Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste Bosch Koelkast: Ons advies en de Top 5 in 2023

In dit atikel

Ben jij op zoek naar een nieuwe koelkast? Dan zou een Bosch koelkast wel eens een hele goede keuze kunnen zijn! Maar waar moet je bij de aanschaf van een koelkast precies op letten? Hoe weet je welk model geschikt is voor jouw wensen? Het team van Gereedschapexpert helpt je hier graag mee verder! In dit artikel vertellen wij je welke stappen je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Bosch koelkast die helemaal bij jou en de gebruikssituatie past. Met onze top 5 voor het jaar 2023 geven wij jou de handvaten om de keuze net even iets makkelijker te maken.

Veel leesplezier!

Tips bij aanschaf van jouw koelkast

Het kopen van een Bosch koelkast is nog lang niet zo makkelijk. Er zijn een hoop verschillende factoren waar je rekening mee moet houden, en daarnaast zijn er veel Bosch koelkasten op de markt. Wellicht is voor jou de inhoud belangrijk, de energiekosten per jaar, of juist of er gebruik gemaakt wordt van een anti-ijsvorming techniek. Aangezien het hier om persoonlijke voorkeur gaat, kunnen wij jou niet vertellen welk aspect belangrijker is. Wel leggen wij je graag uit wat voor invloed iedere specificatie heeft op de werking van de koelkast. Zo kan je zelf een weloverwogen keuze maken en de koelkast aanschaffen die bij jou en de gebruikssituatie past.

Het is raadzaam om in ieder geval te letten op:

  • De afmetingen
  • Het energieniveau
  • Het geluidsniveau
  • Wel of geen anti-frost functie
  • De inhoud
  • Plaatsing van het vriesgedeelte
  • Gemiddelde energiekosten per jaar
Het aanbod Bosch koelkasten is zo uitgebreid dat er altijd wel een koelkast is die bij jouw wensen past.

Let goed op de afmetingen

De afmetingen van een koelkast zijn erg belangrijk. Misschien vind je een Amerikaanse koelkast ontzettend interessant, maar als dit niet in je keuken zal passen dan heb je een probleem. De afmetingen van een koelkast worden gemeten in breedte, hoogte en diepte. Zorg er altijd voor dat je wat ruimte overhoudt aan alle kanten van de koelkast, ook achter de koelkast. Er moet namelijk ruimte zijn om te ventileren, en de deur moet natuurlijk ook vrij kunnen draaien. Het is daarnaast belangrijk om te weten of de koelkast wel door de deur en gang zal passen. Dit kan je van tevoren berekenen door de maten van de koelkast die je op het oog hebt met een meetlint voor je te houden terwijl je de route loopt vanaf de voordeur naar de plek waar de nieuwe koelkast komt te staan.

Het energieniveau heeft impact op je maandelijkse energie rekening

Elk elektronisch product heeft een energielabel gekregen. Een koelkast werkt elektrisch – er moet een stroomvoorziening aanwezig zijn om de koelkast te laten koelen. Het energieniveau wordt aangegeven op basis van een letter. Deze letters lopen op alfabetische volgorde van A t/m G, waarbij A het meest en G het minst zuinig is. Als een product buitengewoon zuinig is, dan kan deze ook nog energieniveau A+++ krijgen. A+++ is het meest zuinige energielabel dat op dit moment beschikbaar is. Dit jaar zullen de energielabels echter aangepast worden. Volgens de nieuwe eisen zijn alle apparaten straks net zo zuinig zijn als een A product van het ‘oude energielabel’. Er komt zodoende ook een nieuw systeem voor de nieuwe producten die zeer zuinig zijn en niet meer in het oude systeem vallen. 

Het geluidsniveau van een koelkast kan erg verschillen

Je zou het niet zeggen, maar ook een koelkast kan een hoop geluid produceren. Loop maar eens ’s nachts naar de koelkast , dan zul je horen dat er aardig wat geluid vandaan komt. In sommige gevallen kan dit geluid zo luid zijn dat dit als storend wordt ervaren. Het is zodoende belangrijk om dit in je achterhoofd te houden wanneer je de specificaties van een koelkast bekijkt. Normaal gesproken zal een koelkast niet snel boven de 40 dB komen. Er wordt tegenwoordig ook vaak gebruik gemaakt van speciale technologie die het geluid dempt, zoals bepaalde motoren.

