waardoor je ze op je oren aan kan sluiten. Dankzij de fluorescerende kleur ben je tijdens het werken goed zichtbaar, wat de veiligheid vergroot. Door de nieuwe speciaal ontwikkelde demokussens en het schuim in de afdichtingsring beschikt de gehoorbeschermer over akoestische bescherming, vooral tegen geluiden met lage frequenties. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 33 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Nee

Video

3M Peltor X4

Bekijk verschillende aanbieders

1. 3M Peltor Worktunes met radio HRXS220A

Waarom we fan zijn:
Zeer goede kwaliteit in zowel gehoorbescherming als muziek (helder geluid, geen ruis).

De 3M Peltor worktunes met radio HRXS220A heeft een ergonomische ontwerp waardoor je lang kan doorwerken zonder last te krijgen van drukplekken. De grote, zachte oorkussens en de lichtgewicht oorkappen maken dat hij erg comfortabel zit. De oorkap heeft een extra wijde en zacht uitgevoerde hoofdbeugel die het gewicht van de gehoorbeschermer verdeelt. Je kan de kussens afnemen en schoonmaken. Handig wanneer je de gehoorbeschermer vaak gebruikt.

De koptelefoon is geschikt voor gebruik in extreem lawaaierige omstandigheden. Je gehoor wordt beschermd tegen harde en scherpe geluiden tot SNR 32 dB demping. Naast goede bescherming, heeft de 3M Peltor een AM/FM-radio functie met ingebouwde antenne. Hij kan digitaal scannen naar vijf radio frequenties en je kan er je eigen muziek op aansluiten. De radio kan niet zo hard dat je alsnog risico loopt op gehoorbeschadiging. De radio heeft een zeer goede ontvangst en stoort niet. Ook krijg je, als je telefoon met de gehoorbeschermer verbonden is, een seintje wanneer je een belletje op je telefoon binnenkrijgt. De 3M Peltor Worktunes is voor ons de nummer 1 vanwege de hoge kwaliteit bescherming, het draagcomfort en de hoge kwaliteit radio. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 32 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Ja

 

Video

3M peltor met radio HRXS221A

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Gehoorbescherming: Peltor 3M X2

Waarom we fan zijn:
Comfort en goede bescherming voor een lage prijs.

Bij de Peltor 3M X2 is vooral gekeken naar het design, comfort en bescherming. Het moet het gehoor goed kunnen beschermen, comfortabel zijn om te dragen, praktisch, en het liefst ook nog in de bekende kleuren van Peltor. Wat ons betreft is dat allemaal gelukt. De Peltor X2 heeft een SNR van 31 dB en is geschikt voor verschillende industriële toepassingen. Daarnaast is de schelp ontworpen om meer comfort te bieden aan de drager en is hij licht van gewicht.

Deze gehoorbeschermers zijn aan te raden als je veel werkt met boormachines, verschillende types schuurmachines, of andere lawaaierige machines

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 31 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Nee

 

Video

Peltor 3M X2

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Gehoorbescherming: 3M Peltor X5A

Waarom we fan zijn:
Zeer hoge bescherming met SNR waarde van 37 dB. 

Wij hebben gekozen voor de 3M Peltor X5A als beste professionele keuze. De Peltor X5 gehoorkappen zijn geschikt voor extreem hoge intensiteitsniveaus en lawaaierige omgevingen die dubbele gehoorbescherming vereisen, zoals bijvoorbeeld mijnbouw, steengroeves en papierverwerking. Dit is de variant met de hoogste dempingswaarde en dempingsscore. Hij is geschikt voor vrijwel alle industrieel toepassingen. Achtergrondgeluiden worden vrijwel compleet gefilterd en luid geluidsoverlast wordt beperkt. 

Het ontwerp van de gehoorbeschermer is zeer lichtgewicht, wat maakt dat hij niet de zwaar op het hoofd ligt. De koptelefoon is aan te passen aan het hoofd en heeft zachte oorkappen, zodat je hem lange tijd kan dragen zonder irritatie aan de oren en het hoofd te ervaren. De gehoorbeschermer heeft geen metalen onderdelen en is gemakkelijk te reinigen. Een groot voordeel is de buitengewone prijs-kwaliteitverhouding.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

SNR waarde: 37 dB
Helmbevestiging: Nee
Radio ontvangst: Nee

 

Video

3M Peltor X5A

Bekijk verschillende aanbieders

Dit is de beste gehoorbescherming volgens Bol

Nog meer informatie over gehoorbescherming

Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die klussers het meest hebben gesteld over gehoorbescherming.

Wat is de beste gehoorbescherming?

Het beste merk voor gehoorbescherming in de bouw is Peltor. Bekijk onze top 5 voor uitgebreide reviews per gehoorbeschermer. Wij hebben de 3M Peltor Worktunes beoordeeld als beste gehoorbescherming van 2023.

Hoeveel dB moet je gehoorbescherming?

Als je een werknemer bent, bijvoorbeeld in de bouw, dan ben je verplicht om gehoorbescherming te dragen wanneer je dagelijks met geluid in aanmerking komt van meer dan 85 dB. Voor werknemers bestaat het risico op lawaaislechthorendheid vanaf bij 80 dB. Vanaf deze geluidsgrens wordt het dus gevaarlijk om zonder gehoorbescherming te werken. De Arbowet verplicht de werkgever om gehoorbescherming aan te bieden wanneer werknemers dagelijks werken in een omgeving met lawaai boven deze grens.

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten gehoorbeschermers op de markt: gehoorkappen, oorpluggen en otoplastieken. In dit artikel behandelen we alleen gehoorkappen. 

Wat kost gehoorbescherming op maat?

Als je extra veilig te werk wil gaan, kan je er voor kiezen om onder je gehoorkappen ook nog gehoorbescherming op maat te dragen. De kosten hiervan liggen tussen de 100 en de 1200 euro.

Hoe wij gehoorbescherming testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende gehoorbeschermers onderzocht, uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste gehoorbescherming vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, eventuele features en functies en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over klus accessoires

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek