Foto van Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

Beste Wasmachine? Koopadvies & Top 5 2023

In dit artikel

Er is een groot aanbod aan wasmachines van verschillende merken en elke machine heeft zijn voor- en nadelen. Is prijs een belangrijke factor, zoek je een stille machine of denk je vooral aan het milieu?

Om jou bij je keuze voor de beste wasmachine te helpen, hebben we alle belangrijke informatie verzameld en een top 5 samengesteld van onze favoriete wasmachines van dit jaar. Hierbij kijken we naar onder andere technologie, functionaliteit, energieverbruik en duurzaamheid. Veel leesplezier!

Wasmachine of was/droogcombinatie

Wanneer kan je het beste kiezen voor een wasmachine en droger apart en wanneer voor een was/droogcombinatie? Het voordeel van een was/droogcombinatie is dat je flink wat ruimte bespaart. Woon je bijvoorbeeld in een kleine studio, of heb je alleen ruimte voor een wasmachine in de keuken? Dan kan een was/droogcombinatie heel handig zijn. Ook is het goedkoper om een was/droogcombinatie te kopen dan een was en droog set. 

Het nadeel van een was/droogcombinatie is dat de droger minder droogcapaciteit heeft dan een losse droger. Ook duurt een was/droog cyclus veel langer dan met een set.

Alles over de wasmachine

Als je een wasmachine gaat kopen, geef je hier een groot bedrag aan uit. Daarom is het belangrijk dat je de juiste wasmachine kiest die past bij jouw huishouden en wensen. Je kan op verschillende manieren tot je keuze komen. Je kan bijvoorbeeld eerst voor een merk kiezen en binnen het aanbod van dat merk onderzoek doen naar de beste wasmachine voor jou. In dat geval raden we je aan naar beneden te scrollen en onze artikelen over wasmachines per merk te lezen. 

Sta je voor alle merken op en wil jij je keuze baseren op de functionaliteiten van de wasmachine? Doe dan goed onderzoek naar de verschillende wasmachines op de markt en bedenk welke van de functionaliteiten voor jou van belang zijn. Houd in je onderzoek in ieder geval rekening met de volgende punten:

  • Vulgewicht/grootte van het huishouden
  • Water- en energie gebruik
  •  Energielabel
  • Afmetingen van de wasmachine
  • Wasprogramma’s en snel was optie
  • Toerental
  • Bouwkwaliteit van de wasmachine
  • Waskwaliteit van de wasmachine
  • Koolborstel- of koolborstelloze wasmachine
  • Waterbeveiliging
  • Geluidsniveau

Dit zijn dus nogal wat factoren om rekening mee te houden. Hieronder leggen we per onderwerp uit waar je aan moet denken zodat je de juiste keuze kan maken. 

Er zijn veel verschillende elementen om rekening mee te houden als je een wasmachine koopt

Vulgewicht/grootte van het huishouden

Bij de keuze voor een wasmachine is het vulgewicht een belangrijke om over na te denken. De grootte van het huishouden dat gebruik maakt van de wasmachine speelt hierbij een rol. Wordt er bijvoorbeeld veel beddengoed gewassen? Dan is een wasmachine met een ruime wascapaciteit een goede keuze.

Ook als je tussendoor kleine wasjes doet kan een ruime wasmachine een goede keuze zijn. De beladingssensor van de wasmachine zal automatisch het programma aanpassen om zo op zuinige wijze te wassen en je alleen de nodige energie verbruikt. Bovendien is een grote wastrommel beter voor je kleding: doordat er meer ruimte en dus minder wrijving is, slijt je kleding minder snel.

Wasmachines (met uitzondering van industriële wasmachines) zijn verkrijgbaar met een vulcapaciteit van 7, 8 en 9 kg. Heb jij alleen kleine wasjes en 1-persoons beddengoed? Dan is 7 kg voldoende. Heb jij naast kleine wasjes ook wel eens grote ladingen beddengoed en handdoeken? Dan heb je minimaal 8 kg vulcapaciteit nodig. Als je vaak veel wasgoed in één keer wast, raden wij aan om voor 9 kg vulcapaciteit te gaan.

Water- en energie gebruik

Bij aankoop van een wasmachine doe je er goed aan om te kiezen voor een wasmachine die energiezuinig is. Kijk daarvoor naar het energielabel. Er is sinds 1 maart 2021 een nieuw energielabel, waarop je de energieklasse, het energieverbruik en het waterverbruik kan aflezen. 

Energielabel

Je kan veel informatie van het energielabel aflezen. Op het label zie je de hoeveelheid kWh (kilowattuur) per 100 wasbeurten, waarbij de Europese Unie rekening houdt met een gevulde, half gevulde en kwart gevulde wastrommel. Ook zie je op het label dat er wordt gemeten op basis van het Eco 40-60 programma. Als je wil doorrekenen naar energieverbruik per jaar, houd er dan rekening mee dat een gemiddeld huishouden rond de 220 wasjes per jaar doet. Als je het verbruik dat op het label staat keer 2,2 doet, kom je uit op een gemiddeld verbruik per jaar van:

Energielabel A-20%: verbruik 82 kwh 
Energielabel A-10%: verbruik 91 kwh 
Energielabel A: verbruik 99 kwh 
Energielabel B: verbruik 114 kwh 
Energielabel C: verbruik 130 kwh 
Energielabel D: verbruik 152 kwh 
Energielabel E: verbruik 172 kwh

Je kan dezelfde berekening op het waterverbruik loslaten om je gemiddelde gebruik per jaar te berekenen. 

Afmetingen van de wasmachine

Als je een wasmachine koopt, wil je zeker weten dat deze past op de plek waar je aansluiting zit. Controleer daarom altijd de afmetingen. Voor de meeste wasmachines zal de hoogte en breedte hetzelfde zijn, maar de diepte kan nog wel eens verschillen. 

Een standaard wasmachine heeft afmetingen van 85 cm hoogte, 60 cm breedte en 60 cm diepte. Je hebt ook speciale ondiepe wasmachines, maar je zult ze ook tegenkomen die juist dieper zijn. 

Ook als je van plan bent je wasmachine en droger te stapelen is het goed om te controleren dat ze dezelfde afmetingen hebben en passen in de ruimte waar je ze wilt plaatseen.

Wasprogramma’s en snel was optie

Wasmachines hebben een enorm arsenaal aan wasprogramma’s. Een wasprogramma dat erg populair is, is de snel was optie. Meestal heeft een wasmachine één van de volgende snel was opties:

  • Binnen een uur wassen (volwaardig programma)
  • Opfris programma van een half uur
  • Sneltoets om ieder normaal wasprogramma in te korten

Ook zijn er wasmachines die speciale programma’s op stoom hebben. Hiermee wordt je kleding naast dat het wordt gewassen, ook gestoomd aan het einde van het programma. Hierdoor komt je kleding minder gekreukt uit de was en kan je het sneller strijken.

Naast stoom aan het einde van het programma zijn er ook wasmachines met een opfris stoom optie: je kleding wordt zonder water, met gebruik van stoom opgefrist. 

En ten slotte zijn er wasmachines met een hygiënisch wassen optie: dan wordt tijdens het wassen stoom toegevoegd om zo bacteriën te doden en allergenen te verwijderen.

Toerental

Om zeker te zijn dat je wasgoed mooi blijft, is het van belang om op het juiste toerental te wassen. Het toerental is het aantal rondes dat de wastrommel per minuut maakt. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. 

Het restvocht dat overblijft na wassen verschilt dus per toerental:

  • 1200 tpm: 52% restvocht. Dit is geschikt voor kwetsbaardere kleding.
  • 1400 tpm: 50% restvocht. Geschikt voor kleding.
  • 1600 tpm: 44% restvocht. Geschikt voor beddengoed en handdoeken.
Let op de bouwkwaliteit van een wasmachine. Je wil een wasmachine die kwalitatief en duurzaam is.

Bouwkwaliteit van de wasmachine

Als je een wasmachine koopt, is ons advies om te gaan voor een wasmachine met een hoge bouwkwaliteit. De bouwkwaliteit bepaalt namelijk de stevigheid van de wasmachine en hoe lang je van de wasmachine gebruik kan maken. Er zijn een aantal merken die veel wasmachines bouwen van de hoogste kwaliteit, zoals Miele, Bosch en Siemens. Dit zijn vaak duurdere wasmachines, maar ze gaan ook langer mee en geven dus wel waar voor je geld. 

Hoe herken je een wasmachine van hoge bouwkwaliteit? Aan verschillende elementen zoals een koolborstelloze motor, waterbeveiliging (alledrie, daarover hieronder meer), een trommel, kuip en deurscharnier van RVS, een centrifuge balanssysteem, een zelfreinigend zeepbakje en trommelreiniging. 

Ook herken je een hoge bouwkwaliteit van aan een hoger prijs – de extra beveiligingen en hogere kwaliteit materialen zijn nou eenmaal duurder. 

Waskwaliteit van de wasmachine

In welke staat jouw kleding en beddengoed uit de wasmachine komt, wordt bepaald door de waskwaliteit van de wasmachine. Bij een hoge waskwaliteit zal je kleding bijvoorbeeld geen muffe geur afgeven als het uit de was komt.

Wasmachines met hoge waskwaliteit hebben vaak meerdere of alle van deze kenmerken:

  • Automatische wasmiddel dosering
  • Gelijkmatige wasmiddel verspreiding
  • Automatische wasmiddel lade reiniging
  • Een extra spoelfunctie
  • Een stoomfunctie
  • Trommelreiniging

Koolborstel- of koolborstelloze wasmachine

Zoals al even genoemd onder de bouwkwaliteit van de wasmachine, geeft een koolborstelloze motor meer kwaliteit. Dit type motor is stiller, bespaart energie en is duurzamer. Ook geeft een koolborstelloze motor minder geluid, vanwege de afwezigheid van koolborstels. Wil je een éxtra stille wasmachine? Kies dan voor een Direct Drive koolborstelloze motor: deze heeft directe aandrijving en maakt daardoor nog minder geluid. 

Waterbeveiliging

Waterbeveiliging is extra beveiliging op je wasmachine die tegen lekkage beschermt. Je kan je wasmachine daarnaast ook in een lekbak plaatsen om je vloer te beschermen in het geval je wasmachine lekt. 

We kennen 3 typen watersloten/beveiliging:

  • De bodemsensor: een ingebouwde lekbak die lekkage aan de binnenkant gelijk opvangt.
  • De slangbeveiling: een aanvoerslang met dubbele wanden met daarop een waterstop. Knapt de binnenste slang? Dan vangt de buitenste het water op. De waterstop draait zijn ventiel dicht waardoor de watertoevoer stopt, op het moment dat er te veel water doorheen komt.
  • De overloop beveiliging: dit is een sensor die de hoeveelheid water in de trommel meet. Zit er bijvoorbeeld door een storing te veel water in de trommel, dan pompt de wasmachine dit automatisch weg. 

Het beste is om een wasmachine te kopen die alledrie deze watersloten erop heeft zitten. Op die manier is een lekbak overbodig.

Geluidsniveau

Als je wasmachine in de schuur of bijkeuken staat is het wellicht minder van belang, maar staat je wasmachine in huis en in de buurt van je woonkamer of een slaapkamer, let dan ook op het geluidsniveau. Er zijn verschillende geluidsniveau’s te onderscheiden:

  • Extra stil: (minder dan) 70 dB
  • Stil: 71/72 dB
  • Normaal: 73-76 dB
    Luid: (meer dan) 77 dB

Of de wasmachine een centrifuge balans systeem heeft maakt ook nog uit voor het geluidsniveau: heeft een wasmachine dit namelijk niet, dan kan het schudden van de machine ook nog voor extra geluid zorgen.

Zorg dat je goede waterbeveiling hebt op de wasmachine, om lekkages te voorkomen

Onze keuzes in een overzicht

BESTE KOOP

Bosch WGG244A5NL i-DOS
Bosch WGG244A5NL i-DOS

TOP KLASSE

Miele WSI 863 WCS
Miele WSI 863 WCS tabel

BUDGET

Beko WTV8740BSC1
Beko WTV8740BSC1 tabel


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Beste wasmachine 2023 - Top 5

5. Siemens WG44G205NL

Waarom we fan zijn:
Deze wasmachine is milieuvriendelijk en ook erg stil.

Op nummer 5 staat de Siemens WG44G207NL, een stille wasmachine met een maximaal geluidsniveau van 70 decibel. Je zal er dus niet door gestoord worden als je thuis werkt of slaapt. Ook kan je er grote hoeveelheden was in draaien doordat er 9 kilo wasgoed in past. Deze wasmachine is daarom ook geschikt voor grotere huishoudens.

Naast het vermogen om je was goed schoon te krijgen beoordelen wij wasmachines op hun vermogen om lekkages tegen te gaan. Bij deze Siemens wasmachine hoef je je daar geen zorgen te maken door de AquaStop waterbeveiliging, want in het geval van lekkage sluit de watertoevoer automatisch af met een elektronisch ventiel. Daarnaast vangt de dubbelwandige slang water op in het geval dat de buitenslang scheurt. Tot slot valt deze Siemens wasmachine op in deze lijst door zijn zeer goede energielabel. Met energielabel A hebben wij deze zuinige wasmachines tot een van de 5 beste beoordeeld.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: A
Geluid centrifugeren: 70 dB
Diepte: 63,6 cm
Waskwaliteit: Basisklasse

Video

Siemens WG44G205NL

Bekijk verschillende aanbieders

4. Siemens WM14N075NL

Waarom we fan zijn:
Deze wasmachine heeft de beste koop prijs gewonnen in november 2020 en staat op nummer 4 in deze top 5.

Met een vulgewicht van 7 kilogram is dit formaat net als de nummer 4 heel geschikt voor kleine huishoudens van 1 of 2 personen. De Siemens WM14N075NL is zuinig met energie en water. De iSensoric sensor is een slimme feature die meet hoeveel was er in je trommel zit en het waterverbruik tijdens een wasbeurt daarop aanpast. Hierdoor vermindert het water- en energieverbruik wanneer je een minder volle trommel hebt.

Wij vinden de wasmachine eenvoudig te bedienen. Je kunt er verschillende programma’s op instellen zoals overhemd, zijde, handwas, korte was, sport, gemengd, allergie en kreukherstellend. Je leest de resttijd gemakkelijk af zodat je weet hoe lang het nog duurt voor je was klaar is. De gemiddelde wastijd voor een programma is 3,5 uur, maar je kunt de wastijd ook verkorten met varioSpeed. De varioSpeed functie verkort de wastijd met tot 60 procent. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 7 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: D
Geluid centrifugeren: 75 dB
Diepte: 55 cm
Waskwaliteit: Basisklasse

Video

Siemens WM14N075NL

Bekijk verschillende aanbieders

3. Miele WED 035 WPS

Waarom we fan zijn:
Een wasmachine met veel programma’s die zelf het water- en energieverbruik afstemt op de hoeveelheid was die je in de wasmachine stopt.

In de nummer 3 in deze lijst, de Miele WED 035 WPS, past maximaal 8 kilo aan wasgoed. Deze wasautomaat is daarom geschikt voor een huishouden van 1 of 2 personen. De beladinsgsensor herkent automatisch hoeveel er in de machine zit en stemt het water- en energieverbruik hierop af. Wij vonden het prettig dat een halve belading daardoor ook mogelijk is wanneer je slechts een klein wasje moet doen.

Met de verschillende programma’s zoals kreukherstellend, koud, sport, overhemd, eco, kort en nog veel meer, zit er altijd wel een wasprogramma bij voor jouw kleding. Het elektronisch bedieningspaneel laat duidelijk zien hoe lang er nog nodig is voordat je was klaar is. En je kunt de starttijd vertragen tot 24 uur in de toekomst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: A
Geluid centrifugeren: 72 dB
Diepte: 63,6 cm
Waskwaliteit: Middenklasse

Video

Miele WED035 WPS review wasmachine

Bekijk verschillende aanbieders

2. Samsung WW10T654ALE AddWash

Waarom we fan zijn:
Een goede wasmachine met stoom functie en de mogelijkheid om vergeten was toe te voegen.

Op de 2e plaats deSamsung WW10T654ALE AddWash. Dankzij de AddWash kan je vergeten kledingstukken toevoegen aan je al lopende wasprogramma. Vanwege het handige extra deurtje zal er geen water uit de machine lopen. Wil jij een kledingstuk heel snel weer kunnen aantrekken? Met de SuperSpeed optie is je was al in 39 minuten schoon en klaar. 

Deze wasmachine is bovendien duurzaam dankzij de Digital inverter motor. Deze motor is zuinig en efficiënt, waardoor je was wasmachine het langer volhoudt. De trommel van deze Samsung wasmachine kan je met het Eco Drum Clean+ programma reinigen, waarmee de levensduur van je wasmachine ook wordt verlengd.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 10,5 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: A
Geluid centrifugeren: 72 dB
Diepte: 68 cm
Waskwaliteit: Middenklasse

Video

Samsung WW10T654ALE

Bekijk verschillende aanbieders

1. Beste koop van 2023: Bosch WGG244A5NL i-DOS

Waarom we fan zijn:
In deze wasmachine met handige i-Dos past 9 kilo was, dat maakt deze ruime trommel geschikt voor grotere huishoudens.

De beladingssensor van de Bosch WGG244A5NL i-DOS herkent automatisch hoeveel tijd, water en energie er nodig is voor jouw was. Dit maakt dat dit een energiezuinige en duurzame wasmachine is. De i-Dos technologie regelt automatisch de juiste dosering van het wasmiddel of waspoeder. Dit is beter voor je kleding en voorkomt verspilling.

Deze Bosch wasmachine heeft naast de gebruikelijke wasprogramma’s ook een wasprogramma speciaal voor mensen die last hebben van allergieën. Daarnaast maakt Bosch gebruik van een kleding beschermende trommel. Door de asymmetrische draairichting van de trommel, wordt slijtage van je kleding voorkomen. Deze duurzame, energiezuinige en kleding beschermende wasmachine staat daarom welverdiend op de eerste plaats. 

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: A
Geluid centrifugeren: 71 dB
Diepte: 63,6 cm
Waskwaliteit: Middenklasse

Video

Bosch WGG244A5NL i-DOS

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Topklasse Wasmachine: Miele WSI 863 WCS

Waarom we fan zijn:
Dit model heeft in december 2020 de Best getest prijs gewonnen bij de Consumentenbond.

De Miele WSI 863 WCS heeft veel handige technologische functies. We zetten de belangrijkste voordelen op een rij. Laten we beginnen bij de Miele Soft Care trommel. De honingraatstructuur zorgt voor een dun laagje water tussen het textiel en de trommel. Het wasgoed glijdt daardoor zachtjes door de trommel zodat kleding nauwelijks kreukt en minder slijt. Daarnaast beschermen de verkleinde gepolijste perforaties in de trommel je wasgoed.

De wasmachine beschikt ook over een intelligente automatische beladingsherkenning. Dit systeem analyseert de werkelijke belading en gebruikt precies zo veel water en energie als voor het juiste wasresultaat nodig is. Ook doseert TwinDos automatisch de hoeveelheid wasmiddel, nooit meer zelf wasmiddel afmeten dus. De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 9 kg en bereikt een toerental van 1600 toeren per minuut. Wij vinden het een zeer stille machine en met energielabel A is dit een duurzame keuze.

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1600 rpm
Energieklasse: A
Geluid centrifugeren: 68 dB
Diepte: 63,6 cm
Waskwaliteit: Topklasse

Video

Miele WSI 863 WCS tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Beste Goedkope Wasmachine: Beko WTV8740BSC1

Waarom we fan zijn:
Met deze Beko wasmachine kan je voor een schappelijke prijs een zeer degelijk resultaat verwachten.

De Beko WTV8740BSC1 beschikt over een Pro Smart inverter motor. Dankzij het borstelloze motorontwerp is de motor energiezuinig, stiller en duurzamer. Zo haal je veel uit je wasmachine, zonder aanslag op je maandbudget of je gemoedsrust. De Steam Cure technologie bewerkt voor het wassen de vlek met stoom, waardoor het vuil zachter wordt en gemakkelijker te verwijderen is. Je wasgoed kreukt ook minder waardoor je minder strijkwerk hebt.

Het Stain Expert programma helpt bij het verwijderen van 24 verschillende soorten vlekken. Zelfs zonder voorbehandeling krijgt dit programma vlekken schoon zoals bijvoorbeeld koffie, ketchup, chocolade, make-up of bloed. De wasmachine is ook uitgerust met een beladingssensor die automatisch het juiste wasprogramma selecteert. De wastrommel heeft een vulcapaciteit van 8 kg en bereikt een toerental van 1400 toeren per minuut. De wasmachine beschikt over energielabel C.

Lees hier de gebruikshandleiding.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1400 rpm
Energieklasse: C
Geluid centrifugeren: 74 dB
Diepte: 59 cm
Waskwaliteit: Basisklasse

Video

Beko WTV8740BSC1 tabel

Bekijk verschillende aanbieders

Lees al onze artikelen over de beste wasmachines per merk

Miele is een Duits bedrijf en staat vooral bekend als fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Dit merk heeft een goed imago op het vlak van kwaliteit en staat garant voor een lange levensduur. De apparaten van Miele zijn over het algemeen duurder, maar scoren dikwijls heel goed op de testen van de Nederlandse Consumentenbond. Lees hier over de beste Miele wasmachine.

Siemens is een wereldwijd opererend Duits conglomeraat in elektronica en elektrotechniek dat actief is in de sectoren industrie, energie en gezondheidszorg. Het is een bedrijf dat vooral gericht is op de toekomst, hun wasmachines zijn dus doorgaans uitgerust met duurzame en energiebesparende technologie. Met een Siemens wasmachine is je ecologische voetafdruk iets kleiner. Lees hier over de beste Siemens wasmachine.

Samsung is een Zuid-Koreaans elektronicabedrijf en is wereldwijd één van de meest waardevolle merknamen. Samsung staat misschien vooral bekend om hun telefoons. Het is een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektronica en hun wasmachines zijn dan ook voorzien van de nieuwste technologische snufjes die het apparaat besturen leuk en gemakkelijk maken. Lees hier over de beste Samsung wasmachine

LG is een Zuid- Koreaans conglomeraat en is actief in elektronica, chemie, energievoorziening, handel en financiering. Het merk doet de meeste mensen waarschijnlijk denken aan televisies en computer monitoren, maar ze staan ook op de markt met wasmachines. De LG wasmachines staan voor slimme technologie, kracht en hebben een mooi design. Lees hier over de beste LG wasmachine

Bosch is een internationaal technologisch en dienstverlenend bedrijf, bestaande uit de divisies automobieltechnologie, industriële technologie, consumentenproducten, energie- en bouwtechnologie. Volgens interne berekeningen zijn sinds 2020 alle 400 vestigingen en fabrieken CO2 neutraal. Elke Bosch wasmachine is uitgerust met het Active Water Plus systeem wat het waterverbruik aanpast aan de belading. Lees hier over de beste Bosch wasmachine.

AEG is een Duitse producent van elektrische en elektronische onderdelen en apparaten, waaronder huishoudelijke apparaten en keukenapparatuur. AEG biedt bijna elk onderdeel van de wasmachine apart aan, waardoor je snel je machine kan herstellen. Ze hebben ook een heel gamma aan accessoires om je wasmachine te personaliseren en deze beter binnen je huishouden past. Lees hier over de beste AEG wasmachine.

Beko is een Turks bedrijf van huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica en staat vooral bekend voor televisietoestellen, koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Het bedrijf heeft partnerschappen opgezet met ’s werelds grootste organisaties op het gebied van gezondheid en sport om een gezonde levensstijl te promoten. Beko heeft een ruime selectie vrijstaande wasmachines en ook een reeks geïntegreerde wasmachines. Lees hier over de beste Beko wasmachine

Haier is een Chinese fabrikant van huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica. Het is de op twee na grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten ter wereld. Dit merk is misschien iets minder bekend in Europa, maar het heeft een wereldwijde distributie. Haier is vooral gericht op het low-budgetsegment, hun wasmachines zijn dus bij de goedkoopste. Lees hier over de beste Haier wasmachine.

Zanussi is een Italiaans bedrijf dat huishoudelijke apparatuur produceert. In 1985 introduceerde het bedrijf het Jet systeem in hun wasmachines. Het Jet systeem gebruikt een circulatiepomp om het water in de trommel op de kledij te pompen en helpt water te besparen doordat de kledij sneller doorweekt geraakt. Dit systeem wordt nog steeds in de Zanussi wasmachines gebruikt. Lees hier over de beste Zanussi wasmachine

Whirlpool is een Amerikaanse fabrikant van huishoudelijke apparatuur. Het bedrijf is in 1911 begonnen als producent van elektrische was- en wringmachines met motoraandrijving, zoals dat toen heette. Doorheen de decennia hebben ze andere bedrijven overgenomen en ondertussen is hun aanbod uitgebreid naar allerhande huishoudelijke apparaten. Whirlpool is als enig bedrijf in deze lijst oorspronkelijk een wasmachinefabrikant. Lees hier over de beste Whirlpool wasmachine

Bekijk hier wat Coolblue en Bol de beste wasmachine vinden

Nog meer informatie over wasmachines

Wat zijn momenteel de beste wasmachines?

Gebaseerd op ons uitgebreide onderzoek en onze ervaring is de beste wasmachine van 2023 de Bosch WNA 14420NL en de Miele WSI 863 WCS. Als je voor een duurzame wasmachine wil gaan, zijn de wasmachines van Miele de beste wasmachines van het moment. Miele wasmachines gaan gemiddeld veel langer mee dan wasmachines van andere merken.

Wat is de beste wasmachine volgens de Consumentenbond?

De Consumentenbond heeft als beste getest in juni 2022 de Miele WSI/WSH 863 WCS Wasmachine  PowerWash 2.0 & TwinDos gekozen.

Wat is de beste en goedkoopste wasmachine?

Wij vinden dat het merk Beko de beste goedkope wasmachines maakt. Beko is een Turks bedrijf van huishoudelijke apparatuur en consumentenelektronica en staat vooral bekend voor televisietoestellen, koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Beko heeft een ruime selectie vrijstaande wasmachines en ook een reeks geïntegreerde wasmachines.

Hoe wij wasmachines testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 25 verschillende wasmachines onderzocht, vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste wasmachine vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek