Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Beste Kolomboormachine – welke nu kopen? (2022)

Inhoudsopgave

Op zoek naar de beste kolomboormachine? Je hebt wel eens van die projecten waar je echt met precisie moet werken. Je kunt natuurlijk wel met de hand boren, maar dan heb je nog steeds niet de precisie die je zou hebben met een kolomboormachine. Manueel werk doen zal altijd afwijken, al is het maar een enkele millimeter. Veel professionals schaffen daarom ook een kolomboor aan. Met een kolomboor staat jouw boor altijd vast en laat je simpelweg de hefboom al het werk doen. Je boor komt loodrecht in jouw materiaal terecht. Vaak zit er ook nog een klem op zodat jouw werk niet kan verschuiven. Precisie tot het uiterste dus!

Check de Beste Gereedschap Deals:

Onze Best Beoordeelde Kolomboormachines

BESTE KOOP

FERM TDM1026

PROFESSIONEEL

Bosch PBD 40
Bosch PBD 40

BUDGET

VidaXL Kolomboormachine
vidaXL Kolomboormachine

Beste Kolomboormachine - Top 10

Onderaan dit artikel zijn de stappen te vinden die je kunt nalopen om een goede boorhamer te kopen. Echter snappen wij maar al te goed dat het nog niet zo makkelijk is om dan de beste boorhamer uit te zoeken. Nu kunnen wij het je nog net even iets makkelijker maken, we laten jou namelijk zien welke boorhamers er in de top 10 staan voor het jaar 2022.

10. ONEX OX-137

Wie behoefte heeft aan een kolomboormachine die het zwaardere werk nauwkeurig aan kan pakken voor een goedkoop prijsje, heeft behoefte aan de ONEX OX0137. Met deze kolomboormachine kun je boren in materiaal zoals hout, staal, kunststof en aluminium. Je kunt het jezelf makkelijk maken door de werktafel in hoogte te verstellen of in een hoek van 45 graden in te stellen. Er is een opberglade aanwezig in de voet waardoor jij al je accessoires makkelijk kwijt kunt op een veilige en droge plek, maar toch in de buurt. Dit is een feature die je niet veel voorbij ziet komen bij de kolomboor. Verder kun je de werktafel ook uitbreiden waardoor je grote werkstukken goed kunt vastzetten om de meest nauwkeurige afmeting te krijgen. Er zijn 5 verschillende snelheden aanwezig welke aangedreven worden door een motor van 1850 watt, waardoor jij met maximaal 2650 toeren per minuut te werk kunt gaan.

ONEX OX-137 Kolomboormachine

9. Bernardo TB 14 T

Ben je op zoek naar een professionele kolomboor die veel mogelijkheden biedt? Dan ben je op zoek naar de Bernardo TB 14 T. Dit model zul je vast wel een keer gezien hebben bij een ander bedrijf of tijdens je opleiding. Daar zijn ze namelijk ideaal voor: opleiden. Welke functie je ook zoekt, Bernardo TB 14 T heeft het. Je kunt rustig te werk gaan dankzij de solide aandrijfschijven en kwaliteitsriemen. En wat nu als je je werkstuk schuin moet kunnen neerleggen? Geen probleem, de boortafel kan tot 45° zwenken. Zo behoud jij een ergonomische houding in combinatie met de ergonomische handgrepen. Tevens is de tafel ook in hoogte verstelbaar. Ook kun je genieten van een krachtige, geventileerde aluminium motor met IP54 bescherming. Met een inbegrepen precisie snelspanboorkop is deze kolomboortafel ideaal voor de hobbyist of de opleider. Dat is niet mis voor een van de goedkopere modellen van Bernardo.

Bernardo TB 14 T

8. Scheppach DP16VLS

Een krachtige motor van 500 watt. Dat is wat de Scheppach DP16VLS jou biedt. Natuurlijk biedt hij je nog veel meer, zoals 5 verschillende snelheden voor verschillend soort materiaal, maar dat is naast die motor niet zo interessant. Wat wel interessant is, is de laser die ingebouwd is. Zo kun jij met de grootste precisie boren. Jij wou boren in staal? Geen probleem, deze kanjer kan het aan. Hij weegt ongeveer 17 kilo en heeft een hoogte van 63 centimeter. In de breedte is hij een stuk kleiner, namelijk 25,5 centimeter. Zolang je de hoogte hebt, kun je hem vrij makkelijk kwijt. Hij maakt wel wat lawaai met 84dB, maar wat verwacht je anders van zo’n krachtige motor? Je kunt werkstukken van maximaal 2,2 centimeter dik boren met de Scheppach DP16VLS. Dat is meer dan je denkt! Je zou het zelfs omhoog kunnen schroeven naar 4,4 als je je werkstuk omdraait.

Scheppach DP16VLS kolomboormachine

7. Powerplus Kolomboormachine 350W

Het is niet voor niets dat dit model Powerplus in de naam heeft zitten. Er zit namelijk best wat power achter deze kolomboor. Zo kun je tot wel 50 millimeter diep boren in hout en staal. Hoe gaaf is dat? Er zijn 5 verschillende snelheden aanwezig die jij zelf kunt instellen, zo heb je altijd de juiste snelheid voor jouw klus. De tafel is zowel in hoogte verstelbaar, als in een hoek van 45°, de juiste positie vinden zal dus appeltje eitje zijn. Je hebt verder niet echt veel omkijken naar het onderhoud van deze kolomboor. Een simpel doekje door de behuizing en de ventilatiesleuven is al genoeg. Zoals de naam al zegt, werkt deze kolomboor op 350watt. Dit betekent dat hij een maximaal toerental van 2650 per minuut heeft. Let er wel op dat dit onbelast is, en dat je dit toerental nog kan aanpassen met de snelheid.

POWERPLUS KOLOMBOORMACHINE 350W

6. Einhell BT-BD 501

Dit robuuste model van Einhell is een en al kracht. Met een motorvermogen van 500 watt en maar liefst 9 verschillende snelheden, kun jij een breed scala aan klusjes voltooien. De verschillende snelheden hebben een toerental van minimaal 280 toeren per minuut, en maximaal 2350 toeren per minuut. Je hebt dus altijd de juiste snelheid voor het materiaal. Wil jij nog preciezer kunnen boren? Dankzij de verdraaibare schaalring is dit nu mogelijk. Verder kun je de tafel helemaal op maat maken met een traploze hoogteverstelling van de tafel die zowel kantelbaar als zwenkbaar is. Je kunt tot maar liefst 50 millimeter diep boren met deze kolomboormachine. Dikke balken zijn dus geen probleem. Verder is er ook een klapbaar spaanscherm voor nog meer veiligheid. Je kunt wel zien dat Einhell aan alles heeft gedacht. En dat voor een van de goedkopere prijzen in dit segment. Daarom is hij ideaal voor de hobby-klusser.

Einhell BT-BD 501 Kolomboormachine

5. HBM 14mm

De kolomboormachine van HBM valt gelijk op met zijn fel blauwe kleur. Zoals de naam al zegt, kun je tot 14 millimeter diep boren in materiaal zoals staal. Hij werkt op een vermogen van 375 watt, hij is dus niet zo heel krachtig maar doet wel het werk wat van hem verwacht wordt. Het aantal toeren wat je kunt verwachten is minimaal 620 toeren per minuut, en maximaal 2620 toeren per minuut. Hij wordt geleverd met een goedgekeurde beschermkap waardoor jij in alle veiligheid jouw werk kunt doen. De tafel kun je kantelen voor klusjes die dit vragen. De HBM 14mm is zeer handig in gebruik en is dan ook geschikt voor de amateurs onder ons. Alle noodzakelijke knoppen zijn binnen handbereik. Voor het plaatsen van deze kolomboormachine moet je rekening houden met een gewicht van maar liefst 26 kilogram. Zo heel licht is hij dus niet. 

HBM 14 mm.

4. Güde GTB 13 Pro

Zoek je een robuust model wat jou precisie en maatwerk kan bieden? Dan zoek je de Güde GTB 13 Pro. Je kunt in elke gewenst positie werken dankzij de zwenkbare en roterende tafel. Heb je veel werk wat dezelfde eisen heeft? Geen probleem, dankzij de eenvoudig instelbare diepteaanslag. En Güde heeft niet alleen nagedacht over bescherming voor jou met de beschermkap. Bescherming van de kabels hebben zij ook over nagedacht. Dat kun je zien aan de interne kabelgeleiding in de machine kolom. Veiligheid staat bij Güde echt voorop, dat zie je overal aan. Ook aan de robuuste grondplaat met bevestigingspunten is dit terug te zien. Hoewel hij redelijk robuust is met een hoogte van 590 millimeter, breedte van 220 millimeter en lengte van 420 millimeter, weegt hij nog relatief licht met gemiddeld 15 kilogram. Ga je met staal werken? Dan is je maximale boordiepte 13 millimeter. 

Güde GTB 13 Pro Kolomboormachine

3. Scheppach DP13

We beginnen de lijst met dit model van Scheppach. Deze kolomboor is uitermate geschikt voor het boren in hout. Dankzij de toerental instelling kun jij zelf beslissen op hoeveel toeren je wilt gaan draaien, zo heb jij altijd de controle over jouw materiaal. Zonder belasting kan de Scheppach DP13 tot wel 2600 toeren per minuut aantikken. Hij weegt een kleine 14,5 kilo en heeft 5 verschillende snelheden. Deze snelheden variëren van 600 tot wel 2600 omwentelingen per minuut. Of je nu heel lang bent, of juist heel kort, met een product hoogte van 23 centimeter is er altijd wel een fijne plek waar jij je nieuwe vriend kunt neerzetten. Hou wel rekening met de breedte, dit is 41,5 centimeter. Verder past de kleur ook overal bij en hoeft het dus geen irritatie voor je ogen te zijn. Hij is mooi grijs met zachte blauwe tonen.

Scheppach DP13

2. Scheppach DP16VL

Een veelzijdige kolomboormachine. Dat is wat de Scheppach DP16VL is. Hij is geschikt om metaal, hard hout, kunststoffen en zacht hout mee te boren. Met een vermogen van 500 watt en een maximaal toerental van maar liefst 2500 toeren per minuut kun jij gemakkelijk door jouw materiaal heen boren. Hoewel hij flink wat kracht en mogelijkheden biedt, is hij toch een van de goedkopere in zijn segment. Er zijn vijf snelheden tot je beschikking waardoor jij gemakkelijk kunt boren. Verder heb je ook nog een laser tot je beschikking waardoor jij precisie werk kunt verrichten. Een boorklem is ook een van de bijgeleverde accessoires bij deze kolomboor. Hierdoor blijft alles lekker stevig zitten. Scheppach houdt van een lange levensduur bij zijn producten, daarom is de kolom gemaakt van een stalen constructie welke gelast is. Ben jij dus op zoek naar een veelzijdige, goedkope en duurzame kolomboor? Dan is dit dé kolomboor voor jou.

Scheppach DP16VL Kolomboormachine

1. FERM TDM1026

De beste kolomboor in ons lijstje is, tegen vele verwachtingen in, toch een van de goedkopere modellen. Voor nog geen honderd euro heb je de beste kolomboormachine al in huis. Het is een ideaal ding voor een klusser die veel wilt kunnen. Hoewel de motor een kleine 350 watt vermogen heeft, heb je wel vijf verschillende snelheden waarmee je kunt boren. Je kunt een maximaal aantal toeren van 2500 toeren per minuut aantikken. De werktafel is in hoogte verstelbaar, maar je kunt hem ook in een hoek van 0 tot 45° kantelen. Zo past jouw werkstuk altijd op de tafel en boor je waar jij het gat wilt hebben. Je kunt tot een maximale diepte van 52 millimeter boren met de FERM TDM1026. Dankzij de transparante veiligheidskap kun jij veilig werken terwijl je zicht houdt op je werk. Aan veiligheid is ook gedacht. Wanneer de behuizing open staat, kun je de kolomboormachine niet starten. Hoewel hij maar liefst 600mm hoog is, weegt hij een kleine 13,7 kilogram. Daar kun je dus niet om tobben, zeker niet als je naar de prijs kijkt.

