Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Vaatwassers in 2022

Inhoudsopgave

We hebben het al vaak gezegd en gaat het nog een keer zeggen: gemak dient de mens. Dat is ook het geval met een vaatwasser. Het is natuurlijk geen vereiste, maar de vaat met een vaatwasser schoonmaken is veel efficiënter en tijdbesparender dan alles met de hand schoonmaken. Maar het lastige is altijd om te beslissen welke afwasmachine je nu precies in huis wilt nemen. Wil je graag wat extra functies op het apparaat, of is het allemaal prima zo lang hij de vaat maar goed schoon maakt?

Daarnaast heb je ook nog de verschillende merken, want iedereen wilt natuurlijk dat zijn vaatwasser de beste is, en dus komen allerlei verschillende merken met verschillende modellen. Welk merk je ook kiest, er zijn een aantal specificaties waar je goed op moet letten bij de aanschaf van jouw nieuwe vaatwasser. Zo zijn de afmetingen bijvoorbeeld een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten, want hij moet wel in jouw keuken passen, maar is het ook belangrijk om te kijken naar het geluidsniveau en de droogtechniek. Dit, en meer, hebben wij allemaal meegenomen in ons onderzoek naar de beste afwasmachine van 2022. Wij vertellen je straks meer over deze specificaties, maar eerst willen we je onze top 5 modellen laten zien.

Lees ook binnen de categorie vaatwassers:

Onze Best Beoordeelde Vaatwassers

BESTE KOOP

Miele G 7362 SC Vi
Miele vaatwasser G 7362 SC Vi

PROFESSIONEEL

Siemens SN65EX56CN
Siemens SN65EX56CN tabel

BUDGET

Bosch SMV24AX00E
Bosch SMV24AX00E vaatwasser

Beste vaatwasser - Top 5

Je wilt graag dat een vaatwasser meerdere jaren kan draaien, en het is dan ook cruciaal dat jouw nieuwe afwasmachine van hoge kwaliteit is. Wanneer je één van deze top 5 vaatwassers van 2022 koopt weet je zeker dat je de kwaliteit in huis hebt die je wilt. 

5. Bosch SBH4HCX48E

We beginnen de lijst gelijk sterk met een vaatwasser van Bosch met energielabel A++. Hiermee is deze vaatwasser vrij zuinig, maar er is nog wel ruimte voor verbetering. Het betreft een inbouw afwasmachine waardoor deze in veel keukens gebruikt kan worden. Je kunt gebruik maken van 6 verschillende programma’s om jouw servies weer blinkend schoon te krijgen. Ook hardnekkige vlekken zoals pastasaus of vet zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Daarnaast is er ook een ExtraDroog functie waardoor de vaat kurkdroog uit de vaatwasser komt. Kom je tijd tekort en heb je snel meer borden nodig? Dan gebruik je het SpeedPErfect+ programma om de tijd van jouw programma tot 65% te verkorten. 

Er wordt altijd gebruik gemaakt van een optimale temperatuur. Heb je dit keer meer pannen en borden dan bekers en glazen? Dan kun je het bovenrek gemakkelijk verstellen zodat er meer ruimte ontstaat. Het is ook mogelijk om deze afwasmachine met jouw smartphone of tablet te verbinden middels een app. Met de app kun je pushberichten ontvangen wanneer de vaatwasser bijna klaar is, wanneer de vaatwastabletten bijna op zijn of kun je gemakkelijk het juiste programma opzoeken voor jouw vaat. Het is tevens ook mogelijk om gebruik te maken van een starttijdkeuze. Hierdoor beslis je zelf wanneer de afwasmachine zijn werk gaat doen, wat nu bijvoorbeeld ook ’s nachts kan.

4. Siemens SN636X03IE – IQ300

Ook deze vaatwasser van Siemens is weer een inbouwmodel wat in de meeste keukens zal passen met een energielabel van A++. Er is dus wel ruimte voor verbetering, maar hij is nog steeds hartstikke zuinig. Natuurlijk zijn er ook weer meerdere programma’s waar je uit kan kiezen zoals het Auto programma, maar ook de ExtraDroog functie die we hierboven hebben besproken en de intensieve zone voor extra vuile vaat. Je kunt gemakkelijk zien wanneer de vaatwasser bezig is door het blauwe lichtpunt op de vloer. 

Naast de normale wasprogramma’s, heeft deze afwasmachine ook nog 3 speciale functies die je in combinatie met de wasprogramma’s kunt gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de varioSpeed Plus functie waardoor de wastijd tot 66% verkort wordt, maar je toch nog een schoon resultaat mee behoudt. Ook hier is het weer mogelijk om de bovenste rek te verstellen zodat je altijd jouw vaat met gemak in de afwasmachine kunt passen. Je geniet trouwens ook van 10 jaar anti-roest garantie op de kuip van de vaatwasser. Dankzij het aquastop waterbeveilingingssysteem krijg je ook een levenslange garantie tegen waterschade. 

Hij produceert een geluid van 44 dB wat niet heel veel is, maar door sommigen nog steeds als storend ervaren kan worden. Het is wel mogelijk om gebruik te maken van startuitstel waardoor je het wasprogramma kunt laten starten wanneer jij wilt, wanneer je even niet thuis bent bijvoorbeeld.

3. AEG FSB53607Z

Met deze vaatwasser gaan we al iets meer energiezuinig werken dankzij het energielabel A+++. Hij werkt lekker stil met 42 dB waardoor je er niet veel last van zal hebben. Ook hier wordt weer gebruik gemaakt van een handig lampje op de vloer waardoor je in één oogopslag kunt zien of de vaatwasser klaar is. De AEG FSB53607Z heeft zich al aardig aangepast aan de moderne wereld en werkt dan ook middels touchbediening. Met slechts één vingerbeweging stel je de gewenste tijdsduur van een programma in. Je kunt elke tijd tussen de 30 minuten en 4 uur kiezen. 

De temperatuur en het waterverbruik wordt automatisch ingesteld aan de hand van de vuilgraad. Hierdoor heb je elke wasbeurt gegarandeerd schone vaat. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwe AirDry-technologie. Hierdoor wordt de vaat droog gemaakt met natuurlijke luchtstromen. Dit bespaart energie en droogt de vaat op een effectieve manier. Je kunt ook de XtraDry optie kiezen om een extra boost te geven aan het droogresultaat. In totaal zijn er 7 verschillende programma’s en 3 verschillende temperaturen te kiezen. 

Met deze vaatwasser heb je gegarandeerd kwaliteit in huis, maar als er toch onverhoopt iets kapot zou gaan, dan kun je contact opnemen met de klantenservice wetende dat je garantie hebt van 2 jaar. Als er iets mis is met de motor heb je zelfs een garantie van 10 jaar.

2. Siemens IQ500 SN857X00PE

Ook deze vaatwasser heeft een energielabel van A+++ waardoor hij ontzettend zuinig is. Deze zuinigheid zien we ook terug in de programma’s die dankzij de varioSpeed Plus functie met 66% verkort kunnen worden terwijl er nog steeds een goed resultaat behaald wordt. Ook hier zien we weer het bekende lichtje op de vloer waardoor je in één oogopslag kunt zien of de vaatwasser al klaar is of niet.

Het servies wordt zuinig gedroogd met een schitterende glans dankzij het Zeolith-droogsysteem. Zeoliet is een mineraal wat vocht absorbeert en omzet in energie en warmte. Vaak zie je ook dat afwasmachine niet de volle kracht van het vaatwasmiddel benutten. Met de Siemens IQ500 SN857X00PE is dit niet het geval. Dankzij doseerAssistent valt het vaatwastabletje rechtstreeks in een kleine opvangbak. Een nauwkeurig gerichte waterstraal zorgt er vervolgens voor dat deze snel oplost en gelijkmatig door het apparaat verspreid wordt.

Vaak wordt de bovenste rek gebruikt voor fragiel servies zoals wijnglazen. Dankzij de intensiveZone wordt de druk van het sproeiwater verhoogd in de onderste korf waar de meest vuile vaat meestal staat. De bovenste korf waar het kwetsbare servies staat wordt voorzichtig gewassen. De bovenkorf kun je trouwens ook in hoogte verstellen zodat je altijd genoeg ruimte hebt voor alle vaat. Voor de mensen die graag ’s nachts hun vaatwasser aanzetten is er nu ook een nachtprogramma. Deze draait op 50 graden en is 2 dB stiller dan het normale geluid. Dit is al bijna de helft stiller.

1. Miele G 7362 SC Vi

Natuurlijk is de beste afwasmachine ook de meest energiezuinige in onze lijst met een energielabel van A+++ -10%. Daarnaast heeft deze vaatwasser ook ruimte voor 14 couverts zodat al het servies gemakkelijk in de vaatwasser past zonder te hoeven puzzelen. Tevens maakt dit model ook gebruik van AutoDos. Dit is ’s werelds eerste automatische doseersysteem met geïntegreerde PowerDisk. 

Het is mogelijk om gebruik te maken van het ECO-programma. Hierbij wordt het waterverbruik teruggebracht tot 8,9 liter waardoor er minder energie nodig is om op te warmen. Dat is pas energiezuinig! En ben je gisteren vergeten de afwasmachine aan te zetten maar heb je echt die extra borden en glazen nodig? Dan gebruik je de QuickPowerWash om alles er na 58 minuten alweer uit te kunnen halen. Omdat we natuurlijk zo energiezuinig mogelijk schoon willen maken, maakt deze vaatwasser ook gebruik van AutoOpen-droging. De deur van de vaatwasser gaat aan het einde van het programma automatisch open zodat er frisse lucht bij het serviesgoed kan komen. Hierdoor droogt alles streeploos op een natuurlijke manier.

Je zult geen last hebben van het geluid van dit model gezien hij maar 42 dB produceert wat vrij weinig is voor een afwasmachine. Het is dan ook geen probleem om hem ’s nachts aan te zetten. De vaatwasser heeft een garantie van 2 jaar en kan bij jou thuis gerepareerd worden. Daarnaast heb je ook 20 jaar garantie op waterbeveiliging. Zo ben je altijd verzekerd van een werkende afwasmachine.

Beste Professionele Vaatwasser

Soms heb je gewoon een professionele vaatwasser nodig die het meest hardnekkige vuil eraf krijgt. En dan hebben we het niet over een industriële afwasmachine, maar gewoon een Siemens SN65EX56CN. Dit is een inbouwvaatwasser met energielabel A++. We zien weer dat bekende lichtje op de vloer waardoor je gelijk weet of hij klaar is met zijn programma of niet. Hardnekkige resten worden gemakkelijk verwijderd met het IntensiveZone programma. Daarnaast kun je ook de tijd tot 66% verkorten met het varioSpeedPlus programma.

Deze Siemens vaatwasser kan verbonden worden met de HomeConnect app zodat je hem middels de smartphone of tablet kunt bedienen. Ook wordt er gebruik gemaakt van een beladingssensor waardoor de hoeveelheid water afgestemd wordt op de hoeveelheid vaat. Zo ben jij energiebewust bezig. In totaal zijn er 8 verschillende programma’s, waaronder eco, en 4 speciale functies.

De afwasmachine maakt slechts 42 dB geluid. Dit dankzij de iQdrive motor. Deze is energiezuinig en zorgt voor minder geluid en slijtage. Hierdoor gaat de vaatwasser ook langer mee. Natuurlijk is er ook een aquaStop aanwezig welke beveiliging biedt en waterschade voorkomt. Er zit een fabrieksgarantie op de afwasmachine van 2 jaar, maar je hebt 10 jaar garantie op de vaatwasserkuip. Als je gebruik maakt van de garantie is het mogelijk om de afwasmachine op jouw eigen locatie te laten repareren.

Beste Goedkope Vaatwasser

Natuurlijk wil jij ook weten wat de beste goedkope vaatwasser van 2022 is, want jij hebt geen behoefte aan het nieuwste en duurste spul. Wij kunnen jou met zekerheid zeggen dat dit de BOSCH SMV24AX00E is. Omdat het een redelijk goedkoop model is, heeft hij geen uitgebreide programma’s. In totaal heeft hij 4 programma’s en 3 verschillende temperaturen. Er wordt wel gebruik gemaakt van een beladingssensor.

Hij heeft echter wel een aantal functies die deze vaatwasser alsnog uitstekend maken. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van glasbescherming technologie waardoor ook de meest kwetsbare wijnglazen gewoon de vaatwasser in kunnen. Ook het bekende lichtje op de vloer die aangeeft of de afwasmachine al klaar is zien we terug. Dit lichtje wordt ook nog eens bevestigd door een akoestisch signaal aan het einde van het programma. 

Voor deze prijs kun je natuurlijk niet verwachten dat hij net zo luxe is als de bovenstaande modellen, maar met 52 dB geluid is het nog prima te doen. Er passen ongeveer 12 couverts in deze afwasmachine waardoor er nog wel flink wat vaatgoed in past. Het standaard programma duurt ongeveer 135 minuten, maar dit kun je nog laten verkorten. Uiteraard zit er ook op dit model gewoon een fabrieksgarantie van 2 jaar zodat jij altijd een werkende vaatwasser in huis hebt.

Complete overzicht: vaatwassers per merk

We geven je even een kort overzicht van alle merken die vaatwassers verkopen met telkens een korte beschrijving van het bedrijf en hun aanbod.

Miele stofzuigers

Miele staat al jaren bekend om zijn huishoudelijke- en keukenapparatuur, en daar hoort een vaatwasser natuurlijk ook bij. We zien bij Miele vooral dat zij bezig zijn met de ervaring van de klant en de duurzaamheid van zijn producten. Zij zijn constant op zoek naar manieren op hun producten te verbeteren, en luisteren dan ook naar de wensen van de klant. Dit zie je ook terug in de functies die te vinden zijn op hun afwasmachines. Lees hier over de beste Miele vaatwasser.

Siemens is al jarenlang een bekende naam voor huishoudelijke producten. Je ziet dan ook vaak dat iemand een Siemens vaatwasser in huis heeft, en dat is niet voor niets. Zij zijn constant bezig met nieuwe innovaties zoals Home Connect waarbij meerdere apparaten via één app bediend kunnen worden. Duurzaamheid staat bij hun ook hoog in het vaandel, en de afwasmachines van Siemens zullen dan ook zeker invloed hebben op de daling van jouw energierekening. Lees hier over de beste Siemens vaatwasser.

bosch

Bosch staat vooral bekend om zijn gereedschap, maar heeft ook uitstekende huishoudelijke producten in zijn Home assortiment. Zo ook de afwasmachine. Van de huishoudelijke producten van Bosch kunnen we, net zoals bij het gereedschap, een hoogwaardige kwaliteit verwachten. Het is dan ook niet voor niets dat Bosch vaatwassers steeds vaker te vinden zijn in huis. Lees hier over de beste Bosch vaatwasser.

AEG

AEG staat natuurlijk al jaren bekend als het merk voor huishoudelijke producten zoals stofzuigers, vaatwassers, ovens en meer. Ze zitten bij AEG zeker niet stil, want ze zijn constant bezig met nieuwe ontwikkelingen. Deze ontwikkelingen zijn er natuurlijk ook voor de afwasmachine. Eén blik op hun afwasmachine assortiment laat al zien dat zij niet bang zijn voor een uitdaging. Lees hier over de beste AEG vaatwasser. 

Beko specialiseert zich in witgoed, en daar hoort een afwasmachine natuurlijk ook bij. Zij zijn vooral bezig met hun doel om de jongere generatie gezonder te laten leven. Hierbij ontwikkelen zij nieuwe innovaties zoals een koelkast waar eten langer in bewaard kan worden en keukenapparatuur wat voedingsstoffen langer behoudt. Maar ook een afwasmachine is belangrijk zodat er van een schoon bord gegeten kan worden, en dat zie je terug in de kwaliteit hiervan. Lees hier over de beste Beko vaatwasser. 

whirlpool

Whirlpool staat al enkele jaren bekend als de créme de la créme als het aankomt op huishoudelijke apparaten zoals vaatwassers en wasmachines, maar ook kookplaten en air conditioners zijn geen vreemd terrein voor hen. Ook zij zijn constant bezig met nieuwe ontwikkelingen, en we verbazen ons toch elke keer over hoe creatief en handig die nieuwe innovaties kunnen zijn. Lees hier over de beste Whirlpool vaatwasser. 

Koopgids

We kennen twee soorten vaatwassers: de inbouw en de vrijstaande vaatwasser. Vaak wordt er gekozen voor een inbouw vaatwasser omdat deze het minste ruimte in beslag neemt. Een inbouwvaatwasser installeer je in een keukenkastje onder het aanrecht. Je kunt hierbij kiezen voor volledig geïntegreerd, half geïntegreerd en onderbouw. Hierbij is het wel belangrijk dat je de nismaten van de keuken goed opmeet zodat het apparaat past. Een vrijstaande vaatwasser kan overal neergezet worden zolang er maar een afvoer is. Deze kan natuurlijk ook gewoon onder het keukenblad geplaatst worden indien daar genoeg ruimte voor is. Een vrijstaande vaatwasser kan vaak ook extra small of extra laag gekocht worden wanneer er weinig ruimte in de keuken is.

De breedte van de vaatwasser

De meeste vaatwassers hebben om en nabij dezelfde afmetingen, maar er zijn ook speciale maten aanwezig. Zo is het niet voor iedereen te doen om zo’n brede afwasmachine in een kleine keuken neer te zetten. In dat geval is het mogelijk om een extra smalle vaatwasser te kopen. Deze zijn vaak slechts 45 cm breed waardoor er wel een plekje te vinden moet zijn om hem tussen te passen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een extra lage afwasmachine te kopen wanneer het keukenblad bijvoorbeeld te laag is. Ook hier wordt er dan weer gewerkt met 45 centimeter, maar dan in de hoogte. Met deze speciale maten zou er altijd wel een plekje moeten zijn voor de vaatwasser.

Diepte van de nis

Het is belangrijk om de precieze maten te weten wanneer je een vaatwasser wilt kopen. We spreken dan over de nishoogte, nisdiepte en nisbreedte. De hoogte en breedte kun je gemakkelijk meten met een rolmaat. Zorg ervoor dat dit tot op de millimeter nauwkeurig opgeschreven wordt. De nisdiepte is iets lastiger. Vaak staat er bijvoorbeeld een andere vaatwasser al op de plek waar je de nieuwe wilt hebben. Als deze plek nog leeg is kun je de rolmaat gewoon aan de linker- of rechterzijde houden om de diepte te meten. Wanneer er al een apparaat staat kun je de diepte meten door de diepte van het keukenblad op te meten. Haal ongeveer 5 centimeter van de totale diepte af zodat je rekening kan houden met de ventilatie en de leidingen aan de achterkant van de vaatwasser. Gebruik deze methode alleen wanneer het echt niet mogelijk is om het apparaat uit de nis te halen, er bestaat namelijk wel een kans dat de diepte hiermee te groot of te klein gemeten wordt.

Droogtechniek

Er bestaan verschillende soorten droogtechnieken. Uiteindelijk maken ze allemaal jouw vaat schoon, maar je moet natuurlijk wel zelf beslissen welke techniek jij het handigst vindt. Allereerst is er de mogelijkheid om Zeolietkorrels te gebruiken. Deze zetten vocht om in warmte waardoor de vaat snel en energiezuinig droog wordt. De korrels hoef je niet te vervangen. Daarnaast kennen we ook de ventilatiedroogtechniek. De vaatwasser opent hierbij zelf zijn deur op een kiertje zodat de warme lucht van binnen naar buiten kan stromen. Dit is een natuurlijke en energiezuinige manier om de vaat snel droog te krijgen. Ook de condensdroogtechniek mag niet vergeten worden. De stoom wordt in een opvangbak gecondenseerd door dit met koud water af te koelen.

Geluidsniveau

Natuurlijk is het geluidsniveau ook een belangrijke factor. Het moet niet zo zijn dat jij jouw partner niet meer kan horen boven de vaatwasser. Gelukkig zijn vaatwassers een heel stuk stiller tegenwoordig. Over het algemeen zit het geluidsniveau van een vaatwasser tussen de 40 en 45 dB. Let er wel op dat een verschil in 3 dB al dubbel zoveel geluid kan geven. Vaak heeft een vaatwasser ook een speciaal nachtprogramma die wat stiller is zodat je ’s nachts gewoon door kunt slapen terwijl hij draait.

Aantal couverts

Het woord couverts zegt je misschien nog niet zo veel, maar het is zeker iets waar je rekening mee moet houden wanneer je een nieuwe vaatwasser gaat kopen. Dit is de eenheid vaat die per persoon in de vaatwasser gestopt wordt. Hierbij wordt bijvoorbeeld gedacht aan één bord, één beker, één glas, bestek en één kommetje. Des te meer couverts ruimte de vaatwasser heeft, des te meer vaat er in de vaatwasser past.

Veel gestelde vragen

In dit artikel vind je uitgebreid advies bij alle vaatwassers. Kies dan ook de vaatwasser die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Je hebt een vaatwasser nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten vaatwasser, de breedte,  diepte van de nis en het geluidsniveau.

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale witgoed winkel of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de vaatwasser, de energieklasse, het merk en aantal couverts. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een vaatwasser!

Geraadpleegde bronnen