Foto van Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

De beste Kolomboormachine? Koopadvies en Top 5 van 2024

In dit artikel

Ben jij op zoek naar de beste kolomboormachine? In dit artikel hebben we alle informatie die je nodig hebt voor de beste keuze uiteen gezet. Bekijk ook onze top 5 beste kolomboormachines van 2024! 

Hoe kies je een kolomboormachine die bij jou past

Er kunnen nogal wat verschillen zitten tussen de kolomboren te te krijgen zijn op de markt. Welke kolomboor je uiteindelijk kiest is afhankelijk van waar je hem met name voor gaat gebruiken. Houd bij het maken van je keuze voor de beste kolomboormachine rekening met de volgende eigenschappen:

  • Het vermogen
  • De rotatie snelheid
  • De afmetingen van de kolomboormachine
  • De boordiepte
  • Afmetingen van de verstelbare tafel
Alle informatie voor de beste kolomboormachine

Het vermogen

Hoe meer vermogen, hoe meer kracht. Je zult meer vermogen nodig hebben om door een balk heen te boren dan een smal plankje. Weet je van tevoren al dat je met name met dikke balken gaat werken? Dan doe je er goed aan een kolomboormachine met veel vermogen te kopen. Weet je van tevoren nog niet precies wat je gaat boren? Ook dan zit je met meer vermogen altijd goed.  

Rotatiesnelheid

De rotatiesnelheid is een heel belangrijk onderdeel om rekening mee te houden. Het materiaal waarmee je werkt zal hier over het algemeen namelijk erg gevoelig voor zijn. Roteert je boor te snel voor het type materiaal waar je in boort, dan kan dit scheuren en schade veroorzaken. De meeste kolomboren zullen een functie hebben waarmee de rotatiesnelheid aan te passen is. Ga jij met verschillende soorten materiaal werken, dan is het aan te raden om te kiezen voor een kolomboor waarbij de rotatiesnelheid aan te passen is.

Afmetingen

De afmetingen van de kolomboor kunnen van belang zijn. Om te bepalen of het materiaal waarmee je wil werken tussen de kolomboor past, moet je meten vanaf het puntje van de boor tot de tafel. 

Boordiepte

Meet als het even kan van tevoren je grootste stuk op, zodat je weet wat de maximale boordiepte op zijn minst moet zijn. Hoe verder je met de hefboom kunt zakken, hoe dieper je in jouw materiaal kunt boren. 

Afmetingen van de verstelbare tafel

De kolomboor moet op een werktafel staan. Zorg bij het aanschaffen van een werktafel dat je er een koopt met een groot genoeg oppervlak, zodat je ook grote werkstukken makkelijk kan boren. Ergonomisch gezien is het ook aan te raden om een werktafel te kopen die in hoogte verstelbaar is. 

Onze top keuzes in 1 Overzicht

BESTE KOOP

Scheppach DP16SL
Scheppach DP16SL

PROFESSIONEEL

Bosch PBD 40
Bosch PBD 40

BUDGET

Einhell TC-BD 350
Einhell TC-BD 350


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Kolomboormachine 2024 - Top 5

5. Einhell TC-BD 630

Waarom we fan zijn:
Een robuuste kolomboormachine met voldoende kracht en verschillende snelheidsinstellingen.

Bovenaan onze lijst staat de Einhell TC-BD 630. Deze kolomboormachine is uitgerust met een sleutel boorhouder. Dit betekent dat de boorkop een tandkrans heeft die met de bijgeleverde sleutel open kan worden gemaakt. 

De boor is krachtig, met een vermogen van 630 watt en kan tot 16 mm diameter boren in metaal. Er zijn 12 verschillende snelheidsstanden in te stellen, variërend van 250 rpm tot 2450 rpm. Hierdoor kan je met beleid en precisie werken. De inlegdiepte ligt op 126 mm en het is mogelijk om de tafel 45 graden Celsius te kantelen. We vinden de handleiding van deze kolomboormachine vrij onduidelijk, dus we raden aan ook online te raadplegen, bijvoorbeeld via de video hieronder.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Tandkranskop
Aantal standen: 12
Vermogen: 350 W
Gewicht: 13.8 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Einhell TC-BD 630

Bekijk verschillende aanbieders

4. Güde GTB 13 Pro

Waarom we fan zijn:
Een veilige, precieze kolomboor die wij erg geschikt vinden voor hobby klussers.

Met de Güde GTB 13 Pro kun in elke gewenst positie werken, dankzij de zwenkbare en roterende tafel. De diepteaanslag is eenvoudig instelbaar. Güde heeft veel aandacht besteed aan de veiligheid van het gebruik. Zo wordt je tijdens het boren beschermd  met de beschermkap. De kabels worden intern in de machine kolom geleid. Daarnaast is de robuuste grondplaat ingericht met bevestigingspunten.

Hoewel hij redelijk robuust is met een afmeting van 590 x 220 x 420 millimeter, weegt hij relatief weinig, ongeveer 15 kilogram. In staal is de maximale boordiepte 13 millimeter. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Tandkranskop
Aantal standen: 6
Vermogen: 250 W
Gewicht: 15.5 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Güde GTB 13 Pro

Bekijk verschillende aanbieders

3. Einhell TE-BD 750 E

Waarom we fan zijn:
Een kwalitatieve, krachtige en precieze kolomboor met softgrip.

De TE-BD 750 E werkt in tegenstelling tot de TC-BD 630 (de nummer 5 in de lijst), met een snelspan boorhouder. Je hebt dus geen aparte sleutel nodig om het boortje te verwijderen. `

Ook het vermogen ligt iets hoger. Het vermogen is 750 watt en de kolomboor heeft een variabele snelheid van 450 rpm tot 2500 rpm. De boortafel is verstelbaar en kan 45 graden Celsius gekanteld worden. Dankzij de tandkransboorkop kunnen boren worden gebruikt met een diameter van 1-16 mm. De softgrip maakt het werken met deze boor comfortabel, omdat de trillingen niet zo doordreunen in je handen en het apparaat wat prettiger in de hand ligt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Tandkranskop
Aantal standen: Traploos
Vermogen: 750 W
Gewicht: 45 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Einhell TE-BD 750 E

Bekijk verschillende aanbieders

2. Güde GTB 16/605

Waarom we fan zijn:
Een kolomboor met krachtige motor voor de ervaren klusser of professional.

De Güde GTB 16/605 kolomboor heeft naar onze mening een goede prijs-kwaliteit verhouding. Het is een heel precieze en ook krachtige kolomboor. De motor heeft en vermogen van 600W. Onbelast kan deze boor 630-2700 toeren per minuut maken. Deze boor heeft 5 snelheidsopties, dus genoeg voor elke klus. Voor staal is de boordiameter van deze kolomboor 16 millimeter.

De Güde GTB 16/605 is uitgerust met een instelbare boordiepteaanslag, waarmee je heel nauwkeurig kan boren. De snelspan boorkop van de kolomboor is voorzien van een MK2 aansluiting en neemt  boren op tot 16 millimeter. Hij is daarnaast voorzien van een veiligheidsschakelaar met transparante kap, om te voorkomen dat er zaagsel of gruis in je gezicht komen. Vanwege de krachtige motor is hij wel wat luid: 75 dB, dus zorg voor gehoorbescherming. Let bij het plaatsen van de kolomboormachine wel op, hij is namelijk erg zwaar met zijn 32 kilogram! 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Tandkranskop
Aantal standen: 5
Vermogen: 600 W
Gewicht: 32 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Güde GTB 16:605 kolomboor

Bekijk verschillende aanbieders

1. Scheppach DP16SL

Waarom we fan zijn:
Een veelzijdige, duurzame kolomboor met veel power voor een zachte prijs.

Op nummer 1 hebben we een veelzijdige kolomboormachine staan, de Scheppach DP16SL. Geschikt om metaal, hard hout, kunststoffen en zacht hout mee te boren. Met een vermogen van 550 watt en een maximaal toerental van bijna 2500 toeren per minuut kan je gemakkelijk door alle materiaal heen boren.

Je kunt heel gemakkelijk vijf verschillende snelheden instellen. Verder heeft deze kolomboor een ingebouwde laser die precies schijnt waar het boorgat moet komen. Hierdoor is kan je heel precies te werk gaan. Een boorklem om je kolomboor aan de bank vast te schroeven wordt als accessoires meegeleverd. Scheppach garandeert een lange levensduur van hun producten, daarom is de kolom gemaakt van een stalen, gelaste constructie. Hoewel hij flink wat kracht en mogelijkheden biedt, vinden we hem niet duur. Vandaar dat voor ons de Scheppach DP16SL als best uit onze test naar voren kwam.

Lees hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Snelspanboorkop
Aantal standen: 5
Vermogen: 550 W
Gewicht: 25 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Scheppach DP16SL

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Kolomboormachine: Einhell TC-BD 350

Waarom we fan zijn:
Een handige kolomboormachine met meerdere snelheidsopties voor een zachte prijs.  

Een goed stuk gereedschap hoeft niet altijd duur te zijn, zoals de Einhell TC-BD 350 laat zien. Deze kolomboor heeft een variabele snelheid tussen de 580 en 2650 rpm. Er is dus altijd een geschikte snelheid waarmee jij kunt boren, op zo’n manier dat jouw materiaal niet beschadigd raakt. De inlegdiepte ligt op 104 mm en je kunt de boortafel 45 graden Celsius draaien om bij lastige hoeken te komen.

Het monitor is in hoogte verstelbaar zodat je ergonomisch te werk kunt gaan en het beeldscherm op een aangename kijkhoogte kunt plaatsen. Wat wij met name voor de af-en-toe klusser of beginnende klusser iets minder handig vinden is dat er gen boren worden meegeleverd. Zorg dat je de boor bij de eerste plaatsing in de buurt van een stopcontact zet of een stekkerblok hebt, het apparaat is namelijk vrij zwaar dus na plaatsing niet makkelijk te verplaatsen.

Lees hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Tandkranskop
Aantal standen: 5
Vermogen: 350 W
Gewicht: 14 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Einhell TC-BD 350

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Kolomboormachine: Bosch PBD 40

Waarom we fan zijn:
Deze boor is kwalitatief, krachtig en heeft een laser en boordiepte display waardoor je heel nauwkeurig kan werken.

Bosch staat bekend om haar kwalitatief hoogwaardige en professionele producten. Het zal daarom geen verrassing zijn dat wij de beste professionele kolomboormachine hebben gevonden in de Bosch PBD 40. Deze kolomboor heeft een vermogen van 710 watt, waardoor hij een maximaal onbelast toerental haalt van 2500 toeren per minuut. Dankzij de geïntegreerde softgrip is het boren comfortabel en ergonomisch.

Wat wij heel prettig vonden aan de Bosch PBD 40, is dat je zelfs ronde werkstukken kunt boren. Dit is mogelijk dankzij de snelspanklem die meegeleverd wordt. Verder heeft de boor ook een geïntegreerde laser waardoor je heel precies kunt boren. De Bosch PBD 40 heeft een ingebouwd LED-licht  waardoor je ook kan werken in slecht verlichte ruimtes. Wat deze kolomboormachine daarnaast onderscheidt van andere boren, is een digitaal display waarop je de boordiepte kunt aflezen. Dit vonden wij een heel handig element om echt maatwerk te kunnen leveren.

Lees hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type boorkop: Snelspanboorkop
Aantal standen: 2
Vermogen: 710 W
Gewicht: 14 KG
Type stroom: Netstroom

Video

Bosch PBD 40

Bekijk verschillende aanbieders

De beste boormachines per type

Wat is de beste kolomboormachine volgens Coolblue en Bol?

Wat andere klussers vragen

We hebben zoveel mogelijk informatie proberen te geven in ons artikel. Heb je toch nog een onbeantwoorde vraag? Hieronder geven wij antwoord op de meest gestelde vragen door andere klussers.

Wat is de beste kolomboormachine?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste kolomboormachine van 2024 de Scheppach DP16SL. Voor de professional vinden wij de Bosch PBD 40 de beste keuze. Lees het hele artikel voor onze top 5 best beoordeelde kolomboormachines.

Wat is het doel van een kolomboormachine?

Een kolomboormachine is een boor die in een kolom bevestigd is. Hij staat vast met een voetplaat. Je hebt een klein tafeltje waar je jouw materiaal op kunt zetten en vaak ook nog een klem om het te bevestigen. Deze tafel kun je ook verstellen zodat je op een ergonomische hoogte werkt. Met een hefboom werk je de boor in een rechte lijn omlaag waardoor jij boort op de plek waar je wilt. Er is geen beweging meer mogelijk, dus je boort ook in een rechte lijn. Zo komt je boor aan de andere kant niet centimeters naast je afgemeten plek uit.

Iedere kolomboor heeft zo zijn eigenschappen. Zo kun je bij sommigen bijvoorbeeld de tafel, waar het materiaal op ligt, schuin positioneren. Handig als je een keer schuine werkstukken moet boren. Andere boren hebben weer een beschermkap rondom de boor zodat de splinters zo veel mogelijk op dezelfde plek blijven. Verder zijn er ook kolomboren die afgesteld zijn op een specifiek soort materiaal. Zo heb je boren voor hout, maar ook voor metaal of ander soort materiaal.

Hoe werk je met een kolomboormachine?

De kolomboormachine heeft een voetplaat welke met bouten op een tafel of onderstel is vastgezet. De stalen kolom staat loodrecht op de voetplaat. Hier gaat de boormachine langs omhoog en omlaag om zo kaarsrechte gaten te boren.

Hoe wij kolomboormachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende kolomboormachines onderzocht, meer dan 25 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste kolomboormachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!