Koopgids
Als je vaak en veel gaten wilt boren dan kan dit nogal eens vermoeiend zijn als je dit allemaal met de hand moet doen. Bovendien heb je een grote kans dat je na verloop van tijd steeds schever gaat boren omdat je armen lam worden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de projecten die maatwerk vragen. Met een kolomboor is dit verleden tijd. Een kolomboor is in principe wat de naam al zegt: een boor die in een kolom bevestigd is. Hij staat vast met een voetplaat. Je hebt een klein tafeltje waar je jouw materiaal op kunt zetten en vaak ook nog een klem om het te bevestigen. Deze tafel kun je ook verstellen zodat je op een ergonomische hoogte werkt. Met een hefboom werk je de boor in een rechte lijn omlaag waardoor jij boort op de plek waar je wilt. Er is geen beweging meer mogelijk, dus je boort ook in een rechte lijn. Zo komt je boor aan de andere kant niet centimeters naast je afgemeten plek uit.
Natuurlijk heeft iedere kolomboor ook weer zijn eigen ditjes en datjes. Zo kun je bij sommigen bijvoorbeeld de tafel, waar het materiaal op ligt, schuin positioneren. Handig als je een keer schuine werkstukken moet boren. Andere boren hebben weer een beschermkap rondom de boor zodat de splinters zo veel mogelijk op dezelfde plek blijven. Verder zijn er ook kolomboren die afgesteld zijn op een specifiek soort materiaal. Zo heb je boren voor hout, maar ook voor metaal of ander soort materiaal.
Welke kolomboormachine kopen?
Zoals je waarschijnlijk al gemerkt heb, kan er veel verschil zitten tussen de kolomboren. De ene heeft een luxere uitvoering dan de ander, maar de andere heeft misschien weer meer vermogen. Welke kolomboor je uiteindelijk kiest ligt eraan waar je hem voor gaat gebruiken. Het is handig om de volgende punten in gedachten te houden.
Het vermogen
Zoals bij de meeste dingen geldt hier ook, des te meer vermogen, des te meer kracht. Je zult meer vermogen nodig hebben om door een balk heen te boren dan een klein plankje. Weet je van tevoren al dat je veelal dikke balken gaat boren? Dan neem je iets met veel vermogen. Weet je van tevoren nog niet precies wat je gaat boren? Neem dan ook voor de zekerheid veel vermogen. Zo zit je altijd veilig en heb je nooit de pech dat je er niet doorheen komt.
Rotatiesnelheid
De rotatiesnelheid is van belang als je niet wilt dat jouw werkstuk een gigantische scheur heeft. Werkstukken zijn over het algemeen heel gevoelig voor de rotatiesnelheid. Als jouw boor te snel roteert, dan kan dit schade veroorzaken. Gelukkig zijn we tegenwoordig zo goed met technologie, dat we kolomboren hebben uitgevonden waarbij je deze snelheid kunt aanpassen. Wil je een langzame rotatiesnelheid of toch iets sneller? Het is jouw feestje, je bepaalt het helemaal zelf. Als je nog niet weet waar je precies mee gaat werken dan is een variabele snelheid toch wel het beste. Weet je precies waarmee je gaat werken en weet je ook zeker dat je de boor niet voor ander materiaal zult gebruiken? Dan kun je ook voor een vaste rotatiesnelheid kiezen.
Afmetingen
De afmeting van de kolomboor is ook wel een aandachtspuntje. Het werkt natuurlijk niet fijn als de boor heel klein is. Verder moet je werkstuk er ook tussen passen. Je kunt wel heel leuk dikke balken willen boren, maar als dit niet past heb je toch echt pech. Als je gaat kijken of jouw materiaal wel op de kolomboor past, dan moet je meten vanaf het puntje van de boor tot de tafel. Zo weet je zeker dat je altijd goed zit.
Toerental
De ene boor heeft een hoog toerental, de andere weer een laag toerental. Maar wat betekent dit precies voor jou? Een hoog toerental betekent meestal dat er meer kracht achter zit. Nu is het zo, bij kolomboren, dat je dit toerental zelfs ook nog kunt aanpassen bij sommige modellen. Dit kun je dan met een soort riem doen. Hierdoor heb je zelf in de hand hoeveel kracht je gaat gebruiken op jouw materiaal. Hou dit wel in de gaten want als je met teveel toeren boort, dan kan jouw werkstuk nog wel eens schade oplopen.
Boordiepte
Het handige aan zo’n kolomboor is dat je de diepte vanaf de zijkant kunt bekijken. Je kunt dus precies zien of je het gaat redden kwa boordiepte. Meet van tevoren eerst jouw grootste stuk op, zodat je weet wat de maximale boordiepte op zijn minst moet zijn. Hoe verder je met de hefboom kunt zakken, hoe dieper je in jouw materiaal kunt boren. Ook hier is weer de regel, als je niet zeker weet wat je allemaal gaat boren, zorg dan voor genoeg diepte. Zo kom je nooit voor verassingen te staan.
Afmetingen van de verstelbare tafel
Net zoals alle andere factoren van elkaar kunnen verschillen, kan ook de afmeting van de verstelbare tafel verschillen. De een is groter dan de ander. Het spreekt voor zich dat je een grotere tafel wilt hebben als je grotere en langere werkstukken gaat boren. Sommige tafels kun je ook nog kantelen zodat je schuin kunt boren.