Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Vaatwasser? Koopadvies & Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar de beste vaatwasser? Er is een breed assortiment aan vaatwassers beschikbaar. Je kan kiezen voor een vrijstaande vaatwasser, maar de ingebouwde vaatwasser is het meest populair. Ook kan je kiezen voor een extra ruime vaatwasser, een halve vaatwasser of een mini vaatwasser. 

Wij zetten in dit artikel alle informatie uiteen die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken voor de beste vaatwasser voor jou. Ook hebben we onze favoriete vaatwassers in een top 5 gezet en de meest gestelde vragen beantwoord. 

Veel leesplezier!

Doe altijd onderzoek voordat je een vaatwasser koopt

Zorg dat je verschillende vaatwassers onderzoekt, zodat je degene koopt die past bij jouw wensen en jouw huishouden. Maar ook zodat je zeker weet dat de vaatwasser past op de plaats waar je hem voor ogen had. Neem in je onderzoek in ieder geval de volgende punten mee:

  • De breedte van de vaatwasser
  • De diepte van de nis
  • De droogtechniek
  • Het geluidsniveau
  • Aantal couverts per wasbeurt
  • Energielabel

Match de uitkomsten aan jouw wensen om de beste vaatwasser voor jou te vinden!

Inbouw vaatwassers kan je een eigen frontje op laten zetten, zodat hij opgaat in je keuken.

De breedte van de vaatwasser

De meeste vaatwassers hebben ongeveer dezelfde afmetingen, maar er zijn ook vaatwassers met afwijkende maten.

Voor kleine huishoudens of keukens zijn er extra smalle vaatwassers te krijgen. Deze zijn rond de 45 cm breed. Daarnaast kun je ook kiezen voor een extra lage afwasmachine te kopen, van rond de 45 cm hoog. 

Zorg dat je de plek waar je de vaatwasser wil plaatsen opmeet en controleer of de vaatwasser die jij op het oog hebt daar past.

Diepte van de nis

Koop je een inbouw vaatwasser, dan moet je de nishoogte, nisdiepte en nisbreedte weten. Als je de nisdiepte opmeet, houd dan rekening met ongeveer 2-5 cm speling, zodat je ruimte hebt aan de achterkant van de vaatwasser voor ventilatie, leidingen en snoeren.

De droogtechniek 

De droogtechniek van de vaatwasser is bepalend voor hoe droog jouw vaat uit de was komt. Er zijn verschillende soorten droogtechnieken. 

Sommige vaatwassers maken gebruik van zeolietkorrels. Deze zetten vocht om in warmte waardoor de vaat snel en energiezuinig droog wordt. De korrels hoef je niet te vervangen.

Er zijn ook vaatwassers die gebruik maken van de ventilatiedroogtechniek. De vaatwasser opent hierbij zelf zijn deur op een kiertje zodat de warme lucht van binnen naar buiten kan stromen. Dit is een natuurlijke en energiezuinige manier om de vaat snel droog te krijgen.

Ten slotte zijn er vaatwassers die gebruik maken van de condensdroogtechniek. De stoom wordt in een opvangbak gecondenseerd door dit met koud water af te koelen.

Kies een energie zuinige vaatwasser, voor lagere maandlasten.

Het geluidsniveau

Aangezien de vaatwasser in je keuken staat zal je veel tijd in de omgeving van je vaatwasser spenderen. Daarom is het fijn als je vaatwasser zo stil mogelijk is. Over het algemeen zit het geluidsniveau van een vaatwasser tussen de 40 en 45 dB. 

Aantal couverts per wasbeurt

Het aantal couverts betekent de eenheid vaat die per persoon in de vaatwasser past. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan één bord, één beker, één glas, bestek en één kommetje. Een grotere vaatwasser heeft ruimte voor meer couverts. 

