Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De beste reciprozaag? Koopadvies en Top 5 2023

In dit artikel

De beste reciprozaag vinden voor jou kan nog best een moeilijke taak zijn. Wij hebben onderzoek gedaan naar de verschillende reciprozaag die op de markt te krijgen zijn en hebben op basis daarvan een top 5 voor 2023 samengesteld. Ook hebben we alle informatie die je nodig hebt om tot een goede keuze te komen in dit artikel bij elkaar gezet. Veel leesplezier!

Over de reciprozaag

Een reciprozaag is een elektrische zaagmachine. De reciprozaag staat ook wel bekend als de schrobzaagmachine. Hij is een beetje te vergelijken met een decoupeerzaag. Er is een groot, langwerpig, vlak zaagblad aanwezig welke met een aanzienlijke snelheid beweegt. Eigenlijk kun je een reciprozaag dus zien als een grote decoupeerzaag. 

reciprozaag koopadvies en tips

Waar je op moet letten bij het maken van de beste keuze

Er zijn een paar elementen waar je op moet letten als je een reciprozaag gaat kopen:

  • Vermogen
  • Accu of netstroom
  • Zaagblad
  • Maximale zaagdiepte
  • Zaagslaglengte
  • Pendelstanden

Bedenk hoeveel vermogen je nodig hebt

Het vermogen is heel belangrijk als je met elektrisch gereedschap gaat werken. Het vermogen bepaalt hoe krachtig jouw gereedschap is. We meten het vermogen in het aantal watt. Des te hoger het aantal watt, des te sterker jouw gereedschap is. 

Maakt het jou uit of je reciprozaag op netstroom of op een accu werkt?

De beslissing tussen een reciprozaag met netstroom of accu is niet zo zeer een die van belang is om jouw werkstuk, maar wel een die van belang is als het op je eigen comfort aankomt. Het voordeel van een zaag op netstroom is dat je nooit een lege accu hebt, en je hoeft dus ook niks op te laden. Daar tegenover staat wel dat een accu je meer bewegingsruimte geeft. 

Niet op elke zaag past hetzelfde zaagblad

Je kunt niet voor elk type materiaal hetzelfde zaagblad gebruik. Let dus goed op dat je het juiste type zaagblad in huis haalt. Over het algemeen is de norm: een grover zaagblad voor hardhout en een fijner zaagblad voor zachtere houttypes. 

De maximale zaagdiepte

Weet je nog niet of je alleen dunne of ook dikkere werkstukken gaat zagen? Neem dan voor de zekerheid een zaag met een diepe maximale zaagdiepte. 

Hoe meer zaagslaglengte, hoe groter het oppervlak dat je kan zagen

Ook de zaagslaglengte is van belang als je rekening wilt houden met je werkstuk. De zaagslaglengte geeft aan hoeveel het zaagblad heen en weer beweegt. Hoe meer zaagslaglengte je hebt, hoe grotere oppervlaktes je kunt zagen. Als je werkstuk zowel diep als breed is, dan heb je ook echt wel een flinke zaagslaglengte nodig om er doorheen te komen.

Pendelstanden

De pendelstand zorgt ervoor dat je sneller kunt zagen. Maar let op: de zaagsneden worden minder nauwkeurig. Wanneer je de pendelfunctie uitzet kun je veel nauwkeuriger zagen. Het is dus aan jou en het type werkstuk of je gebruik wil maken van de pendelstand of niet.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze keuzes in 1 overzicht

BESTE KOOP

Makita JR3070CT
JR3070CT

PROFESSIONEEL

Makita DJR187RTE
DJR187RTE reciprozaag

BUDGET

Makita JR103DZ
Makita JR103DZ


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Reciprozaag 2023 - Top 5

5. Bosch PSA 900 E

Waarom we fan zijn:
Deze reciprozaag heeft kracht en comfort. Daarnaast de kwaliteit die je van Bsoch verwacht.

De Bosch PSA 900 E is een krachtige en veelzijdige reciprozaag van 900 watt. Je kan hem gebruiken voor zagen in hout, kunststof en metaal. De zaag is ergonomisch ontworpen en ligt dankzij het beugeldesign heel prettig in de hand. Daarnaast is de Bosch PSA 900 E reciprozaag ook heel gebruiksvriendelijk.

Met het Bosch-SDS kan je heel makkelijk en snel je zaagwissels uitvoeren. Het aantal zaagbewegingen kan je zelf instellen via de drukschakelaar. Dit zorgt ervoor dat je rustig kan starten met zagen. Fijn is dat er twee zaagbladen worden meegeleverd: één speciaal voor hout en de ander voor zowel hout als metaal.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 watt
Zaagslaglengte: 28 mm
Aantal pendelstanden: 1
Aantal slagen: 0 – 2700 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: Nee

Video

Bosch PSA 900 E

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch KEO 10,8 Li SET

Waarom we fan zijn:
Ideale zaag voor het snoeien van takken, dankzij handige A-grip klembeugel.

De Bosch KEO 10,8 Li SET is een zeer lichte accuzaag die takken tot 80 mm kan snoeien. De krachtige Li-on accu kan 30-190 takken per acculading aan. Er worden vier verschillende zaagbladen geleverd, allemaal met hun eigen specialiteit.

Heel handig aan deze reciprozaag is de afneembare A-Grip klembeugel. Deze houdt d takken voor je vast terwijl je snoeit, waardoor je een hand vrij hebt. Hij ligt goed in de hand dankzij het softgrip handvat. Deze reciprozaag is net als de nummer 5 ergonomisch ontworpen en makkelijk in gebruik. Er zit een snelstop functie op en handbescherming voor de veiligheid. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 10,8 V
Zaagslaglengte: 20 mm
Aantal pendelstanden: 4
Aantal slagen: 0 – 1600 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Bosch KEO 10,8 Li SET

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita JR3050

Waarom we fan zijn:
Handig in gebruik, snel en makkelijk zagen met zeer goed resultaat.

De Makita JR3050 heeft een vermogen van 1.010 watt. Hij kan daardoor 2.800 op- en neergaande bewegingen maken per minuut. Hierdoor kan deze Makita reciprozaag elke klus aan. Hij zaagt met gemak door houten planken, takken, bomen en PVC pijpen. In hout is de maximale zaagcapaciteit 255 mm en in metaal 28 mm.

Er worden drie verschillende zaagbladen meegeleverd. Een voor metaal, een voor aluminium en een voor hout. De reciprozaag is handig en gebruiksvriendelijk. De zaag verwissel je super snel met één vinger. Ligt ook prettig in de hand dankzij de D-handgreep met softgrip. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1010 watt
Zaagslaglengte: 28 mm
Aantal pendelstanden: 1
Aantal slagen: 0 – 2800 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Makita JR3050 reciprozaag

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita JR3060T

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtig en veelzijdig. Kan ook zwaardere klussen goed aan. 

De Makita JR3060T heeft een vermogen van 1250 watt. Kan in hout tot maximaal 255 mm zagen en in metaal tot maximaal 130 mm. De Makita JR3060T heeft een zaagslaglengte van 32 millimeter. Er is een groot aantal zaagbladen beschikbaar voor dit model, dus je kan deze krachtige reciprozaag voor iedere klus gebruiken.

Net als bij de nummer 3, kan je bij deze reciprozaag de zaagbladen heel makkelijk verwisselen. Dankzij de pendelstand kan je heel snel zagen in hout. Ook dit is weer een zaag die makkelijk is in gebruik. Zo kan je de grote schakelaar zelfs met handschoenen aan god bedienen. Ook is het een veilig apparaat, voorzien van (veiligheids)slipkoppeling die je beschermt wanneer het zaagblad vastslaat. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1250 watt
Zaagslaglengte: 32 mm
Aantal pendelstanden: 3
Aantal slagen: 0 – 2800 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Makita JR3060T reciprozaag

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita JR3070CT

Waarom we fan zijn:
Heel geschikte reciprozaag voor zware klussen, veel power.

Voor onze best beoordeelde reciprozaag zijn we wederom op een Makita uitgekomen, de Makita JR3070CT. Dit is één van de krachtigste reciprozagen binnen het segment, met een motor van 1510 watt. Hij zaagt moeiteloos door hout van 255 mm dik en ook door metaal van 130 mm. De elektronica blijft ook bij zware klussen constant en zorgt daarom voor gelijke zaagkracht tijdens de hele klus. 

Erg prettig is de Anti Vibratie Technologie, waardoor je minder last hebt van trillingen tijdens het zagen. Deze reciprozaag is zeer geschikt voor zwaardere klussen. Dit komt ook doordat hij werkt op elektriciteit. Dit kan als nadel worden gezien, maar wij vinden juist dat de zaag daardoor veel meer power heeft. En omdat dit zo’n krachtige zaag is die praktisch alle klussen aankan, is dit voor ons onbetwist de nummer 1.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1510 watt
Zaagslaglengte: 32 mm
Aantal pendelstanden: 4
Aantal slagen: 2800 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Makita JR3070CT

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Reciprozaag: Makita JR103DZ

Waarom we fan zijn:
Handige accu reciprozaag met goede prijs-kwaliteit verhouding. 

De Makita JR103DZ is een reciprozaag die op een Li-Ion accu werkt. Deze accu is energie zuinig en ook op ander Makita gereedschap te gebruiken. De Makita JR103DZ kan takken en houten balken zagen tot 50 mm. De reciprozaag is licht en daardoor makkelijk te hanteren. Ook fijn wanneer je veel stukken achter elkaar moet zagen. Daarnaast is het apparaat lekker compact.

Dit is een prima reciprozaag voor de beginnende of minder fanatieke klusser. Goede prijs-kwaliteit verhouding en handig stuk gereedschap.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 10.8 V
Zaagslaglengte: 13 mm
Aantal pendelstanden: 0
Aantal slagen: 3300 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Makita JR103DZ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Reciprozaag: Makita DJR187RTE

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatief hoogstaand en sterk stuk gereedschap, zeer geschikt voor de professional.

De Makita DJR187RTE vinden wij de beste reciprozaag voor de professional. Hij wordt gevoed door een 18 volt Li-Ion accu, waardoor je alle bewegingsruimte hebt. Meestal heeft een apparaat op stroom meer kracht, maar deze reciprozaag heeft ook op accu heel vel power. Daarnaast krijg je twee accu’s meegeleverd. Dit is fijn omdat je zo altijd door kunt werken.

De Makita DJR187RTE heeft twee instellingen, één voor hout en de ander voor metaal.  De maximale zaagdiepte is respectievelijk 255 millimeter in hout en 130 millimeter in metaal. Ook onder hoge druk blijft de zaagkracht constant. Naar onze mening is deze krachtige reciprozaag de beste keuze voor de professional. Met kracht, kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid een mooi en volledig apparaat.

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Accu: 18 V
Zaagslaglengte: 32 mm
Aantal pendelstanden: 0
Aantal slagen: 3000 bpm
Aansluiting voor stofafzuiging: nee

Video

Makita DJR187RTE

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk de verschillende zagen per type

Wat is de beste reciprozaag volgens Coolblue en Bol?

Veel gestelde vragen

Alles gelezen maar toch nog wat onbeantwoorde vragen? Lees hieronder onze antwoorden op de meest voorkomende vragen. 

Wat doe je met een reciprozaag?

Vaak wordt een reciprozaag ingezet bij sloopwerkzaamheden in en rondom het huis, maar je kunt hem ook gebruiken als je iets wilt gaan maken. Hij is geschikt voor allerlei materiaal zoals hout, metaal, steen en pvc. Een reciprozaag kun je goed inzetten op plekken waar je met een normale zaag anders niet bij zou kunnen. Als je bijvoorbeeld in een hoek aan het werken bent, dan kun je niet de beweging maken die je wilt met een normale zaag. Daar is een reciprozaag wel geschikt voor. 

Waar op letten bij een reciprozaag?

Als je een reciprozaag gaat kopen, zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Zo is het aan te raden om te kijken naar het vermogen, of je een reciprozaag wil die werkt op een accu of op netstroom, het zaagblad, de maximale zaagdiepte, de zaagslaglengte en pendelstanden. In onze rubriek “Tips bij aanschaf van jouw reciprozaag” leggen we per onderdeel uit wat het is en waar je op moet letten.

Wat is de beste reciprozaag op accu?

Op basis van ons onderzoek en onze ervaring vinden wij de Makita DJR187RTE de beste reciprozaag op accu. Makita is een gereedschapsmerk dat bekend staat om haar producten van zeer hoge kwaliteit. Lees hier alles over Makita gereedschap.

Welk zaagblad heb ik nodig voor hardhout?

Als je harde houtsoorten gaat zagen, zoals tropisch hardhout (eiken) of loofbomen hout, dan is een grover zaagblad aan te raden. Wanneer je dit type hout gaat proberen te zagen met een fijner zaagblad kan er rookontwikkeling ontstaan of kunnen er brandplekken op het hout zichtbaar worden. Voor zachter hout is een fijner zaagblad wel geschikt. 

Hoe wij Reciprozagen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 20 verschillende reciprozagen onderzocht, meer dan 30 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste reciprozaag vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!