Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Bosch Haakse Slijpers in 2022

De meeste van ons zullen wel van een Bosch haakse slijper gehoord hebben, maar nog niet iedereen zal deze gebruikt hebben. Een Bosch haakse slijper kan best een uitdaging zijn, maar zodra je het eenmaal onder de knie hebt houdt niets jou meer tegen. De Bosch haakse slijper wordt gebruikt om metaal, steen en beton te bewerken. Zo kun je bijvoorbeeld tegels, klinkers of balustrades op maat maken, maar ook metalen buizen inkorten of bramen van ijzer of staal verwijderen. Natuurlijk is een haakse slijper ook beschikbaar in allerlei maten en wattages. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat voor klussen je wilt gaan aanpakken voordat je een Bosch haakse slijper koopt.

Wanneer je niet vaak naar een Bosch haakse slijper grijpt, en alleen lichte slijpklussen oppakt, heb je niet al te veel wattage nodig en is een as van 115 tot 125 mm voldoende. Ga je vaker en langdurig aan de slag? Dan is een Bosch haakse slijper met minimaal 1500 Watt toch wel een vereiste. Een slijptol is trouwens niet alleen handig voor tijdens het klussen. Je kunt er namelijk ook rost mee wegslijpen en metaal afbramen. Daarnaast kun je een Bosch haakse slijper ook gebruiken om voegen in metselwerk uit te hakken met beleid. Hoewel de haakse slijper van Bosch altijd veiligheid voorop hebben staan, is het nog altijd belangrijk om zelf ook optimale bescherming te dragen zoals werkkleding, gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

Bosch haakse slijper - Top 5

Een Bosch haakse slijper is dus vrij breed inzetbaar, en dan kan het soms lastig zijn om te weten welke slijptol je nodig hebt. Gelukkig willen wij jou daar een beetje bij helpen. Wij hebben een top 5 Bosch haakse slijper lijst gemaakt zodat je een beetje een idee krijgt wat de ideale Bosch haakse slijper zou zijn in jouw situatie. Hierbij hebben we uiteraard gekeken naar het vermogen en de mogelijkheden, maar ook naar de extra functies en eventuele accessoires.

5. Bosch PWS 2000-230 JE

We beginnen gelijk met het zware geschut: de Bosch PWS 2000-230 JE. Deze Bosch haakse slijper heeft een weerzinwekkend vermogen van maar liefst 2000 Watt en werkt op netstroom. De kabellengte is 2,5 meter waardoor je flink wat bewegingsruimte hebt, maar een haspel of verlengsnoer kan natuurlijk nooit kwaad. Je werkt met een toerental van 6500 rpm. Bij zo’n krachtpatser verwacht je natuurlijk een hoop trillingen, maar dat valt eerlijk gezegd reuze mee. De trillingswaarden liggen op 8 m/s. Door de trillingsarme handgreep ervaar je 60% minder trillingen. De handgreep is op drie plaatsen te bevestigen waardoor je de Bosch haakse slijper toch goed in bedwang kunt houden. 

Daarnaast is er ook een draaibare machinekop waardoor je een optimale bediening hebt bij het doorslijpen. Die draaibare slijpkop zorgt er ook voor dat je in moeilijk bereikbare hoeken kunt komen. Er wordt ook gebruik gemaakt van een softstart waardoor het apparaat geleidelijk op gang komt. Dit model is bedoeld voor slijpschijven met een diameter van 230 mm. De herstartbeveiliging zorgt ervoor dat het apparaat niet automatisch aangaat na een stroomonderbreking zodat het te allen tijden veilig is. Ook de asblokkering zorgt voor extra veiligheid. Deze zorgt ervoor dat de as niet kan draaien terwijl er een andere schijf bevestigd wordt. Let er wel op dat er geen slijpschijven meegeleverd worden en je dus niet gelijk kunt beginnen. Wel krijg je de trillingsarme handgreep, een spanmoer en een beschermkap meegeleverd.

4. Bosch GWS 22-230 JH

De Bosch GWS 22-230 JH bewijst maar weer dat er altijd iemand is die groter en sterker dan jou is. Deze Bosch haakse slijper heeft een vermogen van 2200 Watt en wordt gevoerd door netstroom. De kabel van 2,5 meter zorgt ervoor dat je genoeg bewegingsruimte hebt, maar een haspel of verlengsnoer heeft nog nooit iemand kwaad gedaan. Het toerental is hetzelfde als het vorige model, namelijk 6500 rpm. Wat opvallend is, is dat hij minder trillingswaarden heeft ondanks zijn grotere vermogen. Er wordt een extra handgreep meegeleverd waardoor je altijd in de meest ideale houding kunt werken. De trillingswaarden zijn geregistreerd op 7,5 m/s. 

Natuurlijk is er niet alleen aan het comfort gedacht, maar ook aan de veiligheid. Zo is er bijvoorbeeld een herstartbeveiliging die ervoor zorgt dat de Bosch haakse slijper niet automatisch weer aan gaat na een stroomonderbreking. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van asblokkering. Dit wil zeggen dat je veilig van schijf kunt wisselen zonder dat de as draait. De beschermkap kun je gereedschaploos verstellen wat ook weer bijdraagt aan de veiligheid. En natuurlijk mogen we de softstart ook niet vergeten. Deze zorgt ervoor dat het apparaat langzaam op gang komt waardoor je comfortabel en precies te werk kunt gaan. Bij aanschaf van dit product krijg je de handleiding, een beschermkap, extra handgreep, opnameflens, pensleutel en een spanmoer meegeleverd. Er wordt dus geen slijpschijf meegeleverd.

3. Bosch GWS 24-230 LVI

Zoals we al eerder zeiden, er is altijd iemand die sterker en groter is dan jou. Deze Bosch haakse slijper werkt met een vermogen van 2400 Watt en wordt gevoed door netstroom. Ook dit apparaat werkt weer met een slijpschijf met een diameter van 230 mm. Ondanks zijn kracht heeft hij het geringste gewicht in zijn klasse, namelijk 5,5 kilogram. Je werkt met een onbelast toerental van 6500 min-1. De gepantserde wikkelingen beschermen de motor tegen scherp schuurstof waardoor je uiteindelijk een langere levensduur hebt. Als gebruiker zul je het waarschijnlijk fijn vinden dat er gebruik is gemaakt van een extra handgreep met Vibration-control waardoor je tot 50% minder trillingen ervaart. Je zult dus niet snel moe worden, ondanks zijn grote kracht. 

Wanneer de schijf blokkeert zal de Bosch haakse slijper onmiddellijk uitschakelen dankzij de KickBack Stop. De beschermkap is beveiligd tegen verdraaien en is teven snel verstelbaar. De gebruiker wordt hierdoor optimaal beschermd. Ook hier wordt natuurlijk weer gebruik gemaakt van een herstartbeveiliging voor het geval het stroom ineens weg zou vallen, zodat de machine niet automatisch opnieuw opstart. Ook de softstart moet genoemd worden, want hierdoor kun je rustig beginnen en met precisie. De softgrip zorgt ervoor dat je comfortabel en ergonomisch te werk gaat, terwijl dit er ook voor zorgt dat je de Bosch haakse slijper goed onder controle kunt houden.

2. Bosch GWX 18V-8

Het werd toch wel eens tijd dat er een Bosch haakse slijper met accu in onze lijst kwam, dus hier is de Bosch GWX 18V-8. Hij werkt op een accu van 18 Volt en een capaciteit van 5 Ah. Je werkt met een onbelast toerental van 11000 min-1. De accu werkt op de Li-Ion technologie waardoor er geen zelfontlading zal zijn, geen geheugeneffect en waardoor je een hogere energiedichtheid hebt. De Bosch GWX 18V-8 is, in vergelijking met de vorige modellen, ontzettend licht met zijn 2,6 kilogram. Zonder accu weegt dit model slechts 1,8 kilogram. Het lage gewicht en het compact ontwerp van de behuizing zorgen ervoor dat je ook gemakkelijk bovenhands kan werken en op die moeilijk te bereiken plekken. 

Toch wordt er gebruik gemaakt van een extreem robuuste en duurzame 4-polige motor met een hoog vermogen zodat de levensduur extra lang is. Het gebruik van het X-LOCK systeem zorgt ervoor dat je gemakkelijk en snel van accessoires kunt wisselen zonder gereedschap. Hij produceert niet al te veel geluid met 86 dB, maar zoals we al vaker hebben gezegd is gehoorbescherming altijd een pluspunt. Bij aanschaf van dit product krijg je niet alleen de Bosch haakse slijper, maar ook twee accu’s met een accucapaciteit van 5,0 Ah. Hierdoor kom je eigenlijk vrijwel nooit zonder opgeladen accu te zitten. Let er wel op dat de oplader niet meegeleverd wordt.

1. Bosch GWS 18-125

Allemaal heel leuk en aardig, maar jij vraagt je natuurlijk gewoon af wat de beste Bosch haakse slijper is. Wij hebben het antwoord voor jou, namelijk de Bosch GWS 18-125. En wat maakt dit precies de beste Bosch haakse slijper? Hij werkt op een accu van 18 Volt en levert een vermogen wat overeenkomt met dat van een 800 Watt slijpmachine. Dit dankzij de 4-polige motor met een hoog prestatievermogen. Natuurlijk gebruikt de accu Li-Ion technologie waardoor er geen zelfontlading kan ontstaan, er geen geheugeneffect is en een hogere energiedichtheid. Er wordt ook gebruik gemaakt van een COOLPack waardoor er een optimale warmteafstraling is die de levensduur van de accu met 100% verlengd. 

Tevens kan de accu ook bij elk ander soort Bosch gereedschap gebruikt worden die op het 18 Volt accusysteem werkt. Hij kan tot 11000 min-1 rpm bereiken en heeft een schijfdiameter van 125 mm. Dit is de kleinste en lichtste Bosch haakse slijper in de 18 Volt klasse. Hij heeft een laag gewicht van 2,3 kilogram en een compact ontworpen behuizing waardoor je gemakkelijk bovenhands kunt werken en op die lastig te bereiken plekken. Deze machine is vooral bedoeld voor het (door)slijpen van metaal, tegels en bakstenen. Natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van een afzuigsysteem in de vorm van een stofzuiger. Omdat hij zo klein is, maakt hij ook wat minder geluid dan de andere modellen met 82 dB. Bij aankoop van dit product krijg je de Bosch haakse slijper, maar liefst drie accu’s van 5,0 Ah, een oplader en een L-Boxx.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog