Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Wasdroger? Koopadvies en Top 5 in 2023

In dit artikel

Op zoek naar een goede wasdroger?  In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de beste droger te vinden voor jou en je gebruikssituatie. 

Om wegwijs te raken in het aanbod hebben wij daarnaast een top 5 samengesteld met wasdrogers die het beste uit ons onderzoek kwamen. Bij ons onderzoek hebben wij gekeken naar verschillende specificaties waaronder droogcapaciteit, aantal beschikbare programma’s, extra functies, de technologie achter de wasdroger, maar natuurlijk ook naar de prijs.

Veel leesplezier!

Wat de beste droger is voor jou, is ook afhankelijk van je eigen wensen en voorkeuren.

Hoe je de beste droger kiest

Een wasdroger is geen goedkope aanschaf, en het is dan ook belangrijk dat je de juiste wasdroger kiest die bij jouw behoeften past. Wij raden daarom altijd aan om goed onderzoek te doen naar verschillende wasdrogers en na te denken over wat jij in een wasdroger zoekt. Neem in je onderzoek in ieder geval deze elementen mee:

  • Type wasdroger: warmtepomp of condens
  • Maximaal vulgewicht
  • Afvoer
  • Geluidsnievau
  • Energielabel
  • Gebruiksgemak

Type wasdroger: warmtepomp of condens

Er zijn twee manieren waarop een droger de vochtige lucht kan afvoeren. Deze kan met een slang naar buiten worden afgevoerd (luchtafvoerdroger), of worden opgevangen in een bak in de droger (condensdroger). Een droger die de lucht via een slang afvoert is sneller klaar dan een condensdroger, maar is minder energiezuinig. Met een condensdroger heb je maar een derde nodig van de energie die een luchtafvoerdroger gebruikt. De reden hiervoor is dat bij een condensdroger de warme lucht in de droger zelf blijft in plaats van naar buiten geblazen, waardoor minder energie nodig is om te verwarmen. 

Een nieuwer type wasdroger is een variant op de condensdroger en heet de warmtepompdroger. Dit type droger haalt door middel van compressie van een koelmiddel warmte uit de omgevingslucht. Dit type wasmachine is nog zuiniger dan de condensdroger.

Maximaal vulgewicht 

Het vulgewicht geeft aan hoeveel wasgoed er in de wasdroger past. Normaal gesproken is een wasdroger met een trommelinhoud van 7 kg geschikt voor 1 of 2 personen. Voor een groter huishouden is 8 kg vulgewicht meer geschikt.

Er zijn ook wasdrogers die een inhoud hebben van 9 kg of meer. Deze zijn geschikt voor grotere gezinnen of wanneer je bijvoorbeeld op kamers woont en een wasmachine deelt. 

Een warmtepompdroger is de zuinigste droger op de markt

De afvoer

Om het water uit de droger af te voeren heb je de keuze uit een reservoir of de afvoer. Als je gebruik maakt van het reservoir, dan kun je deze na afloop van het programma heel simpel uit de wasdroger halen en in de douche of een gootsteen legen.

Bij het gebruik van de afvoer moer de droger met een afvoerset aan de afvoer worden aangesloten. Dit is handig, omdat het water op deze manier automatisch afgevoerd wordt en je nooit kan vergeten de condensbak te legen. 

Het geluidsniveau

Wasdrogers kunnen tijdens het centrifugeren best lawaaierig zijn. Afhankelijk van waar je de droger plaatst kan dit vervelend zijn. Let daarom altijd even op het geluidsniveau in dB van de droger. 

Energielabel

Op het energielabel van de wasdroger kan je veel informatie aflezen. Het energielabel is net als voor wasmachines per 1 maart 2021 aangepast. De zuinigste droger heeft energielabel A en de minst zuinige energielabel G. 

Je kan op het energielabel ook je verbruik zien in kWh per 100 droogbeurten. Gemiddeld gebruikt een huishouden de droger 220 keer per jaar, dus vermenigvuldig dit getal met 2,2 om je verbruik op jaarbasis te berekenen. 

Je kan ook het waterverbruik van het energielabel aflezen en zelfs het geluidsniveau in dB zien. Bekijk daarom het energielabel goed als je een droger koopt, hier vind je veel belangrijke informatie.

Wasdroger energielabel

Het gebruiksgemak 

Een wasdroger moet intuïtief in gebruik zijn. Daarom is het belangrijk dat de wasdroger goed en duidelijk laat zien wat de mogelijkheden zijn en hoe je deze kunt instellen. Bekijk daarom voor de aanschaf even de verschillende opties (zoals besturen via de app) en knoppen om te bepalen of je een droger handig vindt in gebruik of niet. 

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Bosch WTU87675NL

TOPKLASSE

AEG T9DENS87
AEG T9DENS87

BUDGET

Beko KC720301BX1
Beko KC720301BX1


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste wasdroger 2023 - Top 5

5. Bosch WTN83202NL – Serie 4

Waarom we fan zijn:
De Bosch WTN83202NL – Serie 4 is een condensdroger die je was zacht en met zo min mogelijk kreukels droogt.

De eerste wasdroger op onze lijst is er een van Bosch. We kennen Bosch al van zijn hoge kwaliteit gereedschap, maar Bosch maakt ook goede huishoudelijke producten zoals deze wasdroger met energielabel B. Hoewel het niet de zuinigste in de lijst is, maakt dit energielabel deze Bosch een redelijk duurzame wasdroger. Zoek je naar een duurzamer model? Kijk dan verder in deze lijst.

Deze Bosch droger is een condensdroger wat betekent dat hij op hoge temperaturen droogt. Er wordt gebruik gemaakt van een vochtigheidssensor zodat de wasdroger nooit langer zal draaien dan nodig is. Zodra je wasgoed droog is, stopt het programma en klinkt er een eindsignaal. Je kunt uit 15 verschillende programma’s kiezen waaronder delicate stoffen, kreukherstellend, sportkleding en meer. De wasdroger heeft ruimte voor 7 kilogram aan wasgoed. Gemiddeld duurt een programma ongeveer 2 uur en zal hij draaien met een geluidsniveau van 65 decibel.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Condensdroger
Energieklasse: B
Maximaal geluidsniveau: 65 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 7 kg
Diepte: 65,2 cm

Video

Bosch WTN83202NL – Serie 4

Bekijk verschillende aanbieders

4. LG RH80V5AV0Q

Waarom we fan zijn:
De slimme LG RH80V5AV0Q is een mileuvriendelijke droger die je ook nog eens vanaf je telefoon bedient.

In deze warmtepomp wasdroger past 8 kg, er past dus meer in dan in het model hierboven. Daarnaast kan je deze via een app aansturen of aan Alexa Amazon of Google Assistant koppelen. Ook heeft dit apparaat energielabel A++ en is dus lekker zuinig.

Door het gebruik van de warmtepomptechnologie kun je op een lage temperatuur drogen. Dit zorgt ervoor dat jouw wasgoed extra verzorgd wordt, en bovendien krimpt het dan ook niet. Dit model heeft maar liefst 14 verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen waaronder beddengoed, koud, sportkleding, handdoeken, mix, kort en nog veel meer. Er is een vochtigheidssensor aanwezig die automatisch de droogtijd berekent en aanpast, dit scheelt weer onnodig energie gebruiken. Je kunt eventueel het starten uitstellen. Tot slot maakt deze nummer 4 gebruik van een dubbel filter waardoor jouw kleding pluisloos uit de droger komt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A++
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 69 cm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

3. Bosch WTR88T00NL Serie 6

Waarom we fan zijn:
De Bosch WTR88T00NL heeft een A+++ label en droogt je was zacht én snel.

In deze ruime Bosch wasdroger past 8 kilo wat hem geschikt maakt voor grotere gezinnen. De wasdroger heeft energielabel A+++, waardoor het een van de zuinigste modellen op de huidige markt is. Er wordt gebruik gemaakt van DUO-tronic waardoor het vochtniveau automatisch gemeten wordt zodat de wasdroger nooit langer zal draaien dan nodig is.

Deze wasdroger vergt vrij weinig onderhoud, de condensor is eenvoudig zelfreinigend. Het geluidsniveau ligt op 64 decibel waardoor deze wasdroger vrij stil is. Je kunt kiezen uit 15 verschillende programma’s die stuk voor stuk jouw wasgoed perfect droog maken binnen 2,5 uur. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 65 cm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

2. AEG T9DENS87 – 9000 serie

Waarom we fan zijn:
Een duurzame wasdroger die je kleding mooi houdt en droogt met verschillende soorten stoffen in één keer waardoor katoenen en syntetische stoffen niet meer hoeft te scheiden.

Net als de vorige wasdroger in deze lijst past er 8 kilo wasgoed in de AEG T9DENS87 – 9000 serie en heeft deze energielabel A+++. Daardoor is het een van de zuinigste modellen die we op dit moment kennen. Ook is het een slimme wasdroger, want je bedient deze AEG met een app.

Je kunt kiezen uit 11 verschillende programma’s waaronder outdoor, zijde, dons, beddengoed en meer. Deze wasdroger is voorzien van FibrePro 3D scan technologie. Vaak zie je dat wasgoed nog wel eens vochtig is als het programma klaar is omdat het helemaal in elkaar gedraaid is. Dankzij deze technologie kan dat niet meer gebeuren. Ook zorgt het FibrePro systeem er ook voor dat de zachte textuur van de vezels van het wasgoed behouden blijven. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van AbsoluteCare waardoor je zeker weet dat iedere stof op de juiste manier gedroogd wordt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Maximaal geluidsniveau: 63 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 63,8 cm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

1. Beste koop van 2023: Bosch WTU87675NL

Waarom we fan zijn:
De milieuvriendelijke Bosch WTU87675NL droogt je kleding zacht en zelfs grote hoeslakens komen er goed gedroogd en niet in elkaar gedraaid uit.

De beste wasdroger is wat ons betreft de Bosch WTU87675NL. Dit model heeft energieklasse A+++ en is dus erg zuinig. De wasdroger is geschikt voor een lading was tot maximaal 8 kilogram. In een tijd waar we allemaal steeds zuiniger en eco-bewust proberen te wassen, biedt de Bosch WTU87675NL precies waar we naar zoeken; gemaakt met energiezuinige warmtepompdrogers die ook nog eens voorzien zijn van een selfcleaning condensor-systeem.

De hete afvoerlucht van de warmtepomp wordt gebruikt voor het volgende droogproces, en de condensor wordt automatisch pluisvrij gespoeld met condenswater. Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waar je uit kunt kiezen zoals sport, kreukherstellend, overhemden, koud, handdoeken, mix, AllergyPlus en nog veel meer. Speciale sensoren zorgen ervoor dat jouw wasgoed beschermd wordt tijdens het drogen. Door al deze functies en het goede droogresultaat hebben wij deze Bosch als beste wasdroger beoordeeld.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Maximaal geluidsniveau: 64 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 65,2 cm

Video

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Wasdroger: AEG T9DENS87

Waarom we fan zijn:
Met de AEG T9DENS87 droog je heel veel verschillende soorten kleding zelfs wol, zijde en geïmpregneerde outdoorkleding.

Als je op zoek bent naar een wasdroger met professionele kwaliteiten, dan raden wij de AEG T9DENS87 aan. Deze droger heeft een maximaal vulgewicht van 8 kilogram en kan zowel via een reservoir als via waterafvoer zijn condens kwijt. Er zijn 10 verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen waaronder beddengoed, verfrissen, gemixt, delicaat en meer. Een katoen droogprogramma met maximale belading duurt 2,5 uur, met een halve belading is dit 1,5 uur.

De draairichting van de trommel is wisselend om zo het beste droogresultaat te behalen met zo min mogelijk kreukels. Aan het einde van ieder programma klinkt er een akoestisch signaal, maar je kunt het ook optisch zien. Om nog meer te besparen wordt het apparaat automatisch uitgeschakeld na verloop van tijd wanneer het programma klaar is. Natuurlijk is het ook mogelijk om het droogprogramma uit te stellen, dit kan tot 20 uur in de toekomst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Warmtepompdroger
Energieklasse: A+++
Maximaal geluidsniveau: 63 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 8 kg
Diepte: 63,8 cm

Video

AEG T9DENS87

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Wasdroger: Beko KC720301BX1

Waarom we fan zijn:
De Beko KC720301BX1 is een goede wasdroger die doet wat hij moet doen zonder allerlei overbodige technologiën.

De wasdroger heeft energielabel B, waardoor hij niet het meest zuinige is, maar hij doet zijn werk goed. De wasdroger heeft een laadvermogen van 7 kilogram waardoor hij geschikt is voor 1 of 2-persoons huishoudens.

Hij heeft wel 15 verschillende programma’s waar je uit kunt kiezen. Hierbij kun je denken aan kort, sportkleding, overhemden, katoen en meer. Bij het openen van de wasdroger gaat de trommelverlichting automatisch aan zodat je kunt zien wat je doet. Op het digitale display kun je gemakkelijk zien hoe lang het programma nog nodig heeft. Houd er wel rekening mee dat een condensdroger op hoge temperaturen droogt, en hij daardoor minder geschikt is voor kwetsbare stoffen. Maar al met al, haal je met de Beko een wasdroger met een goede prijs-kwaliteit verhouding mee in huis.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Type wasdroger: Condensdroger
Energieklasse: B
Maximaal geluidsniveau: 65 dB
Maximaal vulgewicht drogen: 7 kg
Diepte: 56,8 cm

Video

Beko KC720301BX1

Bekijk verschillende aanbieders

Bekijk hier onze artikelen over de beste wasdrogers per merk

Miele staat al jaren bekend om zijn huishoudelijke producten. Wat wasdrogers betreft zijn zij zeker een merk om in de gaten te houden. Miele is constant op zoek naar manieren om hun wasdroger nog beter en efficiënter te maken. Zo is Miele bijvoorbeeld een van de weinige merken die gebruik maakt van een geurflacon in de wasdroger, een handig hulpmiddel waardoor het wasgoed nog lekkerder ruikt. Lees hier over de beste Miele droger

Samsung kennen we vooral als mobiele telefoon, maar ook zij zijn door de jaren heen steeds meer huishoudelijke producten gaan produceren. Van koelkasten tot stofzuigers en wasdrogers, zij beginnen overal wel degelijke producten te produceren. Een Samsung wasdroger staat dan ook garant voor kwaliteit. Lees hier over de beste Samsung droger

Waar we Bosch normaal gesproken kennen van hun gereedschap, maken zij ook ontzettend goede huishoudelijke producten. Van stofzuigers tot wasdrogers, Bosch weet van alles wel een kwalitatief hoog product te maken. Met een wasdroger van Bosch in huis weet je zeker dat jouw wasgoed droog en fris terug in de kast kan. Lees hier over de beste Bosch droger.

We kennen allemaal wel iemand die iets van AEG in huis heeft, en dat is natuurlijk niet voor niets. Zij maken gewoon ontzettend goede huishoudelijke producten, en dus ook wasdrogers. Met een wasdroger van AEG in huis weet je zeker dat jouw wasgoed op de juiste manier behandeld wordt en niet zal krimpen. Lees hier over de beste AEG droger.

Ook Beko is een merk wat al decennialang zichzelf omhoog aan het werken is. Beko is van oorsprong onderdeel van een Turkse consumentenelektronicafabrikant. Tegenwoordig kunnen we eigenlijk niet zonder een Beko product in huis. Of het nu om een wasdroger of een koffieapparaat gaat, zodra we de naam Beko zien weten we zeker dat we kwaliteit kopen. Lees hier over de beste Beko droger.

Zanussi is een Italiaans merk wat al decennialang huishoudelijke producten exporteert vanuit Italië. Het is dan ook niet voor niets dat hun wasdroger zo’n hoge kwaliteit hebben. Na zoveel jaar ervaring kan het natuurlijk ook niet anders dan dat zij een belangrijke naam zijn in de wereld van huishoudelijke producten. Lees hier over de beste Zanussi droger.

Dit vinden Coolblue en Bol de beste drogers

Meer informatie over de droger

Wat is de beste wasdroger op dit moment?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste wasdroger van 2023 de milieuvriendelijke Bosch WTU87675NL. Bosch is een merk dat vooral bekend staat om hun hoge kwaliteit gereedschap, maar maakt ook zeer kwalitatieve wasmachines en wasdrogers. 

Wat is het verschil tussen een condens en Warmtepompdroger?

Een warmtepompdroger is energiezuiniger dan een condensdroger. De reden is dat een warmtepompdroger met een koelelement droogt, waardoor dit type droger een minder hoge temperatuur kan bereiken. De warme lucht wordt telkens herbruikt en opnieuw de droogtrommel ingeblazen. Een warmtepompdroger is dus energiezuiniger, maar tegelijkertijd ook langzamer dan een condensdroger. Doordat de condensdroger hogere temperaturen kan bereiken, kan dit type droger de was sneller drogen. Bij een condensdroger wordt de vochtige, warme lucht naar buiten geblazen.

Wat is een goede betaalbare wasdroger?

Een goede en betaalbare wasdroger is de Beko KC720301BX1. Beko is een Turks merk en staat bekend om zijn goede prijs-kwaliteit verhouding.

Hoe wij wasdrogers testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende wasdrogers onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste wasdroger vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek