Auteur: Job

Auteur: Job

Een gereedschapkenner en liefhebber.
Wij testen gereedschap van alle soorten categorieën en merken. Zo vind je gemakkelijk de beste keuze voor jouw gebruikssituatie. Veel plezier bij het lezen!

Dit zijn de 5 beste Makita Bovenfrezen in 2022

Op zoek naar een goede Makita bovenfrees?

In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Makita bovenfrees die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Om wegwijs te raken in hun aanbod hebben wij voor jou een top 5 samengesteld. Dit zal je keuze vergemakkelijken. Veel leesplezier!

Onze Best Beoordeelde Makita Bovenfrees


In ons onafhankelijke onderzoek testen, reviewen en beoordelen wij het beste gereedschap. Lees hier meer over ons onderzoek proces. Mocht je via onze link een aankoop doen, dan kunnen wij hier mogelijk commissie over verdienen. Dit waarborgt de continuïteit van deze site!

Makita bovenfrees - Top 5

5. Makita DRT50ZJX2

We beginnen onze lijst met een Makita bovenfrees die zeer geschikt is voor de professional. Het is een veelzijdig model die zowel als boven- als kantenfrees gebruikt kan worden. Je bent niet gebonden aan één vaste werkplek aangezien dit model op accu werkt. Hiervoor heb je een Li-Ion 18 Volt accu nodig. Let er wel op dat deze niet meegeleverd wordt en je deze zelf in huis zult moeten hebben. Je krijgt flink wat extra’s bij het bestellen van deze Makita bovenfrees, namelijk een parallelgeleider, trimgeleider, bovenfreesvoet, handgreep, 2x kopieerring (10 en 16 mm), langsgeleider, 2x stofafzuigadapter, 2x steeksleutel (13 en 22 mm), trimvoet, kantelvoet, 2x spantang (6 en 8 mm) en een opbergkoffer. 

De maximale freesdiepte ligt bij deze Makita bovenfrees op 35 mm. Kwa toerental kun je tussen de 10000 en 30000 rpm verwachten, en deze blijft constant bij belasting. Deze Makita bovenfrees maakt gebruik van een softstart waardoor jij heel precies te werk kunt gaan. Er is een aansluiting aanwezig voor de stofzuiger waardoor je niet al te veel rommel maakt tijdens het klussen. Daarnaast is er ook ingebouwde dubbele verlichting beschikbaar zodat je beter zicht hebt op jouw werkstuk en niet gebonden bent aan de tijd. Uiteraard heb je 3 jaar garantie op dit model welke je met 2 jaar kunt verlengen. Hiervoor moet je jouw Makita bovenfrees registreren op de website binnen 4 weken na aankoop.

4. Makita RP0900K

Wil je liever gewoon een simpel model die doet wat hij moet doen? Dan ben je op zoek naar de Makita RP0900K. Dit is de lichtste en meest eenvoudige Makita bovenfrees met 900 Watt aan vermogen. Het is dit keer een Makita bovenfrees die gebruik maakt van netstroom, dus je bent wel gebonden aan één plek. Gelukkig is de kabel wel 2,5 meter waardoor je redelijk wat ruimte hebt. Je werkt met een onbelast toerental van 27000 omw/min. De maximale invaldiepte staat vast op 35 mm. De diepte kun je gemakkelijk instellen door de snelspanhefboom. Er zijn diepte-instellingen in 3 standen. Bij aanschaf van dit product krijg je een langsgeleider, spanmoer, spantang 8 mm en stofzuigeradapter meegeleverd. 

Daarnaast wordt hij standaard geleverd in een kunststof koffer. Kwa gewicht weegt hij een aardige 5,7 kilo maar dat is nog niet te zwaar om te verplaatsen. Deze Makita bovenfrees is voorzien van aansluiting van externe stofafzuiging. Een schone werkplek is natuurlijk wel zo fijn. Ook is er een verwisselbare losse slijtzool aanwezig. Het is niet zo’n spectaculaire Makita bovenfrees met allerlei extra functies, maar het doet wat hij moet doen op een goede manier. Dit model is prima te gebruiken als professional, maar is ook voor de doe-het-zelvers een goede uitkomst.

3. Makita RP0910

Op nummer drie hebben wij weer een Makita bovenfrees met een vermogen van 900 Watt gezet. Het hoeft niet altijd veel kracht te hebben om een goed stuk gereedschap te zijn. Voor de professionals kan dit een fijne toevoeging zijn. Ook bij deze Makita bovenfrees wordt er alleen gebruik gemaakt van netstroom, geen accu. Zorg er dus voor dat je hem op een handige plek zet waar je de ruimte hebt om te werken. Nu is het wel zo dat de kabel iets langer is dan het vorige model, hij is namelijk 4 meter lang. Hiermee moet je wel een geschikte werkplek kunnen vinden. 

Dankzij de dubbele telescoopgeleiding kun je de diepte nauwkeurig instellen. De maximale diepte met dit apparaat ligt op 57 mm en je werkt met een schacht diameter van 6-8 mm. De diepte-instelling heeft 3 preselecties en een snelspanhendel. Over hendels gesproken, Makita heeft diepteblokkering geïntegreerd in de handgreep. Hoe fijn is dat! Ook kun je gebruik maken van een snelle freeswissel dankzij de handig geplaatste asblokkering. Onbelast kun je rekenen op een toerental van 27000 omw/min. De mogelijkheid voor stofafzuiging is aanwezig. Hierdoor werk je in een nette, opgeruimde werkplek en hoef je geen stof te happen.

2. Makita RP1110C

Heb je toch liever een iets luxere Makita bovenfrees in huis? Dat snappen wij natuurlijk volkomen, en daarom hebben wij de Makita RP1110C op nummer twee in ons lijstje gezet. Ook hier werk je met een vermogen van 900 Watt, maar er zit toch een flink verschil tussen dit model en het model wat we net besproken hebben. Dit model werkt met een variabel toerental die je kunt instellen via een draaiknop, waardoor je een breed toepassingsbereik hebt. Het onbelaste toerental ligt tussen de 8000 en 24000 omw/min. Wanneer je aan jouw project begint geniet je van een softstart waardoor jij heel nauwkeurig te werk kunt gaan. Over nauwkeurig gesproken, dit model maakt ook gebruik van dubbele telescoopgeleiding waardoor je een nauwkeurige diepte-instelling hebt. 

De diepte-instelling gaat tot maximaal 57 mm, heeft 3 preselecties en een snelspanhendel. Je werkt met een schacht diameter van 6-8 mm. Let er wel op dat je eigenlijk niet langer dan 8 uur achter elkaar wilt werken met dit model, want hij heeft wel een trillingswaarde van 5,0m/s². Dit betekent dat je de trilling redelijk voelt. Een trillingswaarde boven de 5,0 zou schadelijk zijn, maar het lang doorwerken met deze waarde moet je ook niet willen. Fanatiek bezig zijn is daarom prima, maar ga niet overboord. Kwa gewicht is dit toch wel een van de lichtere modellen in de Makita bovenfrees lijn, hij weegt namelijk maar een kleine 3,4 kilogram. Voor de professionals is dit zeker een uitkomst als je op zoek bent naar meer mogelijkheden, maar ook voor de doe-het-zelver met grote plannen is dit een prima stuk gereedschap.

1. Makita RP2300FCX

Oké, allemaal hartstikke leuk en aardig, maar jij wilt natuurlijk gewoon weten wat nu precies de beste Makita bovenfrees is. Naar onze mening moet dit toch echt wel de Makita RP23000FCX zijn. Ook dit model is voorzien van een instelbaar, constant toerental door middel van een draaiknop zodat je snel en nauwkeurig te werk kunt gaan. Hierbij is het onbelaste toerental tussen de 9000 – 22000 omw/min. De maximale diepte met deze Makita bovenfrees is 70 mm, maar daar is nog niet alles mee gezegd. Je kunt de diepte exact afstelling tot op maar liefst 1/10 mm. Veel nauwkeuriger dan dit zul je het niet krijgen. Voor de perfectionisten en professionals onder ons is dit dus een ideale keuze. 

De frezen zijn eenvoudig te vervangen met één sleutel dankzij de asblokkering. De telescoopgeleiding is voorzien van lineaire lagers waardoor het bijna lijkt alsof je door een pakje boter aan het frezen bent. Bij aankoop van deze Makita bovenfrees krijg je een parralelgeleider met fijnafstelling, trimgeleider, spantang 12 mm en verloopbus 12-6 / 12-8 mm bijgeleverd. De kopieerring kun je makkelijk verwisselen zonder gereedschap wat ook wel zo fijn is. Bij een apparaat wat gemaakt is voor nauwkeurigheid kun je natuurlijk ook een softstart verwachten, en dat klopt ook. Daarnaast is er ook ingebouwde verlichting zodat je goed zicht hebt op jouw werkstuk. Alles draait bij dit model om precisie en nauwkeurigheid. Uiteraard geniet je bij deze Makita bovenfrees ook van softgrip zodat je comfortabel kunt werken.

Goed advies gekregen?

4.3 / 5. Aantal stemmen 75

Lees ook

Geraadpleegde bronnen