Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 10 beste Reciprozagen van 2022

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste reciprozaag? Je hebt het vast wel eens een keer eerder meegemaakt. Je bent lekker aan het werk en opeens kom je erachter dat je toch niet in dat kleine hoekje kunt zagen. Je hebt een verkeerde inschatting gemaakt. Dat kan natuurlijk iedereen overkomen. De vraag is alleen wel, hoe los je dat dan op? Beslis je om die hoek maar compleet over te slaan? Of ben je slim geweest en heb je een reciprozaag in huis die makkelijk in die hoek kan komen? Dat is namelijk wel zo fijn. Een reciprozaag moet je gewoon in huis hebben als klusser.

Lees ook:

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Reciprozagen

BESTE KOOP

Makita JR3070CT
Makita JR3070CT

PROFESSIONEEL

Makita DJR187RTE
Makita DJR187RTE professional

BUDGET

Powerplus POWE30030
Powerplus POWE30030 budget

Beste Reciprozaag - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede reciprozaag te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste reciprozaag uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke reciprozagen er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. Makita JR103DZ

Een reciprozaag kan veel vrijheid bieden tijdens het zagen, maar dan moet je wel een degelijk model hebben. We beginnen onze lijst met de Makita JR103DZ, een model wat prima zijn werk kan verrichten en daarnaast ook nog eens op accu werkt waardoor je goed mee kunt bewegen om de perfecte snede te maken.

Houten balken kunnen met de Makita JR103DZ gezaagd worden tot een diepte van 50 mm. De zaag zelf is vrij licht en weegt slechts 1,3 kilogram. Het is dus makkelijk te hanteren wanneer je veel stukken achter elkaar moet zagen. Daarnaast is het apparaat ook lekker compact waardoor je het gemakkelijk mee kunt nemen naar een nieuwe werkplek. Voor zzp’ers is dit ideaal.

Verder werkt deze reciprozaag op Li-Ion accu waardoor het een lange levensduur heeft en energiezuinig is. Het voordeel van de Li-Ion accu is tevens ook dat je deze voor meerdere apparaten kunt gebruiken, een voorraad hebben is dus altijd handig!

9. Makita M4500

De Makita M4500 wordt geleverd in een andere kleur dan we van Makita gewend zijn, namelijk oranje. Hij werkt op netstroom, dus je zult wel altijd een stopcontact in de buurt moeten hebben. Is dit niet mogelijk? Dan moet je zorgen dat je een haspel of verlengblok hebt, want de kabellengte is maar 2 meter. Je kunt wel tot 2800 rpm aantikken met de 1010 watt die deze reciprozaag produceert. Wanneer je te werk gaat met hout is je maximale zaagcapaciteit 255 millimeter, bij metaal is dit 130 millimeter. Je kunt dus flink zagen met de Makita M4500. Tevens kun je de zaagdiepte gemakkelijk zonder gereedschap instellen, er is dus geen gedoe wanneer je van werkstuk veranderd. zaagslaglengte is 28 millimeter. Hij heeft een gewicht van 3,2 kilogram en licht comfortabel in de hand. Er worden helaas geen zaagbladen meegeleverd, deze zul je dus zelf moeten aanschaffen.

8. Einhell TE-AP 950 E

Einhell is en blijft een fantastisch merk voor gereedschap, en dat bewijst de Einhell TE-AP 950 E maar weer. Met deze zaag kun je door hout, plastic en metaal zagen zonder problemen. Tevens is er ook gedacht aan het comfort van de gebruiker.

Laten we eerst de technische specificaties eens bekijken. Zowel in hout als staal heb je een zaagdiepte van 200 mm en een slaglengte van 28 mm. De zaag is uiterst geschikt voor precisiewerk dankzij het hoge vermogen van 950 Watt en de controle die je kunt uitoefenen op het apparaat.

Je kunt het zaagblad gemakkelijk verwisselen zonder gereedschap. Dankzij een groot softgrip gebied ligt de zaag comfortabel in de hand en is het bovendien ook nog eens ergonomisch verantwoord, de trillingen worden namelijk verminderd.

7. Bosch Advancedrecip 18

Als je op zoek bent naar een reciprozaag op accu die een korte oplaadtijd heeft, dan ben je op zoek naar de Bosch Advancedrecip 18. De krachtige Li-Ion accu van 18 volt heeft een oplaadtijd van 45 minuten. Even een hapje en een drankje tijdens de pauze en je kunt er weer tegenaan. Je kunt makkelijk doorgaan tot de accu leeg is gezien hij maar 2,5 kilo weegt. Deze accu is ook medeverantwoordelijk voor het feit dat je tot wel 3100 toeren per minuut kunt aantikken. Ga je met hout werken? Dan kun je tot 100 millimeter zagen. Werk je toch liever met metaal? Dan moet je rekening houden met een zaagcapaciteit van 20 millimeter. Hoe dan ook, je zaagslaglengte blijft altijd 23 millimeter. Je krijgt een zaagblad meegeleverd dus je kunt gelijk aan de slag. Ook krijg je een lader voor je accu meegeleverd.

