Wat is een tacker?
Kortgezegd is een tacker eigenlijk de Engelse naam voor een pistool waarmee je spijkers, nietjes of nagels snel kunt afschieten. Voor zowel de professionele klusser als de doe-het-zelver is een dergelijk apparaat eigenlijk onmisbaar, want je moet er toch niet aan denken dat je elke spijker er nog afzonderlijk met een hamer in moet tikken. Je wint met een tacker dan ook vooral aan tijd. De apparaten nemen doorgaans ook niet veel ruimte in beslag. Verderop vertellen je wat meer over de verschillende soorten tackers die er bestaan. Met een tacker is het zelfs mogelijk om je eigen meubels te maken. Soms kan het naast het gebruik van de tacker aan te raden zijn om het een en ander ook goed vast te lijmen.
Welke tacker kopen?
Er zijn verschillende zaken van belang bij het kiezen van een nieuwe tacker. Natuurlijk is het daarbij van belang om te letten op het soort klussen waarbij je de tacker wilt gebruiken. Daarnaast wijzen we je hier nog op een aantal zaken die kunnen variëren per apparaat en die je daarom zeker in aanmerking wilt nemen bij je keuze. We beginnen met je wat te vertellen over wat voor verschillende tackers er grofweg bestaan.
In principe zijn er drie verschillende soorten tackers verkrijgbaar. Zo bestaan er tackers die werken met een accu, pneumatische tackers en mechanische tackers. Tackers met een accu zijn snoerloos, wat vaak een voordeel is. Daarentegen moet een apparaat met een accu natuurlijk wel regelmatig opgeladen worden. Pneumatische tackers maken doorgaans gebruik van samengeperste lucht om te werken. Het worden dan ook wel eens tackers met een persluchtsysteem genoemd. Het voornaamste voordeel van pneumatische tackers is dat je ze doorlopend kunt gebruiken. Een nadeel daarentegen is dat je voor het gebruik van een pneumatische tacker de beschikking moet hebben over een compressor. Ten slotte zijn er nog de mechanische tackers. Deze lijken doorgaans het meest op een gewone nietmachine. Deze apparaten maken gebruik van een veer om te kunnen werken. Wel zijn deze apparaten een stuk sterker en krachtiger dan reguliere nietjesmachines. Een mechanische tacker wordt ook wel een handtacker genoemd.
Instelbare slagdiepte
Dan nu de belangrijkste criteria bij het selecteren van een nieuwe tacker. Allereerst is het van belang om te letten op de instelbaarheid van de slagdiepte. Let bij de aanschaf van een nieuwe tacker op hoe gemakkelijk het is om de slagdiepte in te tellen. Een aantal van de beste tackers van 2021 biedt jou de mogelijkheid om de slagdiepte volledig vrij in te stellen op een eenvoudige manier. Juist voor de doe-het-zelf klusser is het erg belangrijk om te letten op mogelijkheden van een apparaat als het gaat om de slagdiepte. Het voorkomt namelijk dat je achteraf nog moet gaan hameren.
Capaciteit van het reservoir
Daarnaast is van belang om te kijken naar de capaciteit van het reservoir. Je wilt ten slotte niet te vaak de nietjes hoeven vervangen. Gelukkig zijn er tegenwoordig tackers die een groot reservoir hebben waardoor jij je klus niet te vaak hoeft te onderbreken. Uiteraard is het wel dat hoe groter het reservoir is en hoe verder je hem vult, hoe zwaarder het apparaat wordt.
Gebruiksgemak en functies
Ook is het natuurlijk van belangrijk om te letten op het gebruiksgemak van het apparaat. Hierbij zijn diverse aspecten van belang.
- Bekijk of het apparaat over een goede handgreep beschikt die comfortabel is en die je de mogelijkheid biedt om het apparaat voor lange tijd achter elkaar te gebruiken.
- Check daarnaast of je de trekker makkelijk over kunt halen.
- Verder is het belangrijk om een goede balans te zoeken tussen de mogelijkheden van het apparaat en het gewicht ervan. Zorg dat het gewicht van het apparaat je uiteindelijk niet gaat tegen werken.
- Ook is het leuk als het apparaat beschikt over speciale extra functies, zoals bijvoorbeeld een combi-functie waardoor je hem kunt gebruiken bij spijkers en nietjes. Deze extra functies worden vaak nadrukkelijk vermeld op de verpakking en/of de verkoopwebsite.
Accessoires
Ook de accessoires kunnen natuurlijk van belang zin. Het overgrote deel van de tackers wordt geleverd in een handige hoes. Sommige apparaten worden geleverd met een bijbehorende veiligheidsbril. Daarnaast kan het ook zo zijn dat je bijvoorbeeld alvast een set nietjes en spijkers krijgt zodat je het apparaat direct kunt gebruiken. Overige nietjes en spijkers zijn natuurlijk ook los verkrijgbaar, maar controleer wel even of ze ook passen in de tacker van jouw keuze. Dan even een stukje over de te gebruiken nietjes of spijkers. Als je wat nietjes of spijkers meegeleverd krijgt zul je op een gegeven moment ook zelf een nieuwe voorraad willen kopen. Op het moment dat je een tacker koopt is het cruciaal om er op te letten wat voor spijkers of nietjes er geaccepteerd worden. Zo kun je bij sommige tackers alleen spijkers en nietjes van hetzelfde merk gebruiken. Tackers kennen altijd beperkingen als het gaat om het formaat spijkers dat je er mee kunt afschieten.
Veiligheid
Natuurlijk is de veiligheid ook een belangrijk criteria. Verschillende toestellen kennen verschillende veiligheidsmaatregelen en het is vooral een kwestie van persoonlijk voorkeur. Tegenwoordig zijn er ook apparaten die alleen maar nieten als er daadwerkelijk een oppervlakte onder de nietvoet zit. Zo kun je voorkomen dat er onverwacht spijkers afgeschoten worden. Ook aan de veiligheid van de werking van het apparaat wordt er gedacht, door middel van het gebruik van hoezen.