FERM TDM1026

Beste Goedkope Kolomboormachine

Wie zegt dat een stuk gereedschap altijd duur moet zijn? We snappen het best als je een keer liever wat minder uitgeeft. Daarom hebben wij ook de beste goedkope kolomboormachine voor jou gevonden. De VidaXL Kolomboormachine. Zijn motor draait op maar liefst 500 watt en hij heeft 9 versnellingen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet door je materiaal heen kunt komen, de maximale boordiepte is dan ook 50 millimeter. Je kunt maximaal 2350 toeren per minuut aantikken. Zelfs boren in metselwerk is geen probleem met dit monster. De tafel kun je 360 graden draaien en 45 graden kantelen waardoor je de boorhoek dus precies kunt aanstippen. Ondanks dat hij zo goedkoop is, is er aan veiligheid niet bezuinigd. Net zoals de meeste andere modellen, heeft dit model ook gewoon een veiligheidskap. Als je plek hebt om 57 centimeter hoog, 43  centimeter lang, en 23 centimeter breed neer te zetten, dan is dit zeker een aanrader.

vidaXL Kolomboormachine

Beste Professionele Kolomboormachine

Er kan er natuurlijk maar één de beste zijn als het om professionele kolomboormachines gaat, en dat is volgens ons de Bosch PBD 40. Uiteraard wordt hij geleverd in de traditionele kleuren van Bosch. Hij werkt op een verbazingwekkende 710 watt waardoor je een maximaal onbelast toerental kunt halen van 2500 toeren per minuut. Dankzij de geïntegreerde softgrip kun jij comfortabel boren en ergonomisch te werk gaan. Het mooie aan de Bosch PBD 40, is dat je zelfs ronde werkstukken kunt boren. Dit is mogelijk dankzij de snelspanklem die meegeleverd wordt. Verder is er ook een geïntegreerde laser waardoor jij precies kunt boren hoe jij wilt. Dan hebben we het nog niet eens gehad over de LED die ingebouwd is waardoor je ook ’s avonds aan het werk kunt gaan. Wat de andere kolomboormachines niet hadden, is een digitale display waarop je de boordiepte kunt aflezen. Dat heeft Bosch PBD 40 wel, waardoor je dus maatwerk kunt leveren.

Bosch PBD 40 Kolomboor

Koopgids

Als je vaak en veel gaten wilt boren dan kan dit nogal eens vermoeiend zijn als je dit allemaal met de hand moet doen. Bovendien heb je een grote kans dat je na verloop van tijd steeds schever gaat boren omdat je armen lam worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de projecten die maatwerk vragen. Met een kolomboor is dit verleden tijd. Een kolomboor is in principe wat de naam al zegt: een boor die in een kolom bevestigd is. Hij staat vast met een voetplaat. Je hebt een klein tafeltje waar je jouw materiaal op kunt zetten en vaak ook nog een klem om het te bevestigen. Deze tafel kun je ook verstellen zodat je op een ergonomische hoogte werkt. Met een hefboom werk je de boor in een rechte lijn omlaag waardoor jij boort op de plek waar je wilt. Er is geen beweging meer mogelijk, dus je boort ook in een rechte lijn. Zo komt je boor aan de andere kant niet centimeters naast je afgemeten plek uit.

Natuurlijk heeft iedere kolomboor ook weer zijn eigen ditjes en datjes. Zo kun je bij sommigen bijvoorbeeld de tafel, waar het materiaal op ligt, schuin positioneren. Handig als je een keer schuine werkstukken moet boren. Andere boren hebben weer een beschermkap rondom de boor zodat de splinters zo veel mogelijk op dezelfde plek blijven. Verder zijn er ook kolomboren die afgesteld zijn op een specifiek soort materiaal. Zo heb je boren voor hout, maar ook voor metaal of ander soort materiaal.

Welke kolomboormachine kopen?

Zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb, kan er veel verschil zitten tussen de kolomboren. De ene heeft een luxere uitvoering dan de ander, maar de andere heeft misschien weer meer vermogen. Welke kolomboor je uiteindelijk kiest ligt eraan waar je hem voor gaat gebruiken. Het is handig om de volgende punten in gedachten te houden.

Het vermogen

Zoals bij de meeste dingen  geldt hier ook, des te meer vermogen, des te meer kracht. Je zult meer vermogen nodig hebben om door een balk heen te boren dan een klein plankje. Weet je van tevoren al dat je veelal dikke balken gaat boren? Dan neem je iets met veel vermogen. Weet je van tevoren nog niet precies wat je gaat boren? Neem dan ook voor de zekerheid veel vermogen. Zo zit je altijd veilig en heb je nooit de pech dat je er niet doorheen komt.

Rotatiesnelheid 

De rotatiesnelheid is van belang als je niet wilt dat jouw werkstuk een gigantische scheur heeft. Werkstukken zijn over het algemeen heel gevoelig voor de rotatiesnelheid. Als jouw boor te snel roteert, dan kan dit schade veroorzaken. Gelukkig zijn we tegenwoordig zo goed met technologie, dat we kolomboren hebben uitgevonden waarbij je deze snelheid kunt aanpassen. Wil je een langzame rotatiesnelheid of toch iets sneller? Het is jouw feestje, je bepaalt het helemaal zelf. Als je nog niet weet waar je precies mee gaat werken dan is een variabele snelheid toch wel het beste. Weet je precies waarmee je gaat werken en weet je ook zeker dat je de boor niet voor ander materiaal zult gebruiken? Dan kun je ook voor een vaste rotatiesnelheid kiezen.

Afmetingen

De afmeting van de kolomboor is ook wel een aandachtspuntje. Het werkt natuurlijk niet fijn als de boor heel klein is. Verder moet je werkstuk er ook tussen passen. Je kunt wel heel leuk dikke balken willen boren, maar als dit niet past heb je toch echt pech. Als je gaat kijken of jouw materiaal wel op de kolomboor past, dan moet je meten vanaf het puntje van de boor tot de tafel. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit.

Toerental

De ene boor heeft een hoog toerental, de andere weer een laag toerental. Maar wat betekent dit precies voor jou? Een hoog toerental betekent meestal dat er meer kracht achter zit. Nu is het zo, bij kolomboren, dat je dit toerental zelfs ook nog kunt aanpassen bij sommige modellen. Dit kun je dan met een soort riem doen. Hierdoor heb je zelf in de hand hoeveel kracht je gaat gebruiken op jouw materiaal. Hou dit wel in de gaten want als je met teveel toeren boort, dan kan jouw werkstuk nog wel eens schade oplopen.

Boordiepte

Het handige aan zo’n kolomboor is dat je de diepte vanaf de zijkant kunt bekijken. Je kunt dus precies zien of je het gaat redden kwa boordiepte. Meet van tevoren eerst jouw grootste stuk op, zodat je weet wat de maximale boordiepte op zijn minst moet zijn. Hoe verder je met de hefboom kunt zakken, hoe dieper je in jouw materiaal kunt boren. Ook hier is weer de regel, als je niet zeker weet wat je allemaal gaat boren, zorg dan voor genoeg diepte. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.

Afmetingen van de verstelbare tafel

Net zoals alle andere factoren van elkaar kunnen verschillen, kan ook de afmeting van de verstelbare tafel verschillen. De een is groter dan de ander. Het spreekt voor zich dat je een grotere tafel wilt hebben als je grotere en langere werkstukken gaat boren. Sommige tafels kun je ook nog kantelen zodat je schuin kunt boren.

Geraadpleegde bronnen