Niet iedere koelkast heeft een anti-frost functie

Als het goed is, is jouw vriezer erg koud. Dit betekent echter ook dat er ruimte is voor ijsvorming. Het is daarom belangrijk dat je jouw vriezer om de zoveel tijd even ontdooit, maar dat is natuurlijk een vrij vervelend klusje. Om deze reden hebben sommige producenten een nieuwe techniek toegevoegd aan hun koelkasten: de No Frost techniek. Deze techniek voorkomt dat er ijsvorming plaatsvindt in de vriezer, waardoor je hem niet meer hoeft te ontdooien. Daarnaast zijn er ook koelkasten die gebruik maken van Low Frost. Hierbij is er nog wel sprake van ijsvorming, maar in veel mindere mate. Het is nog wel nodi om de vriezer eens in de zoveel tijd te ontdooien, maar dit hoeft minder vaak dan bij een koelkast waar geen anti-ijsvorming techniek gebruikt wordt. Het ontdooien van een vriezer kan soms als vervelend worden ervaren omdat men niet weet waar de etenswaren in de tussentijd bewaard moeten worden, maar het hoeft gelukkig niet lang te duren. Je kan een vriezer vrij makkelijk ontdooien door er met een föhn doorheen te gaan. Zo is hij in een mum van tijd weer helemaal ontdooit en kunnen jouw etenswaren terug in de vriezer voordat deze helemaal ontdooid zijn.

Wat is de inhoud van de koelkast

De inhoud is natuurlijk een belangrijke factor. Dit geeft namelijk aan hoeveel etenswaren je in de koelkast kwijt zal kunnen. De inhoud van een koelkast meten we in liters. De koelruimte en de vriesruimte hebben een aparte inhoud die samen een totaal maken. Het is vaak zo dat een combi-koelkast een grote koelruimte heeft en een kleinere vriesruimte. Waar de vriesruimte zich bevindt is afhankelijk van hoe groot de vriesruimte is. De werkelijke inhoud die je hebt is bovendien afhankelijk van de indeling van de koelkast. Als je bijvoorbeeld vier plateaus hebt, dan kun je een stuk meer kwijt dan wanneer de vriesruimte twee plateaus heeft. Ook zijn er meestal rekken in de deur ingebouwd waar je drinken, sauzen en meer in kunt zetten. Dit geeft je ook weer wat extra opbergruimte.

Op welke plaats zit het vriesgedeelte

Zoals we hierboven al vertelden, is de plaatsing van het vriesgedeelte meestal afhankelijk van hoe groot deze precies is. Als de koelkast over een klein vriesgedeelte beschikt dan zal deze zich vaak boven de koelruimte bevinden. We hebben het dan over een koelkast waarbij er in de vriezer om en nabij één brood en een paar vleesproducten passen. Deze koelgedeeltes bestaan vaak uit plateaus waar je iets op kan leggen. Een grotere vriezer is vaak onder de koelruimte geplaatst en bestaat uit meerdere vriesvakken. Zo kun je bijvoorbeeld het brood en vleeswaren apart bewaren. Deze lades kunnen overigens vaak ook verwijderd worden, waardoor je ruimte creëert voor bijvoorbeeld een grote taart die nog wat langer in de vriezer bewaard moet worden.

Overzicht gemiddelde energiekosten per jaar

De energiekosten per jaar zijn uiteraard ook niet onbelangrijk. Je zal logischerwijs zo min mogelijk geld kwijt willen zijn aan het koelen van etenswaren. Hoeveel de koelkast exact per jaar zal kosten is afhankelijk van de energielabel die hij gekregen heeft. Een koelkast met energielabel A+++ zal minder kosten per jaar dan een koelkast met energielabel E. Een koelkast met een label verder in het alfabet zal dus ook duurder zijn.

Bosch staat bekend om de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding en innovatief design.