Energielabel

Ons advies is om voor een zo zuinig mogelijke vaatwasser te kiezen. Dit is beter voor het milieu, maar ook voor je maandelijkse lasten. Je kan alle informatie die je nodig hebt aflezen van het energielabel. Er staat altijd aangegeven welke energieklasse de vaatwasser heeft. Klasse A en B zijn de zuinigste.

Ook wordt op het label het verbruik in kWh per 100 wasbeurten vermeld. Als je elke dag je vaatwasser gebruikt, moet je het verbruik met 3,65 vermenigvuldigen om achter je jaarlijks verbruik te komen. Op het energielabel kan je ook aflezen hoeveel water je per wasbeurt verbruikt, dus ook dit kan je op jaarbasis berekenen. 

Verder kan je op het energielabel informatie vinden zoals het aantal couverts dat in de vaatwasser past en het geluidsniveau in dB.

Energielabel vaatwasser - hier kan je alle verbruik informatie vinden

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Miele G 5272 SC VI
Miele G 5272 SC VI

PROFESSIONEEL

SMEG UD505DS
SMEG UD505DS

BUDGET

Bosch SMV24AX00E
Bosch SMV24AX00E vaatwasser


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste vaatwasser - Top 5

5. Bosch SBH4HCX48E

Waarom we fan zijn:
Bosch kwaliteit vaatwasser die vrij energiezuinig is met een ruime inhoud.

We beginnen de top 5 met een vaatwasser van Bosch met energielabel D. Het betreft een inbouw afwasmachine waardoor deze in veel keukens mooi kan worden verwerkt. Je kunt gebruik maken van 6 verschillende programma’s. Daarnaast is er ook een ExtraDroog functie. De deur opent niet automatisch na afloop van het programma, waardoor de ExtraDroog functie goed van pas komt. Met het SpeedPerfect+ programma verkort je de tijd van het programma tot 65%. 

Je kan het bovenrek gemakkelijk verstellen om meer ruimte te creëren. Op de Bosch SBH4HCX48E kan je zelf je starttijd kiezen, waardoor je vaatwasser bijvoorbeeld pas start vlakvoor dat je opstaat. Daarmee voorkom je dat je vaat de hele nacht vochtig in de machine blijft staan. Deze vaatwasmachine heeft een besteklade in plaats van een mandje. Dit kan even wennen zijn, maar zorgt er wel voor dat het bestek makkelijk schoon kan worden.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 87,5 – 92,5 cm
Hoogte frontpaneel: 70,5 – 81,5 cm
Energieklasse: D
Maximaal geluidsniveau: 44 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Bosch SBH4HCX48E

Bekijk verschillende aanbieders

4. Siemens SN63EX14AN

Waarom we fan zijn:
Een handige vaatwasser met besteklade en ruime programma keuze. 

De geïntegreerde Siemens SN63EX14AN vaatwasser is behoorlijk zuinig met energielabel C. De vaatwasser heeft een laadvermogen van 13 couverts. Het bedieningspaneel zit weggewerkt in de bovenkant van de deur. Een geïntegreerde vaatwasser is handig als je jouw keuken in één stijl wilt houden. Let er wel op dat het frontpaneel niet meegeleverd wordt met dit model.

Er zijn 4 warmtestanden waar je uit kunt kiezen met ieder hun eigen temperatuur en tijd. De hoogste temperatuur waarop je kan wassen is 70 graden celcius. Met een lampje wordt op de vloer aangegeven als je programma is afgelopen. Erg handig aan deze vaatwasser is de intensiveZone optie. Met deze optie wordt de waterdruk verhoogd zodat je aangekoekte pannen extra goed schoon worden gemaakt. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 81,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: C
Maximaal geluidsniveau: 44 dB
Bestekvoorziening: Mand

Video

Bekijk verschillende aanbieders

3. AEG FSB53607Z

Waarom we fan zijn:
Een vaatwasser met droogopties die heel handig is in gebruik.

De AEG FSB53607Z is een vaatwasser met energielabel D. Hij is erg stil met een geluidsniveau van 42 decibel. Net als de nummer 3, geeft deze vaatwasmachine met een lampje op de vloer aan wanneer het programma is afgelopen. De vaatwasser wordt bediend met touchbediening. 

De temperatuur en het waterverbruik wordt automatisch ingesteld aan de hand van de vuilgraad. De AirDry-technologie zorgt ervoor dat de vaat wordt gedroogd met natuurlijke luchtstromen. Dit bespaart energie en droogt de vaat op een effectieve manier. Je kunt ook de XtraDry optie kiezen om een extra boost te geven aan het droogresultaat. In totaal zijn er 7 verschillende programma’s en 3 verschillende temperaturen te kiezen. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 82 – 88 cm
Hoogte frontpaneel: 64,5 – 77,5 cm
Energieklasse: D
Maximaal geluidsniveau: 42 dB
Bestekvoorziening: Mand

Video

AEG FSB53607Z vaatwasser review

Bekijk verschillende aanbieders

2. Siemens SN65EX56CN - iQ500

Waarom we fan zijn:
Een stille, extra ruime vaatwasser die na afloop automatisch opent. 

De Siemens SN65EX56CN – iQ500 inbouwvaatwasser is erg handig en flexibel. De flexComfort manden en lades zijn makkelijk in gebruik en bovendien te verstellen. De lades zijn met de easyGlide wieltjes makkelijk open en dicht te doen. De vaatwasser heeft uiteenlopende programma’s van een kort programma met varioSpeedPlus tot een IntensiveZone programma om extra vuile was schoon te krijgen. 

Ook handig is dat de vaatwasser te verbinden is met een app, waardoor je op afstand je vaatwasser kan regelen en kan zien hoe lang je programma nog duurt. De vaatwasser geeft ook via de timeLight met vloerprojectie aan hoe lang de vaatwasser nog bezig is. Deze extra ruime Siemens vaatwasser heeft ruimte voor 14 couverts. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 81,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: D
Maximaal geluidsniveau: 42 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Siemens SN65EX56CN - iQ500

Bekijk verschillende aanbieders

1. Miele G 5272 SC VI

Waarom we fan zijn:
Een machine met extra veel laadruimte die energiezuinig en waterbesparend is. Deur opent automatisch na afloop van het programma.

De beste vaatwasser vinden wij de Miele G 5272 SC VI. Dit is een volledig geïntegreerde vaatwasser met een laadvermogen van 14 couverts. Deze Miele vaatwasser heeft energielabel C. In de vaatwasser zit een beladingssensor waardoor het water- en energieverbruik wordt afgestemd op de hoeveelheid vaat in de machine. De vaatwasser werkt met een waterbesparend waterdistributiesysteem, waardoor zowel water als energie worden bespaard.

Na afloop van het spoelprogramma wordt de deur automatisch geopend. Dit helpt bij het sneller en streeploos drogen van alle vaat. Vanwege de topkwaliteit en duurzaamheid van de Miele vaatwasser als ook de innovatieve manier waarop de vaatwasser water en energie besparend is, kiezen wij voor de Miele G 7255 SCVi XXL op de eerste plaats. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 80,5 – 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65 – 77 cm
Energieklasse: C
Maximaal geluidsniveau: 45 dB
Bestekvoorziening: Lade

Video

Miele G 5272 SC VI

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Vaatwasser

Waarom we fan zijn:
Hele snelle professionele vaatwasser met sterke pomp.

De SMEG UD505DS is een professionele horeca vaatwasser van roestvrijstaal. Zowel de behuizing als het waspompfilter zijn RVS. Je kan 3 verschillende programma’s kiezen, met een cyclus van 90, 150 of 240 seconden. 

