Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Schroefmachines van 2022

In dit artikel

Er zijn veel verschillende schroefmachines op de markt. Niet alleen zijn er veel verschillende merken, ook per merk zijn er veel verschillende soorten. Hoe weet je waar je op moet letten bij de aanschaf van een schroefmachine? Hoe weet je welke schroefmachine het beste past bij welke klus? En welke schroefmachine past het beste bij jou? 

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een schroefmachine die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze schroefmachine top 5 voor het jaar 2022.

checkmark

Premium artikel

Het artikel dat je nu leest is een premium artikel en wordt elke week nagelopen om het up-to-date te houden.

Onze Best Beoordeelde Schroefmachines

BESTE KOOP

Makita TD110DSAJ
Makita TD110DSAJ

PROFESSIONEEL

Makita TD111DSAJ​
Makita TD111DSAJ professional

BUDGET

BLACK+DECKER CS3652LC​
Black & Decker CS3652LC-QW


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste Schroefmachine - Top 5

5. Bosch IXO V Plus

Waarom we fan zijn:
Een compacte schroefmachine, ideaal voor de schroefklussen in en om het huis.

De Bosch IXO V Plus heeft diverse opzetstukken die met de machine meegeleverd worden. Zo ontvang je een handig hoekstuk waarmee je ook op lastige plekjes kunt schroeven.

Met het excenter-opzetstuk kun je gemakkelijk schroefjes indraaien langs randen. Behalve schroeven heeft dit apparaat geen andere functies. Hij wordt geleverd met een handige oplader die als opslagplaats gebruikt kan worden. Het toestel heeft een voltage van 3.6. Bij het toestel zit ook een lader die je in het stopcontact kunt steken, mocht de accu zijn opgegaan. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 0,3 KG
Aantal koppelstanden: 0
Hoog toerental: 0 – 215 rpm
Maximaal koppel: 4.5 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Bosch IXO V Plus

Bekijk verschillende aanbieders

4. Metabo SE 18 LTX 4000

Waarom we fan zijn:
Een compacte maar krachtige schroefmachine met geïntegreerde werklamp.

Bij echt intensieve schroefwerkzaamheden is dit apparaat van Metabo heel prettig. De Metabo SE 18 LTX 4000 is een accuschroefmachine (ook wel  droogbouw-schroevendraaier). Hij is onder andere erg geschikt voor het vastschroeven van gips op houten en metalen constructies. De machine beschikt over een variabele toerentalregeling die ervoor zorgt dat je hem kunt gebruiken op de juiste snelheid op verschillende materialen.

Het apparaat heeft een koppel van 175 Nm en een voltage van 18. Toch is hij compact en licht en kan je dit toestel prima met 1 hand gebruiken. Je krijgt het apparaat geleverd in een complete set, samen met diverse accessoires en een handige draagkoffer. Je ontvangt standaard ook 2 accu’s. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.4 KG
Aantal koppelstanden: 12
Hoog toerental: 0 – 2900 rpm
Maximaal koppel: 200 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Metabo SE 18 LTX 4000

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita DTD152ZJ

Waarom we fan zijn:
Een duurzame, krachtige shroefmachine, geschikt voor M10-M16 verbindingen. 

Op de derde plaats kozen wij voor een duurzame slagschroevendraaier, de Makita schroefmachine DTD152ZJ. Erg handig: in de machine zit een dubbel ingebouwde verlichting, die na het loslaten van de schakelaar nog 10-15 seconden blijft nabranden. Hij heeft een maximum koppel van 165 NM, waardoor je M10 tot M16 verbindingen kan gebruiken. Erg prettig vonden wij de veiligheid en duurzaamheid van het apparaat. Hij is beveiligd tegen overbelasting, oververhitting en diepontlading van d accu.

Afhankelijk van welke accu je gebruikt, weegt hij tussen de 1,3 en 1,5 kilogram. Verder heeft de Makita een softgrip handvat waardoor hij lekker in de hand ligt. We vonden hem wel erg luid: hij produceert 93dB. Zorg dus voor goede gehoorbescherming.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.3 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 2900 rpm
Maximaal koppel: 165 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTD152ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita DTD154ZJ

Waarom we fan zijn:
Een krachtige, veelzijdige machine met veel instelmogelijkheden en energiezuinige motor.

Op de tweede plaats staat ook een Makita schroefmachine, een die in de hogere prijsklasse valt. Je kan de Makita DTD154ZJ slagschroefmachine instellen voor zowel lichte als zware klussen (van M4 t/m M14). De maximum koppel is 175 Nm. Omdat deze Makita zo veelzijdig is, vinden wij geschikt voor zowel de fanatieke doe-het-zelvers als professionele klussers. 

Door het compacte formaat en het lichte gewicht vonden we deze machine ook makkelijk om bovenhands mee te werken. Op deze schroefmachine zit een ingebouwde werklamp. Let wel op: de led lampjes zitten onder de draaiknop, waardoor soms de bithouder een schaduw op het werkstuk kan werpen. Hij wordt standaard zonder accu geleverd. De Makita is duurzaam en zal lang meegaan dankzij de energiezuinige koolborstelloze motor. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1.2 KG
Aantal koppelstanden: 3
Hoog toerental: 0 – 3600 rpm
Maximaal koppel: 175 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita DTD154ZJ

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita TD110DSAJ

Waarom we fan zijn:
Ergonomisch en licht, maar wel heel krachtig met duurzame accu.  

Ook onze nummer één is een schroefmachine van Makita. De Makita TD110DSAJ wordt standaard geleverd met 2 accu’s. De schroefmachine heeft ook een boorfunctie, maar is niet geschikt voor zwaardere boorklussen. Erg prettig vinden we dat er een elektrische motorrem op het apparaat zit, waardoor je minder kans hebt op breuk.

Ondanks de kracht van het apparaat is hij wel heel licht en daarom ook fijn om lang mee te klussen. Hij ligt ook lekker in de hand. Het apparaat wordt geleverd met een uitgebreid aantal accessoires, waaronder een draaghaak, een Mbox en een handig schroefbit. Voor ons de welverdiende nummer één vanwege het handige, compacte formaat in combinatie en power, geschikt voor bijna elke klus.

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 2600 rpm
Maximaal koppel: 110 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita TD110DSAJ

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Schroefmachine: BLACK+DECKER CS3652LC

Waarom we fan zijn:
Een aanrader voor de af-en-toe klusser. Heel geschikt voor de lichtere klussen in en buiten huis.

Wij vinden de Black & Decker CS3652LC-QW een hele goede optie voor de minder fanatieke klusser die vooral een schroefmachine nodig heeft voor lichte klussen. 

Het apparaat is makkelijk in gebruik en compact waardoor je prima bij lastigere plekken kan. Hij ligt lekker in de hand. Ook heeft deze schroefmachine een ingebouwde werklamp, wat handig is in slechter verlichte ruimtes. Doet goed wat hij moet doen voor een lage prijs. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 0.7 KG
Aantal koppelstanden: 1
Hoog toerental: 0 – 180 rpm
Maximaal koppel: 5.5 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Black & Decker CS3652LC-QW budget

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Professionele Schroefmachine: Makita TD111DSAJ

Waarom we fan zijn:
Kwaliteit en kracht

Wij hebben de Makita TD111DSAJ beoordeeld als de beste professionele schroefmachine. Dit apparaat is een slagschroevendraaier met een vermogen van 10.8 met automatische snelheidsdosering. De schroefmachine start in deze A-stand op lage snelheid en gaat versnellen wanneer er weerstand vanuit het materiaal ontstaat. Hierdoor maak je nette en kwalitatief hoogwaardige verbindingen, van kleine tot grote maten (M4 t/m M12). Het slagmechanisme heeft een maximale koppeling van 135 Nm. Hij is krachtig genoeg om zonder voorboren schroeven in te kunnen draaien, ook in harder materiaal.

Ondanks deze kracht vonden we het toestel erg licht en makkelijk te hanteren. De softgrip ligt lekker in de hand. Bij deze schroefmachine worden 2 accu’s meegeleverd, waardoor je genoeg batterij hebt voor grote klussen. Opvallend is wel dat de kracht duidelijk snel afneemt wanneer de accu leeg begint te raken. Zorg dus dat je op tijd van accu wisselt. De machine heeft een koolborstelloze motor. Deze zorgt ervoor dat het toerental ook constant blijft als er zware bewerkingen worden verricht. 

Bekijk hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Gewicht: 1 KG
Aantal koppelstanden: 0
Hoog toerental: 0 – 3000 rpm
Maximaal koppel: 135 Nm
Stroomvoorziening: Accu

Video

Makita TD111DSAJ schroefmachine

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: Beste Schroefmachines Per Merk

Compleet overzicht: Beste Boormachines Per Type

Wat is de Schroefmachine Top 10 volgens anderen?

Shopgids: alle informatie voor de beste schroefmachine

Wat is de beste schroefboormachine?

Wij hebben de Makita TD110DSAJ beoordeeld als de beste schroefmachine van 2022. Deze schroefmachine op accu is zeer licht en ergonomisch ontworpen. Ondanks dat hij op accu werkt, is deze schroefmachine heel krachtig.

Waar moet je op letten bij een schroefmachine?

Grof gezegd bestaat er de keuze tussen een schroefmachine met een accu, of een schroefmachine die aangesloten moet worden op de netstroom. Dit is op de eerste plaats natuurlijk een persoonlijke keus, maar de accu zorgt er wel voor dat je ook in de kleine hoekjes kunt komen zonder dat je hoeft te letten op de kabel. In onze rubriek “tips bij aanschaf van jouw schroefmachine” zullen we onder het kopje “welke schroefmachine kopen?” nader ingaan op de verschillende onderdelen waar je op moet letten als je een schroefmachine gaat aanschaffen.

Wat is de sterkste schroefmachine?

Hoe sterk een schroefmachine is hangt af van de maximale koppel van de schroefmachine. De koppel is waarin de schroefkracht van de schroefmachine wordt uitgedrukt. De koppel wordt gemeten in Newtonmeter (Nm). Hoe hoger de schroefkracht van je schroefmachine is, hoe makkelijker je in dik materiaal kan schroeven. Voor lichte schroefklussen heb je genoeg aan 25 Nm. Met een koppel tussen de 25 en 50 Nm kan je praktisch alle klussen in en om je huis uitvoeren. Voor professionals is het raadzaam om een schroefmachine met een koppel van minimaal 50 Nm aan te schaffen, daarmee heb je genoeg power voor het zware schroefwerk. De sterkste schroefmachine in onze top 5 is de Metabo SE 18 LTX 4000 op nummer 4, met een maximale koppel van 200 Nm. 

Wat is het verschil tussen een slagschroevendraaier en schroefmachine?

Een schroefmachine is een apparaat met een instelbare slipkoppeling, een boorstand en instelbare mechanische toeren. Je kan nauwkeurig schroeven met een schroefmachine. Grotere schroefdiameters kunnen echter al snel te zwaar worden, waardoor de schroef kan slippen. 

Een slagschroevendraaier is een apparaat met een slagkop die veel kracht levert. De kracht komt dus voornamelijk uit de slagkop in plaats van uit de motor, zoals bij de schroefmachine het geval is. Een slagschroevendraaier zal minder snel overbelast raken en is daarom zeer geschikt voor grote schroefdiameters. 

Wanneer gebruik je een slagschroevendraaier en wanneer een schroefmachine?

Een schroefmachine is dus geschikter voor het fijnere, nauwkeurige of lichte schroefwerk. Een slagschroevendraaier is geschikter voor het schroeven van de grotere en brede schroeven, omdat de kracht van dit apparaat uit de slagkop komt en zo de accu en motor niet overbelast zullen raken. 

Tips bij de aanschaf van jouw schroefmachine

Een schroefmachine is in feite een lichtere variant van een accuboormachine. Dat zorgt ervoor dat hij erg wendbaar is en ook niet veel weegt. Het schroeven gaat met een schroefmachine doorgaans veel sneller en het levert in de regel ook mooiere resultaten op. Het grootste verschil tussen een accuboormachine en een schroefmachine is natuurlijk dat een schroefmachine ‘uitsluitend’ geschikt is om schroeven in te draaien. Modernere schroefmachines hebben overigens vaak wel meerdere functies, waardoor ze bijvoorbeeld ook kunnen drillen en boren. Het zal echter niet voor komen dat ze dezelfde kracht hebben als een boormachine. Een schroefmachine beschikt altijd over een motor, die meestal in het handvat zit. Doorgaans heeft een schroefmachine de vorm van een pistool.

Welke schroefmachine kopen?

We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die je zeker in aanmerking zou moeten nemen als je een nieuwe schroefmachine gaat aanschaffen. Het gaat hierbij onder andere om de eigenschappen van de accu en het vermogen van de motor. Natuurlijk zullen we deze ook toelichten bij onze top 5. 

Voltage

Allereerst adviseren we je om goed op te letten als het gaat om het voltage. Zoals we al zeiden bepaalt dit voor een groot deel het type klussen dat je uit kunt voeren met de schroefmachine. In de regel geldt dat des te hoger het voltage is, des te langere schroeven je kunt indraaien. Bij de meeste winkels en andere verkopers kunnen er schroefmachines gekocht worden met 3.6, 7.2, 10.8, 12.2 en 14.4 voltage accu’s. Uitzonderlijk kunnen er ook nog schroefmachines met een hoger voltage verkocht worden. We zullen zo dadelijk bijvoorbeeld ook een aantal machines bespreken met een voltage van 18. Dat zijn vaak dan wel de schroefmachines die ook geschikt zijn voor professionele klussen.

Accu of netstroom

Voordat we ingaan op de specificaties van de accu is het belangrijk om uitgebreider te kijken naar de voor- en nadelen van schroefmachines met een accu en schroefmachines die aangesloten moeten worden op netstroom. Het grootste voordeel van accuschroefmachines is dat je geen rekening hoeft te houden met vervelende kabels, of dat je op zoek moet gaan naar een stopcontact. Het voordeel van een apparaat dat werkt op netstroom is dat de batterij nooit leeg kan raken waardoor je ineens tijdens je klus moet stoppen. Het zal altijd een paar uur duren voordat een accu weer helemaal opgeladen is, afhankelijk van het type apparaat. Gelukkig is er een ruim assortiment van beide typen apparaten.

Accutechnologie

Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de accutechnologie waarvan gebruik wordt gemaakt. De nieuwste accutechnologie is de lithium-lon (Li-ton) technologie en het Nikkel Cadmium (NiCd) systeem is een wat oudere technologie. Beide theorieën hebben zo hun voordelen. We kunnen ons zo voorstellen dat mensen die bekend zijn met de Nikkel Cadmium technologie, daar graag aan vasthouden. Het lithium-lon systeem heeft ook een groot aantal voordelen op het gebied van effectiviteit en kwaliteit.

Accucapaciteit

Ook is het van belang om goed te letten op de accucapaciteit van een bepaalde machine. Dit geeft aan hoe lang een accu mee kan gaan en wat de totale capaciteit is. De meeste schroefmachines beschikken over een accucapaciteit van rond de 1,5 Nm. Des te hoger dit getal des te langer de accu in principe meegaat voordat hij weer opgeladen moet worden. Zeker een belangrijke factor dus om in aanmerking te nemen. Een hogere accucapaciteit reflecteert zich wel weer in de prijs. De meeste accu’s gaan hoe dan ook wel lang genoeg mee voor eenvoudige klussen die geen uren in beslag nemen.

Variabele snelheid

Sommige schroefmachines beschikken ook over variabele snelheden. Deze kunnen of met de hand, of automatisch worden aangepast, bijvoorbeeld afhankelijk van het type materiaal waar je in aan het schroeven bent. Vooral als het apparaat automatisch de snelheid aanpast, kun je veel accuvermogen besparen, waardoor die langer meegaat. Daarnaast zorgt de variabele snelheid (vaak in combinatie met een motorrem) ervoor dat je de schroefmachine niet kapot kunt maken door te veel druk te zetten.

Extra’s en accessoires

Sommige schroefmachines worden geleverd met een aantal extra’s. Zo kunnen er bijvoorbeeld opzetstukken meegeleverd worden die ervoor zorgen dat je ook makkelijk in hoeken kunt schroeven. Ook kan het zijn dat een schroefmachine geleverd wordt met een volledige serie schroefbits. Sommige schroefmachines hebben een basis versie en daarnaast een deluxe versie die meer extra’s bevat. Extra’s kunnen ook bestaan ook extra accu’s of (een serie) schroefbits. Daarnaast kun je vaak diverse accessoires kopen bij een schroefmachine zoals opbergkoffers en extra opladers.

Hoe wij schroefmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende schroefmachines onderzocht, meer dan 20 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste schroefmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Goed advies gekregen?

4.6 / 5. Aantal stemmen 145

Geraadpleegde bronnen