Auteur: Bart

Auteur: Bart

Bart heeft groene vingers en weet alles van tuingereedschap.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De Beste Grasmaaier? Ons Advies & Top 5 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste grasmaaier? Er is een breed aanbod aan grasmaaiers op de markt. We hebben daarom in dit artikel alle belangrijkste informatie gezet die je moet weten voordat je een grasmaaier koopt. Ook hebben we een top 5 van onze favoriete grasmaaiers van 2023 gemaakt. Veel leesplezier!

Wat voor grasmaaier heb je nodig?

Een grasmaaier is een machine die gebruikt wordt in de tuin en landbouw waarmee je gras kan maaien. Er zijn vier soorten grasmaaiers, elk met een anders aandrijfmechanisme: handgrasmaaiers, elektrische grasmaaiers, benzinegrasmaaiers en maaiers die door de aftakas van een tractor worden aangedreven.

In de meeste gevallen kan de hoogte van de maai-messen worden ingesteld, om zo te kunnen bepalen hoe hoog het gras moet worden gemaaid. Sommige maaiers vangen het gemaaide gras op in een bak, andere laten het achter op het gazon, waarna het kan blijven liggen als voedingsstof voor de graswortels of weggeharkt kan worden.

Men gebruikt aan de rand van een gazon vaak een grastrimmer of bosmaaier, omdat de grasmaaier daar meestal niet goed bijkan. Welke grasmaaier jij nodig hebt hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van je gazon en je specifieke voorkeur met betrekking tot het aandrijfmechanisme.

Alle benodigde informatie voor de beste grasmaaier voor jou

Doe onderzoek voordat je een grasmaaier koopt

Voordat je een grasmaaier koopt, is het sterk aan te raden om uitgebreid onderzoek te doen naar de verschillende modellen op de markt. Onderzoek goed de verschillende elementen en koop uiteindelijk de grasmaaier die op de meeste punten aansluit bij wat jij zoekt in een grasmaaier. Neem in je onderzoek in ieder geval het volgende mee:

  • Vermogen
  • Grasmaaier op accu of netstroom
  • Accuduur
  • Oppervlakte van het gazon
  • Manier van maaien
  • Aanvullende functies en mogelijkheden

Vermogen

Een belangrijke factor bij een grasmaaier is het vermogen van de machine. Hoe hoger de stroomsterkte is – dus hoe meer Ampère – hoe sterker de grasmaaier is. Een sterke grasmaaier verbruikt ook meer energie en zal ook een accu sneller uitputten.

Grasmaaier op accu of netstroom

Een belangrijk onderscheid bij de grasmaaier is of ze op elektriciteit of op accu werken.

Een grasmaaier met accu kan een uitkomst zijn. Deze grasmaaiers werken tegenwoordig op erg sterke accu’s. Een groot voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en daardoor een grotere bewegingsvrijheid geniet. De accu dient echter wel steeds opgeladen te zijn en het kan gebeuren, afhankelijk van de grootte van het gazon, dat je hem tussendoor moet opladen. Je zal hier dus steeds rekening mee moeten houden. Eventueel kan je ervoor kiezen een tweede accu aan te schaffen, zodat je kan afwisselen. Accu’s zijn wel redelijk zwaar en ook zijn toestellen op accu’s relatief duur in vergelijking met grasmaaiers die op netstroom werken.

Een grasmaaier op netstroom kan dus een voordeel zijn omdat je tijdens het maaien een continue stroomtoevoer geniet. Je kan dus in een keer doorwerken. Wel heb je altijd een stroomvoorziening in de buurt nodig en eventuele verlengsnoeren nodig. Bovendien loop je risico over het stroomsnoer heen te rijden, met een eventuele kortsluiting als gevolg. Daarnaast kan het lastig zijn wanneer je om bomen of struiken heen moet maaien het snoer steeds met je mee te nemen.

Accuduur

Als je kiest voor een grasmaaier op accu, dan is het raadzaam om na te gaan wat de levensduur van de accu is. Je wilt immers voorkomen dat je te vaak de accu tussendoor moet opladen. Dit kan al snel het geval zijn wanneer je een groot gazon hebt. Ook de dikte van het gras en hoe hard de motor moet werken om het te maaien hebben invloed op de levensduur van de accu.

Het vermogen van de motor hangt samen met het voltage van de accu. Hoe hoger dit voltage is, hoe meer vermogen de motor kan produceren. Over het algemeen geldt dat 40V-systemen de beste accuduur geven, maar voor tuinen met grote gazons kan het nodig zijn om twee accu’s te gebruiken of tussendoor de accu op te laten. Het opladen van een accu kan wat tijd nodig hebben, dus hou hier rekening mee wanneer je het maaien van het gras plant.

Oppervlakte van het gazon

De oppervlakte van het gazon is een belangrijke factor bij de aanschaf van een grasmaaier. Wanneer je veel grond bezit dan zal je een ander type grasmaaier nodig hebben dan wanneer je een kleine tuin hebt. Oppervlaktes tot 200 vierkante meter zijn prima te maaien met een handgrasmaaier.

Wanneer de oppervlakte van het te maaien gazon groter is – tussen de 200 en 400 vierkante meter, of groter – kan je overwegen gebruik te maken van een zelf rijdende grasmaaier, een zitmaaier of een robotmaaier. 

Koopadvies voor de beste grasmaaier

Manier van maaien

Er zijn twee manieren van maaien: maaien met een kooimaaier en maaien met een cirkelmaaier. Beide types zijn goed, maar er bestaan wel verschillen tussen de twee.

Een kooimaaier moet worden voortgeduwd, waarbij de beweging van de wielen wordt overgebracht op een horizontale messenkooi met spiraalvormig gebogen messen, die over een ondermes draaien. Deze messen snijden het gras af in een rechte, schaarachtige beweging.

kooigemaaid gras

Cirkelmaaiers worden elektrisch of met benzine aangedreven en brengen de beweging over op een verticale as, waaraan een snel horizontaal draaiend mes bevestigd is dat het gras als het ware ‘afscheurt’. Het aanzien van het gemaaid gras is dan ook anders bij een cirkelmaaier dan bij een kooimaaier. Het gras dat gemaaid is door een cirkelmaaier heeft een rafelrand, bij het maaien met een kooimaaier wordt het gras recht afgesneden en oogt daardoor gladder en iets netter.

cirkel gemaaid gras

Aanvullende functies en mogelijkheden

Een grasmaaier kan met een aantal aanvullende functies en mogelijkheden komen. Het is aan jezelf om te bepalen welke aanvullende functies jij belangrijk vindt.

Het kan bijvoorbeeld fijn zijn wanneer de hoogte van de grasmaaier instelbaar is. Sommige grasmaaiers beschikken over een zak of bak waarin het gemaaide gras opgevangen wordt.

Je kan ervoor kiezen om het gemaaide gras te laten liggen als voeding voor de graswortels, maar dit is niet aan te raden wanneer het om een dikke laag gemaaid gras gaat. Dat zal de graswortels namelijk verstikken.

Sommige grasmaaiers hebben de mogelijkheid tot mulchen: het omzetten van tuinafval is rijke compost die je kan gebruiken voor bloemperken en zelfs voor het verbouwen van groenten.

Tot slot zijn er grasmaaiers die beschikken over een Auto Power Adjust functie. Deze functie vindt je op elektrische grasmaaiers die op accu werken en is bedoeld om de motorprestaties automatisch aan te passen om de levensduur van de accu te verlengen.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Makita DLM432PT2
Makita DLM432PT2 grasmaaier

PROFESSIONEEL

WOLF-Garten A 4600​
WOLF-Garten A 4600 tabel

BUDGET

GARDENA Powermax 32
GARDENA Powermax 32


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste grasmaaier 2023 - Top 5

5. Bosch ARM 32

Waarom we fan zijn:
Grasmaaier op elektrische aandrijving, geschikt voor kleinere tuinen en gazons.