De Smeg professionele vaatwasser is uitgerust met een deurbeveiligingsschakelaar. Daardoor slaat de vaatwasser direct af wanneer je de deur opent. Daarnaast is er ook thermische beveiliging aanwezig tegen oververhitting van de pomp. Er worden 2 korven meegeleverd, een glaskorf en een universele korf, met een afmeting van 500 x 500 mm. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Vrijstaand
Frontpaneel benodigd: nee
Maximaal geluidsniveau: 50 dB
Capaciteit: 40 korven p/u
Bestekvoorziening: Mand

Video

SMEG UD505DS

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Vaatwasser: Bosch SMV24AX00E

Waarom we fan zijn:
Een goed uitgeruste vaatwasser met mooie prijs-kwaliteit verhouding.

De Bosch SMV24AX00E is wat ons betreft een goede budget optie. De vaatwasser heeft 4 programma’s en 3 verschillende temperaturen. In de vaatwasser zit een beladingssensor waardoor het watergebruik op de hoeveelheid vaat wordt afgestemd. Met een lampje op de vloer en een akoestisch signaal wordt aangegeven dat het programma is afgelopen. 

Het is niet de stilste vaatwasser op de markt. Hij heeft een geluidsniveau van 52 decibel. Er passen ongeveer 12 couverts in deze afwasmachine, wat hem minder geschikt maakt voor grote huishoudens. Het standaard programma duurt ongeveer 135 minuten, maar op de vaatwasser zit ook een optie om het programma te versnellen. 

Download hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Plaatsing apparaat: Inbouw
Frontpaneel benodigd: ja
Nishoogte: 87,5 cm
Hoogte frontpaneel: 65,5 – 72,5 cm
Energieklasse: F
Maximaal geluidsniveau: 52 dB
Bestekvoorziening: Mand

Video

Bosch SMV24AX00E vaatwasser

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier onze artikelen over de beste vaatwassers per merk

We geven je even een kort overzicht van alle merken die vaatwassers verkopen met telkens een korte beschrijving van het bedrijf en hun aanbod.

Miele stofzuigers

Miele staat al jaren bekend om zijn huishoudelijke- en keukenapparatuur, en daar hoort een vaatwasser natuurlijk ook bij. We zien bij Miele vooral dat zij bezig zijn met de ervaring van de klant en de duurzaamheid van zijn producten. Zij zijn constant op zoek naar manieren op hun producten te verbeteren, en luisteren dan ook naar de wensen van de klant. Dit zie je ook terug in de functies die te vinden zijn op hun afwasmachines. Lees hier over de beste Miele vaatwasser.

Siemens is al jarenlang een bekende naam voor huishoudelijke producten. Je ziet dan ook vaak dat iemand een Siemens vaatwasser in huis heeft, en dat is niet voor niets. Zij zijn constant bezig met nieuwe innovaties zoals Home Connect waarbij meerdere apparaten via één app bediend kunnen worden. Duurzaamheid staat bij hun ook hoog in het vaandel, en de afwasmachines van Siemens zullen dan ook zeker invloed hebben op de daling van jouw energierekening. Lees hier over de beste Siemens vaatwasser.

bosch

Bosch staat vooral bekend om zijn gereedschap, maar heeft ook uitstekende huishoudelijke producten in zijn Home assortiment. Zo ook de afwasmachine. Van de huishoudelijke producten van Bosch kunnen we, net zoals bij het gereedschap, een hoogwaardige kwaliteit verwachten. Het is dan ook niet voor niets dat Bosch vaatwassers steeds vaker te vinden zijn in huis. Lees hier over de beste Bosch vaatwasser.

AEG

AEG staat natuurlijk al jaren bekend als het merk voor huishoudelijke producten zoals stofzuigers, vaatwassers, ovens en meer. Ze zitten bij AEG zeker niet stil, want ze zijn constant bezig met nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn er natuurlijk ook voor de afwasmachine. Eén blik op hun afwasmachine assortiment laat al zien dat zij niet bang zijn voor een uitdaging. Lees hier over de beste AEG vaatwasser. 

Beko specialiseert zich in witgoed, en daar hoort een afwasmachine natuurlijk ook bij. Zij zijn vooral bezig met hun doel om de jongere generatie gezonder te laten leven. Hierbij ontwikkelen zij nieuwe innovaties zoals een koelkast waar eten langer in bewaard kan worden en keukenapparatuur wat voedingsstoffen langer behoudt. Maar ook een afwasmachine is belangrijk zodat er van een schoon bord gegeten kan worden, en dat zie je terug in de kwaliteit hiervan. Lees hier over de beste Beko vaatwasser. 

whirlpool

Whirlpool staat al enkele jaren bekend als de créme de la créme als het aankomt op huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines, maar ook kookplaten en air conditioners zijn geen vreemd terrein voor hen. Ook zij zijn constant bezig met nieuwe ontwikkelingen, en we verbazen ons toch elke keer over hoe creatief en handig die nieuwe innovaties kunnen zijn. Lees hier over de beste Whirlpool vaatwasser. 

Dit vinden Coolblue en Bol de beste vaatwassers

Extra informatie over de vaatwasser

Wat is een normale prijs voor een vaatwasser?

Een vaatwasser komt in allerlei verschillende prijscategorieën. Miele vaatwassers zijn over het algemeen wat duurder. De reden hiervoor is dat Miele producten maakt van zeer hoogwaardige kwaliteit die heel duurzaam zijn en jaren mee gaan. Ook kan je goedkope vaatwassers vinden op de markt. Wel loop je met een goedkope vaatwasser meer risico op reparaties en een kortere levensduur. In onze top 5 staan vaatwassers variërend van rond de 400 euro tot net boven de 1000 euro.

Wat is de gemiddelde levensduur van een vaatwasser?

Een vaatwasser gaat gemiddeld zo’n 2500 tot 5000 wasbeurten mee. Draai je dagelijks niet meer dan één wasprogramma, dan zal je vaatwasser tussen de 6 en 12 jaar mee gaan. Uiteraard speelt de kwaliteit van de vaatwasser hierin een grote rol. 

Wat is de beste energieklasse voor een vaatwasser?

Het energielabel voor vaatwassers loopt per 1 maart 2021 van A tot G. De beste energieklasse is A, omdat dit de meest energiezuinige klasse is. 

Wat is de beste vaatwasser?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste vaatwasser van 2023 Miele G 5272 SC VI. Miele is een merk dat topkwaliteit huishoudelijke apparaten maakt en staat bekend om de lange levensduur van hun apparaten.

Welke vaatwasser kopen?

We kennen twee soorten vaatwassers: de inbouw en de vrijstaande vaatwasser. Vaak wordt er gekozen voor een inbouw vaatwasser omdat deze het minste ruimte in beslag neemt. Een inbouwvaatwasser installeer je in een keukenkastje onder het aanrecht. Je kunt hierbij kiezen voor volledig geïntegreerd, half geïntegreerd en onderbouw. Hierbij is het wel belangrijk dat je de nismaten van de keuken goed opmeet zodat het apparaat past. Een vrijstaande vaatwasser kan overal neergezet worden zolang er maar een afvoer is. Deze kan natuurlijk ook gewoon onder het keukenblad geplaatst worden indien daar genoeg ruimte voor is. Een vrijstaande vaatwasser kan vaak ook extra small of extra laag gekocht worden wanneer er weinig ruimte in de keuken is. 

Waar een vaatwasser kopen?

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale witgoed winkel of online. Wij zijn echter fan van Coolblue en Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Waarop letten bij de aanschaf?

Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de vaatwasser, de energieklasse, het merk en aantal couverts. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een vaatwasser!

Hoe wij vaatwassers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende vaatwassers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste vaatwasser vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op de vaatwasser en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen