Gereedschap-expert.nl

Gereedschap-expert.nl

Dit zijn de 5 beste Bosch schuurmachines in 2022

Wie vaak met hout aan het werken is, weet hoe belangrijk het is om een degelijke schuurmachine in huis te hebben. Een Bosch schuurmachine is eigenlijk onmisbaar voor wie regelmatig schildert of met hout aan het werk is. De voorbereiding van het hout is net zo belangrijk als het in elkaar zetten van het werkstuk. Je wilt natuurlijk niet naderhand allerlei vervelende splinters in je handen krijgen, of een lelijke structuur in je verf hebben. Er zijn een aantal verschillende soorten schuurmachines. Denk bijvoorbeeld aan de bandschuurmachine, multischuurmachine, vlakschuurmachine, maar ook de excentrische schuurmachine en de deltaschuurmachine. Met een Bosch schuurmachine zit je altijd goed. Je weet dat Bosch kwaliteit levert, en de Bosch schuurmachine zal altijd doen waar hij voor gemaakt is.

Laten we even gauw kijken welk soort Bosch schuurmachine jij nodig hebt voor jouw klus. Een vlakschuurmachine wordt verreweg het meest gebruikt. De Bosch schuurmachine heeft een vlakke rechthoekige of vierkante zool die op een excentrisch mechanisme gemonteerd zit. Hoe groter de zool, hoe sneller een oppervlakte geschuurd kan worden. Een deltaschuurmachine werkt hetzelfde als een vlakschuurmachine maar heeft een driehoekige zool. Deze Delta schuurmachine is daarom geschikt voor hokjes. Een excentrische schuurmachine heeft een ronde zool die zowel ronddraait als excentrische bewegingen maakt. De bandschuurmachine is het meest krachtig en is geschikt om snel veel materiaal weg te halen. Deze Bosch schuurmachine wordt vooral gebruikt voor grote platte oppervlakten. Bij de aanschaf van een Bosch schuurmachine wil je vooral kijken naar het vermogen en het aantal schuurbewegingen om een idee te krijgen hoe snel je hiermee kunt werken.

Bosch schuurmachine - Top 5

Er zijn veel verschillende soorten schuurmachines, maar er zijn er 5 die toch het allerbeste zijn in onze ogen. In onze Bosch schuurmachine top 5 lijst zullen wij een aantal modellen bespreken, variërend van een vlakschuurmachine tot een multischuurmachine. Op die manier hopen wij jou toch een beetje te kunnen helpen bij de keuze voor jouw nieuwe Bosch schuurmachine.

5. Bosch PSM 100 A

We beginnen gelijk sterk met een multischuurmachine. Deze Bosch schuurmachine heeft een vermogen van 100 Watt en maakt 26000 min-1 schuurbewegingen. Je werkt altijd met een constant toerental. Het is een licht, compact model met een gewicht van 0,9 kilogram. Hij is ideaal voor het schuren van hoeken, randen, kozijnen en trappen dankzij de driehoeksvormige zool. Er komt bij schuren altijd een hoop stof vrij, maar dat is geen probleem met deze Bosch schuurmachine. Er is een aansluiting voor een stofzak waardoor al het fijnstof netjes opgevangen wordt. Het microfiltersysteem zuigt het stof direct in de bijgeleverde box zodat je hier verder niet naar hoeft om te kijken. Het schuurpapier wordt bevestigd middels klittenband waardoor je gauw van schuurpapier kunt wisselen wanneer het papier helemaal op is. 

De afmetingen van het delta schuurpapier zijn 102 x 102 x 62 mm. In principe heb je een schuuroppervlak van 104 vierkante centimeter. Er worden drie soorten schuurpapier meegeleverd: K 80, K 120 en K 160. Ook wordt er een kunststof koffer meegeleverd zodat je alles netjes kunt opbergen aan het einde van de werkdag. Dankzij de softgrip kun je comfortabel werken en heb je prima controle over jouw Bosch schuurmachine. De trillingswaarden zij geregistreerd op 6,5 m/s waardoor je de trillingen nauwelijks zal voelen in de armen. Het is natuurlijk wel belangrijk om altijd een stofmasker en gehoorbescherming te dragen, vooral bij langdurig gebruik.

4. Bosch EasySander 12

Deze Bosch schuurmachine werkt op een 12 Volt Li-Ion accu met een accucapaciteit van 2,5 Ah. Dankzij de Bosch Electronic Cell Protection gaat de accu extra lang mee. De Syneon-chip zorgt ervoor dat de energie intelligent geregeld wordt bij elke klus. Als je ander gereedschap van Bosch hebt die op een 12 Volt accu werkt, dan kun je daar dezelfde accu voor gebruiken. Je werkt met 22000 min-1 schuurbewegingen waardoor je vrij snel werkt. Lamme armen zullen niet snel gebeuren aangezien het apparaat slechts 0,7 kilogram weegt en trillingswaarden van 5,5 m/s heeft. De vibraties voel je nauwelijks. Wat ook wel fijn is, is dat de aan-schakelaar vast te zetten is zodat je deze niet continu hoeft in te drukken. 

Deze Bosch schuurmachine valt ook weer onder de categorie multischuurmachine te plaatsen. Met een driehoekige schuurzool kun je ook op die moeilijk te bereiken plekken komen. Schuurpapier wordt bevestigd middels een klittenband systeem waardoor je snel van schuurpapier kunt wisselen. De afmetingen van het delta schuurpapier zijn 102 x 102 x 62 mm. Natuurlijk is er een aansluiting voor stofafzuiging aanwezig die je kunt aansluiten op de bouwstofzuiger zodat je stofvrij kunt werken. Bij aanschaf van deze Bosch schuurmachine krijg je de multischuurmachine, een adapter voor de stofzuiger, de accu, een snellaadapparaat en 3 schuurbladen in de categorie K 80, K 120 en K 160.

3. Bosch PBS 75 AE

We gaan even over naar een ander soort Bosch schuurmachine, namelijk de bandschuurmachine. Deze kun je gebruiken om grote oppervlakken snel en efficiënt te schuren. De Bosch PBS 75 AE is een model met een vermogen van 750 Watt. Deze kracht bereikt hij door het gebruik van netstroom. Het snoer is 2,5 meter lang waardoor je redelijk wat bewegingsruimte hebt. Het apparaat is voorzien van een traploze toerentalinstelling zodat jij altijd met de juiste kracht kunt werken. Je kiest zelf wat de schuursnelheid is tussen de 200 en 250 meter per seconde. Je werkt altijd met een gelijk toerental ongeacht de belasting zodat je gelijkmatig schuurt. De schuurband heeft een afmeting van 522 x 75 mm. 

Deze Bosch schuurmachine is vooral geschikt voor grote vlakke delen, houten vloeren en wanden. Dankzij zijn grote afmeting is de schuursnelheid ook redelijk snel vergeleken met andere schuurmachines. Door de kracht en grootte is hij natuurlijk wel wat zwaarder dan bovenstaande modellen, namelijk 3,5 kilogram. De trillingswaarden zijn echter veel lager waardoor het nog fijner werkt. De trillingswaarden zijn geregistreerd op 3,5 m/s. Uiteraard is er ook bij deze Bosch schuurmachine de mogelijkheid tot stofafzuiging in de vorm van een stofzak. Bij aankoop van dit model krijg je niet alleen de schuurmachine, maar ook één schuurpapier uit de categorie K 80 en een parallel- en verstekgeleider. Je kunt dus gelijk aan de slag wanneer jou pakketje binnen is!

2. Bosch Professional GEX 125-150 AVE

We kunnen het natuurlijk niet laten om even te laten zien wat de blauwe lijn te bieden heeft. De Bosch Professional GEX 125-150 AVE is daarvoor een prima voorbeeld. Ditmaal kijken we naar een excenterschuurmachine. Deze Bosch schuurmachine werkt met een vermogen van 400 Watt en wordt gevoerd door netstroom en heeft een kabellengte van 4 meter. Met meer dan de dubbele lengte die de kabel normaal gesproken heeft zou je hierdoor voldoende bewegingsruimte moeten hebben. Hij weegt een kleine 2,4 kilogram en heeft trillingswaarden van 2,5 m/s. Lange dagen zijn hierdoor geen probleem omdat er geen sprake is van vermoeiend werk voor je armen. Die lage trillingswaarden hebben alles te maken met de trillingsdemping. Wat vooral interessant is, is de schuursnelheid. Dit valt onder de categorie ‘zeer snel’. 

Dit heeft de Bosch schuurmachine vooral te danken aan de 11000 – 24000 schuurbewegingen, maar ook aan het diameter van het schuurpapier: 150 mm. Je kunt het toerental zelf instellen zodat je altijd met de juiste kracht werkt. Het schuurpapier wordt bevestigd met klittenband waardoor je zeer snel van schuurpapier kunt wisselen als het schuurpapier op is. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid tot stofafzuiging. Dit kan zowel via een stofzak als via een stofzuiger. Wist je trouwens dat je ook een poetsschrijf op de schuurmachine kunt bevestigen zodat je bijvoorbeeld de auto kunt poetsen? Een behoorlijk veelzijdig apparaat dus! Ook als hobbyklusser kan het geen kwaad om dit model aan te schaffen.

1. Bosch GET 55-125

Natuurlijk moet de beste Bosch schuurmachine ook een schuurmachine uit de blauwe lijn zijn. Het is er weer een die middels netstroom werkt met een vermogen van 550 Watt en een kabellengte van 4 meter. Dankzij het gering gewicht van 2,4 kilogram en een compact ontwerp werk jij de hele dag gezond en ergonomisch. Tevens heb je het apparaat ook uitstekend onder controle dankzij de ergonomisch ontworpen handsteun en een greep met een kleine greepomtrek van 18 cm. Deze Bosch schuurmachine is vooral bedoeld voor algemene schuurwerkzaamheden, schuren tussen twee lagen, het verwijderen van lak en het afwerken en polijsten van oppervlakken. Je werkt met 6600 – 15600 min-1 schuurbewegingen. Dit kun je zelf instellen zodat je altijd met de juiste kracht werkt en niks beschadigd. 

Zelfs onder belasting zul je altijd met een constante snelheid werken zodat je gelijkmatige resultaten krijgt. Je kunt snel en gemakkelijk wisselen tussen directe aandrijvings- en excentermodi. Er wordt gebruik gemaakt van een softstart waardoor je met een zachte aanloop begint en je nauwkeurig te werk kunt gaan. Elektrostatische oplading wordt voorkomen door de antistatische functie van de Bosch schuurmachine. Het schuurpapier wordt bevestigd door klittenband zodat je snel van schuurpapier kunt wisselen. Over schuurpapier gesproken, deze Bosch schuurmachine maakt gebruik van een multigaats schuurpad die bij alle schuurbladen past, ongeacht het aantal gaten. Natuurlijk is er ook weer de mogelijkheid tot stofafzuiging middels het Bosch Click & Clean stofafzuigsysteem.

Lees ook:

Geraadpleegde bronnen

deel deze blog