We beginnen onze top 5 met de laag geprijsde Bosch ARM 32 Grasmaaier. Deze grasmaaier is goed betaalbaar en capabel. Hij beschikt over een 1200 W Powerdrive-motor en een innovatieve graskam voor een mooi maai resultaat tot aan de rand van het gazon. Doordat de grasmaaier zeer compact en lichtgewicht is, is hij makkelijk te besturen en te vervoeren. De Bosch grasmaaier wordt aangedreven door elektriciteit, zorg dus voor een haspel of verlengsnoer. 

Dankzij de ergonomische handgreep heb je een stabiele en stevige grip op de grasmaaier tijdens het maaien. Het gras wordt opgevangen in een opvangbak met een inhoud van 31 liter. Zo hoef je dus niet steeds de bak te legen. Een nadeel aan deze grasmaaier vinden wij wel dat hij vrij luid is. De stilste optie in deze lijst is de grasmaaier op nummer 1, maar dat is dan ook een duurdere optie dan de Bosch ARM 32. Na aanschaf van deze grasmaaier heb je een fabrieksgarantie van twee jaar. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: elektrisch
Gazonoppervlakte: 200 m2
Mulching functie: nee
Maaibreedte: 32 cm
Maximaal geluidsniveau: 96 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 31 L

Video

Bosch ARM 32 grasmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch CityMower 18-300

Waarom we fan zijn:
Een accu grasmaaier die handig is in gebruik en ergonomisch ontworpen is.

Op de vierde plaats staat de Bosch CityMower 18. De CityMower 18 werkt op een 18 Volt Li-Ion accu en beperkt je dus niet in je beweging. Het opladen van deze accu duurt ongeveer 1,5 uur. Er zijn 3 verschillende maaihoogte standen waar je uit kunt kiezen. Je kan tot 350 vierkante meter maaien met dit apparaat.

Er zit een opvangbak aan de grasmaaier met een inhoud van 30 liter. Dankzij het ergonomisch ontworpen handvat kan je op een comfortabele manier grasmaaien. Overigens kan de grasmaaier naast gras ook over blaadjes maaien zonder problemen. De duwboom is inklapbaar, dus na gebruik is de grasmaaier compact op te bergen. De grasmaaier is niet zo krachtig als bijvoorbeeld de Bosch op nummer 3, maar wel erg geschikt voor kleine tot middelgrote stadstuinen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: accu
Gazonoppervlakte: 350 m2
Mulching functie: nee
Maaibreedte: 34 cm
Maximaal geluidsniveau: 75 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 30 L

Video

Bosch CityMower 18

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch ARM 34 Grasmaaier

Waarom we fan zijn:
Een grasmaaier met gratis grastrimmer die gazons tot 300 vierkante meter kan maaien.

Op onze derde plek hebben wij gekozen voor de Bosch ARM 34 Grasmaaier. De grasmaaier is voorzien van een krachtige 1300 W Powerdrive-motor waarmee je in korte tijd je gazon gemaaid hebt.

Hij kan gazons tot 300 vierkante meter maaien. De maaihoogte is door middel van de centrale maaihoogteverstelling instelbaar tussen 20 en 70 millimeter. De Bosch ARM 34 is dankzij zijn ergonomische ontwerp heel makkelijk hanteerbaar. De grasmaaier is plaatsbesparend op te bergen dankzij de handige constructie en het compacte design. Hij beschikt over een dubbel inklapbare handgreep en een stapelbare grasopvangbak. Deze bak heeft een inhoud van 40 liter, zodat je niet vaak de bak hoeft te legen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: elektrisch
Gazonoppervlakte: 300 m2
Mulching functie: nee
Maaibreedte: 34 cm
Maximaal geluidsniveau: 96 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 40 L

Video

Bosch ARM 34 Grasmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

2. Powerplus POWPG10240

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtige grasmaaier van hoge kwaliteit die ondanks het robusste design erg wendbaar is.

We gaan verder met de Powerplus POWPG10240 op de tweede plaats. Deze krachtige grasmaaier heeft een vermogen van 1800W. Hij is dankzij de slijtvaste inductiemotor en de stevige stalen behuizing van hoogstaande kwaliteit en daarmee erg duurzaam. Je kan met deze grasmaaier een gazon maaien tot 650 vierkante meter. Hij heeft een maaibreedte van 46 centimeter en een opvangbak van 60 liter. Je kan er ook voor kiezen het gemaaide gras naar achteren uit te werpen of het via tot natuurlijke meststof voor je gazon te verhakselen.

Ondanks de grote opvangbak en het robuuste design is de grasmaaier heel wendbaar dankzij de soepel draaiende wielen. De maaihoogte is in te stellen tussen de 30 en 90 millimeter in zeven standen. Je kan dus zelf beslissen tot welke hoogte je het gazon wilt maaien. Ook is het mogelijk om de hoogte van de handgreep in te stellen. Je kan hem dus precies instellen op een voor jou ergonomische werkhouding. Na gebruik klap je de handgreep in, zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren en opbergen. Je hebt na aanschaf van de Powerplus POWPG10240 vijf jaar garantie. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: elektrisch
Gazonoppervlakte: 650 m2
Mulching functie: ja
Maaibreedte: 46 cm
Maximaal geluidsniveau: 96 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 60 L

Video

Powerplus POWPG10240

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DLM432PT2

Waarom we fan zijn:
Een stille grasmaaier die erg makkelijk is in gebruik en zeer snel gras maait met mooi resultaat.

Onze best beoordeelde grasmaaier is de Makita DLM432PT2. Deze krachtige grasmaaier maakt gebruik van een dubbel accu systeem, waarmee hij de kracht heeft van een 36 V accu. De Makita LXT accu’s zijn ook te gebruiken op ander elektronisch gereedschap met hetzelfde accu platform van Makita. De grasmaaier is geschikt voor middelgrote gazons. Een groot voordeel is dat hij dankzij het gebruik van Lithium-Ion accu’s erg milieuvriendelijk maar bovenal stil is. Dit is dan ook de doorslaggevende factor, naast het zeer goede maairesultaat, om deze grasmaaier op de eerste plek te zetten.

Je hebt met deze grasmaaier een maaibreedte van 43 centimeter en hij kan gazons tot wel 575 vierkante meter maaien. De maaihoogte is centraal in te stellen op negen mogelijke hoogtes tussen 20 en 75 millimeter. Het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangzak van 50 liter, waardoor je de zak niet steeds tussendoor zal hoeven legen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de mulching functie, waarbij het gemaaide gras als meststof wordt teruggeblazen in het gazon. Dankzij de inklapbare duwbeugel is de Makita DLM432PT2 na gebruik gemakkelijk te vervoeren en plaatsbesparend op te bergen.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: accu
Gazonoppervlakte: 575 m2
Mulching functie: ja
Maaibreedte: 43 cm
Maximaal geluidsniveau: 80 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 50 L

Video

Makita DLM432PT2 grasmaaier

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Grasmaaier: GARDENA Powermax 32

Waarom we fan zijn:
Een goede grasmaaier voor een kleinere (stads)tuin met grote, stevige wielen.

Een goede budget optie vinden wij de GARDENA Powermax 32. De Powermax 32 is een lichtgewicht grasmaaier. Hij is daardoor makkelijk hanteerbaar. Daarnaast beschikt hij over ergonomisch ontworpen, comfortabele handgreep. In de rechthoek van de handgreep zit de knop waarmee je de grasmaaier start of stopt. Dankzij de stevige, grote wielen heeft de grasmaaier een goede grip op het gazon. Het toestel beschikt over een vermogen van 1100 W en kan gazons tot wel 200 vierkante meter maaien, zelfs wanneer het gras nat is.

Dit is niet de meest krachtige grasmaaier in de top 5, maar hij is zeer geschikt voor kleinere (stads)tuinen en gazons. De PowerPlus heeft Duraedge messen. Deze messen zijn speciaal geslepen en ontworpen voor het snijden van gras. Doordat de grasmaaier op elektriciteit werkt en geen kabel heeft, heb je een haspel en verlengsnoer nodig wanneer je het gazon gaat maaien. De GARDENA Powermax 32 beschikt over een opvangbak van 30 liter. Na gebruik kan je de ergonomische handgreep inklappen zodat je de grasmaaier gemakkelijk kan opslaan. Na aanschaf heb je een garantie van twee jaar. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: elektrisch
Gazonoppervlakte: 200 m2
Mulching functie: nee
Maaibreedte: 32 cm
Maximaal geluidsniveau: 78 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 30 L

Video

GARDENA Powermax 32

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Grasmaaier: WOLF-Garten A 4600

Waarom we fan zijn:
Een zeer krachtige grasmaaier waarmee je grote gazonnen in één keer kunt maaien.

De beste grasmaaier voor professionals is volgens ons onderzoek de WOLF-Garten A 4600. WOLF-Garten is al jaren een van de beste producenten op het gebied van tuinieren. Deze krachtige grasmaaier heeft een vermogen van 2100 watt en kan tot wel 800 vierkante meter maaien. Dankzij de maaibreedte van 46 centimeter kan je grote gazonnen snel maaien. Hij heeft hij een ergonomische handbediening en een inklapbare en in hoogte verstelbare duwboom met softgrip. 

De maaihoogte is centraal instelbaar in zes stappen van 2,8 tot 9,2 centimeter. Het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangzak met een inhoud van maar liefst 60 liter en een vulindicator die aangeeft wanneer de zak vol dreigt te raken. Voor de professional is deze grasmaaier naar onze mening een zeer betrouwbare en capabele grasmaaier voor frequent gebruik.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Aandrijving: benzine
Gazonoppervlakte: 800 m2
Mulching functie: nee
Maaibreedte: 46 cm
Maximaal geluidsniveau: 84 dB
Zelfrijdend: nee
Opvangbak: ja, 60 L

Video

WOLF-Garten A 4600 tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk onze artikelen over de beste grasmaaiers per merk

Hier vind je onze artikelen over de beste grasmaaiers per soort

Dit is wat Coolblue en Bol de beste grasmaaier vinden

Nog meer informatie over de grasmaaier

Lees hieronder onze antwoorden op de vragen die tuin klussers het meest stellen over de grasmaaier. Alles gelezen en toch nog wat vragen? Neem dan vooral contact met ons op, we helpen je graag verder!

Welke grasmaaier kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan grasmaaiers moeilijk tot een keuze komt. De grasmaaiers volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo uiteraard erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een grasmaaier. Want waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van de verschillende grasmaaiers? Belangrijke aspecten om op te letten zijn vermogen, accuduur, oppervlakte van het gazon, type grasmaaier, de manier van malen en aanvullende functies en mogelijkheden. 

Wat is de beste grasmaaier?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste grasmaaier de Makita DLM432PT2.

Welke grasmaaier voor een klein gazon?

Voor een klein gazon kan je kiezen voor een grasmaaier met minder vermogen of een minder sterke accu, simpelweg omdat je er minder lang en veel mee hoeft te maaien. Een goede keuze kan dan de Bosch ARM 32 zijn. Bosch staat bekend om haar top kwaliteit gereedschap, maar ook om een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding. Lees hier alles over het merk Bosch.

Hoe wij grasmaaiers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende grasmaaiers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste grasmaaier vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook onze andere artikelen over tuingereedschap

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek