Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Beste Makita Bovenfrees in 2023: Koopadvies & Top 5

In dit artikel

Op zoek naar de beste goede Makita bovenfrees?

In dit artikel vind je informatie die je kan gebruiken om tot de aankoop te komen van een Makita bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in het aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken. Veel leesplezier!

Onze keuze

Makita RP2300FCX bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Makita bovenfrees - Top 5

5. Makita DRT50ZJX2

Waarom we fan zijn: 
De Makita DRT50ZJX2 is een veelzijdig model dat zowel als boven- als kantenfrees gebruikt kan worden. 

We beginnen onze lijst met een Makita bovenfrees die zeer geschikt is voor de professional. Je bent niet gebonden aan één vaste werkplek aangezien dit model op accu werkt. Hiervoor heb je een Li-Ion 18 Volt accu nodig. Let er wel op dat deze niet meegeleverd wordt en je deze zelf in huis zult moeten hebben. 

De maximale freesdiepte ligt bij deze Makita bovenfrees op 35 mm. Kwa toerental kun je tussen de 10000 en 30000 rpm verwachten, en deze blijft constant bij belasting. Er is een aansluiting aanwezig voor de stofzuiger waardoor je niet al te veel rommel maakt tijdens het klussen. Daarnaast is er ook ingebouwde dubbele verlichting beschikbaar zodat je beter zicht hebt op jouw werkstuk. Uiteraard heb je 3 jaar garantie op dit model welke je met 2 jaar kunt verlengen. Hiervoor moet je jouw Makita bovenfrees registreren op de website binnen 4 weken na aankoop. Met deze Makita frees kan je dus jaren vooruit. 

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 18 V accu
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 30.000 rpm
Gewicht: 2,1 kg

Video

Makita DRT50ZJX2 bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

4. Makita RP0900K

Waarom we fan zijn: 
De Makita RP0900K is simpel uitgevoerd en doet precies wat hij moet doen. 

Dit is de meest eenvoudige Makita bovenfrees in deze lijst met 900 Watt aan vermogen. Het is dit keer een Makita bovenfrees die gebruik maakt van netstroom, dus je bent wel gebonden aan één plek. Gelukkig is de kabel wel 2,5 meter waardoor je redelijk wat ruimte hebt. Je werkt met een onbelast toerental van 27000 omw/min. De maximale invaldiepte staat vast op 35 mm. De diepte kun je gemakkelijk instellen door de snelspanhefboom. Er zijn diepte-instellingen in 3 standen. 

Deze Makita bovenfrees is voorzien van een aansluiting voor externe stofafzuiging. Een schone werkplek is natuurlijk wel zo fijn. Ook is er een verwisselbare losse slijtzool aanwezig. Het is geen Makita bovenfrees met allerlei extra functies, maar hij doet wat hij moet doen op een goede manier. Dit model is prima te gebruiken als professional, maar is ook voor de doe-het-zelvers een goede uitkomst.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Maximale freesdiepte: 35 mm
Toerental: 27.000 rpm
Gewicht: 2,7 kg

Video

Makita bovenfrees RP0900K

Bekijk verschillende aanbieders

3. Makita RP0910

Waarom we fan zijn: 
Met de Makita RP0910 werk je hout of metaal strak en mooi af. 

Op nummer drie hebben wij weer een Makita bovenfrees met een vermogen van 900 Watt gezet. Voor de professionals kan dit een fijne toevoeging zijn. Dankzij de dubbele telescoopgeleiding kun je de diepte nauwkeurig instellen. De maximale diepte van dit apparaat ligt op 57 mm, dat is dus een stuk dieper dan de nummer 4 en 5 en je werkt met een schacht diameter van 6-8 mm. 

De diepte-instelling heeft 3 preselecties en een snelspanhendel. Over hendels gesproken, Makita heeft diepteblokkering geïntegreerd in de handgreep. Dat vinden wij een pluspunt. Ook kun je gebruik maken van een snelle freeswissel dankzij de handig geplaatste asblokkering. Onbelast kun je rekenen op een toerental van 27000 omw/min. De mogelijkheid voor stofafzuiging is aanwezig. Hierdoor werk je in een nette, opgeruimde werkplek en hoef je geen stof te happen.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 900 W
Maximale freesdiepte: 57 mm
Toerental: 27.000 rpm
Gewicht: 3,3 kg

Video

Makita RP0910

Bekijk verschillende aanbieders

2. Makita RP1110C

Waarom we fan zijn: 
De Makita RP1110C kan diep frezen, heeft een variabel toerental en is relatief licht. 

De Makita RP1110C staat op nummer twee in onze lijst. Dit model werkt met een variabel toerental dat je kunt instellen via een draaiknop. Het onbelaste toerental ligt tussen de 8000 en 24000 omw/min. Wanneer je aan jouw project begint geniet je van een softstart waardoor jij heel nauwkeurig te werk kunt gaan. Over nauwkeurig gesproken, dit model maakt ook gebruik van dubbele telescoopgeleiding waardoor je een precieze diepte-instelling hebt. 

De diepte-instelling gaat tot maximaal 57 mm, heeft 3 preselecties en een snelspanhendel. Je werkt met een schacht diameter van 6-8 mm.  Kwa gewicht is dit toch wel een van de lichtere modellen in de Makita bovenfrees lijn, hij weegt namelijk maar een kleine 3,4 kilogram. Voor de professionals is dit zeker een uitkomst als je op zoek bent naar meer mogelijkheden, maar ook voor de doe-het-zelver met grote plannen is dit een prima stuk gereedschap.

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 1100 W
Maximale freesdiepte: 57 mm
Toerental: 24.000 rpm
Gewicht: 3,4 kg

Video

Makita bovenfrees RP1110C

Bekijk verschillende aanbieders

1. Makita RP2300FCX

Waarom we fan zijn: 
De Makita RP2300FCX is heel nauwkeurig en freest tot maar liefst 70 mm diep. 

Naar onze mening is de Makita RP23000FCX de beste Makita bovenfrees. Ook dit model is voorzien van een instelbaar, constant toerental door middel van een draaiknop zodat je snel en nauwkeurig te werk kunt gaan. Hierbij is het onbelaste toerental tussen de 9000 – 22000 omw/min. De maximale diepte met deze Makita bovenfrees is 70 mm, maar daar is nog niet alles mee gezegd. Je kunt de diepte exact afstellen tot op maar liefst 1/10 mm. Veel nauwkeuriger dan dit zul je het niet krijgen. 

De telescoopgeleiding is voorzien van lineaire lagers waardoor het bijna lijkt alsof je door een pakje boter aan het frezen bent. Bij een apparaat wat gemaakt is voor nauwkeurigheid kun je natuurlijk ook een softstart verwachten. Daarnaast is er ingebouwde verlichting zodat je goed zicht hebt op jouw werkstuk. Alles draait bij dit model om precisie en nauwkeurigheid. Voor de perfectionisten en professionals onder ons is dit dus een ideale keuze. 

Download hier de gebruiksaanwijzing.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Vermogen: 2300 W
Maximale freesdiepte: 70 mm
Toerental: 22.000 rpm
Gewicht: 6,1 kg

Video

Makita RP2300FCX bovenfrees

Bekijk verschillende aanbieders

Compleet overzicht: bovenfrezen per merk

Wat is de beste Makita bovenfrees?

De beste Makita bovenfrees vinden wij de Makita RP2300FCX. Makkelijk in gebruik en zeer precies. 

Welke Makita bovenfrees moet ik kopen?

Welke Makita bovenfrees je nodig hebt is van een aantal zaken afhankelijk: waar je ga je hem voor gebruiken en hoe vaak denk je de Makita bovenfrees te gaan gebruiken? Lees ons hele artikel om te zien wat de beste Makita bovenfrezen van 2023 zijn en welke het beste bij jou en jouw gebruikssituatie past.

Wat is het verschil tussen een Makita bovenfrees en een Makita kantenfrees?

Met een Makita bovenfrees kan je gleuven en profielranden in houtwerk maken. Je gebruikt een Makita kantenfrees wanneer je de rand van een werkstuk wilt aanpassen. Het verschil tussen een Makita bovenfrees en een Makita kantenfrees is dat een Makita kantenfrees een andere freesvoet heeft speciaal voor de randen en kanten van een werkstuk. Met een Makita bovenfrees werk je daarentegen bovenop het houtwerk.

Waar moet je opletten bij aanschaf van een Makita bovenfrees?

Je bent al een heel eind als je weet dat je een bovenfrees wil kopen van Makita. Toch zijn er nog een aantal belangrijke zaken om over na te denken, zoals: de maximale freesdiepte, trillingswaarden, spantangdiameter, toerental, vermogen, softstart en stofafzuiging. 

Tips bij aanschaf van jouw Makita bovenfrees

Een Makita bovenfrees wordt gebruikt om een stuk hout mooi te versieren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door de randen af te werken in verschillende profielen, of door sleuven te maken in het hout waardoor er een afbeelding of vorm in het hout te zien is. Het is dus niet te vergelijken met een zaag of schuurmachine. Er zijn verschillende sjablonen beschikbaar die je zou kunnen gebruiken voor het frezen.  Tevens zijn er natuurlijk ook verschillende accessoires die je zou kunnen aanschaffen voor een Makita bovenfrees. Hierbij valt te denken aan bijvoorbeeld een speciale freestafel of een werkbank. Hierin kun je jouw werkstuk vast klemmen. Dit is onmisbaar als je werkt met een Makita bovenfrees. Je wilt natuurlijk zo precies mogelijk kunnen werken. Als je rechte lijnen wilt maken dan kun je ook kiezen voor een parallelgeleider. Dit zorgt ervoor dat je lijnen kaars-recht zijn. Een bovenfrees kan behoorlijk veel lawaai maken. Gehoorbescherming is dan wel zo fijn. 

Welke Makita bovenfrees kopen?

Het kan moeilijk zijn om een geschikte Makita bovenfrees te kiezen. Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee dient te houden. Natuurlijk is dit bij ieder soort gereedschap wel het geval, maar bij een Makita bovenfrees kun je ook je eigen ontwerp in gedachte houden in plaats van praktische informatie.

Weet wat de maximale freesdiepte is

Een van de dingen waarbij je je eigen ontwerp in gedachte kunt houden is bijvoorbeeld de maximale freesdiepte. Hoe ziet jouw ontwerp er in jouw hoofd uit? Heb je hele diepe sleuven of juist hele oppervlakkige? Of ergens daar tussenin? Het spreekt voor zich dat niet elke Makita bovenfrees even diep kan gaan, stel deze keuze dus af op jouw eigen wensen.

Hoe belangrijk zijn trillingswaarden voor jou?

In Nederland is er in de wet vastgesteld aan hoeveel trillingen je blootgesteld mag worden en hoe lang. Deze trillingswaarden drukken we uit in m/s. Wanneer de trilling één keer heen en weer gaat heb je 1 cyclus voltooid. Alle gereedschappen worden altijd eerst gekeurd dus de trillingswaarden zijn in orde, maar de blootstelling betreffende hoe lang zul je zelf in de gaten moeten houden.

Belangrijk: de spantangdiameter

Dit is een belangrijke eigenschap van de Makita bovenfrees. De freesjes die je gaat kopen voor jouw machine moeten hier natuurlijk wel in passen. De spantangdiameter wordt altijd op de Makita bovenfrees weergegeven. Meestal is dit een diameter van 6 en 8 millimeter, maar er zijn ook Makita freesmachines die alleen 6 of alleen 8 millimeter ondersteunen. En er zijn ook bovenfreesmachines waarbij je een spantangdiameter van 12 millimeter hebt, speciaal voor het zwaardere geschut. Het is het makkelijkst om een spantangdiameter van 6 en 8 millimeter te hebben zodat je veel verschillende mogelijkheden hebt.

Constant toerental of niet?

Het aantal omwentelingen per minuut noemen we het toerental. De meeste Makita bovenfreesmachines hebben niet de mogelijkheid om een constant toerental te hebben. Dit komt omdat ze bij de weerstand die het hout biedt niet hetzelfde tempo aan kunnen houden. Een constant toerental zou betekenen dat deze weerstand geen probleem is en dat hij nog steeds even snel blijft draaien. Dit is dus niet het geval. Het is niet zo dat een Makita bovenfrees deze eigenschap totaal niet heeft, de duurdere modellen hebben dit namelijk wel. Het voordeel van deze duurdere Makita freesmachines is dat een constant toerental wel meer stabiliteit geeft en daardoor dus ook een hogere kwaliteit aflevert. Ook is je werk hierdoor sneller af.

Let op het vermogen dat je nodig hebt

Als je goed en diep met je Makita bovenfrees wilt werken dan zul je een goed vermogen nodig hebben. Het vermogen is belangrijk om kracht te behouden. Een hoog vermogen zorgt ervoor dat de weerstand hoog is en blijft. Tevens zorgt het er ook voor dat de snelheid optimaal blijft. Een laag vermogen betekent wederom ook dat je snelheid lager ligt. Een gemiddeld vermogen voor een Makita bovenfreesmachine ligt rond de 1000 tot 1500 watt.

Weet of de Makita bovenfrees een softstart functie heeft

Een softstart betekent dat jouw Makita machine langzaam opstart en daarna steeds sneller oploopt tot zijn maximale snelheid. Als jouw machine een softstart heeft dan kun je ervan uitgaan dat je meer controle en stabiliteit hebt dan normaal. Dit komt omdat je Makita freesmachine niet gelijk met volle kracht begint. Wanneer dit wel het geval is kan het wel eens voorkomen dat je nog niet genoeg kracht zet op de machine waardoor je bijvoorbeeld uitschiet of moeite hebt met de machine onder controle houden.

Stofafzuiging op het apparaat

Wie van een opgeruimde werkplek houdt zal het ideaal vinden om een stofafzuiging te hebben. Bij het frezen kan er wel eens meer stof en gruis vrijkomen dan je had verwacht. Dit geeft natuurlijk een hoop schoonmaakwerk achteraf, maar zorgt er ook voor dat je het overzicht kunt verliezen. Als jouw Makita bovenfrees de mogelijkheid tot stofafzuiging heeft dan heb je altijd een overzichtelijke werkplek waar je zonder al te veel moeite jouw creativiteit los kunt laten gaan. Op sommige machines passen echter alleen stofzuigers van hetzelfde merk. 

Hoe wij Makita bovenfrezen testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende Makita bovenfrezen onderzocht, meer dan 18 uur getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Makita bovenfrees vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere klussers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op!

Lees ook

Geraadpleegde bronnen