Koopgids
Een schroefmachine is in feite een lichtere variant van een accuboormachine. Dat zorgt ervoor dat hij erg wendbaar is en ook niet veel weegt. Met de hand schroeven is eigenlijk niet meer van deze tijd, want het schroeven gaat met een schroefmachine doorgaans veel sneller en het levert in de regel ook mooiere resultaten op. Het grootste verschil tussen een accuboormachine en een schroefmachine is natuurlijk dat een schroefmachine ‘uitsluitend’ geschikt is om schroeven in te draaien. Modernere schroefmachines hebben overigens vaak wel meerdere functies, waardoor ze bijvoorbeeld ook kunnen drillen en boren. Het zal echter niet voor komen dat ze dezelfde kracht hebben als een boormachine. Een schroefmachine beschikt altijd over een motor, die meestal in het handvat zit. Doorgaans heeft een schroefmachine de vorm van een pistool.
Grof gezegd bestaat er de keuze tussen een schroefmachine met een accu, of een schroefmachine die aangesloten moet worden op de netstroom. Dit is op de eerste plaats natuurlijk een persoonlijke keus, maar de accu zorgt er wel voor dat je ook in de kleine hoekjes kunt komen zonder dat je hoeft te letten op de kabel. Onder het volgende kopje zullen we nader ingaan op de verschillende tussen een schroefmachine met een accu en een schroefmachine die netstroom nodig heeft.
Welke schroefmachine kopen?
We hebben een aantal zaken voor je op een rij gezet die je zeker in aanmerking zou moeten nemen als je een nieuwe schroefmachine gaat aanschaffen. Het gaat hierbij onder andere om de eigenschappen van de accu en het vermogen van de motor. Natuurlijk zullen we deze ook toelichten bij de top 10 die we hebben besproken.
Voltage
Allereerst adviseren we je om goed op te letten als het gaat om het voltage. Zoals we al zeiden bepaalt dit voor een groot deel het type klussen dat je uit kunt voeren met de schroefmachine. In de regel geldt dat des te hoger het voltage is, des te langere schroeven je kunt indraaien. Bij de meeste winkels en andere verkopers kunnen er schroefmachines gekocht worden met 3.6, 7.2, 10.8, 12.2 en 14.4 voltage accu’s. Uitzonderlijk kunnen er ook nog schroefmachines met een hoger voltage verkocht worden. We zullen zo dadelijk bijvoorbeeld ook een aantal machines bespreken met een voltage van 18. Dat zijn vaak dan wel de schroefmachines die ook geschikt zijn voor professionele klussen.
Accu of netstroom
Voordat we ingaan op de specificaties van de accu is het belangrijk om uitgebreider te kijken naar de voor- en nadelen van schroefmachines met een accu en schroefmachines die aangesloten moeten worden op netstroom. Het grootste voordeel van accuschroefmachines is dat je geen rekening hoeft te houden met vervelende kabels, of dat je op zoek moet gaan naar een stopcontact. Het voordeel van een apparaat dat werkt op netstroom is dat de batterij nooit leeg kan raken waardoor je ineens tijdens je klus moet stoppen. Het zal altijd een paar uur duren voordat een accu weer helemaal opgeladen is, afhankelijk van het type apparaat. Gelukkig is er een ruim assortiment van beide typen apparaten.
Accutechnologie
Daarnaast is het ook van belang om te kijken naar de accutechnologie waarvan gebruik wordt gemaakt. De nieuwste accutechnologie is de lithium-lon (Li-ton) technologie en het Nikkel Cadmium (NiCd) systeem is een wat oudere technologie. Beide theorieën hebben zo hun voordelen. We kunnen ons zo voorstellen dat mensen die bekend zijn met de Nikkel Cadmium technologie, daar graag aan vasthouden. Het lithium-lon systeem heeft ook een groot aantal voordelen op het gebied van effectiviteit en kwaliteit.
Accucapaciteit
Ook is het van belang om goed te letten op de accucapaciteit van een bepaalde machine. Dit geeft aan hoe lang een accu mee kan gaan en wat de totale capaciteit is. De meeste schroefmachines beschikken over een accucapaciteit van rond de 1,5 Nm. Des te hoger dit getal des te langer de accu in principe meegaat voordat hij weer opgeladen moet worden. Zeker een belangrijke factor dus om in aanmerking te nemen. Een hogere accucapaciteit reflecteert zich wel weer in de prijs. De meeste accu’s gaan hoe dan ook wel lang genoeg mee voor eenvoudige klussen die geen uren in beslag nemen.
Variabele snelheid
Sommige schroefmachines beschikken ook over variabele snelheden. Deze kunnen of met de hand, of automatisch worden aangepast, bijvoorbeeld afhankelijk van het type materiaal waar je in aan het schroeven bent. Vooral als het apparaat automatisch de snelheid aanpast, kun je veel accuvermogen besparen, waardoor die langer meegaat. Daarnaast zorgt de variabele snelheid (vaak in combinatie met een motorrem) ervoor dat je de schroefmachine niet kapot kunt maken door te veel druk te zetten.
Extra’s en accessoires
Sommige schroefmachines worden geleverd met een aantal extra’s. Zo kunnen er bijvoorbeeld opzetstukken meegeleverd worden die ervoor zorgen dat je ook makkelijk in hoeken kunt schroeven. Ook kan het zijn dat een schroefmachine geleverd wordt met een volledige serie schroefbits. Sommige schroefmachines hebben een basis versie en daarnaast een deluxe versie die meer extra’s bevat. Extra’s kunnen ook bestaan ook extra accu’s of (een serie) schroefbits. Daarnaast kun je vaak diverse accessoires kopen bij een schroefmachine zoals opbergkoffers en extra opladers.