Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Wasmachines in 2022

Inhoudsopgave

Een nieuwe wasmachine kopen doe je niet elke dag. Er is een enorm aanbod aan wasmachines van verschillende merken en elke machine heeft zijn voor- en nadelen. Ben je meer gericht op kwantiteit of kwaliteit, is prijs een belangrijke factor, zoek je een stille machine of denk je vooral aan het milieu? Om hierin wegwijs te raken en de meest toepasselijke wasmachine voor jouw behoeften te vinden, hebben wij een overzicht samengesteld om deze belangrijke keuze goed geïnformeerd en zonder spijt te kunnen maken. 

Eerst nemen we een kijkje naar de top 5 beste wasmachines van dit jaar, daarna bekijken we de beste professionele wasmachine. Voor mensen met een kleiner budget gaan we na welke wasmachine de beste uit het goedkopere aanbod is en hierna geven we je een compleet overzicht van alle merken die wasmachines verkopen. Als laatste gaan we in op al de verschillende factoren die kunnen meespelen in de beslissing om een wasmachine aan te schaffen, we geven je dus de middelen om zelf een onderbouwde keuze te kunnen maken.

Onze Best Beoordeelde Wasmachines

BESTE KOOP

AEG L7FENQ96 - 7000 serie
AEG L7FENQ96 - 7000 serie wasmachine

PROFESSIONEEL

Miele WSI 863 WCS

BUDGET

Beko WTV8740BSC1

Beste wasmachine - Top 5

We hebben voor jou een top 5 samengesteld van de beste wasmachines van dit jaar. Hierbij keken we naar een mengeling van technologie, functionaliteit, energieverbruik en duurzaamheid. 

5. Whirlpool FSCR70410

We starten bij een wasmachine van Whirlpool. De laadtrommel heeft een kleinere vulcapaciteit, maar heeft enkele handige opties om kort te wassen. Met de beladingssensor meet de wasmachine hoe vol de trommel zit en worden de hoeveelheid water en het wasprogramma hierop aangepast. Kies voor het korte wasprogramma om in korte tijd schone was te hebben. Als je enkele kledingstukken hebt die alleen even opgefrist moeten worden, kan je voor het Opfrisprogramma kiezen.

De Whirlpool FSCR70410 geeft zelf aan wanneer het tijd is voor een reinigingsbeurt. Zo blijft je wasmachine in goede conditie. Daarnaast beschikt hij over een 6th Sense Beladingssensor. De intelligente sensoren passen programma’s en instellingen aan op basis van de grootte en het type belading van in de wastrommel. De wasmachine beschikt ook over een Freshcare+ functie. Met deze functie wordt er stoom gebruikt bij het wassen. Zo is jouw was minder gekreukt dan bij een standaard wasprogramma.

Door de relatief kleine trommel van 7 kg is deze wasmachine minder geschikt als je veel was in één keer wil doen. Bij het centrifugeren wordt een normaal geluidsniveau bereikt van 76 decibel. 

4. Zanussi ZWF9147NW

De machine is uitgerust met een Inverter motor. Deze motor bevat geen koolborstels en is dus duurzaam en efficiënt. Waar deze wasmachine echter vooral in uitblinkt, is om de wasbeurt snel klaar te krijgen. 

Met het QuickStart 30 graden programma draai je met één druk op de knop je dagelijkse was. Het snelle wasprogramma van 30 minuten op 30 graden wordt automatisch geselecteerd wanneer u de wasmachine aanzet. Ook kan je voor het opfrisprogramma van 20 minuten kiezen. Dit biedt een snelle cyclus aan die in maar 20 minuten kleine ladingen schoon wast. Als laatste heeft deze machine het programma Snel die de wascyclus tot 50% verkort. Je was is net zo schoon, maar in een veel kortere tijd.

Bij de functie AutoSense worden de cyclustijd, het water- en energieverbruik automatisch aangepast aan de grootte van de lading. Zo bespaar je niet alleen tijd, maar ook kosten. AquaFall zorgt dan weer voor een effectievere en gelijkmatige verdeling van wasmiddel. De wasmachine is ook nog uitgerust met een Onbalans-correctiesysteem, Sensorgeregelde waterdosering door Fuzzy Logic en een Anti-schuim spoelsysteem. De wasmachine heeft een vulcapaciteit van 9 kg en een normaal geluidsniveau van 78 decibel. 

