Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste haakse slijpers van 2023

In dit artikel

Ben jij op zoek naar de beste haakse slijper? Wij hebben dit proces wat makkelijker voor je proberen te maken met dit artikel. Hier vind je informatie, koopadvies, onze top 5 haakse slijpers en antwoorden op de meest gestelde vragen. Veel leesplezier!

Waarom je een haakse slijper nodig hebt

Een haakse slijper is een handig stuk gereedschap waarmee je hard materiaal zoals steen, metaal en beton kan bewerken. Je gebruikt een haakse slijper om te slijpen, afbramen, ontbraken en ontroesten.

Er wordt gebruikt gemaakt van verwisselbare slijpschijven die met een hoog toerental het te slijpen oppervlak schuren. Daardoor kan je onder andere allerlei steensoorten op maat slijpen en metalen buizen doorzagen. Ook kan je makkelijk verschillende schuurklussen uitvoeren. 

Doe goed onderzoek voordat je een keuze maakt

Wat we vooral aanraden, is goed na te gaan waarvoor je de haakse slijper wilt gaan gebruiken. Ben jij een doe-het-zelver, en ga je slechts af en toe met de haakse slijper werken, dan raden wij af om veel geld uit te geven aan een professioneel exemplaar. 

Als je echter als professional werkt, dan is het de investering absoluut waard om voor een duurder, professioneel model te kiezen. De professionele haakse slijper heeft meestal een groot vermogen en meerdere handige features.

Daarom is het dus van belang om goed onderzoek te doen naar de verschillende haakse slijpers op de markt en na te gaan wat jij zelf eruit wil halen. Let daarbij op:

  • De diameter van de slijpschijf
  • Het gewicht van de haakse slijper
  • De verschillende slijpschijven
  • Haakse slijper op accu of netstroom
  • Softstart
  • Het toerental
Haakse slijper koopadvies en informatie

Diameter van de slijpschijf

Een belangrijk element van de haakse slijper is de diameter van de slijpschijf. Dit bepaalt namelijk de maximale diepte waarop de machine kan slijpen. De benodigde diepte kan per klus verschillen.

Zo zal bijvoorbeeld voor metalen leidingen met een geringe diameter een kleinere draaischijf volstaan. Wanneer je echter dikke materialen wilt slijpen dan is het raadzaam om een machine te kiezen met een grotere slijpschijf. Het is dus altijd goed om te letten op de diameter van de slijpschijf en na te gaan of die past bij jouw wensen.

Gewicht

Hoe lichter de machine, hoe makkelijker hanteerbaar de haakse slijper is. Je bent met een lichte machine een stuk wendbaarder dan met een zware machine. Toch kan een machine met een groter gewicht juist fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld iets door wilt slijpen op de grond, want het gewicht van de machine verricht dan als het ware al een deel van het werk.

Wanneer je boven je macht wilt werken dan is het het slimst om voor een lichte en compact haakse slijper te kiezen. Het is dus voordat je overgaat tot aanschaf van een machine handig om na te gaan voor wat voor werkzaamheden je de haakse slijper veelal zal gaan gebruiken.

Verschillende slijpschijven

Soms worden haakse slijpers geleverd met meerdere slijpschijven. Deze heb je nodig wanneer je in verschillende materialen gaat zagen. Een slijpschijf is niet altijd geschikt voor ieder materiaal.

Wanneer je van plan bent verschillende materialen te slijpen met de haakse slijper, dan is het heel fijn als je meerdere slijpschijven bijgeleverd krijgt. Eventueel kan je schijven los bijkopen. 

Alles dat je moet weten over de haakse slijper

Accu of netstroom

Haakse slijpers kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen.

Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een haakse slijper op accu-stroom werkt, want je hoeft niet steeds op de kabel te letten. Een nadeel van het werken met een haakse slijper met een accu is dat de accu op kan raken. Je zal hem steeds opnieuw op moeten laten. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer capaciteit verliezen.

Met een haakse slijper op netstroom kan je eindeloos doorwerken. Wat het meest past bij jouw werkwijze en voorkeuren is geheel persoonlijk, dus denk hier vooraf goed over na.

Softstart

Het is wat ons betreft absoluut aan te raden om een haakse slijper aan te schaffen die een soft start systeem heeft. Dit systeem zorgt voor een zachte aanloopt, wat betekent dat de schijf zacht begint te draaien en daarna rustig op volle snelheid komt. Hiermee verklein je het risico dat de schijf wegspringt of afketst op de oppervlakte die je bewerkt.

Toerental

Het toerental kan bij haakse slijpers uiteenlopen. Het is niet per se zo dat een hoger toerental ook beter is. Vaak kan je met een lager toerental prima verschillende klussen klaren. Wel is het zo dat als je van plan bent om vaker intensieve werkzaamheden te verrichten waarbij je harde materialen slijpt, het slimmer is om voor een machine te kiezen met een hoger toerental; boven de 5.000 toeren per minuut.

Het benodigde aantal toeren hangt dus af van het materiaal. Het is daarom raadzaam om bij de aanschaf van een haakse slijper na te gaan welk type materiaal je wilt gaan bewerken en welk onbelast toerental hierbij past.

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Makita DGA504RMJ​
Makita DGA504RMJ beste koop

PROFESSIONEEL

Makita DGA508RTJ​
Makita DGA508RTJ

BUDGET

Makita GA5030RSP2​
Makita GA5030RSP2 budget


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Haakse Slijper 2023 - Top 5

5. Makita DGA505ZJ

Waarom we fan zijn: 
Een handige accu haakse slijper die betrouwbaar en veilig is.

Met de Makita DGA505ZJ haakse slijper kan je waar je maar wilt aan de slag gaan, want hij werkt op accu. Zo heb je dus geen stopcontacten nodig, wat je een grote bewegingsvrijheid geeft. Bovendien beweeg je flexibel doordat je geen rekening hoeft te houden met een lang snoer. De machine doet in kracht echter niet onder voor een exemplaar op netstroom, want met zijn 18 volt kan hij allerlei soorten werkzaamheden verrichten. Dankzij de automatische snelheidscontrole oefent de machine bij elke klus de juiste hoeveelheid kracht uit. 

Zo behoud je moeiteloos een constant toerental. De machine is erg veilig te hanteren, dankzij de veiligheidsschakelaar die ervoor zorgt dat de machine bij verlies van controle onmiddellijk uitschakelt. Daarnaast beschikt hij over een herstartbeveiliging, waardoor hij niet opeens onverwacht in zal schakelen. Dankzij het anti-kickback systeem ervaar je bij zware werkzaamheden geen terugslag van de machine. 

De haakse slijper is zeer duurzaam dankzij de koolborstelloze motor en de stevige behuizing die het binnendringen van vuil en vocht voorkomt. Hierdoor is de machine erg duurzaam en zal je er lange tijd plezier van hebben. Je krijgt bij deze machine geen slijpschijven bijgeleverd, die zal je dus nog apart moeten aanschaffen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 8500 rpm
Trillingswaarden: 5,5 m/s
Gewicht: 2.5 KG

Video

Makita DGA505ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

4. Bosch GWS 18

Waarom we fan zijn: 
Lichte en comfortabele haakse slijper op accu, met veel power.

De Bosch GWS 18 is een haakse slijper met een groot vermogen, maar toch licht en compact. Deze haakse slijper werkt op een accu, waardoor je alle bewegingsvrijheid hebt. De accu (die overigens niet is meegeleverd) is beschermd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading. Je kan hem veilig gebruiken dankzij de eenvoudig en snel verstelbare beschermkap. Daarnaast is de 4-polige motor beschermd tegen overbelasting, waardoor hij erg duurzaam is.

Erg handig is de draaibare slijpknop. Hiermee kan je overal werken, ook in lastig bereikbare hoeken. Wat ons betreft wel een nadeel dat de machine geen herstartbeveiliging heeft. Let hier dus goed op tijdens het werken. Je kan de machine zowel links- als rechtshandig bedienen. Dankzij het ergonomische ontwerp en het geringe gewicht ervaar je een groot werkcomfort, zelfs tijdens zware klussen. Na gebruik berg je de haakse slijper gemakkelijk op in de meegeleverde Bosch L-Boxx. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 9800 rpm
Trillingswaarden: 1,5 m/s
Gewicht: 2.2 KG

Video

Bosch GWS 18-125

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DGA508ZJ

Waarom we fan zijn:
Lichte, maar sterke haakse slijper op accu, met overbelastingsbeveiliging.

De Makita DGA508ZJ heeft een 18 volt accu. Doordat hij niet afhankelijk is van een netstroomvoorziening kan je overal werken. De machine doet qua vermogen niet onder voor exemplaren op netstroom, want met de 18V accu kan hij zeer krachtig slijpen. Dankzij de automatische snelheidscontrole levert de machine continue de juiste hoeveelheid kracht. Hierdoor heeft de machine ook bij erg zware werkzaamheden een constant toerental.

De overbelastingsbeveiliging voorkomt dat de machine tijdens het klussen overbelast raakt. Hierdoor gaat hij langer mee en is hij bovendien veiliger. De herstartbeveiliging voorkomt het onbedoeld en onverwacht inschakelen van de machine. Daarnaast voorkomt het anti-kickback systeem een terugslag van de machine bij zware werkzaamheden. De haakse slijper heeft een koolborstelloze motor en is goed beschermd tegen vuil, vocht en stof dankzij het ergonomische design met stevige behuizing. Hierdoor is de machine zeer duurzaam en kan je blijvend effectief je werkzaamheden verrichten. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 8500 rpm
Trillingswaarden: 5,5 m/s
Gewicht: 2.4 KG

Video

Makita DGA508ZJ 18 V

Bekijk verschillende aanbieders

2. Dewalt DWE4579-QS

Waarom we fan zijn:
Een strerke en betrouwbare haakse slijper die ergonomisch is ontworpen.

De Dewalt Dwe4579-Qs heeft een groot gebruiksgemak dankzij het ergonomische ontwerp. Hij heeft een met rubber beklede achterhandgreep, waardoor je stevig en stabiel grip hebt. De zijhandgreep is in drie standen in te stellen. Dit zorgt voor een goede balans tijdens het werken. De zijhandgreep is bovendien voorzien van anti-vibratie. Dat verhoogt het gebruikscomfort aanzienlijk, zelfs bij langdurig intensieve werkzaamheden. Dankzij de soft start heeft de machine een zachte aanloop en een grotere schokbelasting. 

De motor van de machine zal niet oververhit raken dankzij de overbelastingsbeveiliging. Deze schakelt de machine bij te grote belasting uit, totdat hij is afgekoeld. De machine is ook voorzien van een nulspanningsbeveiliging. Daarmee wordt voorkomen dat de ingeplugde machine na stroomuitval direct weer inschakelt. Het stofuitstootsysteem beschermt de machine tegen binnendringende stofdeeltjes, waardoor de machine erg duurzaam is. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 230 mm
Max. toerental: 6500 rpm
Trillingswaarden: 7,6 m/s
Gewicht: 5.9 KG

Video

Dewalt Dwe4579-Qs

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita DGA504RMJ

Waarom we fan zijn:
Zeer krachtige accu haakse slijper waarmee je lang door kan werken. Bovendien erg veilig en prettig in gebruik.

De Makita DGA504RMJ heeft een krachtige en compacte 18 volt accu zorgt ervoor dat de machine elke klus aankan. Doordat de accucapaciteit 5,0 Ah bedraagt werk je extra lang door op 1 lading. De machine kent een groot gebruiksgemak. Doordat hij over een automatische snelheidscontrole beschikt, ervaar je bij elke klus de juiste hoeveelheid kracht van de motor. Zo behoudt je altijd een constant toerental. Zelfs bij zware werkzaamheden zoals bijvoorbeeld het slijpen van steen. Dankzij het anti-kickbacksysteem zal je geen terugslag ervaren bij zware en intensieve klussen. Met de Makita DGA504RMJ werk je uiterst veilig.

Dankzij de herstartbeveiliging wordt het onverwacht inschakelen van de machine voorkomen. Daarnaast zal de machine zichzelf uitschakelen bij een hoge belasting en oververhitting. De machine is vervaardigd uit hoogstaande materialen. Dankzij de robuuste behuizing wordt hij goed beschermd tegen vocht, vuil en stof. Daardoor is hij – ook bij zeer intensief en frequent gebruik – ontzettend duurzaam en betrouwbaar.  

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 8500 rpm
Trillingswaarden: 6 m/s
Gewicht: 2.5 KG

Video

Makita DGA504RMJ beste koop

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Haakse Slijper: Makita GA5030RSP2

Waarom we fan zijn:
Goede prijs-kwaliteit verhouding. Betrouwbare en fijne haakse slijper.

Ook voor de doe-het-zelvers onder ons hebben wij een goede haakse slijper uitgezocht. Wij hebben als beste goedkope haakse slijper gekozen voor de Makita GA5030RSP2. Deze haakse slijper heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien ontvang je bij aanschaf van deze machine zes slijpschijven meegeleverd.

Zo krijg je absoluut waar voor je geld. De machine is erg betrouwbaar dankzij de herstartbeveiliging. Vanwege het compacte en ergonomische design en de zachte aanloop is hij makkelijk hanteerbaar. Je kan hem ook met één hand bedienen wanneer dat nodig is. De machine is door de labyrintafdichting en stofdichte schakelaar erg duurzaam en betrouwbaar. Ook werkt de machine erg stil. Dit vergroot het gebruikscomfort. Na gebruik berg je de haakse slijper en de meegeleverde slijpschijven gemakkelijk op in de metalen koffer, waardoor ze goed beschermd blijven tegen stof, vuil en vocht. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 11000 rpm
Trillingswaarden: 8,5 m/s
Gewicht: 1.8 KG

Video

Makita GA5030RSP2 budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Haakse Slijper: Makita DGA508RTJ

Waarom we fan zijn:
Betrouwbare, veilige en professionele haakse slijper. Gebruikscomfort en makkelijk te hanteren.

Als professional werk je natuurlijk graag met de allerbeste gereedschappen.  Daarom hebben wij ons best gedaan de beste professionele haakse slijper uit te kiezen.  Voor professionals vinden wij de Makita DGA508RTJ de beste keuze. Als professional werk je vaak meerdere uren achter elkaar en meerdere dagen per week. Het is dan van belang dat je werkcomfort zo groot mogelijk is. Dat is bij de Makita DGA508RTJ absoluut het geval.

Dankzij het ergonomische en lichtgewicht ontwerp kan je met deze haakse slijper moeiteloos meerdere uren achter elkaar werken, zonder overbelasting te ervaren. De machine is met 18V zeer krachtig. Dankzij de accucapaciteit van 5,0 Ah werk je heel lang door op 1 lading. De machine beschikt over een herstartbeveiliging, een anti-kickback systeem en een automatische snelheidscontrole en is zodoende heel veilig. De koolborstelloze motor maakt dat de haakse slijper zeer duurzaam is. Bovendien is hij heel geschikt voor frequent en intensief gebruik. Zo kan je gemakkelijk en veilig allerlei soorten professionele klussen klaren. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Diameter slijpschijf: 125 mm
Max. toerental: 8500 rpm
Trillingswaarden: 6,5 m/s
Gewicht: 2.5 KG

 

Video

Makita DGA508RTJ

Bekijk verschillende aanbieders

Lees hier onze artikelen over de verschillende haakse slijpers per merk

Wat Coolblue en Bol de beste haakse slijper vinden

Vragen van klussers over de haakse slijper

Wil jij weten welke vragen andere klussers vooral stellen over de haakse slijper? Lees hieronder onze antwoorden op de meest gestelde vragen.

Waar op letten bij aankoop?

Als je een haakse slijper gaat aanschaffen zijn er verschillende zaken om op te letten. De belangrijkste zijn: de diameter van de slijpschijf, het gewicht van de haakse slijper, de verschillende slijpschijven die wel of niet worden meegeleverd of verkrijgbaar zijn, of de haakse slijper softstart heeft of niet, het toerental en of je een haakse slijper wil die werkt op een accu of juist op netstroom. 

Wat is de beste haakse slijper?

Naar aanleiding van ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring hebben wij de Makita DGA504RMJ beoordeeld als de beste haakse slijper van 2023. Deze op accu werkende haakse slijper is zeer krachtig en duurzaam. Ook is dit apparaat voorzien van allerlei ingebouwde veiligheidsfeatures waardoor je op een veilige manier aan het werk kan. 

Wat doe je met een haakse slijper?

Met een haakse slijper kan je hard materiaal zoals steen, metaal en beton bewerken. Je kan ermee slijpen, afbramen, ontbraken en ontroesten. De machine maakt gebruik van verwisselbare slijpschijven die met een hoog toerental het te slijpen oppervlak schuren. Zo kan je met deze machine onder andere allerlei steensoorten op maat slijpen en metalen buizen doorzagen. Ook verschillende schuurklussen zijn met een haakse slijper te klaren. 

Wat is het verschil tussen een slijptol en een haakse slijper?

Een slijptol en een haakse slijper zijn hetzelfde stuk gereedschap, het is enkel een andere benaming. Dit stuk gereedschap wordt soms ook een flex genoemd. De noemer ‘haakse slijper’ is gebaseerd op de positionering van de slijpschijf ten opzichte van de motor – deze staat er haaks op. 

Hoe wij haakse slijpers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende haakse slijpers onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste haakse slijper vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!