6. Bosch PSA 900 E

Staan comfort en kracht allebei op nummer één bij jou? Dan wil je de Bosch PSA 900 E hebben. Deze reciprozaag werkt op netstroom en heeft een vermogen van 900 watt. Hij kan tot 2700 toeren per minuut aantikken. Als je met hout gaat werken dan moet je rekening houden met een maximale zaagcapaciteit van 200 millimeter. Bij metaal is dit 20 millimeter. Je zaagslaglengte is 28 millimeter. Je kunt zelf het aantal zaagbewegingen regelen via een drukschakelaar zodat je een makkelijke zaagstart hebt. Verder is er ook nog een ergonomische softgrip aanwezig zodat jouw zaag fijn in de hand ligt, ook als je een langere tijd achter elkaar bezig bent. Er worden twee zaagbladen meegeleverd. De ene is specifiek voor hout, de andere voor zowel hout als metaal. Je kunt dus gelijk aan de slag zodra jouw reciprozaag geleverd is.

5. Bosch KEO 10,8 Li SET

Ben je fan van accessoires? Dan moet je zeker voor de Bosch KEO 10,8 Li SET kiezen. Er worden vier verschillende zaagbladen geleverd, allemaal met hun eigen specialiteit. Er zit zelfs een zaagblad bij voor gips. Verder krijg je ook nog een tas waar je al deze zaagbladen in kunt bewaren zonder ze te beschadigen. Natuurlijk heeft de reciprozaag zelf ook een koffer waar je hem in kunt bewaren en transporteren. De Bosch KEO 10,8 Li SET is ook uitermate geschikt voor mensen die niet graag zwaar tillen want hij weegt maar één hele kilogram. De accu die meegeleverd wordt is er een van 10,8 volt. Het duurt helaas wel 3,5 uur tot hij helemaal opgeladen is, dus als hij leeg is kun je niet na je pauze weer verdergaan. Ga je met hout werken? Hou dan rekening met een maximale zaagdiepte van 80 millimeter. Bij metaal is dit al gauw 7 millimeter.

4. Bosch PSA 700 E

Hou je meer van robuust en kracht? Dan zou je beter voor de Bosch PSA 700 E kunnen gaan. Dit beest weegt maar liefst 3 kilogram en heeft een robuuste uitstraling. Hij kan 2700 toeren per minuut aantikken. Ondank dit alles is het een van de goedkopere reciprozagen op de markt. Je maximale zaagcapaciteit bij een werkstuk van hout is 150 millimeter. Werk je met metaal dan gaat dit omlaag naar 10 millimeter. Je zaagslaglengte zal altijd 20 millimeter zijn. Hij werkt op netstroom, wat normaal gesproken geen probleem is. Dit is echter wel een nadeel bij de Bosch PSA 700 E, want de snoer is maar 2 meter lang. Je zult dus waarschijnlijk een haspel of verlengsnoer nodig hebben om vrij te werken. Je krijgt in totaal vier zaagbladen meegeleverd. Drie hiervan zijn voor hout, en één hiervan is voor metaal.

3. Makita JR3050

Dit model heeft een heel strak en gelijnde uitstraling. Vanaf de buitenkant zou je niet zeggen dat de Makita JR3050 maar liefst 3,2 kilogram weegt. We noemen het een beest, want zijn specificaties laten weinig te wensen over. Hij werkt op netstroom maar je zult geen last ervaren van de kabel, deze is namelijk 4 meter. Voor de meeste mensen is dit lang genoeg om een stopcontact in de buurt te hebben en nog vrij te kunnen bewegen. Als je met hout gaat werken dan moet je een maximale zaagcapaciteit van 255 millimeter in gedachte houden. Bij metaal is dit 28 millimeter. Dit is zo diep dat je vaak wel door je werkstuk heen kunt komen. Er worden drie verschillende zaagbladen meegeleverd. Een voor metaal, een voor aluminium en een voor hout. Verder krijg je ook nog een mooie koffer waar je de Makita JR3050 in kan bewaren.

2. Makita JR3060T

De Makita JR3060T heeft een vermogen van maar liefst 1250 watt. Dat is flink wat kracht in zo’n klein ding. Je merkt dit wel terug in het gewicht van het beestje, hij weegt namelijk 4,2 kilogram. Tevens werkt hij ook op netstroom, maar de kabel is 4 meter dus hier zul je weinig van merken. Wanneer je met hout gaat werken kun je tot maximal 255 millimeter zagen. Werk je met aluminium? Dan wordt dit 130 millimeter. De Makita JR3060T heeft een zaagslaglengte van 32 millimeter. Er zijn een groot aantal zaagbladen beschikbaar voor dit model, dus het zou het zeker waard zijn om even bij de bouwmarkt te kijken. Overigens kun je de zaagbladen heel makkelijk verwisselen. Je hoeft er zelfs maar één vinger voor te gebruiken. Ideaal toch? Er is ook een pendelstand aanwezig voor wie liever snel werkt in plaats van nauwkeurig.

1. Makita JR3070CT

Dan zijn we nu toch echt aangekomen bij de nummer één van deze lijst: de Makita JR3070CT. Wanneer je deze bestelt krijg je er een 3-delige zaagbladenset bijgeleverd en een koffer waar je alles in kunt bewaren wanneer je klaar bent. Hij werkt op netstroom en heeft een kabel van maar liefst 4 meter. Een stopcontact zoeken zou dus geen probleem moeten zijn. De Makita JR3070CT is vooral gemaakt voor de grotere klussen, dit zie je terug aan de zaagcapaciteit. Bij hout moet je rekening houden met 255 millimeter, bij metaal wordt dit 130 millimeter. Je zaagslaglengte blijft altijd 32 millimeter. Je merkt vrij weinig van de trillingen als je bezig bent met zagen. Er is weinig terugslag te voelen. Hij is wel wat zwaarder dan de andere modellen op dit lijstje, namelijk 4,4 kilogram, maar dan heb je ook echt een beest in huis. 

Beste Goedkope Reciprozaag

Natuurlijk snappen we ook dat je niet altijd een vermogen wilt uitgeven aan gereedschap. Soms wil je gewoon even snel een goedkoop stuk gereedschap hebben om het uit te proberen. Daarom hebben wij ook de beste goedkope reciprozaag van 2022 voor jou gevonden. Dit is de Powerplus POWE30030. Hij valt al gelijk op want hij heeft een vuur rode zaagblad. En om nou te zeggen dat hij niks kan? De maximale zaagcapaciteit in hout is tot 115 millimeter. Werk je met metaal dan wordt dit 5 millimeter. Hij werkt ook op netstroom, maar waarschijnlijk zul je een verlengsnoer moeten gebruiken gezien de originele kabel maar 2 meter lang is. Hij kan tot 2800 toeren per minuut aantikken. De Powerplus POWE30030 heeft rekening gehouden met zijn gebruiker. Er is led-verlichting aanwezig zodat je altijd goed zicht hebt op je werk en ook in de donkere maanden verder kunt klussen. Tevens worden er ook twee zagen meegeleverd. De ene zaag is geschikt voor hout, de andere voor metaal.

Beste Professionele Reciprozaag

Hoewel we al een nummer één benoemd hebben, is de Makita DJR187RTE toch de beste reciprozaag voor de professional. Hij wordt gevoed door een 18 volt Li-Ion accu waardoor je dus alle bewegingsruimte hebt die je maar zou kunnen wensen. Tevens krijg je twee van deze accu’s meegeleverd zodat je altijd door kunt werken. Je maakt maar liefst maximaal 3000 toeren per minuut met deze zaag. De Makita DJR187RTE heeft geen problemen met een maximale zaagdiepte tot 255 millimeter in hout. Bij metaal wordt dit 130 millimeter. Je zaagslaglengte zal altijd 32 millimeter zijn. Het nadeel aan dit model is wel dat hij vrij zwaar kan voelen na een tijdje, hij weegt namelijk 3,5 kilogram. Je krijgt een mooie koffer meegeleverd waar je alles in kunt bewaren.

Koopgids

We kunnen het natuurlijk wel helemaal de hemel in prijzen, maar als je aan het eind van dit artikel nog steeds niet weet wat een reciprozaag is dan heb je er weinig aan gehad. De reciprozaag staat in de volksmond ook wel bekend als de schrobzaagmachine. Hij is een beetje te vergelijken met een decoupeerzaag. Er is een groot, langwerpig, vlak zaagblad aanwezig welke met een aanzienlijke snelheid beweegt. Eigenlijk kun je een reciprozaag dus zien als een grote decoupeerzaag. Om het simpel te houden: het is een elektrische zaagmachine. Vaak wordt een reciprozaag ingezet bij sloopwerkzaamheden in en rondom het huis, maar je kunt hem ook gebruiken als je iets wilt gaan maken. Hij is geschikt voor allerlei materiaal zoals hout, metaal, steen en pvc. Een reciprozaag kun je perfect inzetten op plekken waar je met een normale zaag anders niet bij zou kunnen. Als je bijvoorbeeld in een hoek aan het werken bent, dan kun je niet de beweging maken die je wilt met een normale zaag. Dit is dan het perfecte moment om je reciprozaag tevoorschijn te halen. Die kun je gewoon op dezelfde plek houden zonder dat je er last van hoeft te hebben.

Welke reciprozaag kopen?

Je kunt ervoor kiezen om de eerste de beste reciprozaag te kopen die je tegenkomt. Maar je snapt natuurlijk zelf ook wel dat dit niet handig is en je op deze manier niet kwaliteit kunt garanderen. Daarom zijn er een paar elementen waar je op moet letten als je een reciprozaag gaat kopen. Wij hebben de tijd genomen om deze allemaal op een rijtje te zetten voor je.

Vermogen

Het vermogen is heel belangrijk als je met elektrisch gereedschap gaat werken. Het vermogen beslist hoe krachtig jouw gereedschap is. We meten het vermogen in het aantal watt. Des te hoger het aantal watt, des te sterker jouw gereedschap is. Het is slim om rekening te houden met de kracht van jouw reciprozaag wanneer je hem gaat kopen. Wil je door een dun plankje zagen? Dan heb je vanzelfsprekend veel minder kracht nodig dan wanneer je door een metalen buis gaat zagen. Hou dit dus goed in je achterhoofd.

Netstroom of accu 

De beslissing tussen een reciprozaag met netstroom of accu is niet zo zeer een die van belang is om jouw werkstuk, maar wel een die van belang is als het op je eigen comfort aankomt. Het voordeel van een zaag op netstroom is dat je nooit een lege accu hebt, en je hoeft dus ook niks op te laden. Daar tegenover staat wel dat een accu je meer bewegingsruimte geeft. Je kunt de zaag in elke gewenste positie houden zonder dat er een snoer in de weg komt te zitten, en je kunt zelfs van boven naar beneden lopen zonder je zorgen te maken over een stopcontact. Het is vaak een kwestie van wat je makkelijker vindt.

Zaagblad

Het zaagblad is wel een punt wat belangrijk is. Je moet voor elk werkstuk het juiste zaagblad gebruiken. Je wilt natuurlijk geen metaal gaan zagen met een zaagblad wat alleen geschikt is voor hout. Dat werkt niet. En als het – op een of andere creatieve manier – wel werkt, dan is de kans groot dat je zaagblad, je werkstuk, of zelfs allebei deze dingen binnen de kortste keren kapot gaan. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

Maximale zaagdiepte

De maximale zaagdiepte is zeker een punt waar je rekening mee moet houden. Je kunt wel heel leuk een dikke balk willen zagen, maar als jouw maximale zaagdiepte maar 20 millimeter is dan gaat dat natuurlijk nooit werken. Stel deze dus goed af op het project waar je mee bezig bent. Weet je nog niet of je in de toekomst dunne of dikke werkstukken gaat hebben? Neem dan voor de zekerheid gewoon een zaag met een diepe maximale zaagdiepte.

Zaagslaglengte

Ook de zaagslaglengte is van belang als je rekening wilt houden met je werkstuk. Dit geeft aan hoeveel het zaagblad heen en weer beweegt. Des te meer zaagslaglengte je hebt, des te groter je kunt zagen. Als je werkstuk zowel diep als breed is, dan heb je ook een flinke zaagslaglengte nodig om er doorheen te kunnen. Is je zaagslaglengte te klein, dan ben je nog wel even zoet.

Pendelstanden

Indien er een pendelstand aanwezig is dan is het een kwestie van jouw persoonlijke voorkeur of je deze gebruikt of niet. Kort samengevat, de pendelstand zorgt ervoor dat je sneller kunt zagen, maar je zaagsneden worden wel minder nauwkeurig. Wanneer je deze functie uit zet kun je veel nauwkeuriger zagen. Door je reciprozaag op een van de pendelstanden te zetten, zeg je in principe tegen de zaag dat je wilt dat hij het zaagblad in een cirkelbeweging laat bewegen. Dit geeft meer kracht en zorgt ervoor dat het sneller gebeurt, maar je werk is hierdoor niet altijd netjes.

Geraadpleegde bronnen