3. AEG L7FB84EW - 7000 Serie - ProSteam

Om te beginnen is deze wasmachine uitgerust met een Inverter motor die efficiënt en duurzaam is. Er zit ook een speciale wastrommel in verwerkt. De ProTex trommel beschikt over meer gaatjes waar zachte waterstralen uitkomen die de kleding optillen, hierdoor worden stoffen minder opgerekt. Tijdens het centrifugeren behoudt de kleding hun vorm en textuur beter. SoftPlus technologie zorgt ervoor dat wasverzachter ieder deel van de stof bereikt zodra het in de trommel terechtkomt. 

Dit model van AEG beschikt over de ProSteam technologie. Met dit stoomprogramma verminder je tot wel 33% van de kreukels. Ook wordt je kleding opgefrist en worden geurtjes uit de stof verwijderd. Deze wasmachine heeft het Woolmark label wat betekent dat je veilig je wollen kleding kunt wassen.

Het Fuzzy Logic systeem analyseert de lading en past het programma en het waterverbruik hierop aan. De ProSense-technologie helpt hier ook bij en weegt het wasgoed door middel van een beladingssensor. Het water wordt op het gewicht van het wasgoed afgestemd, zodat er geen overbodig water wordt verbruikt. Met het Eco wasprogramma wordt er meer energie bespaart. De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 8 kg en een normaal geluidsniveau van 75 decibel.

2. Siemens WM14N075NL

Deze wasmachine heeft de beste koopprijs gewonnen in november 2020. De Siemens WM14N075NL gebruikt de iQdrive motor. Deze motor gebruikt magneten en veroorzaakt geen wrijving waardoor de motor stiller, energiezuiniger en duurzaam is. Dit model beschikt over een AntiVibration-wand. Deze wand zorgt ervoor dat de machine stabieler staat, maar zorgt er ook voor dat er minder trillingen zijn. Hiermee wordt het geluidsniveau verminderd.

De wasmachine beschikt over twee snelle wasprogramma’s. Het varioSpeed programma zorgt ervoor dat je tot 65% sneller kan wassen met nog steeds hetzelfde resultaat. Deze functie kan je combineren met de meeste standaard wasprogramma’s. Met het SpeedPack L programma kan je zelfs in slechts 15 minuten je wasgoed schoon krijgen. Door het slimme Water Perfect Plus systeem wordt er het minimum aan water gebruikt. Dit systeem meet met sensoren het gewicht van je was en berekent daarna precies de juiste hoeveelheid water die nodig is om je was schoon te krijgen.

Deze wasmachine heeft ook nog een extra handige bijvulfunctie. Je kan het wasprogramma pauzeren om vergeten wasgoed bij te voegen. De vulcapaciteit van de trommel bedraagt 7 kg en heeft een normaal geluidsniveau van 75 decibel.

1. AEG L7FENQ96 - 7000 serie

We zijn aangekomen bij de nummer 1 uit onze top 5. Het is de tweede AEG-wasmachine, ook uit de 7000 serie en heeft in november 2020 de Best getest prijs gewonnen bij de consumentenbond. Dit model heeft terug de efficiënte en duurzame Inverter motor ingewerkt. De droogkast beschikt over de ProSense technologie. Via de vochtigheidssensoren en de temperatuursensoren wordt de droogtijd en het energieverbruik aangepast aan de omvang van de lading. Dankzij de sensoren van de AutoDose hoef je nooit meer zelf te berekenen hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Deze sensoren berekenen de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter waardoor de kleding langer mooi blijft en je een beter resultaat krijgt. Het Fuzzy Logic systeem helpt bij het instellen van het wasprogramma.

De SoftPlus-technologie zorgt ervoor dat wasverzachter elk deel van de stof bereikt zodra het middel in de trommel terecht komt. Via deze manier voelt je wasgoed zachter, zijde-achtiger en gladder aan. Daarnaast worden vezels beschermd waardoor elk kledingstuk langer meegaat. De Pro Steam technologie zorgt ook voor 33% minder kreukels. Je kan deze wasmachine zelfs gemakkelijk besturen via de My AEG Care app op je telefoon.

De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 9 kg en een normaal geluidsniveau van 77 decibel. De motor bereikt een toerental van 1600 toeren per minuut waardoor je wasgoed droger uit de machine komt.

Beste Professionele Wasmachine

Deze Miele WSI 863 WCS wasmachine heeft in december 2020 de Best getest prijs gewonnen bij de consumentenbond. Het heeft elk technologisch snufje dat je kan inbeelden. We zetten even de belangrijkste voordelen op een rij:

Laten we beginnen bij de Miele Soft Care trommel. De honingraatstructuur zorgt voor een dun laagje water tussen het textiel en de trommel. Het wasgoed glijdt daardoor zachtjes door de trommel zodat kleding nauwelijks kreukt en minder slijt. De verkleinde gepolijste perforaties in de trommel beschermen je wasgoed. 

De wasmachine beschikt ook over een intelligente automatische beladingsherkenning. Dit systeem analyseert de werkelijke belading en gebruikt precies zo veel water en energie als voor het optimale wasresultaat nodig is. Je kunt met deze wasmachine doelgericht tot 23 verschillende soorten vlekken behandelen, zelfs 3 soorten tegelijk. De speciale wasfunctie Vlekken kan bij vele wasprogramma’s gekozen worden. Het programmaverloop wordt automatisch aangepast aan de betreffende vlekken. De geïntegreerde Vlekkenadviseur geeft je via de display tips over het efficiënt verwijderen van vlekken. 

De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 9 kg en bereikt een toerental van 1600 toeren per minuut. Met 72 decibel is het ook een zeer stille machine.

Beste Goedkope Wasmachine

Bij deze Beko wasmachine kan je voor een schappelijke prijs een zeer degelijk resultaat verwachten. Hij beschikt over de Pro Smart inverter motor. Dankzij het borstelloze motorontwerp is de motor energiezuinig, stiller en duurzamer. Zo haal je alles uit je wasmachine, zonder aanslag op je maandbudget of je gemoedsrust.

Steam Cure technologie bewerkt voor het wassen de vlek met stoom, waardoor het vuil zachter wordt en gemakkelijker te verwijderen is. Je wasgoed kreukt ook minder waardoor je minder strijkwerk hebt. Het Stain Expert programma helpt bij het verwijderen van 24 verschillende soorten vlekken. Zelfs zonder voorbehandeling krijgt dit programma vlekken schoon zoals bijvoorbeeld koffie, ketchup, chocolade, make-up of bloed.

In deze wasmachine vind je ook handige functies terug, zoals de Startuitstel functie die je toelaat de was klaar te hebben wanneer het voor jou het beste uitkomt. De wasmachine is ook uitgerust met een beladingssensor die automatisch het juiste wasprogramma selecteert. De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 8 kg en bereikt een toerental van 1400 toeren per minuut. De motor bereikt maximaal een stil geluidsniveau van 74 decibel. Deze wasmachine heeft het energielabel A+++ en is dus uiterst milieuvriendelijk.

Complete overzicht: wasmachines per merk

We geven je even een kort overzicht van alle merken die wasmachines verkopen met telkens een korte beschrijving van het bedrijf en hun aanbod.

Miele is een Duits bedrijf en staat vooral bekend als fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Dit merk heeft een goed imago op het vlak van kwaliteit en staat garant voor een lange levensduur. De apparaten van Miele zijn over het algemeen duurder, maar scoren dikwijls heel goed op de testen van de Nederlandse Consumentenbond. Lees hier over de beste Miele wasmachine.

Siemens is een wereldwijd opererend Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek dat actief is in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg. Het is een bedrijf dat vooral gericht is op de toekomst, hun wasmachines zijn dus doorgaans uitgerust met duurzame en energiebesparende technologie. Met een Siemens wasmachine is je ecologische voetafdruk iets kleiner. Lees hier over de beste Siemens wasmachine.

Samsung is een Zuid-Koreaans elektronicabedrijf en is wereldwijd één van de meest waardevolle merknamen. Samsung staat misschien vooral bekend om hun telefoons. Het is een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektronica en hun wasmachines zijn dan ook voorzien van de nieuwste technologische snufjes die het apparaat besturen leuk en gemakkelijk maken. Lees hier over de beste Samsung wasmachine

LG is een Zuid- Koreaans conglomeraat en is actief in elektronica, chemie, energievoorziening, handel en financiering. Het merk doet de meeste mensen waarschijnlijk denken aan televisies en computer monitoren, maar ze staan ook op de markt met wasmachines. De LG wasmachines staan voor slimme technologie, kracht en hebben een mooi design. Lees hier over de beste LG wasmachine

Bosch is een internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf, bestaande uit de divisies automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten, energie- en bouwtechnologie. Volgens interne berekeningen zijn sinds 2020 alle 400 vestigingen en fabrieken CO2 neutraal. Elke Bosch wasmachine is uitgerust met het Active Water Plus systeem wat het waterverbruik aanpast aan de belading. Lees hier over de beste Bosch wasmachine.

AEG is een Duitse producent van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, waaronder huishoudelijke apparaten en keukenapparatuur. AEG biedt bijna elk onderdeel van de wasmachine apart aan, waardoor je snel je machine kan herstellen. Ze hebben ook een heel gamma aan accessoires om je wasmachine te personaliseren en deze beter binnen je huishouden past. Lees hier over de beste AEG wasmachine.

Beko is een Turks bedrijf van huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica en staat vooral bekend voor televisietoestellen, koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Het bedrijf heeft partnerschappen opgezet met ’s werelds grootste organisaties op het gebied van gezondheid en sport om een gezonde levensstijl te promoten. Beko heeft een ruime selectie vrijstaande wasmachines en ook een reeks geïntegreerde wasmachines. Lees hier over de beste Beko wasmachine

Haier is een Chinese fabrikant van huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica. Het is de op twee na grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten ter wereld. Dit merk is misschien iets minder bekend in Europa, maar het heeft een wereldwijde distributie. Haier is vooral gericht op het low-budgetsegment, hun wasmachines zijn dus bij de goedkoopste. Lees hier over de beste Haier wasmachine.

Zanussi is een Italiaans bedrijf dat huishoudelijke apparatuur produceert. In 1985 introduceerde het bedrijf het Jet systeem in hun wasmachines. Het Jet systeem gebruikt een circulatiepomp om het water in de trommel op de kledij te pompen en helpt water te besparen doordat de kledij sneller doorweekt geraakt. Dit systeem wordt nog steeds in de Zanussi wasmachines gebruikt. Lees hier over de beste Zanussi wasmachine

Whirlpool is een Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf is in 1911 begonnen als producent van elektrische was- en wringmachines met motoraandrijving, zoals dat toen heette. Doorheen de decennia hebben ze andere bedrijven overgenomen en ondertussen is hun aanbod uitgebreid naar allerhande huishoudelijke apparaten. Whirlpool is als enig bedrijf in deze lijst oorspronkelijk een wasmachinefabrikant. Lees hier over de beste Whirlpool wasmachine

Welke wasmachine kopen?

In deze laatste sectie geven we een overzicht van de factoren die belangrijk zijn wanneer je wasmachines vergelijkt. Met deze informatie kan je zelf in het uitgebreide aanbod wegwijs raken en de meest gepaste keuze maken.

Het vulgewicht

Het vulgewicht, ook wel de trommelinhoud of beladingscapaciteit, betekent letterlijk het aantal kilogram aan wasgoed wat in de wastrommel past, waarbij de wasmachine nog voldoende kwaliteit levert. Het vulgewicht is daarbij een belangrijke factor om rekening mee te houden als je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding gaat. Het heeft invloed op de hoeveelheid wasbeurten en daarmee de duurzaamheid, maar ook op de energierekening. Welk vulgewicht voor jou geschikt is, is afhankelijk van 2 factoren, namelijk de hoeveelheid gezinsleden of gebruikers en het aantal wasbeurten per week. Een te grote wasmachine is niet aan te raden omdat dit te veel water en energie kost per wasbeurt. Een halfgevulde trommel zal bij sommige machines evenveel energie en water kosten als een helemaal gevulde wastrommel. Wasmachines met een beladingssensor kunnen hun wasprogramma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, wat wel weer voordeliger uit kan komen.

Energieklasse

Het energielabel heeft drie klassen boven A, namelijk A+, A++ en A+++, deze laatste is het zuinigst. Energieklasse A+ lijkt op het eerste zicht zuinig, maar dit is momenteel de onzuinigste klasse bij wasmachines. Volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe machines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden.
De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek. Binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++. Deze gaat van A+++ -10% tot en met -50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar het energiegebruik is wel bepaald volgens de voorgeschreven meetmethoden van het energielabel.

Toerental

Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Dit geldt alleen voor katoenwas. Wasprogramma’s voor gevoeligere stoffen gebruiken een lager toerental. Op veel machines kun je het toerental ook zelf kiezen. Een hoger toerental betekent in theorie dat de was droger uit de wastrommel komt. Dit scheelt energie als het daarna in de wasdroger gaat. Hang je de was buiten op, dan volstaat wellicht een lager toerental. Toch is dit niet altijd het geval. Wasmachines met 1400 toeren centrifugeren doorgaans net zo goed als met 1600 toeren. Een hoger toerental betekent mogelijk meer slijtage van je wasgoed en of van de machine, want sneller centrifugeren betekent meer wrijving en meer kreuk in het wasgoed. Je kan de centrifuge-efficiëntieklasse op het energielabel vergelijken. A is het droogst, G is het minst droog.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger het aantal decibel, hoe meer geluid je zal horen bij het centrifugeren aan het einde van een wasprogramma. Zo betekent een verschil van 3 decibel bijvoorbeeld een verdubbeling van het geluidsniveau. Een stille machine heeft een geluidsniveau tot 74 decibel. Een normaal geluidsniveau zit tussen de 74 en 79 decibel. Een wasmachine heeft een luid geluidsniveau vanaf 79 decibel.

Grootte van het huishouden

Een gezin van 3 personen heeft voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, een gezin van 4 tot 5 personen is beter af met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram. Grote gezinnen van meer dan 5 personen zullen juist meer gemak ervaren met een wastrommel van 10 tot 12 kilogram. In de praktijk wordt een wasmachine met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram het meest aangeschaft en blijkt dit een goede maat te zijn voor een gemiddeld gezin. Ben je alleen of met 2 personen, dan is een kleinere machine voldoende.

Wasprogramma’s

Een wasprogramma heeft een specifiek temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. Er zijn veel verschillende wasprogramma’s en ze hebben niet op alle wasmachines dezelfde naam. Als ze wel dezelfde naam hebben, kan het programma toch anders geprogrammeerd zijn. De programmaduur en het verbruik hangt af van dat programma op die specifieke wasmachine. Maar ook van hoeveel en wat je in de wastrommel stopt.

Milieuvriendelijk

Een wasmachine is milieuvriendelijk wanneer deze voldoet aan elke van de volgende 3 criteria: een energieklasse van A+++-30% of zuiniger, de bouwkwaliteit moet van midden- of topklasse zijn en de automatische wasmiddeldosering moet altijd aanwezig zijn. Om een wasmachine milieuvriendelijk te noemen, moet deze minimaal energieklasse A+++-30% hebben. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder belastend voor het milieu. Bij het opwekken van elektriciteit komt CO2 vrij, wat voor de opwarming van de aarde zorgt.
Naast een zuinige energieklasse heeft een milieuvriendelijke wasmachine een midden- of topklasse bouwkwaliteit. Dit betekent dat de wasautomaat gemiddeld langer meegaat dan een basisklasse model. Een milieuvriendelijke machine beschikt over stevige onderdelen, zoals een koolborstelloze motor. De machine slijt minder snel, waardoor het langer duurt tot je een nieuwe nodig hebt. Dit is beter voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Tot slot beschikt een milieuvriendelijke wasmachine altijd over automatische wasmiddeldosering. Dit systeem voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter toe. Je gebruikt op deze manier nooit te veel, waardoor er minder water nodig is om alles uit je was te spoelen.

Als de wasmachine niet aan bovenstaande criteria voldoet, is deze gemiddeld of niet-milieuvriendelijk. Een wasmachine is gemiddeld milieuvriendelijk wanneer deze geen automatische wasmiddeldosering heeft, maar wel energiezuinig is en over een midden- of topklasse bouwkwaliteit beschikt. Wanneer een wasmachine een basisklasse bouwkwaliteit heeft, noemen we deze niet-milieuvriendelijk. Dit komt doordat de machine over het algemeen minder lang meegaat en niet energiezuinig is.

Type wasmachine motor

Er bestaan 2 type motoren, een motor met koolborstel en een motor zonder koolborstel. Bij een koolborstelmotor wordt de aandrijvingskracht opgewekt door de koolborstel. Bij een koolborstelloze motor is er sprake van een rechtstreekse aandrijving van de motor. Het grootste voordeel hiervan is dat er minder onderdelen zijn en er dus minder slijtage is. Er kan simpelweg minder kapot. De duurzaamheid is dus beter en de levensduur vaak langer. Een koolborstelloze motor is dan ook een voorwaarde voor een goede bouwkwaliteit van een wasmachine.

Veel gestelde vragen

In ons artikel vind je uitgebreid advies bij alle wasmachines. Kies dan ook de wasmachine die het beste bij jou en de gebruikssituatie past!

Je hebt een wasmachine nodig die bij jouw gebruikssituatie past. Let daarom op de verschillende soorten wasmachines, het vulgewicht,  energieklasse en het toerental.

Dat kan op verschillende manieren, zoals bij jouw lokale witgoed winkel of online. Wij zijn echter fan van Bol.com door het grote aanbod van aanbieders en de betrouwbaarheid.

Het is goed om oog te hebben voor het vermogen van de wasmachine, de energieklasse, het merk en de wasprogramma’s. In ons artikel vind je uitgebreid advies bij het kiezen van een wasmachine!

Geraadpleegde bronnen