Wat is een haakse slijper?
Een haakse slijper is een krachtig gereedschap waarmee je steen, beton en metaal kan bewerken. Voor het slijpen, afbramen, ontbraken en ontroesten van verschillende materialen is de haakse slijper het ideale gereedschap. De machine maakt gebruik van verwisselbare slijpschijven die met een hoog toerental het te slijpen oppervlak schuren. Zo kan je met deze machine onder andere allerlei steensoorten op maat slijpen en metalen buizen doorzagen. Ook verschillende schuurklussen zijn met een haakse slijper te klaren.
Welke haakse slijper kopen?
Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel verschillende haakse slijpers. De ene uitgave is nog geen jaar oud of er volgt alweer een nieuwe uitvoering. Bovendien zijn er veel verschillende aanbieders. We kunnen ons dus heel goed voorstellen dat je met al het aanbod niet goed weet waar je moet beginnen bij het maken van een keuze. Wat we vooral aanraden, is goed na te gaan waarvoor je de haakse slijper wilt gaan gebruiken. Ben jij een doe-het-zelver, en zal je enkel zo af en toe de haakse slijper gaan gebruiken, dan raden wij af om veel geld uit te geven aan een professioneel exemplaar. Meestal volstaat een goedkoper, simpeler exemplaar. Als je echter als professional werkt, dan is het de investering absoluut waard om voor een duurder, professioneel model te kiezen. Om je een eindje verder op weg te helpen zetten wij hieronder uiteen waar je op kan letten bij de aanschaf van een haakse slijper.
Diameter van de slijpschijf
Een belangrijk element van de haakse slijper is de diameter van de slijpschijf. Dit bepaalt namelijk de maximale diepte waarop de machine kan slijpen. De benodigde diepte kan per klus verschillen. Zo zal bijvoorbeeld voor metalen leidingen met een geringe diameter een kleinere draaischijf volstaan. Wanneer je echter dikke materialen wilt slijpen dan is het raadzaam om een machine te kiezen met een grotere slijpschijf. Het is dus altijd goed om te letten op de diameter van de slijpschijf en na te gaan of die past bij jouw wensen.
Gewicht
Over het algemeen geldt: hoe lichter de machine, hoe makkelijker hanteerbaar de haakse slijper is. Je bent namelijk met een lichte machine een stuk wendbaarder dan met een zware machine. Toch kan een machine met een groter gewicht juist fijn zijn wanneer je bijvoorbeeld iets door wilt slijpen op de grond, want het gewicht van de machine verricht dan als het ware al een deel van het werk. Wanneer je boven je macht wilt werken dan is het uiteraard raadzaam om voor een lichte en compact machine te kiezen. Het is dus voordat je overgaat tot aanschaf van een machine handig om na te gaan voor wat voor werkzaamheden je de haakse slijper veelal zal gaan gebruiken.
Verschillende slijpschijven
Soms worden haakse slijpers geleverd met meerdere slijpschijven. Deze zal je namelijk nodig hebben wanneer je in verschillende materialen gaat zagen. Een slijpschijf is niet altijd geschikt voor ieder materiaal. Wanneer je van plan bent verschillende materialen te slijpen met de haakse slijper, dan is het heel fijn als je meerdere slijpschijven bijgeleverd krijgt. Eventueel kan je schijven los bijkopen. Het is dus om teleurstelling en onvoorziene extra kosten te voorkomen raadzaam om bij de aanschaf van een haakse slijper na te gaan of de bijgeleverde slijpschijf geschikt is voor het materiaal dat je wilt gaan bewerken.
Accu of netstroom
Haakse slijpers kunnen zowel op accu als netstroom werken. Beide soorten energievoorzieningen hebben zo hun voordelen. Je bent een stuk wendbaarder wanneer je met een haakse slijper op accu-stroom werkt, want je hoeft niet steeds op de kabel te letten. Dit kan een veiliger gevoel geven tijdens het werken, want je loopt geen risico te struikelen. Een nadeel van het werken met een haakse slijper met een accu is dat de accu op kan raken. Je zal hem steeds opnieuw op moeten laten. Daarnaast kan een accu wanneer je hem al langer gebruikt uiteindelijk steeds meer opslagcapaciteit verliezen. Met een haakse slijper op netstroom kan je eindeloos doorwerken. Het is dus wanneer je een haakse slijper wilt aanschaffen raadzaam om na te gaan welke energietoevoer beter bij jouw werkwijze en voorkeuren past.
Softstart
Het is absoluut aan te raden om een haakse slijper aan te schaffen die beschikt over een soft start systeem. Dit systeem zorgt voor een zachte aanloopt, wat betekent dat de schijf zacht begint te draaien en daarna rustig op volle snelheid komt. Dit vergroot de veiligheid van de haakse slijper aanzienlijk, want zo wordt het risico verkleint dat de schijf wegspringt of afketst op de oppervlakte die je bewerkt.
Toerental
Het toerental kan bij haakse slijpers uiteenlopen. Het is niet per se zo dat een hoger toerental ook beter is. Vaak kan je met een lager toerental prima verschillende klussen klaren. Wel is het zo dat als je van plan bent frequent intensieve werkzaamheden te verrichten waarbij je harde materialen slijpt, het raadzaam is om voor een machine te kiezen met een hoger toerental boven de 5000 toeren per minuut. Het benodigde aantal toeren hangt dus af van het materiaal. Het is dus raadzaam om bij de aanschaf van een haakse slijper na te gaan welk type materiaal je wilt gaan bewerken en welk onbelast toerental hierbij past.