Onze keuze

KGN49XLEA Bosch koelkast

Bosch KGN49XLEA - Serie 4

Bosch koelkast 2023 - Top 5

5. Bosch KSV29VLEP - Serie 4

Waarom we fan zijn:
We beginnen bij een Serie 4 Bosch koelkast. Het is een standaardmodel, maar biedt al heel wat geavanceerde technologie. We beginnen bij het ventilatiesysteem. Om producten langer vers te houden, wordt er in deze Bosch koelkast gebruik gemaakt van het Power Ventilation systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat temperaturen gelijk blijven in de koeling, waardoor producten beter en langer vers blijven. Wat de producten ook ten goede uitkomt is de Super Koelen functie. Wanneer deze is ingeschakeld, worden net gekochte voedingsmiddelen sneller gekoeld en tegelijkertijd voorkomt deze functie opwarming van de producten die al in de koelkast stonden. De temperatuur kan snel verlaagd worden tot een maximum van 2 graden. De Bosch koelkast schakelt de functie na 6 uur uit om energieverspilling te voorkomen.

Dit model is ook heel gebruiksvriendelijk en heeft een aantal handigheidjes waardoor het in elk huishouden past. De deur van deze Bosch koelkast beschikt over een 90 graden openingshoek, daardoor kan de koelkast tegen een muur of wand worden geplaatst. Deze Bosch koelkast beschikt over Easy Access plateaus. De plateaus gemaakt van veiligheidsglas, kan je tot wel 12 centimeter uitschuiven. Op deze manier kan je makkelijker je producten plaatsen en uitnemen, zonder helemaal de koelkast in te moeten duiken. Zelfs de producten die helemaal achter in de koelkast staan, vergeet je hierdoor niet. 

De Vita Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit langer vers blijven. In deze lade kun je een grotere hoeveelheid groenten en fruit kwijt en is het opbergen gemakkelijker. Deze lade is uitgerust met een gegolfde bodem, waardoor vocht minder snel de groenten en fruit intrekt. Het plaatsen van flessen in de koelkastdeur of op de plateaus kan af en toe voor wat onhandige situaties zorgen. Om deze reden is dit model uitgerust met een flessenrooster voor het plaatsen van meerdere flessen in de koelruimte.

Als laatste zit in deze Bosch koelkast natuurlijk ook ledverlichting. Dit geeft een duidelijk overzicht van de producten en is heel energiezuinig. De koel- en vriesruimte heeft een totale inhoud van 290 liter. De machine heeft een normaal geluidsniveau van 39 decibel en het nieuwe energielabel E dat sinds 1 maart 2021 veranderd is.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 161 cm
Volume koelruimte: 290 l
Volume vriesvak: –
Jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 39 dB
Anti-frost functie: –
Energieniveau: E 

Video

Bosch KSV29VLEP - Serie 4

Bosch KSV29VLEP - Serie 4

4. Bosch KGN33NLEB - Serie 2

Waarom we fan zijn:
Deze Bosch koelkast uit de Serie 2 heeft meteen al de beste prijs/kwaliteit verhouding. Er zit een hele reeks nieuwe technologie in verwerkt, wat ervoor zorgt dat je voedingswaren nog beter bewaard worden. Het is nu bijna nooit meer nodig om de vriezer te ontdooien. Door het No Frost systeem wordt vocht uit het vriesgedeelte afgevoerd met een ventilatiesysteem. Op deze manier blijft de lucht droog, wat voorkomt dat er ijs aanslag aan de binnenkant van je apparaat of op je eten komt. De Fresh Sense technologie zorgt er dan weer voor dat er een constante temperatuur in deze Bosch koelkast behouden wordt. De sensoren van de Fresh Sense meten en regelen de temperaturen in de koel- en vriesruimte waardoor er bij temperatuurschommelingen direct actie ondernomen wordt. Door de ventilator van het Multi Air Flow systeem in deze Bosch koelkast, wordt er koude lucht gelijkmatig verdeeld over alle niveaus in de koel- en vriesruimte. Door deze luchtcirculatie worden temperatuurschommelingen beperkt en koeltijden gereduceerd. Het Multibox bewaarsysteem zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer vers blijven.

Naast alle bovenstaande technologieën, beschikt de diepvriezer ook nog eens over een Super Vriezen stand. Met deze stand worden diepvrieswaren beschermd tegen ontdooien zodra de diepvriezer geopend wordt om er nieuwe producten bij te plaatsen. Door de automatische vriesfunctie, die de diepvriezer terugschakelt en de gewenste temperatuur constant houdt, wordt er energie bespaard en blijven de producten beter bewaard.

De Bosch koelkast KGN33NLEB heeft in de koelruimte een inhoud van 192 liter en in de vriesruimte een inhoud van 87 liter. Het is met 42 decibel wel een vrij luide koelkast en heeft het nieuwe energielabel E meegekregen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 66 cm 
Hoogte: 170 cm
Volume koelruimte: 193 l
Volume vriesvak: 89
Jaarlijks energieverbruik: 228 kWh
Geluidsniveau: 42 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E 

Video

Bosch KGN33NLEB - Serie 2

Bosch KGN33NLEB - Serie 2

3. Bosch KGN36NLEA - Serie 2

Waarom we fan zijn:
De volgende Bosch koelkast komt ook uit Serie 2 en is technologisch goed voorzien, maar vooral gebruiksvriendelijk en efficiënt met de beschikbare ruimte. Natuurlijk beschikt deze Bosch koelkast over het No Frost systeem dat ijsvorming voorkomt en ook het Multi Air Flow systeem zit in deze koelkast verwerkt. Door deze luchtcirculatie worden temperatuurschommelingen beperkt en koeltijden gereduceerd. De Super Vriezen stand is beschikbaar en het Multibox bewaarsysteem zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer vers blijven.

Er zijn ook Easy Acces plateaus ingewerkt. Met deze plateaus kan je gemakkelijk aan al je producten in de vriesruimte, maar in deze Bosch koelkast zit nog een extra handigheid geïnstalleerd. In het vriesgedeelte van de koel- en vriescombinatie zit er een uitneembaar glasplateau. Op deze manier bereik je nog gemakkelijker je producten en ben je flexibeler in de vriesruimte.

De koelruimte in deze Bosch koelkast heeft een inhoud van 215 liter en de vriesruimte heeft een inhoud van 87 liter. Het is wederom een vrij luide koelkast met een geluidsniveau van 42 decibel en de koelkast heeft het nieuwe energielabel E meegekregen.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 66 cm 
Hoogte: 186 cm
Volume koelruimte: 215 l
Volume vriesvak: 87
Jaarlijks energieverbruik: 239 kWh
Geluidsniveau: 42 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E 

Video

Bosch KGN36NLEA - Serie 2

2. Bosch KGE39AWCA - Serie 6

Waarom we fan zijn:
We zijn aangekomen bij de milieuvriendelijkste Bosch koelkast uit deze top 5. Deze koelkast komt uit de Serie 6, is uitgerust met al de beste technologieën en heeft zelfs nog een aantal extra’s op zak. We geven een kort overzicht van de vorige besproken technologieën en functies die in deze koelkast aanwezig zijn en gaan dan verder in op de extra’s.

Het No Frost systeem voorkomt ijsvorming en de Fresh Sense technologie zorgt ervoor dat er een constante temperatuur in de koelkast behouden wordt. De Easy Acces plateaus zijn ingewerkt alsook het flessenrek. De Super Koelen en Super Vriezen functies zijn beiden ook aanwezig en de Big Box lade maakt het bewaren van grote producten gemakkelijker.

Nieuw in deze Bosch koelkast is dat de koel en vriesruimte een eigen koelcirculatie hebben. De temperaturen kunnen afzonderlijk en eenvoudig via een elektronische bediening worden geregeld. Op deze manier kun je de beste temperatuur instellen voor je koel- en vriesruimte en wordt onderlinge geuroverdracht voorkomen. Wat nog nieuw is zijn de Vita Fresh lades. De eerste Vita Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit langer vers blijven. In deze lade kun je een grotere hoeveelheid groenten en fruit kwijt en zijn ze gemakkelijk op te bergen. Deze lade is uitgerust met een gegolfde bodem, waardoor vocht minder snel de groenten en fruit intrekt. De andere Vita Fresh lade kan tot 0 graden gaan om vlees en vis nog langer en beter te bewaren.

Deze Bosch koelkast heeft in de koelruimte een inhoud van 249 liter en in de vriesruimte een inhoud van 88 liter. Het is met 38 decibel een stille koelkast en het heeft het nieuwe energielabel C, wat deze koelkast op milieuvlak heel aantrekkelijk maakt.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 60 cm
Diepte: 65 cm 
Hoogte: 201 cm
Volume koelruimte: 249 l
Volume vriesvak: 94
Jaarlijks energieverbruik: 149 kWh
Geluidsniveau: 38 dB
LowFrost functie
Energieniveau: C

Video

Bosch KGE39AWCA - Serie 6

1. Bosch KGN49XLEA - Serie 4

Waarom we fan zijn:
De nummer 1 Bosch koelkast in deze lijst komt net als het eerste model uit de Serie4 en heeft het hele arsenaal aan technologieën, functies, gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie. No Frost, Fresh Sense, Multi Air Flow, Easy Acces, Vita Fresh, aparte temperatuurregeling voor de koel- en vriesruimte, flessenhouder, kortom we vinden alles terug.  Het is ook de grootste koelkast uit deze lijst en het heeft zelfs 10 centimeter extra breedte. Hierdoor past de koelkast helaas niet in elke keuken. Zorg dus dat je van tevoren goed meet of de Bosch koelkast daadwerkelijk in jouw keuken past.

Deze Bosch koelkast heeft in de koelruimte maar liefst een inhoud van 330 liter en in de vriesruimte 105 liter inhoud. De machine heeft een normaal geluidsniveau van 40 decibel en heeft het nieuwe energielabel E.

Voordelen

Nadelen

Productspecificaties

Breedte: 70 cm
Diepte: 67 cm 
Hoogte: 203 cm
Volume koelruimte: 330 l
Volume vriesvak: 108
Jaarlijks energieverbruik: 259 kWh
Geluidsniveau: 40 dB
Anti-frost functie: ja
Energieniveau: E

Video

KGN49XLEA Bosch koelkast

Bosch KGN49XLEA - Serie 4

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Andere vragen over Bosch koelkasten

Hoe lang gaat een Bosch koelkast mee? 

Een gemiddelde koelkast heeft een levensduur van ongeveer 13 tot 15 jaar. Let wel op dat het hierbij gaat om de ‘gemiddelde’ koelkast. Bosch is namelijk een bovengemiddeld merk en het merk is een belangrijke factor die invloed heeft op de levensduur. Betere merken – zoals Bosch, gebruiken namelijk kwalitatief betere materialen die de levensduur verhogen. Daarnaast speelt de wijze waarop je de koelkast onderhoudt een rol in de levensduur. Hoe beter je voor je koelkast zorgt hoe langer deze mee gaat. Wanneer je je Bosch koelkast goed onderhoudt, kan je er dus vanuit gaan dat deze minimaal 15 jaar mee gaat.

Wat is de beste stand voor een Bosch koelkast?

Bosch adviseert om je koelkast gemiddeld op 4 graden °C in te stellen. In de vershoudzone kan je de temperatuur zelfs nog wat lager zetten: op 0 °C. Je weet dat je de temperatuur wat moet verhogen op het moment dat er een laagje ijs op de producten vormt. Zet de temperatuur in de vershoudzone dan een paar graadjes hoger.

Welke Bosch koelkast kan ik het beste kopen?

De beste Bosch koelkast is de Bosch KGN49XLEA – Serie 4. Wij hebben een groot aantal Bosch koelkasten beoordeeld en dit model scoorde het best op verschillende criteria. De Bosch KGN49XLEA – Serie 4 is een grote koel-vries combinatie die erg makkelijk is in gebruik en over allerlei verschillende handige technische functies beschikt zoals: No-Frost en Fresh Sense. Wil je meer over deze koelkast weten? Lees dan onze review over dit model op deze pagina.

Hoe wij Bosch koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende Bosch koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Bosch koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op.

Lees ook

Geraadpleegde bronnen voor ons onderzoek