Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Schroefmachines in 2022

Iedere klusser, bij welk project dan ook, krijgt wel te maken met schroeven. Nu kun je deze natuurlijk op de ouderwetse manier schroeven met de hand, maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Met een Makita schroefmachine draai je de schroeven er binnen een seconde in. Het scheelt een hoop tijd en tevens ook moeite. Een Makita schroefmachine is eigenlijk niet meer weg te denken bij het klussen. Het voordeel van een Makita schroefmachine, ten opzichte van een schroevendraaier, is ook dat je ze bij alle types schroeven kunt gebruiken dankzij het modulaire systeem met inwisselbare bits.

Een Makita schroefmachine kan bij vrijwel alles gebruikt worden. Het is dan ook niet voor niets dat professionele klussers deze vaak met een klem aan hun broek hebben bevestigd. Zelfs als je geen professionele klusser bent is het handig om een Makita schroefmachine in huis te hebben. Dat ene keukenkastje wat steeds losgaat, die plank die opgehangen moet worden of die televisie die jouw vrouw nu toch echt een keer aan de muur wilt hangen, het zijn allemaal kleine klusjes die een doe-het-zelver ook zou kunnen doen met een Makita schroefmachine. Er zijn allerlei verschillende accessoires beschikbaar, van grote sets van bits tot opzetstukken om in een hoek van 90 graden te schroeven. Een ontzettend veelgebruikt apparaat voor iedereen, dus laten we gauw gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.

Makita schroefmachine - Top 5

We hebben dus al gezegd dat er ontzettend veel verschillende klusjes zijn waarbij een Makita schroefmachine van pas komt. De veelzijdigheid hiervan betekent dan waarschijnlijk ook dat er veel verschillende modellen zijn, en dat klopt. Wij hebben een top 5 Makita schroefmachine lijst in elkaar gezet om jou te helpen kiezen. Hierin zullen wij de specificaties bespreken en wat de mogelijkheden zijn.

5. Makita DDF453RFE

Ons Makita schroefmachine lijstje begint met een prima allround machine geschikt voor middelzware werkzaamheden. Je kunt hiermee zowel schroeven als boren. Het apparaat maakt gebruik van een Makita LXT 18 Volt accu. Daarnaast is de Makita schroefmachine voorzien van accubeveiliging. Dit zorgt ervoor dat jouw accu beschermt is tegen diepontlading, overbelasting en oververhitting. Er zijn twee verschillende mechanische toeren beschikbaar. Bij standje 1 heb je een onbelast toerental van 0 – 400, en bij standje 2 is dit 0 – 1300. De maximale capaciteit wanneer je in hout aan het boren bent is 36 mm, en bij metaal is dit 13 mm. Je hebt 16 verschillende slipkoppeling standen. 

Het is niet onbelangrijk om te vermelden dat je een instelbaar koppelbereik hebt van circa 1 – 4 Nm. Je maakt gebruik van een elektrische rem waardoor het apparaat eigenlijk vrijwel direct stopt wanneer jij dit zegt. Daarnaast is er ook een softgrip waardoor je ergonomisch en comfortabel te werk kunt gaan. Reken op een gewicht van ongeveer 1,8 kilogram bij het gebruik van een zware accu. Dit is natuurlijk nog steeds hartstikke licht, wat hem ook geschikt maakt om aan de riem te hangen. Als je ervoor kiest om de Makita schroefmachine te gebruiken als boor, merk je eigenlijk weinig van de trillingen. De trillingswaarde ligt bij het boren in metaal op 2,5 m/s². Wist je trouwens dat deze Makita schroefmachine ook redelijk duurzaam is? Dit heeft hij te danken aan de geharde stalen tandwielaandrijving.

4. Makita DDF343RYE

De nummer vier in ons lijstje is er ook weer een die op accu werkt, maar dit keer met het Makita LXT 14,4 Volt accu platform. Er wordt gebruik gemaakt van accubeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de accu beschermt is tegen diepontlading, oververhitting en overbelasting. Ook met dit model is het mogelijk om te boren en te schroeven. Er passen boorkoppen op van 1,0 – 10 mm. De capaciteit bij het boren in hout ligt op 25 mm en bij metaal ligt dit op 10 mm. De Makita schroefmachine draait zowel links- als rechtsom. Hij maakt gebruik van 2 mechanische toeren. De eerste stand heeft een onbelast toerental van 0 – 400, en de tweede stand 0 – 1300. Er zijn 16 verschillende slipkoppeling standen waardoor je deze precies kunt afstellen op jouw werkstuk. 

Je werkt met een instelbaar koppelbereik van 1 – 4 Nm. De elektrische rem op de Makita schroefmachine zorgt ervoor dat het apparaat vrijwel gelijk tot stilstand komt wanneer dit nodig is. Er wordt gebruik gemaakt van een softgrip wat ervoor zorgt dat je ergonomisch en comfortabel kunt werken. Dit apparaat is iets lichter dan het vorige model, namelijk 1,5 kilogram bij het gebruik van een zware LXT 14,4 Volt accu. De vibraties zijn wel te voelen, maar je hoort er geen last van te hebben. De trillingswaarde bij het boren in metaal ligt op 2,5 m/s².

3. Makita DDF470RTJ

Ook dit is weer een prachtig Makita schroefmachine model die op het Makita LXT 14,4 Volt werkt. Er wordt weer gebruik gemaakt van accubeveiliging waardoor de accu beveiligd is tegen diepontlading, oververhitting en overbelasting. De machine maakt gebruik van 2 mechanische toeren. Bij standje 1 heb je een onbelast toerental van 0 – 400, en bij standje 2 0 – 1550. Je hebt een variabele toerenregeling door middel van een schakelaar zodat je dit kunt instellen op jouw werkstuk. Hierdoor krijg je de beste resultaten. Uiteraard kun je ook gebruik maken van de 16 verschillende slipkoppeling standen wat ook afgesteld kan worden op het werkstuk. Om alles nog net dat kleine beetje extra te maken, is de machine voorzien van ingebouwde verlichting. 

Hierdoor heb je extra goed zicht op jouw werkstuk en kun je nauwkeurig werken. Er passen boorkoppen op van 1,5 – 13 mm. De capaciteit bij het boren in hout ligt op 38 mm en bij metaal op 13 mm. Deze Makita schroefmachine maakt gebruik van een elektrische rem. Dit betekent dat hij vrijwel onmiddellijk tot een stop komt wanneer dit nodig is. Zowel voor de veiligheid als voor de efficiëntie is dit gunstig. Daarnaast wordt er ook een softgrip gebruikt zodat je veilig, ergonomisch en comfortabel kunt werken. Met een zware accu kun je een gewicht van 1,6 kilogram maximaal verwachten. De trillingswaarde ligt op 2,5 m/s² waardoor je geen gezondheidsklachten zou moeten krijgen van het langdurig werken met deze Makita schroefmachine.

2. Makita DDF482RTJ

We gaan weer even terug naar de wat krachtigere accu’s. Deze Makita schroefmachine werkt op een Makita LXT 18 Volt accu. Met een zware accu uit dit assortiment zit je op een maximaal gewicht van 1,7 kilogram. Hij maakt gebruik van 2 mechanische toeren. Bij standje 1 kun je een onbelast toerental van 0 – 600 verwachten, en bij standje 2 0 – 1900. De toerenregeling is variabel door middel van een schakelaar. Er passen boorkoppen op van 1,5 – 13 mm. Je kunt gebruik maken van 21 verschillende slipkoppeling standen zodat je een optimaal resultaat kunt bereiken. Wanneer je stopt met werken zal de Makita schroefmachine gebruik maken van de elektrische rem. Hierdoor stopt het apparaat binnen één seconde. 

Het is natuurlijk niet onbelangrijk dat je altijd een goed zicht hebt op jouw werk, je moet natuurlijk wel zo nauwkeurig mogelijk te werk gaan. Dat is mogelijk dankzij de ingebouwde verlichting. Het is opmerkelijk dat deze Makita schroefmachine gebruik maakt van een 4-polige motor. Deze motor is uiteraard goed beschermd tegen stof en vocht dankzij het unieke ontwerp aan de binnen- en buitenkant van de behuizing. Al met al is dit een goede Makita schroefmachine die compact van formaat is en licht in gewicht. Als je dagelijks bezig bent met deze schroefmachine zul je zeker geen lichamelijke klachten hebben want de trillingsgwaarden liggen slechts op 2,5 m/s². Ook het geluid is niet oorverdovend met een geluidsdrukniveau van 75dB(A).

1. Makita DDF481RTJ

De lijst wordt afgesloten met wat in onze ogen de beste Makita schroefmachine is. We konden er maar één kiezen, en dat moest wat ons betreft echt de Makita DDF481RTJ zijn. Het is een Makita schroefmachine die werkt op een accu van het Makita LXT 18 Volt platform. Uiteraard is deze accu beschermt door accubeveiliging. Dit zorgt ervoor dat de accu geen last krijgt van diepontlading, overbelasting of oververhitting. Ook is er een indicator aanwezig die aangeeft wanneer het weer tijd is om de accu op te laden. Het is een vrij zwaar model vergeleken met de modellen hierboven, hij weegt namelijk rond de 2,6 kilogram met de zwaarste 18 Volt accu. Dat is eigenlijk niet zo gek als je kijkt wat hij allemaal kan. 

Er passen boorkoppen op van 1,5 – 13 mm. De capaciteit bij het boren in metaal is 13 mm, en bij hout is dit maar liefst 76 mm. Dit is het grootste bereik in deze lijst. Je kunt ook een Cilinderkopboor L gebruiken voor een capaciteit van 76 mm. Het instelbaar koppelbereik ligt rond de 1 – 10 Nm. Uiteraard is er hier ook gebruik gemaakt van een elektrische rem. Je kunt trouwens ook gebruik maken van de ingebouwde verlichting zodat je nauwkeurig te werk kunt gaan en goed zicht hebt op jouw werkstuk. Om de duurzaamheid van deze Makita schroefmachine te verhogen is er gebruik gemaakt van een aluminium tandwielhuis. Hierdoor is er ook een betere warmteafvoer bij intensief gebruik. Ook wordt er gebruik gemaakt van een nieuwe generatie koolborstelloze motor die krachtiger en energiezuinig is.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog