Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Makita Slagmoersleutels van 2022

Heb je dat ook wel eens meegemaakt? Dat er een moer of schroef sterk verroest is of hartstikke vast zit? Met een Makita slagmoermachine is dit verleden tijd. De doppen die je op de kop van de Makita slagmoersleutel plaatst wrikt de moeren gemakkelijk los of spannen ze juist weer aan. Hierdoor is het een ontzettend handige tool die elke klusser in huis zou moeten hebben. Je kunt een Makita slagmoersleutel niet alleen gebruiken tijdens het klussen, maar ook om bijvoorbeeld de wielen van jouw auto met voldoende kracht aan te spannen. Dit werkt veel sneller dan de kruissleutel die je in de auto hebt liggen. Zo zie je maar hoe handig die Makita slagmoersleutel kan zijn!

Er zijn twee verschillende soorten Makita slagmoersleutels. Je hebt een Makita slagmoersleutel op accu, maar er zijn ook pneumatische slagmoersleutels. Deze sluit je aan op een compressor. Wanneer de Makita slagmoersleutel op deze manier gebruikt wordt, noem je dit ook wel een ‘wheelgun’. Door de veelzijdigheid van de Makita slagmoersleutel is dit met de jaren een steeds populairder wordend stuk gereedschap geworden. Er is dan ook een groot aanbod om de vraag te kunnen beantwoorden. Middels dit artikel vertellen wij jou graag meer over deze tool en waar je allemaal op moet letten bij het aanschaffen van dit product.

Makita slagmoersleutel - Top 5

Omdat er zo ontzettend veel aanbod is kan het lastig zijn om te beslissen welke Makita slagmoersleutel je nodig hebt. Gelukkig zijn wij er om jou uit de brand te helpen! Wij hebben onze favoriete modellen op een rij gezet om jou een beetje op weg te helpen. Hierbij hebben wij gelet op specificaties, maar ook op de prestaties. Natuurlijk is de prijs ook niet onbelangrijk.

5. Makita DTW300Z

Waarschijnlijk heb je al gemerkt dat we ontzettend fan zijn van gereedschappen die op accu werken. Deze Makita slagmoersleutel werkt dan ook op het Makita LXT 18 V accu platform. Uiteraard wordt er gebruik gemaakt van accubeveiliging waardoor je geen last zou moeten hebben van diepontlading, oververhitting of overbelasting. Je werkt met een variabele toerenregeling via een schakelaar en digitaal. Er zijn vier verschillende standen die allemaal hun eigen toerental hebben. Stand 1: 0 – 1000 – stand 2: 0 – 1800 – stand 3: 0 – 2600 – stand 4: 0 -3200 min-1. Ook heeft iedere stand zijn eigen aantal slagen, namelijk stand 1: 0 – 1800 – stand 2: 0 – 2600 – stand 3: 0 – 2600 – stand 4: 0 – 4000 min-1. Ook de maximale koppel is bij elke stand anders, namelijk stand 1: 70Nm – stand 2: 160Nm – stand 3: 210Nm – stand 4: 440Nm. 

Deze Makita slagmoersleutel heeft een auto stop modus bij het achteruit draaien. Zodra de bout of moer voldoende is losgedraaid kan de machine stoppen of met een laag toerental blijven draaien. Dit model is zeer duurzaam door de unieke bouw en goed beschermd tegen stof en vocht. Daarnaast is deze Makita slagmoersleutel ook energiezuinig en onderhoudsvrij dankzij de koolborstelloze motor met elektronische sturing. Dit model is uitgerust met ½” vierkante aansluiting met frictiering en een gat voor de borgpen. Al met al weer een topproduct zoals we van Makita gewend zijn.

4. Makita DTW190Z

Ook dit is weer zo’n geweldige Makita slagmoersleutel die werkt op het Makita LXT 18 Volt platform. Uiteraard wordt er ook weer gebruik gemaakt van accubeveiliging. Dit voorkomt diepontlading, oververhitting en overbelasting. Dit model heeft slechts één stand, maar wel een variabele toerenregeling via de schakelaar. Je werkt met een onbelast toerental van 0 – 2300, wat neerkomt op 0 – 3000 slagen. De maximale koppel is 190 Nm. Ondanks de kracht van dit model weegt hij slechts 1,7 kilogram met de zwaarste accu. Deze Makita slagmoersleutel is vooral bedoeld voor montage- en onderhoudswerkzaamheden in metaal (M8 – M16). Tevens is werken met dit model ook geen straf. Je hebt een hoog werkcomfort en perfecte bediening dankzij de ergonomische machinebouw. Ook maakt dit model gebruik van een softgrip. 

Dat is hartstikke comfortabel voor jouw handen tijdens het klussen en is ook weer ergonomisch. Daarnaast is deze Makita slagmoersleutel ook nog eens duurzaam door de eerdergenoemde accubeveiliging. Het model is uitgerust met een ½” vierkante aansluiting. Er wordt gebruik gemaakt van ingebouwde verlichting waardoor je goed zicht hebt op jouw werkstuk. Dit maakt werken in donkere plekken ook mogelijk. De vibraties van deze Makita slagmoersleutel zijn wel iets om rekening mee te houden. Het wordt niet aangeraden om langer dan 2:46 uur aaneengesloten te werken met dit model. Daarnaast wordt het ook aangeraden om gehoorbescherming te gebruiken wanneer je langer dan 0:21 minuten werkt.

