Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Grasmaaiers in 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste grasmaaier? Wie beschikt over een tuin met een gazon, weet dat je deze goed dient te onderhouden. Behalve het gazon van genoeg water voorzien, is het ook belangrijk zo nu en dan het gras te maaien. Gras groeit snel en voordat je het weet staat het tot aan je enkels en ziet het er verwildert. Bovendien verdort het gras in de zomer wanneer de zon er veel op staat. Een mooi onderhouden gazon zonder droge plekken of te lang gras is een feest voor het oog en verbetert het aanzien van elke tuin. Uiteraard heb je om het gras te kunnen maaien een goede grasmaaier nodig. Met een grasmaaier is het maaien van het gazon een eitje en kan het zelfs leuk zijn! Het is dus zeker de moeite waard om voor het onderhoud van je gazon een goede grasmaaier aan te schaffen.

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Grasmaaiers

BESTE KOOP

Makita DLM460PT2
Makita DLM460PT2 tabel

PROFESSIONEEL

Wolf-Garten A 420V
WOLF-Garten A 420V tabel

BUDGET

Bosch ARM 32

Beste grasmaaier - Top 5

Onderaan dit artikel zetten wij de stappen uiteen die je kan nalopen om een goede grasmaaier te kopen. Wij kunnen ons echter goed voorstellen dat het enorme aanbod aan grasmaaiers het moeilijk maakt een keuze te maken. Waar moet je op letten? Wat is de prijs-kwaliteit verhouding van al deze verschillende grasmaaiers? Om het je wat makkelijker te maken, laten we in onze top 5 voor het jaar 2022 zien welke grasmaaiers als beste uit de bus komen. 

5. GARDENA Powermax 32

We trappen onze top 5 af met de GARDENA Powermax 32. Deze krachtige grasmaaier krijgt louter goede beoordelingen en wij kunnen goed begrijpen waarom. De Powermax 32 valt op doordat hij zo ontzettend lichtgewicht is. Hij weegt namelijk slechts acht kilogram en is daarmee ontzettend licht hanteerbaar, want erg fijn is tijdens de maaiwerkzaamheden. Daarnaast beschikt hij over ergonomisch ontworpen handgreep waardoor hij comfortabel in de hand ligt en het duwen makkelijk maakt. In de rechthoek van de handgreep zit de indrukbare knop waarmee je de grasmaaier start of stopt. 

Dankzij de stevige, grote wielen heeft de grasmaaier een goede grip op het gazon. Het toestel beschikt over een vermogen van maar liefst 1100 W en kan gazons tot wel 200 vierkante meter maaien, zelfs wanneer het gras nat is. De krachtige PowerPlus motor heeft Duraedge messen die vervangen kunnen worden wanneer dat nodig is. Duraedge messen zijn speciaal geslepen voor een mooie snit en zullen je gazon er heel netjes uit laten zien. 

Doordat de grasmaaier op elektriciteit werk is het raadzaam om gebruik te maken van een verlengsnoer wanneer je het gazon gaat maaien. De GARDENA Powermax 32 beschikt over een opvangbak van maar liefst 30 liter, waarin je een grote hoeveelheid gemaaid gras kan opvangen. Na gebruik kan je de ergonomische handgreep inklappen zodat je de grasmaaier gemakkelijk kan vervoeren en opslaan. Na aanschaf heb je een garantie van twee jaar. 

4. Powerplus POWPG10240

We gaan verder met de Powerplus POWPG10240 op de vierde plaats. Deze krachtige grasmaaier heeft een vermogen van wel 1800W. Hij is dankzij de sterke, slijtvaste inductiemotor en de stevige stalen behuizing van hoogstaande kwaliteit en daarmee erg duurzaam. Je kan met deze grasmaaier een enorm groot gazon maaien tot wel 800 vierkante meter. Hiervoor heeft hij een maaibreedte van wel 46 centimeter en een opvangbak van een buitengewone 60 liter. 

Je kan er ook voor kiezen het gemaaide gras naar achteren uit te werpen of het via de multifunctie tot natuurlijke meststof voor je gazon te verhakselen. Ondanks de grote opvangbak en het robuuste design is de grasmaaier heel wendbaar dankzij de soepel draaiende, kogelgelagerde wielen. De maaihoogte is in te stellen tussen de 30 en 90 millimeter in zeven standen. Je kan dus zelf beslissen tot welke hoogte je het gazon wilt maaien. 

Ook is het mogelijk om de hoogte van de handgreep in te stellen, zodat je hem precies kan instellen op de persoon die de grasmaaier bedient voor een ergonomische werkhouding. Na gebruik klap je de handgreep moeiteloos is, zodat je hem gemakkelijk kan vervoeren en opbergen. Je hebt na aanschaf van de Powerplus POWPG10240 maar liefst vijf jaar garantie. 

3. Bosch ARM 34 Grasmaaier

Op onze derde plek hebben wij gekozen voor de zeer solide Bosch ARM 34 Grasmaaier. Bosch ontbreekt zelden in onze lijsten en met goede reden. Al jaren levert dit bedrijf kwalitatief hoogstaande gereedschappen en deze grasmaaier is daar wederom een bevestiging van. Een enorm leuke extra is dat je bij aanschaf van deze grasmaaier gratis een grastrimmer meegeleverd krijgt! Dit is ontzettend handig voor het maaien van de randen aan de zijkant van het gazon waar je met de grasmaaier niet goed bijkan. 

De grasmaaier is voorzien van een krachtige 1300 W Powerdrive-motor waarmee je in een mum van tijd je gazon prachtig glad gemaaid krijgt. Hij is in staat een gazon te groot van 450 vierkante meter te maaien. De maaihoogte is door middel van de centrale maaihoogteverstelling instelbaar tussen 20 en 70 millimeter. De Bosch ARM 34 is dankzij zijn ergonomische ontwerp heel makkelijk hanteerbaar. Hij weegt slechts elf kilogram en is daardoor makkelijk voort te duwen en te tranporteren. Hij is voorzien van een Ergoflex-greep voor een moeiteloze geleiding van de maaien en een goede werkhouding. 

De grasmaaier is buitengewoon plaatsbesparend dankzij de handige constructie en het compacte design: hij beschikt over een dubbel inklapbare handgreep en een stapelbare grasopvangbak. Deze bak heeft een inhoud van 40 liter en kan daarmee heel wat gras tijdens het maaien opvangen, zodat je niet vaak de bak hoeft te legen. De grastrimmer wordt inclusief draadspoel en timmerdraad geleverd. Na aanschaf van deze grasmaaier heb je een fabrieksgarantie van twee jaar. 

2. BLACK+DECKER CLM5448PC2-QW

We zijn bijna aangekomen bij de aanvoerder van deze top 5, maar eerst nog de BLACK+DECKER CLM5448PC2-QW op de welverdiende tweede plek. Het grootste pluspunt van deze grasmaaier is dat je bij aanschaf niet een maar twee duurzame B+D 54 Dualvolt 2,5 Ah Li-Ion accu’s meegeleverd krijgt! Deze accu’s zijn beschermd tegen zelfontlading en je wisselt ze gemakkelijk en snel om. Zo zal je nooit hoeven wachten tot je accu geladen is voor of tijdens het grasmaaien. 

Daarnaast zijn ze ook nog eens op ander elektronisch gereedschap met hetzelfde accu platform van BLACK+DECKER te gebruiken. De grasmaaier beschikt over een grote maaibreedte van 48 centimeter. Hiermee is hij vooral geschikt voor middelgrote tot grote gazons. Hij kan dankzij de 50 liter opvangzak een grote hoeveelheid gemaaid gras opvangen. Ook is het mogelijk om het gemaaide gras zijdelings uit te werpen of te kiezen voor de mulching functie voor het verhakselen van het gemaaide gras tot natuurlijke bemesting voor je gazon. 

Een ander groot voordeel van deze grasmaaier is dat de druk op de motor automatisch geanalyseerd wordt waarbij de snelheid van het mes wordt aangepast voor optimaal gebruik van het toestel. Ook maait hij buiten de wielen, waardoor hij de graskanten ook meeneemt. Het enige minpuntje aan deze grasmaaier is dat hij met 96 decibel voor aardig wat lawaai zorgt tijdens het maaien, maar dat mag de pret niet drukken, want verder biedt hij alles wat je nodig hebt om je gazon te onderhouden en is daarmee de investering absoluut waard.

1. Makita DLM431PT2

Het zal je misschien nauwelijks verbazen dat onze nummer 1 een machine van Makita is. Dit gereedschapsmerk staat namelijk garant voor kwaliteit. Wij zijn dan ook erg gecharmeerd van de Makita DLM431PT2. Deze krachtige grasmaaier maakt gebruik van een dubbel accu systeem, waarmee hij het gemak van 18 V accu’s heeft en de kracht van een 36 V accu. Deze Makita LXT accu’s zijn ook nog eens te gebruiken op ander elektronisch gereedschap met hetzelfde accu platform van Makita. De grasmaaier is vooral bedoeld voor middelgrote gazons. 

De accu’s zijn uitwisselbaar met en zonder sterbeveiligde accu’s en met een combinatie van de twee. Ook beschikt de grasmaaier over een acculading waarschuwingssysstem (een voor elke accu). Een groot voordeel is dat hij dankzij het gebruik van Lithium-Ion accu’s erg stil en milieuvriendelijk is. Je hebt lagere verbruikskosten en geen brandstof en olie nodig. Je hebt met deze grasmaaier een maaibreedte van maar liefst 43 centimeter en hij kan gazons tot wel 575 vierkante meter maaien. De maaihoogte is centraal in te stellen op negen mogelijke hoogtes tussen 20 en 75 millimeter. 

Het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangzak van maar liefst 50 liter, waarin dus heel veel gras opgevangen kan worden en je de zak niet steeds tussendoor zal hoeven legen. Ook is het mogelijk om gebruik te maken van de mulching functie, waarbij het gemaaide gras als meststof wordt teruggeblazen in het gazon. Dankzij de inklapbare duwbeugel is de Makita DLM431PT2 na gebruik gemakkelijk te vervoeren en plaatsbesparend op te bergen. 

Beste Goedkope Grasmaaier

Natuurlijk ben je op zoek naar een goede, betrouwbare grasmaaier. Toch kunnen wij ons heel goed voorstellen dat je daar niet per se honderden euro’s aan wilt besteden. Vooral wanneer je thuisklusser bent of de machine niet ontzettend vaak zal gaan gebruiken kan je prima wegkomen met een goedkopere, simpelere grasmaaier. Er zijn er genoeg die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben met een fijne prijs, en alsnog zeer bekwaam zijn. Het kan echter lastig zijn om het kaf van het koren te scheiden in de oneindige hoeveelheid aan grasmaaiers die er op de markt zijn. 

Daarom hebben wij een grasmaaier uitgekozen die naar ons inzicht de beste goedkope grasmaaier is, namelijk de Bosch ARM 32 Grasmaaier. Deze grasmaaier heeft een goed betaalbaar prijskaartje en is ontzettend capabel. Hij beschikt over een krachtige 1200 W Powerdrive-motor en een innovatieve graskam voor een buitengewoon resultaat tot aan de rand van het gazon. Doordat de grasmaaier ontzettend compact en lichtgewicht is, is hij heel makkelijk te besturen en te vervoeren. Ook is hij hierdoor ontzettend makkelijk te manoeuvreren. 

Dankzij de ergonomische handgreep heb je een stabiele en stevige grip op de grasmaaier tijdens het maaien. Het gras wordt opgevangen in een opvangbak met een inhoud van 31 liter, waarin heel veel gras kan worden opgevangen. Zo hoef je dus niet steeds de bak te legen. Na aanschaf van deze grasmaaier met uitstekende prijs-kwaliteit verhouding heb je een fabrieksgarantie van twee jaar. 

Beste Professionele Grasmaaier

Als professional is het uiteraard van belang dat je snel en efficiënt je werkzaamheden kan uitvoeren. Je wilt immers dat dit zo goed mogelijk gebeurd. Daarom is het van belang om met kwalitatief hoogstaande machines te werken voor een optimaal resultaat. Er zijn echter ontzettend veel verschillende soorten grasmaaiers voor professioneel gebruik op de markt. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet en de ellenlange lijsten met grasmaaiers je de neus uitkomen kan het lastig zijn om een goede keuze te maken. 

Om deze reden hebben wij een grasmaaier uitgekozen die naar onze mening de beste grasmaaier voor professionals is: de WOLF-Garten A 420V. WOLF-Garten is al jaren een van de beste producenten op het gebied van tuinieren. Deze krachtige grasmaaier heeft een vermogen van maar liefst 1700W en kan tot wel 500 vierkante meter maaien. Dankzij de maaibreedte van 42 centimeter kan je gemakkelijk grote gazonnen snel en gemakkelijk maaien. Hij is dankzij zijn ergonomische design ontzettend goed hanteerbaar. Zo heeft hij een ergonomische handbediening en een inklapbare en in hoogte verstelbare duwboom met softgrip. 

De maaihoogte is centraal instelbaar in zes stappen van 2,8 tot 9,2 centimeter. Het gemaaide gras wordt opgevangen in de opvangzak met een inhoud van maar liefst 60 liter en een vulindicator die aangeeft wanneer de zak vol dreigt te raken. Voor elke professional is deze grasmaaier naar onze mening een zeer betrouwbare en capabele grasmaaier voor frequent gebruik.

Koopgids

Een grasmaaier is een machine die gebruikt wordt in de tuin en landbouw waarmee je, zoals de naam al zegt, gras kan maaien. Er bestaan vier soorten grasmaaiers, elk met een anders aandrijfmechanisme: handgrasmaaiers, elektrische grasmaaiers, benzinegrasmaaiers en maaiers die door de aftakas van een tractor worden aangedreven. In de meeste gevallen kan de hoogte van de maai-messen worden ingesteld, om zo te kunnen bepalen hoe hoog het gras moet worden gemaaid. Sommige maaiers vangen het gemaaide gras op in een bak, andere laten het achter op het gazon, waarna het kan blijven liggen als voedingsstof voor de graswortels of weggeharkt kan worden. Men gebruikt aan de rand van een gazon vaak een grastrimmer of bosmaaier, omdat de grasmaaier daar meestal niet goed bijkan.

Welke grasmaaier kopen?

We kunnen ons goed voorstellen dat je met het ruime aanbod aan grasmaaiers moeilijk tot een keuze komt. De grasmaaiers volgen elkaar in rap tempo op, er zijn vele producenten op de markt en we zien grote prijsverschillen. Het kan zo uiteraard erg lastig zijn om tot een weloverwogen keuze te komen bij de aanschaf van een grasmaaier. Want waar moet je je precies op letten? Wat zijn de voor en na-delen van de verschillende grasmaaiers? Om je te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze hebben wij hieronder een aantal factoren uiteengezet waarop je bij de aanschaf van een grasmaaier kan letten.

Vermogen

Een belangrijke factor bij een grasmaaier is het vermogen van de machine. Je zal begrijpen dat hoe hoger de stroomsterkte is – dus hoe meer Ampère – hoe sterker de grasmaaier zal zijn. Het is echter wel zo dat een sterke grasmaaier ook meer energie zal verbruiken of een accu sneller zat uitputten. Het is dus goed om hier rekening mee te houden wanneer je een grasmaaier aan gaat schaffen. Stel dat je bijvoorbeeld een grote tuin hebt, of dik en stug gras op je gazon hebt, dan is het raadzaam om voor een sterkere machine te kiezen.

Accuduur

Stel dat je kiest voor een grasmaaier op accu, dan is het raadzaam om na te gaan wat de levensduur van de accu is. Je wilt immers voorkomen dat je te vaak de accu tussendoor moet opladen. Dit kan al snel het geval zijn wanneer je een groot gazon hebt. Vooral de dikte van het gras en hoe hard de motor moet werken om het te maaien hebben invloed op de levensduur van de accu. Het vermogen van de motor hangt samen met het voltage van de accu. Hoe hoger dit voltage is, hoe meer vermogen de motor kan produceren. Over het algemeen geldt dat 40V-systemen de beste accuduur geven, maar voor tuinen met grote gazons kan het nodig zijn om twee accu’s te gebruiken of tussendoor de accu op te laten. Het opladen van een accu kan wat tijd nodig hebben, dus hou hier rekening mee wanneer je het maaien van het gras plant.

Oppervlakte van het gazon

Uiteraard is de oppervlakte van het gazon een belangrijke factor bij de aanschaf van een grasmaaier. Wanneer je veel grond bezit dan zal je een ander type grasmaaier nodig hebben dan wanneer je een kleine tuin hebt. Oppervlaktes tot 200 vierkante meter zijn prima te maaien met een handgrasmaaier. Wanneer de oppervlakte van het te maaien gazon groter is en tussen de 200 en 400 vierkante meter is raden wij aan gebruik te maken van een zelfrijzende grasmaaier, een zitmaaier of een robotmaaier. Bij een oppervlakte boven de 400 vierkante meter is het absoluut raadzaam om voor een zitmaaier of robotmaaier te kiezen.

Type grasmaaier

Zoals we hierboven beschreven zijn er meerdere type grasmaaiers. Een belangrijk onderscheid dat we bij de verschillende grasmaaiers kunnen maken is of ze op elektriciteit of op accu werken. Een grasmaaier met accu kan een uitkomst zijn. Deze toestellen werken tegenwoordig op erg sterke accu’s. Een groot voordeel is dat je geen rekening hoeft te houden met een stroomsnoer en daardoor een grotere bewegingsvrijheid geniet. De accu dient echter wel steeds opgeladen te zijn en het kan gebeuren, afhankelijk van de grootte van het gazon, dat je hem tussendoor moet opladen. Je zal hier dus steeds rekening mee moeten houden. Eventueel kan je ervoor kiezen een tweede accu aan te schaffen, zodat je kan afwisselen. Accu’s zijn wel redelijk zwaar en ook zijn toestellen op accu’s relatief duur in vergelijking met grasmaaiers die op netstroom werken. Een grasmaaier op netstroom kan dus een voordeel zijn omdat je tijdens het maaien een continue stroomtoevoer geniet. Je kan dus in een keer doorwerken. Wel heb je altijd een stroomvoorziening in de buurt nodig en eventuele verlengsnoeren nodig. Bovendien loop je risico over het stroomsnoer heen te rijden, met een eventuele kortsluiting als gevolg. Daarnaast kan het lastig zijn wanneer je om bomen of struiken heen moet maaien het snoer steeds met je mee te nemen.

Manier van maaien

Er zijn twee manieren van maaien: maaien met een koolmaaier en maaien met een circelmaaier. Beide types zijn zeer capabel, maar er bestaan wel verschillen tussen de twee. Een koolmaaier moet worden voortgeduwd, waarbij de beweging van de wielen wordt overgebracht op een horizontale messenkooi met spiraalvormig gebogen messen, die over een ondermes draaien. Deze messen snijden het gras af in een rechte, schaarachtige beweging. Circelmaaiers worden elektrisch of met benzine aangedreven en brengen de beweging over op een verticale as, waaraan een snel horizontaal draaiend mes bevestigd is dat het gras als het ware ‘afscheurt’. Het aanzien van het gemaaid gras is dan ook anders bij een cirkelmaaier dan bij een koolmaaier. Het gras dat gemaaid is door een cirkelmaaier heeft een rafelrand, bij het maaien met een koolmaaier wordt het gras recht afgesneden en oogt daardoor gladder en wellicht iets netter.

Aanvullende functies en mogelijkheden

Een grasmaaier kan met een aantal aanvullende functies en mogelijkheden komen. Het is vooral aan jezelf en jouw wensen om te bepalen welke aanvullende functies jij belangrijk vindt. Het kan bijvoorbeeld fijn zijn wanneer de hoogte van de grasmaaier instelbaar is. Zo kunnen meerdere personen de grasmaaier bedienen zonder last van hun rug te krijgen. Sommige grasmaaiers beschikken over een zak of bak waarin het gemaaide gras opgevangen wordt. De grootte van de bak of zak kan verschillen, wat goed is om rekening mee te houden als je over een groot gazon beschikt. Het kan handig zijn om te kiezen voor een dergelijk toestel, want zo heb je het tuinafval meteen opgevangen en hoef je het niet nog bij elkaar te harken. Je kan ervoor kiezen om het gemaaide gras te laten liggen als voeding voor de graswortels, maar dit is niet raadzaam wanneer het om een dikke laag gemaaid gras gaat, want dat zal de graswortels verstikken. Sommige toestellen hebben de mogelijkheid tot mulchen: het omzetten van tuinafval is rijke compost die je kan gebruiken voor bloemperken en zelfs voor het verbouwen van groenten. Tot slot zijn er grasmaaiers die beschikken over een Auto Power Adjust functie. Deze functie vindt je op elektrische grasmaaiers die op accu werken en is bedoeld om de motorprestaties automatisch aan te passen om de levensduur van de accu te verlengen.

Geraadpleegde bronnen