Auteur: Willemijn

Auteur: Willemijn

Een deskundige van witgoed & huishoudproducten.
Wij doen uitgebreid onderzoek en delen onze reviews en koopadvies graag met jou, zodat jij de juiste keuze kan maken. Veel leesplezier!

De beste Bosch Koelkast: Ons advies en de Top 5 in 2023

In dit atikel

Op zoek naar de beste Bosch koelkast? In dit artikel vind je de stappen die je kan nemen om tot de aankoop te komen van een Bosch koelkast die goed bij jou en de gebruikssituatie past. Wij helpen jou door het net even iets makkelijker te maken, met onze bovenfrees top 5 voor het jaar 2023.

Veel leesplezier!

Onze keuze

KGN49XLEA Bosch koelkast

Bosch KGN49XLEA - Serie 4

Bosch koelkast 2023 - Top 5

5. Bosch KSV29VLEP - Serie 4

We beginnen bij een Serie 4 Bosch koelkast. Het is een standaardmodel, maar biedt al heel wat geavanceerde technologie. We beginnen bij het ventilatiesysteem. Om producten langer vers te houden, wordt er in deze Bosch koelkast gebruik gemaakt van het Power Ventilation systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat temperaturen gelijk blijven in de koeling, waardoor producten beter en langer vers blijven. Wat de producten ook ten goede uitkomt is de Super Koelen functie. Wanneer deze is ingeschakeld, worden net gekochte voedingsmiddelen sneller gekoeld en tegelijkertijd voorkomt deze functie opwarming van de producten die al in de koelkast stonden. De temperatuur kan snel verlaagd worden tot een maximum van 2 graden. De Bosch koelkast schakelt de functie na 6 uur uit om energieverspilling te voorkomen.

Dit model is ook heel gebruiksvriendelijk en heeft een aantal handigheidjes waardoor het in elk huishouden past. De deur van deze Bosch koelkast beschikt over een 90 graden openingshoek, daardoor kan de koelkast tegen een muur of wand worden geplaatst. Deze Bosch koelkast beschikt over Easy Access plateaus. De plateaus gemaakt van veiligheidsglas, kan je tot wel 12 centimeter uitschuiven. Op deze manier kan je makkelijker je producten plaatsen en uitnemen, zonder helemaal de koelkast in te moeten duiken. Zelfs de producten die helemaal achter in de koelkast staan, vergeet je hierdoor niet. 

De Vita Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit langer vers blijven. In deze lade kun je een grotere hoeveelheid groenten en fruit kwijt en is het opbergen gemakkelijker. Deze lade is uitgerust met een gegolfde bodem, waardoor vocht minder snel de groenten en fruit intrekt. Het plaatsen van flessen in de koelkastdeur of op de plateaus kan af en toe voor wat onhandige situaties zorgen. Om deze reden is dit model uitgerust met een flessenrooster voor het plaatsen van meerdere flessen in de koelruimte.

Als laatste zit in deze Bosch koelkast natuurlijk ook ledverlichting. Dit geeft een duidelijk overzicht van de producten en is heel energiezuinig. De koel- en vriesruimte heeft een totale inhoud van 290 liter. De machine heeft een normaal geluidsniveau van 39 decibel en het nieuwe energielabel E dat sinds 1 maart 2021 veranderd is.

Bosch KSV29VLEP - Serie 4

Bosch KSV29VLEP - Serie 4

4. Bosch KGN33NLEB - Serie 2

Deze Bosch koelkast uit de Serie 2 heeft meteen al de beste prijs/kwaliteit verhouding. Er zit een hele reeks nieuwe technologie in verwerkt, wat ervoor zorgt dat je voedingswaren nog beter bewaard worden. Het is nu bijna nooit meer nodig om de vriezer te ontdooien. Door het No Frost systeem wordt vocht uit het vriesgedeelte afgevoerd met een ventilatiesysteem. Op deze manier blijft de lucht droog, wat voorkomt dat er ijs aanslag aan de binnenkant van je apparaat of op je eten komt. De Fresh Sense technologie zorgt er dan weer voor dat er een constante temperatuur in deze Bosch koelkast behouden wordt. De sensoren van de Fresh Sense meten en regelen de temperaturen in de koel- en vriesruimte waardoor er bij temperatuurschommelingen direct actie ondernomen wordt. Door de ventilator van het Multi Air Flow systeem in deze Bosch koelkast, wordt er koude lucht gelijkmatig verdeeld over alle niveaus in de koel- en vriesruimte. Door deze luchtcirculatie worden temperatuurschommelingen beperkt en koeltijden gereduceerd. Het Multibox bewaarsysteem zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer vers blijven.

Naast alle bovenstaande technologieën, beschikt de diepvriezer ook nog eens over een Super Vriezen stand. Met deze stand worden diepvrieswaren beschermd tegen ontdooien zodra de diepvriezer geopend wordt om er nieuwe producten bij te plaatsen. Door de automatische vriesfunctie, die de diepvriezer terugschakelt en de gewenste temperatuur constant houdt, wordt er energie bespaard en blijven de producten beter bewaard.

De Bosch koelkast KGN33NLEB heeft in de koelruimte een inhoud van 192 liter en in de vriesruimte een inhoud van 87 liter. Het is met 42 decibel wel een vrij luide koelkast en heeft het nieuwe energielabel E meegekregen.

Bosch KGN33NLEB - Serie 2

Bosch KGN33NLEB - Serie 2

3. Bosch KGN36NLEA - Serie 2

De volgende Bosch koelkast komt ook uit Serie 2 en is technologisch goed voorzien, maar vooral gebruiksvriendelijk en efficiënt met de beschikbare ruimte. Natuurlijk beschikt deze Bosch koelkast over het No Frost systeem dat ijsvorming voorkomt en ook het Multi Air Flow systeem zit in deze koelkast verwerkt. Door deze luchtcirculatie worden temperatuurschommelingen beperkt en koeltijden gereduceerd. De Super Vriezen stand is beschikbaar en het Multibox bewaarsysteem zorgt ervoor dat voedingsmiddelen langer vers blijven.

Er zijn ook Easy Acces plateaus ingewerkt. Met deze plateaus kan je gemakkelijk aan al je producten in de vriesruimte, maar in deze Bosch koelkast zit nog een extra handigheid geïnstalleerd. In het vriesgedeelte van de koel- en vriescombinatie zit er een uitneembaar glasplateau. Op deze manier bereik je nog gemakkelijker je producten en ben je flexibeler in de vriesruimte.

De koelruimte in deze Bosch koelkast heeft een inhoud van 215 liter en de vriesruimte heeft een inhoud van 87 liter. Het is wederom een vrij luide koelkast met een geluidsniveau van 42 decibel en de koelkast heeft het nieuwe energielabel E meegekregen.

Bosch KGN36NLEA - Serie 2

2. Bosch KGE39AWCA - Serie 6

We zijn aangekomen bij de milieuvriendelijkste Bosch koelkast uit deze top 5. Deze koelkast komt uit de Serie 6, is uitgerust met al de beste technologieën en heeft zelfs nog een aantal extra’s op zak. We geven een kort overzicht van de vorige besproken technologieën en functies die in deze koelkast aanwezig zijn en gaan dan verder in op de extra’s.

Het No Frost systeem voorkomt ijsvorming en de Fresh Sense technologie zorgt ervoor dat er een constante temperatuur in de koelkast behouden wordt. De Easy Acces plateaus zijn ingewerkt alsook het flessenrek. De Super Koelen en Super Vriezen functies zijn beiden ook aanwezig en de Big Box lade maakt het bewaren van grote producten gemakkelijker.

Nieuw in deze Bosch koelkast is dat de koel en vriesruimte een eigen koelcirculatie hebben. De temperaturen kunnen afzonderlijk en eenvoudig via een elektronische bediening worden geregeld. Op deze manier kun je de beste temperatuur instellen voor je koel- en vriesruimte en wordt onderlinge geuroverdracht voorkomen. Wat nog nieuw is zijn de Vita Fresh lades. De eerste Vita Fresh lade zorgt ervoor dat groenten en fruit langer vers blijven. In deze lade kun je een grotere hoeveelheid groenten en fruit kwijt en zijn ze gemakkelijk op te bergen. Deze lade is uitgerust met een gegolfde bodem, waardoor vocht minder snel de groenten en fruit intrekt. De andere Vita Fresh lade kan tot 0 graden gaan om vlees en vis nog langer en beter te bewaren.

Deze Bosch koelkast heeft in de koelruimte een inhoud van 249 liter en in de vriesruimte een inhoud van 88 liter. Het is met 38 decibel een stille koelkast en het heeft het nieuwe energielabel C, wat deze koelkast op milieuvlak heel aantrekkelijk maakt.

Bosch KGE39AWCA - Serie 6

1. Bosch KGN49XLEA - Serie 4

De nummer 1 Bosch koelkast in deze lijst komt net als het eerste model uit de Serie4 en heeft het hele arsenaal aan technologieën, functies, gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie. No Frost, Fresh Sense, Multi Air Flow, Easy Acces, Vita Fresh, aparte temperatuurregeling voor de koel- en vriesruimte, flessenhouder, kortom we vinden alles terug.  Het is ook de grootste koelkast uit deze lijst en het heeft zelfs 10 centimeter extra breedte. Hierdoor past de koelkast helaas niet in elke keuken. Zorg dus dat je van tevoren goed meet of de Bosch koelkast daadwerkelijk in jouw keuken past.

Deze Bosch koelkast heeft in de koelruimte maar liefst een inhoud van 330 liter en in de vriesruimte 105 liter inhoud. De machine heeft een normaal geluidsniveau van 40 decibel en heeft het nieuwe energielabel E.

KGN49XLEA Bosch koelkast

Bosch KGN49XLEA - Serie 4

Compleet overzicht: koelkasten per merk

Hoe lang gaat een Bosch koelkast mee? 

Een gemiddelde koelkast heeft een levensduur van ongeveer 13 tot 15 jaar. Let wel op dat het hierbij gaat om de ‘gemiddelde’ koelkast. Bosch is namelijk een bovengemiddeld merk en het merk is een belangrijke factor die invloed heeft op de levensduur. Betere merken – zoals Bosch, gebruiken namelijk kwalitatief betere materialen die de levensduur verhogen. Daarnaast speelt de wijze waarop je de koelkast onderhoudt een rol in de levensduur. Hoe beter je voor je koelkast zorgt hoe langer deze mee gaat. Wanneer je je Bosch koelkast goed onderhoudt, kan je er dus vanuit gaan dat deze minimaal 15 jaar mee gaat.

Wat is de beste stand voor een Bosch koelkast?

Bosch adviseert om je koelkast gemiddeld op 4 graden °C in te stellen. In de vershoudzone kan je de temperatuur zelfs nog wat lager zetten: op 0 °C. Je weet dat je de temperatuur wat moet verhogen op het moment dat er een laagje ijs op de producten vormt. Zet de temperatuur in de vershoudzone dan een paar graadjes hoger.

Welke Bosch koelkast kan ik het beste kopen?

De beste Bosch koelkast is de Bosch KGN49XLEA – Serie 4. Wij hebben een groot aantal Bosch koelkasten beoordeeld en dit model scoorde het best op verschillende criteria. De Bosch KGN49XLEA – Serie 4 is een grote koel-vries combinatie die erg makkelijk is in gebruik en over allerlei verschillende handige technische functies beschikt zoals: No-Frost en Fresh Sense. Wil je meer over deze koelkast weten? Lees dan onze review over dit model op deze pagina.

Hoe wij Bosch koelkasten testen

Wij vinden het belangrijk om een zo compleet en objectief mogelijke review te schrijven. We hebben daarom 15 verschillende Bosch koelkasten onderzocht en vele uren getest en op basis van objectieve specificaties en onze ervaring een top 5 opgesteld.

We bekijken verschillende facetten om te bepalen wat wij de beste Bosch koelkast vinden. We kijken onder andere naar de prijs-kwaliteit verhouding, gebruiksgemak, features en functies op het apparaat en beoordelingen en reviews van andere gebruikers. Wij nemen alles in overweging om tot onze uiteindelijke score te komen. 

Benieuwd naar ons test en review proces? Bekijk het hier!

Contact

Vragen of opmerkingen? Mis je een product in de top 5? Laat het ons weten en neem hier contact met ons op.

Geraadpleegde bronnen