3. Makita DTW285RTJ

Wie is er nu niet fan van het Makita LXT 18 Volt accu platform? Ook deze Makita slagmoersleutel maakt weer gebruik van zo’n geweldige accu. Natuurlijk heeft dit model ook accubeveiliging zodat de accu beveiligd is tegen diepontlading, oververhitting en overbelasting. Hij beschikt over drie elektrische toeren en kan een maximaal toerental van 2800. Dit staat gelijk aan een maximum van 3500 slagen. De maximale koppel is 280 Nm, en de maximale demontage koppel maar liefst 500 Nm. De Makita slagmoersleutel maakt gebruik van een elektrische rem waardoor deze bijna direct tot stilstand komt wanneer nodig. 

Daarnaast is er ook een linksom auto stop modus aanwezig. Dit wilt zeggen dat de Makita slagmoersleutel herkent wanneer een bout of moer losgedraaid is, en zal daarna nog 2 seconden draaien. Je hebt een breed bereik aan verbindingen met dit model, van M10 tot M18. De Makita slagmoersleutel is lekker compact en goed gebalanceerd. Hierdoor kan dit model ook prima gehanteerd worden op lastige plekken. De ingebouwde verlichting kan ook ontzettend handig zijn op die lastige plekken, hierdoor heb je een goed zicht op jouw werkstuk en kun je ook in donkere plekken aan de slag. Tevens is hij ook vrij duurzaam. Dit heeft hij te danken aan de unieke bouw die beschermt tegen stof en vocht. Ook de energiezuinige koolborstelloze motor draagt hier natuurlijk aan bij. Intensieve klappen worden goed opgevangen door de sterke verbinding van de slagkop op machine door 4 schroeven.

2. Makita DTW1002RTJ

Eigenlijk is deze Makita slagmoersleutel best een bijzonder model. In eerste instantie lijkt het gewoon op een alledaagse tool, maar dit is de eerste 1000 Nm Makita slagmoersleutel op accu! Hij is dan ook uitermate geschikt voor zware klussen met metaal (M12 – M30). Het apparaat maakt gebruik van een Makita LXT 18 Volt accu, die uiteraard weer beschermd wordt door accubeveiliging. Met de zwaarste Makita LXT 18 Volt accu weegt dit model ongeveer 3,6 kilogram. Met het lichtste model weegt het apparaat 3,3 kilogram. Je kunt een maximaal toerental bereiken van 1800, en maximaal 2200 slagen. De toerenregeling kun je digitaal regelen en met een schakelaar. De Makita slagmoersleutel draait zowel links- als rechtsom. Je geniet van een sterke verbinding van de slagkop op de machine door 4 schroeven. Hierdoor kunnen intensieve klappen beter opgevangen worden. 

Deze Makita slagmoersleutel maakt gebruik van een elektrische rem waardoor het apparaat eigenlijk vrijwel direct stilstaat na het loslaten van de schakelaar. Ook is er softgrip aanwezig. Dit zorgt ervoor dat jij economisch te werk kunt gaan en een beetje comfort hebt tijdens het klussen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van de ingebouwde verlichting. Een helder zicht op jouw werkstuk is natuurlijk wel zo fijn, en je wilt ook gewoon in die donkere hoeken kunnen werken zonder elektriciteit. Het is belangrijk dat je rekening houdt met de vibraties van dit apparaat. Hij heeft een trillingswaarde van maar liefst 18,0 m/s². Een waarde hoger dan 5,0 m/s² kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt daarom afgeraden om langer dan 0:37 uur achter elkaar met dit apparaat te werken.

1. Makita DTW405RTJ

Er kan er maar één de beste zijn, en in dit geval hebben wij gekozen voor een krachtige Makita slagmoersleutel. Het is er weer een die op een Makita LXT 18 Volt accu werkt. Natuurlijk is deze zoals altijd beschermd middels accubeveiliging. Dit betekent dat je geen last moet hebben van diepontlading, oververhitting of overbelasting. Het is een Makita slagmoersleutel die geen gebruik maakt van een variabele toerenregeling. Je hebt standaard 1600 toeren. Het aantal slagen staat hierdoor ook vast op 2200. Ook de koppel staat vast op 440 Nm. Deze Makita slagmoersleutel is zeer geschikt voor (de-)montage van zware bouten tot M22. Dit model heeft trouwens ook een extra brede draaghaak van 45 mm, wat ervoor zorgt dat deze om een standaard steigerpijp past. 

De vibraties van deze Makita slagmoersleutel hebben wel weer een waarde waar je rekening mee moet houden. Probeer niet langer dan 0:33 uur achter elkaar te werken, hij heeft namelijk een trillingswaarde van 19,0 m/s². De koolborstels zijn van buitenaf te verwisselen zodat je makkelijk onderhoud kunt uitvoeren. Uiteraard is er ook ingebouwde ledverlichting aanwezig waardoor je beter zicht hebt op jouw werkstuk. De verlichting kun je met een aparte schakelaar inschakelen. Hoewel er niet veel extra’s bij dit model zitten, is hij door zijn kracht alleen al ontzettend gewild. Zowel de professional als de doe-het-zelver zou er goed aan doen om dit model aan zijn verzameling toe te voegen.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog