Tips bij aankoop
Welke wasmachine kopen?
In deze laatste sectie geven we een overzicht van de factoren die belangrijk zijn wanneer je wasmachines vergelijkt. Met deze informatie kan je zelf in het uitgebreide aanbod wegwijs raken en de meest gepaste keuze maken.
Welk vulgewicht heb je nodig
Het vulgewicht, ook wel de trommelinhoud of beladingscapaciteit, betekent letterlijk het aantal kilogram aan wasgoed wat in de wastrommel past, waarbij de wasmachine nog voldoende kwaliteit levert. Het vulgewicht is daarbij een belangrijke factor om rekening mee te houden als je voor een goede prijs-kwaliteit verhouding gaat. Het heeft invloed op de hoeveelheid wasbeurten en daarmee de duurzaamheid, maar ook op de energierekening. Welk vulgewicht voor jou geschikt is, is afhankelijk van 2 factoren, namelijk de hoeveelheid gezinsleden of gebruikers en het aantal wasbeurten per week. Een te grote wasmachine is niet aan te raden omdat dit te veel water en energie kost per wasbeurt. Een halfgevulde trommel zal bij sommige machines evenveel energie en water kosten als een helemaal gevulde wastrommel. Wasmachines met een beladingssensor kunnen hun wasprogramma aanpassen aan de hoeveelheid wasgoed, wat wel weer voordeliger uit kan komen.
Let goed op de energieklasse
Het energielabel heeft drie klassen boven A, namelijk A+, A++ en A+++, deze laatste is het zuinigst. Energieklasse A+ lijkt op het eerste zicht zuinig, maar dit is momenteel de onzuinigste klasse bij wasmachines. Volgens de regels van de Europese Unie moeten alle nieuwe machines namelijk energielabel A+ of hoger hebben. Wasmachines die eerder op de markt kwamen met een A- of B-label mogen wel nog verkocht worden.
De indeling van het nieuwe energielabel is nu alweer ingehaald door de techniek. Binnen de klasse A+++ is inmiddels een grote variatie in energiezuinigheid ontstaan. Fabrikanten van zuinige wasmachines hanteren daarom een extra indeling binnen de klasse A+++. Deze gaat van A+++ -10% tot en met -50%. Dit zijn geen officiële categorieën, maar het energiegebruik is wel bepaald volgens de voorgeschreven meetmethoden van het energielabel.
Wat is het maximale toerental
Wasmachines hebben een maximum toerental van 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Dit geldt alleen voor katoenwas. Wasprogramma’s voor gevoeligere stoffen gebruiken een lager toerental. Op veel machines kun je het toerental ook zelf kiezen. Een hoger toerental betekent in theorie dat de was droger uit de wastrommel komt. Dit scheelt energie als het daarna in de wasdroger gaat. Hang je de was buiten op, dan volstaat wellicht een lager toerental. Toch is dit niet altijd het geval. Wasmachines met 1400 toeren centrifugeren doorgaans net zo goed als met 1600 toeren. Een hoger toerental betekent mogelijk meer slijtage van je wasgoed en of van de machine, want sneller centrifugeren betekent meer wrijving en meer kreuk in het wasgoed. Je kan de centrifuge-efficiëntieklasse op het energielabel vergelijken. A is het droogst, G is het minst droog.
Let ook op het geluidsniveau
Het geluidsniveau tijdens het centrifugeren wordt uitgedrukt in decibel. Hoe hoger het aantal decibel, hoe meer geluid je zal horen bij het centrifugeren aan het einde van een wasprogramma. Zo betekent een verschil van 3 decibel bijvoorbeeld een verdubbeling van het geluidsniveau. Een stille machine heeft een geluidsniveau tot 74 decibel. Een normaal geluidsniveau zit tussen de 74 en 79 decibel. Een wasmachine heeft een luid geluidsniveau vanaf 79 decibel.
Grootte van het huishouden
Een gezin van 3 personen heeft voldoende aan een vulgewicht van 7 kilogram, een gezin van 4 tot 5 personen is beter af met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram. Grote gezinnen van meer dan 5 personen zullen juist meer gemak ervaren met een wastrommel van 10 tot 12 kilogram. In de praktijk wordt een wasmachine met een vulgewicht van 8 tot 9 kilogram het meest aangeschaft en blijkt dit een goede maat te zijn voor een gemiddeld gezin. Ben je alleen of met 2 personen, dan is een kleinere machine voldoende.
Hoeveel en welke wasprogramma’s heeft de wasmachine
Een wasprogramma heeft een specifiek temperatuurverloop, waterverbruik, trommelbeweging, toerental en programmaduur. Er zijn veel verschillende wasprogramma’s en ze hebben niet op alle wasmachines dezelfde naam. Als ze wel dezelfde naam hebben, kan het programma toch anders geprogrammeerd zijn. De programmaduur en het verbruik hangt af van dat programma op die specifieke wasmachine. Maar ook van hoeveel en wat je in de wastrommel stopt.
Milieuvriendelijke wasmachine
Een wasmachine is milieuvriendelijk wanneer deze voldoet aan elke van de volgende 3 criteria: een energieklasse van A+++-30% of zuiniger, de bouwkwaliteit moet van midden- of topklasse zijn en de automatische wasmiddeldosering moet altijd aanwezig zijn. Om een wasmachine milieuvriendelijk te noemen, moet deze minimaal energieklasse A+++-30% hebben. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder belastend voor het milieu. Bij het opwekken van elektriciteit komt CO2 vrij, wat voor de opwarming van de aarde zorgt.
Naast een zuinige energieklasse heeft een milieuvriendelijke wasmachine een midden- of topklasse bouwkwaliteit. Dit betekent dat de wasautomaat gemiddeld langer meegaat dan een basisklasse model. Een milieuvriendelijke machine beschikt over stevige onderdelen, zoals een koolborstelloze motor. De machine slijt minder snel, waardoor het langer duurt tot je een nieuwe nodig hebt. Dit is beter voor het milieu, omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.
Tot slot beschikt een milieuvriendelijke wasmachine altijd over automatische wasmiddeldosering. Dit systeem voegt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter toe. Je gebruikt op deze manier nooit te veel, waardoor er minder water nodig is om alles uit je was te spoelen.
Als de wasmachine niet aan bovenstaande criteria voldoet, is deze gemiddeld of niet-milieuvriendelijk. Een wasmachine is gemiddeld milieuvriendelijk wanneer deze geen automatische wasmiddeldosering heeft, maar wel energiezuinig is en over een midden- of topklasse bouwkwaliteit beschikt. Wanneer een wasmachine een basisklasse bouwkwaliteit heeft, noemen we deze niet-milieuvriendelijk. Dit komt doordat de machine over het algemeen minder lang meegaat en niet energiezuinig is.
Het type motor van de wasmachine is ook van belang
Er bestaan 2 type motoren, een motor met koolborstel en een motor zonder koolborstel. Bij een koolborstelmotor wordt de aandrijvingskracht opgewekt door de koolborstel. Bij een koolborstelloze motor is er sprake van een rechtstreekse aandrijving van de motor. Het grootste voordeel hiervan is dat er minder onderdelen zijn en er dus minder slijtage is. Er kan simpelweg minder kapot. De duurzaamheid is dus beter en de levensduur vaak langer. Een koolborstelloze motor is dan ook een voorwaarde voor een goede bouwkwaliteit van een wasmachine.