Bouwkwaliteit van de wasmachine
Als je een wasmachine koopt, is ons advies om te gaan voor een wasmachine met een hoge bouwkwaliteit. De bouwkwaliteit bepaalt namelijk de stevigheid van de wasmachine en hoe lang je van de wasmachine gebruik kan maken. Er zijn een aantal merken die veel wasmachines bouwen van de hoogste kwaliteit, zoals Miele, Bosch en Siemens. Dit zijn vaak duurdere wasmachines, maar ze gaan ook langer mee en geven dus wel waar voor je geld.
Hoe herken je een wasmachine van hoge bouwkwaliteit? Aan verschillende elementen zoals een koolborstelloze motor, waterbeveiliging (alledrie, daarover hieronder meer), een trommel, kuip en deurscharnier van RVS, een centrifuge balanssysteem, een zelfreinigend zeepbakje en trommelreiniging.
Ook herken je een hoge bouwkwaliteit van aan een hoger prijs – de extra beveiligingen en hogere kwaliteit materialen zijn nou eenmaal duurder.
Waskwaliteit van de wasmachine
In welke staat jouw kleding en beddengoed uit de wasmachine komt, wordt bepaald door de waskwaliteit van de wasmachine. Bij een hoge waskwaliteit zal je kleding bijvoorbeeld geen muffe geur afgeven als het uit de was komt.
Wasmachines met hoge waskwaliteit hebben vaak meerdere of alle van deze kenmerken:
- Automatische wasmiddel dosering
- Gelijkmatige wasmiddel verspreiding
- Automatische wasmiddel lade reiniging
- Een extra spoelfunctie
- Een stoomfunctie
- Trommelreiniging
Koolborstel- of koolborstelloze wasmachine
Zoals al even genoemd onder de bouwkwaliteit van de wasmachine, geeft een koolborstelloze motor meer kwaliteit. Dit type motor is stiller, bespaart energie en is duurzamer. Ook geeft een koolborstelloze motor minder geluid, vanwege de afwezigheid van koolborstels. Wil je een éxtra stille wasmachine? Kies dan voor een Direct Drive koolborstelloze motor: deze heeft directe aandrijving en maakt daardoor nog minder geluid.
Waterbeveiliging
Waterbeveiliging is extra beveiliging op je wasmachine die tegen lekkage beschermt. Je kan je wasmachine daarnaast ook in een lekbak plaatsen om je vloer te beschermen in het geval je wasmachine lekt.
We kennen 3 typen watersloten/beveiliging:
- De bodemsensor: een ingebouwde lekbak die lekkage aan de binnenkant gelijk opvangt.
- De slangbeveiling: een aanvoerslang met dubbele wanden met daarop een waterstop. Knapt de binnenste slang? Dan vangt de buitenste het water op. De waterstop draait zijn ventiel dicht waardoor de watertoevoer stopt, op het moment dat er te veel water doorheen komt.
- De overloop beveiliging: dit is een sensor die de hoeveelheid water in de trommel meet. Zit er bijvoorbeeld door een storing te veel water in de trommel, dan pompt de wasmachine dit automatisch weg.
Het beste is om een wasmachine te kopen die alledrie deze watersloten erop heeft zitten. Op die manier is een lekbak overbodig.
Geluidsniveau
Als je wasmachine in de schuur of bijkeuken staat is het wellicht minder van belang, maar staat je wasmachine in huis en in de buurt van je woonkamer of een slaapkamer, let dan ook op het geluidsniveau. Er zijn verschillende geluidsniveau’s te onderscheiden:
- Extra stil: (minder dan) 70 dB
- Stil: 71/72 dB
- Normaal: 73-76 dB
Luid: (meer dan) 77 dB
Of de wasmachine een centrifuge balans systeem heeft maakt ook nog uit voor het geluidsniveau: heeft een wasmachine dit namelijk niet, dan kan het schudden van de machine ook nog voor extra geluid zorgen.